П`ятниця, 29.03.2024, 07:00
LEVEL
Головна Реєстрація Вхід
Вітаю Вас, Гость · RSS
[ Нові повідомлення · Учасники · Правила форуму · Пошук · RSS ]
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Форум » ЖИТТЯ » НАУКА » ВІДКРИТТЯ
ВІДКРИТТЯ
GADДата: Середа, 20.03.2013, 10:33 | Повідомлення # 1
Генералиссимус
Група: Администраторы
Повідомлень: 7661
Нагороди: 7
Репутація: 6
Статус: Десь пішов
Виявлення бозона Гіґґза підтвердили

Елементарна частина, виявлена торік на Великому адронному колайдері, скоріше за все, є бозоном Гіґґза. Це підтвердили фізики, які працюють на прискорювачі частинок під Женевою.

Бозон Гіґґза відповідає за наявність у матерії маси. Його відкриття є кроком на шляху до з‘ясування, як після Великого вибуху утворилися планети та зірки.




Джерело: http://ua.euronews.com
 
GADДата: Середа, 27.03.2013, 22:07 | Повідомлення # 2
Генералиссимус
Група: Администраторы
Повідомлень: 7661
Нагороди: 7
Репутація: 6
Статус: Десь пішов
Генетики знайшли невідому популяцію людей за Y-хромосомою



Вчені-генетики з США зробили сенсаційну заяву про те, що існує Y-хромосома, яка майже в два рази старша за відомих науці найдревніших представників людини сучасного вигляду.

Виявилося, що носій хромосоми - померлий житель Південної Кароліни чорношкірий Альберт Перрі. Результати дослідження опубліковані в American Journal of Human Genetics.

Зразки гена були отримані від родички померлого. Кілька років тому вона передала його тканини в дослідницьку компанію Family Tree DNA. Як відомо, всі чоловіки успадковують Y-хромосому по чоловічій лінії. Є спільний предок - "генетичний Адам". Вважається, що він жив від 60 000 до 140 000 років тому. Але виявлена ​​хромосома не змогла вбудуватися в загальне генеалогічне дерево. Тобто у неї не було предків і немає нащадків.

Вчені з Університету Арізони вирішив дослідити цей випадок, почавши пошуки хромосоми по всім доступним базам даних. Як вдалося встановити, померлий не мав ніякого відношення до "генетичному Адаму". Хромосома, про яку йде мова, розійшлася з основною лінією розвитку людства близько 338 000 років тому.

Але найдревніші знайдені останки людини сучасного виду датуються віком приблизно в 195 000 років. Родичі хромосоми, якій присвоєно шифр A00? все ж знайшлися - в африканській базі. Щось схоже фіксувалося у 11 жителів камерунського села. Це означає, що в давнину люди сучасного виду схрещувалися з іншою невідомою популяцією людей, яка згодом повністю зникла.

Існує ряд доказів для цього сценарію. У 2011 році дослідники вивчили людські скам’янілості з Нігерії якому дали ім’я Iwo Eleru. Останки продемонстрували дивне поєднання стародавніх і сучасних ознак, які також доводять схрещування між сучасною й архаїчною людиною.

"Камерунські села з незвичайними генетичним маркуванням знаходяться безпосередньо на кордоні з Нігерією, і саме там був знайдений Iwo Eleru", - говорить один з авторів дослідження, пише New Scientist.

Генетики вважають за необхідне проведення дослідження генома людей, що проживають на південь від Сахари.




Дерево гаплотипів - це піраміда, що стоїть на вершині. Вершина внизу - це гаплотип загального предка роду, який був відомий сучасній науці до теперішнього часу. Основа піраміди, на самому верху - це ми, сучасники, це наші гаплотипи. Кількість мутацій у кожному гаплотипі - це міра відстані від загального предка, від вершини піраміди, до нас, сучасників. Якби піраміда була ідеальною - трьох точок, тобто трьох гаплотипів в основі було б достатньо, щоб розрахувати відстань до вершини. Але в реальності трьох точок мало. Як показує досвід, десяток 25-маркерних гаплотипів (а отже, - 250 точок) буває достатньо для непоганої оцінки часу до загального предка.

25-маркерні гаплотипи росіян і українців роду R1a1 були отримані з міжнародної бази даних YSearch. Носії цих гаплотипів - наші сучасники, які живуть від Далекого Сходу до Західної України, і від північних до південних околиць. І ось таким чином було розраховано, що загальний предок російських і українських східних слов’ян, роду R1a1, жив 4500 років назад.


Джерело: http://www.aratta-ukraine.com
Прикріплення: 1770584.jpg (19.7 Kb) · 9079537.png (2.4 Kb)
 
GADДата: П`ятниця, 03.05.2013, 17:06 | Повідомлення # 3
Генералиссимус
Група: Администраторы
Повідомлень: 7661
Нагороди: 7
Репутація: 6
Статус: Десь пішов
Вчені знайшли нові планети, придатні для життя

Учені знайшли ще дві планети, на яких можливе життя. Вони розташовані приблизно в 1200 світлових років від Землі і обертаються навколо зірки Kepler-62.

Вчені, які працюють на телескопі «Кеплер» Американського космічного агентства, знайшли планети, які є найбільш придатними для життя з усіх відомих людству. Про це вони оголосили у виданнях Science і Astrophysical Journal. Таким чином перелік придатних до життя 700 планет, відкритих із 1995 року, поповнився ще двома. Дві планети обертаються навколо однієї зірки – Kepler-62, розташованої приблизно в 1200 світлових років від Землі в сузір’ї Ліри.

«Я б хотів оголосити, що ці планети трохи більші за Землю, розташовані на такій відстані від своєї батьківської зірки, що могли би бути придатними для життя. Сама зірка розміром як дві третини сонця, її світність в 5 разів менша однак вона старша ніж Сонце», – говорить Вільям Боруцкі, провідний вчений із Ames Research центру НАСА.

Однак, щоб з’ясувати, чи на цих планетах дійсно є вода, потрібні більш потужні телескопи, ніж телескоп «Кеплер» (який був створений спеціально для пошуку екзопланет).

«Вивчення того, що таке зона, придатна для заселення, ще триває. Найбільше хвилює те, що це вже не є академічним теоретизуванням. Адже ми знаходимо планети, що справді пасують до цих моделей. Ми справді можемо випробувати наше розуміння того, що відбувається, і це захоплює», – каже Томас Барклі, астроном з Інституту екологічних досліджень Каліфорнії.
 
Форум » ЖИТТЯ » НАУКА » ВІДКРИТТЯ
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Пошук:

Вверх