П`ятниця, 19.04.2024, 07:36
LEVEL
Головна Реєстрація Вхід
Вітаю Вас, Гость · RSS
[ Нові повідомлення · Учасники · Правила форуму · Пошук · RSS ]
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Форум » ЖИТТЯ » ІСТОРІЯ » Депортація кримських татар 1944
Депортація кримських татар 1944
GADДата: Середа, 23.05.2012, 17:43 | Повідомлення # 1
Генералиссимус
Група: Администраторы
Повідомлень: 7661
Нагороди: 7
Репутація: 6
Статус: Десь пішов
Депортація кримських татар - виселення кримськотатарського населення Кримської АРСР, проведене Народним комісаріатом внутрішніх справ СРСР 18 - 20 травня 1944 за рішенням Державного комітету оборони. Офіційно обгрунтовувалася фактами участі кримських татар в колабораціоністських формуваннях, які виступали на стороні нацистської Німеччини в період Великої Вітчизняної війни. У 1989 році засуджено Верховною Радою СРСР і визнана їм незаконною і злочинною .

1. Обгрунтування виселення

Незважаючи на те, що представники кримськотатарського народу билися в рядах Червоної Армії і брали участь у партизанському русі , факти співпраці великої частини кримських татар з окупантами були офіційно оголошені причиною їх депортації. У Постанові Державного Комітету Оборони СРСР № ГОКО-5859 від 11 травня 1944 про виселення кримських татар було зазначено, що депортація проводиться тому, що "в період Вітчизняної війни багато кримських татар зрадили Батьківщину, дезертирували з частин Червоної Армії, які обороняли Крим, і переходили на сторону противника, вступаючи в сформовані німцями добровольчі татарські військові частини, які боролися проти Червоної Армії; в період окупації Криму німецько-фашистськими військами, беручи участь в німецьких каральних загонах, кримські татари особливо відзначилися своїми звірячими розправами по відношенню до радянських партизанів, а також допомагали німецьким окупантам у справі організації насильницького викрадення радянських громадян в німецьке рабство і масового винищення радянських людей ".

20 000 кримських татар (кожен третій призовного віку) носили форму III Рейху : 10000 служили в вермахті, 10 тисяч були поліцейськими.

Кримські татари, які воювали в частинах Червоної Армії, після демобілізації також були піддані депортації . Відомі винятки, коли окремі офіцери з числа кримських татар не були вислані в місця депортації як спецпереселенці (наприклад, Амет Хан Султан), проте їм було заборонено жити в Криму. Всього за 1945-1946 роки в місця депортації було надіслано 8995 кримських татар-ветеранів війни, в тому числі 524 офіцера і 1392 сержанта. У 1952 році (після забрав багато життів голоду 1945 року) тільки в Узбекистані налічувалося, за даними НКВС , 6057 учасників війни, багато з яких мали високі урядові нагороди .

Незважаючи на те, що вони не жили в окупації і не могли брати участь в колабораціоністських формуваннях, депортації піддалися і кримські татари, які евакуювалися з Криму до заняття його німцями і встигли повернутися з евакуації за квітень-травень 1944 року. Зокрема, були депортовані усі провели війну в евакуації кримські татари - керівники та працівники Кримського обкому ВКП (б) (на чолі з першим секретарем) і Раднаркому КАССР. Це було пояснено тим, що на новому місці потрібні керівні працівники (з партії вони не були виключені).

2. Депортація

Операція по депортації почалася рано вранці 18 травня 1944 і закінчилася в 16:00 20 травня Для її проведення були задіяні війська НКВС у кількості понад 32 тисяч осіб. Депортовані відводилося від декількох хвилин до півгодини на збори, після чого їх на вантажівках транспортували до залізничних станцій. Звідти ешелони з конвойованих вирушали до місць заслання. За спогадами очевидців тих, хто чинив опір або не міг йти, часто розстрілювали на місці. В дорозі засланців годували рідко і часто солоною їжею, після якої хотілося пити. В деяких складах засланці отримали їжу в перший і в останній раз на другому тижні шляху. Померлих ховали наспіх поруч із залізничним полотном або не ховали взагалі.

Зі спогадів пережили депортацію:

Вранці замість привітання добірний мат і питання: трупи є? Люди за померлих чіпляються, плачуть, не віддають. Солдати тіла дорослих викидають у двері, дітей - у вікно ...
Медичного обслуговування не було. Померлих виносили з вагона і залишали на станції, не даючи ховати.
Про медичне обслуговування і мови не могло бути. Люди пили воду з водойм і звідти запасалися про запас. Воду кип'ятити можливості не було. Люди почали хворіти на дизентерію, черевний тиф, малярію, коростою, воші долали всіх. Було спекотно, постійно мучила спрага. Померлих залишали на роз'їздах, ніхто їх не ховав.
Через кілька днів шляху з нашого вагона винесли померлих: стареньку і маленького хлопчика. Поїзд зупинявся на маленьких полустанках, щоб залишити померлих. ... Ховати не давали.
У телеграмі НКВС на ім'я Сталіна вказувалося, що виселенню піддалося 183155 осіб (не рахуючи билися в діючій армії, які були відправлені на спецпоселення після демобілізації в 1945 році). За офіційними даними, в дорозі загинула 191 людина. Останній поїзд був розвантажений 8 червня 1944. Більша частина була виселена в Узбекистан (151136 чол.) та прилеглі райони Казахстану (4286 чол.) і Таджикистану, невеликі групи були відправлені в Марійську АРСР (8597 чол.), на Урал і в Костромську область.

3. Наслідки

3.1. Подальша доля кримських татар

Значне число переселенців, виснажених після трьох років життя в окупації, загинуло в місцях висилки від голоду і хвороб в 1944-45 роках. Оцінки числа загиблих в цей період сильно різняться: від 15-25% за оцінками різних радянських офіційних органів до 46% за оцінками активістів кримськотатарського руху, збирали відомості про загиблих в 1960-і роки. Так, за даними ОСП УзРСР тільки "за 6 місяців 1944, тобто з моменту прибуття в УзРСР і до кінця року померло 16 052 чол. (10,6%)" . Протягом 12 років до 1956 року кримські татари мали статус спецпереселенців, подразумевавший різні обмеження в правах, зокрема заборону на самовільне (без письмового дозволу спецкомендатури) перетин кордону спецпоселення і кримінальне покарання за його порушення. Відомі численні випадки, коли люди засуджувалися до багаторічних (до 25 років) термінів таборів за те, що відвідували родичів у сусідніх селищах, територія яких ставилася до іншого спецпоселення.

На відміну від деяких інших депортованих народів, які повернулися на батьківщину в кінці 1950-х років, кримські татари були позбавлені цього права формально до 1974, фактично ж - до 1989. Масове повернення народу до Криму почалося лише в кінці " перебудови "в 1989.

3.2. Наслідки для Криму

У перший час після виселення кримських татар серед залишився населення Криму були поширені панічні настрої. Багато боялися, що незабаром депортують і всіх інших. Особливо посилилися ці настрої після депортації в червні 1944 року кримських вірмен, болгар і греків. З протоколу пройшов 14 червня 1944 пленуму Кримського обкому ВКП (б)

Багато таких розмов: "Ось татар вивезли і нас будуть вивозити". І навіть сухарі сушать ...

Деякі райони (гори і Південний берег Криму, населені до того в основному кримськими татарами) залишилися практично без населення. За повідомленням відповідального організатора ЦК ВКП (б) по Кримської області в ЦК ВКП (б), "після виселення татар, в деяких районах, особливо південних, населення майже не залишилося. В Куйбишевському районі залишилося всього населення 672 чол., Алуштинському - 2637, Судакському - 3380, Балаклавському - 2233. Аналогічне становище з населенням в Карасубазарском, Бахчисарайському, Ялтинському районах " .

Після депортації кримських татар в Криму двома указами від 1945 і 1948 років були перейменовані всі (за винятком Бахчисарая, Джанкоя, Ішунь, Саки і Судака) населені пункти, назви яких мали кримськотатарське походження (більш 80% від загальної чисельності населених пунктів Криму).

За матеріалами: http://znaimo.com.ua/%D0%94%....2%D0%B0 %D1%80
 
БогунДата: Середа, 23.05.2012, 17:43 | Повідомлення # 2
Рядовой
Група: Пользователи
Повідомлень: 13
Нагороди: 1
Репутація: 0
Статус: Десь пішов
На захист прав кримськотатарського народу

Репресовані народи колишнього СРСР стоять у черзі до міжнародного трибуналу, і кожен має свій рахунок. Треба віддати честь кримськотатарському народу за його мужність у відстоюванні правди, потоптаної комуністичним імперським режимом. Сталінські карателі мали свої плани на кримську землю. Господар землі був для них завжди ворогом. Вони його знищували в кримінальному стилі: раптовий напад і замітання слідів.

На початку 90-х імперія впала, і світ змінився. Але не змінилася кримінальна психологія комуніста, співучасника злочину. Навіть коли він засідає у законодавчому органі в епоху засуджування методів нацизму і комунізму.
16 травня 2012 року у Верховній Раді України розглядався законопроект «На захист прав кримськотатарського народу та інших національних спільнот, депортованих з території України».

Історія всім відома. Злочини Сталіна засуджені його ж учнями і всім ХХІІ з’їздом комуністичної партії. І не чути було іншої думки комуністів 50-х років. Здавалося б, нинішні ожирілі і безідейні комуністи мали б лише покліпати очима як причетні до замочування правди про народ пограбований та оббріханий.

Але лідер комуністів депутат Петро Симоненко стоїть на порядок нижче навіть від сталінських комуністів, які просто зі страху схвалювали та виконували волю вождя. Депутат Симоненко готовий оббрехати цілий народ і ще раз засудити його без доказів, безсоромно повторюючи аргументи енкаведистів-карателів. Депутат-комуніст проти справедливості щодо скривджених. Він безсоромно звинувачує, і то не в буфеті, де збираються його однодумці, а з трибуни парламенту. І мовчать відповідальні особи – Президент і Голова Уряду. І всі шоковані нахабною брехнею політичного негідника.

Чи не тому й досі цивілізований світ не поважає Верховну Раду України, як не поважав Верховної Ради УРСР? Бо кого поважати, коли там з трибуни можуть виступати політичні банкроти, рекетири та корупціонери.
Все це стало можливим лише тому, що комунізм іще не засуджений за злочини проти людства поряд із нацизмом.
Доки ж може український народ годувати своїх «представників», які принижують його у своїх власних очах і в очах усього світу?!

Колишні політичні в’язні комуністичного режиму:

Йосип Зісельс
Мирослав Маринович
Василь Овсієнко
Зорян Попадюк
Євген Сверстюк
Олесь Шевченко
а також ті, що приєдналися до них:
Вардан Арутунян
Владімір Буковскій
Пьотр Глєбовіч
Андрій Григоренко
Наталія Горбанєвская
Алєксандр Лавут
Алєксандр Подрабінек
Айша Сеітмуратова
Алєксєй Смірнов

19 травня 2012 року, Сімферополь, Крим, Україна
 
GADДата: Середа, 13.03.2013, 17:25 | Повідомлення # 3
Генералиссимус
Група: Администраторы
Повідомлень: 7661
Нагороди: 7
Репутація: 6
Статус: Десь пішов
Весняне загострення у Криму



У Криму постала загроза нових масових протестів та акцій громадської непокори. Це передусім пов’язано із заявами лідерів кримських татар про спробу влади заборонити їм проводити у травні традиційні траурні заходи, присвячені річниці сталінської депортації цього народу у 1944 році.

Підігрівають ситуацію і заяви депутатів від “Свободи” про намір влаштувати на півострові масове руйнування радянських пам’ятників, яких у Криму чи не найбільше в країні.

Конфлікт під вибори?

Меджліс, представників якого за минулі два роки майже повністю вичистили з керівних структур автономії, заявляє, що влада намагається заборонити йому 17-18 травня провести на центральній площі Сімферополя традиційні масові меморіальні заходи, присвячені Дню пам’яті жертв депортації кримськотатарського народу.

Так у меджлісі потрактували лист з мерії, в якому голові цього національного органу, депутату Верховної Ради від “Батьківщини” Мустафі Джемілеву, пропонують повернутися до розгляду його заявки на проведення пам’ятних заходів після "здійснення необхідних організаційних процедур".
У міськраді відзначили, що крім меджлісу аналогічні заявки подали й інші організації.
Пан Джемілев у відповідь заявив, що влада таким чином прагне спровокувати конфлікт, щоб відволікти суспільство від економічних та соціальних проблем у країні.

У міськраді відзначили, що крім меджлісу аналогічні заявки подали й інші організації.
Пан Джемілев у відповідь заявив, що влада таким чином прагне спровокувати конфлікт, щоб відволікти суспільство від економічних та соціальних проблем у країні.




“Якщо меджлісу заборонять проводити меморіальні заходи, це може обернутися заворушеннями, й відповідальність за це ляже на керівництво автономії та персонально на Могильова (прем’єр-міністр Криму Анатолій Могильов, - ред.)”, - сказав він журналістам.

На думку голови меджлісу, конфлікт організовують під президентські вибори 2015 року.
"Створивши з кримських татар образ ворога, влада розраховує на більшу підтримку електорату”, - сказав він.

"Небезпечна гра"

Мер Сімферополя Віктор Агеєв заявив журналістам, що міськрада не забороняла меджлісу проводити жалобні заходи, наголосивши, що лист був проміжним.

"Ми відповіли, що на цю дату є кілька заявок, які поступили раніше, тому їм всім необхідно зустрітись та узгодити, як проводити, щоб забезпечити порядок та безпеку", - сказав мер.
Прем’єр-міністр Криму Анатолій Могильов, який раніше виправдовував депортацію кримських татар, назвав звинувачення меджлісу “спланованою провокацією” заради збереження впливу на кримських татар та пообіцяв – жодних заворушень не буде.
Він також сказав, що цьогоріч, на відміну від минулого року, збирається прийти на жалобний мітинг.
“Якщо запросять, прийду”, - сказав він журналістам на тлі заяв керівництва меджлісу про те, що воно не бажає бачити його на мітингу.

При цьому голова уряду автономії звинуватив меджліс в “систематичних спробах нагнітання ситуації” та запропонував встановити у Сімферополі пам’ятник жертвам депортації.
“На тлі безвідповідальних фраз окремих діячів про “п’яті колони”, “зупинку транспорту” й “перекриття доріг” Рада міністрів готує розпорядження про проведення комплексу заходів до Дня пам’яті. Більше того, як керівник уряду Криму, я ініціюю проведення творчого конкурсу на розробку найкращого пам’ятника жертвам депортації”, - сказав він.
“Гра, яку затіяв пан Джемілев, дуже небезпечна й може очорнити фінал його політичної кар’єри”, - додав прем’єр.

Провладні татари

"Кілька заявок", про які каже мер Сімферополя, надійшли від опозиційних до меджлісу провладних кримськотатарських організацій. Серед них, зокрема, “Міллі Фірка” (“Національна партія”), лідер якої Васві Абдураїмов є заступником голови Ради представників кримськотатарського народу при президентові.

Меджліс бойкотує роботу цієї ради від 2010 року, коли президент Янукович увів до її складу опозиційних меджлісові кримськотатарських діячів. У січні, після двох років мовчанки, цей дорадчий орган активізував свою роботу за підтримки пана Могильова.

Рада звернулася до керівництва Криму з проханням створити оргкомітет жалобних заходів 17-18 травня, щоб “нейтралізувати розв’язану керівництвом меджлісу конфліктну ситуацію й надати рівні можливості для участі у мітингу всім громадсько-політичним силам кримськотатарського народу”. Очолити оргкомітет Рада попросила прем’єра Могильова.

Торік провладні кримськотатарські сили також спробували організувати свій жалобний мітинг паралельно з меджлісом. Однак їм дозволили провести його тільки після закінчення меджлісівського. Провладні кримські татари спромоглися зібрати за різними даними від 200 до 400 людей, проти 25-30 тисяч тих, які пришли на заклик меджлісу.

Оглядачі стверджують, якщо події не розгортатимуться хоча би за минулорічним сценарієм, влада ризикує тим, що розмови про заворушення можуть стати реальністю.

"Не пам'ятники, а істукани"




Ще однією гарячою темою, яка викликає бурхливі емоції у кримчан, є заяви депутатів від правої партії “Свобода”, які обіцяють розпочати на півострові масове руйнування пам’ятників радянської доби.
Зокрема депутат Ради Ігор Мірошниченко, відомий тим, що 15 лютого разом з соратниками зніс пам’ятник радянському вождеві Леніну в Ахтирці Сумської області, публічно пообіцяв, що на півострові першим упаде пам’ятник Леніну у Білогірську, оскільки він стоїть ну вулиці імені тезки депутата – Мірошниченка.

Його колега, голова кримського осередку “Свободи” Едуард Леонов, заявив, що готовий очолити в автономії руйнування всіх комуністичних пам’ятників. “Це не пам’ятники, це істукани, наставлені кривавим злочинцям. Їм не місце в Українській державі, а тому треба допомогти владі виконати указ минулого президента Віктора Ющенка про знесення цих істуканів”, - сказав він журналістам.
У відповідь кримський осередок Компартії закликав міліцію взяти під охорону всі радянські пам’ятники. Комуністи заявили, що у разі необхідності цілодобово чергуватимуть біля них і за потреби “дадуть фізичну відсіч свободівцям", оскільки ті, на думку “червоних”, провокують “гострий громадянський конфлікт”.

А от близька до меджлісу кримськотатарська молодіжна організація “Яшлар шураси” (“Рада молоді”) в офіційній заяві підтримала дії “Свободи” та висловила готовність допомогти їй у Криму.
“Ми готові організувати посильну допомогу в знесенні пам’ятників, перейменуванні площ й населених пунктів у рамках закону”, - йдеться в заяві.
У свою чергу, прем'єр автономії Могильов заявив, що на всіх, хто посміє зазіхнути на пам’ятники радянської доби, очікує кримінальна відповідальність.
“Без заїжджих козачків розберемося у Криму, що нам робити. Не раджу нікому приїжджати сюди з екстремістськими проявами. За будь-які порушення наступить відповідальність, причому доволі жорстка”, - попередив він "Свободу" через журналістів.


Джерело: http://www.bbc.co.uk
Прикріплення: 4352451.jpg (96.4 Kb) · 0272762.jpg (16.0 Kb) · 4282158.jpg (21.5 Kb)
 
GADДата: Субота, 07.09.2013, 11:19 | Повідомлення # 4
Генералиссимус
Група: Администраторы
Повідомлень: 7661
Нагороди: 7
Репутація: 6
Статус: Десь пішов
У Криму нацистських посіпак із Росії представили як татар.

У книзі кримського історика Андрія Мальгіна "Партизанський рух Криму і "татарське питання" міститься груба помилка. Вчений представив російських козаків, які перейшли на бік окупантів, кримськотатарськими добровольцями.

Невідповідність виявив ветеран кримськотатарського національного руху Мурат Воєнний. Він продемонстрував копії сторінок із двох різних видань, у яких розміщена одна і та ж фотоілюстрація. Однак підписи під цим фото y книгах відрізняються.
У роботі директора Центрального музею Тавриди [головний краєзнавчий музей Криму - ІП] Мальгіна стверджується: "Нагородження добровольців, які відзначилися. Крим, 1942".


Скан із книги Мальгіна

Однак у книзі російського історика Сєрґєя Дробязка "Під прапорами ворога. Антирадянські формування у складі німецьких збройних сил", виданій у Москві в 2004 році, підпис під цим же фото інший - "Нагородження козаків кавалерійського полку "Платов".


Скан із книги Дробязка

Андрій Мальгін заявив, що його підпис під фотографією відповідає дійсності. "Помилка, найімовірніше, закралася до книги Дробязка", - запевнив кримський історик.
Проте російський учений переконаний, що на фото зображено момент нагородження бійця козачого полку імені Платова, який німці сформували на Кавказі влітку 1942 року. Більшість особового складу цього військового формування становили кубанські, терські і донські козаки.
"У тому, що це саме "Платов", сумнівів бути не може! - наголосив Дробязко в коментарі кримському виданню. - На військовослужбовцях полку характерні відзнаки - білі й червоні погони. Тільки в тих, хто служив у полку імені Платова, були такі" .
Кримські журналісти розшукали скан німецького пропагандистського журналу "Signal" за червень 1943 року, в якому вперше була розміщена дана фотографія.



У підписі під фото двома мовами - італійською та німецькою - йдеться про нагородження саме козаків полку імені Платова.


"Добровольці Російської визвольної армії, з козацького полку "Платон"..." :)

У роботі кримського історика неточно зазначена і дата зйомки - вказано 1942-ий рік, а журнал вийшов лише в 1943-му.
Помилку в підписи під фото у книзі Мальгін можна було б списати на банальну неточність, якби не текст, який оточує дану ілюстрацію, наголошують журналісти. Якраз на цій сторінці автор пише про " масовий характер кримськотатарського колабораціонізму " .
У цьому контексті, на думку Мурата Воєнного, дана ілюстрація із відповідним підписом дозволяє говорити про підтасовування фактів.
Ветеран переконаний, що в Криму йде цілеспрямована робота з дискредитації кримських татар із метою виправдати сталінську депортацію 1944 року.


Портрет двічі героя СРСР Амет-хан Султана в центрі Сімферополя. Провокатори, які намалювали свастику, зображають радянського пілота "фашистом" - тільки за те, що він кримський татарин. Фото: comments.ua

"Очорнення народу поставили на "наукову основу" , і при цьому деякі історики не гребують відвертими фальсифікаціями", - підкреслив Воєнний.
Як відомо, у червні 2013 року у Криму за бюджетні кошти випустили посібник для шкіл, де стверджувалося, що під час Другої світової кримські татари "поголовно перейшли на бік ворога".
У травні 2013 року генконсул РФ у Сімферополі Владімір Андрєєв заявив, що кіно про депортацію кримськотатарського народу Сталіним у 1944 році "спотворює історію Великої вітчизняної війни".
Андрєєв фактично виправдав депортацію, у сталінському стилі звинувативши кримськотатарський народ у "зраді" і співпраці з нацистами. При цьому він стверджував, що його слова - офіційна позиція РФ. За два тижні Андрєєва змінили на іншого генконсула.
У квітні 2013 року у школах Донбасу спробували розповсюджувати посібник, у якому на вигаданих прикладах розповідалося про нібито історичну ворожнечу "шахтарів" і "хохлів".

Джерело: http://www.istpravda.com.ua/
Прикріплення: 3238170.jpg (96.7 Kb) · 4381441.jpg (86.9 Kb) · 1901839.jpg (88.7 Kb) · 1604245.jpg (20.7 Kb) · 6774885.jpg (49.0 Kb)
 
GADДата: Субота, 07.09.2013, 11:26 | Повідомлення # 5
Генералиссимус
Група: Администраторы
Повідомлень: 7661
Нагороди: 7
Репутація: 6
Статус: Десь пішов
У Криму випустили підручник про те, що татари - посібники нацистів

У Криму на бюджетні кошти випустили книгу, яка містить антитатарські та ксенофобські висловлювання, що розпалюють міжнаціональну ворожнечу на півострові.
Кримські татари вже готують звернення до прокуратури, повідомляють Крим.


Так, в одному з розділів книги містяться звинувачення на адресу кримських татар, які нібито в роки Другої світової війни "поголовно перейшли на бік ворога".
Автори назвали "посібницею окупантів" навіть легендарну розвідницю Аліме Абденнанову, яка після довгих катувань була розстріляна фашистами. Ця кримська татарка була удостоєна ордена Червоного Прапора.

Видання вийшло за фінансової підтримки деяких спонсорів і місцевого бюджету. З районної скарбниці на підготовку та друк книги було виділено 15 500 гривень.
У презентації видання мали взяти особисту участь керівники Кіровського району, а всі 1 200 примірників книги планувалося найближчим часом розповсюдити по школах району.
Пізніше стало відомо, що на весь тираж цієї книги накладено арешт.

За словами голови Кіровської райради Михайла Іванова, який оплатив частину витрат на підготовку та друк цього видання, наразі видання не поширюється. Влада району ще не знає, що далі робити з книгою.

За словами Іванова, зміст книги шокував і голову Кіровської райдержадміністрації Олега Гордєєва. "Коли Гордєєв вперше відкрив книгу, у нього очі попливли вгору. Для чого?! Для нас з Гордєєвим неприємна ця ситуація", – сказав Іванов.

Глава райради повідомив, що з автором видання влада планує провести зустріч, на яку запросять і представників кримськотатарського народу

Джерело: http://www.istpravda.com.ua/
 
GADДата: П`ятниця, 20.09.2013, 10:33 | Повідомлення # 6
Генералиссимус
Група: Администраторы
Повідомлень: 7661
Нагороди: 7
Репутація: 6
Статус: Десь пішов
Постанова про депортацію татар і перетворення Криму на область.

"...Всех татар выселить с территории Крыма и поселить их на постоянное жительство в качестве спецпоселенцев в районах Узбекской ССР. Расчеты за перевозки произвести по тарифу перевозок заключенных. Преобразовать Крымскую АССР в область на территории РСФСР..."

Постановление ГКО № 5859-сс
от 11 мая 1944 года Москва, Кремль

О КРЬІМСКИХ ТАТАРАХ


В период Отечественной войны многие крымские татары изменили Родине, дезертировали из частей Красной Армии, обороняющих Крым, и переходили на сторону противника, вступали в сформированные немцами добровольческие татарские воинские части, боровшиеся против Красной Армии; в период оккупации Крыма немецко-фашистскими войсками, участвуя в немецких карательных отрядах, крымские татары особенно отличались своими зверскими расправами по отношению к советским партизанам, а также помогали немецким оккупантам в деле организации насильственного угона советских граждан в германское рабство и массового истребления советских людей.
Крымские татары активно сотрудничали с немецкими оккупационными властями, участвуя в организованных немецкой разведкой так называемых "татарских национальных комитетах", и широко использовались немцами для цели заброски в тыл Красной Армии шпионов и диверсантов.

"Татарские национальные комитеты", в которых главную роль играли белогвардейско-татарские эмигранты, при поддержке крымских татар направляли свою деятельность на преследование и притеснение нетатарского населения Крыма и вели работу по подготовке насильственного отторжения Крыма от Советского Союза при помощи германских вооруженных сил.

Учитывая вышеизложенное, Государственный Комитет Обороны ПОСТАНОВЛЯЕТ:

1. Всех татар выселить с территории Крыма и поселить их на постоянное жительство в качестве спецпоселенцев в районах Узбекской ССР. Выселение возложить на НКВД СССР. Обязать НКВД СССР (т. Берия) выселение крымских татар закончить к 1 июня 1944 г.

2. Установить следующий порядок и условия выселения:

а) разрешить спецпереселенцам взять с собой личные вещи, одежду, бытовой инвентарь, посуду и продовольствие в количестве до 500 килограммов на семью.
Остающееся на месте имущество, здания, надворные постройки, мебель и приусадебные земли принимаются местными органами власти; весь продуктивный и молочный скот, а также домашняя птица принимаются Наркоммясомолпромом, вся сельхозпродукция – Наркомзагом СССР, лошади и другой рабочий скот – Наркомземом СССР, племенной скот – Наркомсовхозов СССР.
Приемку скота, зерна, овощей и других видов сельхозпродукции производить с выпиской обменных квитанций на каждый населенный пункт и каждое хозяйство.
Поручить НКВД СССР, Наркомзему, Наркоммясомолпрому, Наркомсовхозов и Наркомзагу СССР к 1 июля с. г. предоставить в СНК СССР предложения о порядке возврата по обменным квитанциям спецпереселенцам принятого от них скота, домашней птицы и сельскохозяйственной продукции;

б) для организации приема от спецпереселенцев оставленного ими в местах выселения имущества, скота, зерна и сельхозпродукции командировать на место комиссию СНК СССР в составе: председателя комиссии т. Гриценко (заместителя председателя СНК РСФСР) и членов комиссии – т. Крестьянинова (члена коллегии Наркомзема СССР), т. Надьярных (члена коллегии НКМиМП), т. Пустовалова (члена коллегии Наркомзага СССР), т. Кабанова (заместителя Народного комиссара совхозов СССР), т. Гусева (члена коллегии НКФина СССР).
Обязать Наркомзем СССР (т. Бенедиктова), Наркомзаг СССР (т. Субботина), НКМиМП СССР (т. Смирнова), Наркомсовхозов СССР (т. Лобанова) для обеспечения приема от спецпереселенцев скота, зерна и сельхозпродуктов командировать, по согласованию с т. Гриценко, в Крым необходимое количество работников;

в) обязать НКПС (т. Кагановича) организовать перевозку спецпереселенцев из Крыма в Узбекскую ССР специально сформированными эшелонами по графику, составленному совместно с НКВД СССР. Количество эшелонов, станции погрузки и станции назначения - по заявке НКВД СССР.
Расчеты за перевозки произвести по тарифу перевозок заключенных;

г) Наркомздраву СССР (т. Митереву) выделить на каждый эшелон со спецпереселенцами, в сроки по согласованию с НКВД СССР, одного врача и две медсестры с соответствующим запасом медикаментов и обеспечить медицинское и санитарное обслуживание спецпереселенцев в пути;

д) Наркомторгу СССР (т. Любимову) обеспечить все эшелоны со спецпереселенцами ежедневно горячим питанием и кипятком.
Для организации питания спецпереселенцев в пути выделить Наркомторгу продукты в количестве согласно приложению № 1.



3. Обязать секретаря ЦК КП(б) Узбекистана т. Юсупова, председателя СНК УзССР т. Абдурахманова и Народного Комиссара внутренних дел Узбекской ССР т. Кобулова до 1 июня с. г. провести следующие мероприятия по приему и расселению спецпереселенцев:

а) принять и расселить в пределах Узбекской ССР 140–160 тысяч человек спецпереселенцев-татар, направляемых НКВД СССР из Крымской АССР.
Расселение спецпереселенцев произвести в совхозных поселках, существующих колхозах, подсобных сельских хозяйствах предприятий и заводских поселках для использования в сельском хозяйстве и промышленности;

б) в областях расселения спецпереселенцев создать комиссии в составе председателя облисполкома, секретаря обкома и начальника УНКВД, возложив на эти комиссии проведение всех мероприятий, связанных с приемом и размещением прибывающих спецпереселенцев;

в) в каждом районе вселения спецпереселенцев организовать районные тройки в составе председателя райисполкома, секретаря райкома и начальника РО НКВД, возложив на них подготовку к размещению и организацию приема прибывающих спецпереселенцев;

г) подготовить гужавтотранспорт для перевозки спецпереселенцев, мобилизовав для этого транспорт любых предприятий и учреждений;

д) обеспечить наделение прибывающих спецпереселенцев приусадебными участками и оказать помощь в строительстве домов местными стройматериалами;

е) организовать в районах расселения спецпереселенцев спецкомендатуры НКВД, отнеся содержание их за счет сметы НКВД СССР;

ж) ЦК и СНК УзССР к 20 мая с. г. представить в НКВД СССР т. Берия проект расселения спецпереселенцев по областям и районам с указанием станции разгрузки эшелонов.

4. Обязать Сельхозбанк (т. Кравцова) выдавать спецпереселенцам, направляемым в Узбекскую ССР, в местах их расселения ссуду на строительство домов и на хозяйственное обзаведение до 5.000 рублей на семью с рассрочкой до 7 лет.

5. Обязать Наркомзаг СССР (т. Субботина) выделить в распоряжение СНК Узбекской ССР муки, крупы и овощей для выдачи спецпереселенцам в течение июня-августа с. г. ежемесячно равными количествами, согласно приложению № 2.
Выдачу спецпереселенцам муки, крупы и овощей в течение июня-августа с.г. производить бесплатно, в расчет за принятую у них в местах выселения сельхозпродукцию и скот.

6. Обязать НКО (т. Хрулева) передать в течение мая-июня с.г. для усиления автотранспорта войск НКВД, размещенных гарнизонами в районах расселения спецпереселенцев – в Узбекской ССР, Казахской ССР и Киргизской ССР, – автомашин "Виллис" – 100 штук и грузовых – 250 штук, вышедших из ремонта.

7. Обязать Главнефтеснаб (т. Широкова) выделить и отгрузить до 20 мая 1944 года в пункты по указанию НКВД СССР автобензина 400 тонн, в распоряжение СНК Узбекской ССР – 200 тонн.
Поставку автобензина произвести за счет равномерного сокращения поставок всем остальным потребителям.

8. Обязать Главснаблес при СНК СССР (т. Лопухова) за счет любых ресурсов поставить НКПСу 75.000 вагонных досок по 2, 75 м каждая, с поставкой их до 15 мая с.г.; перевозку досок НКПСу произвести своими средствами.

9. Наркомфину СССР (т. Звереву) отпустить НКВД СССР в мае с. г. из резервного фонда СНК СССР на проведение специальных мероприятий 30 миллионов рублей.
Председатель Государственного комитета обороны
И. СТАЛИН

Послано тт. Молотову, Берия, Маленкову, Микояну, Вознесенскому, Андрееву, Косыгину, Гриценко, Юсупову, Абдурахманову, Кобулову (НКВД УзССР), Чадаеву – все, Шаталину, Горкину, Жданову, Смирнову, Субботину, Бенедиктову, Лобанову, Звереву, Кагановичу, Митереву, Любимову, Кравцову, Хрулеву, Жукову, Широкову, Лопухову – соответственно.

УКАЗ ПРЕЗИДИУМА ВЕРХОВНОГО СОВЕТА СССР

о преобразовании Крымской АССР в Крымскую область в составе РСФСР

Президиум Верховного Совета Союза Советских Социалистических Республик ПОСТАНОВЛЯЕТ:

Утвердить представление Президиума Верховного Совета Российской Советской Федеративной Социалистической Республики о преобразовании Крымской АССР в Крымскую область в составе РСФСР.

Председатель Президиума Верховного Совета СССР
М. Калинин

Секретарь Президиума Верховного Совета СССР
А. Горкин

Москва, Кремль
30 июня 1945 года № 121/145
д. № 174/1

Председатель Совета Народных Комиссаров Союза ССР
И. Сталин

Управляющий Делами Совета Народных Комиссаров СССР
Я. Чадаев

P.S.: У 1989 році Верховна Рада СРСР засудила депортацію кримських татар, визнавши її злочинною і незаконною.


Джерело: http://www.istpravda.com.ua/
Прикріплення: 0691925.jpg (143.2 Kb)
 
Форум » ЖИТТЯ » ІСТОРІЯ » Депортація кримських татар 1944
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Пошук:

Вверх