Четвер, 28.03.2024, 13:26
LEVEL
Головна Реєстрація Вхід
Вітаю Вас, Гость · RSS
[ Нові повідомлення · Учасники · Правила форуму · Пошук · RSS ]
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Форум » Велофорум » ЗВІТИ » ТАРІЛКИ 2021 (17.01.21)
ТАРІЛКИ 2021
GADДата: Неділя, 24.01.2021, 15:27 | Повідомлення # 1
Генералиссимус
Група: Администраторы
Повідомлень: 7661
Нагороди: 7
Репутація: 6
Статус: Десь пішов
Вже кілька років поспіль здійснюємо вилазки до греблі, в напрямі селища Донськой, нашого міста на річку Казений торець. Історія побудови цієї споруди, що підіймає рівень води мені не відома. Взагалі, у нашому місті їх кілька, але саме там, взимку ми можемо побачити цікаве явище, яке ми називаємо "Дружківські тарілки". До речі, дорога з трамвайною колією від цієї греблі, веде нас до заводу порцелянових виробів, який колись був відомим виробником - такий невеличкий збіг wink

А йдеться про відповідну кількість предметів з льоду й частково зі снігу, колоподібної форми, які утворюються після греблі у воді під дією холоду та інших факторів. Для того, щоб ці тарілки з'явились, потрібний збіг багатьох обставин.

1. Затока у річці, де ці предмети можуть вільно рухатися по колу, наче в окремих озерцях. Далі за течією, має бути місце вужчим.

2. Те, що створює течію, в нашому випадку вода з широких труб, що падає з греблі. Вона не має бути дуже швидкою, щоб не зносила тарілки далі за течією річкою. Не має бути повільною, щоб не замерзла вода.

3. Мороз, без якого нічого не відбудеться. Ще він утворює лід на річці нижче, який не дозволяє тарілкам плисти далі та не збільшуватись у розмірах, щоб бути помітними.

Наскільки унікальне це явище, думайте самі. Мені поки що невідомі подібні випадки, хоча вони мають бути, це логічно.

Отже, як саме утворюються ці тарілки. Частки льоду, які утворились під дією морозу, починають обертатись у таких собі озерцях, які утворились між двох берегів, льоду нижче течією і самою греблею, з якої тече вода крізь труби, що утворює течію, яка розділює утворену водойму на дві частини. Обертаючись по колу, частинки труться об лід, берег, та між собою - утворюючи предмети колоподібної форми. Далі, під дією води, снігу та морозу, вони поступово збільшуються.

Красива картина виходить, коли їх стає достатньо багато і вони збільшуються так, що утворююсь суцільне поле. Далі, якщо мороз підсилюється, все це може зупинитись і вода піде під льодом через невеликий отвір, залишивши нам застиглу картину. Цікаво буває, коли йде густий сніг і на тарілках утворюються пухнасті шапки. Хоча ті, які потрапляють під струмінь води набувають слизької блискучої форми пончиків wink

Що відбувається далі, коли вони (тарілки) вже утворились.

Якщо мороз помірний, тарілки починають рости вниз як айсберги, перетворюючись у придавлені котушки від ниток, за формою. Такі утворення вже більші вглибину за їх діаметр і за певних обставин починають перевертатись. Хто знає, якби цей процес тривав довше, чи не утворилися б поступово кулеподібні предмети. Для цього, мабуть, потрібні швидші умови, уколи температура, швидкість течії, або прибою широких річок.... На ці роздуми мене наштовхнуло повідомлення від Сергія Пушкаря зі Слов'янську, який надав цікавий матеріал, який буде наприкінці у додатках.

Що до інтересу до цього явища. Поки готувався матеріал, та анонс у вигляді добірки світлин викладені у мережу, люди зацікавлені цим явищем відвідали це місце і встигли викласти свої, невеликі матеріали у вільний доступ, які я теж використаю у додатках з їх (сподіваюсь) згоди smile

Ми ж досліджували це явище двічі, на початку морозів (потрібно пару днів, для утворення) і трохи згодом, щоб помітити зміни. Інтервал вийшов у чотири дні. В перший день, крім нас був Олександр Редька з Краматорську, з яким ми розминулись на автомобільному мості, але сліди від його фету залишились wink Крім природних досліджень ще вдалось бачити пару диких качок, Олександрові пощастило більше, коли він там перебував качок було більше (дивитись на фото можна). Біля водойми можна було помітити постійних птахів, що зимують у наших краях. Від синиць, голубів до хижих птахів. Зацікавили звуки, що доходили з середини старої верби, це була суміш вовтузіння та писку. Вовчки можуть спати взимку, а можуть і прокидатись, а може то були якісь, дрібніші за синицю птахи, яких ми так і не побачили.

Цікаве явище, унікальне через умови, добре проведений час. Наше місто отримало такий природний об'єкт, яким можна й похизуватись. Було б цікаво почути ваші думки, повідомлення про щось подібне.

Додатки:

Перший матеріал від Олександра Редьки:

https://www.facebook.com/groups/leveldrugo/permalink/3920125401355624/

Матеріал від Артема Сидорина:

https://www.facebook.com/groups/leveldrugo/permalink/3926578357376995/

Наш анонс :

https://www.facebook.com/groups/leveldrugo/permalink/3926250700743094/

Невеличке відео від Останкович Олександри:

https://www.facebook.com/Aleksandraostankovich/videos/3599203720128523

Цікавий матеріал, який запропонував Сергій Пушкар:

https://www.facebook.com/groups....7084270


 
GADДата: Неділя, 24.01.2021, 19:16 | Повідомлення # 2
Генералиссимус
Група: Администраторы
Повідомлень: 7661
Нагороди: 7
Репутація: 6
Статус: Десь пішов
Фото звыт: Тарелі
 
Форум » Велофорум » ЗВІТИ » ТАРІЛКИ 2021 (17.01.21)
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Пошук:

Вверх