П`ятниця, 29.03.2024, 13:21
LEVEL
Головна Реєстрація Вхід
Вітаю Вас, Гость · RSS
[ Нові повідомлення · Учасники · Правила форуму · Пошук · RSS ]
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Форум » Велофорум » ЗВІТИ » ШАФРАНИ (7.03.20)
ШАФРАНИ
GADДата: П`ятниця, 13.03.2020, 15:06 | Повідомлення # 1
Генералиссимус
Група: Администраторы
Повідомлень: 7661
Нагороди: 7
Репутація: 6
Статус: Десь пішов
В цьому році подорож до знайомої нам балки, з метою побачити квіти шафранів та інших, довелось робити значно раніше ніж у попередні роки. Причини тому усім відомі.

Мандрівка складалась з двох емоційних частин. Перша - виїзд з міста і споглядання сміття в балках та посадках до самих горняцьких ставків. Видовище людської байдужості пригнічує.. Що з цим робити ?... Вивозять не бабусі чи діти, везуть автівками і вивалюють просто неба, переважно будівельне сміття або залишки якоїсь харчової продукції.... Вітер розносить поліетилен на відстані, все це висить на гілках кущів та дерев.

Дороги в бік Миколайпілля мають вигляд подовбаний, безліч дрібних ям. Що цікаво, не суцільні ями а ділянками, мабуть якість виконаних робіт на різних ділянках відрізняється. Обіч дороги торішній молодняк дерев , який вже вимахав добряче, підрізаний і щось лежить в дренажних ровах, щось вивезено...роботи тривають.

Після Миколайпілля , поступово настрій почав поліпшуватись. Милували око навколишні краєвиди, рух техніки на полях, зграї граків які довбуться в свіжій оранці. Зустрілись поклади снігу впереміш із земляними кучугурами, це результати чищення траси. Навколо багато пташок, траплялись метелики та інші комахи. Сонечко вже припікає і на небі хмаринки весело летять з півдня на північ.

Озимі зеленим килимом розкинулись до самого обрію, машин майже нема . Трохи заважав бічний вітер, якщо повертаєш на південний захід, дерева в цьому плані допомагають, стримуючи вітер. З правого боку дороги ( яка йде від Довгої Балки в тому ж самому напрямі) вже підіймається свіжий молодняк. В тому році це не було так помітно і весь простір проглядався чудово, тепер вже досить щільні зарості трапляються фрагментами.
Перехід на грунти. Побоювання щодо можливості там їхати відразу ж зникають. Іноді ще трапляються вологі ділянки, які легко оминути. Поступово ми опиняємось в затишному куточку майже недоторканої природи. Широка балка перемежована галявинами , рівчаками та байрачними заростями рослинності. Торішні високі трави лежать на землі товстим шаром, через нього квіти ледь пробиваються вгору, для цього в них має бути досить довге стебло, порівняно з тими, які ростуть на більш вільних галявинах. Багато квітів шафрану на торішніх згарищах. Всередині кущів та лісках і посадках багато пролісок ,все це перемішане чистяком та зірочками жовтого кольору. На квітах вже працюють бджоли. Трапились кілька великих мурашників, де життя вже вирує. Знайдений був і горицвіт, який переважно на пагорбах. В цьому році досліджено південні схили балки, де квітів ще більше ніж там, де ми їх бачили до цього. З живності , крім комах вдалось бачити птиць дрібних і побільше , в траві швидко пересувались ящірки, одна дозволила себе сфотографувати wink

Помічені стежки від якоїсь звірини у хащах, та багато переораної землі, мабуть бавились кабани.

Далі балка розширюється і з неї потрібно їхати вгору. Тут ще залишаються сліди вологи а схил, яким підіймаємось вгору досить рихлий , рух важкий і зустрічний вітер додає напруги , разом з глибокими промоїнами від дощів. Далі дорога пролягає посадками , які доносять до асфальту стрімко, бо постійно вниз і вітер тепер допомагає. Перед містом знову стикаємось з людськими проявами - горить очерет вздовж річки.....

З надіями на краще в цей непростий час... до нових зустрічей .

Долучайтесь )
 
GADДата: П`ятниця, 13.03.2020, 17:46 | Повідомлення # 2
Генералиссимус
Група: Администраторы
Повідомлень: 7661
Нагороди: 7
Репутація: 6
Статус: Десь пішов
Фото звіт з подорожі : :clover: clover :clover:
 
Форум » Велофорум » ЗВІТИ » ШАФРАНИ (7.03.20)
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Пошук:

Вверх