Четвер, 28.03.2024, 18:45
LEVEL
Головна Реєстрація Вхід
Вітаю Вас, Гость · RSS
[ Нові повідомлення · Учасники · Правила форуму · Пошук · RSS ]
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Форум » Велофорум » ЗВІТИ » Скам'янілі дерева (3.07.18)
Скам'янілі дерева
GADДата: Четвер, 05.07.2018, 10:09 | Повідомлення # 1
Генералиссимус
Група: Администраторы
Повідомлень: 7661
Нагороди: 7
Репутація: 6
Статус: Десь пішов
Днями здійснили невеличку подорож до Дружківських скам'янілих дерев. Трохи пояснень - це не то ліс, який Ви собі можете уявити, або такий який уявляють діти, коли вперше чують про такий ліс. Зізнаюсь, коли я був ...ну раніше, теж уявляв собі купу темних стовбурів і багато гілля, яке лежить під ногами у якійсь пустелі і все це кам'яне wink

Наведу трохи тексту датованого 28.05.2016 роком.

"Дружківські скам’янілі дерева – геологічна пам’ятка природи загальнодержавного значення, що займає територію приблизно 1 га.Цікаву знахідку було виявлено під час розробки піщаного кар’єру неподалік міста Дружківки Донецької області ще у сімдесятих роках минулого століття.

Науковці з’ясували, що нинішні скам’янілі дерева росли понад двісті п’ятдесят мільйонів років тому, коли у цих місцях буяли вічнозелені ліси. Гігантські папороті, хвощі та араукарії сягали 40 – 50 метрів заввишки.

Деякі з уламків зберегли внутрішню структуру рослини, за допомогою якої ботаніки визначили що це араукарія – вічнозелене хвойне дерево. В даний час ці досить рідкісні дерева ростуть лише в Південній Америці.

«Відвідати і ознайомитися з унікальним місцем мене запросили місцеві природоохоронці. Голова Дружківського осередку Всеукраїнської екологічної ліги Микола Олександрович Швець досить ґрунтовно розповів про історію, проблеми і можливі перспективи розвитку заповідного об’єкту.

Він наголосив, що краєзнавці і геологи виступають за негайне прийняття заходів щодо розширення і збереження цієї заповідної території. Є пропозиції, щоб територія навколо цієї унікальної геологічної пам’ятки стала Національним парком і отримала статус об’єкта «Всесвітньої спадщини» ЮНЕСКО.

Я підтримую таку пропозицію, бо як стало мені відомо, частина прилеглих степових територій нині у занедбаному стані. Велику кількість уламків розібрали на сувеніри, і був час, коли місцеві жителі використовували це місце для випасу корів.

Аналогічні релікти знайдено лише у кількох точках планети. Скрізь ці унікальні пам’ятки історії Землі є національним надбанням держави і знаходяться під її охороною.

За наполяганням Всеукраїнської екологічної ліги вже наступного тижня звернуся до уряду з проханням поліпшити охорону об’єкта і здійснити заходи щодо підвищення його статусу», — написав на facebook Олег Недава, заступник голови комітету ВР з екополітики. "

Минуло вже два роки а зрушень мабуть ніяких...... Але ми ж не про те.

Екскурсія була організована спонтанно , просто запропонував , щоб не їхати самому. На пропозицію відгукнулась молодь. Їхати недалеко , тому ми вирішили поїхати туди ближче до вечорку, щоб не так спекотно було. Та й для фото краще , нема високого сонця.

Для мешканців Дружківки хотів розповісти про "добру справу" яку вчинив невідомо хто))) Діагональ від кінцевої зупинки трамваю на 200 "планах" на половину засипали будівельним сміттям у вигляді шитукатурки змішаною з рештками кафелю і іншими твердими і не дуже деталями. Досліджувати це не було часу, бажання і змоги. Все це потрапляє всередину під час звичайного дихання, вітром розносить навколо і всі кущі , дерева і трава наче у борошні... Дуже зручно.... мабуть це "звичайний робітник" звідкись вивіз кілька тон цього всього і таким чином вирішив скасувати проблему пересування дорогою, яка вже зіпсована ....

Але ми знову не про те. Хоча наслідки все ж таки були. Крім взуття і ніг, які вкрились майже до колін цим порохом, на одному з велосипедів згодом виявлено поріз, в який набилось абразиву, що призвело до вибуху камери. Довелось витратити трохи часу для ремонту. А наступного дня придбати нову покришку.

Дорогою ми роздивлялись старі німецькі домівки, які лишились від колишніх колоністів, також нам траплялись і старі слобожанські хати, які перебувають в поганому стані, в деяких ще хтось мешкає. Також не лишилась по-за нашої уваги місцева школа ( № 14). На її подвір'ї встановлено пам'ятник Олексі Тихому і розбито невеличкий садочок. Деякі дерева не прижились, але це поправимо, буде що робити школярам. Потрібно полагодити плитку, зробити підсипку додаткову під неї. А так все там справно і чисто, стоять цілі лавки , поряд спортивний майданчик.

Далі наш маршрут перетинає річку пішохідним місточком , який зараз на місці старого, зупинка там має так є назву "Старий міст". Вулиця після мосту доводить нас до залізничного переїзду, далі траса в бік Костянтинівки, якою рухається багато машин, тре бути дуже уважним перетинаючи її.

Селищем вгору до гаражів і відразу відкритий степ зустрічає нас простором і повітрям. Тут трохи інші рослини і взагалі відчувається все по іншому. Тре йти і дивитись. В нас було достатньо часу , щоб здійснити огляд, зробити фото і трохи перекусити. Додому повертались тим самим маршрутом, тільки оминули "білу дорогу".

До нових зустрічей.
 
GADДата: П`ятниця, 06.07.2018, 21:58 | Повідомлення # 2
Генералиссимус
Група: Администраторы
Повідомлень: 7661
Нагороди: 7
Репутація: 6
Статус: Десь пішов
Трохи світлин : ДЕРЕВА
 
Форум » Велофорум » ЗВІТИ » Скам'янілі дерева (3.07.18)
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Пошук:

Вверх