П`ятниця, 29.03.2024, 06:52
LEVEL
Головна Реєстрація Вхід
Вітаю Вас, Гость · RSS
[ Нові повідомлення · Учасники · Правила форуму · Пошук · RSS ]
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Форум » Велофорум » ЗВІТИ » Кузя - Персеїди.
Кузя - Персеїди.
GADДата: Неділя, 13.08.2017, 10:29 | Повідомлення # 1
Генералиссимус
Група: Администраторы
Повідомлень: 7661
Нагороди: 7
Репутація: 6
Статус: Десь пішов
У тім році ми здійснили подорож вночі з Лиману до Дружківки . Метою було - переглянути астрономічне ( якщо я вірно висловлююсь) явище , а саме потік Персеїдів.

Цього разу, нам про це нагадала всесвітня мережа дуже оперативно і вчасно !

Але можливості зібратись ккудись подалі не було, через графіки роботи , справи , ну й багато через що не вдалось зібратись в експедицію...

Це якщо далеко... а тут поблизу, все вирішилось за кілька годин. Зібрались нашвидкуруч і поїхали до "КУЗІ". Там ми бували будь коли,зп всіляких обставин і погоди. А от так, щоб вночі - ще ніколи.

Дорога всім знайома і не довга ( 18 км. в один бік), приємно катити в тиші , дещо пригнічує рух тунелем з дерев асфальтовою дорогою, хочеться іноді поглядати на всі боки, але альтернативи нема. До того ж в темряві ми рухаємось з ліхтарями, які обмежують простір того, що можна побачити.

Все ж таки дещо можна було помітити , попереду , на обрії палала пожежа, мабуть горіло якесь скошене поле, зліва мерехтіла вогниками Костянтинівка, Справа , значно ближче і яскравіше, святково так, світиться Краматорськ. Стрімкий спуск до Ашурковського переїзду, починає тягнути прохолодою, обережно перетинаємо колії, старий будинок з сараями та двома ліхтарями ... затишна залізнична станція пропливає повз. Далі темрява , внизу світяться вогники Семенівки й Білокузьминівки. На вулицях порожньо, навіть собак не чутно, вдалині десь гуркочуть комбайни, іноді визирають прожекторами крізь дерева. Обрій тепер затулює крейдяна гряда. Форсуємо "коров'ячий шлях", не так надовбано ратицями , як іноді, мабуть через тривалу посуху. Попереду темніє великою стіною крейдяна скеля , обходимо її зліва і їдемо постійно вгору, на деяких ділянках доводиться йти пішки - в темряві не до екстриму. Вище починає обдувати вітерець, який посилюється з кожним метром, на місці одягаємось додатково. Всі в зборі, поспішаємо зробити перші кадри, коли місяць ще не так високо здійнявся і не заважає розгледіти зорі, які тут такі яскраві , яки велика кількість ! Чумацький шлях тягнеться , як шлейф диму . Пересуваємось невеличким плато, навколо все таке романтичне і загадкове ! Не встигаємо глянути в один бік, як десь в іншій ділянці неба щось знову пролітає, але у кадр ніяк не хоче потрапляти. Вирішуємо зробити довгу витримку в апараті і сподіватись на удачу.

Звісно ж не забуваємо поласувати всілякими смаколиками та напоями ! Метеори переважно летять з "норд осту " на "зюйд вест". Вдалині мерехтять вогники далеких селищ, за обрієм заграва Краматорську, далекого Часів-Яру, продовжують свою роботу комбайні, десь за конячою фермою, тепер ми їх не тільки чуємо , а й маємо можливість бачити, до того ж, завдяки біноклю можна роздивитись цих світляків.

Час минає дуже швидко, місяць йде вгору, швиденько збираємось і спускаємось східним схилом , крейдяною доріжкою... дуже весело. Внизу робимо безліч знімків , обираємо різні ракурси. Акамулятор не було часу зарядити, тому часу на ретельнуе фокусування не було, враховуючи на час експонування кожного знімку. Доводиться все робити "на глазок", ще й загубили в темряві ліхтарик - за допомогою телефону вдалось знайти. В темряві все однакове під ногами, тому довелось покружляти трохи.

Порада - якщо ліхтар достатньо заряджений і його світло не заважає фотографуванню ( або є можливість розвернути світло в інший бік) не вимикайте його, так ви його не загубите ! wink

Час вирушати додому... в зворотньому напрямі нам допомагає вітер, який підштовхує в спину. Вулиці селищ сплять, вимкнено все , що не виконує охоронні функції, кілометри накручуються швидко, непомітно подолали підйом , тепер постійно рівно , або вниз. Перед селищем Дружківьке, слухаємо величезний хор цвіркунів ! Це незабутньо, суцільний гамір , серед якого чутно більш гучні звуки солістів... неперевершено і казково.

За весь маршрут нам не зустрілось ні однієї машини, яка нас обганяла , або їхала на зустріч.... в місті були таксі, людей не зустрічали, лише реклама, ліхтарі не світять... місто спить.

Додому потрапили майже о другій ночі, нагулявся апетит і спати вже нічого не завадить.....

ПС

Переглядаючи світлини з'ясувалось, що нам посміхнулась удача, на одному було явно помітно падіння метеора. Звичайно ж не те, що ми бачили, а були дуже яскраві екземпляри, навіть з хвостами , які розсипались як бенгальські вогні.... але все одно ! Переглядаючи все це вдома виявилось, що не один кадр порадував наявністю нічних світил, а на одному присутні два об'єкти відразу ! Мабуть у більш сильну оптику, можна побачити багато цікавого...

Приємного перегляду ! wink
 
GADДата: Неділя, 13.08.2017, 11:25 | Повідомлення # 2
Генералиссимус
Група: Администраторы
Повідомлень: 7661
Нагороди: 7
Репутація: 6
Статус: Десь пішов
Альбом із світлинамиКУЗЯ - Персеїди
 
Форум » Велофорум » ЗВІТИ » Кузя - Персеїди.
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Пошук:

Вверх