Вівторок, 16.04.2024, 17:24
LEVEL
Головна Реєстрація Вхід
Вітаю Вас, Гость · RSS
[ Нові повідомлення · Учасники · Правила форуму · Пошук · RSS ]
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Форум » ЖИТТЯ » ПРИРОДА » Явище (постійні, регулярні, природне, астрономічне)
Явище
GADДата: Середа, 20.03.2013, 17:21 | Повідомлення # 1
Генералиссимус
Група: Администраторы
Повідомлень: 7661
Нагороди: 7
Репутація: 6
Статус: Десь пішов
20 березня - День весняного рівнодення, початок астрономічної весни

20 березня, об 11:02 за Гринвічем (13:02 за Києвом) наша планета проходить через момент сонячного рівнодення. Починається весна за астрономічним, природним календарем і новий Сонячний рік.



Важливою віхою зміни сезонів є день весняного рівнодення, астрономічний початок весни. Як відомо, навесні день збільшується, а ніч скорочується. І 20-го або 21-го березня наступає момент, коли тривалість дня і тривалість ночі стають рівними. Такий день називається днем весняного рівнодення.

У цей день для всіх місць Землі (окрім районів земних полюсів) день майже рівний ночі ( "майже" - через рефракцію, той факт, що Сонце - не точкове джерело світла, а диск, і також через те, що сам момент рівнодення зміщений відносно 6 або 18 годин місцевого сонячного часу).

Весняне і осіннє рівнодення вважаються астрономічним початком відповідних пір року. Проміжок між двома однойменними рівноденнями називається тропічним роком, який і прийнятий для вимірювання часу. Тропічний рік складає приблизно 365,2422 сонячних діб, тому рівнодення припадає на різний час діб, пересуваючись вперед щоразу майже на 6 годин.

Юліанський рік становить 365 і 1/4 діб. Вставний день вісокосного року повертає рівнодення на колишнє число року. Але тропічний рік трохи менший юліанського, і рівнодення насправді повільно відступає за числами юліанського календаря.

В григоріанському ж літочисленні внаслідок пропуску трьох днів у 400 років воно майже нерухоме (григоріанський рік в середньому становить 365,2425 діб).

З прадавніх часів весняне рівнодення вважали великим святом, а в першу неділю після настання рівнодення у слов`ян святкувався Великдень - "великий день", - сонячне святе, час коли день перемагає ніч ("великий день"), весна - зиму і починається новий рік за сонячним календарем.

З цього дня починається повне пожвавлення Землі, відродження природи. Для цього дня існувала і безліч народних прикмет. Наприклад, якщо цього дня буде ясна погода, це до теплого літа.

Настання весни наші пращури вважали святом (Великим Днем - звідти і традиція святкувати «Великодень», з великим нетерпінням очікували її приходу (як і ми зараз!) і однаково урочисто відзначали його в різних частинах Європи та Азії. Язичницькі святкування приходу весни були сповнені важливим сакральним змістом перемоги світла над пітьмою, пробудження всього живого і початку нового життя.

Енциклопедичний Словник Брокгауза і Ефрона 1892 р. писав: «З цілковитою певністю можна сказати, що весняне свято існувало вже у слов’ян-поганців (язичників) і тільки потім з ним збіглося свято Християнської Церкви…»

З приходом християнства розпочалася непримиренна боротьба духовенства з «поганськими» звичаями і первісною культурою народу, що вкорінювалися тисячоліттями у народну пам’ять. Тому багато народних свят і обрядів залишилися, але під виглядом християнських.

Широко поширені веснянки-гаївки, що співали дівчата і водили хороводи у гаях, на галявинах біля води, символізували прихід весни, яка перемагала стару зиму.

Мало-помалу веснянки «християнізувалися», а в XIV-XV ст. веснянки-гаївки почали водити біля церков після християнського Великодня.

Ой, весна, ой красна,
Що ти нам принесла?
Де зимувала, кого зігрівала?
А ми за тобою насумувались,
А ми тебе, весно, навиглядались.

У Великдень весна перемагає зиму, світовий день починає збільшуватися, воскресає Бог життя - Дажбог-Сонце. Життєтворяще Сонце особливо виграє першого Великого дня вранці, коли сходить. Тоді люди відчиняли усі вікна, щоб запустити у хату його чудодійне проміння.

Стародавні жерці на Великдень ходили від хати до хати і сповіщали: "Радуйтеся, Син Божий воскрес!" І разом із Сонцем-Дажбогом, яке дарувало світло і тепло воскресала природа. Дажбог-Сонце запліднював життям Землю. В ніч перед приходом Великого дня - воскресіння новолітнього, весняного життєдайного Сонця - на пагорбах, щоб бути ближче до Божича, запалювали вогнища, які палали всю ніч, єднаючи людські душі з великою душею зоряного неба предків.

У перший день Великодня всі сідають за стіл ще досвіту. Але перед цим вся родина вмивається крашанками. Мати наливає у чепреп’яну миску холодної води, а на дно кладе три червоні крашанки. Після кожної особи воду міняють, але крашанки залишаються. Всім, хто вмивається крашанками, Божич-Сонце дарує здоров’я, а дівчатам ще й вроду.

На Великдень випікався священний хліб, який посипався пшоном і який освячували в спеціальних мисках - ночвах. Така посудина зберігалася у хаті лише для цього свята - в жодних інших потребах не використовувалася. В священний коровай встромляли гілочку верби, яка вважалася тим священним перводеревом, що росте посеред Вирію і тримає на собі вогонь Дажбога.




У багатьох народів у різні часи весняне рівнодення було початком Нового року. Цей момент слугує відліком для важливих подій у різних релігіях, зокрема в іудаїзмі (Песах), християнстві (обчислення дати Пасхи) тощо.

Також в цей день відзначається Всесвітній день Землі. За традицією при проведенні свята дзвонить Дзвін Миру.

В США - святкується День сільського господарства.

20-22 березня за зороастритичною традицією святкується Навруз

У зороастрійській традиції, якої також дотримуються іранські, кавказькі і тюркські народи, з першим сходом Сонця після настання весняного рівнодення, починається тотожне свято - Навруз (дослівно, в перекладі з фарсі означає «новий день»), Свято Весни і Новий рік за Сонячним календарем.

З приходом весни наступають теплі дні, природа пробуджується і починаю змінювати свої вбрання. Навруз символізує відродження природи, перемогу життя, сподівання на щедрий врожайний рік. Свято відзначається 21 березня в Ірані, республіках Середньої Азії і Кавказу, 22 березня – в Казахстані.

Весняне новорічне свято рівнодення Навруз виникло у Хорасані більше 3000 років тому, майже одночасно з виникненням землеробства, і поширилось на всі сусідні країни.

Корінням Навруз уходить в зороастризм. Він є найдавнішим землеробським святом, його походження пов’язано з виникненням землеробського календаря. Фірдоусі і Омар Хайям, що служив при дворі туркменського царя Мелік-шаха, пов’язували виникнення Наврузу з іменами легендарних царів Джемшида, Каюмурса та інших. За давнім звичаєм, до настання Наврузу люди повинні були прибрати в домівках і навколо, розрахуватися з боргами.
На святковий стіл складали круглі коржики з пшениці, ячменю, проса, кукурудзи, квасолі, гороху, сочевиці, рису, кунжуту ті бобів. В Навруз готують страви з семи, переважно рослинних, продуктів, найбільш відомою святковою стравою є сумаляк - страва з пророщених паростків пшениці.

* * *

Давайте просто порадіємо приходу весни і посміхнемося справжньому весняному сонечку!

У День весняного рівнодення бажаємо всім благодення!




Джерело: http://www.aratta-ukraine.com
Прикріплення: 8378032.jpg (37.7 Kb) · 9216177.gif (76.4 Kb)
 
GADДата: Вівторок, 13.08.2013, 22:53 | Повідомлення # 2
Генералиссимус
Група: Администраторы
Повідомлень: 7661
Нагороди: 7
Репутація: 6
Статус: Десь пішов
Вночі Україну накрив зорепад.



В ніч з понеділка на вівторок українці мали змогу спостерігати зорепад. Про це пише "Освітній портал".
Щороку в серпні наша планета проходить по своїй орбіті через метеорний потік Персеїд. Його вважають найсильнішим зі всіх періодичних метеорних потоків і який відомий як "серпневий зорепад".

Цьогоріч пік метеорного потоку припаде на вечір понеділка, а також на ніч із понеділка на вівторок. За прогнозом Міжнародної метеорної організації, максимуму активності зорепад має досягти 12 серпня в період з 18.15 до 20.45 за Грінвічем (з 21.15 до 23.45 за київським часом). У цей момент число метеорів може досягти 100 "падаючих зірок" на годину.
Як зазначає портал, також непогану видимість метеорів, що згорають, можна буде очікувати увечері у вівторок, 13 серпня.

Під час метеорного потоку цього року астрономи очікують середню активність метеорів на небі, тобто приблизно один метеор на хвилину, проте це в ідеальних темних умовах. У передмісті цей показник буде нижчим, а в місті з нічним підсвічуванням узагалі навряд чи щось буде видно. Кометний матеріал влітає в атмосферу нашої планети на швидкості близько 214 тисяч км/год, створюючи яскраві розчерки в нічному небі.

Потік Персеїд створюється залишковими частками комети Свіфта-Туттля, яка була відкрита 1862 року. Ця комета робить повний оберт довкола Сонця кожні 130 років. Тобто, Земля двічі проходить через "доріжку" залишкових часток цієї комети. Вдруге це буває в листопаді, тоді потік називається Леоніди.


Джерело: http://gazeta.ua
Прикріплення: 4885636.jpg (54.6 Kb)
 
GADДата: Вівторок, 08.10.2013, 21:53 | Повідомлення # 3
Генералиссимус
Група: Администраторы
Повідомлень: 7661
Нагороди: 7
Репутація: 6
Статус: Десь пішов
8 жовтня - осінній “зорепад”




Щорічний метеорний потік Драконід досягне свого піку в суботу, 8 жовтня. Цього року, як передбачають астрономи, зорепад буде неймовірно яскравим: за сприятливих умов можна буде побачити більше тисячі метеорів на годину.

Однак два фактори значно ускладнять спостереження з Землі: по-перше - це яскравий повний місяць, по-друге - це кліматичний фактор. Значна активність метеорного потоку припаде на північну півкулю, де зараз осінь і небо в більшості регіонів затягнуте густими і щільними хмарами.

Найкраще спостерігати за "зірками, що падають" можна буде в Європі, Північній Африці та на Близькому Сході. Мешканці Північної Америки зорепаду не побачать взагалі, оскільки в піковий момент прольоту потоку - 22:00 8 жовтня за київським часом - в США та Канаді буде день.

Як правило, з усіх періодичних метеорних потоків Драконіди є найслабшим і значно поступаються за потужністю серпневому зорепаду - Персеїдам.

Зазвичай у жовтні можна спостерігати близько 10 метеорів за годину. Але в історії вже бували випадки неймовірного "загострення" Драконід: так, в 1933 і 1946 було засвідчено понад 10 тисяч метеорів на годину, а в 1952, 1985 і 1998 роках потоки досягали кількох тисяч метеорів на годину.


Джерело: http://aratta-ukraine.com/
Прикріплення: 2080157.jpg (45.0 Kb)
 
GADДата: П`ятниця, 20.03.2015, 00:19 | Повідомлення # 4
Генералиссимус
Група: Администраторы
Повідомлень: 7661
Нагороди: 7
Репутація: 6
Статус: Десь пішов
Жителі України зможуть побачити сонячне затемнення



20 березня відбудеться повне сонячне затемнення, яке можна буде спостерігати на півночі Атлантичного океану і в Арктиці, а часткові фази затемнення буде видно і в Україні

Про це повідомляє український Гідрометцентр на своїй сторінці у "Фейсбуці", передає Еспресо.TV.

У повідомленні наголошується, що це затемнення зможуть спостерігати жителі країн Європи, західної частини Росії і північної Африки. Гідрометцентр зазначає, що в смугу повної фази потрапляють Фарерські острови та архіпелаг Шпіцберген.

Цікаво, що сонячне затемнення 20 березня 2015 року стане одним з найбільших за останні 16 років. Востаннє таке явище спостерігали в серпні 1999 року, а наступне подібне затемнення відбудеться лише в 2033 році, повідомляє lookatme.ru. Крім того, в цьому році сонячне затемнення збігається з весняним рівноденням.

Найкращим містом для спостереження майже повного затемнення можна вважати Рейк'явік, де сонячний диск буде закритий на 97% в 09:37 за місцевим часом. Вражаюче видовище можна побачити і в Дубліні, де в 09:28 буде не видно до 92% сонячного диска. Кращими містами в Україні для спостереження за цим явищем стануть Львів - 59% в 9:58, Одеса - 43% у 10:04, Київ - 52% у 10:08 і Донецьк - 39% у 10:17.


Джерело: http://espreso.tv/
Прикріплення: 1477889.jpg (15.7 Kb)
 
AnnaSewДата: Субота, 21.03.2015, 10:47 | Повідомлення # 5
Лейтенант
Група: Пользователи
Повідомлень: 67
Нагороди: 0
Репутація: 2
Статус: Десь пішов
Так, бачили. cool Кожен намагався шось собі вигадати - одна знайома використала для цього навіть пляшку з під шампанського, яке пили напередодні.
Каже, їй чомусь було видно не дуже. biggrin
На 2033 вже підготуємось ретельніше. :)


Мозг — мой второй любимый орган.
Вуди Аллен
 
GADДата: Четвер, 02.04.2015, 13:32 | Повідомлення # 6
Генералиссимус
Група: Администраторы
Повідомлень: 7661
Нагороди: 7
Репутація: 6
Статус: Десь пішов
У суботу Місяць над Україною на 5 хвилин стане "криваво-червоним"



Вночі з п'ятниці на суботу відбудеться найкоротше повне місячне затемнення за останнє століття, в ході якого Місяць стане криваво-червоним всього на п'ять хвилин, передає прес-служба НАСА.

За розрахунками астрономів, місячне затемнення почнеться о 9 годині ранку в суботу за Гринвічем (12 годин дня за Києвом), коли земна тінь почне закривати диск Місяця від світла Сонця.

Через три години, в 11 годин 57 хвилин за Грінвічем (14 годин 57 хвилин за Києвом), затемнення досягне повної фази, яка триватиме всього п'ять хвилин.

Насолодитися видом "кривавого Місяця" зможуть жителі російського Далекого Сходу, Східного Сибіру, держав Східної і Південно-Східної Азії, громадяни Сполучених Штатів і Канади, а також Мексики та Австралії.

НАСА та інтернет-обсерваторія Slooh організують трансляції цієї знаменної події для жителів тих куточків Землі, які не зможуть побачити його.

Дане затемнення є третім у своєрідній четвірці повних місячних затемнень, які відбувалися чи ще відбудуться в минулому і нинішньому році.

Перше з них відбулося 15 квітня 2014 року, друге - у жовтні минулого року, а останнім відбудеться 28 вересня поточного року. Попередня подібна четвірка затемнень відбулася в 2003 році, а всього за весь прийдешній вік буде лише вісім подібних епізодів.


Джерело: http://gazeta.ua
Прикріплення: 6770015.jpg (37.6 Kb)
 
GADДата: П`ятниця, 31.07.2015, 06:25 | Повідомлення # 7
Генералиссимус
Група: Администраторы
Повідомлень: 7661
Нагороди: 7
Репутація: 6
Статус: Десь пішов
Українці побачать рідкісне явище - "блакитний Місяць"



Рідкісне явища "блакитний Місяць" можна буде побачити в цю п'ятницю, 31 липня під час другого повного місяця в цьому місяці. Про це повідомляє Business Insider.

Ця особлива подія не має відношення до кольору Місяця – це означає явище, другий повний місяць за місяць. Перший був 2 липня. Наступного разу Місяць стане "блакитним" тільки в 2018 році.

Зазвичай за один рік відбувається 12 повних місяців - по одному на кожен місяць. У деякі роки, в тому числі і в 2015 році, повних місяців буває тринадцять: один з них і називається "блакитний Місяць".

Місячний місяць триває близько 29 днів, тоді як більшість наших місяців на Землі довжиною в 30 або 31 день. Ось чому іноді відбувається це явище – "блакитний Місяць".

Сама назва походить від ідіоматичного виразу "Once in a Blue Moon", що означає "дуже рідко".


Джерело: http://gazeta.ua
Прикріплення: 1030936.jpg (46.5 Kb)
 
GADДата: Четвер, 24.09.2015, 06:23 | Повідомлення # 8
Генералиссимус
Група: Администраторы
Повідомлень: 7661
Нагороди: 7
Репутація: 6
Статус: Десь пішов
28 вересня українці зможуть побачити "кривавий" Місяць

Через тиждень мешканці Землі стануть очевидцями рідкісного астрономічного явища — кривавого супермісяця. Наступного разу щось подібне відбудеться лише через 18 років. Побачити кривавий супермісяць земляни зможуть починаючи від 27 вересня. В Україні усім цікавим варто спостерігати за небом у понеділок 28 вересня з 05:11 по 06:23.

У цей день на астрономічному календарі збігаються одразу дві події: супермісяць і так званий "кривавий місяць", як повідомляє "Громадське радіо".

Назва Blood Moon (тобто кривавий місяць) поширена у англомовних країнах. У інших країнах це називається прозаїчніше — місячне затемнення. Воно відбувається, коли Сонце, Земля і Місяць вирівнюються по прямій. Таке явище ще відоме як сигизія, тобто вирівнювання трьох або й більшої кількості астрономічних тіл в межах Сонячної системи. Саме під час затемнення Місяць потряпляє в тінь Землі і у певні моменти його поверхню можна спостерігати з нашої планети у криваво-червоних кольорах.

"Єдине що дійсно може трапитися на Землі під час затемнення, це те, що люди, які дивилися вночі на небо, прокинуться наступного ранку з болем у шиї", - вважає Ноа Петро, фахівець НАСА.

Як пишуть журналісти британської газети Independent, незважаючи на нестандартну назву кривавий супермісяць навряд чи матиме якийсь надзвичайний вплив на землян.




Джерело: http://gazeta.ua
 
elenaroterДата: Вівторок, 22.08.2017, 15:23 | Повідомлення # 9
Рядовой
Група: Пользователи
Повідомлень: 4
Нагороди: 0
Репутація: 0
Статус: Десь пішов
наступний кривавій 18.01.2018
 
Форум » ЖИТТЯ » ПРИРОДА » Явище (постійні, регулярні, природне, астрономічне)
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Пошук:

Вверх