П`ятниця, 19.04.2024, 11:10
LEVEL
Головна Реєстрація Вхід
Вітаю Вас, Гость · RSS
[ Нові повідомлення · Учасники · Правила форуму · Пошук · RSS ]
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Форум » ЖИТТЯ » ПРИРОДА » ЯВИЩА
ЯВИЩА
GADДата: Субота, 16.02.2013, 10:56 | Повідомлення # 1
Генералиссимус
Група: Администраторы
Повідомлень: 7661
Нагороди: 7
Репутація: 6
Статус: Десь пішов
Судний день настав? Урал накрило метеоритним дощем







Вранці 15 лютого жителі Уралу стали очевидцями незвичайного явища, яке неабияк їх перелякало. У небі, згідно розповідями очевидців, пролунали вибухи, і на землю посипалися палаючі уламки. У Челябінську почалися проблеми зі стільниковим зв'язком, проведено часткову евакуацію. Падіння об'єктів, схожих на уламки повітряних суден, бачили і в Свердловській області. В МНС, втім, досить швидко встановили дійсну природу події. А науковці підтвердили - мало місце дуже рідкісне явище.

"За попередніми даними, спалахи, які побачили місцеві жителі, викликані метеоритним дощем", - повідомили в МНС.

Незабаром, правда, інформація була скорегована.

"Над Уралом зафіксований не метеоритний дощ, як повідомляли раніше. А метеорит. Він згорів при проходженні через нижні шари атмосфери, - заявили в МНС, зазначивши, що радіаційний фон в регіоні залишається в нормі. - Метеорит на цьому ніяк не відбився".

У диспетчерській службі челябінського аеропорту "Кольцово" підтвердили інформацію про НП: "Було незрозуміле явище, був спалах з рухом чогось схожого на метеорит або комету. Аеропорт працює в нормальному режимі".

Правоохоронні органи також погодилися з версією про метеорит.
"Зафіксовано падіння об'єкта, який попередньо визначений, як метеорит. Можливо, при проходженні через верхні шари атмосфери він розпався на кілька шматків, - зазначило інформоване джерело. - Місцеві жителі (в Єкатеринбурзі) також звернули увагу на падіння палаючих об'єктів. Деякі взяли їх за повітряні судна. Однак ні одне повітряне судно не зазнало аварії на Уралі, всі летять за розкладом і в штатному режимі ".

У Челябінську була проведена часткова евакуація. Поліція міста переведена на посилений режим несення служби, введений план "Фортеця", всі стратегічні і життєво важливі об'єкти міста були взяті під додаткову охорону.
Найбільше інформації про пошкодження, викликаних цим атмосферним явищем, було на Південному Уралі. Що стосується Челябінська, то, як повідомили очевидці, вибухи прогриміли в районах Челябінського тракторного заводу і Ленінському. Був спалах і п'ять вибухів: у будинках вибито скло з вікон, пошкодило автомобілі. Також пропав сигнал стільникового зв'язку. Один осколок влучив у Цинковий завод Челябінська, була зруйнована частина стіни будівлі.

"У нас незначні пошкодження. Ніхто не постраждав. Паніки немає", - повідомили на заводі.

В одному з будинків міста Еткуль, який розташований за 30 км від Челябінська, виявилися вм'яті залізні ворота, обійшлося без постраждалих. Але не пощастило деяким жителям самого обласного центру. Так, повідомляється про постраждалих від осколків скла в школі номер 130 Челябінська.

Експерти згодні з попередніми висновками правоохоронців та рятувальників. Так, директор Коуровської обсерваторії Поліна Захарова прокоментувала ранковий інцидент і висловила думку, що це був всього лише спорадичний метеор - що досить рідкісне явище. За її словами, цей метеор, не пов'язаний з потоком, вони просто блукають в атмосфері і іноді падають. Ранковий метеор до поверхні землі не долетів, вибухнув у повітрі, саме тому його бачили як мешканці Челябінська, так і Єкатеринбурга. За словами експерта, місцевим жителям пощастило, що метеор вибухнув високо.
Метеор - явище, яке виникає при згорянні в атмосфері Землі дрібних метеорних тіл. Його слід відрізняти від метеоритів - метеором називається не об'єкт, а саме явище, слід, що світиться метеороіда. І це явище називається метеором незалежно від того, відлетить Чи метеороід з атмосфери назад в космічний простір, згорить в ній за рахунок тертя або впаде на Землю метеоритом.
"Це добре, що він не долетів, не впав нікому на капелюх. А от увечері все буде страшніше, ми чекаємо проходу великого астероїда - всього в 28 тисячах км від землі", - іронізує експерт.
Уральцям, втім, не до сміху, ранок останнього робочого дня для них виявився, всупереч очікуванням, зовсім не радісним.

"У мене серце напевно колотиться 200уд\ хв! .. Я бачила цей жахливий спалах червоно-оранжевого кольору! До цих пір болять очі ... У сусідніх будинках вибило хвилею від падіння скло! Я вимкнула все, світло .. дітей на диван посадила і чекала ... боже мій ... я думала все - війна почалась", - ділиться враженнями мешканка Челябінська на одному з місцевих форумів.
Чоловіки в коментарях менш емоційні, але слова про яскравий спалах підтверджують: "Слід у небі досі як від літака, світло було яскравіше сонця", "Яскраво горів. Відразу картинка намалювалася "Війна світів".

До речі, першими рідкісне небесне явища мали задоволення спостерігати жителі Казахстану. Жителі невеликого селища Борки Мендикарінського району Костанайської області рано вранці побачили, як "вогненна куля звалилася на землю".

"Я рано вранці вийшла на вулицю і побачила, як в небі спалахнув яскравий зелений спалах, потім почула гул і вогненна куля з шаленою швидкістю стала рухатися по небу. Спочатку вона рухалася прямо , але потім різко змінила траєкторію і стала рухатися до землі. Я злякалася, а потім почула удар. Ми побігли і побачили в районі цегельного селища воронку і шматок породи", - розповіла мешканка Борок.

Метеорит пройшов від Казахстану через південь Тюменської області, Курганську і Свердловську області - так траєкторію небесного тіла описали в Уральському регіональному центрі МНС.
Раніше повідомлялося, що метеоритний дощ пройшов в західній китайській провінції Цинхай, вага найбільш великого знайденого метеорита становила 12,5 кілограмів.

Джерело:http://gazeta.ua
Прикріплення: 7090326.jpg (50.9 Kb) · 7540995.jpg (128.4 Kb) · 3607144.jpg (86.9 Kb)
 
GADДата: Субота, 16.02.2013, 11:05 | Повідомлення # 2
Генералиссимус
Група: Администраторы
Повідомлень: 7661
Нагороди: 7
Репутація: 6
Статус: Десь пішов
Падіння метеорита: кількість постраждалих росіян постійно зростає

Більше 400 людей звернулися за медичною допомогою після падіння метеорита в Челябінській області. У той же час місцева влада повідомляють про приблизно 300 постраждалих у шести населених пунктах: Челябінську, Еманжелінську, Еткуле, Копейську, Коркино і Южноуральску.
У більшості постраждалих зафіксовані порізи, удари і інші дрібні травми, проте деякі отримали в результаті того, що сталося черепно-мозкові травми. За попередніми даними МНС Росії, госпіталізовано дев'ятеро людей. За деякими даними, стан трьох осіб оцінюється як важкий.

Причиною більшості травм стали пошкодження будівель, викликані вибуховою хвилею при падінні метеорита. У багатьох будівлях в різних містах Челябінській області було вибито скло, пошкоджено меблі. На Челябінському цинковому заводі у результаті події обрушилася частина стіни і дах складу.
Метеорит впав на території Челябінської області вранці 15 лютого. Уламки метеорита поки не знайшли - в МНС заявили, що зазвичай це відбувається протягом години після падіння. Метеоритний дощ пройшов над територією Челябінської, Курганської, Тюменської і Свердловської областей, проте ні в одному з регіонів, крім Челябінській області, потерпілих і руйнувань немає.

Джерело: http://gazeta.ua
 
GADДата: Субота, 16.02.2013, 11:23 | Повідомлення # 3
Генералиссимус
Група: Администраторы
Повідомлень: 7661
Нагороди: 7
Репутація: 6
Статус: Десь пішов
Від таких астероїдів захисту не існує - експерт

Небесне тіло, яке впало на Челябінськ і зробило жертвами 400 осіб, найімовірніше є астероїдом. Про це заявив Анатолій Казанцев, завідувач відділу астрометрії та малих тіл сонячної системи Астрономічної обсерваторії Київського національного університету імені Тараса Шевченка.
"Найімовірніше — це був дрібний астероїд у діаметрі п'яти метрів. Для метеорита — це крупні розміри, а для астероїда — дрібні. Таких не видно в телескопи на великих відстанях. Їх можна побачити в приборі зі спостереження небесних тіл лише тоді, коли вони підлітають до Землі, але вже пізно. Відтак від дрібних астероїдів захисту не існує".

Як виглядає падіння такого астероїда?

Космічне тіло з міжпланетного простору на великій швидкості 20 км/с влітає на Землю. В атмосфері нагрівається, тепло проходить в середину тіла й руйнує його. Астероїд вибухає за 5 км до поверхні землі. На десятки кілометрів розлітається в різні боки. Його дрібні частинки кілограмового розміру можна знайти в десятикілометровій зоні. Для науковців важливо знайти уламки цього астероїда. Ми подивимось його хімічний склад. Очевидно, він неметалевий, якщо вибухнув у повітрі. До якої групи астероїдів він відноситься. Потрібно знати його густину, масу, щоб оцінити, який був розмір.

Що можна зробити виявивши небесне тіло такого розміру?

Якщо ж ми його побачимо завчасно, спрацьовує служба цивільної оборони. Сповіщає людей терміново покинути приміщення. Можна сховатися у підвал. Але досі не було такого сповіщення в жодній країні. За цивілізацію це перша поява метеориту над населеними районами. Але чому це так сталось - для мене загадка.

Чи є ймовірність появи такого астероїда в Україні найближчим часом?

Ймовірність появи нового астероїда в найближчий час малоймовірна, бо вони літають поодинці. Але ніяка територія земної кулі від цього не застрахована. Наступний метеорит на цій території може впасти через тисячу років. Тому краще дивіться зараз на бурульки, які звисають з дахів. Там більша небезпека.

Яку небезпеку для Землі несуть такі астероїди, як челябінський?

Як для катастрофи астрономічного масштабу вони слабенькі. На Землю падали астероїди значно більші, діаметром 10 км. Це призводило до величезних змін фауни на всій території Землі. Це катастрофа глобальна. Кратери від них датовані сотнями мільйонів і навіть мільярдів років тому. В Україні такий кратер є у райцентрі Іллінці, що на Вінниччині. Там біля трьохсот років тому впав крупний метеорит. Подібний на недавній випадок стався в Східному Сибіру, в Тунгуській тайзі в 1908 році. Але той метеорит був у десятки разів більший за челябінський. Як і цей, він вибухнув на поверхні землі. Ударна хвиля зруйнувала ліс на великій території.

Нам може загрожувати щось на кшталт подій, зображених у фільмі "Армагедон"?

За багато тисяч років щось таке впаде обов'язково. Але на сьогодні людство має певні засоби захисту. Крупні астероїди можна побачити в телескоп, визначити, коли він може падати і куди. В такому разі можемо зробити штучну корекцію орбіти, і він нас омине. Але це стосується астероїдів, більших, ніж 20 метрів у діаметрі.

Джерело: http://gazeta.ua
 
GADДата: Вівторок, 19.02.2013, 16:44 | Повідомлення # 4
Генералиссимус
Група: Администраторы
Повідомлень: 7661
Нагороди: 7
Репутація: 6
Статус: Десь пішов
Челябинск. Вранье МЧС. Метеорит, возможно, сбили ракетой

Население было оповещено о…

Возможно, после выяснения всех обстоятельств происшествия в Челябинской области, начнутся новые разбирательства из-за работы системы оповещения о ЧС.

«Население было оповещено о случившемся (метеоритное явление) посредством SMS-рассылки и системы ОКСИОН», — заявили 15 февраля в уральском региональном центре МЧС. Однако по словам жителей региона, никаких SMS-рассылок не было.

Кроме того, как сообщает ИА REGNUM, появляются все новые версии произошедшего. Как заявил источник в военном ведомстве, по инверсионному следу от метеорита можно предположить, что он был сбит ракетой ПВО. Такая же информация широко обсуждается в соцсетях.

Ранее «фрАза» сообщала, что в пятницу, 15 февраля, утром над территорией Уральского федерального округа произошло разрушение метеорита, который частично сгорел в нижних слоях атмосферы. Пока обломки небесного тела не обнаружены. В результате происшествия, в городе — множественные разрушения (по последним данным, в результате взрыва метеорита над Челябинском повреждения получили 3,724 тысячи жилых дома, 671 образовательное учреждение, 11 социально-значимых объектов, 69 объектов культуры, 5 объектов спортивно-оздоровительного комплекса) и большое количество пострадавших (всего, по последним данным, в Челябинской области пострадали 1147 человек).

В то же время, как сообщалось ранее, статью сотрудницы «Новой газеты» Юлии Латыниной, в которой журналистка предположила, что в Челябинске упал не метеорит, а ракета с соседнего полигона, в срочном порядке удалили с сайта издания. Автор статьи высказала предположение, что кто-то «сверху» очень боится, что на обломках «метеорита» будет обнаружен бортовой номер…

По материалам сайта : fraza.ua
 
Форум » ЖИТТЯ » ПРИРОДА » ЯВИЩА
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Пошук:

Вверх