Четвер, 25.04.2024, 19:05
LEVEL
Головна Реєстрація Вхід
Вітаю Вас, Гость · RSS
[ Нові повідомлення · Учасники · Правила форуму · Пошук · RSS ]
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Форум » ЖИТТЯ » ПРИРОДА » Цікаві новини. (Природні явища, флора , фауна..т. ін.)
Цікаві новини.
GADДата: Середа, 06.06.2012, 13:00 | Повідомлення # 1
Генералиссимус
Група: Администраторы
Повідомлень: 7661
Нагороди: 7
Репутація: 6
Статус: Десь пішов
Вдруге за 120 років Венера пройшла по диску Сонця

З 3 години ночі до 10-ї ранку за київським часом земляни могли спостерігати рідкісне астрономічне явище - проходження Венери по диску Сонця.
Транзит, як називають його астрономи, трапляється приблизно двічі на 120 років, тому це явище можна бачити тільки пару разів в житті і то, якщо пощастить. Минулого разу його можна було побачити в 2004 році, наступна пара транзитів відбудеться в 2117 і 2125 роках.

Як запевняють фахівці, побачити транзит Венери можна неозброєним оком, але в такому випадку розгледіти планету на тлі Сонця буде непросто. На момент сходу Сонця за київським часом Венера пройшла трохи більше половини сонячного диска.
Трансляцію події, що спостерігається в обсерваторіях по всьому світу, проводили в NASA.



Гелікоптер летить на фоні Сонячного диску, по якому проходить Венера



Літак летить від тонкою хмарою, що пересікає Сонячний диск. Лос-Анджелес



У Сингапурі діти прийшли подивитися на Венеру у Національний науковий центр



Фото транзиту надане NASA



Відбиток Сонця на руці

За матеріалами сайту : http://gazeta.ua
Прикріплення: 1489942.jpg (71.3 Kb) · 9751927.jpg (70.8 Kb) · 2006437.jpg (151.2 Kb) · 4235689.jpg (86.9 Kb) · 9544787.jpg (54.0 Kb)
 
GADДата: Середа, 06.06.2012, 13:07 | Повідомлення # 2
Генералиссимус
Група: Администраторы
Повідомлень: 7661
Нагороди: 7
Репутація: 6
Статус: Десь пішов
Екзотичні і нетипові риби захоплюють українські водойми

У водоймах України почали зустрічатись екзотичні і нетипові види риб. Про це сьогодні у Дніпропетровську заявив іхтіолог, кандидат біологічних наук Роман Новицький.
За його словами, проблема появи у водоймах України нетипових риб в цілому стоїть дуже гостро: тільки торік у Дніпрі та його притоці Самарі вчені виявили чотири види невластивих Україні риб, деякі з них були завезені, інші поширилися самостійно.
"Якщо 4-5 років тому сонячний окунь був для наших водойм рідкістю, то сьогодні його можна зустріти повсюди. Він великий конкурент для наших риб, які харчуються травою. На жаль, чужі види витісняють наші, промислові: ляща, золотого карася тощо", – зазначив вчений.

Роман Новицький також вважає, що проблема "чужих" видів полягає в тому, що результати їхнього впливу на екосистему важко передбачити. Приміром, невелика прісноводна риба чебачок амурський була вперше виявлена в Дніпрі 20 років тому, а зараз набула значного поширення. Між тим вона знищує кормову базу риб "традиційних" видів, що на думку вченого, загрожує екосистемі Дніпра.
Як зазначив дослідник, вчені побоюються також, що в українських водоймах можуть прижитись небезпечні види риб, випущені з акваріумів. Наприклад, кілька років тому під Дніпропетровськом, в озері, виявили різновид піраній.

За матеріалами сайту : http://gazeta.ua
 
GADДата: Середа, 13.06.2012, 21:35 | Повідомлення # 3
Генералиссимус
Група: Администраторы
Повідомлень: 7661
Нагороди: 7
Репутація: 6
Статус: Десь пішов
Люди не вплинули на вимирання мамонтів - вчені



Мамонти на території Берингії - північно-східного Сибіру, Чукотки і Аляски, вимерли 11 500 років тому через різке похолодання на півночі і заміну степів на болота й тайгу на півдні регіону. Стародавні люди-мисливці мало вплинули на процес зникнення цих тварин, заявляють російські та американські палеонтологи в статті, опублікованій в журналі Nature Communications.
"Старовинні люди не чинили істотного впливу на мамонтові популяції Сибіру й Аляски, а головним фактором вимирання мамонтів все-таки були природні процеси", - сказав РИА Новости один з авторів роботи, російський палеонтолог Ярослав Кузьмін з Інституту геології і мінералогії імені Соболєва Сибірського відділення РАН.
На сьогоднішній день не існує спільної думки про причини вимирання мегафауни Льодовикового періоду. Частина вчених вважає, що мамонти, шерстисті носороги вимерли винятково через зміну клімату, тоді як інші палеонтологи дотримуються гіпотези рівного "внеску" людини й клімату в зникнення гігантських тварин в Азії та Америці.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: З "Льодовикового періоду" зроблять виставу
Глен Макдональд (Glen Macdonald) з університету штату Каліфорнія в Лос-Анджелесі (США) і його колеги, в тому числі Кузьмін і Любов Орлова з Інституту геології і мінералогії імені Соболєва, простежили за скороченням ареалу проживання мамонтів на території Берингії за останні 50 тисяч років .
Для цього автори статті вирахували вік близько 1,3 тисячі останків мамонтів, знайдених на території північно-східної Сибіру, Чукотки й Аляски, і проаналізували рослинні рештки та хімічний склад близько тисячі скам'янілих зразків ґрунту в тих регіонах, де колись мешкали стародавні гіганти.
За розрахунками дослідників, мамонти були широко поширені на території Берингії в пізньому плейстоцені, приблизно 45-30 тисяч років тому. Про це говорять три сотні скам'янілостей, виявлених в різних точках на мапі Азії та Північної Америки.
Аналіз зразків ґрунту вказав на те, що приблизно 30 тисяч років тому відбулося похолодання клімату і типова їжа мамонтів - чагарники і трав'янисті рослини - була замінена на рослинність торф'яних боліт в північних районах Берингії.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Вимерлого родича слона знайшли в Чилі
Як вважають палеонтологи, це послужило причиною значного скорочення популяції шерстистих родичів слона на території та Азії, і Північної Америки. Ареал проживання сибірських і американських мамонтів змістився на південь, у більш сприятливі для проживання райони.
В останньому періоді їх існування - від 20 до 10 тисяч років тому - мамонти пережили короткий популяційний "бум", за яким послідувало швидке скорочення ареалу проживання на півдні Сибіру та Америки, де степи і трав'янисті рівнини стали заростати тайгою або перетворюватися на болота.
Приблизно 13 тисяч років тому на півночі Азії і Аляски почалося різке похолодання, яке "добило" залишки популяцій мамонтів, що втекли на північ від потепління в південних регіонах. Як стверджують дослідники, ізольовані групи мамонтів зберігалися на арктичних островах до 2 тисячоліття до нашої ери, поступово зменшуючись і зникаючи.
За розрахунками вчених, поява людей у ​​цій частині Азії в цей період зіграла лише мінімальне значення у зникненні мамонтів - ключову роль у цьому процесі відіграв клімат і зникнення степів, здатних задовольняти апетити гігантських травоїдних.
Кузьмін зазначив, що прямі свідчення полювання стародавньої людини на мамонта, зокрема, знахідки застрягли в кістках мамонтів наконечників списів, на великій території Росії поодинокі; їх нині відомо всього два. При цьому кількість стоянок палеоліту в Росії, де знайдені кістки мамонтів, обчислюється кількома сотнями.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Мамонтів убила епідемія - вчені
"Це говорить про те, що полювання на мамонта ніколи не практикувалася в палеоліті у значних обсягах. Люди, швидше за все, збирали мамонтові кістки і бивні в місцях їх масового скупчення - так званих "мамонтових кладовищ", подібних знахідок численних трупів слонів в Африці біля водопоїв", - сказав учений.
За його словами, кліше "мисливців на мамонтів льодовикової епохи", запропоноване вченими та письменниками-фантастами в кінці 19 - початку 20 століття, не відповідає реальності ще й тому, що у людей просто не було коштів для видобутку мамонтів в "промислових обсягах".
Він зазначив, що мамонти по своїй поведінці були близькі до сучасних слонів, які є стадними тваринами, захищають своїх родичів від можливих атак хижаків.

Джерело: http://gazeta.ua
Прикріплення: 5740140.jpg (69.3 Kb)
 
GADДата: Субота, 17.11.2012, 19:14 | Повідомлення # 4
Генералиссимус
Група: Администраторы
Повідомлень: 7661
Нагороди: 7
Репутація: 6
Статус: Десь пішов
Сам-один: вчені виявили планету-«самітника»

Чи може планета вільно блукати у космосі? Нині є всі підстави стверджувати, що так. Астрономи зафіксували планету, яка, як вони припускають, «втекла» від своєї рідної зірки. Цього тижня науковці обговорюють також вдосконалення полімерної шкіри та порятунок полотен Ван Гога.



Планету, названу CFBDSIR2149, помітили приблизно за 100 світлових років від Землі (деякі ЗМІ пишуть про 115-160 світлових років). За астрономічними мірками, це досить близько (мається на увазі, що вона доступна для фіксації у телескоп), й донині це – єдина відома науковцям планета такого типу. Її особливістю є те, що вона вільно рухається в космосі, тобто не має орбіти навколо якогось світила.

CFBDSIR2149 приблизно всемеро більша за Юпітер – найбільшу планету Сонячної системи. Вік об’єкта – від 50 до 120 мільйонів років, а температура на ньому – близько 400 градусів за Цельсієм.

Відкриття зробили під час спостереження за групою зірок, що рухається, у сузір’ї Золотої риби. Група налічує близько 30 молодих зірок відносно неподалік від Землі (на відстані у 65 світлових років). Коли автори дослідження вивчали знімки скупчення в інфрачервоному діапазоні, то помітили тьмяний, не зрозумілий спочатку об’єкт. Це і була планета CFBDSIR2149.

Коли астрофізики тільки розпочинали аналіз CFBDSIR2149, у них було дві гіпотези. Перша – що об’єкт є «коричневим карликом» (цим поняттям позначають субзірку, яка через нестачу термоядерних реакцій всередині охолоджується і з часом перетворюється на планетоподібний об’єкт). Друга – що це все-таки планета.

Для «коричневих карликів» блукання космосом є характерним. Однак після аналізу група астрофізиків на чолі з Філіпом Делормом із французького Інституту планетології погодилася, що це все-таки планета (причиною тому – зокрема і її маса). Тьмяність CFBDSIR2149 вчені пояснюють тим, що вона блукає космосом на трохи дальшій відстані, ніж та група зірок, яку вчені досліджували на початку, тож їм, імовірно, не вдалося розгледіти її так ретельно.

Філіп Делорм каже, що об’єкти на кшталт CFBDSIR2149 є дуже важливими для науки, бо презентують рідкісні, але вельми цікаві для вчених випадки. «Якщо цей об’єкт є планетою, яка була вигнана з власної системи, то це наштовхує на думку про інші такі самі світи-«сироти», що блукають у пустоті космосу», – додає він.

Водночас професор Кріс Тінні з австралійського Університету Нью Саус Вельса у коментарі для ABC Science зазначає, що його припущення – на боці гіпотези про те, що CFBDSIR2149 є «коричневим карликом». Тінні каже, що реальним індикатором того, чи є об’єкт зіркою чи планетою, є процес його формування. «Він міг утворитися в центрі акреційного диску, і тоді це – зірка або «коричневий карлик». А міг, як планета, сформуватися в акреційному диску іншого об’єкта», – каже професор і додає, що з’ясувати цей момент нині неможливо.

Джерело: http://www.radiosvoboda.org
Прикріплення: 5310017.jpg (91.4 Kb)
 
GADДата: Понеділок, 11.02.2013, 00:53 | Повідомлення # 5
Генералиссимус
Група: Администраторы
Повідомлень: 7661
Нагороди: 7
Репутація: 6
Статус: Десь пішов
От природы кукуруза разноцветная, вот такая.



Американские фермеры-энтузиасты случайно прорастили оставшийся от индейцев чероки запас семян и теперь у них лист ожидания со всего света на аутентичную кукурузу))



А желтые початки, которые мы знаем, - это кормовая кукуруза, ее получили селекцией.

Прикріплення: 9686004.jpg (78.9 Kb) · 4384691.jpg (46.5 Kb) · 7631566.jpg (52.9 Kb) · 0796941.jpg (24.4 Kb)
 
GADДата: П`ятниця, 30.01.2015, 12:00 | Повідомлення # 6
Генералиссимус
Група: Администраторы
Повідомлень: 7661
Нагороди: 7
Репутація: 6
Статус: Десь пішов
У притулку живе кіт, який «обікрав» м'ясокомбінат на 6 тисяч гривень



У міський притулок для тварин потрапив кіт на прізвисько Балик, який на одному з міських м'ясокомбінатів поїв різних ковбас на 6 тис. грн.

Як повідомила адміністратор КП «Центр поводження з тваринами» Олена Бурейко, співробітники м'ясокомбінату зловили кота і в понеділок принесли до притулку. Харчувався «хуліган» в цехах тільки дорогими ковбасами і баликом, за що і отримав таке прізвисько.

«Зазвичай ми завжди запитуємо у людей, які приносять нам тварин, де вони їх знайшли, про їхню історію. Співробітники комбінату нам розповіли, що цього кота, швидше за все, охоронці не побачили і пропустили на територію підприємства. Кіт там жив і харчувався ковбасою, баликом, завдавши збитків на 6 тисяч гривень. На м'ясокомбінаті Балика дуже довго не могли зловити, а коли нарешті зловили - принесли до притулка», - розповіла Олена Бурейко.

Також адміністратор центру повідомила, що Балику близько трьох років, а важить він приблизно 3 кг. Зараз тварина перебуває на карантині, і забрати його можна буде не раніше, ніж через 40 днів.

У свою чергу начальник відділу реєстрації прилаштування тварин Наталія Зозуля повідомила, що на сьогоднішній день на своїх майбутніх господарів у притулку чекають близько 50 собак, серед яких - метиси вівчарок, такса, боксер, пекінес, і стільки ж котів і кішок. Усі вони вже пройшли карантин, стерилізовані, кастровані і з необхідними щепленнями. Під час акції «У Новий рік - новий кіт» свій дім отримали 20 кішок та котів.




Джерело: http://www.city.kharkov.ua/
Прикріплення: 3189546.jpg (14.9 Kb)
 
GADДата: П`ятниця, 12.06.2015, 14:40 | Повідомлення # 7
Генералиссимус
Група: Администраторы
Повідомлень: 7661
Нагороди: 7
Репутація: 6
Статус: Десь пішов
Американські дослідники знайшли нові форми життя на глибині 6 км




Американською командою по дослідженню океану поблизу Пуерто-Ріко і Віргінських островів були виявлені небачені досі істоти. Пуерторіканський жолоб — один з найглибших жолобів в Атлантичному океані, його глибина досягає 8800 м, а ширина — більше 800 км.

Багато з цих тварин дуже рідкісні, а деякі істоти навіть не мають назви. За 12 занурень вчені змогли зареєструвати близько 100 видів риб, 50 видів глибоководних коралів і сотні інших безхребетних.

Дивіться відеозвіт дослідників про занурення.




Джерело:http://gazeta.ua/
Прикріплення: 9401696.jpg (30.9 Kb)
 
Форум » ЖИТТЯ » ПРИРОДА » Цікаві новини. (Природні явища, флора , фауна..т. ін.)
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Пошук:

Вверх