П`ятниця, 19.04.2024, 09:04
LEVEL
Головна Реєстрація Вхід
Вітаю Вас, Гость · RSS
[ Нові повідомлення · Учасники · Правила форуму · Пошук · RSS ]
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Форум » ЖИТТЯ » Побутове » Газове питання
Газове питання
GADДата: Неділя, 03.06.2012, 10:30 | Повідомлення # 1
Генералиссимус
Група: Администраторы
Повідомлень: 7661
Нагороди: 7
Репутація: 6
Статус: Десь пішов
2 червня 2012 р.

«ЕКОНОМІЧНО ОБГРУНТОВАНИЙ» АБСУРД

Шановні співвітчизники! Сьогодні я маю намір познайомити вас з черговими, на моє переконання, абсурдними намірами чинної влади, оприлюдненими 31 травня газетою «ТН-експресс» (м. Павлоград, Дніпропетровської області) в статті «Лафа для владельцев индивидуального отопления может скоро закончиться». В матеріалі говориться про наміри підняти тарифи на газ для власників індивідуальних систем опалення до рівня тарифів для комуненерго.

Спочатку нагадаю про те, що одна зі статей чинної Конституції стверджує, що земля та її надра належать народу. З неї випливає, що видобутий на Україні природний газ, також належить народу, часткою якого є не тільки олігархи і урядовці, а й кожен громадянин України. На цій підставі, право розпоряджатися видобутим в Україні газом, мають не олігархи та поставлені ними до влади урядовці, а саме пересічні громадяни. Тоді, чому громадяни України, які є власниками газу, мають віддавати частину своєї власності комусь для отримання надприбутків, а самим купувати замість цього імпортний газ за найвищими у світі цінами? Нагадую, що організатором такого дійства є «національний» уряд «проффесіоналів».

За даними, оприлюдненими ЗМІ, вартість газу, який видобувається в Україні, не перевищує 60 доларів США (480 грн.) за 1000 куб. м. Як тоді зрозуміти дії чинного уряду, який через підконтрольні собі структури продає власнику 1000 куб. м газу для побутових потреб за 725,4 грн., а для теплокомуненерго, які обігрівають житло та приміщення громадського користування, - за 1309 грн.? Власнику газу, тобто нам, ніяк не зрозуміти, чому вартість тепла для бюджетної сфери в 4..5 разів вища за вартість тепла для населення. З технічної та економічної точки зору, це пояснити неможливо. Так само, як неможливо пояснити твердження, що населення сплачує тільки 60% вартості теплової енергії при ціні газу 1309 грн. за 1000 куб м. А яка б мала бути вартість теплової енергії для населення при ціні газу для теплокомуненерго 725,4 грн. за 1000 куб м.? Поділивши 725,4 грн. на 1309 грн. отримаємо 0,5542 або 55,42%, що менше ніж вказані в статті 60%. Звідси випливає, що народ, який згідно чинної Конституції є власником видобутого в Україні газу, платить за нього не тільки повністю, а й по встановленій для нього власним урядом, спекулятивній ціні.

В мене нема сумніву, що наведена в статті інформація з посиланням на Президента асоціації «Укртеплокомуненерго» Арсентія Блащука, оприлюднена під час круглого столу УСПП, є, щонайменше, неправдивою і економічно необґрунтованою. Так само, як є необґрунтованою ціна на газ для теплокомуненерго і відповідно ціни на теплопостачання для всіх окрім населення, яке за обігрів власним газом вже сьогодні платить по повній. Такий стан справ вже сьогодні нищить місцеві бюджети, через що вчителі вже багато років мають зарплатню вдвічі меншу від передбаченої чинним законодавством. Не кращий ніж у вчителів рівень зарплати у інших бюджетників. Винятком є тільки чиновницька рать. При цьому дехто має зиск. І, як видно з наведеного вище розрахунку,чималий! Цим дехто – є приватні власники облгазів, які, без сумніву, входять до УСПП. Це вони, бажаючи збільшити свої прибутки, безпідставно вносять у суспільство інформацію про нерентабельність постачання теплової енергії населенню, вважаючи свій народ «лохторатом». Задля того, щоб на них нічого поганого не подумали, вони доручили озвучити цю провокативну думку Арсентію Блащуку, який є президентом асоціації, яка зацікавлена в збереженні і, навіть, розвитку застарілої і малоефективної системи теплопостачання. Системи, чий коефіцієнт корисної дії не перевищує к. к. д. знятого з експлуатації понад 50 років тому паровоза.

Безумовно, що з технічної точки зору, система автономного газового опалення більш ефективна, бо має котли, к. к. д. яких в півтора рази вищий від котлів централізованого теплопостачання, не має довгих, часто погано ізольованих, теплотрас, для наповнення яких, потрібна підготовлена вода, а також електроенергія для її перекачки. Окрім того, вона не потребує робочої сили, якій треба платити зарплату та нарахування на неї, а також чималенькі податки на діяльність підприємств теплокомуненерго. Через це, при однаковій ціні на газ, автономна система опалення буде ,щонайменше ,в 1,6...2 рази економнішою. Думаю, що це пану Арсенію відомо і він мріє про знищення конкурента. Не маючи змоги зробити це добросовісно, він пропонує уряду зробити це адміністративно, підвищивши ціну на газ для власників автономних систем опалення. При цьому, він штовхає уряд до вжиття заходів з черговим порушенням конституційних прав громадян, бо до газової мережі власника автономної системи опалення підключена газова плита для приготування їжі та може бути підключений газовий водонагрівач, або автономна система опалення може мати двоконтурний котел для підігріву води - і тоді, підігрів води та приготування їжі для нього коштуватиме майже вдвічі дорожче.

Наостанок – ще про декілька аспектів. Запровадження пропозиції пана Блащука наносить шкоду державі. По-перше – б’є по руках тим, хто встановлюючи за власний кошт автономні системи опалення, зменшує споживання газу, чим покращує газовий баланс і підвищує енергетичну безпеку країни. По-друге, підвищуючи ціну на газ для власників автономних систем опалення, уряд зменшує їх купівельну спроможність, чим підштовхує країну до чергової економічної кризи. По-третє, підвищення ціни на газ буде на шкоду частині народу і на користь приватним власникам облгазів, і ,на цій підставі, матиме ознаки корупції. Газета ж, яка розповсюдила матеріал з таким заголовком, при запровадженні викладеної в статті пропозиції, стане причетною до реклами нової корупційної оборудки.

Леонід Тартасюк, інженер та винахідник

за матеріалами сайту : http://lelekanews.blogspot.com
 
Форум » ЖИТТЯ » Побутове » Газове питання
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Пошук:

Вверх