П`ятниця, 26.04.2024, 02:30
LEVEL
Головна Реєстрація Вхід
Вітаю Вас, Гость · RSS
[ Нові повідомлення · Учасники · Правила форуму · Пошук · RSS ]
  • Сторінка 2 з 3
  • «
  • 1
  • 2
  • 3
  • »
Форум » ЖИТТЯ » Політичне » Релігійні питання.
Релігійні питання.
GADДата: Неділя, 21.10.2012, 21:41 | Повідомлення # 16
Генералиссимус
Група: Администраторы
Повідомлень: 7661
Нагороди: 7
Репутація: 6
Статус: Десь пішов
У Львові 4,5 тис. людей разом молилися за проведення чесних виборів



Сьогодні в центрі Львова, на площі біля пам'ятника Тарасу Шевченку, відбувся екуменічний молебень За чесні вибори, в якому взяли участь священики різних конфесій, представники львівських осередків політичних партій та громадських організацій, мер Львова Андрій Садовий, депутати міськради, кандидати в народні депутати України та звичайні мешканці міста.

В цілому у спільній молитві за проведення чесних виборів взяло участь близько 4,5 тис людей, які зібралися на площі без партійної символіки, дехто з присутніх був з молитовниками й образами.

"Подія, яка наближається, - не вимагає від нас нічого більше, крім як мудрості. Людина, яка не має гніву, - на порозі до того, щоб побудувати міцну споруду, яка називається нашою Українською державою. Правда, на кожному з нас відповідальність. Той чиновник, за якого ми будемо голосувати, повинен мати надзвичайну відповідальність у своєму серці. Я б хотів, щоб кожен з нас поставив собі завдання голосувати не за того, хто солодить душу обіцянками, а за того, хто говорить - буде нелегко, але ми будемо стояти в обороні правди. Зараз так мало чесності, відповідальності. Ми стали такими, що вічно чогось потребуємо, і цим кандидати користуються. Ми на вибори повинні йти з тим наміром, що від нас залежить багато. Зробіть гідний крок у майбутнє", - зазначив у своєму виступі настоятель храму Преображення Господнього Ярослав Чухно.

У свою чергу А.Садовий висловив переконання, що всі львів'яни повинні взяти участь у голосуванні на парламентських виборах і тим самим показати приклад усій Україні.

"Кожен з нас має свій християнський і людський обов'язок - прийти на вибори й проголосувати. Я не закликаю голосувати за ту чи іншу партію, за того чи іншого кандидата. Немає досконалих партій, кандидатів. Але я переконаний, що кожен львів'янин буде голосувати за ті політичні сили, які стоять за демократію в нашій державі. Місто Львів - це місто, яке береже наші цінності, - духовні, патріотичні. Кожен повинен зробити свій вибір. Ми повинні показати усій Україні, що ми єдині, що ми разом, і жодна сила не зможе нас здолати. Львів - це твердиня українських цінностей. Кожен повинен прийти проголосувати й показати приклад", - зазначив міський голова.

Після завершення загальної екуменічної молитви присутні на площі ще довго не розходилися і ділилися думками щодо виборів, які відбудуться 28 жовтня. Учасників молитви фотографували десятки іноземних туристів.

Джерело: http://ua.korrespondent.net
Прикріплення: 7631575.jpg (32.7 Kb)
 
GADДата: Четвер, 25.10.2012, 16:46 | Повідомлення # 17
Генералиссимус
Група: Администраторы
Повідомлень: 7661
Нагороди: 7
Репутація: 6
Статус: Десь пішов
Митрополит Володимир українізував УПЦ МП

 
GADДата: Понеділок, 05.11.2012, 00:10 | Повідомлення # 18
Генералиссимус
Група: Администраторы
Повідомлень: 7661
Нагороди: 7
Репутація: 6
Статус: Десь пішов
В УГКЦ не мають сумніву щодо дійсності таїнства
хрещення, уділеного в УПЦ КП


1 листопада 2012 р. на ім’я Патріарха Київського і всієї Руси-України Філарета надійшов лист-відповідь від Верховного Архієпископа Києво-Галицького Української Греко-Католицької Церкви, в якому йдеться про позицію УГКЦ щодо дійсності Таїнства Хрещення в УПЦ КП.
Своїм офіційним листом Глава УГКЦ Патріарх Святослав відповів на лист Патріарха Філарета від 20 жовтня цього року (Вих. № 488), в якому за дорученням Священного Синоду Української Православної Церкви Київського Патріархату Патріарх Філарет звернулися до Глави Української Греко-Католицької Церкви з проханням засвідчити офіційну позицію УГКЦ щодо таїнства Хрещення, звершуваного в УПЦ КП.



Київ,
Вих: ВА 12/429
01 листопада 2012 року Божого

Святішому Філарету,
Патріархові Київському
і всієї Руси-України
Ваша Святосте,


У відповідь на Ваш лист від 20 жовтня цього року (Вих. № 488), в якому за дорученням Священного Синоду Української Православної Церкви Київського Патріархату та від його імені Ви звернулися до мене, як до Глави Української Греко-Католицької Церкви, з проханням засвідчити офіційну позицію УГКЦ щодо таїнства Хрещення, звершуваного в УПЦ КП, дозвольте мені повідомити таке.

Стосовно Таїнства Хрещення Українська Греко-Католицька Церква, як спадкоємиця Київської Церкви, дотримується Передання неподіленої Церкви І тисячоліття, будучи спільною в цьому і з Римо-Католицькою, і з Православними Церквами. Відповідно до практики, яка склалася ще в перші століття християнства, згідно із «Символом віри», догматами Церкви та Канонічним правом Східних Католицьких Церков (див. кан. 672 ККСЦ), ми визнаємо, що не можна повторно уділяти Таїнство Хрещення, яке було важно (дійсно) уділено. Це було вкотре стверджено у Катехизмі нашої Церкви «Христос – наша Пасха» (див. наприклад, п.415 і 423).

Стосовно умов важності (дійсності) Таїнства Хрещення Українська Греко-Католицька Церква також дотримується правил неподіленої Церкви І тисячоліття, які були засвідчені у «Довіднику застосування принципів і норм екуменізму» (1995) Римської Апостольської Столиці. Згідно із цим документом Католицької Церкви, Таїнство Хрещення вважається дійсним у тих церковних спільнотах, котрі звершують його водою і вживають формулу, яка виразно вказує на акт Хрещення в ім’я Отця, і Сина, і Святого Духа (див. п. 93-95). Оскільки ми знаємо, що відповідно до літургійних книг УПЦ КП, Святе Таїнство Хрещення повинне здійснюватися саме в такий спосіб, то у нас немає сумнівів стосовно його дійсності у цій церковній спільноті.

З любов’ю у Христі – Господі нашому
+ Святослав,
Отець і Глава
Української Греко-Католицької Церкви


лист - звернення

Блаженнійшому СВЯТОСЛАВУ,
Верховному Архієпископу
Української Греко-Католицької Церкви


Ваше Блаженство!

За дорученням Священного Синоду Української Православної Церкви Київського Патріархату та від його імені звертаюся до Вас, як Глави Української Греко-Католицької Церкви, з проханням офіційно засвідчити, яким є ставлення УГКЦ до Таїнства Хрещення, звершуваного в УПЦ Київського Патріархату, і чи вважається воно дійсним й неповторним згідно Символу віри, догматів Церкви та канонічного права.
Також просимо засвідчити, яким є ставлення УГКЦ до практики звершувати «повторне хрещення» над тими, хто вже згідно євангельського припису був охрещений в Київському Патріархаті
в ім’я Отця, Сина і Святого Духа.

З любов’ю у Христі –
ФІЛАРЕТ,
Патріарх Київський і всієї Руси-України


Джерело: http://palomnyku.at.ua
Прикріплення: 3223564.jpg (32.2 Kb)
 
GADДата: Субота, 08.12.2012, 13:39 | Повідомлення # 19
Генералиссимус
Група: Администраторы
Повідомлень: 7661
Нагороди: 7
Репутація: 6
Статус: Десь пішов
Янукович підписав законопроект, що дозволить контролювати Церкву, як за Союзу



Президент Віктор Янукович підписав законопроект № 10221, який серед іншого запроваджує резонансні зміни до Закону України «Про свободу совісті та релігійні організації».
Головна небезпека змін до законодавства про релігійні організації полягає в неможливості їх однозначно потрактувати, повідомляє Інститут релігійної свободи.
Підписаний Закон № 5461-VI від 16.10.2012 року ускладнює реєстрацію релігійних організацій. Це пов’язано із запровадженням двох не узгоджених між собою процедур, необхідних для набуття статусу юридичної особи – реєстрації статуту релігійної організації (в Мінкультури чи обласних держадміністраціях) та її державної реєстрації (в органах Укрдержреєстру).
Крім цього, подібно до часів радянського тоталітарного минулого, підписаний Закон надає право контролю за діяльністю релігійних організацій широкому колу державних органів влади. Серед них – органи прокуратури, Міністерство культури, інші міністерства та відомства, місцеві державні адміністрації та, як і раніше, органи місцевого самоврядування.
Проте поспішно ухвалені новації позбавлені чітких меж компетенції згаданих органів влади та дозволеними способами реалізації їх контролюючих функцій.
Окрім цього, проблемним питанням Закону є збереження для віруючих і релігійних організацій дозвільного порядку проведення публічних мирних заходів мирного характеру, що прямо суперечить статті 39 Конституції України.
Також запроваджується норма про те, що погодження релігійної діяльності іноземців здійснює центральний орган у справах релігій – тобто Міністерство культури України. Це додає суперечностей у нормативне регулювання діяльності в Україні іноземних священиків, учителів і студентів духовних навчальних закладів, волонтерів тощо.
Нагадаємо, глави конфесій – члени Всеукраїнської Ради Церков і релігійних організацій, Нарада представників християнських Церков України, а також правозахисники, громадські активісти та науковці закликали Віктора Януковича дотриматись обіцянки та не підписувати змін до законодавства про свободу совісті, які не були узгоджені з релігійною спільнотою.
Протягом останнього місяця чимало звернень із закликом ветувати законопроект № 10221 з метою недопущення законодавчих обмежень свободи віросповідання надійшло на адресу Президента України також від віруючих громадян, місцевих релігійних громад та громадських організацій.
Зазначені зміни до Закону України «Про свободу совісті та релігійні організації» наберуть чинності на наступний день після опублікування підписаного Закону.

Джерело: http://ridna.ua
Прикріплення: 8421558.jpg (8.0 Kb)
 
GADДата: Середа, 12.12.2012, 12:32 | Повідомлення # 20
Генералиссимус
Група: Администраторы
Повідомлень: 7661
Нагороди: 7
Репутація: 6
Статус: Десь пішов
Путин причислил сифилитика Ленина к лику святых



Антинародный и преступный режим, который создали Ленин и компания, и сегодня правит современным Путиностаном.
Он только сменил личину, притворился либеральным, но на деле государством правят те же, кто правил и СССР. В России часто называли правителей своими именами и прямым текстом. Николашку второго к примеру «Наш дурачок Ники», Царь Кровавый, Великий Князь Ходынский и Цусимский, святой Никола Ходынский, он же Р***здяй II, он же Царь-тряпка и т.д.
Иногда слушая современных российских политиков, многих так и подрывает назвать именами собственными коих они заслуживают.
Наверное Вова Путин все же больно ударился копчиком на тренировке и по видимому повредил "холодные мозги" чекиста. В посттравматическом угаре "глубоко верующий президент" перепутал мумию чучела Ильича с мощами святых. Вот что рассказывает Маша Мищенко на страницах "УНИАН" по этому поводу:
"В новейшей церковной истории передается из уст в уста такой случай. Когда под Красной площадью сломалась канализация, и фекалии хлынули в мавзолей Ленина, то святитель Тихон (первый российский патриарх после восстановления патриаршества в России), узнав об этом, с улыбкой заметил: «По мощам и миро»... (Миро источают нетленные останки некоторых святых).
Тихон не побоялся об этом сказать, несмотря на то, что в тот период вся братия православной церкви в основном служила свои литургии и читала каноны на Соловках.
С того случая прошло почти 90 лет, и уже «верующий российский президент» Владимир Путин на просьбы верующих же людей убрать мумию из Мавзолея ответил, что пребывание останков Ленина в мавзолее не противоречит христианской традиции, ведь… «мощи же и в Киево-Печерской Лавре лежат».
Ужасное кощунство от человека, который позиционирует себя, как духовное чадо патриарха. Я пониманию, почему не нашлось даже простого священника, который бы вслух одернул президента. Они боятся, нет сейчас проповедников, готовых рискнуть, поставив на место вождя-еретика.

Но, где же делись многочисленные православные братства и общины, которых полным-полно в России? Где те православные активисты, которые так любят совать нос в дела церковной политики даже на территории других государств? Если ваши чувства так оскорбил панк-молебен в Храме, если для вас готовится закон об оскорблении ваших же религиозных чувств, то почему бы не выступить по поводу Путина?
Или вас, православные, не оскорбил это плевок в сторону Лавры – Иерусалима Земли Русской?
Впрочем, меня не удивляет болезненная привязанность Владимира Путина к Мавзолею. Учитывая, что Владимир Владимирович сам мнит себя Спасителем России, верит в свое Предназначение и всеобщую любовь, он наверняка тоже хочет себя увековечить, рассчитывая в будущем прилечь в том же Мавзолее рядом с еще одним «спасителем России». Для верующего человека этого, наверное, слишком много, а вот для неверующего президента – самое оно."

Джерело: http://konotop5.at.ua
Прикріплення: 5318916.jpg (9.6 Kb)
 
GADДата: Субота, 05.01.2013, 15:59 | Повідомлення # 21
Генералиссимус
Група: Администраторы
Повідомлень: 7661
Нагороди: 7
Репутація: 6
Статус: Десь пішов
Азаров получил награду за "вклад в укрепление православия"



4 января настоятель Киево-Печерской Лавры Павел вручил Николаю Азарову высшую церковную награду – Знак отличия Предстоятеля Украинской Православной Церкви под номером 002.

"Своей высшей наградой церковь отметила главу правительства за вклад в укрепление православия, развитие духовности народа Украины и труды на ниве социально-экономического развития нашей страны", - отмечает Правительственный портал.

В то же время, пресс-служба Киево-Печерской Лавры сообщает, что высшая церковная награда - Знак отличия Предстоятеля УПЦ под номером 002 - вручена Азарову за особые заслуги перед Украинской Православной Церковью.

Митрополит Павел пожелал Азарову помощи Божией в его высоком служении, а также поздравил премьера с грядущим праздником Рождества Христова.

Напомним, 20 декабря премьер-министру Украины Николаю Азарову вручили награду почетного профессора Национального медицинского университета имени Богомольца.


Джерело: http://korrespondent.net
Прикріплення: 0627886.jpg (38.1 Kb)
 
GADДата: Понеділок, 11.02.2013, 22:17 | Повідомлення # 22
Генералиссимус
Група: Администраторы
Повідомлень: 7661
Нагороди: 7
Репутація: 6
Статус: Десь пішов
Папа римський зрікся престолу



Папа римський Бенедикт XVI покине папський престол 28 лютого.
Про це повідомляє Corriere della Sera, пише Газета.ру.

Причина зречення невідома. Про своє рішення сам папа повідомив на консисторії колегії кардиналів.
До цього останній випадок зречення понтифіка від престолу, не рахуючи антипап, стався в 1415 році. Тоді свій пост покинув папа Григорій XII.

Кодекс канонічного права передбачає право папи відректися від престолу, причому це зречення не потребує чийогось ствердження. Єдиною умовою зречення є вільна воля папи.
Очікувалось, що Папа Римський відвідає Україну для участі у святкуванні 1025-річчя Хрещення Русі 28 липня. Але офіційного запрошення понтифік так і не отримав.

В УПЦ (МП) готові проводити богослужіння української мовою



Українська мова може використовуватися для Богослужінь у храмах УПЦ (Московського Патріархату). Про це заявив керуючий справами цієї церкви митрополит Бориспільський Антоній (Паканич), повідомляє ТСН.
"На території України є парафії, де служби ведуться угорською, румунською, церковнослов'янською і українською мовами. Питання вибору мови Богослужіння – не проблемне для церковної свідомості", - зазначив владика.
"Питання не релігійного, а культурного спрямування. Адже дуже важливо, коли священик може, наприклад, прийняти сповідь у людини, яка спілкується українською мовою", - пояснив архиєрей.
"Якщо дві третини парафіян хочуть службу українською або іншою мовою – жодних питань не виникне", - додав він.
Митрополит повідомив, що українською мовою в УПЦ (МП) служать переважно на Волині. Також такі парафії існують і в Києві.
Також владика Антоній повідомив про потребу праці Церкви за кордоном – у країнах, де проживає чимало українців.
"У сучасних умовах близько 7 мільйонів українців перебуває за кордоном, і їм також потрібно надати можливість духовної допомоги. Ми якраз зверталися до архієрейського собору, щоб розробити гнучкіший і простіший механізм, щоб УПЦ (МП) могла направляти туди священнослужителів", - зауважив він.
"У Мілані, наприклад, орендується храм, який входить до юрисдикції РПЦ. Але оскільки там більшість прихожан українці, то і священик направляється з України", - додав митрополит Антоній.

В УПЦ МП хочуть, аби нардепи почали радитись із нею

Предстоятель Української православної церкви Московського патріархату (УПЦ МП), митрополит Володимир звернувся до керівників усіх парламентських фракцій із закликом проводити регулярні консультації з церквою з приводу деяких законопроектів.
Про це повідомляє офіційний сайт УПЦ МП.
Зокрема, у листах, направлених народним депутатам, митрополит Володимир підтримав створення у Верховній Раді міжфракційного депутатського об'єднання "За сприяння свободі сумління", висловивши впевненість, що його діяльність сприятиме духовному відродженню українського суспільства.

Також у своєму листі предстоятель УПЦ МП підкреслив необхідність налагодження більш ефективного діалогу між представниками вищого законодавчого органу та церковною спільнотою з метою захисту прав громадян і сприяння подальшій гармонізації державно-церковних відносин в Україні.
Він запропонував керівникам фракцій проведення регулярних консультацій з представниками церкви з приводу законопроектів, які торкаються питань діяльності релігійних організацій, прав і свобод віруючих громадян.
При цьому УПЦ МП висловила готовність сприяти проведенню таких обговорень у форматі Всеукраїнської Ради Церков і релігійних організацій.

Джерело: http://gazeta.ua
Прикріплення: 9435412.jpg (47.0 Kb) · 5999309.jpg (79.2 Kb)
 
GADДата: Понеділок, 11.02.2013, 22:30 | Повідомлення # 23
Генералиссимус
Група: Администраторы
Повідомлень: 7661
Нагороди: 7
Репутація: 6
Статус: Десь пішов
УПЦ МП видала грамоту екстрасенсу Кашпіровському

Широко відомий у 90-ті роки екстрасенс Анатолій Кашпіровський отримав різдвяну грамоту від Української Православної Церкви Московського Патріархату.
Відскановану грамоту "за труди на славу святої Церкви" опублікував на своєму офіційному сайті сам Кашпіровський.
Звістка про нагородження Кашпіровського викликало обурення у православних громадських діячів, які вважають екстрасенса шарлатаном і неодноразово пікетували місця проведення його сеансів.



"Якщо це не обман, то даний вчинок від Київської митрополії можна розцінювати як плювок в душу суспільства", - сказав Дмитро Жуков, який представляє організацію "Православний вибір".

"У лютому Москва спробує ліквідувати незалежність УПЦ (МП)" - Філарет



Патріарх УПЦ КП Філарет закликав єпископат УПЦ (МП) зберегти незалежність в управлінні Українською Православною Церквою (Московського Патріархату) від зазіхань Предстоятеля РПЦ Кирила.
Про це йдеться у його спеціальному зверненні до владик, оприлюдненому на сайті Київської Патріархії.
Глава УПЦ КП нагадує, що торік РПЦ вже робила спроби "зруйнувати структури УПЦ (МП) через "приведення Статуту УПЦ у відповідність до Статуту РПЦ". Тоді виконання цього плану було призупинене – але не відкинене повністю. Нині, як стверджує Патріарх Філарет, Москва знову взялася за старе.
"Як стало відомо, під приводом "приведення Статуту УПЦ у відповідність до Статуту РПЦ" існує намір провести на Архиєрейському соборі РПЦ, що має відбутися 2-5 лютого, рішення, якими би змінювалася структура УПЦ (МП) та в ній би вводилися митрополичі округи – за прикладом округів, створених у Росії. Подання про внесення таких змін планується зробити від імені Донецького митрополита УПЦ (МП) Іларіона (Шукала), керівника статутної комісії УПЦ (МП), діяльність якого на цій посаді вами минулого року була піддана широкій критиці", - йдеться у зверненні.

У разі прийняття такого рішення, каже Патріарх Філарет, Київська митрополія на чолі з Предстоятелем Володимиром (Сабоданом) перетвориться на одну з ряду митрополій Московського Патріархату в Україні – поруч з Донецькою, Одеською та іншими.
"Формально ці нові митрополії нібито будуть підлягати Київській митрополії, але по суті вони будуть напряму керуватися з Москви, бо без її дозволу чи благословення не можна буде призначати або переміщувати архиєреїв у цих митрополіях. Роль Синоду і Предстоятеля УПЦ (МП) зведеться до декоративної, а їх повноваження будуть не більшими, ніж у Екзарха України за часів СРСР", - попереджає він.

"Можливе втручання Архиєрейського собору РПЦ в питання Статуту УПЦ (МП) за суттю стане грубим порушенням прав незалежності і самостійності в управлінні. А за формою воно суперечитиме рішенню Помісного Собору РПЦ 1990 р., яким ця незалежність була надана, та Помісного Собору РПЦ 2009 р., яким вона була підтверджена", - продовжує думку Глава Київського Патріархату.
Патріарх УПЦ КП закликає єпископів УПЦ (МП) не допустити реалізації такого сценарію і зберегти від зазіхань та змін незалежність УПЦ (МП) в управлінні.

Володимир Сабодан розкритикував УГКЦ за підтримку Київського патріархату

Митрополит Київський і всієї України Володимир звинуватив Українську греко-католицьку церкву, очолювану Святославом Шевчуком, у підриві міжхристиянського діалогу в країні у зв'язку з визнанням таїнств хрещення, проведених у Київському патріархаті (Українська православна церква Київського патріархату).
Про це пише ЛIГАБiзнесIнформ.
"УГКЦ стала єдиною конфесією, що зробила фактичну підтримку українським розкольникам. Тим самим УГКЦ порушила принципи, які вироблені в ході як православно-католицького, так і міжхристиянського діалогу в цілому", - сказано в доповіді митрополита Володимира, який був зачитаний на Архієрейському соборі в Москві .
Голова УПЦ МП нагадав, що в рамках згаданого діалогу сторони зобов'язуються не вступати в офіційні контакти з тими церковними групами, які не мають канонічного визнання.

"Наприклад, Православна церква не підтримує контактів з розкольницькими групами всередині Католицької церкви, сподіваючись на те, що і офіційні представники католицької сторони відмовляться від контактів з групами, що не мають спілкування зі світовим православ'ям", - заявив владика.
Митрополит нагадав, що у 2012 році УПЦ КП направила звернення до предстоятелів помісних Православних церков, а також Римо-католицької церкви, Церкви Англії і УГКЦ з проханням про визнання дійсності таїнств хрещення, проведених в УПЦ КП. На звернення відреагували лише українські греко-католики.

При цьому, за словами митрополита, відносини православних з греко-католиками в Україні "в цілому є не такими напруженими".
"Виникають лише окремі непорозуміння, головною причиною яких, на наш погляд, є спроби Греко-католицької церкви створювати і розвивати свої структури в регіонах з переважаючим православним населенням. Слава Богу, сьогодні нам вдалося не допустити порушень громадського порядку та конфронтації на релігійному грунті. Однак небезпека виникнення такого протистояння зберігається ", - сказав митрополит Володимир.

"Україна залишається релігійною пороховою бочкою Європи"

Предстоятель Української православної церкви Київського патріархату патріарх Філарет закликав єпископат Української православної церкви Московського патріархату зберегти незалежність в управлінні. Є загроза, що на Соборі Російської православної церкви 2-5 лютого в Україні запровадять митрополичі округи. Вони підпорядковуватимуться Москві, що призведе до ліквідації незалежності української церкви, вважає Філарет.
— Така небезпека справді є, — каже релігієзнавець Юрій Чорноморець, 38 років. — Філарет чудово розуміє, що після ліквідації Української православної церкви почнуть ліквідовувати і Київський патріархат. Нову релігійну війну Філарету буде важко витримати.
Чутки про ліквідацію поширюють із Москви. І це всіх насторожує. Бо в УПЦ теж є зацікавлені люди, які пробували здійснити заколот торік — одеський митрополит Агафангел, донецький Іларіон. Хотіли відсторонити митрополита Володимира, але їм не вдалося. Сьогодні у церкві порядок, що не влаштовує оцих "ображених". Вони доводять, що статут УПЦ не відповідає статутові Російської православної церкви. Хоча, за російським статутом, мають існувати митрополичі округи, прямо підпорядковані главі церкви. Але якщо ці округи сформувати в Україні, то, за логікою, вони повинні підкорятися не напряму патріархові Кирилу, а саме митрополитові Володимиру. Тоді в Одесу поїде не митрополит Агафангел, а призначена митрополитом Володимиром людина. І так скрізь. Поїдуть інші люди, молоді. А всі ці старі, єпископи чи митрополити можуть піти на спокій. Формально — це виконання правил російського статуту, дзеркальне його відображення. Ось це й було б "узгодженням статутів".
"Яструби" в УПЦ хочуть якоїсь божевільної схеми, що в голову не вкладається: поділити Україну на округи й підпорядкувати їх Москві. Щоб було пряме патріарше правління. Але, доки існує УПЦ, це неможливо. Це суперечить уже всім уставам і може призвести до релігійної війни. Буде хаос. У 1990-х ми вже мали в Україні на рік по 900 конфліктів за парафії. З бійками, кров'ю. Зараз усе спокійно. Але потенційно наша країна лишається релігійною пороховою бочкою Європи. Можуть виникнути нові розколи, що спровокують боротьбу за парафії. Це призведе до нового переділу громад. Ті, що не підтримають підпорядкування з Москви, можуть утворити власну структуру. Будуть взаємні звинувачення, апеляції до політиків, політичних сил. Партії це почнуть використовувати. Нові церкви матимуть конфліктні відносини з іншими — УПЦ МП, УАПЦ, УГКЦ. Якщо дати проводити самостійну політику місцевим князькам на єпархіях, вони вважатимуть ворогами геть усіх, хто не з ними. Це вже видно у Донецьку або Одесі. Ці люди "безбашенні". А ситуація по Україні дуже різна. Половина Правобережжя піде в розкол, проголосить свою автокефалію, махнувши рукою на канонічність. Друга половина захоче зберегти єдність з Москвою. Почнеться стінка на стінку. А якщо ще втрутиться Константинополь — це геть усе заплутає. Буде гірше, як на Балканах у 1990-х.

Джерело: http://gazeta.ua
Прикріплення: 9491742.jpg (436.2 Kb) · 3145510.jpg (54.1 Kb)
 
GADДата: Понеділок, 11.02.2013, 22:54 | Повідомлення # 24
Генералиссимус
Група: Администраторы
Повідомлень: 7661
Нагороди: 7
Репутація: 6
Статус: Десь пішов
УПЦ КП виступає за українську мову і проти Митного союзу: "Ми не хочемо йти в нову імперію"

Українська православна церква Київського патріархату відстоює українську мову і виступає проти Митного союзу.
Про це розповів патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет, голова УПЦ КП в інтерв'ю "5 каналу", повідомляє "Українська правда".
"Я не можу сказати, що владна партія вся не підтримує українську мову, там різні є. Але церква наша зайняла тверду позицію: ми за українську державну мову", - сказав він, коментуючи мовне питання.
"Тому що через те, що ми не мали мови української державної протягом трьох з лишнім століть, ми багато втратили. І тому зараз, коли ми маємо свою державу, ця держава може стоять міцно, коли буде українська мова і буде українська церква. От тоді держава стоятиме на міцній духовній основі", - переконаний патріарх.

"А якщо основи підмиваються, то тоді при відповідних умовах держава не встоїть. Будинок державний, який ми збудували, може рухнуть. Так от щоб не рухнув цей будинок, коли тільки починаються якісь рухи проти нашої української державності, ми стаємо на захист – на захист не тільки держави, а й на захист своєї церкви, української церкви", - заявив голова УПЦ КП.
Саме тому, пояснив патріарх Філарет, його церква не підтримала "мовний закон".
"Ми бачимо, що це є підступ. І тому ми закликали голосувати за тих, хто відстоює українську мову. А хто відстоює українську мову? Той, хто відстоює українську державу. Тому наш вибір такий", - сказав патріарх.

Філарет також сказав, що УПЦ КП виступає проти вступу України до Митного союзу Росії, Білорусі й Казахстану. "Ми проти Митного союзу. Не тому, що ми проти Росії – Росія братня країна. Але Митний союз – це затягування України в нову імперію", - пояснив він.
"Ми не хочемо іти в нову імперію. Ми вже в імперії пожили і знаємо результати, наслідки цього. І тому ми проти Митного союзу, але не проти Росії, не проти торгівлі. А проти таких взаємовідносин, які б пошкодили нашій українській державі", - заявив голова УПЦ КП.
При цьому патріарх Філарет не вбачає в цих позиціях непокори чинній в Україні світській владі.

"Я не хочу сказати, що ми владі не покірні – ми покірні владі. І Христос підкорявся Римській владі. Бо коли спитали, чи треба давати податок кесарю – тобто імператору, то Христос взяв монету і запитував: "Чий тут образ?" – образ кесаря. Так ось віддавайте кесарю кесареве. Так ось Христос теж підкорявся тим законам, які тоді існували", - сказав він.

Митрополита Володимира через суд хочуть позбавити звання "Герой України"

У Вищий адміністративний суд надійшла скарга на рішення президента Віктора Януковича про присвоєння Митрополиту Київському і всієї України УПЦ МП Володимира звання "Герой України".
Як пише газета "Дело", вищий адміністративний суд України прийняв до розгляду позов до президента, в якому позивач вимагає визнати незаконним Указ голови держави про присвоєння звання "Герой України" Володимиру Сабодану.
Нагадаємо, відповідний указ було видано президентом 9 липня 2011 року.
Позов було подано 2 вересня. На своєму засіданні 9 вересня Вищий адміністративний суд України ухвалив рішення залучити до судового розгляду самого Митрополита, оскільки "рішення з цієї справи може вплинути на його права та інтереси".
Судове засідання призначено на 5 жовтня 2011 року.
Нагадаємо, 2 серпня Вищий адміністративний суд залишив у силі рішення Донецького окружного адміністративного суду та Донецького апеляційного адміністративного суду про визнання незаконним присвоєння звання "Герой України" лідеру ОУН Степану Бандері і головнокомандувачу УПА Роману Шухевичу. Янукович пізніше прокоментував ці рішення, заявивши, що не сумнівається у правильності судових вердиктів.
Екс-президент Віктор Ющенко, який підписував оскаржені укази, вже подав заяву до Верховного суду України, де спробує повернути Бандері та Шухевичу високі звання.

Великий сусід все найкраще приписує собі, а нас обзиває хохлами — Філарет

Служителі Церкви і письменники є служителями слова. А слово – це найпотужніша зброя, яка діє на людину.
Про це сказав Святійший Патріарх Філарет під час зустрічі з письменниками та читачами видавництва "Ярославів вал", що проходила під темою "Українська інтелігенція та Православна Церква".
"Тому бояться слова і бояться служителів слова – письменників. Як і боялась радянська влада Церкви. Тому що Церква мала великий вплив на народ. І ви маєте великий вплив на народ. Тому вас обмежують, щоб ви такого впливу не мали", - зазначив він.
"Ми зібрались, я не хочу сказати в небезпечний час, не будемо драматизувати. Час непоганий, бо ми маємо свободу, якої не мали в попередньому столітті. Тому ми повинні знати чітко, яке перед нами як служителями слова стоїть завдання - перед Церквою і перед письменниками. Впливати. Ми повинні всіма силами захищати нашу Українську державу. Не буде Української держави - не буде розвитку української мови і культури, українського богослів'я і духовності. Тому що наш великий сусід всіляко намагається повернути нас до старого. Ліквідувати нашу мову, зробити нашу історію своєю, все найкраще приписати собі. А нас обзивати хохлами. Що й такого українського народу не існує", - розповів Філарет.

За словами Патріарха, поки Україна була незалежною від Москви, доти у нас був великий розвиток і великі досягнення.
"Тільки в Україні була вища богословська школа. Ніде на всьому православному сході, який був під ігом ісламу, такої школи не було. Такого не було й у православній Москві. Ніяких шкіл у Росії не було, поки не було приєднано Україну. Святитель Петро Могила написав Катехизис, який був схвалений всіма православними церквами. Тобто Київська митрополія була світочем у православному світі. А що стало після того, коли ми втратили свою державність. Ми стали звичайною єпархією російської Церкви. Про нас забули. І коли писали історію російської Церкви, то нас підвели під назву – церква південно-західного краю…", - зазначив він.

Святійший Патріарх наголосив, що втрата своєї державності поступово привела до втрати української мови. Таким чином Російська імперія нищівно впливала на Україну посередництвом Церкви й освіти.
Говорячи про сьогодення, Святійший Владика зазначив, що Москва і сьогодні йде тим самим шляхом відносно України, який вона проклала здавна.
"Зараз Росія хоче підпорядкувати українську Церкву Москві, з одного боку, і веде наступ на українську мову, з іншого боку. Не треба ставитися байдуже до закону про мови. Бо це підступний закон, який тихенько вповзає як змія в наше суспільство для того, щоб так укусити, щоб померло українське суспільство. Якби мовний закон не турбував Москву, то вони б не ставили питання про відродження в Україні російської мови".

Торкаючись церковного питання Патріарх заявив, що коли б в Україні була єдина Церква, то зараз не було б проблеми роздробленості українського суспільства та відсутності консолідації. Церква не тільки б об'єднала народ, а й повела б українською дорогою.

Джерело: http://gazeta.ua
 
GADДата: Четвер, 14.03.2013, 00:43 | Повідомлення # 25
Генералиссимус
Група: Администраторы
Повідомлень: 7661
Нагороди: 7
Репутація: 6
Статус: Десь пішов
Названо ім'я нового папи Римського



Новим Папою Римським став Хорхе Маріо Бергольо (Jorge Mario Bergoglio), архієпископ Буенос-Айреса, який взяв ім'я Франциск I. Про це архієпископ Жан-Луї Торан увечері 13 березня оголосив з балкона собору Святого Петра.

Після оголошення імені нового понтифіка на балконі собору з'явився сам Франциск I. Багатотисячний натовп, що зібрався на площі Святого Петра, вітав його вигуками "Habemus Papam" ("У нас є Папа").

Трохи раніше над трубою на даху Сікстинської капели з'явився білий дим: це означало, що конклав нарешті обрав нового понтифіка. Загалом для обрання понтифіка кардиналам знадобилося провести п'ять голосувань.

Хорхе Маріо Бергольо народився в 1936 році в Аргентині. Його батько - залізничний робочий з Італії. Новий папа Римський говорить іспанською та італійською. На минулих виборах понтифіка Франциск I був основним суперником Бенедикта XVI, який склав свої повноваження в лютому 2013 року.

Франциск I став першим аргентинським Папою за всю історію церкви. Крім того, це перший понтифік, який належить до єзуїтського ордену Римо-католицької церкви.


Джерело:http://gazeta.ua
Прикріплення: 2258701.jpg (42.6 Kb)
 
GADДата: Четвер, 28.03.2013, 19:10 | Повідомлення # 26
Генералиссимус
Група: Администраторы
Повідомлень: 7661
Нагороди: 7
Репутація: 6
Статус: Десь пішов
Филарет о 1025-летии Крещения Руси: Москвы в то время не было, им праздновать рано



Комментируя заявление патриарха Кирилла о том, что он не будет участвовать в мероприятиях празднования 1025-летия Крещения Руси, если на них будет присутствовать глава УПЦ КП, Филарет отметил, что это в первую очередь праздник для Украины.

"Во-первых - это государственно-церковный праздник, и в праздновании 1025-летия будет участвовать и государство, и церковь в Украине. Причем и Московский патриархат, и Киевский патриархат, и греко-католическая церковь, и римско-католическая церковь и другие церкви. Поэтому этот праздник наш, украинский. И нужно это осознавать, потому что речь идет о крещении Киевской Руси, не Московской. Москвы в то время не было, и поэтому им праздновать рано", - заявил Филарет.

"Мы договорились, что этот праздник должен объединять украинский народ, а не разъединять. А это значит, что мы должны это событие отпраздновать все вместе, все церкви, которые имеют отношение к крещению. Если же будет праздновать Москва, а Киев, я имею в виду нашу церковь, не будет праздновать, то это будет разделение Украины на две части. Поэтому мы перед Президентом поставили вопрос, когда встречались все представители церквей, что празднование должно быть общее. А потом, после общего празднования, планируется во дворце Украина сделать торжественный акт, концерт, и торжественный прием, а затем каждая церковь в своих храмах будет продолжать свое празднование..то, что предлагает патриарх Кирилл, что он не будет со мной встречаться - мы не будем с ним встречаться на богослужении, а во дворце Украина встретимся", - заявил Филарет.

Вместе с тем Святейший Филарет рассказал, о чем говорил бы с патриархом Кириллом, если бы их встреча состоялась. "Если бы эта встреча была бы, я бы ему сказал: пора стать на путь правды - Украина независимое государство, и в этой Украине согласно православному вероучению, церковным канонам должна быть автокефальная церковь, поместная церковь. Он это знает как богослов, и поэтому на эту дорогу нужно стать, и надо налаживать добрые отношения между украинской церковью и русской церковью. Не надо ставить задачей подчинить украинскую церковь русской, время уже прошло", - отметил патриарх Филарет.

Ранее сообщалось, что глава РПЦ патриарх Кирилл может отказаться участвовать в торжествах по случаю 1025-летия Крещения Руси, назначенных на 26 июля, если в них будет принимать участие глава Украинской православной церкви Киевского патриархата Филарет (Денисенко).


Джерело: http://korrespondent.net
Прикріплення: 2680701.jpg (23.4 Kb)
 
GADДата: Вівторок, 07.05.2013, 20:56 | Повідомлення # 27
Генералиссимус
Група: Администраторы
Повідомлень: 7661
Нагороди: 7
Репутація: 6
Статус: Десь пішов
Митрополит УПЦ МП призвал переходить на украинский язык

Митрополит Софроний Черкасский и Каневский Украинской Православной Церкви Московского Патриархата призвал переводить богослужения в украинских храмах на украинский язык. Владыка считает, что сейчас настало время для этого. Родной язык поможет прихожанам понять смысл богослужений, потому что зачастую люди не могут осмыслить всей глубины богослужения на церковнославянском языке.

Сейчас церковь требует, чтобы за смену языка богослужения высказались как минимум две трети прихожан конкретного храма.

Митрополит также выступает за предоставления автокефалии Украинской православной церкви. «Патриархи нам ее свыше не подарят. Надо, чтобы мы обратились. 20 лет тому назад, когда Украина только поднялась, может, и надо было так сделать. А сейчас церковь стабилизировалась. Не все архиереи примут автокефалию. Принимать какие-то радикальные решения – значит провоцировать конфликты вплоть до нового раскола. Митрополит Владимир – мудрый человек, у него светлая голова. Он будет проводить мирную политику», - отметил Софроний.

Митрополии Черкасский и Каневский также поздравил всех с праздником Пасхи и пожелал выдержки и любви. «Надо, чтобы мы могли понять друг друга. Чтобы мы были по партийным спискам разными, но идея у нас была одна», - отметил митрополит.


Джерело: http://cenzoriv.net/
 
GADДата: Четвер, 20.06.2013, 16:51 | Повідомлення # 28
Генералиссимус
Група: Администраторы
Повідомлень: 7661
Нагороди: 7
Репутація: 6
Статус: Десь пішов
Жахи північного Донбасу

 
GADДата: Неділя, 23.06.2013, 15:32 | Повідомлення # 29
Генералиссимус
Група: Администраторы
Повідомлень: 7661
Нагороди: 7
Репутація: 6
Статус: Десь пішов
 
GADДата: Понеділок, 05.08.2013, 12:44 | Повідомлення # 30
Генералиссимус
Група: Администраторы
Повідомлень: 7661
Нагороди: 7
Репутація: 6
Статус: Десь пішов
Через "понти" православних священників українці стають протестантами



Україна з розмахом відсвяткувала 1025-річчя Хрещення Русі. Проте, поки православні священнослужителі проводять молебні за кордонами міліції, віряни переходять в альтернативні церкви.
Показова розкіш православних ієрархів, скандали за участі попів та втручання церкви у політичне життя зробили свою справу: віруючі українці все більше сумніваються у традиційному для Україні православ'ї та йдуть у протестантство, пише "Фокус".

За даними Мінкультури, на сьогодні в Україні налічується 10613 протестантських організацій. Це третина від загальної кількості зареєстрованих релігійних общин. Для порівняння: у 2009 році їх було на півтори тисячі менше.
Зі свого боку, у Раді євангельських церков України запевняють, що їх паства сьогодні налічує більше двох мільйонів осіб. І кількість прихожан постійно росте.
Тенденцію до збільшення кількості протестантів підтверджує і професор інституту релігієзнавства Людмила Філіпович. За її спостереженням зараз відбувається процес протестантизації України, причому переважно за рахунок прихожан православних храмів.

"Людина шукає спасіння душі, а знаходить політичне гасло. Часто це відвертає від традиційної церкви", - каже професор. Несхвально сприймають віряни і помпезні заходи, у яких разом зі священнослужителями беруть участь і державні чиновники. "Для багатьох віра - це щось дуже особисте. І такі заходи зачіпають їхні почуття", - вважає Філіпович.
Зі свого боку православні церкви конкуренції з боку протестантів не бояться.
"Ми також не сидимо склавши руки. Наприклад, до дня Хрещення Русі влаштували грандіозний рок-концерт, на який зібралось молоді більше, ніж під час "помаранчевої революції", - хизується керівник прес-служби УПЦ МП Василь Анісімов.
За його словами, ще п'ять років тому такий захід , влаштований канонічною церквою, викликав би здивування. Сьогодні ж сприймається нормально. Крім того, при багатьох православних монастирях влаштовуються спортивні школи, які мають привабити нових вірян.


Джерело: http://gazeta.ua
Прикріплення: 9654669.jpg (40.5 Kb)
 
Форум » ЖИТТЯ » Політичне » Релігійні питання.
  • Сторінка 2 з 3
  • «
  • 1
  • 2
  • 3
  • »
Пошук:

Вверх