Четвер, 28.03.2024, 16:24
LEVEL
Головна Реєстрація Вхід
Вітаю Вас, Гость · RSS
[ Нові повідомлення · Учасники · Правила форуму · Пошук · RSS ]
  • Сторінка 3 з 4
  • «
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • »
Форум » ХОБІ,ЗАХОПЛЕННЯ » Історичний пошук » Знайдені клади і таке інше, в пресі.
Знайдені клади і таке інше, в пресі.
GADДата: Субота, 31.08.2013, 12:40 | Повідомлення # 31
Генералиссимус
Група: Администраторы
Повідомлень: 7661
Нагороди: 7
Репутація: 6
Статус: Десь пішов
В Крыму обнаружены «Длинные стены» скифов, сожженные в III веке

Обнаружено длинностенное помещение, сгоревшее в пожаре примерно в начале III в. н. э., предположительно от нашествия германского племени готов.

Об этом информационному порталу «Reeana» сообщили в Рескомитете АР Крым по охране культурного наследия.

Крымская предгорная археологическая экспедиция КРУ «Историко-археологический заповедник «Неаполь Скифский» проводит плановые раскопки античной и средневековой крепости Ак-Кая в Белогорском районе.

Как рассказала заместитель директора по научной работе историко-археологического заповедника Ирина Шкрибляк, работы ведутся на участке оборонительных сооружений античного и средневекового времени.

«Из полученных на сегодняшний день результатов следует выделить обнаруженное у крепостных стен длинное помещение, сгоревшее в пожаре примерно в начале III в. н. э. На полу помещения обнаружены многочисленные фрагменты разбитых сосудов и мощный слой гари, что подтверждает гипотезу о постигшей здание катастрофы», – отмечает она.
Работы по расчистке пола помещения на настоящий момент продолжаются. Кроме археологических раскопок сотрудниками заповедника проведены первые экскурсии по открытому в ноябре прошлого года археологическому парку Ак-Кая.

На настоящий момент, по словам Ирины Шкрибляк, разработано два маршрута: короткий – исключительно по крепости Ак-Кая и длинный, включающий крепость, святилище с петроглифами Сары-Кая и курган с каменным склепом.

«У нас большие планы на действующую экспедицию. Чем больше будет открытий, тем интереснее будет туристам».








Джерело: http://reeana.com/
Прикріплення: 5426229.jpg (265.6 Kb) · 2010982.jpg (88.1 Kb) · 7143552.jpg (276.2 Kb)
 
GADДата: П`ятниця, 06.09.2013, 19:25 | Повідомлення # 32
Генералиссимус
Група: Администраторы
Повідомлень: 7661
Нагороди: 7
Репутація: 6
Статус: Десь пішов
ЗДАТИ ДЕРЖАВІ ЗНАЙДЕНИЙ У КРИМУ КЛАД ВИЯВИЛОСЯ НЕМОЖЛИВИМ

Журналісти телеканалу ICTV вирушили з «чорними археологами» на Керченський півострів. Там вони натрапили на сховище пантікапейських монет. Спроба здати знахідку державі і отримати свої 25% виявилася не такою і простою справою.
Викопавши 16 незолотих старовинних монет, вони вирішили віднести їх до міліції. Не взявши ні монети, ні заяви, в міліції їх направили до податкової служби, йдеться в сюжеті ICTV.
У податковому відомстві журналістів перенаправили до антиквара. Побродивши коридорами міліції, податкової, Нацбанку і його музею, вони так і не змогли здати скарб державі.




Джерело: http://ua.museum-of-money.org/
 
GADДата: Субота, 07.09.2013, 10:31 | Повідомлення # 33
Генералиссимус
Група: Администраторы
Повідомлень: 7661
Нагороди: 7
Репутація: 6
Статус: Десь пішов
СІМ'Я ШУКАЧІВ СКАРБІВ У США ЗНАЙШЛА СКРИНЮ ІЗ ЗОЛОТОМ НА СУМУ $ 300 ТИСЯЧ



Американська сім'я, захоплива пошуком скарбів на дні океану біля узбережжя Флориди, виявила скарб іспанського золота вартістю близько 300 тисяч доларів, повідомив в ніч на середу сайт телеканалу Fox News.
За його даними, Рік Шмітт, його дружина Ліза і діти Хілларі і Ерік виявили скриню зі скарбами приблизно в 135 метрах від узбережжя міста Форт-Пірс серед уламків 11 кораблів іспанського флоту, затонулих в 1715 році на шляху з Куби до Іспанії. У скрині виявилися п'ять золотих монет, золоте кільце і золоті ланцюжки, загальна довжина яких склала близько 20 метрів.
Сім'я Шмітт займається пошуками скарбів вже багато років. У 2002 році їм вдалося підняти з морського дна старовинне срібне блюдо, яке оцінили в 25 тисяч доларів. Після виявлення скарба в 300 тисяч доларів, сім'я повинна отримати близько 120 тисяч доларів. П'ята частина скарби відійде владі штату Флорида, які зможуть розмістити цінності в одному з місцевих музеїв. Залишок буде порівну поділений між сім'єю Шмітт і компанією 1715 Fleet – Queens Jewels LLC.
Як повідомляє телеканал, загальна вартість скарбів з трюмів кораблів іспанського флоту, що покояться на дні океану біля берегів Флориди, може скласти до 400 мільйонів доларів. Вартість вже виявлених скарбів склала 175 мільйонів доларів. Права на останки 11 кораблів належать компанії 1715 Fleet – Queens Jewels LLC, яка на платній основі дозволяє будь-яким бажаючим спробувати щастя в пошуках скарбу.


Джерело: http://ua.museum-of-money.org/
Прикріплення: 1060645.jpg (33.3 Kb)
 
GADДата: Неділя, 08.09.2013, 20:11 | Повідомлення # 34
Генералиссимус
Група: Администраторы
Повідомлень: 7661
Нагороди: 7
Репутація: 6
Статус: Десь пішов
ІЗРАЇЛЬСЬКІ АРХЕОЛОГИ ЗНАЙШЛИ СКАРБ МОНЕТ І ЗОЛОТИХ ПРИКРАС



Ізраїльські археологи знайшли скарб, що складається з монет і золотих прикрас. Скарб був знайдений в ході розкопок, що проводяться археологами Телб-Авівського університету та Ізраїльського управління старожитностей, на північ від Тель-Авіва.

Цікаво, що цінні речі 5 – 7 століть були знайдені на смітнику, розмір якого перевищував 30 метрів. Серед фрагментів керамічних і скляних посудин, кісток тварин і іншого сміття в ямі було виявлено велику кількість корисних артефактів, присутність яких викликає у фахівців питання.

Серед іншого, були знайдені понад чотириста монет, в основному візантійських, в тому числі одна золота, а також майже дві сотні цілих самаритянських ламп, включаючи лампи, які ніколи не використовувалися, кільця і золоті ювелірні вироби.


Джерело: http://ua.museum-of-money.org/
Прикріплення: 6659906.jpg (28.6 Kb)
 
GADДата: Вівторок, 17.09.2013, 20:29 | Повідомлення # 35
Генералиссимус
Група: Администраторы
Повідомлень: 7661
Нагороди: 7
Репутація: 6
Статус: Десь пішов
Двотисячолітній светр знайшли в льодовиках Норвегії



Нещодавно в Норвегії талий сніг оголив вовняну туніку, яку, ймовірно, носив мисливець на оленів. Знахідці близько 1700 років. Предмет одягу,що здатний пролити світло на життя людей залізного століття, був виявлені в 2011 році, але тільки недавно був пильно досліджений науковцями. Власне, до збільшення числа археологічних відкриттів в регіонах, які колись були вкриті великими крижаними щитами, призводить глобальне потепління.

Вовняна туніка була створена між 230 і 390 роками нашої ери. Такий светр ймовірно вважався досить стильним предметом гардеробу свого часу. Також встановлено, що светр призначався для дорослого стрункого чоловіка зростом приблизно 175 сантиметрів. Також, на думку дослідників, спочатку виріб було замислено як безрукавку, але потім його було модифіковано.



Професор Йоргенсен вважає знахідку дуже рідкісною, тому що кількість одягу, що збереглася від початку першого тисячоліття нашої ери в Європі, можна порахувати на пальцях однієї руки.

У туніки відсутні ґудзики або кріплення на вирізі горловини, тобто її просто надягали через голову, як светр. Виготовлена ​​вона з допомогою саржевого плетіння, що, очевидно, було модним у ті часи.

Туніку носив хтось з жителів мисливського району льодовика Лендбреен, що спочиває на позначці 6560 метрів над рівнем моря. Для її виготовлення було використано два види вовни: вовна дорослої вівці і м'яка шерсть молодого ягняти.

На думку вчених, не залишається жодних сумнівів, що шерсть ретельно підбирали для тканини і було взято до уваги як якість вовни, так і забарвлення.

Схожа туніка була виявлена ​​більше 150 років тому в болоті недалеко від Торсберга в північній частині Німеччини. Імовірно, ця знахідка колись належала військовому, так як біля неї було виявлено зброю. "Подібність між двома туніками дуже цікава, - вважає професор Йоргенсен. - Вони виконані в схожому стилі, тому, можливо, є підстави думати про моду, актуальну для багатьох місць".


Джерело: http://gazeta.ua/
Прикріплення: 0827215.jpg (44.4 Kb) · 3737532.jpg (64.2 Kb)
 
GADДата: Четвер, 24.10.2013, 19:38 | Повідомлення # 36
Генералиссимус
Група: Администраторы
Повідомлень: 7661
Нагороди: 7
Репутація: 6
Статус: Десь пішов
СКАРБ ІЗ УЗБЕКИСТАНУ



При розкопках стародавнього міста Пайкенд недалеко від Бухари археологи знайшли скарб, в якому опинилося понад 4,5 тисячі монет часів раннього середньовіччя.
За словами Джамаліддіна Мірзаахмедова, провідного наукового співробітника Інституту археології АН Узбекистану, унікальність скарбу обумовлена тим, що ця знахідка стала першою в своєму роді на території Середньої Азії. Монети належать до 7 – першій половині 8 століття. Особливою унікальністю володіють монети із зображенням правителя тих часів і конем на звороті.
Вага мішечка з монетами склав близько 6 кг. Дуже ймовірно, він належав одному з багатих жителів, який побоювався повстання согдійців проти арабської влади.
При цьому в кладі не було монет, що мають квадратний отвір, які були поширені в Согде у зазначений період. Фахівець повідомив, що дана знахідка являє собою хороший зріз ситуації в грошовому обігу тих часів.


ЕСТОНЕЦЬ ЗНАЙШОВ НА СВОЄМУ ПОЛІ 100 КГ СТАРОВИННИХ МОНЕТ



Житель Естонії на ім'я Йигевамаа Сійм за допомогою металошукача знайшов поруч зі своїм будинком ящик, в якому було близько 9000 мідних монет середини XVII століття. Тепер йому належить до 100% від вартості скарбу.
Спочатку Сійм позичив металошукач у свого знайомого, щоб знайти у дворі старі каналізаційні труби і замінити їх на нові. Після того, як труби були знайдені, він вирішив випробувати апарат на своєму полі. «Я блукав по полю приблизно півгодини, коли почув ясний сигнал. Почав копати. Раптом стали з'являтися монети, я вигрібав їх з ями руками і, здавалося, що їм не буде кінця. Монет було все більше і більше», – розповів він.
При найближчому розгляді з'ясувалося, що це монети періоду XVII століття, коли території сучасної Естонії входили до складу Швеції. Більшість монет були номіналом в чверть оре. Чоловік, який знайшов знахідку, зумів розібрати на деяких з них дати – 1635 та 1653.
Сейм повідомив про свою знахідку в Департамент охорони пам'яток старовини Естонії. Прибулі на місце виявлення скарбу експерти нарахували більше 9000 монет, загальна вага яких перевищував 100 кг.
Фахівці поки не можуть відповісти на питання, за яких обставин скарб виявився заритий у землю саме тут. За їх словами, ніяких поселень в цих місцях не було, проте, судячи з форми грунту, не можна виключити і того, що колись неподалік від місця знахідки розташовувалося якусь будівлю.
За оцінкою хранительки фондів археології та нумізматики Талліннського університету Маурі Кіудсоо, за таку кількість монет в той час можна було придбати, щонайменше, дюжину хороших скакунів. «Всі монети переважно номіналом в чверть оре. В одному срібному талері їх налічувалося чотири кілограми», – зазначила вона.
Від Департаменту охорони пам'яток старовини Сейму прочитується премія за знахідку, яка може доходити до 100 % вартості скарбу. Монети будуть законсервовані до тих пір, поки не буде прийнято рішення про їх подальшу долю.


Джерело: http://ua.museum-of-money.org/
Прикріплення: 9869078.jpg (9.9 Kb) · 3787170.jpg (21.0 Kb)
 
GADДата: Середа, 26.02.2014, 23:26 | Повідомлення # 37
Генералиссимус
Група: Администраторы
Повідомлень: 7661
Нагороди: 7
Репутація: 6
Статус: Десь пішов
У США СІМ'Я, ГУЛЯЮЧИ З СОБАЧКОЮ, ЗНАЙШЛА КЛАД ВАРТІСТЮ $ 10 МЛН



У Каліфорнії сімейна пара знайшла скарб під деревом на задньому дворі власного будинку.

Вигулюючи собаку, американська сім'я виявила під одним з дерев банку, заповнену золотими монетами, датованими 1847-1894 роками, повідомляє ДНИ.РУ в середу, 26 лютого.
Деякі з монет оцінюються в 27 тисяч доларів, а є й такі, вартість яких перевищує один мільйон доларів. Загальна вартість знахідки оцінюється у десять мільйонів доларів.

Нумізмати вже назвали знахідку унікальною:

"З 1981 року люди приїжджали до нас, привозили по одній-дві монети вартістю в кілька тисяч доларів. Стільки монет виявлено вперше. Це один шанс на мільйон, важче, ніж виграти в лотерею"

За його словами, щаслива пара попросила не називати імена і не розповідати, де саме розташоване те саме місце, щоб не викликати рецидив "золотої лихоманки" і не залучити туди натовпи людей, озброєних металошукачами.

Американці також поділилися планами, що більшу частину монет збираються продати через інтернет-магазин. За словами щасливчиків, частину виручених грошей вони хотіли б витратити на благодійність.




Джерело: http://provolyn.com/
Прикріплення: 2265778.jpg (21.2 Kb)
 
GADДата: Субота, 12.04.2014, 13:10 | Повідомлення # 38
Генералиссимус
Група: Администраторы
Повідомлень: 7661
Нагороди: 7
Репутація: 6
Статус: Десь пішов
КЛАД АРАБСЬКИХ СРІБНИХ МОНЕТ ЗНАЙШЛИ В УДМУРТІЇ



Під час планових робіт в Глазовська районі Удмуртії учасники розвідувальної експедиції історико-культурного музею-заповідника Удмуртської Республіки «Іднакар» випадково знайшли скарб старовинних монет.
На монетний скарб наткнулися ще наприкінці 2013 року, однак ЗМІ про це стало відомо лише в січні 2014 року. Про цінну знахідку співробітники музею не поширювалися, побоюючись навали шукачів скарбів-аматорів.
Скарб був заритий неглибоко – всього в 30 см від поверхні. «Він складається з 47 одиниць. Виявлені цілі куфичеські дирхеми, викарбувані в країнах Арабського Халіфату в VII – XI століттях, а також «різани» – монети, розрізані на чверті і половинки: для зручності розрахунку. Їх наявність говорить про те, що монети не використовувалися для прикрас, і скарб належав купцеві або мандрівникові», – розповів журналістам заступник директора з наукової роботи музею «Іднакар» Андрій Кірілов.
На думку вченого, монети міг заховати людина, якій загрожувала небезпека: «Є декілька версій походження скарбу: або купець закопав гроші перед поселенням, боячись, що його можуть обікрасти, або його переслідували в дорозі». За 47 дирхемів 1000 років тому можна було купити бойового коня.
Після досконального наукової обробки знайдені срібні монети можна буде побачити в експозиції музею-заповідника «Іднакар».


Джерело: http://ua.museum-of-money.org/
Прикріплення: 6473772.jpg (19.1 Kb)
 
GADДата: Середа, 03.12.2014, 16:55 | Повідомлення # 39
Генералиссимус
Група: Администраторы
Повідомлень: 7661
Нагороди: 7
Репутація: 6
Статус: Десь пішов
Британські археологи виявили під землею величезний палац ХІ століття



Британські археологи виявили величезний палац, який датується приблизно XII століттям. Палац розташований під землею всередині стародавнього міста Старий Сарум в графстві Вілтшир. Будівля розташовується в самому центрі земляних ровів. Зробити знахідку вдалося завдяки аерофотозйомці.

Дослідження городища Старий Сарум проводять вчені з Університету Сауптгемптона. Раніше тут були відкриті лише відносно невеликі окремо розташовані будівлі. Замок, імовірно, є королівським палацом. Його довжина становить 170 метрів, а ширина - 65 метрів. В палаці знаходиться 60-метрове приміщення. Його оточують вежі висотою в кілька поверхів і колони.

"Розташування, розмір і планування знахідки свідчить про те, що перед нами королівський палац, - каже керівник експедиції доктор Едуард Емпій, - ймовірним кандидатом на споруду цієї споруди є Генріх I".

Досі вчені вважали, що резиденція королів у місті Старий Сарум була набагато меншою.

"Це відкриття має величезне значення. Воно показує монументальність будівельних робіт, що проводилися в XII столітті ", - говорить Девід Бейтс з Університету Східної Англії, провідний спеціаліст з англійської історії Середніх віків.



Побудоване ще норманами місто Старий Сарум, з його монументальним храмом, в XI столітті стало політичним центром Англії. Проте в XIII воно було перенесене на нове місце під назвою Солсбері. Були перенесені і деякі будівлі. Наприклад, кладка норманського собору використовувалася для будівництва нових будівель в Солсбері. Все, що залишилося від Старого Сарума, нині є надбанням англійської спадщини.


Джерело:http://gazeta.ua/
Прикріплення: 5460381.jpg (49.1 Kb) · 2969551.jpg (71.6 Kb)
 
GADДата: Четвер, 04.12.2014, 00:07 | Повідомлення # 40
Генералиссимус
Група: Администраторы
Повідомлень: 7661
Нагороди: 7
Репутація: 6
Статус: Десь пішов
В Лівані археологи розкопали найбільший моноліт в історії



Під час розкопок в ліванському місті Баальбек (в давнину - Геліополь) вчені з Німецького археологічного інституту виявили величезний моноліт довжиною 19 метрів.

Судячи зі збережених руїн періоду римського панування, починаючи з 27 р. до н.е. і аж до II ст. н.е., на території міста велося активне будівництво трьох великих і кількох малих храмів. Сучасних дослідників вражає розмах античних споруд.

Для фундаменту святилища Юпітера використовувалися блоки довжиною 19 метрів. До наших днів збереглася лише частина споруди, що складається з шести колон і 27 гігантських блоків. Матеріал для храму видобувався в околицях Геліополя.

Нещодавно знайдений моноліт, вага якого становить приблизно 1650 тонн, є найбільшим з відомих будівельних блоків. Його довжина становить 19,6 метри, ширина - 6 метрів, висота - 5,5 метра. Він був частково закопаний в безпосередній близькості від ще одного гіганта - блоку Хаджар-аль-Хібла, вага якого становить не менше 1000 тонн.

Для вчених залишається загадкою технологія пересування та укладання настільки величезних каменів. У заяві експедиції підкреслюється: "Оскільки він має відносно гладку поверхню, блок могли переміщувати. При цьому на камені не залишилося слідів від спроб розрізати його на частини".

Вапняковий кар'єр розташований на відстані півкілометра від храмового комплексу. Частина монолітів, включаючи виявлений, так і не була використана в будівництві храмів.


Джерело:http://gazeta.ua/
Прикріплення: 5586035.jpg (56.5 Kb)
 
AnnaSewДата: Четвер, 04.12.2014, 22:41 | Повідомлення # 41
Лейтенант
Група: Пользователи
Повідомлень: 67
Нагороди: 0
Репутація: 2
Статус: Десь пішов
Цікава тема. ( повідомлення № 35 )

Цитата
У туніки відсутні ґудзики або кріплення на вирізі горловини, тобто її просто надягали через голову, як светр. Виготовлена ​​вона за допомогою саржевого плетіння, що, очевидно, було модним у ті часи.


Спробувала уявити собі того мисливця на оленів, так, тепло йому мабуть було, а от чи зручно?
Бо навіть, враховучи зріст того чоловіка, туніка мала сягати як мініум колін.
А ще подумала про саржеве плетіння,яке складніше за виконанням, ніж просте полотняне, що розповсюджено у народному одязі.
І воно зумовлює наявність якогось приладу для ткання, хоча б примітивного.
Не уявляю, як це виконувалось за тих часів. Шкіри все ж тепліші і простіші технологічно.
Грінпісом тоді ж не пахло, тим більше на півночі.


Мозг — мой второй любимый орган.
Вуди Аллен


Повідомлення відредагував AnnaSew - Четвер, 04.12.2014, 22:42
 
GADДата: Понеділок, 12.01.2015, 16:44 | Повідомлення # 42
Генералиссимус
Група: Администраторы
Повідомлень: 7661
Нагороди: 7
Репутація: 6
Статус: Десь пішов
У Британії археолог-любитель знайшов скарб на суму 1 мільйон фунтів стерлінгів



У Великобританії археолог-любитель знайшов скарб англосаксонського часу. У свинцевій посудині знаходилася 5251 срібна монета. Знахідка була зроблена в полі в графстві Бакінгемшир в грудні 2014 року, під час з'їзду членів клубу Weekend Wanderers Detecting Club. До скарбу входили монети англійських королів Етельреда II Нерозумного (978-1013, 1014-1016) та Кнуда II Великого (1016-1035).

Скарб знаходився на глибині близько 60 сантиметрів. Монети знайшов член клубу Пол Кольман (Paul Coleman). На з'їзді членів клубу було близько 100 осіб. Крім того, там була присутня археолог Ріс Тіреллі (Ros Tyrrell) з Музею графства Бакінгемшир. Вона фіксувала знахідки аматорів. На думку археолога, скарб може бути пов'язаний з монетним двором, який був створений Етельредом в Бакінгемі.

Якщо місцева влада визнає скарб таким, що відповідає Акту про скарби, то музей зможе викупити його. Викуп буде поділений між людиною, що знайшла скарб, і власником землі. Попередньо знахідку оцінюють в один мільйон фунтів стерлінгів.

Нині скарб відправили на експертизу в Британський музей.


Джерело:http://gazeta.ua/
Прикріплення: 2937998.jpg (89.6 Kb)
 
GADДата: П`ятниця, 06.02.2015, 19:21 | Повідомлення # 43
Генералиссимус
Група: Администраторы
Повідомлень: 7661
Нагороди: 7
Репутація: 6
Статус: Десь пішов
У Македонії в стародавній гробниці знайшли золото



Неподалік міста Неа Зіхні в Македонії знайшли стародавню гробницю, всередині якої виявилися монети та шматочки золота.

Гробницю відкрили під час земельних робіт на місці, де буде збудований театр на відкритому повітрі. На місце прибули археологи з Інспекції доісторичних і класичних старожитностей Серресу.

За словами мера Неа Зіхні Андреаса Дерітзіса, в регіоні знаходяться давні поховання, деякі з яких були виявлені кілька років тому, під час реконструкції траси Неа Зіхні - Мессорахі.

Нові знахідки передали археологам Інспекції доісторичних і класичних старожитностей, які днями оголосять попередні результати своїх досліджень. За словами мера Неа Зіхні, стародавня гробниця, мабуть, була розграбована ще в давнину.

Неа Зіхні розташоване на південному схилі гори Менікіо, в 27 км на південний схід від Серресу. Спершу місто було побудоване на березі нині висохлого озера Ахінос. У давнину містечко називався Іхна.


Джерело:http://gazeta.ua/
Прикріплення: 6013830.jpg (65.7 Kb)
 
GADДата: Середа, 25.03.2015, 20:40 | Повідомлення # 44
Генералиссимус
Група: Администраторы
Повідомлень: 7661
Нагороди: 7
Репутація: 6
Статус: Десь пішов
В Україні знайшли гігантський храм віком 6000 років з фігурками людей

Британські та українські археологи розкопали в Кіровоградській області руїни храму. Культова споруда площею 60 на 20 метрів було побудовано близько шести тисяч років тому - вона представляла собою двоповерхову будівлю з дерева і глини, оточене внутрішнім двориком з портиками по периметру. Про відкриття археологи Наталія Бурдо і Михайло Відейко розповіли на щорічному конгресі Європейської асоціації археологів, яка пройшла в Стамбулі, - передає ПІНУ, посилаючись на матеріали дослідження, опубліковані виданням Live Science.



Всередині святилища вчені виявили вісім глиняних плит - швидше за все, вони виконували функцію вівтарів. На одній з плит знайшли безліч обгорілих кісток ягнят. Підлога і стіни всіх п'яти приміщень другого поверху були пофарбовані в червоний колір, що створювало урочисту атмосферу, вважають археологи.



Храм був виявлений під час розкопок доісторичного поселення поблизу села Небелівка Новоархангельського району. Стародавнє поселення займало площу близько 238 гектарів, там розміщувалися більше 1,2 тисячі будинків і майже 50 вулиць. Хронологічно його відносять до Трипільської культури мідного віку (5500-2750 роки до Р.Х.). Як траплялося і з багатьма іншими трипільськими поселеннями, жителі в якийсь момент залишили його, спаливши всі будови (в тому числі і храм).

Серед руїн також знайшли уламки фігурок, що зображують людей. Носи у деяких з них більше схожі на дзьоби, очі відрізняються за розміром. Нарешті, археологи виявили фрагменти прикрас з кістки і золота.

Культова споруда багато в чому нагадує близькосхідні (Анатолія та Межиріччі) святилища тієї ж епохи. Наприклад, храм шумерського Еріда (3000 років до Р.Х.) також складався з окремих кімнат, відзначають археологи.


За матеріалами сайту : http://oleg-leusenko.livejournal.com/
Прикріплення: 9729011.jpg (26.5 Kb)
 
GADДата: Неділя, 12.04.2015, 07:23 | Повідомлення # 45
Генералиссимус
Група: Администраторы
Повідомлень: 7661
Нагороди: 7
Репутація: 6
Статус: Десь пішов
В Естонії виявили найбільшу знахідку римських монет Залізного віку



Вчора в ході розкопок в Естонії були виявлені пару десятків римських монет Залізного віку (1200 до н.е. - 340 н.е.).

Монети виявив загін пошукового клубу Kamerad, який шукав місце Раковорской битви 1268 - битви між арміями князівств Північно-Східної та Північно-Західної Русі з об'єднаними силами лицарів Лівонського ордену і Данської Естляндіі поблизу фортеці Везенберг.

Старший інспектор Департаменту з захисту об'єктів старовини Нелі Кангерт зазначила, що це найбільша знахідка монет цього періоду, раніше вдавалося знайти не більше 17 монет римського періоду.


Джерело:http://gazeta.ua/
Прикріплення: 0752937.jpg (21.6 Kb)
 
Форум » ХОБІ,ЗАХОПЛЕННЯ » Історичний пошук » Знайдені клади і таке інше, в пресі.
  • Сторінка 3 з 4
  • «
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • »
Пошук:

Вверх