П`ятниця, 29.03.2024, 12:22
LEVEL
Головна Реєстрація Вхід
Вітаю Вас, Гость · RSS
[ Нові повідомлення · Учасники · Правила форуму · Пошук · RSS ]
  • Сторінка 2 з 4
  • «
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • »
Форум » ХОБІ,ЗАХОПЛЕННЯ » Історичний пошук » Знайдені клади і таке інше, в пресі.
Знайдені клади і таке інше, в пресі.
GADДата: Субота, 02.02.2013, 15:46 | Повідомлення # 16
Генералиссимус
Група: Администраторы
Повідомлень: 7661
Нагороди: 7
Репутація: 6
Статус: Десь пішов
1471 серебряная монета



Клад, состоящий из 1471 серебряной монеты, был обнаружен на юге Румынии местным жителем. Хранившиеся в мешке монеты были найдены с помощью металлодетектора на глубине полметра, сообщает zhelezyaka.com со ссылкой на Romania Insider. Общий вес клада составил 1,8 кг. Монеты датируются XVI веком.

Монеты были переданы экспертам из музея Олтении, которые определят стоимость находки. Согласно местным законам, нашедший должен будет получить 30% от стоимости клада.

Из всех обнаруженных монет 1415 монет были отчеканены на территории Турции, восемь — на территории Венгрии, остальные — на территории Польши, Литвы, Испании, Франции, Голландии, Саксонии.

Джерело: http://www.gcoins.net
Прикріплення: 4798847.jpg (59.2 Kb)
 
GADДата: Вівторок, 05.02.2013, 17:44 | Повідомлення # 17
Генералиссимус
Група: Администраторы
Повідомлень: 7661
Нагороди: 7
Репутація: 6
Статус: Десь пішов
В ІРАКУ ЗНАЙДЕНО ЗОЛОТІ МОНЕТИ ЕПОХИ САСАНІДІВ



Іракські археологи виявили неподалік від Багдада скарб із 66 золотих монет, що відносяться до епохи Сасанідів. Монети були знайдені в містечку Аззізія (Aziziyah) провінції Васіт в 70 кілометрах на південний схід від Багдада. Про знахідку журналістам розповів директор місцевого управління у справах старожитностей Хассанаін Муххамед Алі (Hassanain Mohammed Ali).
Всі виявлені монети несуть на одній зі своїх сторін антропоморфне зображення бога чи правителя. Попередня датування показала їх приналежність часу держави Сасанідів, що існувала з третього століття до нашої ери по сьоме століття нашої ери. Мінімальний вік монет оцінюється в 1400 років.
За словами археолога, знахідка в даний момент відправлена в лабораторію для більш ретельного вивчення. Надалі, учені планують передати монети в Багдадський національний музей.
В період військових дій національний музей Іраку піддавався розграбуванню. З 2003 по 2009 рр. музей був закритий, при цьому з його сховищ пропали більше 15 000 експонатів, лише незначну частку яких вдалося повернути.

Джерело: http://ua.museum-of-money.org
Прикріплення: 6740383.jpg (15.6 Kb)
 
GADДата: Четвер, 07.02.2013, 22:39 | Повідомлення # 18
Генералиссимус
Група: Администраторы
Повідомлень: 7661
Нагороди: 7
Репутація: 6
Статус: Десь пішов
Попередні повідомлення переніс у відповідну ТЕМУ
 
GADДата: Субота, 16.02.2013, 22:45 | Повідомлення # 19
Генералиссимус
Група: Администраторы
Повідомлень: 7661
Нагороди: 7
Репутація: 6
Статус: Десь пішов
ЗНАЙДЕНІ 25 кг. СТАРОВИННИХ МОНЕТ



У Неаполі, Італія, знайдено найбільший з відомих на цей час клад старовинних римських жетонів , на мяких зображено відверті сексуальні сцени. За попередніми оцінками, коштують 25 кілограм бронзових "монет" декілька десятків мільйонів доларів.

Монети , які схожі на гроші спінатрії ( на яких з одного боку були зображені еротичні сцени, а з іншого цифри від 1 до 20 ) вже неодноразово траплялися під час розкопок, але справжнє призначення чудернацьких жетонів до цього часу не відомо.

Деякі історики вважають, що спінатрії застосовувалися в якості ігрових жетонів. Інші впевнені, що вони використовувались в якості сплати за різні "послуги" в борделях та в розрахунках з вуличними повіями.

Жетони полегшували життя всім : іноземцям, які не знали мови , та більшості невільницям - повіям, які були вихідцями з інших країн. З одного боку зображено та послуга , яку покупець бажає придбати, а з іншого можливість прочитати суму грошей за сплату послуги.

За матеріалами сайту: http://www.gcoins.net
Прикріплення: 8976459.jpg (100.0 Kb) · 3297809.jpg (115.2 Kb)
 
GADДата: Середа, 27.02.2013, 20:05 | Повідомлення # 20
Генералиссимус
Група: Администраторы
Повідомлень: 7661
Нагороди: 7
Репутація: 6
Статус: Десь пішов
У Севастополі знайшли останки французьких солдатів періоду Кримської війни ХІХ століття

У Севастополі на початку січня під час риття котловану під фундамент багатоквартирного житлового будинку по вул.Правди, 33, були виявлені масові поховання людей.
Як повідомляє прес-служба Севастопольської МДА, за погодженням із забудовником всі ґрунтові роботи були тимчасово припинені до закінчення проведення експертизи та визначення історичної цінності виявлених поховань.
«У результаті досліджень за фрагментами знайдених речей (ґудзики, шинельні гачки і залишки тканини) встановлено, що це поховання солдатів 39-го лінійного полку французької армії, що відноситься до періоду Східної (Кримської війни) 1853-56 років. У процесі дослідження котловану було виявлено більше 13 могил та зібрано близько 20 мішків з фрагментами людських скелетів (кісток)», - йдеться у повідомленні.
За висновком експертів, з урахуванням знайденого інвентарю та місця розташування об'єкта «на околиці міста Камиш», найімовірніше це поховання є одним із госпітальних кладовищ французького контингенту військ.
На даний момент зібрані у мішки останки загиблих перевезені з будмайданчика у спеціальне сховище на кладовищі на Мекензієвих горах.
У зв'язку з міжнародною історичною значимістю даної знахідки голова Севастопольської міської державної адміністрації Володимир Яцуба видав розпорядження про створення комісії з вивчення всіх обставин виявлення поховань, а також вирішення питань депонування (зберігання) і перепоховання останків французьких солдатів. Комісія також повинна підготувати пропозиції МЗС України для залучення представників французького посольства до організації перепоховання загиблих на французькому кладовищі у Севастополі. Крім того, комісії необхідно розглянути питання про можливість перенесення будівництва на інший майданчик.
4 лютого на апаратній нараді адміністрації контроль над формуванням і роботою комісії покладено на заступника голови, начальника управління освіти і науки СМДА Ірину Заєць. До складу комісії увійдуть вчені-історики, археологи, депутати міської ради, представники фірми-забудовника, юристи.

Джерело: http://www.26.com.ua
 
GADДата: Четвер, 07.03.2013, 20:58 | Повідомлення # 21
Генералиссимус
Група: Администраторы
Повідомлень: 7661
Нагороди: 7
Репутація: 6
Статус: Десь пішов
У РІЧЦІ РУР ЗНАЙДЕНО СКАРБ



Під час прогулянки з матір'ю дівчинка знайшла у водах ріки Рур скарб – кілька прикрас і колекцію монет. Свідома німецька родина повідомила про знахідку в поліцію.
Поліцейські разом з пожежними обнишпорили прибережну територію, де і виявили численні прикраси, наручний годинник і колекцію монет. Загальна кількість знахідок – більше 100 предметів.
Кримінальна поліція в даний момент з'ясовує походження схованки і можливість злочинного походження знахідок.

Джерело: http://ua.museum-of-money.org
Прикріплення: 0464807.jpg (37.1 Kb)
 
GADДата: Субота, 16.03.2013, 17:33 | Повідомлення # 22
Генералиссимус
Група: Администраторы
Повідомлень: 7661
Нагороди: 7
Репутація: 6
Статус: Десь пішов
ГОЛЛАНДСЬКІ АРХЕОЛОГИ ЗНАЙШЛИ СКАРБ У СТАРОМУ ВЗУТТІ




За повідомленням Бюро археологічних досліджень Роттердама, голландські археологи в лютому 2013 р. виявили в Роттердамі фрагменти старого взуття, в якому було знайдено 477 срібних монет. За словами дослідників, взуття, наповнене грошима, ніколи раніше не знаходили.
Сама рання монета датується 1472 р., найпізніша – 1592 р. Передбачається, що власник заховав скарби під підлогою будинку під час 80-річної війни (1568 – 1648 рр.) Проти Іспанії. Однак, за іншою версією, такий спосіб зберігання грошей міг бути цілком звичайним.
Монети здебільшого викарбувані в Нідерландах, однак зустрічаються монети Англії та Іспанії. За попередньою оцінкою, вартість скарбу у 1592 році дорівнювала приблизно 50 гульденів.


Джерело: http://ua.museum-of-money.org
Прикріплення: 4421428.jpg (46.5 Kb)
 
GADДата: Субота, 23.03.2013, 16:14 | Повідомлення # 23
Генералиссимус
Група: Администраторы
Повідомлень: 7661
Нагороди: 7
Репутація: 6
Статус: Десь пішов
МАЙЖЕ 500 ЗОЛОТИХ МОНЕТ ВИСТАВЛЕНІ НА АУКЦІОН



Аукціонний дім «Bonhams» 3 червня 2013 р. проведе торги, на які будуть виставлені золоті монети, знайдені в минулому році в Шампані.
Клад з 497 золотих монет було виявлено під час ремонту старої виноробні в селі Les Riceys (регіон Шампань). Робочий розбирав стелю, і раптом на нього посипалися заховані там монети.
Кожна монета важить 33 г, номінал однієї монети – 20 доларів, випускалися вони в США з 1851 по 1928 рр. Загальна вага скарбу – 17 кг чистого золота.
Господар виноробні вважає, що монети були заховані ще за часів сухого закону, який в 30-і роки був введений в США і Великобританії. Колишній господар винограднику ввозив винний концентрат в Америку, а в якості плати за нього отримував від бутлегерів золоті монети.
За французькими законами половину вирученої на аукціоні суми отримає робітник, який знайшов скарб, другу половину – господар виноробні. Попередня оцінка монет – близько мільйона євро.


Джерело: http://ua.museum-of-money.org
 
GADДата: Неділя, 24.03.2013, 16:49 | Повідомлення # 24
Генералиссимус
Група: Администраторы
Повідомлень: 7661
Нагороди: 7
Репутація: 6
Статус: Десь пішов
В ІРЛАНДІЇ ЗНАЙШЛИ СКАРБ ІЗ 81 ЗОЛОТОЇ МОНЕТИ



У графстві Тіпперері на півдні Ірландії виявлено скарб, що складається з 81 золотої монети. Знахідка датується 1660 – 1700 рр. Монети були знайдені при дослідженні фундаменту згорілого кілька років тому старого паба в містечку Каррік-он-Суір.
Серед монет виявилися золоті гінеї і пів гінеї, викарбувані в період правління Карла II, Якова II, Вільгельма III і Марії II. За словами дослідників, Каррік-он-Суір в цей час був популярним місцем серед торговців. Вони часто зупинялися в ньому, спускаючись або піднімаючись по річці. Крім того, в цьому місці знаходився замок Ормонд, який також привертав торговців.
Всі знайдені монети будуть передані на зберігання в Національний музей Дубліна.


Джерело: http://ua.museum-of-money.org
Прикріплення: 0934311.jpg (23.0 Kb)
 
GADДата: Субота, 04.05.2013, 09:22 | Повідомлення # 25
Генералиссимус
Група: Администраторы
Повідомлень: 7661
Нагороди: 7
Репутація: 6
Статус: Десь пішов
СКАРБ З 96 МОНЕТ НА ДНІ РІЧКИ ВОЛХОВ У НОВГОРОДІ



Археологи знайшли на дні річки Волхов у Великому Новгороді скарб із 96 монет, повідомив РІА Новини представник Новгородського державного музею-заповідника.
«Це – мідні копійки 1700. Поруч з ними лежав горщик, з якого, очевидно, і висипалися монети», – сказав співрозмовник агентства.
Він уточнив, що, ймовірно, горщик впав з так званого «Великого мосту». Це велике спорудження слов'ян в XI – XVII ст. пов'язувало Кремль і Ярославово дворище. За словами представника музею, археологи зробили на дні Волхова чимало нумізматичних знахідок, але скарб їм зустрівся вперше.
«Монети будуть передані на зберігання в держмузей. Можливо, вони стануть експонатами (першого в РФ) новгородського Музею підводної археології», – додав співрозмовник агентства.
Розкопки на Волхові водолази ведуть з 2005 року. Керує ними співробітник Інституту археології РАН Айвар Степанов. За сім років археологи виявили кілька тисяч раритетів XII – XVII ст.
У 2013 році розкопки поновилися на початку березня. Водолази досліджують центральну частину річки у Кремля. Як припускають археологи, тут перебуватимуть залишки найдавніших (XI – XII століття) опор «Великого мосту», пошук яких є основною метою вчених. Передбачається, що дослідження триватимуть до початку льодоходу.


Джерело: http://ua.museum-of-money.org
Прикріплення: 9170424.jpg (53.2 Kb)
 
GADДата: П`ятниця, 10.05.2013, 16:10 | Повідомлення # 26
Генералиссимус
Група: Администраторы
Повідомлень: 7661
Нагороди: 7
Репутація: 6
Статус: Десь пішов
В ІНДІЇ ЗНАЙДЕНО СКАРБИ ЦАРСТВА ТРАВАНКОР



На півдні Індії в штаті Керала дослідниками було знайдено один з найбільших скарбів в історії людства, який ніхто не чіпав сотні років. Знахідка в $ 25 млрд була виявлена в секретному сховищі індуїстського храму Шрі Падманабхасвамі, присвяченого богові Вішну і побудованого у XVI столітті.
За легендою правителі царства Траванкор – махараджі, ховали коштовності в товсту кам'яну кладку і в підвальні склепіння храму. В результаті об'єднання в 1947 році царства Траванкор і королівства Кочин, виник індійський штат Керала, а після здобуття незалежності Індії від Британської імперії, храм контролювався нащадками правителів Траванкора.
На сьогоднішній день розкрито тільки два з чотирьох таємних покоїв, але вже виявлено 19 кг золотих монет, кілька мішків алмазів, золоте намисто завдовжки більше 5,5 метрів, а загальна вага золота в злитках і монетах становить порядку тонни. Найбільш цінним скарбом стала золота статуя бога Вішну заввишки 1,2 метра.
Звідки такі незліченні скарби в до цієї пори не привлекавшему до себе увагу храмі? Історики відзначили, що через територію колишнього князівства в перебігу багатьох сторіч проходили прибуткові торгові маршрути. Цю версію підтвердив директор Ради історичних досліджень Керали Пі Джей Черіан, а також додав, що іноземні та індійські купці, які приїжджали до Траванкор за спеціями та іншими товарами, зазвичай робили щедрі подарунки храму не тільки для того, щоб отримати благословіння божества, але і для того , щоб задобрити тодішніх правителів.
В даний час в країні ведеться бурхлива дискусія про подальшу долю коштовностей. Релігійні лідери заявляють, що скарби повинні бути витрачені на розвиток храму, представники індійської інтелігенції вважають, що на поліпшення економіки і суспільні потреби, адже півмільярда жителів країни живуть за межею бідності. А послідовники індуїзму і зовсім погрожують вчинити акцію масового самогубства, у разі, якщо буде винесено рішення вивезти скарби з храму.


Джерело: http://ua.museum-of-money.org
Прикріплення: 0482725.jpg (32.3 Kb)
 
GADДата: Понеділок, 27.05.2013, 21:57 | Повідомлення # 27
Генералиссимус
Група: Администраторы
Повідомлень: 7661
Нагороди: 7
Репутація: 6
Статус: Десь пішов
Археологи знайшли особисту печатку сина Дмитра Донського



На розкопках в Старій Руссі археологи виявили ряд цікавих знахідок, в тому числі печатку сина князя Дмитра Донського.

Як повідомили в новгородському університеті, новий археологічний сезон розпочався з поповнення сфрагістичної колекції. Вже 14 травня при розбиранні наповнення однієї з материкових ям був знайдений фрагмент друку владичного намісника (уповноваженого новгородського архієпископа). Пізніше було знайдено ще 2 печатки, у тому числі і печатка великого князя Василя Дмитровича, сина Дмитра Донського, який правив у 1389-1425 рр.

"За минулі дні було виявлено більше ста індивідуальних знахідок. Більшу частину колекції традиційно складають предмети, пов'язані з солеварним промислом - заклепки і фрагменти залізних цренів (листів для випарювання солі). Серед інших знахідок можна виділити середньовічні натільні хрести і монети 15 і 18 ст.", - розповів представник новго.

Найбільш яскравим відкриттям сезону 2012 р. в Старій Руссі став комплекс сфрагістіческіх матеріалів кінця 14 - початку 15 ст.

Колекція археологічних знахідок із Старої Русси відкрита для вільного доступу в рамках інтернет-проекту "Старожитності Новгородської землі: електронна база даних археологічних знахідок".


Британська поліція вилучила скарб, знайдений мисливцем за старожитностями



Близько 900 артефактів, незаконно знайдених якимось британцем на території Ірландії, були вилучені поліцією в Англії, повідомляє BBC.

Всі предмети після вивчення фахівцями будуть пізніше виставлені на загальний огляд в Дубліні. Про те, що на територію Великобританії були незаконно ввезена колекція середньовічних монет, повідомили співробітники Британського музею. Монети були зібрані мисливцем за скарбами, ім'я якого тримають у таємниці. Він проживав на території ірландського графства Тіпперері. Чоловік помер у травні 2012 року, встигнувши перевезти предмети в Норфолк в Англії.

Серед артефактів опинилися кілька десятків середньовічних монет, викарбуваних у період з 12 по 16 ст, бронзова сокира, створений 2.5 тис. - 2 тис. років до н.е., бронзовий наконечник списа 1.4 тис. - 900 років до н.е., а також 325 металевих гудзиків 17 - 19 ст., ложки і наперстки. Загальну вартість скарбів поки не називають.


Джерело: http://gazeta.ua/
Прикріплення: 3695683.jpg (75.4 Kb) · 3299373.jpg (75.3 Kb)
 
GADДата: Четвер, 13.06.2013, 18:48 | Повідомлення # 28
Генералиссимус
Група: Администраторы
Повідомлень: 7661
Нагороди: 7
Репутація: 6
Статус: Десь пішов
БРИТАНЕЦЬ ЗНАЙШОВ КІЛЬКА ДЕСЯТКІВ ЗОЛОТИХ СОЛІДІВ



Британцеві Уеслі Каррінгтон пощастило знайти кілька десятків золотих римських солідів за допомогою металодетектора, повідомляє Daily Mail. Монети були знайдені недалеко від містечка Сент-Елбанс в графстві Хартфордшир.
За словами Уеслі Каррінгтона, золоті соліди були виявлені їм всього через 20 хвилин після того, як він придбав металодетектор в місцевому магазині.
Спочатку археолог-любитель знайшов 55 монет, а потім ще 104 монети. Вік предметів становить близько 1.7 тисяч років. Про знахідку британець повідомив співробітникам місцевого музею. Пізніше монети будуть відправлені на експертизу в Британський музей.


Джерело: http://ua.museum-of-money.org
Прикріплення: 4494102.jpg (20.4 Kb)
 
GADДата: Вівторок, 09.07.2013, 19:33 | Повідомлення # 29
Генералиссимус
Група: Администраторы
Повідомлень: 7661
Нагороди: 7
Репутація: 6
Статус: Десь пішов
У ЕСТОНІЇ ШУКАЧ ЗНАЙШОВ КРУПНИЙ КЛАД ЧАСІВ ЛІВОНСЬКОЇ ВІЙНИ



На початку травня дослідник-аматор Дмитро Куракін виявив в полі на території Йихвіської волості скарб часів Лівонської війни, після чого Департамент захисту пам'яток старовини ініціював виробництво, з тим щоб держава взяла цю територію під охорону – в якості місця розташування поселення періоду пізнього середньовіччя.
Усвідомивши, що мова йде не про поодинокі монети, аматор перервав подальші розкопки і зв'язався з Департаментом охорони пам'яток старовини. На місце знахідки виїхав для вивчення земляного піднесення і ведення наукових розкопок археолог Інституту історії Талліннського університету Маурі Кіудсоо.
За первинною оцінкою скарб складається з російських дротяних копійок і шведських дрібних грошей. Судячи по монеті, викарбуваної пізніше всіх інших, скарб був закопаний приблизно в 1583 році, тобто наприкінці Лівонської війни (1558 – 1583) або безпосередньо після неї.
За словами археолога Кіудсоо, мова йде про період, коли єдина Лівонія розпалася і Лівонська війна перетворилася на великий міжнаціональний розбрат. В результаті Лівонської, а також польсько-шведської війни, ворожої діяльності 1600 – 1629 років і, так би мовити, обумовленого малим льодовиковим періодом недороду і голоду загинула велика частина населення Естонії, тому безхазяйними виявилися багато заритих в землю скарбів.
– Виявлення скарбів того часу вказує не стільки на спроможність місцевого населення, скільки на масштабність війни чи іншої нищівній біди в конкретному регіоні, засвідчуючи заодно про наявність великих шляхів сполучення, – зазначив Кіудсоо.
Метрів за сто від місця цієї знахідки в квітні 2012 року був знайдений і інший скарб: укладання з нагрудними прикрасами та іншими жіночими приладдям для краси, захований в землі приблизно в той же час. Дерев'яна посудина була закладена в частково обкладену камінням яму.
Дмитро Куракін, який виявив нинішній скарб, пройшов навчання, необхідне Законом про охорону пам'яток старовини для пошуку з пошуковими засобами предметів, що мають культурну цінність, і департамент видав йому відповідний дозвіл. За цінну знахідку і всіляко законослухняну поведінку той, хто знайшов скарб, має право отримати винагороду; розмір винагороди з'ясується після виконання відповідних експертних оцінок і пропозицій, які зробить на їх основі експертна рада департаменту.
Законослухняність шукачів скарбів в Естонії щедро винагороджується, про що свідчить випадок зі скарбом, знайденим у 2010 році в Гар'юмаа: знайшовший цій скарб отримав винагороду в розмірі понад 100 000 євро.


Джерело: http://ua.museum-of-money.org
Прикріплення: 5624920.jpg (23.0 Kb)
 
GADДата: Субота, 17.08.2013, 10:57 | Повідомлення # 30
Генералиссимус
Група: Администраторы
Повідомлень: 7661
Нагороди: 7
Репутація: 6
Статус: Десь пішов
ІЗ ЗАТОПЛЕНОГО АНГЛІЙСЬКОГО СУДНА ПІДНЯЛИ СРІБЛА НА СУМУ ПОНАД 35 МІЛЬЙОНІВ ДОЛАРІВ



Американська компанія Odyssey Marine Exploration витягла 1574 срібних злитків із-під уламків британського торгового судна Gairsoppa, потопленого німецьким підводним човном у Північній Атлантиці в 500 кілометрах від узбережжя Ірландії під час Другої світової війни.
Судно Gairsoppa лежало на дні на протязі семи десятиліть – воно пішло під воду в 1941 році, забравши з собою 84 осіб і ті самі срібні злитки, вартість яких зараз перевищує 35 мільйонів доларів США. Лише одній людині з Gairsoppa пощастило вижити – після того, як віна провіла 13 днів у шлюпці у відкритому океані, їй вдалося досягти узбережжя графства Корнуолл.
Незважаючи на сильні хвилі, екстремальну глибину (4,7 км) та інші труднощі, членам команди Odyssey Marine Exploration вдалося за допомогою спеціального робототехнічного обладнання провести майже хірургічну операцію – вирізати необхідні уламки і обережно доставити на поверхню цінний вантаж. «У мене мурашки бігають по спині від однієї думки про це. Це неймовірно. Ми перші люди за 70 років, хто зміг розгадати цю таємницю», – ділиться своїми враженнями радісний президент і генеральний директор компанії Марк Гордон.
Тільки в 2010 році міністерство транспорту Великобританії звернулося до Odyssey Marine Exploration, замовивши пошуки зниклого судна. Знайти Gairsoppa вдалося вже в 2011 році. «Наступного разу, коли ви будете в літаку, подивіться вниз з 4,5 тисячі метрів. Бачите будинок, розміром з маленьку крапку? Уявіть, що ви залишили там сонячні окуляри. Нам потрібно було їх дістати», – згадує Гордон. Дослідники вивчили ряд історичних документів, у тому числі рапорт командира підводного човна про проведену операцію. Судно впізнали за пробоїні на лівому борту, залишеної торпедою і декількох буквах з назви.
У минулому році компанія вже витягала з-під уламків Gairsoppa срібло, тоді вдалося дістати 48 тонн метала в злитках. «Як правило, 85% вантажу, піднятого з затонулого судна, вважається хорошим показником. З Gairsoppa все ми підняли 2817 злитків, тобто 99% від усього срібла», – зазначив Гордон.
Найперший злиток срібла з ще попередньої експедиції на Gairsoppa відправився виставку Discovery «Корабельна аварія! Пірати і скарби» в Нью-Йорку. 20% від вартості знахідки отримає уряд Великобританії, інше дістанеться компанії Odyssey Marine Exploration.


У ТУРКМЕНІСТАНІ ЗНАЙШЛИ СКАРБ СРІБНИХ МОНЕТ



На початку липня 2013 року в Серхетабатському етрапу Марийського велаяту (адміністративно-територіальні одиниці на південному сході Туркменії) під час будівельних робіт було виявлено скарб – 191 срібна монета.
Фахівці Державного історико-культурного заповідника «Древній Мерв» після попереднього аналізу висунули припущення про те, що монети належать до XV століття – в цей час місто Герат був перетворений в столицю Хорасана, заснованого нащадками Тімурідов.
«Особливий інтерес представляє той факт, – повідомляє портал gundogar-news.com, – що місце, де була виявлена унікальна знахідка, розташовується на перетині існували тут в давнину караванних шляхів, що ведуть у Герат, Мерв і Серахс, між якими протягом багатьох століть існували добре налагоджені культурно-економічні зв\'язки. Вони входили до розгалужену систему Великого Шовкового шляху, який зіграв визначальну роль не тільки в розвитку торгово-економічних відносин, а й у зближенні і взаємозбагаченні культур Сходу і Заходу».
Монети із знайденого скарбу будуть передані в нумізматичний відділ музею Державного культурного центру Туркменістану.


Джерело: http://ua.museum-of-money.org
Прикріплення: 2142041.jpg (41.1 Kb) · 6365855.jpg (29.7 Kb)
 
Форум » ХОБІ,ЗАХОПЛЕННЯ » Історичний пошук » Знайдені клади і таке інше, в пресі.
  • Сторінка 2 з 4
  • «
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • »
Пошук:

Вверх