П`ятниця, 19.04.2024, 07:20
LEVEL
Головна Реєстрація Вхід
Вітаю Вас, Гость · RSS
[ Нові повідомлення · Учасники · Правила форуму · Пошук · RSS ]
  • Сторінка 1 з 4
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • »
Форум » ХОБІ,ЗАХОПЛЕННЯ » Історичний пошук » Знайдені клади і таке інше, в пресі.
Знайдені клади і таке інше, в пресі.
GADДата: Середа, 13.06.2012, 21:43 | Повідомлення # 1
Генералиссимус
Група: Администраторы
Повідомлень: 7661
Нагороди: 7
Репутація: 6
Статус: Десь пішов
Археологи знайшли римський перстень із зображенням крилатої богині





В Ізраїлі археологи виявили близько 140 золотих і срібних монет, а також золоті ювелірні вироби в ямі на подвір'ї, датованому римським і візантійським періодом.
Походження скарбу вчені пояснюють прагненням заможної жінки сховати монети і ювелірні вироби в ямі в зв'язку з навислою небезпекою. Імовірно, причиною стало повстання іудеїв під проводом Шимона Бар-Кохби в 131—135 рр. н. е.

Серед скарбів, вчені виявили золоту сережку створену у формі квітки.
Також є перстень з дорогоцінним каменем, на якому викарбувана крилата богиня.
"Коштовності були заховані під час небезпеки, що насувалася, багатою жінкою. Вона загорнула їх у хустку і сховала глибоко в землю до або під час повстання Бар-Кохби", сказав археолог Са'ар Ганор з ізраїльської служби старожитностей. - Тепер зрозуміло, що власник скарбу так і не повернувся, щоб забрати його".

Джерело: http://gazeta.ua
Прикріплення: 3670710.jpg (121.1 Kb) · 7674470.jpg (122.2 Kb) · 2690587.jpg (80.1 Kb) · 6816867.jpg (58.6 Kb)
 
GADДата: Середа, 13.06.2012, 21:47 | Повідомлення # 2
Генералиссимус
Група: Администраторы
Повідомлень: 7661
Нагороди: 7
Репутація: 6
Статус: Десь пішов
Біля Зміїного виявили античний корабель з амфорами

Одеські археологи недалеко від острова Зміїний знайшли затонулий дерев'яний вітрильник античного періоду. Згідно з попередньою експертизою, корабель плавав Чорним морем у 4 ст. до н. е.! Про це повідомляє Сегодня.
Головний спеціаліст облуправління охорони об'єктів культурної спадщини Максим Донець розповів, що це було торгове судно, яке перевозило вино й оливкову олію з острова Пепарет до одного з грецьких міст.

"Судно знайшли в кінці 2011-го під час глибоководної експедиції. Археологи наткнулися тільки на основу, а сам корабель знаходиться в ґрунті. У 80 метрах від нього було знайдено близько тисячі порожніх античних амфор", - розповів фахівець.
За словами співробітника управління, знахідка унікальна ще й тим, що це перше античне судно, виявлене в акваторії Чорного моря.
Зараз місце біля Зміїного знаходиться під охороною держави як об'єкт культурно-історичної спадщини.

Джерело: http://gazeta.ua
 
GADДата: П`ятниця, 29.06.2012, 10:54 | Повідомлення # 3
Генералиссимус
Група: Администраторы
Повідомлень: 7661
Нагороди: 7
Репутація: 6
Статус: Десь пішов
Запорожские археологи раскопали мировую сенсацию

Наши предки любили полакомиться речными моллюсками и первыми в Европе начали выращивать домашний скот

Этот факт ученые выяснили во время раскопок на Каменной могиле под Мелитополем.

Месяц запорожские археологи работали на территории заповедника и, как оказалось, не зря. На месте древнего поселения ученые нашли загоны для домашних животных, они появились здесь 8200 лет назад. Доселе считалось, что скотоводство пришло к нам из Азии, теперь же наши ученые мужи вместе с европейскими коллегами готовятся опровергнуть эту теорию. Первые скотоводы появились именно на территории современного Юга Украины и связано это было с серьезными погодными изменениями.

- Цель нашей работы было изучить изменения климата на нашей территории, чтобы на основе этих знаний климатологи могли спрогнозировать грядущие перемены, – рассказал нашим корреспондентам глава общественной организации «Новая археологическая школа» Олег Тубольцев. – В то время на всем континенте резко поменялись климатические условия. Эти места стали полупустынями, очень похолодало и наши предки вынуждены были адаптироваться, чтобы выжить. Охотиться стало не на кого, поэтому они начали выращивать животных в загонах.

Первым домашним скотом стали свиньи и быки, о чем свидетельствуют найденный останки животных и наскальные рисунки в многочисленных гротах Каменной могилы.

Кроме того, оказалось, что древние украинцы любили полакомиться речными моллюсками – на месте поселения археологи нашли массу речных ракушек.

За матеріалами сайту: http://state.eizvestia.com
 
GADДата: Четвер, 05.07.2012, 20:46 | Повідомлення # 4
Генералиссимус
Група: Администраторы
Повідомлень: 7661
Нагороди: 7
Репутація: 6
Статус: Десь пішов
Українські археологи знайшли літак-привид часів війни



У літаку збереглися портфель з документами й картами, льотні окуляри, навігаційні лінійки, бляхи з нацистською символікою та ліхтарик з батарейкою зберегла енергоресурс

Українським підводним археологам вдалося розгадати загадку "літака-примари", що покоїться на дні Чорного моря під Одесою.
Мова йде про військовий транспортник Юнкерс "Ю-52", який використовували "Люфтваффе" під час Другої світової. Як розповів фотограф-підводник Андрій Некрасов, спочатку дайвери "Лабораторії підводних технологій" шукали збитий радянськими зенітниками німецький бомбардувальник.
Однак, коли в передбачуваному місці, де затонув "Юнкерс-88" на глибині близько 23 метрів, водолази знайшли літак, виявилося, що це машина зовсім іншого типу: легендарний JU-52, який мав кілька неофіційних прізвиськ - "Тітонька Ю" або "Залізна Анна". Але жодних відомостей про затонулий "Ю-52" в архівах не значилося. "Виходив прямо літак привид якийсь!" - Говорить Некрасов.

Загадка вирішилася несподівано. Нещодавно, розповів нам Андрій, він отримав листа з Індії від якогось Суджоу Банерджі.
"Це людина, яка захоплюється історією. Він прочитав мою статтю англійською мовою про нашу знахідку, порився в своїх архівах і впізнав літак. У цьому йому допомогла одна з наших знахідок - портупея з написом Kroh".
З отриманими від індійця даними допоміг розібратися професійний льотчик й історик Алекс Канфер зі Швейцарії, який вже багато років займається історією ВВС в роки Другої світової війни.



Виявилося, що "Юнкерс-52", який спочиває на дні моря, вилетів 13 січня 1942 з румунського містечка Джулешті, що на захід від Бухареста. Потім приземлився на румунському аеродромі Таргшорул Ноу, щоб забрати пасажирів, і взяв курс на Миколаїв, де базувався німецький авіаполк. Проте на місце не прибув, пропав зі зв'язку в районі Бессарабії. Екіпаж і його пілоти вважалися зниклими без вісті. Пізніше встановили, що вдалося врятуватися як мінімум одному з членів екіпажу - барону Акселю Фрайхерру фон Йена. Він був пізніше убитий в 1944 році. Решта, припускає Некрасов, покинула літак, але загинула незабаром через переохолодження - температура води в січні навряд чи перевищувала 2 градуси.

За словами Некрасова, є три версії загибелі німецького транспортника. Офіційна - пілот сів на воду, сплутавши її з аеродромом в Спартаківці. Малоймовірна - його збили радянські пілоти. І третя, найбільш імовірна - "Залізній Анні" довелося аварійно сідати на воду через технічні недопадки. Швидше за все - закорочену проводку, оскільки залишилися сліди пожежі. Дослідження літака триває, і не виключено, що в майбутньому його навіть можуть підняти з дна. Як для машини, що провела 70 років під водою, "Юнкерс" - у відмінному стані, говорить Некрасов.

Джерело: http://gazeta.ua
Прикріплення: 1376639.jpg (106.5 Kb) · 2025633.jpg (157.9 Kb)
 
GADДата: Четвер, 05.07.2012, 20:48 | Повідомлення # 5
Генералиссимус
Група: Администраторы
Повідомлень: 7661
Нагороди: 7
Репутація: 6
Статус: Десь пішов
У Криму знайшли останки найдавніших представників Homo sapiens в Європі



Українські археологи знайшли в Криму сліди діяльності й рештки, можливо, найдавніших представників людини розумної в Європі, повідомляє Бі-бі-сі.
Останки виявили в печерах Буран-Кая у Кримських горах, вони можуть стати доказом того, що предки сучасних людей почали заселяти Європу з Російської рівнини, а не через Балкани, як передбачалося раніше.
Серед знахідок - кістки і зуби стародавніх людей, а також різні знаряддя праці, різьблення з кістки і рештки тварин. На скам'янілостях, вік яких може сягати 32 тис. років, були помічені сліди різьблення, котрі свідчать про те, що плоть від них відокремлювалася під час ритуального обряду.
Керівником дослідження виступив член Української академії наук Олександр Яневич, який відкрив ці печери в 1991 році. З моменту відкриття стоянки в Буран-Кая на місці було виявлено близько 200 людських останків, а також безліч кісток тварин і різних артефактів.
За даними експертів, аналіз решток вказує на належність цих представників людського роду до граветтської культури, дуже поширеної в Європі 28000-21000 років тому. Датувати останки, образ і форма яких вказує на належність до сучасного типу людей, вдалося завдяки радіовуглецевому аналізу.
За словами співавтора дослідження Сандрін Прат із Французького національного центру наукових досліджень, серед останків тварин (у тому числі антилоп, лисиць і зайців) було безліч цілісних кісток, проте розміри людських кісток не перевищували 12 см.
На думку вчених, цей факт, нарівні з наявністю особливих надрізів, говорить про те, що людські тіла обробляли іншими способами. Можливо, це робилося під час обряду очищення загиблих побратимів.
Про те, що плоть зрізалася не з кулінарною метою, побічно свідчить і факт наявності в людських кістках кісткового мозку, ретельно вичищеного з кісток тварин. Ця знахідка дає уявлення про те, якою була культура найбільш ранніх представників роду Homo sapiens, і надає ваги теорії про те, що людина прийшла в Європу не з Близького Сходу, а з території Російської рівнини.
"У цих народів були ножі, легкі знаряддя праці, мамонтові кістки і ночували вони на свіжому повітрі, - розповідає професор Клайв Фінлейсон із Гібралтарського музею. - Граветтська культура була визначальною в розвитку сучасної людини".
"Ми знайшли останки первісних людей там, де й очікували, і, судячи з усього, в їжу вони вживали саме те, що ми й прогнозували", - радіє Фінлейсон.
Нагадаємо, у серпні минулого року в селі Оболоння Коропського району Чернігівської області під час копання ями для буріння свердловини на глибині 1,5 метра були знайдені кістки і бивень мамонта часів палеоліту.

Джерело: http://gazeta.ua
Прикріплення: 8836095.jpg (69.6 Kb)
 
GADДата: Четвер, 05.07.2012, 20:55 | Повідомлення # 6
Генералиссимус
Група: Администраторы
Повідомлень: 7661
Нагороди: 7
Репутація: 6
Статус: Десь пішов
В Україні вперше знайшли ставку хана Золотої Орди



Головною знахідкою стали більше 3000 мідних і срібних монет та заготовки для їх карбування




"Характерно, що на кількох срібних монетах цього хана, знайдених тут, вперше зустріли нову назву місця карбування - Муаззам Урду (буквально Найвища Орда), - зазначив директор Археологічного музею "Спадщина" СНУ ім. В. Даля Євген Черних. - Є підстави вважати , що саме так і називалася виявлена ставка"

Співробітники Археологічного Центру "Спадщина" Східноукраїнського національного університету імені Володимира Даля в ході історико-краєзнавчого дослідження знайшли місце розташування річної ставки ханів Золотої Орди 14 століття. Знахідку зробили на території Попаснянського району Луганської області.
Про це ЗМІ повідомив Центр зв'язків з громадськістю університету.
Археологи припускають, що виявлена ставка належала хану Абдаллаху (1361-1370 рр.). Він був нащадком відомого хана Узбека, який розповсюдив в 1320 році іслам в Орді і заборонив посилати на Русь баскаків для збору данини. По суті Абдаллах-Хан був останнім ханом з династії Батия, тобто Батугідом. Він отримав владу при підтримці могутнього полководця і беклярбека (керуючий улусом - ред.) Мамая.

Головною знахідкою стали більше 3000 мідних і срібних монет та заготовки для їх карбування. Також археологи розкопали свинцеві одиниці ваги, залізні сокири, вудила, мідні та срібні жіночі прикраси, частини олов'яних дзеркал, шматки срібної руди, а також побутові предмети.
"Характерно, що на кількох срібних монетах цього хана, знайдених тут, вперше зустріли нову назву місця карбування - Муаззам Урду (буквально Найвища Орда), - зазначив директор Археологічного музею "Спадщина" СНУ ім. В. Даля Євген Черних. - Є підстави вважати , що саме так і називалася виявлена ставка".
Місце розташування ставки вибрано дуже вдало: звідси відкривається мальовничий краєвид, а на навколишніх пагорбах, як припускають археологи, були розміщені сторожові застави.

Ставкою ханів виявився гребінь вузького вододільного плато діаметром трохи менше кілометра, обмеженого з півдня і півночі ярами. Плато полого спускається до джерел питної води і до переправи на лівобережну донецьку зрозумію - якраз навпроти сучасного оздоровчого табору "Зоря" Кремінського району.
Історичні джерела свідчать, що хани Золотої Орди, крім регулярних таборів в Судаку, Азові, Сараї на Волзі, мали літні ставки, своєрідні резиденції, куди переїжджали зі своїм двором, гаремом, прислугою, охороною, ремісниками і торговцями. Літня ханська база нагадувала місто з сотень юрт, наметів і кибиток. Знайти конкретне місце ханської ставки дуже важко. На території Україні до цього часу вони були невідомі.
"Період історії нашого краю з 13 по 16 століття довгий час був майже невивченим. Складалося враження, що родючі донецькі степи в той час пустували і були позбавлені діяльності людей, тобто не мали своєї історії. Ми підозрювали, що це не так, у чому і переконалися в ході проведеного дослідження ", - зазначив науковий керівник АЦ "Спадщина" професор Сергій Санжаров.

Джерело: http://gazeta.ua
Прикріплення: 2977678.jpg (98.7 Kb) · 1599387.jpg (110.0 Kb)
 
GADДата: Четвер, 12.07.2012, 12:55 | Повідомлення # 7
Генералиссимус
Група: Администраторы
Повідомлень: 7661
Нагороди: 7
Репутація: 6
Статус: Десь пішов
АРХЕОЛОГИ ЗНАЙШЛИ ЗОЛОТИЙ КЛАД ХРЕСТОНОСЦІВ

Ізраїльські археологи знайшли скарб золотих монет, які, як вони припускають, сім з половиною століть назад сховали лицарі-хрестоносці перед падінням їх замка на узбережжі Середземного моря під натиском війська мусульман.
Дослідники середньовічних руїн витягли зі схованки 108 золотих динарів єгипетського карбування загальною вагою в 400 грамів і орієнтовною вартістю більш ніж в 100 000 доларів.
Скарб, що датується серединою XIII століття, був захований в розбитому глиняному горщику, присипаний піском і прикритий підлоговими плитами.
"Робилося все це цілеспрямовано, але у великому поспіху прямо перед падінням замку. Разом з іншими знахідками скарб розповідає нам історію затяжний облоги і жорстокої битви", – говорить керівник розкопок професор Тель-Авівського університету Орен Таль.
При розкопках замку, який розташований на території національного парку Аполлонія-Арсуф поруч із сучасним ізраїльським містом Герцлія, археологи знайшли сотні наконечників стріл і каменів для катапульт.
Багатий замок з гаванню, що належав лицарському ордену госпітальєрів, був в 1265 році взято після 40-денної облоги і зруйнований мамлюкським султаном Бейбарсом.

Джерело : world.lb.ua
 
GADДата: Вівторок, 16.10.2012, 13:32 | Повідомлення # 8
Генералиссимус
Група: Администраторы
Повідомлень: 7661
Нагороди: 7
Репутація: 6
Статус: Десь пішов
Древние арабские монеты обнаружены на датском острове



На датском острове Борнхольм в Балтийском море в сентябре был обнаружен клад из 152 арабских монет.

Клад был найден с помощью металлодетектора археологом-любителем, который сообщил о находке сотрудникам Музея Борнхольм. Сокровища были закопаны в земле во времена викингов в 854 года. Монеты были отчеканены в разных регионах Среднего Востока.

По словам археологов, арабские монеты находят на острове не часто. Последняя находка стала крупнейшей коллекцией арабских монет на острове Борнхольм. Клад был спрятан под полом дома, располагавшегося на территории древнего поселения эпохи викингов.

Джерело: gazeta.ua.
Прикріплення: 6319997.jpg (48.5 Kb)
 
GADДата: Четвер, 18.10.2012, 20:04 | Повідомлення # 9
Генералиссимус
Група: Администраторы
Повідомлень: 7661
Нагороди: 7
Репутація: 6
Статус: Десь пішов
На Львівщині розкопали фронтову ванну 1916 року

У лісах під Бродами на Львівщині виявили фронтову ванну часіві Першої світової війни. Про це повідомляє видання "Вголос", зазначаючи, що артефакт вірогідно був розкопаний чорними археологами.

В одному із окопів, якi місцеві жителі називають шанцями, пошуковці фронтових артефактів відкопали фронтову ванну. Вона відлита з бетону і покрита спеціальною політурою жовтого кольору, яка достатньо добре збереглася на бетоні упродовж майже 100 років.



Як зазначив кандидат історичних наук, викладач Львівського національного університету ім. Івана Франка Ярослав Онищук, такий артефакт говорить про певний комфорт, який створювався для офіцерського складу австрійської імперської армії у часі Першої світової війни. Очевидно, ванна була вибудувана в 1916 році, коли австрійське військо готовилося до зимового стояння.
Про те, що австріяки сподівалися надовго затриматися під Бродами, можна судити і за формою окопів поруч з віднайденою ванною та навколо Бродів. У більшості їх глибина сягає 2 і більше метрів.
Нагадаємо, 1915 року внаслідок наступу армій Німецької та Австро-Угорських імперій війська Російської імперії залишили Польщу і Галичину, відступивши на схід. Однак, фронт стабілізувався по лінії Північна Білорусь-Пінськ-Дубно-Тернопіль-Чернівці через рік, до літа 1916 року. Відповідно, можемо припустити, що виявленою ванною австрійські війська користувалися не довго.

Джерело: http://gazeta.ua
Прикріплення: 0253199.jpg (256.1 Kb) · 8204511.jpg (229.0 Kb)
 
GADДата: Неділя, 02.12.2012, 11:44 | Повідомлення # 10
Генералиссимус
Група: Администраторы
Повідомлень: 7661
Нагороди: 7
Репутація: 6
Статус: Десь пішов
ЧЕХІЯ ВИПЛАТИ ВИНАГОРОДУ ЗА ЗНАЙДЕНИЙ В СТІНИ СКАРБ

Нагадаємо, в 2008 р., при ремонті старого будинку в Празі українські гастарбайтери знайшли вмуровані в стіну 493 кг срібла: срібні вироби: свічники, столове срібло, браслети, а також більше тисячі монет празьких грошів XIV – XVI ст., прусські талери, російські царські рублі та ін. Так в знайденому скарбі серед монет є монета Австро-Угорщини, викарбувана спеціально в день одруження принца і принцеси (Вікторії Англійської та принца Альберта), є так само національні італійські, німецькі, чеські гроші, але основна частина колекції належить російським рублям.
На думку чеських фахівців (які оцінюють скарб в 252 тисяч євро), срібні речі були сховані або під час Другої світової війни (1941 – 1945 рр.), або відразу після неї (приблизно 1948 р., коли до влади в країні прийшли комуністи), також вважають що предмети зі срібла були виготовлені в майстерні відомого ювеліра і колекціонера Йосипа Вокурка.
Увесь цей час з моменту виявлення скарбу влади міста чекали, що з'явиться потенційний власник скарбів. Але цього не сталося. За словами мера Праги, місто не зобов'язано було виплачувати нагороду нашедшим, але таким чином влада хотіла мотивувати інших людей.
Чехія відрахувала трьом українським заробітчанам 24 тисячі євро нагороди. Втім, двоє з них своєї частки так і не побачили.
Угода з містом Прага на одержання винагороди – все, що залишилося у Руслана від срібного скарбу, говориться в сюжеті ТСН.
«Була ейфорія в душі – ось заживемо краще!», – згадує гастарбайтер Руслан Гульчій.
Восени 2008 року їх було троє. Руслан, Іван і Мар'ян. Зізнаються – з півгодини коливалися, привласнити знахідку або віддати її державі Чехія. Молодший Мар'ян, кажуть, був за перший варіант. Руслан з Іваном – за другий. Перемогла більшість.
«Не хотілося проблем із законом. Було бажання там в Чеській республіці залишитися якомога довше», – розповів гастарбайтер Руслан Гульчій. Але згодом, за словами чоловіків, батько Мар'яна Василь за таку законослухняність не раз дорікне їм.
Експерти оцінили скарб в шість мільйонів чеських крон. Українцям належала винагорода – десять відсотків його вартості – двадцять чотири тисячі євро на трьох. Але цього моменту заробітчани чекали майже три роки, марно оббиваючи владні кабінети, наймаючи адвокатів.
У музеї нам нічого не хотіли говорити, бо то як власність мерії, власність міста Прага. На магістратурі посилаються, що нічого не знають», – розповів Іван Смоляк, ошуканий заробітчанин.
Українцям виплатили належне тільки після розголосу в медіа. І тут знову, говорять працівники, активізувався батько Мар'яна. Мовляв, чехи їх обдурили. Виявилося, що в 2008 1 грам срібла коштував 8 крон. У 2012 – 16 крон.
Батько Мар'яна переконав чоловіків всю винагороду перевести на один – його – рахунок. Мовляв, знайшов адвоката, який буде боротися за великі гроші.
Василь вважав, що саме його син стукнув відбійником по стіні, де був скарб. Напарники, мовляв, просто стояли поруч. Полюбовно домовитися з Василем і його сином чоловікам так і не вдалося. Хоча те, що Чехія таки виплатила нагороду, вони вважають саме своєю заслугою.

Довідка:
У Росії нашедшему скарб покладається 50% вартості, в Україні – 25%. Проте не все так просто.
Кладом не можуть вважатися навмисно заховані цінності, якщо власник їх відомий і не втратив на них право.
Стаття 140 Цивільного кодексу України визначає, що: Скарб, тобто зарита в землі або прихована іншим способом валюта (вітчизняна та іноземна), а також цінності, власник яких невідомий або в силу закону втратив на них право, повинен бути зданий особою, яка його знайшла, фінансовому органу і переходить у власність держави. Особі, яка виявила і здала скарб фінансовому органові, видається винагорода у розмірі 25% вартості зданих цінностей, крім випадків, коли розкопки або пошуки відповідних цінностей входять в коло службових обов'язків особи, що здала виявлені цінності.
У відповідності з чинним законодавством України, якщо ви виявили скарб, то повинні його здати фінансовому органу місцевої Ради народних депутатів. Клад переходить у власність держави з моменту його виявлення. А держава, у свою чергу, зобов'язана виплатити особі, що виявила і здала скарб фінансовому органові, винагороду.
При безоплатній передачі відповідної організації виявлених цінностей, що мають музейне значення, винагороду в розмірі 25% видається організацією, яка прийняла зазначені цінності. Що цікаво: суперечки між особами, що виявили скарб, і фінансовими органами про розмір винагороди судам непідвідомчі, оскільки вони вирішуються в адміністративному порядку. Судам підвідомчі лише спори, що виникають з приводу того, хто саме виявив скарб і як слід розділити між декількома особами належну винагороду за скарб.
Зверніть особливу увагу на статтю 193 Кримінального кодексу України. Вона встановлює кримінальну відповідальність за привласнення чужого майна, знайденого або випадково опинилося у винного. Згідно з цією статтею: привласнення особою знайденого або випадково опинившогося у неї чужого майна, яке має важливу історичну, наукову, художню чи культурну цінність, а також скарбу, – карається штрафом до п'ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправними роботами на строк до двох років, або арештом на строк до шести місяців.



Джерело: http://ua.museum-of-money.org
 
GADДата: Неділя, 02.12.2012, 11:45 | Повідомлення # 11
Генералиссимус
Група: Администраторы
Повідомлень: 7661
Нагороди: 7
Репутація: 6
Статус: Десь пішов
Под Изюмом нашли клад времен Ивана Грозного



Под Изюмом нашли клад времен Ивана Грозного - Археологи раскопали ценную находку в Цареборисовской крепости. Серебряные монеты Московского царства были завернуты в истлевшую ткань
 
GADДата: П`ятниця, 07.12.2012, 23:06 | Повідомлення # 12
Генералиссимус
Група: Администраторы
Повідомлень: 7661
Нагороди: 7
Репутація: 6
Статус: Десь пішов
Меч князя Святослава представлять громадськості цього місяця



Протягом місяця відреставрований меч князя Святослава представлять науковій громадськості в Києві, а в кінці грудня неймовірна знахідка місцевих рибалок прибуде в Запоріжжя. У музеї історії козацтва цього чекають більше року і вже навіть підготували місце для експозиції, повідомляє "Комсомольська правда".
"Нам обіцяли меч ще влітку, але процес реставрації затягнувся - фахівці національного реставраційного центру поїхали до Франції, там готували до виставки в Луврі роботи українського скульптора Івана Пінзеля, - говорить директор національного заповідника "Хортиця" Максим Остапенко. - А потім ще і клеймо на клинку знайшли, робота з ним так само зажадала додаткового часу".
Клеймо вченим розшифрувати поки не вдалося, але ймовірно це міг бути знак майстра, який виготовив зброю. Мечу, який цілком міг належати князю Святославу, батьку хрестителя Київської Русі Володимира, присвятять цілу експозицію. Тут можна буде побачити і сам раритет, і весь процес реставрації.

"Це дуже копітка і надзвичайно цікава робота. Ми хочемо показати, як все відбувається, буквально по міліметру, - продовжує Максим Остапенко. - Меч потрапив до реставраторів буквально відразу ж після того, як був виловлений. Річкова вода, у якій зброя знаходилася стільки років, диктує свою методику реставрації, так само, як і матеріал, з якого він створений.
"Експонат заговорить", обіцяють запорізькі вчені. До того ж, для повноти картини, там же розмістять ще кілька мечів княжого типу, які археологи знайшли 1928 року в районі Дніпрогесу.
Нагадаємо, давньоруський меч випадково зачепився за гачок спінінга запорізьких рибалок минулої осені. Знахідка розбурхала весь науковий світ. Судячи з оздоблення меча, належав він дуже знатній персоні, а загублений був, швидше за все, в битві русичів з печенігами, тієї самої, в якій загинув Святослав. Вчені не виключають, що зброя належала самому великому князю

Джерело: http://gazeta.ua
Прикріплення: 2651495.jpg (44.8 Kb)
 
GADДата: Субота, 08.12.2012, 13:12 | Повідомлення # 13
Генералиссимус
Група: Администраторы
Повідомлень: 7661
Нагороди: 7
Репутація: 6
Статус: Десь пішов
РІДКІСНА МОНЕТА З ЗОБРАЖЕННЯМ ТИРАНА ЗНАЙДЕНА У БРИТАНІЇ



Рідкісна срібна монета була виявлена двома археологами-аматорами в Східному Йоркширі, Британія. Монета зображує римського імператора Прокула. Це друга, за словами археологів-аматорів, монета в світі, що зображає узурпатора.
Перша монета була знайдена в приватній колекції в Німеччині. У 1991 році її продали за 40 тис. фунтів стерлінгів. Однак оскільки ця монета зберігалася в приватній колекції протягом понад століття і інформація про те, як вона туди потрапила, невідома, у експертів є сумніви в тому, що монета справжня.
Колін Поплвел і Марк Хільдрет, що виявили другу монету, вважають, що їхня знахідка повинна змінити історію виготовлення монет. Між тим, експерт по монетам Роджер Бланд сумнівається в автентичності і цієї монети, вважаючи її підробкою 15 ст.
«У мене є сумніви в тому, що під час повстання Прокула виготовлялися монети з його зображенням, – говорить Роджер Бланд. – Якщо взяти епоху 30 тиранів, які намагалися заволодіти владою в 3 ст. н.е., то ми бачимо, що при них не випускали монети. Монета – це символ справжнього імператора ».
Як відомо, Прокул намагався узурпувати владу в 280 р. н.е., однак пізніше був страчений.
Якщо виявиться, що монета із зображенням Прокула справжня, вона може бути продана за 80 тисяч фунтів стерлінгів.

Джерело: Gazeta.ua
Прикріплення: 0390453.jpg (23.2 Kb)
 
GADДата: Понеділок, 17.12.2012, 17:54 | Повідомлення # 14
Генералиссимус
Група: Администраторы
Повідомлень: 7661
Нагороди: 7
Репутація: 6
Статус: Десь пішов
Дивовижна знахідка брістольського археолога

Доктор Джордж Неш з Брістольського Університету археології та антропології виявив гравюру, під час вивчення печери на східній стороні внутрішньої долини півострова Гауер, Південний Уельс.

У задній частині печери в невеликий вертикальної ніші вапняку знайдено гравірування, ймовірно, це стилізований північний олень, його приблизні розміри 15х11см. Він був вирізаний з використанням гострих інструментів, можливо зроблених з кременю, художником.

Подовжений тулуб тварини являє собою правильно розташовані вертикальні і діагональних штрихи, в той час як ноги і стилізовані роги складають прості лінії.

Олень був вигравійований на родовищі корисних копалин, відомих як «speleothem» (печерні освіти).

У квітні 2011 року, доктор Пітер ван кальстер і доктор Луїза Томас з Відкритого університету відокремили три зразки від поверхні «speleothem» покритих гравіруваннями.

Один з цих зразків, за результатами оцінюючи був створений близько 12 572 років тому до нашої ери, (плюс-мінус 200 років). Ще одна проба, узята в червні 2011 року, з того ж родовища показала вік близько 14 505 років (плюс-мінус 260 років).

Джерело: http://novomoskovsk.eu
 
GADДата: Неділя, 13.01.2013, 14:21 | Повідомлення # 15
Генералиссимус
Група: Администраторы
Повідомлень: 7661
Нагороди: 7
Репутація: 6
Статус: Десь пішов
У КРИМУ ЗНАЙШЛИ СКАРБ ЧАСІВ БОСПОРСЬКОГО ЦАРСТВА



Більше 200 монет (в основному бронзових), а також різні предмети із золота, срібла, ювелірні прикраси і скляні судини знайдені на розкопках стародавньої фортеці Артезіан в Ленінському районі Криму.
Багаті жителі міста, обложеного римлянами близько двох тисяч років тому, намагалися врятуватися в міській цитаделі і сховали там два скарбу. Результати дослідження опубліковані в журналі Ancient Civilizations from Scythia to Siberia.
Артезіан, площею не менше 1,3 гектара, входив до складу Боспорського царства і був підконтрольний царю Мітрідату VIII. Місто було знищено в 45 році в боротьбі за незалежність від Римської імперії.
Керівник розкопок Микола Винокуров з Московського державного педагогічного університету вважає, що городяни, які ховалися в цитаделі, знали, що приречені. Швидше за все, ці скарби були передсмертним приношенням. Цікаво, що в обох схронах знаходилося по 55 монет карбування Мітридату. Не виключено, що це простий збіг, але можливо і те, що саме такі суми видавали тим, хто погоджувався захищати царя.
В одному з скарбів знайдені срібна брошка, на якій вигравірувано зображення Афродіти, і золоті кільця з дорогоцінними каменями, які несуть портрети Немесиди і Тюхе. Більш того, в шарі, відповідному часу спалення цитаделі, виявлено безліч фрагментів теракотових фігурок Деметри, Кори, Кібели, Афродіти з дельфіном, Психеї і Ерота, дівчата з приношеннями, Гермеса, Аттіса, піших і верхових воїнів, напівоголеного юнаки, а також мініатюрної ойнохойі і невеликих кувшинчиков для узливань.
Винокуров і його колеги вивчають Артезіан з 1989 року. За цей час було встановлено грецький характер місцевої культури.

Джерело: http://ua.museum-of-money.org
Прикріплення: 1032348.jpg (39.6 Kb)
 
Форум » ХОБІ,ЗАХОПЛЕННЯ » Історичний пошук » Знайдені клади і таке інше, в пресі.
  • Сторінка 1 з 4
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • »
Пошук:

Вверх