П`ятниця, 29.03.2024, 11:00
LEVEL
Головна Реєстрація Вхід
Вітаю Вас, Гость · RSS
[ Нові повідомлення · Учасники · Правила форуму · Пошук · RSS ]
Форум » ХОБІ,ЗАХОПЛЕННЯ » Нумізматика » Українська монета.
Українська монета.
GADДата: Субота, 21.11.2015, 20:25 | Повідомлення # 181
Генералиссимус
Група: Администраторы
Повідомлень: 7661
Нагороди: 7
Репутація: 6
Статус: Десь пішов
Стрільчик

Серія: Дитячий Зодіак

Присвячена дітям, які народилися під сузір`ям Стрільця.

Монета номіналом 2 гр. виготовлена зі срібла (Ag 925), масою в чистоті 7,78 г., діаметром 26,5 мм., якість карбування- спеціальний анциркулейтед, гурт-гладкий, тираж-10000 шт



На аверсі монети розміщено: угорі малий Державний Герб України, написи: угорі півколом - НАЦІОНАЛЬНИЙ БАНК УКРАЇНИ, унизу - номінал ДВІ ГРИВНІ та стилізовану композицію - на тлі зоряного неба зображення знаків зодіаку, місяця та сонця; рік карбування монети 2015 та логотип Монетного двору Національного банку України (праворуч), позначення металу, проби та маси Ag 925/7,78 (ліворуч).



На реверсі монети зображено стилізовану композицію - ліворуч на матовому тлі символ знака зодіаку Стрільця, у центрі на конику - хлопчик із луком та стрілами, угорі праворуч напис - СТРІЛЬЧИК.

Художник: Фандікова Наталія

Скульптор: Дем`яненко Володимир

Джерело: http://www.bank.gov.ua/
Прикріплення: 8820993.jpg (89.3 Kb) · 8871770.jpg (82.5 Kb)
 
GADДата: П`ятниця, 04.12.2015, 21:10 | Повідомлення # 182
Генералиссимус
Група: Администраторы
Повідомлень: 7661
Нагороди: 7
Репутація: 6
Статус: Десь пішов
260 років Київському військовому госпіталю

Монета номіналом 5 гр. виготовлена з нейзильбера, масою 16,54 г., діаметром 35 мм., якість карбування-спеціальний анциркулейтед, гурт-рифлений, тираж-25000 шт.

Серія: Інші монети

Присвячена найстарішому в державі медичному закладу, який засновано в 1755 році. Сьогодні Національний військово-медичний клінічний центр `Головний військовий клінічний госпіталь` - провідна установа охорони здоров`я Міністерства оборони України, багатопрофільний клінічний, лікувально-діагностичний та науковий центр. Серед пацієнтів центру: військовослужбовці, ветерани та цивільні громадяни з усієї України. Госпіталь відіграє важливу роль у наданні медичної допомоги учасникам антитерористичної операції на сході України.



На аверсі монети розміщено: угорі напис УКРАЇНА, під яким рік карбування монети 2015, ліворуч - малий Державний Герб України; у центрі - емблема Національного військово-медичного клінічного центру `Головний військовий клінічний госпіталь`, під якою номінал 5/ГРИВЕНЬ; логотип Монетного двору Національного банку України (праворуч).



На реверсі монети зображено будівлі госпіталю, на одній з яких - напис `Національний військово-медичний клінічний центр`; унизу рік заснування - 1755, угорі на дзеркальному тлі написи: КИЇВСЬКИЙ ВІЙСЬКОВИЙ ГОСПІТАЛЬ/260 РОКІВ.


Художник: Таран Володимир, Харук Олександр, Харук Сергій

Скульптор: аверс: Іваненко Святослав реверс: Демяненко Анатолій

Джерело: http://www.bank.gov.ua/
Прикріплення: 8178929.jpg (15.4 Kb) · 6117074.jpg (14.5 Kb)
 
GADДата: Понеділок, 07.12.2015, 17:50 | Повідомлення # 183
Генералиссимус
Група: Администраторы
Повідомлень: 7661
Нагороди: 7
Репутація: 6
Статус: Десь пішов
Головний військово-медичний клінічний ордена Червоної Зірки центр «Головний військовий клінічний госпіталь»


Головний військово-медичний клінічний ордена Червоної Зірки центр «Головний військовий клінічний госпіталь» (далі - ГВМКЦ) є найстарішим державним медичним закладом України та історичним і юридичним правонаступником Київського військового госпіталю (далі – госпіталь), заснованого згідно з Указом Сенату Медичної канцелярії 10 червня 1755 року (історичне підтвердження – “Систематичний покажчик до історичних нарисів Військового Міністерства, випуск І”, СПБ, 1909 р., розділ І “Події, заклади та реформи”, стор. 52).

В закладі працювали всі засновники медичних шкіл України.

У 2015 році ГВМКЦ буде відзначати своє 260 річчя від дня заснування.



Особовий склад госпіталю брав участь у війні 1812 року. Станом на 8 серпня 1812 року в госпіталі нараховувалось 2023 хворих та поранених. У 1833 році при госпіталі відкрито штатну військово-фельдшерську школу, що існувала до революційних подій 1917 року. Її закінчило багато видатних медичних працівників та інших відомих історичних та культурних діячів серед яких Остап Вишня, Іван Огієнко, Михайло Донець та інші.

У 1851 році на базі госпіталю були створені клініки Київського університету, в яких працювали відомі вчені: академік В. Образцов, професор-хірург Р. Вреден, професор-терапевт Ф. Яновський та інші.

У 1860 році, вперше в державі, започатковано інститут медичних сестер. За ініціативою всесвітньовідомого хірурга Миколи Пирогова госпіталь був клінічною базою медичного факультету Київського університету

У 1914 – 1917 роках в госпіталі лікуються тисячі хворих та поранених з фронтів Першої світової війни (ліжкова ємкість на той час сягала до 12000 ліжок).

Під час громадянської війни госпіталь відігравав значну роль у боротьбі з інфекційними хворобами. В ці роки в госпіталі розпочали свою медичну практику видатні лікарі: Б. Маньковський, А. Чайка, І. Іщенко та багато інших.

З перших днів Великої Вітчизняної війни (1941 – 1945) госпіталь переформовано в 408 евакогоспіталь на 2000 ліжок. У подальшому він входив до складу Південно-Західного фронту, Сибірського військового округу, 1-го та 3-го Українських фронтів. За роки війни в госпіталі проліковано понад 60 тис. поранених та хворих, 81% з яких повернулися на фронт.

Значний вклад, у сфері надання медичної допомоги військовослужбовцям та населенню, госпіталь продовжував здійснювати і в післявоєнні роки: ліквідація холери на Поволжі та в Каракалпацькій республіці;

медична допомога населенню Анголи, Афганістану, Ефіопії, Куби та інших країн світу; лікування воїнів-афганців, участь у 1986 році у ліквідації наслідків на Чорнобильській АЕС, медичних навчань тощо.

Після набуття незалежності Україною 24 серпня 1992 року, особовий склад госпіталю 18 січня 1992 року склав присягу на вірність народу України.

У 2000 році згідно з Указом Президента України від 30 жовтня 2000 р. № 1173/2000 встановлена офіційна назва госпіталю - Головний військовий клінічний ордена Червоної Зірки госпіталь. У 2008 році на базі госпіталю створено Головний військово-медичний клінічний ордена Червоної Зірки центр «Головний військовий клінічний госпіталь».

На теперішній час ГВМКЦ – є найбільшою багатопрофільною лікувально-профілактичною установою у Збройних Силах України на 1000 ліжок у складі 24 клінік та 37 відділень, яка забезпечує спеціалізованою та високоспеціалізованою медичною допомогою військовослужбовців та інших осіб, що мають право на лікування у військових закладах охорони здоров’я Збройних Сил України в зоні територіальної відповідальності. Щорічно тут лікуються більше 33 тисяч хворих, близько 1 млн. отримують медичну допомогу амбулаторно. В центрі є можливість розміщувати пацієнтів у понад 250 палатах підвищеної комфортності (люкси, напівлюкси). Харчування підбирається індивідуально по 21 дієті. Територія центру має чудову паркову зону. Стаціонарна медична допомога у ГВМКЦ надається цілодобово.

В ГВМКЦ працюють 29 заслужених лікарів України, 14 докторів наук, 4 професори, 66 кандидатів медичних наук, 6 доцентів, понад 250 лікарів вищої категорії, 3 заслужених працівників охорони здоров’я, 1 заслужений працівник фармації, 54 лікарі першої категорії та 56 лікарів другої категорії.

Офіцери, лікарі та військовослужбовці за контрактом ГВМКЦ мають досвід роботи в екстремальних умовах, в тому числі під час виконання миротворчої місії в Югославії, Іраку, Ліберії, Лівані, С’єра–Леоне, Афганістані та під час землетрусу в Індії тощо. Особовий склад ГВМКЦ здійснював медичне забезпечення міжнародних військових навчань і численних спортивних змагань, у тому числі Чемпіонату Європи з футболу «Євро -2012».

ГВМКЦ має найвищий рівень акредитації та ліцензію на провадження господарської діяльності з медичної практики за 67 спеціальностями суб’єкту господарювання (протокол ліцензійної комісії Міністерства охорони здоров’я України №30 від 26.07.2012 року).

Щорічно лікарями ГВМКЦ захищається від 4 до 10 дисертацій на здобуття наукового ступеня кандидата або доктора медичних наук. За 23 роки незалежності України (1991 - 2014 рр.) захищено більше 100 дисертацій. Щорічно 25-50 лікарів працюють над дисертаційними дослідженнями.

Кожен рік ГВМКЦ видає збірник наукових робіт «Сучасні аспекти військової медицини» (вже видано 21 том), «Український журнал малоінвазивної та ендоскопічної хірургії», що входять до переліку видань ВАК, рекомендованих для публікацій дисертаційних досліджень.

Лікарі ГВМКЦ є членами спеціалізованих рад для захисту дисертацій, входять до складу президіумів наукових товариств та асоціацій вчених Києва та України.

Сьогодні ГВМКЦ є клінічною базою для підготовки військово-медичних кадрів Української військово-медичної академії і лікарів для цивільної системи охорони здоров'я України. На базі ГВМКЦ «ГВКГ» розміщені клінічні кафедри Української військово-медичної академії, Національного медичного університету імені О.О. Богомольця, Національної медичної академії післядипломної освіти імені П.Л. Шупика.

Разом із клінічними кафедрами, ГВМКЦ являє собою потужний потенціал (більше 150 вчених), сплав науково-педагогічних кадрів та практичних лікарів високого рівня професіоналізму.
У ГВМКЦ видається внутрішня газета про діяльність закладу - «Госпітальний вісник».

Центр оснащений сучасною діагностичною та лікувальною апаратурою закордонного виробництва («Сіменс», «Шимадзу», «Дженерал-електрик», «Кобас Мира», «Олімпус»), зокрема наявні ангіограф (виконується стентування), мамограф, 64-зрізовий комп’ютерний томограф, два магнітно-резонансних томографи на 0,5 і 1,5 Тесла, магнітокардіографічна лабораторія «Кардіомагскан», багатофункціональна офтальмонологічна система «Мілленніум» американського виробництва «Bousch-lomb», контактний і дистанційний литотріптор фірми «Сіменс» - апарат для дроблення каменів у нирках, сечоводах без хірургічних втручань. Майже кожне відділення має сучасні апарати ультразвукового обстеження «Лоджик», «Алока», «Ultima PA», «Voluson», щироко застосовується ехокардіографія. Багато років ефективно використовується апарат для променевої терапії онкохворих «Тератрон -780 С».

За рік виконується понад 14 тисяч складних хірургічних втручань, широкий діапазон малоінвазивних ендоскопічних (малотравматичних) оперативних втручань, зокрема в нейрохірургії, абдомінальній хірургії, отоларингології, гінекології, торакальоій хірургії, урології, проктології, надаються всі види стоматологічних послуг.

Лікарі терапевтичного профілю мають великий досвід лікування інфаркту міокарда, інсультів, виразкової хвороби, пневмонії, гепатитів, бронхіальної астми, а також малярії, захворювань сполучної тканини, складних порушень серцевого ритму. В клініці нетрадиційних методів лікування успішно лікують ожиріння, широко використовують біорезонансну терапію.
У ГВМКЦ функціонують чотири реанімаційних відділення (для нейрохірургічних, терапевтичних, хірургічних та інфекційних хворих).

Враховуючи, що у ГВМКЦ працюють всі Головні медичні фахівці МО України, на постійній основі в ньому проводяться заходи з професійної (фахової) підготовки військових медиків Збройних Сил України, що у свою чергу покращує якість надання медичної допомоги у всіх військово-медичних клінічних центрах підпорядкованих Військово-медичному департаменту Міністерства оборони України.
На базі ГВМКЦ вже понад 10 років ефективно функціонує госпіталь для ветеранів Великої Вітчизняної війни «Печерський». Щорічно лікарі-стоматологи ГВМКЦ приймають участь у Всеукраїнській благодійній акції «Якість життя для наших батьків», щодо безкоштовного встановлення імплантів ветеранам війни.

З 1999 року відновлено діяльність госпітального Храму Покрови Пресвятої Богородиці.

ГВМКЦ приймає безпосередню участь у Програмі реформування і розвитку системи медичного забезпечення Збройних Сил України на період до 2017 року.
Базуючись на завданнях зазначеної програми в ГВМКЦ розроблено Концепцію реформування медичного забезпечення та вдосконалення роботи військово-медичних центрів.
З перших днів початку трагічних подій на Майдані Незалежності ГВМКЦ приймав безпосередню участь у наданні спеціалізованої медичної допомоги громадянам України, які отримали травми та поранення. Так лише у період з 18.01. - 20.01.2014 року фахівцями ГВМКЦ було надано спеціалізовану медичну допомогу хірургічного профілю більше ніж 80 громадянам.

В 2014 році з початком антитерористичної операції (АТО) особовий склад медичних працівників ГВМКЦ постійно залучався до посилення медичних бригад та польових госпіталів в зоні проведення АТО. Лікарі ГВМКЦ систематично надавали професійну допомогу лікарям в Харківському та Дніпропетровському військових госпіталях.
За час проведення АТО понад 30 військових лікарів ГВМКЦ, у різні проміжки часу, перебували у відрядженнях у вище згаданих медичних закладах та надавали спеціалізовану допомогу пораненим військовослужбовцям за профілями: реанімація та інтенсивна терапія, хірургія, травматологія, анестезіологія, терапія, променева діагностика, психіатрія, отоларингологія.
У системному порядку ГВМКЦ надає допомогу польовому госпіталю в зоні АТО: лабораторним та медичним обладнанням, апаратами штучної вентиляції легень, іншими засобами медичного призначення.
Безпосередньо в ГВМКЦ, станом на 15 вересня 2014 року, надано спеціалізовану медичну допомогу понад 1200 пораненим, травмованим та хворим військовослужбовцям ЗС України (в тому числі особовому складу інших військових формувань: Національна гвардія, Державна прикордонна служба, Міністерство внутрішніх справ, Сили територіальної оборони).
Прикріплення: 5129064.jpg (30.6 Kb)
 
GADДата: Понеділок, 07.12.2015, 18:01 | Повідомлення # 184
Генералиссимус
Група: Администраторы
Повідомлень: 7661
Нагороди: 7
Репутація: 6
Статус: Десь пішов
Рік Мавпи

Дата введення в обіг: 10 грудня 2015

Монета номіналом 5 гр. виготовлена зі срібла (Ag 925), масою в чистоті 15.55 г., діаметром 33 мм., якість карбування-пруф, гурт-рифлений, тираж-20000 шт

Серія: Східний календар

Присвячена року Мавпи, одній із тварин східного календаря, який засновано на дванадцятирічному циклі Юпітера - найбільшої планети Сонячної системи.



На аверсі монети розміщено: угорі малий Державний Герб України, під яким напис НАЦІОНАЛЬНИЙ БАНК/УКРАЇНИ; у центрі в оточенні стилізованого рослинного орнаменту - номінал 5/ГРИВЕНЬ; унизу рік - 2016, а також позначення металу, його проби - Ag 925, маси в чистоті - 15,55 та логотип Монетного двору Національного банку України.



На реверсі монети в оточенні стилізованого рослинного орнаменту зображено в лубочному стилі мавпу, очі якої оздоблено кубічними оксидами цирконію жовтого кольору. Над цією композицією і під нею розміщено абрисні фігурки всіх 12 символів східного календаря. Елемент оздоблення - кубічний оксид цирконію діаметром 1,25 мм.

Художник: Таран Володимир, Харук Олександр, Харук Сергій

Скульптор: Іваненко Святослав, Демяненко Анатолій


Джерело: http://www.bank.gov.ua/
Прикріплення: 4554461.jpg (14.5 Kb) · 9575198.jpg (16.6 Kb)
 
GADДата: Вівторок, 15.12.2015, 21:02 | Повідомлення # 185
Генералиссимус
Група: Администраторы
Повідомлень: 7661
Нагороди: 7
Репутація: 6
Статус: Десь пішов
Козоріжок

Серія: Дитячий Зодіак

Присвячена дітям, які народилися під сузір`ям Козерога.

Монета номіналом 2 гр. виготовлена зі срібла (Ag 925), масою в чистоті 7,78 г., діаметром 26,5 мм., якість карбування- спеціальний анциркулейтед, гурт-гладкий, тираж-10000 шт



На аверсі монети розміщено: угорі малий Державний Герб України, написи: угорі півколом - НАЦІОНАЛЬНИЙ БАНК УКРАЇНИ, унизу - номінал ДВІ ГРИВНІ та стилізовану композицію - на тлі зоряного неба зображення знаків зодіаку, під якими на місяці солодко спить дитина; рік карбування монети 2015 та логотип Монетного двору Національного банку України (праворуч), позначення металу, проби та маси Ag 925/7,78 (ліворуч).



На реверсі монети зображено стилізовану композицію - ліворуч на матовому тлі символ знака зодіаку Козерога, у центрі - козоріжок, угорі напис - КОЗОРІЖОК.


Художник: Фандікова Наталія

Скульптор: Іваненко Святослав, Демяненко Анатолій

Джерело: http://www.bank.gov.ua/
Прикріплення: 5149834.jpg (16.3 Kb) · 8579981.jpg (14.0 Kb)
 
GADДата: Неділя, 03.01.2016, 09:44 | Повідомлення # 186
Генералиссимус
Група: Администраторы
Повідомлень: 7661
Нагороди: 7
Репутація: 6
Статус: Десь пішов
Богдан Хмельницький


Серія: Герої козацької доби

Монета номіналом 10 гр. виготовлена зі срібла (Ag 999), масою в чистоті 31,1г., діаметром 32 мм., якість карбування- пруф, гурт-рифлений, тираж-3000 шт

Присвячена 420-річчю від дня народження визначної особистості в історії України, політика, полководця, дипломата, фундатора Української козацької держави та її гетьмана (1648 - 1657) - Богдана (Зиновія) Хмельницького. Богдан Хмельницький - людина надзвичайної обдарованості, з високим рівнем організаційних здібностей. Він був особистістю, яка привертала увагу не лише своїх сучасників - соратників та опонентів, представників королівських династій, дипломатичних й урядових кіл Європи, а й нащадків - політиків, науковців, митців тощо.



У центрі аверсу на увігнутому дзеркальному тлі в обрамленні стилізованого лаврового вінка зображено відбиток печатки Богдана Хмельницького та розміщено: угорі напис УКРАЇНА, унизу півколом номінал - ДЕСЯТЬ ГРИВЕНЬ, ліворуч - малий Державний Герб України, під яким рік карбування - 2015, праворуч - позначення металу, його проби, маси в чистоті Ag 999/31,1 та логотип Монетного двору Національного банку України.



На реверсі на дзеркальному тлі увігнутої поверхні монети відтворено: ліворуч - портрет Богдана Хмельницького художника Вільгельма Гондіуса (1651), праворуч - центральний фрагмент прапора гетьмана з його ініціалами та абревіатурою гетьманського титулу, унизу півколом розміщено напиc ГЕТЬМАН БОГДАН ХМЕЛЬНИЦЬКИЙ.



Художник: Таран Володимир, Харук Олександр, Харук Сергій

Скульптор: Дем`яненко Володимир

Джерело: http://www.bank.gov.ua/
Прикріплення: 8093663.jpg (12.9 Kb) · 6669935.jpg (11.5 Kb)
 
GADДата: Понеділок, 04.01.2016, 15:38 | Повідомлення # 187
Генералиссимус
Група: Администраторы
Повідомлень: 7661
Нагороди: 7
Репутація: 6
Статус: Десь пішов

Щедрик (до 100-річчя першого хорового виконання твору М. Леонтовича)


Дата введення в обіг: 5 сiчня 2016

Монета номіналом 20 гр. виготовлена зі срібла (Ag 925), масою в чистоті 62,2г., діаметром 50 мм., якість карбування- пруф, гурт-гладкий із заглибленим написом, тираж-3000 шт

Серія: Українська спадщина

Присвячена 100-річчю першого виконання твору Миколи Дмитровича Леонтовича - `Щедрик` хором Київського університету. Микола Леонтович - український композитор-новатор, майстер хорової мініатюри, автор близько двохсот обробок народних пісень, який в умінні тонко відчути народну інтонацію і музичними засобами змалювати поетичний образ не має собі рівних. `Щедрик` - одна з найпопулярніших обробок Леонтовича, над якою композитор працював майже все життя, знана не лише в Україні, а й в усьому світі під назвою `колядка дзвонів` (Carol of the Bells, Ukrainian Bell Carol, Ukrainian Carol).



На аверсі монети розміщено: угорі малий Державний Герб України та півколом напис - НАЦІОНАЛЬНИЙ БАНК УКРАЇНИ, унизу номінал - ДВАДЦЯТЬ ГРИВЕНЬ, у намистовому колі зображено різдвяну зірку, в центрі якої - колядники, праворуч від них на дзеркальному тлі - рік карбування монети 2016; між променями зірки - по три дзвоники.



На реверсі монети розміщено композицію, поділену на дві частини стилізованим музичним рядком зі `Щедрика`: угорі портрет Миколи Леонтовича з диригенською паличкою в правій руці, на лівій руці композитора сидить ластівка, праворуч - напис МИКОЛА/ЛЕОНТОВИЧ; ліворуч від портрета на тлі концентричних кіл, що символізують звучання музики, у центрі яких вставка з кубічного оксиду цирконію, напис ЩЕДРИК; унизу `колядка дзвонів` - на тлі кольорових голографічних кіл зображено дзвоники. Елементи оздоблення - кубічний оксид цирконію діаметром 2,0 мм та голографічне зображення.



Художник: Таран Володимир, Харук Олександр, Харук Сергій

Скульптор: Дем`яненко Володимир, Демяненко Анатолій

Щедрик (до 100-річчя першого хорового виконання твору М. Леонтовича)

Дата введення в обіг: 5 сiчня 2016

Монета номіналом 5 гр. виготовлена з нейзильбера, масою 16,54 г., діаметром 35 мм., якість карбування-спеціальний анциркулейтед, гурт-рифлений, тираж-50000 шт.

Серія: Українська спадщина

Присвячена 100-річчю першого виконання твору Миколи Дмитровича Леонтовича - `Щедрик` хором Київського університету. Микола Леонтович - український композитор-новатор, майстер хорової мініатюри, автор близько двохсот обробок народних пісень, який в умінні тонко відчути народну інтонацію і музичними засобами змалювати поетичний образ не має собі рівних. `Щедрик` - одна з найпопулярніших обробок Леонтовича, над якою композитор працював майже все життя, знана не лише в Україні, а й в усьому світі під назвою `колядка дзвонів` (Carol of the Bells, Ukrainian Bell Carol, Ukrainian Carol).



На аверсі монети на матовому тлі розміщено: угорі малий Державний Герб України, праворуч від якого напис УКРАЇНА, під яким рік карбування монети 2016, на тлі нотних рядків рельєфне зображення ластівки, під якою праворуч номінал - 5/ГРИВЕНЬ та логотип Бакнотно-монетного двору Національного банку України.



На реверсі монети зображено групу колядників, які співають, один із них тримає різдвяну зірку, над якою написи - ЩЕДРИК, ЩЕДРИК, ЩЕДРІВОЧКА.


Художник: Таран Володимир, Харук Олександр, Харук Сергій

Скульптор: Демяненко Анатолій

Джерело: http://www.bank.gov.ua/



Прикріплення: 8113651.jpg (17.6 Kb) · 4006602.jpg (18.8 Kb) · 7276776.jpg (14.1 Kb) · 9082145.jpg (16.9 Kb) · 7331610.jpg (67.6 Kb) · 7873034.jpg (60.4 Kb) · 5553867.jpg (73.0 Kb)
 
GADДата: Середа, 13.01.2016, 10:25 | Повідомлення # 188
Генералиссимус
Група: Администраторы
Повідомлень: 7661
Нагороди: 7
Репутація: 6
Статус: Десь пішов
70 років Закарпатській області

Дата введення в обіг: 14 сiчня 2016

Монета номіналом 5 гр. біметалева із недорогоцінних металів, масою 9,4 г., діаметром 28 мм., якість карбування-спеціальний анциркулейтед, секторальне ріфлення, тираж-30000 шт.

Серія: Області України

Присвячена західному регіону, єдиній області України, яка межує з чотирма країнами - Угорщиною, Польщею, Румунією і Словаччиною. 70 відсотків території краю займають гори, що зумовлює унікальність природного ландшафту, багатство і розмаїття його ресурсного потенціалу. Ці особливості визначають і своєрідність соціально-економічного розвитку регіону, і колорит його прадавніх традицій, і побут людей тощо.



На аверсі монети розміщено: угорі малий Державний Герб України, по колу написи: НАЦІОНАЛЬНИЙ БАНК УКРАЇНИ (угорі), П`ЯТЬ ГРИВЕНЬ (унизу), праворуч - логотип Монетного двору Національного банку України; у центрі - стилізовану композицію: на тлі гір - Мукачівський замок, під яким рік карбування монети - 2016, праворуч - лижниця на підйомнику, винні бочки, стилізовано зображені термальні джерела та зразок дерев`яної архітектури - церква.



На реверсі монети на тлі орнаментальної тарелі зображено герб області, по колу розміщено написи: ЗАКАРПАТСЬКА ОБЛАСТЬ (угорі), ЗАСНОВАНА У 1946 РОЦІ (унизу).


Художник: Іваненко Святослав

Скульптор: Іваненко Святослав

Джерело: http://www.bank.gov.ua/
Прикріплення: 7299611.jpg (14.4 Kb) · 4457296.jpg (15.3 Kb)
 
GADДата: Вівторок, 23.02.2016, 09:00 | Повідомлення # 189
Генералиссимус
Група: Администраторы
Повідомлень: 7661
Нагороди: 7
Репутація: 6
Статус: Десь пішов
Софія Русова

Дата введення в обіг: 18 лютого 2016

Монета номіналом 2 гр. виготовлена з нейзильбера, масою 12,8 г., діаметром 31, мм., якість карбування-спеціальний анциркулейтед, гурт-рифлений, тираж-25 000 шт.

Серія: Видатні особистості України

Присвячена 160-річчю від дня народження видатного українського педагога в галузі дошкільного виховання, громадсько-освітнього діяча, письменниці, історика, етнографа, мистецтвознавця, літературного критика, однієї з організаторів жіночого руху, яка присвятила своє життя створенню національної системи виховання й освіти, - Софії Федорівні Русовій (уродженій Ліндфорс).



На аверсі монети розміщено: угорі малий Державний Герб України, праворуч півколом напис - УКРАЇНА, зазначення номіналу - 2/ГРИВНІ та року карбування монети - 2016, вислів Софії Русової: У ЖИТТІ КОЖНОЇ/ ШЛЯХЕТНОЇ ЛЮДИНИ/ МАЄ СВІТИТИ ВЕЛИКА/ ЯСНА ЗІРКА:/ ЩАСЛИВА ДОЛЯ/ РІДНОГО/ КРАЮ (унизу); ліворуч - лампа як символ просвітництва; унизу - логотип Монетного двору Національного банку України.



На реверсі монети зображено портрет Софії Русової, під яким написи: СОФІЯ РУСОВА/ 1856 - 1940.

Художник: Таран Володимир, Харук Олександр, Харук Сергій

Скульптор: Атаманчук Володимир, Іваненко Святослав


Джерело: http://www.bank.gov.ua/

Софія Федорівна Русова(1856 - 1940)

Такому народові, який не має своєї школи й не дбає про неї, призначені економічні злидні й культурна смерть. Ось через що сучасним гаслом усякого свідомого українця мусить бути завдання: рідна школа на Вкраїні.
Русова С.



Нарешті виринуло із забуття життя, гідне подиву, світле й глибоке, довге і страдницьке, сповна покладене на вівтар служіння Україні. Сьогодні до нас повертається ім'я, і творча спадщина Софії Федорівни Русової - видатного педагога і письменниці, громадського і політичного діяча, палкої прихильниці національного виховання. Понад півстоліття її твори були приречені на забуття, не визнавалися й піддавалися дискредитації.
Але золоті джерела праць Софії Русової - не тільки історія педагогічної і психологічної думки, а й цілком сучасний, із сьогоднішніх позицій погляд на загальну проблему школи й освіти, визначення її цілей, завдань, основних принципів побудови змісту, форм і методів організації навчання.

Почутя гіркої втрати і великої прикрості викликає той факт, що кілька поколінь наших дошкільних працівників і вчителів не чули імені Софії Русової, не читали її творів, не знали її основних ідей.
Дослідники вважають, що за обсягом і рівнем просвітянської роботи Русова стоїть на одному шаблі з Оленою Пчілкою і Христиною Алчевською, а за силою і пристрастю, з якими звучало її слово на захист української культури, духовності, рідної мови, Софію Русову можна зрівняти з Лесею Українкою.

Своє веліке серце, життя своє Софія Русова, дочка шведа і француженки (дівоче прізвище Ліндфорс) віддала країні, що стала її батьківщиною. В умовах нашої гіркої історії тавро української націоналістки позбавило культуру і педагогіку імені та праць Софії Русової на довгі десятиліття.

Народилася Софія 18 лютого 1856 р. в селі Олешня на Чернігівщині в родинному маєтку Ліндфорсів. Батько - полковник, швед за походженням, тривалий час перебував на віськовій службі у м. Олеську у генерал-губернатора Жерве. Федір Ліндфорс після нарождення другої дитини подає у відставку і повертається на Україну в рідну Олешню. В 1865 році родина переїхала до Києва.
В автобіографії Русова писала: "Ми з сестрою відкрили в Києві перший український Фребелівський дитячий садок. В 1873 р. почались мої щирі зносини з українськими діячами Драгомановим, Лисенко, Старицьким, Чубинським та ін."

У свої 16 років Софія стала членом Старої Громади. Саме тут і познайомилась Софія з Олександром Русовим - земським статистом, громадським діячем та етнографом. Вже на схилі літ Софія Федорівна згадувала, що найбільший вплив на її становлення мали М. Драгоманов та О. Русов.

У 70-80-ті роки 19 ст. Русова формується не тільки як педагог і вчений, а й як публіцист, літературознавець, мистецтвознавець, історик. Однією з перших її праць була стаття французькою мовою про Тараса Шевченка, яку О. Русов у Чехії передав І. Тургенєву і яка була опублікована у Франції. Взагалі ідеї великого Кобзаря пройдуть крізь усі педагогічні твори Русової. Ціла низка її праць прсвячена життю і творчості Г. Квітки-Основ'яненка, Г. Сковороди, М. Гоголя, М. Драгоманова, Т. Шевченка.

У наступний період головну свою увагу С. Русова зосереджує на педагогічній творчості.

Тільки за 1910 - 1914 рр. вона у першому українському педагогічному журналі "Світло" надруковала понад 100 своїх статей, розвідок, рецензій. З під її невтомного, мудрого і талановитого пера вийшла ціла низка статей, присвячених проблемам національної освіти різних народів Росії.

Після приходу до влади більшовицького уряду Русова усвідомлює, що розвиток України повертає в інше русло. Зневірившись у можливостях національного відродження, вона емігрує до Чехословаччини. З болем у серці звертається 65-річна Русова: "Прощай, рідна, дорога Україно. Кидаю тебе з одним палким бажанням усі свої старі сили віддати на визволення Твого народу, щоб знову пишалася Ти й волею, і наукою, і багатством".

Проминули літа, десятиріччя, давно немає серед живих відданої своєму народові дочки, невтомної трудівниці на культурно-освітній ниві - Софії Русової. Але назавжди залишилося з нами і серед нас те Добре, Вічне і Розумне, що вклала ця жінка у всеукраїнське багаття духовного утвердження нації Той духовний вогонь і сьогодні гріє всіх, кому дорогі рідна історія, культура.

Джерело: http://library.kr.ua/
Прикріплення: 3744743.jpg (37.4 Kb) · 3398137.jpg (33.8 Kb) · 5681327.jpg (36.7 Kb)
 
GADДата: Вівторок, 23.02.2016, 09:12 | Повідомлення # 190
Генералиссимус
Група: Администраторы
Повідомлень: 7661
Нагороди: 7
Репутація: 6
Статус: Десь пішов
150 років Національній парламентській бібліотеці України

Дата введення в обіг: 24 лютого 2016

Монета номіналом 5 гр. виготовлена з нейзильбера, масою 16,54 г., діаметром 35 мм., якість карбування-спеціальний анциркулейтед, гурт-рифлений, тираж-30000 шт.

Серія: Духовні скарби України

Присвячена всеукраїнському книгосховищу та науковому центру в галузі бібліотекарства та бібліографії, заснованому в 1866 році як публічна бібліотека. Національна парламентська бібліотека України (з 1994 року) - одна з найбільших і найстаріших книгозбірень держави, у фондах якої є книжкові колекції з літературознавства, мовознавства, філософії, психології, історії, етики, нотні, картографічні, образотворчі видання тощо, у тому числі стародруки, рідкісні та цінні видання.



На аверсі монети розміщено: угорі малий Державний Герб України, написи: УКРАЇНА/5 ГРИВЕНЬ; логотип Монетного двору Національного банку України (праворуч), рік карбування монети - 2016 (ліворуч); стилізоване зображення читального залу бібліотеки.



На реверсі монети, на контурному тлі купола будівлі Верховної Ради України зображено будівлю бібліотеки, під якою написи: НАЦІОНАЛЬНА ПАРЛАМЕНТСЬКА/БІБЛІОТЕКА УКРАЇНИ/150 РОКІВ.


Художник: Атаманчук Володимир

Скульптор: Атаманчук Володимир

Джерело: http://www.bank.gov.ua/

Прикріплення: 3146796.jpg (11.2 Kb) · 6549837.jpg (13.4 Kb) · 3242828.jpg (42.6 Kb)
 
GADДата: Вівторок, 19.04.2016, 13:54 | Повідомлення # 191
Генералиссимус
Група: Администраторы
Повідомлень: 7661
Нагороди: 7
Репутація: 6
Статус: Десь пішов
Феодосій Печерський

Дата введення в обіг: 19 квiтня 2016

Монета номіналом 10 гр. виготовлена зі срібла (Ag 925), масою в чистоті 31,1г., діаметром 38,6 мм., якість карбування-спеціальний анциркулейтед, гурт-гладкий із заглибленим написом, тираж-3000 шт

Серія: Духовні скарби України

Присвячена церковному діячеві, одному із засновників Києво-Печерської лаври та її ігумену Феодосію Печерському (р. н. невідомий - 1074). За ігуменства Феодосія Києво-Печерський монастир досяг піднесення і перетворився на багатолюдний монастир з храмовими спорудами, було запроваджено Студійський статут.



На аверсі монети розміщено: угорі малий Державний Герб України, написи: УКРАЇНА/10 ГРИВЕНЬ 2016; стилізоване зображення київських пагорбів, каплички та на передньому плані - печери з монахом, який стоїть у молитовній позі на колінах.



На реверсі монети зображено іконографічний образ Феодосія Печерського, який тримає сувій із написами: ГОСПОДИ,/В ІМ`Я/ПРЕСВЯТОЇ/ БОГОРОДИЦІ,/МАТЕРІ ТВОЄЇ,/ЗВЕДЕНИЙ БУВ/ХРАМ ЦЕЙ - на тлі стилізованого храму, під яким написи: ФЕОДОСІЙ/ ПЕЧЕРСЬКИЙ/ХІ СТ. Елемент оздоблення - локальна позолота, вміст золота в чистоті не менше ніж 0,0001 г. Монету виготовлено з використанням технології патинування.


Художник: Таран Володимир, Харук Олександр, Харук Сергій

Скульптор: Іваненко Святослав

Джерело: http://www.bank.gov.ua/
Прикріплення: 5485029.jpg (90.4 Kb) · 0659711.jpg (88.9 Kb)
 
GADДата: Четвер, 28.04.2016, 18:12 | Повідомлення # 192
Генералиссимус
Група: Администраторы
Повідомлень: 7661
Нагороди: 7
Репутація: 6
Статус: Десь пішов
Ігри ХХХІ Олімпіади

Дата введення в обіг: 28 квiтня 2016

Монета номіналом 10 гр. виготовлена зі срібла (Ag 925), масою в чистоті 31,1г., діаметром 38,6 мм., якість карбування-пруф, гурт-гладкий із заглибленим написом, тираж-3500 шт

Серія: Спорт

Присвячена важливій події у світовому спортивному житті - Іграм XXХI Олімпіади в місті Ріо-де-Жанейро (Бразилія), що проходитимуть з 5 до 21 серпня 2016 року і стануть першими подібними змаганнями в Південній Америці. Міжнародні змагання з літніх видів спорту проводяться кожні чотири роки під егідою Міжнародного Олімпійського комітету в рамках Олімпійського руху.



На аверсі монети розміщено: малий Державний Герб України та напис УКРАЇНА, зображення бухти Гуанабара, на вході до якої височить гора Цукрова Голова, що слугує візитівкою міста Ріо-де-Жанейро, на тлі бухти - стилізований напис РІО-ДЕ-ЖАНЕЙРО, рік карбування монети 2016 та номінал - 10/ГРИВЕНЬ.



На реверсі монети на тлі абрису статуї Ісуса Христа на горі Корковадо в Ріо-де-Жанейро зображено хвилясту зелену стрічку (використано тамподрук), на якій - піктограми, що символізують різні види спорту, під якою на хвилястих лініях - знак Національного олімпійського комітету України (використано тамподрук).

Монета номіналом 2 гр. виготовлена з нейзильбера, масою 12,8 г., діаметром 31, мм., якість карбування-спеціальний анциркулейтед, гурт-рифлений, тираж-30 000 шт.



На аверсі монети розміщено: малий Державний Герб України та напис УКРАЇНА, зображення бухти Гуанабара, на вході до якої височить гора Цукрова Голова, що слугує візитівкою міста Ріо-де-Жанейро, на тлі бухти - стилізований напис РІО-ДЕ-ЖАНЕЙРО, рік карбування монети 2016 та номінал - 2/ГРИВНІ; праворуч на дзеркальному тлі - логотип Банкнотно-монетного двору Національного банку України.



На реверсі монети на тлі абрису статуї Ісуса Христа на горі Корковадо в Ріо-де-Жанейро зображено хвилясту зелену стрічку (використано тамподрук), на якій - піктограми, що символізують різні види спорту, під якою на хвилястих лініях - знак Національного олімпійського комітету України (використано тамподрук).



Художник: Таран Володимир, Харук Олександр, Харук Сергій

Скульптор: Атаманчук Володимир, Іваненко Святослав
Прикріплення: 8821887.jpg (53.2 Kb) · 4335831.jpg (67.4 Kb) · 7177761.jpg (52.4 Kb) · 2449868.jpg (67.4 Kb)
 
GADДата: Вівторок, 10.05.2016, 14:35 | Повідомлення # 193
Генералиссимус
Група: Администраторы
Повідомлень: 7661
Нагороди: 7
Репутація: 6
Статус: Десь пішов
Пам`яті жертв геноциду кримськотатарського народу


Дата введення в обіг: 12 травня 2016

Серія: Інші монети

Монета номіналом 10 гр. виготовлена зі срібла (Ag 925), масою в чистоті 31,1г., діаметром 38,6 мм., якість карбування спеціальний анциркулейтед, гурт-гладкий із заглибленим написом, тираж-2000 шт

Присвячена пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу. 18 травня 1944 року радянський режим розпочав депортацію кримських татар з історичної Батьківщини – Криму. Їх примусове виселення, обмеження засобів до існування призвело до загибелі близько половини відселених. Національний банк України уводить в обіг пам`ятну монету за участю Державної служби України з питань Автономної Республіки Крим та міста Севастополя. Монету виготовлено з використанням технології патинування.



На аверсі монети розміщено: малий Державний Герб України, напис УКРАЇНА, рік карбування монети 2016, номінал - 10/ГРИВЕНЬ, та композицію: на дзеркальному тлі – карта Кримського півострова, на якій зображено герб кримських татар – тамгу, унизу – колеса паротяга, що відбуває, як символ депортації кримськотатарського народу.



На реверсі монети зображено стилізовану композицію: депортована кримськотатарська сім’я за колючим дротом у вагоні та написи: 18/05/1944 (вертикально ліворуч), ГЕНОЦИД/КРИМСЬКОТАТАРСЬКОГО/НАРОДУ (угорі) та QIRIMTATAR/HALQININ/GENOTSIDI (унизу).

Монета номіналом 5 гр. виготовлена з нейзильбера, масою 16,54 г., діаметром 35, мм., якість карбування-спеціальний анциркулейтед, гурт-рифлений, тираж-30 000 шт.

Присвячена пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу. 18 травня 1944 року радянський режим розпочав депортацію кримських татар з історичної Батьківщини – Криму. Їх примусове виселення, обмеження засобів до існування призвело до загибелі близько половини відселених. Національний банк України уводить в обіг монету за участю Державної служби України з питань Автономної Республіки Крим та міста Севастополя.



На аверсі монети розміщено: малий Державний Герб України, напис УКРАЇНА, рік карбування монети 2016, номінал - 5/ГРИВЕНЬ та композицію: на дзеркальному тлі – карта Кримського півострова, на якій зображено герб кримських татар – тамгу, унизу – колеса паротяга, що відбуває, як символ депортації кримськотатарського народу; ліворуч на дзеркальному тлі – логотип Банкнотно-монетного двору Національного банку України.



На реверсі монети зображено стилізовану композицію: депортована кримськотатарська сім’я за колючим дротом у вагоні та написи: 18/05/1944 (вертикально ліворуч), ГЕНОЦИД/КРИМСЬКОТАТАРСЬКОГО/НАРОДУ (угорі) та QIRIMTATAR/HALQINIС/GENOTSIDI (унизу).


Художник: Таран Володимир, Харук Олександр, Харук Сергій

Скульптор: Дем`яненко Володимир, Демяненко Анатолій
Прикріплення: 9113178.jpg (73.4 Kb) · 2546982.jpg (75.6 Kb) · 5411929.jpg (68.1 Kb) · 8818830.jpg (74.3 Kb)
 
GADДата: Вівторок, 17.05.2016, 11:00 | Повідомлення # 194
Генералиссимус
Група: Администраторы
Повідомлень: 7661
Нагороди: 7
Репутація: 6
Статус: Десь пішов
Петриківський розпис

Дата введення в обіг: 20 травня 2016

Серія: Українська спадщина

Монета номіналом 10 гр. виготовлена зі срібла (Ag 925), масою в чистоті 31,1г., діаметром 38,6 мм., якість карбування спеціальний анциркулейтед, гурт-гладкий із заглибленим написом, тираж-5000 шт

Присвячена декоративно-орнаментальному мистецтву - петриківському розпису, назва якого походить від селища Петриківка (Дніпропетровщина). Це самобутнє мистецтво має давні традиції та передається від покоління до покоління. Петриківський розпис у 2013 році включено до Репрезентативного списку нематеріальної культурної спадщини людства ЮНЕСКО.



На аверсі монети розміщено: ліворуч - малий Державний Герб України, під яким напис УКРАЇНА та рік карбування монети 2016, праворуч номінал - 10 ГРИВЕНЬ, стилізовану композицію: на дзеркальному тлі - кольоровий фрагмент петриківського розпису (використано тамподрук)



На реверсі монети на дзеркальному тлі зображено стилізовану композицію: художниця в обрамленні петриківського розпису, ліворуч півколом напис ПЕТРИКІВСЬКИЙ РОЗПИС.

Монета номіналом 5 гр. виготовлена з нейзильбера, масою 16,54 г., діаметром 35, мм., якість карбування-спеціальний анциркулейтед, гурт-рифлений, тираж-35 000 шт.



На аверсі монети розміщено: ліворуч - малий Державний Герб України, під яким вертикальний напис УКРАЇНА та рік карбування монети 2016, праворуч номінал - 5 ГРИВЕНЬ; стилізовану композицію: на дзеркальному тлі - фрагмент петриківського розпису та кисть художниці з пензлем; логотип Банкнотно-монетного двору Національного банку України (праворуч).



На реверсі монети на дзеркальному тлі зображено стилізовану композицію: художниця в обрамленні кольорового петриківського розпису (використано тамподрук), ліворуч півколом напис ПЕТРИКІВСЬКИЙ РОЗПИС.


Художник: Фандікова Наталія

Скульптор: Атаманчук Володимир, Демяненко Анатолій
Прикріплення: 1846380.jpg (10.9 Kb) · 1836196.jpg (13.5 Kb) · 8994691.jpg (10.3 Kb) · 5870116.jpg (17.3 Kb)
 
GADДата: Понеділок, 23.05.2016, 18:06 | Повідомлення # 195
Генералиссимус
Група: Администраторы
Повідомлень: 7661
Нагороди: 7
Репутація: 6
Статус: Десь пішов
Кінний трамвай

Дата введення в обіг: 25 травня 2016

Серія: Інші монети

Монета номіналом 5 гр. виготовлена з нейзильбера, масою 16,54 г., діаметром 35, мм., якість карбування-спеціальний анциркулейтед, гурт-рифлений, тираж-35 000 шт.

Присвячена кінному трамваю - першому рейковому вуличному транспорту, проекти будівництва якого на території сучасної України в епоху бурхливого технологічного прогресу з`являються в другій половині ХІХ століття: спочатку у Львові, а потім у Києві.



На аверсі монети розміщено: угорі малий Державний Герб України, над яким півколом напис - УКРАЇНА, унизу - рік карбування монети 2016 та номінал П`ЯТЬ ГРИВЕНЬ; стилізовану композицію: підкову, у центрі якої одна з площ Києва; логотип Банкнотно-монетного двору Національного банку України (унизу ліворуч).



На реверсі монети на тлі стилізованої панорами міста Львова зображено кінний трамвай та угорі півколом розміщено напис КІННИЙ ТРАМВАЙ.


Художник: аверс: Таран Володимир, Харук Олександр, Харук Сергій реверс: Дем`яненко Володимир

Скульптор: Атаманчук Володимир, Дем`яненко Володимир

Джерело: http://www.bank.gov.ua/
Прикріплення: 8052256.jpg (25.2 Kb) · 7842964.jpg (28.2 Kb)
 
Форум » ХОБІ,ЗАХОПЛЕННЯ » Нумізматика » Українська монета.
Пошук:

Вверх