П`ятниця, 29.03.2024, 12:00
LEVEL
Головна Реєстрація Вхід
Вітаю Вас, Гость · RSS
[ Нові повідомлення · Учасники · Правила форуму · Пошук · RSS ]
Форум » ХОБІ,ЗАХОПЛЕННЯ » Нумізматика » Українська монета.
Українська монета.
GADДата: Вівторок, 01.09.2015, 06:42 | Повідомлення # 166
Генералиссимус
Група: Администраторы
Повідомлень: 7661
Нагороди: 7
Репутація: 6
Статус: Десь пішов
Скандал: на монеті, приуроченій 475-літтю Тернополя, використали крадене фото?

Для карбування монети, приуроченій 475-річниці Тернополя, було використане крадене фото.

Про це на своїй сторінці в Фейсбуці заявляє тернопільський журналіст Антон Марчевський.

Хтось може знає, чи вказано у документах, чиє фото Тернополя (Катедра, замок, катер) використане на зображенні монети? Якщо так, то скиньте фото, щоб я побачив. Якщо ні, то це є порушення авторських прав з боку державної установи - Національного банку. І взагалі, мені, як авторові фото, належить отримати один екземпляр монети безкоштовно))
Це фото я завантажив на Вікіпедію на сторінку "Тернопіль". Зробив я його 8 вересня 2013 року з теплохода "Герой Танцоров".

Це тягне на підсудну справу. Зі мною взагалі ніхто навіть не намагався зв'язатися з приводу карбування. Це, м'яко кажучи, негарно. Могли б ту монетку подарувати. Є факт використання мого фото без мого дозволу. І я за це готовий боротися", – написав Антон Марчевський.

При цьому продемонстрував фото, яке, як він переконує, і було використано при карбуванні монети.






Більше про це (з додатковими доказами) за посиланням: http://www.0352.ua/news/943214
Прикріплення: 1805570.jpg (29.3 Kb) · 6889018.jpg (29.4 Kb)
 
GADДата: Середа, 02.09.2015, 19:22 | Повідомлення # 167
Генералиссимус
Група: Администраторы
Повідомлень: 7661
Нагороди: 7
Репутація: 6
Статус: Десь пішов
Олександр Мурашко

Монета номіналом 2 гр. виготовлена з нейзильбера, масою 12,8 г., діаметром 31, мм., якість карбування-спеціальний анциркулейтед, гурт-рифлений, тираж-30 000 шт.

Серія: Видатні особистості України

Присвячена140-річчю від дня народження живописця, педагога, громадського діяча, який зумів органічно поєднати кращі надбання французького імпресіонізму, елементи модерну і школи Петербурзької Академії мистецтв, створивши свій неповторний мистецький стиль, - Олександра Олександровича Мурашка.



На аверсі монети розміщено: ліворуч - малий Державний Герб України, під яким: номінал 2/ГРИВНІ, напис півколом УКРАЇНА, рік карбування монети - 2015 та логотип Монетного двору Національного банку України (унизу); у центрі - стилізовану композицію: Олександр Мурашко у майстерні під час створення картини Благовіщення.



На реверсі монети зображено Олександра Мурашка у майстерні біля мольберта. Художник тримає в лівій руці палітру, у правій - пензель, яким пише картину `Портрет дівчинки у червоному капелюсі`; праворуч написи: ОЛЕКСАНДР МУРАШКО (півколом) та роки його життя 1875 -/1919.


Художник: Кочубей Микола

Скульптор: Атаманчук Володимир

Джерело: http://www.bank.gov.ua/

Матеріал з вікіпедії Мурашко Олександр

Прикріплення: 5482326.jpg (37.9 Kb) · 9914880.jpg (37.6 Kb) · 6118103.jpg (49.2 Kb) · 8094447.jpg (50.0 Kb)
 
GADДата: Середа, 09.09.2015, 12:30 | Повідомлення # 168
Генералиссимус
Група: Администраторы
Повідомлень: 7661
Нагороди: 7
Репутація: 6
Статус: Десь пішов
Нацбанк вибачився перед тернополянином за те, що порушив авторські права



Ситyaцiя з ювiлeйнoю мoнeтoю, пpи кapбyвaннi якoї викopиcтaли фoтo тернопільського журналіста, дiйшлa дo лoгiчнoгo зaвepшeння. Про це повідомив на своїй сторінці у Фейсбуці Антон Марчевський.

“У мeнe в pyкaх – мoнeтa, якy мeнi вpyчив ocoбиcтo пpeдcтaвник Нaцioнaльнoгo бaнкy- пише Антон.

Вжe нa дpyгий дeнь пicля мoєї пyблiкaцiї-зaпитaння щoдo зaкoннocтi викopиcтaння зoбpaжeння нa мoнeтi мeнi пoдзвoнили з Нaцбaнкy i вiдpaзy пepeпpocили зa цe. Тoбтo мeнi нe дoвeлocь нiчoгo дoвoдити. Скaзaли, щo пpocтo yпycтили цeй мoмeнт з aвтopcьким пpaвoм пpи викoнaннi зaмoвлeння. Я зaпpoпoнyвaв миpнo дoмoвитиcь. І дoмoвилиcь.

Сьoгoднi мeнe зaпpocили дo oблacнoгo yпpaвлiння Нaцбaнкy. З них – мoнeтa (oднa cpiбнa i двi звичaйнi), з мeнe – poзпиcкa, щo я нe мaю пpeтeнзiй.

Звичaйнo, я мiг впepтиcь poгaми i вимaгaти чoгocь бiльшoгo. Алe тyт вiдpaзy бyли гoтoвi йти нa дiaлoг, a тoмy, як peзyльтaт, yci зaлишилиcь y вигpaшi.”


Джерело: http://tgn.in.ua/
Прикріплення: 9170499.jpg (21.8 Kb)
 
GADДата: Вівторок, 15.09.2015, 06:34 | Повідомлення # 169
Генералиссимус
Група: Администраторы
Повідомлень: 7661
Нагороди: 7
Репутація: 6
Статус: Десь пішов
Іван Карпенко-Карий

Монета номіналом 2 гр. виготовлена з нейзильбера, масою 12,8 г., діаметром 31, мм., якість карбування-спеціальний анциркулейтед, гурт-рифлений, тираж-30 000 шт.

Серія: Видатні особистості України

Присвячена 170-річчю від дня народження одного з фундаторів українського професійного театру, драматурга, актора, режисера, громадського і культурного діяча Івана Карповича Карпенка-Карого (Тобілевича), який подарував майстрам сцени і глядачам справжні драматургічні перлини. П`єси, створені ним, становлять цілу епоху в українській драматургії.



На аверсі монети розміщено: угорі малий Державний Герб України, напис півколом НАЦІОНАЛЬНИЙ БАНК УКРАЇНИ; у центрі стилізовану композицію: на сцені, увінчаній символом театру - масками комедії та трагедії, зображено фрагмент спектаклю, з рампи звисає картуш із написами `Хазяїн`, `Сто тисяч` як символ безкінечного таланту Карпенка-Карого; унизу - номінал 2 ГРИВНІ, рік карбування монети 2015 (праворуч) та логотип Монетного двору Національного банку України (ліворуч).



На реверсі монети зображено композицію, що символізує режисерський та акторський таланти Івана Карпенка-Карого: він - ляльковод з ляльками своїх героїв, праворуч - його родинний хутір; угорі півколом напис ІВАН КАРПЕНКО-КАРИЙ, та роки життя 1845 - 1907 (ліворуч).


Художник: Кочубей Микола

Скульптор: Дем`яненко Володимир, Іваненко Святослав

Джерело: http://www.bank.gov.ua/

ІВАН КАРПЕНКО-КАРИЙ

(1845 — 1907)




Народився Іван Карпович Тобілевич 29 вересня 1845р. в с. Арсенівка поблизу Єлисаветграда; батько його походив із старовинного зубожілого дворянського роду й працював прикажчиком поміщицького маєтку, а мати була простою селянкою. Освіту, до якої так тягнувся хлопець, довелося через матеріальну скруту обмежити чотирикласним училищем і з чотирнадцяти років заробляти на прожиття. Майже два десятиліття забрала в І. Тобілевича служба в різних канцеляріях — від писарчука до секретаря міського поліцейського управління.

Перебуваючи в Єлисаветграді (1865 — 1884), Тобілевич знайомиться з творами Руссо, Дідро, Вольтера, Герцена, з економічними трактатами Бокля, Мілля, разом із своїм другом М. Кропивницьким читає західноєвропейських письменників, філософів, соціологів. Переведений трохи більш як на рік до Херсона, він познайомився з колишнім учасником Кирило-Мефодіївського товариства і товаришем Т. Шевченка Д. П. Пильчиковим, під впливом якого прочитав “багато корисних книжок з історії народів, з класичної літератури, серед якої Шекспір і Островський зайняли перше місце”.

1863р. у Бобринці на Єлисаветградщині утворився драматичний гурток, одним з найактивніших учасників якого був І. Тобілевич. Він грав різні ролі у п'єсах Котляревського, Квітки-Основ'яненка, Кухаренка, Гоголя, Островського. В єлисаветградському гуртку Тобілевич був і керівником, і режисером, і актором, беручи участь у створенні вистав за п'єсами Островського, Гоголя, Грибоєдова, Мольера, Шіллера.

Демократичні переконання Тобілевича закономірно привели його до участі в організації (разом з П. І. Михалевичем) таємного гуртка, на засіданнях якого вивчали праці М. Чернишевського, Ф. Лассаля, Д. Мілля, К. Маркса та Ф. Енгельса. З метою популяризації революційно-демократичної та народницької літератури у гуртку планувалось перекласти українською мовою ряд творів російської белетристики — Г. Успенського, Ф. Решетникова, Ф. Нефедова, М. Наумова, О. Левітова, М. Златовратського та ін., підготувати загальний нарис політичної економії за М. Чернишевським. У цій роботі найактивнішу участь брав Тобілевич.

До першого етапу літературної творчості Тобілевича належить оповідання “Новобранець” (написане 1881р., опубліковане1889р. під псевдонімом Гнат Карий). У ньому йдеться про тяжку долю селянської родини, яка з величезними зусиллями вибивається із злиднів і, здається, могла б уже зрештою досягнути якогось добробуту, коли б не втручання державної машини.

Наскільки щільно в житті Тобілевича поєднувалась творча й громадсько-політична діяльність, свідчить той факт, що й оповідання “Новобранець”, і першу свою драму “Бурлака” (“Чабан”, 1883) він подавав на обговорення нелегального гуртка. Завершувати “Бурлаку”, як і “Хто винен?” (“Безталанна”), драматургові довелось уже в Новочеркаську, куди його було вислано у травні 1884р. за участь у діяльності гуртка та за допомогу політичним “злочинцям”. Щоб заробити на прожиття, піднаглядний Тобілевич працював підручним коваля, а згодом відкрив палітурну майстерню.

У 1886р. в Херсоні було видано перший “Збірник драматичних творів” І. Карпенка-Карого, до якого увійшли драми “Бондарівна” і “Хто винен?” та комедія “Розумний і дурень”, а в 1887р. опубліковано “Наймичку”. Але їх майже не купували, бо публіка не була привчена читати п'єси.

П'єси, створені Карпенком-Карим протягом майже п'ятнадцяти років, відбивають еволюцію явища, яке видозмінювалось буквально на очах драматурга — “глитайства”. Його персонажам — Михайлові Михайловичу (“Бурлака”), Окуню (“Розумний і дурень”, 1885), Цокулю (“Наймичка”, 1885), Калитці (“Сто тисяч”, 1890), Пузиреві (“Хазяїн”, 1900) — притаманне не просто збільшення економічних масштабів їх діяльності, їх здирства, воно ще яскравіше виявляє їх людську дрібність, а то й нікчемність, духовну порожнечу. Дещо осторонь їх стоїть Мартин Боруля, який домагається дворянського звання. Сатиричне зерно комедії “Мартин Боруля” (1886) пов'язане вже не із засобами збагачення чи привласнення того, що належить іншим, а з прагненням сільської буржуазії до політично-правової рівності з дворянством.

Дві останні гіркі комедії — “Суєта” (1903) і “Житейське море” (1904; визначена автором як “протяг”, тобто продовження, “Суєти”) — драматург назвав “сценами”, наче визнаючи приналежність їх до європейської нової драми. Так, у “Суєті” відсутній головний герой, і п'єса являє ряд сцен, покликаних характеризувати спосіб життя й мислення заможного селянина та його дорослих дітей, які представляють різні соціальні шари суспільства (хлібороб, учитель, дрібні службовці).

Навесні 1887р. І. Карпенкові-Карому було дозволено повернутися на Україну, але ще до кінця 1888р. він перебував на хуторі “Надія” (тепер заповідник у Кіровоградській області) під гласним наглядом поліції (негласний нагляд було знято з нього 12 березня 1903р.). Діставши громадянські права, Карпенко-Карий приєднався до нової театральної трупи, створеної його братом П. Саксаганським, у якій до кінця життя працював активно й напружено як артист, режисер, драматург. У 1897р. він складає “Записку до з'їзду сценічних діячів”, де з болем пише про безправне становище українського театру, про цензурні та інші урядові утиски.

Написане Карпенком-Карим протягом 90-х рр. на сучасну тематику виявляє прагнення дати народові “пьесы серьезные, моральные, нравоисправительные, исторические”. З повчальною метою створена побутова комедія “Судженої конем не об'їдеш” (переробка з Еркмана-Шатріана, 1892), в соціально-побутовій драмі “Батькова казка” (1892) також очевидна моралізаторська тенденція, підкреслена другою її назвою — “Гріх і покаяння”. Певним дидактизмом позначена драма “Понад Дніпром” (1897).

На матеріалі історичного минулого, осмислення якого, за переконанням І. Карпенка-Карого, покликане збагатити українську драматургію, написано п'єси “Бондарівна” (1884), “Паливода XVIII століття” (1893; підготовчим етапом було створення у 1884р. п'єси “З Івана пан, а з пана Іван”), “Чумаки” (1897), “Лиха іскра поле спалить і сама щезне” (1896), “Сава Чалий” (1899), “Гандзя” (1902).

Твори Карпенка-Карого “Лиха іскра поле спалить і сама щезне” (1896) та “Гандзя” (1902) були спробами на фольклорному матеріалі, присвяченому давньому минулому, вийти до філософських узагальнень про долю України й подати їх у цікавій сценічній формі.

Трагедії Карпенка-Карого “Сава Чалий”, так само створеній на основі народної історичної пісні, притаманні глибокий психологізм, точна й переконлива вмотивованість дій та вчинків героїв.

І. Карпенко-Карий помер після тяжкої хвороби 15 вересня 1907р. у Берліні, куди їздив на лікування; поховано його на хуторі “Надія”.

Драматургія І. Карпенка-Карого своєрідно підсумувала майже столітній розвиток української драматургії, піднявши її на новий рівень. Вражаючи тематичним і жанровим багатством, вона у своїй цілісності являє собою різноманітну картину життя України протягом століть. В художній розробці історичного чи фольклорного матеріалу далекого минулого досить відчутним є зв'язок з тогочасними життєвими проблемами Твори Карпенка-Карого багатьма своїми елементами входять в ідейно-естетичний контекст нової європейської драми.


Джерело: http://ukrclassic.com.ua/
Прикріплення: 5066682.jpg (41.9 Kb) · 5422025.jpg (43.8 Kb) · 8125372.jpg (32.7 Kb)
 
GADДата: Четвер, 17.09.2015, 18:05 | Повідомлення # 170
Генералиссимус
Група: Администраторы
Повідомлень: 7661
Нагороди: 7
Репутація: 6
Статус: Десь пішов
400 років Національному університету `Києво-Могилянська академія

Монета номіналом 2 гр. виготовлена з нейзильбера, масою 12,8 г., діаметром 31, мм., якість карбування-спеціальний анциркулейтед, гурт-рифлений, тираж-30 000 шт.

Дата введення в обіг: 15 вересня 2015

Серія: Вищі навчальні заклади України

Присвячена одному з найстаріших вищих навчальних закладів України, заснованому в 1615 році як Київська братська школа. Важко переоцінити роль Києво-Могилянської академії в історії України, бо вона справила величезний вплив на розвиток освіти, науки, культури, суспільної свідомості, сприяла піднесенню інтелектуального рівня нації тощо. За свою вікову історію академія та її випускники відігравали визначальну роль на багатьох етапах історичного розвитку України.



На аверсі монети розміщено: угорі - малий Державний Герб України, праворуч від якого: напис УКРАЇНА та рік карбування 2015; у центрі на дзеркальному тлі - герб Києво-Могилянської академії, обрамлений стрічкою із девізом університету латиною: TEMPUS FUGIT, ACADEMIA SEMPITERNA (`Час плинний - академія вічна`); під гербом - номінал ДВІ ГРИВНІ; ліворуч над стрічкою - логотип Монетного двору Національного банку України.



На реверсі монети на тлі староакадемічного (Мазепинського) корпусу зображено фрагмент гравюри - три спудеї із сувоями в руках та розміщено написи: КИЄВО-МОГИЛЯНСЬКА АКАДЕМІЯ (угорі по колу), 400 РОКІВ (над будівлею), унизу на тлі стилізованого барокового орнаменту - НАЦІОНАЛЬНИЙ/УНІВЕРСИТЕТ.


Художник: Таран Володимир, Харук Олександр, Харук Сергій

Скульптор: Демяненко Анатолій

400 років Національному університету `Києво-Могилянська академія (срібло)

Монета номіналом 5 гр. виготовлена зі срібла (Ag 925), масою 15,55 г., діаметром 33 мм., якість карбування- пруф, гурт-гладкий із заглибленим написом, тираж-2000 шт.

Дата введення в обіг: 15 вересня 2015

Присвячена одному з найстаріших вищих навчальних закладів України, заснованому в 1615 році як Київська братська школа. Важко переоцінити роль Києво-Могилянської академії в історії України, бо вона справила величезний вплив на розвиток освіти, науки, культури, суспільної свідомості, сприяла піднесенню інтелектуального рівня нації тощо. За свою вікову історію академія та її випускники відігравали визначальну роль на багатьох етапах історичного розвитку України.

Серія: Вищі навчальні заклади України



На аверсі монети розміщено: угорі - малий Державний Герб України, праворуч від якого: напис УКРАЇНА та рік карбування 2015; у центрі на дзеркальному тлі - герб Києво-Могилянської академії, обрамлений стрічкою із девізом університету латиною: TEMPUS FUGIT, ACADEMIA SEMPITERNA (`Час плинний - академія вічна`); під гербом - номінал П`ЯТЬ ГРИВЕНЬ.



На реверсі монети на тлі староакадемічного (Мазепинського) корпусу зображено фрагмент гравюри - три спудеї із сувоями в руках та розміщено написи: КИЄВО-МОГИЛЯНСЬКА АКАДЕМІЯ (угорі по колу), 400 РОКІВ (над будівлею), унизу на тлі стилізованого барокового орнаменту - НАЦІОНАЛЬНИЙ/УНІВЕРСИТЕТ.


Художник: Таран Володимир, Харук Олександр, Харук Сергій

Скульптор: Демяненко Анатолій

Джерело: http://www.bank.gov.ua/
Прикріплення: 2330900.jpg (46.8 Kb) · 6521128.jpg (46.5 Kb) · 1675420.jpg (45.8 Kb) · 1244722.jpg (46.2 Kb)
 
GADДата: Четвер, 17.09.2015, 20:40 | Повідомлення # 171
Генералиссимус
Група: Администраторы
Повідомлень: 7661
Нагороди: 7
Репутація: 6
Статус: Десь пішов


Прикріплення: 9845453.jpg (67.9 Kb) · 9065294.jpg (70.6 Kb) · 0336624.jpg (29.1 Kb) · 8868438.jpg (42.5 Kb)
 
GADДата: Середа, 23.09.2015, 19:56 | Повідомлення # 172
Генералиссимус
Група: Администраторы
Повідомлень: 7661
Нагороди: 7
Репутація: 6
Статус: Десь пішов
Терезки

Серія: Дитячий Зодіак

Присвячена дітям, які народилися під сузір`ям Терезів.

Монета номіналом 2 гр. виготовлена зі срібла (Ag 925), масою в чистоті 7,78 г., діаметром 26,5 мм., якість карбування- спеціальний анциркулейтед, гурт-глдицй, тираж-10000 шт



На аверсі монети розміщено: угорі малий Державний Герб України, написи: угорі півколом - НАЦІОНАЛЬНИЙ БАНК УКРАЇНИ, унизу - номінал ДВІ ГРИВНІ та стилізовану композицію - на тлі зіркового неба зображення знаків зодіаку, під якими на місяці солодко спить дитина; рік карбування монети 2015 та логотип Монетного двору Національного банку України (праворуч), позначення металу, проби та маси Ag 925/7,78 (ліворуч).



На реверсі монети зображено стилізовану композицію - ліворуч на матовому тлі символ знака зодіаку Терезів, у центрі над травою - терези на яких сидять іграшки: лялька (ліворуч) та ведмежатко (праворуч), угорі напис - ТЕРЕЗКИ.


Художник: Фандікова Наталія
Скульптор: Іваненко Святослав, Демяненко Анатолій

Джерело: http://www.bank.gov.ua/
Прикріплення: 6513912.jpg (48.2 Kb) · 6356006.jpg (42.1 Kb)
 
GADДата: Середа, 23.09.2015, 20:17 | Повідомлення # 173
Генералиссимус
Група: Администраторы
Повідомлень: 7661
Нагороди: 7
Репутація: 6
Статус: Десь пішов
Прикріплення: 0230875.jpg (43.5 Kb) · 5611008.jpg (39.7 Kb)
 
GADДата: П`ятниця, 25.09.2015, 06:59 | Повідомлення # 174
Генералиссимус
Група: Администраторы
Повідомлень: 7661
Нагороди: 7
Репутація: 6
Статус: Десь пішов
Олешківські піски

Монета номіналом 2 гр. виготовлена з нейзильбера, масою 12,8 г., діаметром 31, мм., якість карбування-спеціальний анциркулейтед, гурт-рифлений, тираж-35 000 шт.

Серія: Інші монети

Присвячена унікальному природному об`єкту, одному з найбільших піщаних масивів Європи, завдовжки майже 150 км, завширшки близько 30 км, - Олешківським піскам (Херсонська область). Цей піщаний масив зі збереженими рідкісними рослинними та тваринними угрупованнями з раритетними, ендемічними та реліктовими видами у 2010 році оголошено Національним природним парком.



На аверсі монети на матовому тлі пустельного пейзажу зі слідами людини (ліворуч) розміщено: угорі - малий Державний Герб України, під яким напис УКРАЇНА; праворуч рік карбування - 2015; унизу номінал - 2/ГРИВНІ та логотип Монетного двору Національного банку України.



На реверсі монети на матовому тлі пустельного пейзажу зображено ящірку, угорі півколом - напис ОЛЕШКІВСЬКІ ПІСКИ.


Монета номіналом 10 гр. виготовлена зі срібла (Ag 925), масою 31,1 г., діаметром 38,6 мм., якість карбування-пруф, гурт-гладкий із заглибленим написом, тираж-3000 шт.

Серія: Інші монети

Присвячена унікальному природному об`єкту, одному з найбільших піщаних масивів Європи, завдовжки майже 150 км, завширшки близько 30 км, - Олешківським піскам (Херсонська область). Цей піщаний масив зі збереженими рідкісними рослинними та тваринними угрупованнями з раритетними, ендемічними та реліктовими видами у 2010 році оголошено Національним природним парком.



На аверсі монети на матовому тлі пустельного пейзажу зі слідами людини (ліворуч) розміщено: угорі - малий Державний Герб України, під яким напис УКРАЇНА; праворуч рік карбування - 2015; унизу номінал - 10/ГРИВЕНЬ.



На реверсі монети на матовому тлі пустельного пейзажу зображено ящірку, угорі півколом - напис ОЛЕШКІВСЬКІ ПІСКИ.


Художник: Іваненко Святослав

Скульптор: Іваненко Святослав

Джерело: http://www.bank.gov.ua/
Прикріплення: 7230777.jpg (23.6 Kb) · 9321770.jpg (24.7 Kb) · 3467465.jpg (23.0 Kb) · 6802344.jpg (22.3 Kb)
 
GADДата: Неділя, 27.09.2015, 13:59 | Повідомлення # 175
Генералиссимус
Група: Администраторы
Повідомлень: 7661
Нагороди: 7
Репутація: 6
Статус: Десь пішов




Прикріплення: 7875198.jpg (33.5 Kb) · 4672463.jpg (33.1 Kb) · 7307860.jpg (21.4 Kb) · 0662550.jpg (28.6 Kb)
 
GADДата: Понеділок, 28.09.2015, 09:57 | Повідомлення # 176
Генералиссимус
Група: Администраторы
Повідомлень: 7661
Нагороди: 7
Репутація: 6
Статус: Десь пішов
Підгорецький замок

Монета номіналом 10 гр. виготовлена зі срібла (Ag 925), масою 31,1 г., діаметром 38,6 мм., якість карбування-пруф, гурт-гладкий із заглибленим написом, тираж-2000 шт.

Серія: Пам'ятки архітектури України

Присвячена історико-архітектурному шедевру ХVІІ століття, одному із найкрасивіших замків України в стилі ренесанс. Підгорецький замок - триповерховий палац із службовими приміщеннями, які утворювали квадратний двір, терасою з балюстрадою і скульптурами, відкритими аркадами-галереями - рідкісне поєднання палацу й оборонної споруди, що за вишуканістю не поступається французькому Версалю. Ця пам`ятка архітектури розташована в селі Підгірці Бродівського району Львівської області.



На аверсі монети розміщено: угорі напис УКРАЇНА, під яким - малий Державний Герб України; унизу номінал -10/ГРИВЕНЬ, у центрі - стилізований бароковий картуш із зображенням плану замку. На монеті з нейзильберу унизу ліворуч розміщено логотип Монетного двору Національного банку України.



На реверсі монети зображено Підгорецький замок, на передньому плані вершників, на дзеркальному тлі розміщено написи - ПІДГОРЕЦЬКИЙ ЗАМОК (угорі півколом), XVII cт. (унизу).

Монета номіналом 5 гр. виготовлена з нейзильбера, масою 16,54 г., діаметром 35 мм., якість карбування-спеціальний анциркулейтед, гурт-рифлений, тираж-35000 шт.



На аверсі монети розміщено: угорі напис УКРАЇНА, під яким - малий Державний Герб України; унизу номінал - 5/ГРИВЕНЬ; у центрі - стилізований бароковий картуш із зображенням плану замку. На монеті з нейзильберу унизу ліворуч розміщено логотип Монетного двору Національного банку України.



На реверсі монети зображено Підгорецький замок, на передньому плані вершників, на дзеркальному тлі розміщено написи - ПІДГОРЕЦЬКИЙ ЗАМОК (угорі півколом), XVII cт. (унизу).

Художник: Кочубей Микола

Скульптор: Іваненко Святослав, Атаманчук Володимир


Джерело: http://www.bank.gov.ua/

Прикріплення: 0493493.jpg (22.7 Kb) · 9491648.jpg (21.9 Kb) · 5811476.jpg (22.8 Kb) · 7054223.jpg (23.0 Kb)
 
GADДата: П`ятниця, 09.10.2015, 08:53 | Повідомлення # 177
Генералиссимус
Група: Администраторы
Повідомлень: 7661
Нагороди: 7
Репутація: 6
Статус: Десь пішов
Прикріплення: 2666209.jpg (26.8 Kb)
 
GADДата: П`ятниця, 09.10.2015, 09:03 | Повідомлення # 178
Генералиссимус
Група: Администраторы
Повідомлень: 7661
Нагороди: 7
Репутація: 6
Статус: Десь пішов
День захисника України

Дата введення в обіг: 12 жовтня 2015

Монета номіналом 5 гр. виготовлена з нейзильбера, масою 16,54 г., діаметром 35 мм., якість карбування-спеціальний анциркулейтед, гурт-рифлений, тираж-50000 шт.

Серія: Інші монети


Присвячена вшануванню мужності та героїзму, нескореності й волелюбності борців за національну справу усіх поколінь та Дню захисника України. Це свято за історичною традицією відзначається 14 жовтня - у день Покрови Пресвятої Богородиці, за яким закріпилася ще й друга назва - Козацька Покрова, воно асоціюється з такими поняттями, як військова честь, звитяга, мужність та лицарство. Образ Божої Матері, яка тримає білу довгу покрову, став своєрідним оберегом України, символом її споконвічного прагнення до встановлення злагоди і миру.



На аверсі монети на тлі орнаменту розміщено: постать Пресвятої Богородиці, під омофором якої козаки (ліворуч) та сучасні воїни-захисники (праворуч); малий Державний Герб України (ліворуч); угорі півколом написи: УКРАЇНА, 2015, П`ЯТЬ ГРИВЕНЬ - та логотип Монетного двору Національного банку України (праворуч).



На реверсі монети на тлі камуфляжу (використано тамподрук) стилізовано зображено тризуб - Знак Княжої Держави Володимира Великого, угорі написи півколом: ЗА ЧЕСТЬ! ЗА СЛАВУ! ЗА НАРОД!

Художник: Таран Володимир, Харук Олександр, Харук Сергій

Скульптор: Атаманчук Володимир, Іваненко Святослав

Джерело: http://www.bank.gov.ua/
Прикріплення: 3916805.jpg (77.3 Kb) · 7138424.jpg (89.2 Kb)
 
GADДата: П`ятниця, 30.10.2015, 09:48 | Повідомлення # 179
Генералиссимус
Група: Администраторы
Повідомлень: 7661
Нагороди: 7
Репутація: 6
Статус: Десь пішов
Скорпіончик

Серія: Дитячий Зодіак

Присвячена дітям, які народилися під сузір`ям Скорпіона.

Монета номіналом 2 гр. виготовлена зі срібла (Ag 925), масою в чистоті 7,78 г., діаметром 26,5 мм., якість карбування- спеціальний анциркулейтед, гурт-гладкий, тираж-10000 шт



На аверсі монети розміщено: угорі малий Державний Герб України, написи: угорі півколом - НАЦІОНАЛЬНИЙ БАНК УКРАЇНИ, унизу - номінал ДВІ ГРИВНІ та стилізовану композицію - на тлі зіркового неба зображення знаків зодіаку, під якими на місяці солодко спить дитина; рік карбування монети 2015 та логотип Монетного двору Національного банку України (праворуч), позначення металу, проби та маси Ag 925/7,78 (ліворуч).



На реверсі монети зображено стилізовану композицію - ліворуч на матовому тлі символ знака зодіаку Скорпіона, у центрі - скорпіончик, угорі напис - СКОРПІОНЧИК.


Художник: Фандікова Наталія

Скульптор: Іваненко Святослав

100 років Національному університету водного господарства та природокористування (м. Рівне)

Монета номіналом 2 гр. виготовлена з нейзильбера, масою 12,8 г., діаметром 31, мм., якість карбування-спеціальний анциркулейтед, гурт-рифлений, тираж-25 000 шт.

Серія: Вищі навчальні заклади України

Присвячена вищому навчальному закладу, що готує фахівців для багатьох галузей економіки країни за важливими напрямами: водне господарство, гідротехнічне будівництво та гідроенергетика, землеустрій та геоінформатика тощо. .



На аверсі монети розміщено: угорі малий Державний Герб України, праворуч від якого напис УКРАЇНА, під ними - номінал 2 ГРИВНІ (ліворуч) та рік карбування 2015, логотип Монетного двору Національного банку України (праворуч); у центрі на дзеркальному тлі зображено будівлю університету, під якою - стилізовані хвилі та квітка.



На реверсі монети на дзеркальному тлі зображено кольоровий логотип університету (використано тамподрук), під яким напис 100/РОКІВ, та по колу написи: НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ (угорі) ВОДНОГО ГОСПОДАРСТВА ТА ПРИРОДОКОРИСТУВАННЯ м. РІВНЕ.


Художник: Атаманчук Володимир

Скульптор: Атаманчук Володимир

Джерело: http://www.bank.gov.ua/



Прикріплення: 9124760.jpg (47.0 Kb) · 3108775.jpg (42.6 Kb) · 5937083.jpg (41.6 Kb) · 1726728.jpg (45.7 Kb) · 8528776.jpg (27.1 Kb) · 1187149.jpg (41.5 Kb) · 9471353.jpg (33.6 Kb)
 
GADДата: П`ятниця, 20.11.2015, 17:17 | Повідомлення # 180
Генералиссимус
Група: Администраторы
Повідомлень: 7661
Нагороди: 7
Репутація: 6
Статус: Десь пішов
Нацбанк планує випустити монети у 20 і 50 гривень



Банкнотно-монетний двір Національного банку зараз тестує карбування нових монет номіналом 20 і 50 гривень. Про це повідомило джерело у Нацбанку, інформує УНН.

За його інформацією, Монетний двір НБУ зараз тестує карбування за попередньо виробленими ескізами монети жовтого кольору номіналом 1, 2, 5, 10 гривень.

Також тестують карбування монет номіналом 20 і 50 гривень білого кольору.

"Якщо ці монети пройдуть тестування і не буде браку при карбуванні, то наступного року Монетний двір може розпочати їхнє карбування. Не виключено, що наступного року всі ці монети будуть введені в обіг", - сказав співрозмовник агентства.

Нагадаємо, у березні 2015 року у НБУ повідомляли, що регулятор вивчає питання вилучення з готівкового обігу монет дрібних номіналів – одну та дві.


Джерело: http://gazeta.ua/
Прикріплення: 1367840.jpg (63.7 Kb)
 
Форум » ХОБІ,ЗАХОПЛЕННЯ » Нумізматика » Українська монета.
Пошук:

Вверх