П`ятниця, 29.03.2024, 08:45
LEVEL
Головна Реєстрація Вхід
Вітаю Вас, Гость · RSS
[ Нові повідомлення · Учасники · Правила форуму · Пошук · RSS ]
Форум » ХОБІ,ЗАХОПЛЕННЯ » Нумізматика » Українська монета.
Українська монета.
GADДата: Середа, 29.10.2014, 13:09 | Повідомлення # 136
Генералиссимус
Група: Администраторы
Повідомлень: 7661
Нагороди: 7
Репутація: 6
Статус: Десь пішов
НОВА МОНЕТА НБУ

Остап Вишня

Дата введення в обіг: 29 жовтня 2014

Серія: Видатні особистості України

Присвячена 125-річчю від дня народження Остапа Вишні (Павла Михайловича Губенка) - видатного українського письменника, блискучого майстра гумористичних оповідань, фейлетонів, шаржів. Самобутній і неповторний митець, автор відомих збірок `Чухраїнці`, `Вишневі усмішки`, `Зенітка`, `Мисливські усмішки` Остап Вишня був захоплений дивовижною красою України, милозвучністю та багатством її мови, величчю та глибиною душі українського народу, риси якого втілив у мудрих, працьовитих, дотепних, кмітливих і щирих своїх героях.

Вартість, грн: 20

Монета номіналом 2 гр. виготовлена з нейзильбера, масою 12,8 г., діаметром 31, мм., якість карбування-спеціальний анциркулейтед, гурт-рифлений, тираж-20000 шт.



На аверсі монети розміщено: угорі малий Державний Герб України та напис півколом НАЦІОНАЛЬНИЙ БАНК УКРАЇНИ; у центрі - композицію, що символізує улюблену народом збірку `Вишневі усмішки`: рушниця, що заряджається двома вишеньками, та наповнений ними капелюх, логотип Монетного двору Національного банку України (ліворуч), рік карбування монети - 2014 (праворуч) та номінал - ДВІ ГРИВНІ (унизу).



На реверсі монети розміщено: портрет Остапа Вишні, навколо якого зображено героїв його творів, угорі півколом - напис ОСТАП ВИШНЯ (праворуч), роки його життя - 1889/1956 (ліворуч).


Художник: Кочубей Микола
Скульптор: Дем`яненко Володимир

За матеріалами сайту: http://bank.gov.ua/

Остап Вишня ( Павло Михайлович Губенко )



Життєпис

Народився на хуторі Чечва біля містечка Грунь Зіньківського повіту на Полтавщині (нині Охтирський район Сумської області) в багатодітній (17 дітей) селянській сім'ї. Закінчив початкову, потім двокласну школу в Зінькові, згодом продовжив навчання в Київській військово-фельдшерській школі, після закінчення якої (1907) працював фельдшером — спочатку в російській армії, а з часом — у хірургічному відділі лікарні Південно-Західної залізниці. Та, як згадував письменник, він не збирався присвятити себе медицині — тож, працюючи в лікарні, займався самоосвітою, склав екстерном екзамен за гімназію і у 1917 вступив до Київського університету; одначе скоро залишив навчання і повністю віддався журналістській і літературній праці. Вчився добре.

Офіцер медичної служби УНР

З 1918 — мобілізований до Армії УНР у медичні частини. Зробив швидку кар'єру — у полон до леніністів потрапив 1919 у ранзі начальника медично-санітарного управління Міністерства залізниць УНР. У його розпорядженні були всі залізничні шпиталі, в яких лежали хворі офіцери і вояки Української Галицької армії, Дієвої Армії Української Народної Республіки.

ВЧК вважало великим успіхом полон офіцера Губенка — високопоставлений «петлюрівський» урядовець утримувався у Харкові до 1921 — «до повного закінчення громадянської війни» (таким було формулювання ревтрибуналів для опонентів окупаційної радянської влади).

«Реанімував» Губенка мало не сам Микола Скрипник — соратник Леніна. Скрипник буцімто читав його гуморески в офіційних виданнях УНР. Павло Губенко справді писав чесно та їдко: не зважаючи на військовий стан, немилосердно висміював недоліки Директорії, на кпини брав і особисто Головного Отамана Симона Петлюру. Саме йому приписується крилата фраза: «У вагоні Директорія, під вагоном територія…» Але така слава не допомогла Вишні — згодом офіцеру Армії УНР помстилися за службу Україні: буде ленінська в'язниця і сталінський концтабір.

Творчість

Перший надрукований твір Остапа Вишні — «Демократичні реформи Денікіна (Фейлетон. Матеріалом для конституції бути не може).» — побачив світ за підписом «П. Грунський» у Кам'янці-Подільському в газеті «Народна воля» 2 листопада 1919.

В цій же газеті було надруковано ще кілька фейлетонів молодого письменника, а з квітня 1921, коли він став працівником республіканської газети «Вісті ВУЦВК», розпочався період його активної творчості і систематичних виступів у пресі. Псевдонім Остап Вишня вперше з'явився 22 липня 1921 в «Селянській правді» під фейлетоном «Чудака, їй-богу!».

Остап Вишня проводив і велику громадську роботу. Він брав участь у діяльності літературних об'єднань «Плуг» і «Гарт», в організації та редагуванні, разом з Е. Блакитним, перших двох номерів журналу «Червоний Перець» (1922) і продовжив працю в цьому журналі, коли в 1927 р. було поновлено його вихід. Відома робота Остапа Вишні в оргкомітеті Спілки письменників.

З Вишні був бездоганно вірний друг і товариш. Його знайомі оповідають, що він рятував своїх товаришів матеріально і гумором в підвалах ЧК, де він сидів десь із кінця 1919 до весни 1921; і в тюрмі НКВС у Харкові, де він сидів з 26 грудня 1933 до весни 1934, і в концтаборі на Печорі 1934–1943 pp. Коли 1931 був арештований Максим Рильський, з яким Вишня дружив так само міцно, як з Хвильовим, Кулішем і Досвітнім, то Вишня, не боячись накликати на себе гнів НКВС, кинувся з Харкова до Києва на допомогу безрадній родині поета, а після щасливого звільнення Рильського з тюрми — забрав його до себе в Харків на кілька тижнів у гості.

Арешт під час Голодомору 1932–1933

До арешту Остапа Вишні приклав руку український письменник Олексій Полторацький (1905–1977), який у 1930 році в журналі «Нова ґенерація» (№ 2—4) опублікував статтю «Що таке Остап Вишня» із брутальною ідеологічною критикою творчості гумориста. Стаття була передрукована в журналі «Радянська література» (1934. № 4). Ось характерні цитати: «Пісенька Остапа Вишні одспівана. Літературна творчість цього фашиста і контрреволюціонера, як остаточно стає ясно, була не більше ніж машкарою, «мистецьким» прикриттям, за яким ховаючись, він протаскував протягом кількох років у друковане слово свої націоналістичні куркульські ідейки і погляди». «...я щасливий відзначити... що моя стаття стає епітафією на смітникові, де похована «творчість» Остапа Вишні».

1933 року популярний письменник був превентивно звинувачений в контрреволюційній діяльності й тероризмі, зокрема в замаху на товариша Постишева під час жовтневої демонстрації. Запроторений до таборів ГУЛАГу. У в'язниці контактував із відомим кубанським фольклористом Сергієм Мастепановим, який також був ув'язнений у ГУЛАГу.

Звільнений і повернувся до літературної праці 1943.

Вишню мали розстріляти, але його врятував щасливий випадок. Вишню перекидають просто із арештантського барака на Печорі (Комі АРСР) в письменницький кабінет у щойно реокупованому Києві.

Одна з причин несподіваного звільнення — успіхи УПА на військовому та ідеологічному фронті. Сталін вирішив, що петлюрівець Вишня своїми гуморесками має спростовувати «наклепи націоналістів» нібито улюбленця цілої України — Вишню — закатувала Москва, і висміяти «буржуазних націоналістів», насамперед УПА. Так у 1945–1946 з'явилась «Самостійна дірка» Остапа Вишні — голос гумориста з могили. «Буржуазні націоналісти» й повстанці привітали звільнення Остапа Вишні, частину заслуги в якому цілком слушно приписали і собі, та подякували гумористові, що він першим у широкій радянській пресі поінформував світ, що УПА активно діє та перемагає.

Повоєнний період

Перший твір після концтабору — «Зенітка». Другий і останній період творчості був непростим для Вишні. Щоб приховати свою справжню сатиру, він відточує образ героя-оповідача, мудрого, дотепного, занозистого часом, але сумного.

Після закінчення Другої світової війни Остап Вишня також став членом редколегії журналу «Перець» і активним його співпрацівником.


Могила Остапа Вишні

Влада надала Вишні квартиру в будинку письменників Роліт, де він мешкав до 1952 року. В 1955 році реабілітований судовими органами СРСР. Помер 28 вересня 1956 року. Похований на Байковому кладовищі (надгробний пам'ятник — граніт; скульптор М. Д. Декерменджі, архітектор Я. Ф. Ковбаса; встановлений у 1958 році)[1]

Оцінка критиків

У своїх творах Остап Вишня найбільше атакував слабкості свої, своїх земляків, вважаючи, за Гоголем, що «кому вже немає духу посміятися з власних хиб своїх, краще тому вік не сміятися». Особливо нещадно висміював Вишня слабість в українців інстинкту громадської і національної єдності, їхню інертність, всі ті анахронічні риси в психології та мисленні українця, що так дорого обійшлись і обходяться Україні.

Остап Вишня здобув визнання самобутнього майстра української сатири і гумору. Започаткував новий жанр — усмішка.

Усмішка — це різновид фейлетону та гуморески. Ввів цей термін сам Остап Вишня. Пізніше він писав: "Хоч «фейлетон» уже й завоював у нас повне право на життя, та, на мою думку, слово «усмішка» нашіше від «фейлетону»". Автор «Вишневих усмішок» освоює і далі розвиває традиції вітчизняної та світової сатиричної літератури й народної творчості. Передусім традиції класиків (Гоголя і Шевченка, Щедріна і Франка, Мартовича і Чехова).

У ранніх творах (1920-ті) віддав належне моді на антирелігійні анекдоти, окремі з яких були популярні.

Родина

Його дружина, Варвара Маслюченко, — українська акторка.



Твори

"Демократичні реформи Денікіна (Фейлетон. Матеріалом для конституції бути не може) (1919)

Чухраїнці (1926)

Моя автобіографія (1927)

Зенітка(1944)

Бекас (1945)

Як варити і їсти суп із дикої качки (1945)

Вальдшнеп (1945)

Ведмідь (1945)

Лисиця (1945)

Вовк (1945)

Заєць (1945)

Ленінград і ленінградці (1945)

Дика гуска (1946)

Дика коза (1946)

Перепілка (1946)

Лось (1946)

Дикий кабан, або вепр (1946)

Дрохва (1946)

Екіпіровка мисливця (1947)

Дилда (1948)

З крякухою на озері (1948)

У ніч під Новий Рік (1950)

Короп (1951)

Лебідь (1951)

Фазани (1952)

Отак і пишу (1954)

Перший диктант (1955)

Щука (1956)

Збірка «Мисливські усмішки» (1956)

Джерело: http://uk.wikipedia.org/
Прикріплення: 2538940.jpg (21.2 Kb) · 7126826.jpg (20.5 Kb) · 6471337.jpg (10.9 Kb) · 4962565.jpg (16.3 Kb) · 8152947.jpg (7.7 Kb)
 
GADДата: Четвер, 13.11.2014, 18:36 | Повідомлення # 137
Генералиссимус
Група: Администраторы
Повідомлень: 7661
Нагороди: 7
Репутація: 6
Статус: Десь пішов
10 гривень. 2008. На шляхах до незалежності. Українсько-шведські воєнно-політичні союзи XVII-XVIII ст.

Українсько-шведські воєнно-політичні союзи XVII — XVIII ст.» — пам'ятна монета Національного банку України, випущена з нагоди укладання українсько-шведських союзів, а саме Корсунської угоди 1657 року, Великобудищанського трактату 1709 року, та на відзначення 300-річчя подій, пов'язаних з воєнно-політичним виступом гетьмана Івана Мазепи. Ці міжнародні угоди були спрямовані на здобуття державної незалежності Української держави.

Монету було введено в обіг 29 вересня 2008 року.




Ag 925. 10 гривень. 2008. . Вага: 31,1. Тираж: 5.000

На аверсі монети вгорі розміщено напис півколом «НАЦІОНАЛЬНИЙ БАНК УКРАЇНИ», малий Державний Герб України, під яким номінал монети та рік карбування — «10/ ГРИВЕНЬ/2008», стилізоване зображення сувоїв з печатками, що символізують українсько-шведські воєнно-політичні союзи.

На реверсі монети на тлі прапорів зображено портретний ряд — гетьмани Богдан Хмельницький та Іван Мазепа, королі Карл XII та Карл X Густав (зліва направо)— найбільш знакові персони відповідного історичного періоду.


Автори ескізів: Володимир Таран, Олександр Харук, Сергій Харук.

Автори моделей: Анатолій Дем'яненко, Володимир Дем'яненко.

Корсунська рада — козацька рада, яка відбулася 26 жовтня (6 листопада) 1657 у м. Корсуні.

Учасники ради: генеральна старшина, делегати від рядового козацтва і духівництва. На ній були присутні також посли Швеції, Речі Посполитої, Туреччини, Кримського ханства, Семигорода, Молдови. Корсунська рада 1657 підтвердила рішення попередніх козацьких рад про обрання гетьманом України Івана Виговського. Під час ради було ратифіковано угоду про українсько-шведський військово-політичний союз, за умовами якої шведський король Карл Х Густав зобов'язувався домагатися визнання Річчю Посполитою незалежності України. Західноукраїнські землі та Берестейське і Полоцьке воєводства, які перебували під владою Речі Посполитої, мали увійти до складу України-Гетьманщини. На Корсунській раді ухвалено поновити союзні відносини з Кримським ханством і Туреччиною та укласти перемир'я з Річчю Посполитою. Вона остаточно вирішила питання переорієнтації зовнішньополітичного курсу української держави шляхом припинення союзницьких відносин з Московським царством і укладання воєнно-політичних угод з іншими державами. Але складна внутрішньополітична і зовнішня ситуація не дала змоги реалізувати умови Корсунської ради 1657 та зумовила підписання гетьманом Іваном Виговським Гадяцького договору 1658.


Союз зі Швецією

Загальне невдоволення штовхнуло Мазепу шукати іншого покровителя. Коли польський союзник Карла XII Станіслав Лещинський став погрожувати нападом на Україну, Мазепа звернувся за допомогою до Петра I. Цар, чекаючи наступу шведів, відповів: «Я не можу дати навіть десяти чоловік; боронися, як знаєш».

Після того, як Мазепа переконався в тому, що цар нищить основи української державності, він вирішив використати умови, створені Північною війною (1700–1721) для розв'язання державницьких проблем іншим шляхом. Цар порушив зобов'язання обороняти Україну від ненависних поляків, що було основою угоди 1654 року, український гетьман перестав вважати себе зобов'язаним зберігати вірність цареві. 7 листопада (28 жовтня) 1708 року, коли Карл XII, який ішов на Москву, завернув в Україну, Мазепа, в надії запобігти спустошенню свого краю, перейшов на бік шведів. За ним пішло близько 3 тисяч козаків і провідних членів старшини.

Мазепа звертається до війська з яскравою промовою: Братія, прийшла наша пора; скористаємось цим випадком: помстимося москалям за їх тривале насилля над нами, за всі скоєні ними жорстокості й несправедливості, збережемо на майбутні часи нашу свободу і права козацькі од їх посягань! Ось коли надійшов час скинути з себе їх остогидле ярмо й зробити нашу Україну країною вільною й ні від кого не залежною.

За словами Пилипа Орлика (в меморіалі «Déduction des droits de l'Ukraine» — «Вивід прав України», складеному 1712 року), зміст угоди 1708 року був такий: Україна і землі, до неї прилучені, мають бути вільними й незалежними; король шведський зобов'язується оберігати їх від усіх ворогів; зокрема, король має вислати туди негайно помічні війська, коли того буде вимагати потреба та коли цього будуть домагатися гетьман та його Стани (Etats). Усе завойоване на території Росії, але колись належне «руському» (українському) народові, має бути повернене до Князівства українського; Мазепа мав бути князем українським або гетьманом довічним; після його смерті Генеральна Рада («Стани») мала обрати нового гетьмана; король шведський не має права привласнювати собі ні титулу, ні герба Князівства Українського. Нарешті, для забезпечення цієї угоди і в інтересах безпеки (шведського війська) на території України на весь час війни передаються шведам міста Стародуб, Мглин, Батурин, Гадяч і Полтава.


Джерело: http://uk.wikipedia.org/
Прикріплення: 7698707.jpg (410.3 Kb) · 0534586.jpg (465.5 Kb)
 
GADДата: Понеділок, 24.11.2014, 13:09 | Повідомлення # 138
Генералиссимус
Група: Администраторы
Повідомлень: 7661
Нагороди: 7
Репутація: 6
Статус: Десь пішов
НБУ випустив 5 нових монет з серії : Області України

Дата введення в обіг: 25 листопада 2014

75 років Тернопільській області

Монета номіналом 5 гр. матеріал - біметалеві із недорогоцінних металів, масою 9,4 г., діаметром 28, мм., якість карбування-спеціальний анциркулейтед, гурт-секторальне рифлення, тираж-20000 шт.

Присвячена краю з унікальними і неповторними пейзажами, гірськими рельєфами, річками, водоспадами, печерами. Перлинами заповідного фонду краю є національний природний парк `Кременецькі гори` та заповідник `Медобори`. Тернопільська область займає західну частину Подільської височини і розташована на перехресті важливих транспортних шляхів зі Східної Європи до Центральної і Західної Європи, що сприяє розвитку підприємницької діяльності. Економіка області має аграрно-промислове спрямування, серед корисних копалин провідне місце належить природним будівельним матеріалам.



На аверсі монети розміщено: угорі малий Державний Герб України, по колу написи: НАЦІОНАЛЬНИЙ БАНК УКРАЇНИ (угорі), П`ЯТЬ ГРИВЕНЬ (унизу), праворуч - логотип Монетного двору Національного банку України; у центрі - стилізовану композицію: Марійський духовний центр `Зарваниця`, рік карбування монети - 2014, під яким зображено вежі Червоногородського замку-палацу, витинанку і на тлі фрагмента килима - сову болотяну.



На реверсі монети зображено герб області, по колу розміщено написи: ТЕРНОПІЛЬСЬКА ОБЛАСТЬ (угорі), ЗАСНОВАНА У 1939 РОЦІ (унизу).

Художник: Іваненко Святослав

Скульптор: Атаманчук Володимир, Іваненко Святослав


75 років Рівненській області

Монета номіналом 5 гр. матеріал - біметалеві із недорогоцінних металів, масою 9,4 г., діаметром 28, мм., якість карбування-спеціальний анциркулейтед, гурт-секторальне рифлення, тираж-20000 шт.

Присвячена краю, який налічує понад 600 розвіданих мінеральних родовищ, унікальними серед яких є поклади базальту та бурштину. Рівненщина - це неповторна замкова культура, мальовничі краєвиди, значні масиви лісів. Рівненська область розташована на північному заході України, має вигідне географічне положення і розвинуту транспортну мережу, в її промисловості переважає виробництво лляних тканин, нетканих матеріалів, деревостружкових плит, фанери, мінеральних добрив та енергетичних потужностей.



На аверсі монети розміщено: угорі малий Державний Герб України, по колу написи: НАЦІОНАЛЬНИЙ БАНК УКРАЇНИ (угорі), П`ЯТЬ ГРИВЕНЬ (унизу), праворуч - логотип Монетного двору Національного банку України; у центрі - композицію: Свято-Георгіївський чоловічий монастир на `Козацьких могилах`, під яким рік карбування монети - 2014, фрагмент Дубенського замка (праворуч), стилізоване зображення Острозької біблії на тлі рослинної композиції та символ мирного атома.



На реверсі монети зображено герб області, по колу розміщено написи: РІВНЕНСЬКА ОБЛАСТЬ (угорі), ЗАСНОВАНА У 1939 РОЦІ (унизу).

Художник: Іваненко Святослав

Скульптор: Атаманчук Володимир, Іваненко Святослав


75 років Львівській області

Монета номіналом 5 гр. матеріал - біметалеві із недорогоцінних металів, масою 9,4 г., діаметром 28, мм., якість карбування-спеціальний анциркулейтед, гурт-секторальне рифлення, тираж-20000 шт.

Присвячена одному з найбільших культурних, освітніх та промислово-аграрних регіонів на заході України. Львівщина - потужний європейський транспортний вузол. Це край, через який проходить головний Європейський вододіл між басейнами Балтійського і Чорного морів, а особливим багатством Галицької землі є її незліченні запаси лікувальних мінеральних вод. В області розташовані такі відомі курорти: Трускавець, Моршин, Шкло, Немирів, Східниця.



На аверсі монети розміщено: угорі малий Державний Герб України, по колу написи: НАЦІОНАЛЬНИЙ БАНК УКРАЇНИ (угорі), П`ЯТЬ ГРИВЕНЬ (унизу), праворуч - логотип Монетного двору Національного банку України та стилізовану композицію: перша надрукована в Україні книга - львівський `Апостол` 1574 року, ліворуч рік карбування монети - 2014; на тлі гір - бювет мінеральних вод і Олеський замок, нафтовидобувний верстат-качалка, унизу - турка та чашка.




На реверсі монети зображено герб області, по колу розміщено написи: ЛЬВІВСЬКА ОБЛАСТЬ (угорі), ЗАСНОВАНА У 1939 РОЦІ (унизу).

Художник: Іваненко Святослав

Скульптор: Іваненко Святослав


75 років Івано-Франківській області

Монета номіналом 5 гр. матеріал - біметалеві із недорогоцінних металів, масою 9,4 г., діаметром 28, мм., якість карбування-спеціальний анциркулейтед, гурт-секторальне рифлення, тираж-20000 шт.

Присвячена мальовничому краю, багатому на ліси, лікувальні мінеральні води, природні ресурси (паливно-енергетичні, хімічні, будівельні), з різноманітними рослинним і тваринним світом. Івано-Франківська область розташована на південному заході України, на стику двох великих природно-географічних зон - Східноєвропейської рівнини та Східних Карпат. Саме тут розташована найвища точка України - гора Говерла (2 061 м) і такі відомі гірськолижні курорти: Яремче, Микуличин, Шешори, Ворохта, Яблуниця.



На аверсі монети розміщено: угорі малий Державний Герб України, по колу написи: НАЦІОНАЛЬНИЙ БАНК УКРАЇНИ (угорі), П`ЯТЬ ГРИВЕНЬ (унизу), праворуч - логотип Монетного двору Національного банку України; стилізовану композицію: зображено дерев`яну церкву на тлі гори Говерли, Коломийський музей `Писанка`, нафтовидобувний верстат-качалку, у центрі рік карбування монети - 2014, а також сноубордиста та квітки едельвейса.



На реверсі монети зображено герб області, по колу розміщено написи: ІВАНО-ФРАНКІВСЬКА ОБЛАСТЬ (угорі), ЗАСНОВАНА У 1939 РОЦІ (унизу).

Художник: Іваненко Святослав

Скульптор: Іваненко Святослав



75 років Волинській області

Монета номіналом 5 гр. матеріал - біметалеві із недорогоцінних металів, масою 9,4 г., діаметром 28, мм., якість карбування-спеціальний анциркулейтед, гурт-секторальне рифлення, тираж-20000 шт.

Присвячена краю віковічних лісів, сотень небесно-чистих рік і озер, до яких належить найглибше озеро України - Світязь. Також Волинь багата на різноманітні мінерально-сировинні ресурси. Волинська область розташована в північно-західній частині України, у басейні приток Прип`яті та верхів`ях Західного Бугу, на перехресті важливих транспортних шляхів, що сприяє активному розвитку міжнародних зв`язків.



На аверсі монети розміщено: угорі малий Державний Герб України, по колу написи: НАЦІОНАЛЬНИЙ БАНК УКРАЇНИ (угорі), П`ЯТЬ ГРИВЕНЬ (унизу), праворуч - логотип Монетного двору Національного банку України; у центрі - стилізовану композицію: зображення башти Луцького замку, Успенського собору в м. Володимирі-Волинському, острова на озері Світязь, під яким рік карбування монети - 2014, а також лебедя (угорі), колосся та квіток льону (унизу).



На реверсі монети зображено герб області, по колу розміщено написи: ВОЛИНСЬКА ОБЛАСТЬ (угорі), ЗАСНОВАНА У 1939 РОЦІ (унизу).

Художник: Іваненко Святослав

Скульптор: Іваненко Святослав


За матеріалами сайту: http://www.bank.gov.ua/
Прикріплення: 4281392.jpg (73.9 Kb) · 2461894.jpg (76.1 Kb) · 8468729.jpg (72.3 Kb) · 7757451.jpg (70.3 Kb) · 5653561.jpg (79.2 Kb) · 8546346.jpg (73.8 Kb) · 6714239.jpg (77.0 Kb) · 5579597.jpg (83.6 Kb) · 5589829.jpg (74.3 Kb) · 7505415.jpg (71.5 Kb)
 
GADДата: Четвер, 27.11.2014, 16:01 | Повідомлення # 139
Генералиссимус
Група: Администраторы
Повідомлень: 7661
Нагороди: 7
Репутація: 6
Статус: Десь пішов
НОВА МОНЕТА НБУ

Василь Липківський

Серія: Видатні особистості України

Присвячена 150-річчю від дня народження церковного й освітнього діяча, реформатора, першого митрополита Української автокефальної православної церкви, талановитого проповідника.

Вартість, грн: 20


Монета номіналом 2 гр. виготовлена з нейзильбера, масою 12,8 г., діаметром 31, мм., якість карбування-спеціальний анциркулейтед, гурт-рифлений, тираж-20000 шт.



На аверсі монети розміщено: угорі малий Державний Герб України та напис півколом НАЦІОНАЛЬНИЙ БАНК УКРАЇНИ; у центрі композицію: в обрамленні тернового вінця, що символізує трагічну долю Василя Липківського, стилізоване зображення Євангелія на тлі Софійського собору в Києві, настоятелем якого був митрополит, логотип Монетного двору Національного банку України (праворуч), унизу - рік карбування монети 2014 та номінал - ДВІ ГРИВНІ.



На реверсі монети розміщено: портрет Василя Липківського, з обох боків від якого зазначені роки його життя, - 1864 та 1937, угорі півколом - напис МИТРОПОЛИТ ВАСИЛЬ ЛИПКІВСЬКИЙ.


Художник: Кочубей Микола

Скульптор: Дем`яненко Володимир, Дем`яненко

http://www.bank.gov.ua/

Цікавий матеріал з української вікіпедії :

http://uk.wikipedia.org/wiki....0%B9%29
Прикріплення: 9681464.jpg (33.4 Kb) · 2798820.jpg (44.7 Kb)
 
GADДата: Понеділок, 15.12.2014, 15:48 | Повідомлення # 140
Генералиссимус
Група: Администраторы
Повідомлень: 7661
Нагороди: 7
Репутація: 6
Статус: Десь пішов
РІК КОЗИ - МОНЕТА НБУ

Серія: Східний календар

Присвячена року Кози, одній із тварин східного календаря, який засновано на дванадцятирічному циклі Юпітера - найбільшої планети Сонячної системи.

Вартість, грн: 404


Монета номіналом 5 гр. виготовлена зі срібла (Ag 925), масою 15,55 г., діаметром 33 мм., якість карбування- пруф, гурт-рифлений, тираж-20000 шт.




[size=10]На аверсі монети розміщено: угорі малий Державний Герб України, під яким напис НАЦІОНАЛЬНИЙ БАНК/УКРАЇНИ; у центрі в оточенні стилізованого рослинного орнаменту - номінал 5/ГРИВЕНЬ; унизу рік - 2015, а також позначення металу, його проби - Ag 925, маси в чистоті - 15,55 та логотип Монетного двору Національного банку України.




На реверсі монети в оточенні стилізованого рослинного орнаменту зображено в лубочному стилі козу, око якої оздоблено кубічним оксидом цирконію блакитного кольору. Над цією композицією і під нею розміщено абрисні фігурки всіх 12 символів східного календаря.

Художник: Таран Володимир, Харук Олександр, Харук Сергій

Скульптор: Атаманчук Володимир, Іваненко Святослав

За матеріалами сайту: http://www.bank.gov.ua/
Прикріплення: 2608789.jpg (29.8 Kb) · 5049874.jpg (30.4 Kb)
 
GADДата: Вівторок, 20.01.2015, 22:02 | Повідомлення # 141
Генералиссимус
Група: Администраторы
Повідомлень: 7661
Нагороди: 7
Репутація: 6
Статус: Десь пішов
Водолійчик

Серія: Дитячий Зодіак

Присвячена дітям, які народилися під сузір`ям Водолія.

Монета номіналом 2 гр. виготовлена зі срібла (Ag 925), масою в чистоті 7,78 г., діаметром 26,5 мм., якість карбування- спеціальний анциркулейтед, гурт-глдицй, тираж-10000 шт.



На аверсі монети розміщено: угорі малий Державний Герб України, написи: угорі півколом - НАЦІОНАЛЬНИЙ БАНК УКРАЇНИ, унизу - номінал ДВІ ГРИВНІ та стилізовану композицію - на тлі зіркового неба зображення знаків зодіаку, місяця та сонця; рік карбування монети 2015 та логотип Монетного двору Національного банку України (праворуч), позначення металу, проби та маси Ag 925/7,78 (ліворуч).



На реверсі монети зображено стилізовану композицію - ліворуч на матовому тлі символ знака зодіаку Водолія, у центрі на траві - хлопчик, угорі напис - ВОДОЛІЙЧИК.


Художник: Фандікова Наталія

Скульптор: Дем`яненко Володимир

За матеріалами сайту: http://www.bank.gov.ua/
Прикріплення: 5983930.jpg (72.5 Kb) · 5021280.jpg (72.6 Kb)
 
GADДата: П`ятниця, 30.01.2015, 12:13 | Повідомлення # 142
Генералиссимус
Група: Администраторы
Повідомлень: 7661
Нагороди: 7
Репутація: 6
Статус: Десь пішов
Прикріплення: 2628352.jpg (24.5 Kb) · 0382244.jpg (31.4 Kb)
 
GADДата: П`ятниця, 30.01.2015, 12:19 | Повідомлення # 143
Генералиссимус
Група: Администраторы
Повідомлень: 7661
Нагороди: 7
Репутація: 6
Статус: Десь пішов
НОВА МОНЕТА НБУ

Галшка Гулевичівна


Серія: Видатні особистості України

27 сiчня 2015

Присвячена відомій постаті культурно-національного відродження України кінця XVI - початку XVII ст. - Єлизаветі (Галшці) Василівні Гулевичівні, яка походила з волинської шляхетської родини і була однією із засновниць Київського братства, Богоявленського монастиря і при ньому школи для дітей, відписавши для цих цілей у 1615 році свою садибу із землею в Києві на Подолі. Цим було покладено початок Київській братській школі (згодом Києво-Могилянській академії)

Вартість, грн: 22

Монета номіналом 2 гр. виготовлена з нейзильбера, масою 12,8 г., діаметром 31, мм., якість карбування-спеціальний анциркулейтед, гурт-рифлений, тираж-30000 шт.




На аверсі монети розміщено: угорі напис НАЦІОНАЛЬНИЙ/БАНК УКРАЇНИ, праворуч від якого - малий Державний Герб України; стилізовану композицію, що символізує передавання землі, - на тлі сторінки з автографом Галшки Гулевичівни зображено перо (угорі) та печатку (унизу), праворуч - номінал 2/ГРИВНІ, під яким рік карбування монети 2015 та логотип Монетного двору Національного банку України.



На реверсі монети зображено стилізовану композицію: угорі - фасад будинку, з якого починалася історія Київської братської школи, під яким напис ГАЛШКА/ГУЛЕВИЧІВНА та роки її життя 1575/1642, ліворуч зображено Галшку Гулевичівну з дітьми.


Художник: Іваненко Святослав

Скульптор: Іваненко Святослав

Джерело: http://www.bank.gov.ua/
Прикріплення: 8197243.jpg (23.4 Kb) · 7545958.jpg (18.9 Kb)
 
GADДата: П`ятниця, 13.02.2015, 19:35 | Повідомлення # 144
Генералиссимус
Група: Администраторы
Повідомлень: 7661
Нагороди: 7
Репутація: 6
Статус: Десь пішов
НОВА МОНЕТА НБУ


Рибки

Серія: Дитячий Зодіак

16 лютого 2015

Присвячена дітям, які народилися під сузір'ям Риб.

Монета номіналом 2 гр. виготовлена зі срібла (Ag 925), масою 7.78 г., діаметром 26,5 мм., якість карбування-спеціальний анциркулейтед, гурт-гладкий, тираж-10000 шт.



На реверсі монети зображено стилізовану композицію - ліворуч на матовому тлі символ знака зодіаку Риб, у центрі - рибки, угорі напис - РИБКИ.



На аверсі монети розміщено: угорі малий Державний Герб України, написи НАЦІОНАЛЬНИЙ БАНК УКРАЇНИ (угорі півколом); номінал ДВІ ГРИВНІ (унизу); стилізовану композицію - на тлі зіркового неба зображення знаків зодіаку, під якими на місяці солодко спить дитина; рік карбування монети 2015 і логотип Монетного двору Національного банку України (праворуч), позначення металу, проби та маси Ag 925/7,78 (ліворуч).

Художник: Фандікова Наталія

Скульптор: Іваненко Святослав, Дем`яненко Анатолій

Джерело: http://www.bank.gov.ua/
Прикріплення: 2180309.jpg (60.8 Kb) · 5080099.jpg (68.0 Kb)
 
GADДата: Понеділок, 16.02.2015, 10:29 | Повідомлення # 145
Генералиссимус
Група: Администраторы
Повідомлень: 7661
Нагороди: 7
Репутація: 6
Статус: Десь пішов
НБУ ввів у обіг монети з серії : Героям Майдану

НЕБЕСНА СОТНЯ

Дата введення в обіг: 18 лютого 2015

Монета номіналом 5 гр. виготовлена з нейзильбера, масою 16,54 г., діаметром 35 мм., якість карбування-спеціальний анциркулейтед, гурт-рифлений, тираж-50000 шт.

Присвячена пам`яті героїв, які стали символом гідності, кожен з яких здійснив особистий подвиг, повставши проти насилля та несправедливості, віддавши найцінніше - своє життя за нову відроджену Україну.



На аверсі монети розміщено: на тлі бруківки угорі напис УКРАЇНА, під яким - малий Державний Герб України; розкладені на бруківці гвоздики, що символізують пролиту кров героїв, напис ГЕРОЇ/НЕ ВМИРАЮТЬ!, на дзеркальному тлі ліворуч - номінал 5/ГРИВЕНЬ і рік карбування монети 2015; праворуч - логотип Монетного двору Національного банку України.



На реверсі монети зображено композицію: унизу свічки, полум`я яких піднімається вгору на тлі синьо-жовтого (використано тамподрук) Державного Прапора України і символізує душі героїв, угорі на дзеркальному тлі стилізований напис - НЕБЕСНА/СОТНЯ
.

Художник: Таран Володимир, Харук Олександр, Харук Сергій

Скульптор: Атаманчук Володимир, Дем`яненко Анатолій

РЕВОЛЮЦІЯ ГІДНОСТІ

Дата введення в обіг: 18 лютого 2015

Монета номіналом 5 гр. виготовлена з нейзильбера, масою 16,54 г., діаметром 35 мм., якість карбування-спеціальний анциркулейтед, гурт-рифлений, тираж-50000 шт.

Присвячена громадянській мужності і патріотизму, які виявили громадяни України всіх національностей, прагнучи розвивати та зміцнювати демократичну державу, конституційні засади демократії, права і свободи людини.



На аверсі монети на дзеркальному тлі дзвона розміщено: угорі напис - УКРАЇНА, під яким зображено учасника подій; на рельєфному тлі монети у вигляді полум`я розміщено: малий Державний Герб України (праворуч) та номінал 5/ГРИВЕНЬ, рік карбування монети 2015, логотип Монетного двору Національного банку України (ліворуч).



На реверсі монети зображено композицію у формі хреста: один із фрагментів подій - силове протистояння (використано тамподрук), угорі стилізований напис - РЕВОЛЮЦІЯ/ГІДНОСТІ.


Художник: Таран Володимир, Харук Олександр, Харук Сергій

Скульптор: Іваненко Святослав

ЄВРОМАЙДАН

Дата введення в обіг: 18 лютого 2015

Монета номіналом 5 гр. виготовлена з нейзильбера, масою 16,54 г., діаметром 35 мм., якість карбування-спеціальний анциркулейтед, гурт-рифлений, тираж-50000 шт.

Присвячена протестним акціям, що відбулися в Україні протягом листопада 2013 року - лютого 2014 рокуі були наповнені прагненням до змін, європейського напряму розвитку нашої держави.



На аверсі монети на рельєфному тлі, стилізованому під прапор, що розвивається, розміщено: угорі напис УКРАЇНА, ліворуч від якого - малий Державний Герб України; номінал 5/ГРИВЕНЬ та рік карбування монети 2015 (ліворуч); логотип Монетного двору Національного банку України (унизу); у центрі, у квадраті, утвореному з напису - цитати зі статті 5 Конституції України: НОСІЄМ СУВЕРЕНІТЕТУ/І ЄДИНИМ ДЖЕРЕЛОМ/ВЛАДИ В УКРАЇНІ/Є НАРОД, зображено фрагмент віча.



На реверсі монети розміщено символічну композицію: на тлі прапора Європейського Союзу рука, стиснута в кулак, тримає Державний Прапор України (прапори зображено з використанням тамподруку), ліворуч напис ЄВРОМАЙДАН.


Художник: Таран Володимир, Харук Олександр, Харук Сергій

Скульптор: Іваненко Святослав, Чайковський Роман

За матеріалами сайту : http://www.bank.gov.ua/
Прикріплення: 2293868.jpg (79.4 Kb) · 0794938.jpg (66.3 Kb) · 9281822.jpg (64.0 Kb) · 2788199.jpg (69.1 Kb) · 2922352.jpg (64.2 Kb) · 7237524.jpg (64.2 Kb)
 
GADДата: Середа, 18.02.2015, 18:30 | Повідомлення # 146
Генералиссимус
Група: Администраторы
Повідомлень: 7661
Нагороди: 7
Репутація: 6
Статус: Десь пішов
Прикріплення: 4346930.jpg (173.4 Kb)
 
GADДата: Середа, 04.03.2015, 11:13 | Повідомлення # 147
Генералиссимус
Група: Администраторы
Повідомлень: 7661
Нагороди: 7
Репутація: 6
Статус: Десь пішов
Михайло Вербицький нова монета НБУ


Дата введення в обіг: 4 березня 2015

Монета номіналом 2 гр. виготовлена з нейзильбера, масою 12,8 г., діаметром 31, мм., якість карбування-спеціальний анциркулейтед, гурт-рифлений, тираж-30000 шт.

Серія: Видатні особистості України

Присвячена 200-річчю від дня народження Михайла Михайловича Вербицького - українського композитора, громадського діяча, хорового диригента, священика Української греко-католицької церкви, автора музики Державного Гімну України.



На аверсі монети розміщено: угорі - напис УКРАЇНА, стилізовану композицію: на тлі державного прапора України рядки - ЩЕ НЕ ВМЕРЛА УКРАЇНИ/І СЛАВА, І ВОЛЯ,/ЩЕ НАМ, БРАТТЯ/МОЛОДІЇ,/ УСМІХНЕТЬСЯ/ДОЛЯ., під якими - малий Державний Герб України, праворуч і ліворуч зображено групи виконавців гімну; унизу - номінал 2/ГРИВНІ, рік карбування монети - 2015 (праворуч), логотип Монетного двору Національного банку України (ліворуч).



На реверсі монети зображено портрет Михайла Вербицького, ліворуч від якого - рослинний орнамент, ліру, під якою стилізований нотний ряд, роки життя: 1815 (ліворуч), 1870 (праворуч) та унизу праворуч - напис півколом МИХАЙЛО ВЕРБИЦЬКИЙ.


Художник: Кочубей Микола

Скульптор: Дем`яненко Володимир, Атаманчук Володимир

За матеріалами сайту : http://www.bank.gov.ua/
Прикріплення: 1045219.jpg (71.7 Kb) · 4500847.jpg (69.5 Kb)
 
GADДата: Субота, 07.03.2015, 13:14 | Повідомлення # 148
Генералиссимус
Група: Администраторы
Повідомлень: 7661
Нагороди: 7
Репутація: 6
Статус: Десь пішов
Прикріплення: 9651575.jpg (28.2 Kb) · 2150368.jpg (21.1 Kb)
 
GADДата: Вівторок, 31.03.2015, 16:46 | Повідомлення # 149
Генералиссимус
Група: Администраторы
Повідомлень: 7661
Нагороди: 7
Репутація: 6
Статус: Десь пішов
Яків Гніздовський ( нова монета НБУ)

Дата введення в обіг: 31 березня 2015

Монета номіналом 2 гр. виготовлена з нейзильбера, масою 12,8 г., діаметром 31, мм., якість карбування-спеціальний анциркулейтед, гурт-рифлений, тираж-30000 шт.

Серія: Видатні особистості України

Присвячена 100-річчю від дня народження видатного майстра образотворчого мистецтва українського зарубіжжя Якова Яковича Гніздовського - художника, графіка, скульптора, мистецтвознавця, майстра з багатогранним талантом і новаторським підходом до творчості, який відродив мистецтво дереворізу. Різноманітна та надзвичайно багата творча спадщина унікального митця - сотні графічних і малярських творів, гравюри, скульптурні композиції, гобелени, цікаві дослідження про історію мистецтва - збагатила скарбницю українського і світового мистецтва.


Вартість, грн: 22



На аверсі монети розміщено: угорі малий Державний Герб України та напис півколом НАЦІОНАЛЬНИЙ БАНК УКРАЇНИ, праворуч - логотип Монетного двору Національного банку України, рік карбування монети 2015, номінал 2 ГРИВНІ, у колі - стилізовану роботу Я. Гніздовського `Соняшник` (1974 р.).



На реверсі монети розміщено: у колі роботу Якова Гніздовського `Автопортрет` (1981 р.); ліворуч роки його життя 1915/1985, унизу напис півколом ЯКІВ ГНІЗДОВСЬКИЙ (праворуч).

Художник: Кузьмін Олександр, Скоблікова Марія

Скульптор: Іваненко Святослав, Атаманчук Володимир

За матеріалами сайту : http://www.bank.gov.ua/

Художник, гравюри якого висіли в президента Кеннеді - 10 фактів про Якова Гніздовського









100 років тому, 27 січня 1915-го, у селі Пилипче на Тернопільщині в родині дяка народився художник Яків Гніздовський. Після Другої світової він емігрував до США, де здобув світове визнання. Пропонуємо 10 фактів з його біографії.

1. Яків Гніздовський у с. Пилипче на Тернопільщині. Походив з давнього шляхетського роду гербу Кораб. Хоча Яків Гніздовський двічі вступав на навчання до Академії мистецтв (у Варшаві та Загребі), однак йому так і не вдалося закінчити в них навчання - на заваді стала Друга світова війна.

3. У 1934 році майбутнього художника заарештували за підозрою у політичній діяльності в ОУН, однак під час суду зрозуміли, що його цікавить лише мистецтво. Невдовзі Якова відпустили.

4. 5 років Яків Гніздовський прожив у таборі для переміщених осіб, поки у 1949 році не емігрував до США. У цей час художник не полишав займатися творчістю.

5. Зі своєю дружиною Стефанією, яку він ніжно називав Фанні, а вона його Жаком, він познайомився у найромантичнішому місті у світі - Парижі. За два неповні роки проживання в Парижі, Гніздовський мав три успішні виставки. Там же він уперше виставив олійні картини, кераміку і скульптуру малих форм.

6. Дебютне визнання в США художник отримав в 1950 році на виставці графіки в Міннеапольскому інституті мистецтв. За дереворит "Кущ" йому була присуджена друга нагорода. Це підштовхнуло його до думки переїхати в Нью-Йорк для того, щоб займатися виключно мистецтвом. Деякий час у Нью-Йорку художник проживав у найвідомішому районі Нью-Йорка - Мангеттені, між Центральним парком і Колумбус-авеню.

7. Президент США Джон Кеннеді прикрасив свій робочий кабінет гравюрами Гніздовського "Зимовий пейзаж" і "Соняшник". А дереворит "Кущ" купує бібліотека Конгресу США у Вашингтоні. "Дереворити Якова Гніздовського є одним з найбагатших і найоригінальніших звершень в американському графічному мистецтві за останні 30 років", – пише в передмові до видання його творів 1976-го Пітер Вік, куратор відділу графіки бібліотеки Гарвардського університету.

8. Хоча у 1954 році Яків Гніздовський отримав американське громадянство, однак постійно наголошував, що він – українець. Наприклад, на міжнародній виставці графіки в Італії 1972 року СРСР представляли семеро москвичів. Упорядники каталогу заходу зазначили, що учасник від США Яків Гніздовський народився в Україні.

9. У листопаді 1975-го персональну виставку Гніздовського в Токіо відвідує син японського імператора Хірохіто. Усі роботи викуповує найбільша тамтешня галерея "Йосейдо". Разом із виставкою сучасної американської графіки роботи українця їдуть до країн Латинської Америки, Японії та Індії.

10. 377 гравюр створив Яків Гніздовський. Близько 80% з них виконані рідкісною технікою різьблення на поздовжньому зрізі дерева. Вони зберігаються У Національному музеї американського мистецтва у Вашингтоні, "Еддисон галереї", у Музеї модерного мистецтва в Більбао та інших найвідоміших музеях та художніх галереях світу.


Джерело: http://gazeta.ua/
Прикріплення: 4255993.jpg (72.8 Kb) · 9401633.jpg (69.7 Kb) · 8881491.jpg (43.8 Kb) · 0807331.jpg (21.7 Kb) · 9103226.jpg (39.6 Kb) · 0889272.jpg (40.9 Kb) · 1700559.jpg (23.7 Kb) · 2665384.jpg (26.6 Kb) · 4158178.jpg (35.2 Kb) · 1993244.jpg (33.0 Kb)
 
GADДата: Понеділок, 13.04.2015, 15:54 | Повідомлення # 150
Генералиссимус
Група: Администраторы
Повідомлень: 7661
Нагороди: 7
Репутація: 6
Статус: Десь пішов
120 років Харківському зоопарку ( нова монета НБУ)

Дата введення в обіг: 15 квітня 2015

Монета номіналом 2 гр. виготовлена з нейзильбера, масою 12,8 г., діаметром 31, мм., якість карбування-спеціальний анциркулейтед, гурт-рифлений, тираж-35000 шт.

Серія: Інші монети

Присвячена одному з найстаріших зоопарків Європи, який виконує культурно-просвітницьку функцію та є візитною карткою міста Харкова. Зоопарк розташований у центрі міста, займає площу 22 гектари та налічує близько 400 видів риб, амфібій, рептилій, птахів і ссавців. Серед них є 145 рідкісних та зникаючих видів тварин, занесених до Міжнародної Червоної книги та Червоної книги України. Харківський зоопарк першим в Україні 1925 року придбав до своєї колекції представника одного з найбільших тварин світу - слона.


На аверсі монети розміщено: угорі малий Державний Герб України та напис півколом УКРАЇНА, стилізовану композицію: зображено тварин зоопарку, які зустрічають маленьких відвідувачів біля входу;
унизу - рік карбування монети 2015, номінал 2 ГРИВНІ, логотип Монетного двору Національного банку України (праворуч).

На реверсі монети розміщено: у центрі на тлі стилізованого зображення міста Харкова - слона, який тримає хоботом квітку, та написи: ХАРКІВСЬКИЙ ЗООПАРК (угорі півколом), 120/років (унизу).


Художник: Дем`яненко Володимир

Скульптор: Дем`яненко Володимир

За матеріалами сайту : http://www.bank.gov.ua/

Харківський зоопарк

Харківський державний зоологічний парк — об'єкт природно-заповідного фонду м. Харкова загальнодержавного значення. Заснований у 1895 р., оголошений постановою Ради Міністрів УРСР від 22 липня 1983 р. Розташований по вул. Сумській, 35. Площа зоопарку становить 22 га.

За цінністю колекції зоопарк займає друге місце в Україні — після Київського зоопарку. В зоологічному парку зберігаються понад 384 види тварин (8 тис. особин), серед них — риби (137 видів), земноводні (2 види), плазуни (44 види), птахи (97 видів), ссавці (79 видів). З них 7 видів занесені до Європейського Червоного списку, 14 — до Червоної книги України, в складі зооколекції 93 види, які включені до Конвенції про міжнародну торгівлю дикими видами фауни і флори, що знаходяться під загрозою зникнення (CITES).


Зараз Харківський зоопарк є повноправним членом Євразійської та асоційованим членом Європейської асоціацій зоопарків і акваріумів. Співробітництво з цими організаціями передбачає участь в міжнародних програмах щодо збереження рідкісних та зникаючих видів тварин: 13 видів колекції включені до Європейської програми збереження рідкісних та зникаючих видів тварин (ЕЕР); 5 видів — до Європейської племінної книги (ESB); один вид — до Міжнародної племінної книги (по білому ведмедю).

Історія

Історія створення Харківського зоопарку — першого в Україні — починається з 90-х рр. XIX ст., коли за ініціативи професора Олександра Брандта в місті була розпочата спроба організувати «акварій». В 1894 р. правління Південно-російського товариства акліматизації звернулося до ректора Харківського імператорського університету М. Олексієнка з проханням передати в оренду частину території Університетського саду для організації виставки. В 1895 р. на ділянці (близько 2,5 га) землі дослідного поля Університетського саду товариство відкрило бжільничо-шовковознавську станцію. Спочатку колекція складалася з дрібних хижаків, дрібних птахів і свійських тварин. В 1830–1920 рр. площа зоопарку збільшилася в 10 разів і до 1941 р. на ній експонувалися представники близько 100 видів ссавців, приблизно стільки ж риб, земноводних, плазуючих і більше 200 видів птахів.

Цікаві факти

22 серпня 2008 р. у зоопарку на алеї напроти входу в будинок приматів відкрили пам'ятник мешканцям зоопарку, які змогли врятуватися під час Німецько-радянської війни. У числі вцілілих мешканців виявилися три макаки — Гектор, Роза та Дезі. Їм удалося втекти зі зруйнованого мавпятника під час бомбардування. Мавпочки пережили окупацію в Держпромі, їжею з ними ділилися жалісливі люди, а після визволення міста макак виловили та повернули в зоопарк. Саме їхні фігурки прикрасили пам'ятник. На момент визволення в зоопарку вціліли лише 4 ведмедя, 5 мавп і 1 вовк. Частково були зруйновані слоновник, мавпятник і акваріум, зламані всі огорожі. Загальний збиток склав 1 мільйон радянських рублів. Замість колишніх 100 співробітників до роботи приступили 40 осіб, при цьому тільки 15 із них працювали в зоопарку раніше.

В червні 2011 року виявилося, що бегемот, який народився в зоопарку і вже прожив там 20 років, і якого вважали самцем, насправді є самицею


Переглянути сайт

Додам нормальні зображення. В НБУ мабуть ще не скоро зміниться щось....



Прикріплення: 4536029.jpg (71.5 Kb) · 8106021.jpg (63.9 Kb) · 2337550.jpg (38.1 Kb) · 5285125.jpg (39.8 Kb)
 
Форум » ХОБІ,ЗАХОПЛЕННЯ » Нумізматика » Українська монета.
Пошук:

Вверх