П`ятниця, 26.04.2024, 06:55
LEVEL
Головна Реєстрація Вхід
Вітаю Вас, Гость · RSS
[ Нові повідомлення · Учасники · Правила форуму · Пошук · RSS ]
Форум » ХОБІ,ЗАХОПЛЕННЯ » Нумізматика » Українська монета.
Українська монета.
GADДата: Четвер, 31.05.2012, 15:50 | Повідомлення # 31
Генералиссимус
Група: Администраторы
Повідомлень: 7661
Нагороди: 7
Репутація: 6
Статус: Десь пішов
ПАМ'ЯТНА МОНЕТА НБУ – "МАЛЬВА"



Національний банк України, продовжуючи серію "Найменша золота монета", уводить в обіг 31 травня 2012 року пам’ятну монету "Мальва" номіналом 2 гривні, присвячену одному з символів України – мальві – квітці, що уособлює любов до рідної землі, до свого народу і є однією з найулюбленіших в українців.
Монету номіналом 2 гривні виготовлено із золота 999.9 проби, якість карбування – "спеціальний анциркулейтед", маса – 1.24 г., діаметр – 13.92 мм, тираж – 8 000 штук. Гурт монети гладкий.
На аверсі монети в намистовому колі розміщено малий Державний Герб України, над яким – рік карбування монети – 2012; між намистовим колом і кантом монети – кругові написи: НАЦІОНАЛЬНИЙ БАНК УКРАЇНИ (угорі), 2 ГРИВНІ (унизу), а також позначення металу, його проби – Au 999,9 (ліворуч), маси – 1,24 та логотип Монетного двору НБУ (праворуч). На реверсі монети зображена мальва та розміщено написи: МАЛЬВА (ліворуч), МALVA (праворуч).
Художник і скульптор – Володимир Дем’яненко.

За матеріалами сайтів: ua.museum-of-money.org, www.bank.gov.ua
Прикріплення: 7856226.jpg (4.1 Kb) · 2874329.jpg (4.0 Kb)
 
GADДата: Вівторок, 05.06.2012, 17:22 | Повідомлення # 32
Генералиссимус
Група: Администраторы
Повідомлень: 7661
Нагороди: 7
Репутація: 6
Статус: Десь пішов
Додав зображення монети "МАЛЬВА" з сайту НБУ.... В мене таке враження що там навмисно такої якості зображення монет..як на мене , це неповага до нас. Ну й престиж країни ....
 
GADДата: Вівторок, 05.06.2012, 19:07 | Повідомлення # 33
Генералиссимус
Група: Администраторы
Повідомлень: 7661
Нагороди: 7
Репутація: 6
Статус: Десь пішов
Введення в обіг з 8 червня 2012 року пам’ятної монети "Сидір Ковпак"

Національний банк України, продовжуючи серію “Видатні особистості України”, уводить в обіг 8 червня 2012 року пам’ятну монету номіналом 2 гривні, присвячену уславленому сину українського народу, військовому і державному діячеві, двічі Герою Радянського Союзу – Сидору Артемовичу Ковпаку, який у 1941 – 1945 роках був командиром Путивльського партизанського загону, згодом – з’єднання партизанських загонів Сумщини.

Монету виготовлено з нейзильберу, якість карбування – “спеціальний анциркулейтед”, маса – 12,8 г, діаметр – 31,0 мм, тираж – 15 000 штук. Гурт монети – рифлений.



На аверсі монети розміщено: ліворуч на дзеркальному тлі – малий Державний Герб України, під яким напис НАЦІОНАЛЬНИЙ/БАНК УКРАЇНИ, унизу номінал – 2 ГРИВНІ, рік карбування монети – 2012 та логотип Монетного двору Національного банку України, посередині – лаврова гілка та дві медалі “Золота Зірка” Героя Радянського Союзу; праворуч на матовому тлі – стилізоване зображення обкладинки книги, напис “Від Путивля/до Карпат” та факсиміле Ковпака.



На реверсі монети на тлі карти зображено портрет Сидора Ковпака, ліворуч написи: СИДІР КОВПАК (півколом) та роки життя 1887/1967.

Художник і скульптор – Святослав Іваненко.

За матеріалами сайту : http://www.bank.gov.ua

....зображення від НБУ - як завжди "шедевральні" biggrin
Прикріплення: 3774736.jpg (5.6 Kb) · 1115801.jpg (5.1 Kb)
 
GADДата: Середа, 13.06.2012, 20:10 | Повідомлення # 34
Генералиссимус
Група: Администраторы
Повідомлень: 7661
Нагороди: 7
Репутація: 6
Статус: Десь пішов


Нарешті пристойне зображення з'явилося !)
Прикріплення: 7918404.jpg (68.9 Kb)
 
GADДата: Неділя, 24.06.2012, 11:42 | Повідомлення # 35
Генералиссимус
Група: Администраторы
Повідомлень: 7661
Нагороди: 7
Репутація: 6
Статус: Десь пішов
Такого давненько не було ( хіба за часів "сересеру" ) читайте , дивитесь, слухайе.





С целью популяризировать украинскую валюту Национальный банк Украины разослал всем банкам CD-диск с песней "Наша гривня". Слова и музыку песни написал Михаил Гойхман, аранжировка Олега Шака, исполняют Сергей Юрченко и Наталья Карпа.

В песне «Наша гривня» национальная валюта проходит множество метаморфоз, она персонифицируется, дарит украинцам надежду на стабильность, проливается на страну золотым дождем и пульсирует, как кровь по венах. Как можно понять из текста песни, глава Нацбанка сравнивается с Капитаном, который "гривны курс определяет на тысячи миль". А завершается композиция, как и положено, благодарностью президенту.

Національний банк України розіслав кредитним установам республіки компакт-диск з піснею, присвяченою національній валюті – гривні. Про це повідомляє інтернет-видання "Остров". Також українські банки отримали лист, в якому говорилося, що диск поширюється "з метою популяризації нацвалюти".
У заключному ж акорді пісні звучить подяку президенту, який забезпечив стабільність в державі: "Президентові щиру подяку складаю за стабільність в державі, а це – головне".
Згідно з текстом пісні (її можна прослухати тут), банки є "мужніми синами" Україна, а гривня – "її "донечкою". Вони, як стверджується," прославлять країну, тільки треба трохи почекати".
У приспіві сказано, що "натруджена" нацвалюта дарує добробут і надію, а також висловлюється надія на те, що гривня "проллється на Україну життєдайним цілющим дощем золотим".
Як відзначає "Центр журналістських розслідувань", музику і слова цієї пісні написав композитор Михайло Гойхман. Композиція виконувалася на святковому концерті з нагоди Дня банківського працівника (він відзначається на Україну 20 травня). Її виконали співак ансамблю пісні і танцю Збройних сил України Сергій Юрченко та заслужена артистка республіки Наталія Карпа.




Наша гривня

Полюбив я тебе, ти моя Україно,
ще з дитинства свого і назавжди.
Банки – мужні сини, твоя донечка гривня
Ще прославлять тебе, тільки трохи зажди.
Вони разом працюють старанно й сумлінно,
Служать вірно країні моїй кожен день,
В ці буремні роки повернувши надію
на стабільність життя
і заможність людей.

Приспів

Ти даруєш добробут, надію,
Ти – подяка старим і турбота малим.
Українська натруджена гривня
хай проллється на Вкраїну
життєдайним цілющим дощем золотим.

У великих містах і містечках маленьких
Гривня стрімко як кров по судинах тече.
Нашу гривню, немов корабель серед течій,
Капітан поміж інших валют проведе.
Корабель той надійний, мілини не знає.
Капітан проведе поміж рифів і хвиль.
Міцно прапор в руці український тримає,
Гривні курс визначає на тисячі миль.

Приспів

Україна моя хай завжди процвітає,
Знаю: гривня ніколи не підведе.
Президентові щиру подяку складаю
За стабільність в державі, а це – головне.



Прослухавши і переглянувши текст , мені здалося що гімн не гривні а чомусь іншому ))))

Ох вже ця стабільність )))
Прикріплення: 2439154.jpg (41.1 Kb) · 4106264.jpg (52.7 Kb)
 
GADДата: Вівторок, 26.06.2012, 12:31 | Повідомлення # 36
Генералиссимус
Група: Администраторы
Повідомлень: 7661
Нагороди: 7
Репутація: 6
Статус: Десь пішов
НОВІ МОНЕТИ НБУ – 200 РОКІВ НІКІТСЬКОМУ БОТАНІЧНОМУ САДУ



26 червня 2012 р. НБУ вводить в обіг дві нові пам'ятні монети, присвячені Нікітському ботанічному саду.
Монета номіналом 5 гривень відкарбована з нейзильберу, має вагу 16.54 г., діаметр 35 мм., рифлений гурт, тираж – 35 000.
Монета номіналом 50 гривень відкарбована зі срібла, має вагу 500 г., діаметр 85 мм., гурт гладкий з заглибленим написом, тираж – 1 000.
Монети присвячені одній із найстаріших науково-дослідних установ нашої країни – Нікітському ботанічному саду, який заснований в 1812 році на мисі Мартьян неподалік від Ялти і є унікальним зібранням місцевої та світової флори, взірцем садово-паркового будівництва, своєрідним музеєм просто неба, де зібрано близько 20 тисяч видів рослин із різних районів земної кулі.
На аверсі монет угорі розміщено: малий Державний Герб України та напис півколом: НАЦІОНАЛЬНИЙ БАНК УКРАЇНИ, у центрі стилізованого вінка з квітів та листя зображено скульптурний портрет засновника і першого директора саду із зазначенням ім`я та прізвища ХРИСТІАН СТЕВЕН; унизу – рік карбування монети 2012 та півколом відповідний напис: П`ЯТЬ ГРИВЕНЬ або П`ЯТДЕСЯТ ГРИВЕНЬ, ліворуч розміщено логотип Монетного двору Національного банку України.
На реверсі монети з нейзильберу зображено: озерце з фонтаном посередині, на другому плані на тлі морського горизонту – один із куточків саду з альтанкою; напис на тлі озерця унизу – НІКІТСЬКИЙ / БОТАНІЧНИЙ САД / 1812 – 2012.
На реверсі срібної монети зображено: озерце з фонтаном посередині, на другому плані на тлі морського горизонту – один із куточків саду з альтанкою, колонаду одного із входів до парку та напис посередині на дзеркальному тлі НІКІТСЬКИЙ БОТАНІЧНИЙ САД / 1812 – 2012.
Художники: Володимир Таран, Олександр Харук, Сергій Харук, скульптори монети з нейзильберу – Святослав Іваненко, Володимир Дем`яненко, скульптори срібної монети – Святослав Іваненко, Володимир Атаманчук.

За матеріалами сайту : http://www.bank.gov.ua
Прикріплення: 8480380.jpg (38.4 Kb)
 
GADДата: Четвер, 28.06.2012, 09:08 | Повідомлення # 37
Генералиссимус
Група: Администраторы
Повідомлень: 7661
Нагороди: 7
Репутація: 6
Статус: Десь пішов
Невеличка цитата з форуму :

"В Киеве Укрсоцбанк дошел до такого маразма.
При покупке билетов на футбол покупатель ОБЯЗАН прикупить нейзильбер, правда любой на выбор, но по 100 грн.
Как Вам такие совиные замашки.
Интересно, что по этому поводу думает НБУ? "


....йдеться про монети футбольні до ЄВРО ...

"Да воистину, не исповедимы пути твои, Господи. Конечно они получили 20% тиража и думали, что смогут поднять "лавэ", а оно никак не получается, вот и придумывают всякие бредовые идеи чтобы продать монеты.
А НБУ по этому поводу я думаю вообще не "заморачивается", ведь "UniCredit Bank" не является дистрибьютором у него перед НБУ никаких обязательств нет, а НБУ отдал часть тиража, а там "хоть трава не расти".


"UniCredit Bank" в Україні є Укрсоцбанк ....отакий офіційний спонсор чемпіонату surprised
 
GADДата: Середа, 04.07.2012, 19:56 | Повідомлення # 38
Генералиссимус
Група: Администраторы
Повідомлень: 7661
Нагороди: 7
Репутація: 6
Статус: Десь пішов
Витяг із постанови Правління НБУ від 25.06.2012 № 272

Відповідно до статей 33 – 35 Закону України "Про Національний банк України" щодо випуску пам'ятних монет України Правління Національного банку України постановляє:

1. Увести в обіг:

з 5 липня 2012 року пам’ятну монету “80 років Донецькій області” номіналом 10 гривень зі срібла, категорії якості карбування “спеціальний анциркулейтед”, тираж – 5 000 шт.;

з 12 липня 2012 року пам’ятні монети “Ігри ХХХ Олімпіади” із серії “Спорт”:

номіналом 10 гривень зі срібла, категорія якості карбування “пруф”, тираж – 5 000 шт.;
номіналом 2 гривні з нейзильберу, категорія якості карбування “спеціальний анциркулейтед”, тираж – 30 000 шт.;

з 27 липня 2012 року пам’ятні монети “Елецький Свято-Успенський монастир” із серії “Пам’ятки архітектури України”:

номіналом 10 гривень зі срібла, категорія якості карбування “пруф”, тираж – 7 000 шт.;
номіналом 5 гривень з нейзильберу, категорія якості карбування “спеціальний анциркулейтед”, тираж – 35 000 шт.;

з 16 серпня 2012 року пам’ятні монети “Кушнір” із серії “Народні промисли та ремесла”:

номіналом 10 гривень зі срібла, категорія якості карбування “спеціальний анциркулейтед”, тираж – 5 000 шт.;
номіналом 5 гривень з нейзильберу, категорія якості карбування “спеціальний анциркулейтед”, тираж – 30 000 шт.;

з 20 серпня 2012 року пам’ятну монету “Паралімпійські ігри” із серії “Спорт” номіналом 2 гривні з нейзильберу, категорія якості карбування “спеціальний анциркулейтед”, тираж – 30 000 шт.;

з 30 серпня 2012 року пам’ятні монети “Античне судноплавство” із серії “Морська історія України”:

номіналом 10 гривень зі срібла, категорія якості карбування “пруф”, тираж – 5 000 шт.;
номіналом 5 гривень з нейзильберу, категорія якості карбування “спеціальний анциркулейтед”, тираж – 30 000 шт.

Джерело: сайт НБУ
 
GADДата: Середа, 04.07.2012, 20:02 | Повідомлення # 39
Генералиссимус
Група: Администраторы
Повідомлень: 7661
Нагороди: 7
Репутація: 6
Статус: Десь пішов
Нова монетка

80 років Донецькій області


Номінал Метал Маса, г Діаметр, мм Якість карбування Гурт Тираж, штук

10 срібло 31.1 38.6 спеціальний анциркулейтед гладкий із заглибленим написом 5000

Серія: Інші монети
Присвячена 80-річчю утворення Донецької області - могутньому індустріальному серцю держави, краю з унікальними природними ресурсами, потужним промисловим потенціалом, у якому мешкають талановиті та працелюбні люди.



На аверсі монети розміщено: малий Державний Герб України, написи півколом НАЦІОНАЛЬНИЙ БАНК УКРАЇНИ (угорі), ДЕСЯТЬ ГРИВЕНЬ (унизу); ліворуч рік карбування монети - 2012 та на тлі карти області зображено фрагмент прапора Донецької області.



На реверсі монети зображено: на тлі промислового пейзажу області фігури металурга, шахтаря та робітниці сільського господарства, праворуч - Спасо-Преображенський кафедральний собор м. Донецька, угорі півколом напис ДОНЕЦЬКА ОБЛАСТЬ, під ним герб області та напис 80 РОКІВ.

Художник: Іваненко Святослав, Дем`яненко Володимир
Скульптор: Іваненко Святослав, Дем`яненко Володимир

Джерело: сайт НБУ

Прикріплення: 1076301.jpg (14.6 Kb) · 3807343.jpg (16.9 Kb)
 
GADДата: Середа, 11.07.2012, 21:14 | Повідомлення # 40
Генералиссимус
Група: Администраторы
Повідомлень: 7661
Нагороди: 7
Репутація: 6
Статус: Десь пішов
Ігри ХХХ Олімпіади

Технічні характеристики

Дата введення в обіг: 12 липня 2012

Технічні характеристики

Номінал Метал Маса, г Діаметр, мм Якість карбування Гурт Тираж, штук

10 срібло 31.1 38.6 пруф гладкий із заглибленим написом 5000

Серія: Спорт
Присвячена важливій події у світовому спортивному житті - Іграм ХХХ Олімпіади, що проходитимуть у 2012 році в місті Лондоні.

На аверсі монети розміщено: угорі малий Державний Герб України та напис півколом - НАЦІОНАЛЬНИЙ БАНК УКРАЇНИ, панораму міста, на тлі якої ліворуч стилізований олімпійський факел, праворуч напис -ЛОНДОН, унизу написи: на монеті зі срібла - 10/ ГРИВЕНЬ/2012.

На реверсі монети зображено: півколом силуети представників різних видів спорту, над якими золотий статер Філіппа ІІ, який брав участь в олімпійських іграх, та написи - ІГРИ ХХХ ОЛІМПІАДИ (угорі півколом), ХХХ (унизу), ліворуч і праворуч від якого - лаврове листя. Елемент оздоблення - локальна позолота, вміст золота в чистоті не менше ніж 0,000360 г.

Художник: аверс: Атаманчук Володимир реверс: Таран Володимир, Харук Олександр, Харук Сергій
Скульптор: Дем`яненко Анатолій, Дем`яненко Володимир

Ігри ХХХ Олімпіади

Дата введення в обіг: 12 липня 2012

Технічні характеристики

Номінал Метал Маса, г Діаметр, мм Якість карбування Гурт Тираж, штук

2 нейзильбер 12.8 31 спеціальний анциркулейтед рифлений 30000

Серія: Спорт
Присвячена важливій події у світовому спортивному житті - Іграм ХХХ Олімпіади, що проходитимуть у 2012 році в місті Лондоні.

На аверсі монети розміщено: угорі малий Державний Герб України та напис півколом - НАЦІОНАЛЬНИЙ БАНК УКРАЇНИ, панораму міста, на тлі якої ліворуч стилізований олімпійський факел, праворуч напис -ЛОНДОН, унизу написи: 2/ГРИВНІ/2012 та логотип Монетного двору Національного банку України.

На реверсі монети зображено: півколом силуети представників різних видів спорту, над якими золотий статер Філіппа ІІ, який брав участь в олімпійських іграх, та написи - ІГРИ ХХХ ОЛІМПІАДИ (угорі півколом), ХХХ (унизу), ліворуч і праворуч від якого - лаврове листя.

Художник: аверс: Атаманчук Володимир реверс: Таран Володимир, Харук Олександр, Харук Сергій
Скульптор: Дем`яненко Анатолій, Дем`яненко Володимир

Джерело : http://www.bank.gov.ua
Прикріплення: 3322132.jpg (14.1 Kb) · 5906721.jpg (16.2 Kb) · 5171918.jpg (14.8 Kb) · 8500475.jpg (16.3 Kb)
 
GADДата: Субота, 28.07.2012, 20:24 | Повідомлення # 41
Генералиссимус
Група: Администраторы
Повідомлень: 7661
Нагороди: 7
Репутація: 6
Статус: Десь пішов
НОВІ МОНЕТИ НБУ – "ЄЛЕЦЬКИЙ СВЯТО-УСПЕНСЬКИЙ МОНАСТИР"



27 липня 2012 р. Національний банк України ввів в обіг дві нові пам'ятні монети – "Єлецький Свято-Успенський монастир" з серії "Пам'ятки архітектури України".
Монета номіналом 5 гривень відкарбована з нейзильберу, мае вагу 16.54 г., діаметр 35 мм., рифлений гурт, тираж – 35 000.
Монета номіналом 10 гривень відкарбована зі срібла, має вагу 31.1 г., діаметр 38.6 мм., гурт гладкий із заглибленим написом, тираж – 7 000.
Монети присвячені архітектурному ансамблю Єлецького Свято-Успенського монастиря, заснованого в середині XI ст. – одного з найдавніших в Україні, головною спорудою якого є мурований храм на честь Успіння Божої Матері.
На аверсі монет зображено: малий Державний Герб України та по колу написи: НАЦІОНАЛЬНИЙ БАНК УКРАЇНИ (угорі), ЄЛЕЦЬКИЙ СВЯТО-УСПЕНСЬКИЙ МОНАСТИР (унизу), головну споруду монастиря – Успенський собор, на тлі якого унизу напис XI – XVIII ст. ліворуч від собору – відповідний номінал; праворуч рік карбування. На монеті з нейзильберу праворуч розміщено логотип Монетного двору НБУ.
На реверсі монети стилізовано зображено ікону Божої Матері на ялині відповідно до легенди про виникнення монастиря та розміщено: угорі півколом на стрічці напис: ОБРАЗ ПРЕСВЯТОЇ БОГОРОДИЦІ ЄЛЕЦЬКОЇ, унизу – стилізований орнамент.
Художники: Володимир Таран, Олександр Харук, Сергій Харук (аверс), Марія Скоблікова (реверс), скульптори: Володимир Атаманчук, Анатолій Дем`яненко.
Прикріплення: 7390160.jpg (24.1 Kb)
 
GADДата: Неділя, 29.07.2012, 15:21 | Повідомлення # 42
Генералиссимус
Група: Администраторы
Повідомлень: 7661
Нагороди: 7
Репутація: 6
Статус: Десь пішов
Додам більш якісне зображення фото :

Прикріплення: 5462516.jpg (107.3 Kb) · 9493533.jpg (96.2 Kb)
 
GADДата: П`ятниця, 03.08.2012, 12:51 | Повідомлення # 43
Генералиссимус
Група: Администраторы
Повідомлень: 7661
Нагороди: 7
Репутація: 6
Статус: Десь пішов
Ось так виглядає план випуску ювілейних монет до кінця цього ( 2012 ) року.

Назва Номінал Дата випуску Тираж, тис.шт. Матеріал Проба Вага, г. Дiаметр, мм. Якість

Кушнір 10 грн. 16/08/2012 5 Ag 925 31,1 38,61 спец. анц.

Кушнір 5 грн. 16/08/2012 30 нейзильбер 16,54 35 спец. анц.

Паралімпійські ігри 2 грн. 20/08/2012 30 нейзильбер 12,8 31 спец. анц.

Античне судноплавство 10 грн. 30/08/2012 5 Ag 925 31,1 38,61 спец. анц.

Античне судноплавство 5 грн. 30/08/2012 30 нейзильбер 16,54 35 спец. анц.

Дрофа 10 грн. вересень 7 Ag 925 31,1 38,61 пруф

1800 років м. Судаку 10 грн. вересень 3 Ag 925 31,1 38,61 пруф

1800 років м. Судаку 5 грн. вересень 35 нейзильбер 16,54 35 спец. анц.

Михайло Кравчук 2 грн. вересень 15 нейзильбер 12,8 31 спец. анц.

Українська лірична пісня 20 грн. жовтень 3 Ag 925 62,2 50 пруф

Українська лірична пісня 5 грн. жовтень 30 нейзильбер 16,54 35 спец. анц.

500 років м. Чигирину 5 грн. жовтень 30 нейзильбер 16,54 35 спец. анц.

Синагога в Жовкві 10 грн. листопад 7 Ag 925 31,1 38,61 пруф

Синагога в Жовкві 5 грн. листопад 35 нейзильбер 16,54 35 спец. анц
.
Міжнародний рік кажанів 5 грн. листопад 35 нейзильбер 16,54 35 спец. анц.

Дрофа 2 грн. листопад 35 нейзильбер 12,8 31 спец. анц.

Рік змії 5 грн. грудень 25 Ag 925 15,55 33 пруф
 
GADДата: П`ятниця, 03.08.2012, 12:55 | Повідомлення # 44
Генералиссимус
Група: Администраторы
Повідомлень: 7661
Нагороди: 7
Репутація: 6
Статус: Десь пішов
Припинив бути таємним- план випуску монет на 2013 рік. Зараз він виглядає так ( наведений без позначення матеріалу з якого виготовлена монета , без всього , крім номіналу )

До 200-річчя С.С.Гулака-Артемовського 20 грн.

Володимир Вернадський 5 грн.

Судноплавство епохи Київської Русі 10 грн.

Судноплавство епохи Київської Русі 5 грн.

Сальвінія плавуча 10 грн.

Сальвінія плавуча 2 грн.

1000-ліття Лядовського скельного монастиря 50 грн.

Будинок з химерами 10 грн.

Будинок з химерами 5 грн.

Материнство 5 грн.

Юнацький чемпіонат світу з легкої атлетики 2 грн.

Українська вишиванка 20 грн.

Українська вишиванка 5 грн.

Повість минулих літ 100 грн.

Чемпіонат світу з художньої гімнастики 2 грн.

Лінійний корабель "Слава Екатерины" 10 грн.

Лінійний корабель "Слава Екатерины" 5 грн.

Битва за Дніпро (до 70-річчя визволення України від фашистських окупантів) 20 грн.

Битва за Дніпро (до 70-річчя визволення України від фашистських окупантів) 5 грн.

Ольга Кобилянська 2 грн.

Нестор Махно 2 грн.

Микола Амосов 5 грн.

Троїцький монастир-фортеця 10 грн.

Троїцький монастир-фортеця 5 грн.

Рік Коня 5 грн.
 
GADДата: Четвер, 16.08.2012, 23:54 | Повідомлення # 45
Генералиссимус
Група: Администраторы
Повідомлень: 7661
Нагороди: 7
Репутація: 6
Статус: Десь пішов
НОВІ МОНЕТИ НБУ – "КУШНІР"



16 серпня 2012 р. Національний банк України вводить в обіг нові монети серії "Народні промисли та ремесла" – "Кушнір". Монети присвячені одному з найдавніших занять – вичинці шкіри з хутра і пошиттю з неї різного одягу.
Монета номіналом 5 гривень відкарбована з нейзильберу, має вагу 16.54 г., діаметр 35 мм., рифлений гурт, тираж – 30 000.
Монета номіналом 10 гривень відкарбована зі срібла, має вагу 31.1. г., діаметр 38.6 мм., гурт гладкий із заглибленим написом, тираж – 5 000.
На аверсі монет розміщено: угорі малий Державний Герб України, під яким стилізований напис: НАЦІОНАЛЬНИЙ / БАНК / УКРАЇНИ, у центрі – стилізоване зображення двох пташок, ліворуч і праворуч від яких традиційний український одяг – кожухи, шапки, кептарі, унизу номінал, рік карбування 2012 та на монеті з нейзильберу – логотип Монетного двору НБУ.
На реверсі монет на тлі натягнутої шкіри зображено кушніра за роботою. Угорі на стилізованому фоні розміщено напис: КУШНІР, з обох боків центральної композиції – стилізований орнамент.
Автори ескізів – Володимир Таран, Олександр Харук, Сергій Харук, моделей – Володимир Атаманчук, Анатолій Дем`яненко.

За матеріалам: http://ua.museum-of-money.org, www.bank.gov.ua
Прикріплення: 8212413.jpg (35.6 Kb)
 
Форум » ХОБІ,ЗАХОПЛЕННЯ » Нумізматика » Українська монета.
Пошук:

Вверх