П`ятниця, 29.03.2024, 13:57
LEVEL
Головна Реєстрація Вхід
Вітаю Вас, Гость · RSS
[ Нові повідомлення · Учасники · Правила форуму · Пошук · RSS ]
  • Сторінка 27 з 27
  • «
  • 1
  • 2
  • 25
  • 26
  • 27
Форум » ХОБІ,ЗАХОПЛЕННЯ » Нумізматика » Українська монета.
Українська монета.
GADДата: П`ятниця, 01.01.2021, 12:07 | Повідомлення # 391
Генералиссимус
Група: Администраторы
Повідомлень: 7661
Нагороди: 7
Репутація: 6
Статус: Десь пішов
Україна - Білорусь. Духовна спадщина - Ірмологіон

Номінал: 20 грн

Дата введення в обіг: 15.12.2020

Матеріал: срібло

Опис:

Присвячена спадщині давньої духовної пісенної традиції, яка панувала з кінця XVI cт. на всій етнічній території українців та білорусів, – нотованим збірникам різних жанрів літургійного співу – ірмологіонам. В Ірмологіоні – першій нотованій книзі, було зібрано ірмоси як мелодичні та ритмічні моделі для тропарів канонів, звідси його масове поширення – як у церковній практиці, так і в навчальній. Слова у поетичному тексті нанизуються на нитку, як перли в коралях, чергуючись як мотиви орнаменту. Ірмологіони складалися в монастирях, кафедральних соборах, парафіяльних церквах. Значна частина збережених ірмологіонів – рукописна. На початку ХVIII ст. стали видаватися друковані нотні ірмологіони.



На аверсі монети вгорі розміщено напис УКРАЇНА, під яким стилізовано зображено позолочену сторінку (локальна позолота) Супрасльського ірмологіону (1598–1601 рр.) – найдавнішого нотолінійного рукопису, джерела літургійної спадщини і музики Київської Церкви, що зберігається в Національній бібліотеці України імені В. І. Вернадського; ліворуч від сторінки – малий Державний Герб України, під яким рік карбування – 2020; номінал 20/ГРИВЕНЬ (праворуч від сторінки).



На реверсі монети у центрі зображено наповнений певною ритмікою, об’ємністю фігур хористів, які співають по нотах, фрагмент ікони “Воздвиження Чесного Хреста з родиною Яна Собеського” (1670–1689 рр.), що зберігається в Національному музеї у Львові імені Андрея Шептицького, та розміщено: стилізовані написи: ЗБІРНИК/ ЦЕРКОВНИХ ПІСНЕСПІВІВ/ ІРМОЛОГІОН (угорі) та ноти (під зображенням хористів).

Художник: Таран Володимир, Харук Олександр, Харук Сергій
Скульптор: Атаманчук Володимир, Іваненко Святослав; програмне моделювання – Андріянов Віталій

Тираж (оголошений/фактичний), шт.: 2500/2500

Маса дорогоцінного металу в чистоті, г: 62.2

Діаметр, мм: 50

Категорія якості карбування: спеціальний анциркулейтед

Гурт: гладкий із заглибленим написом
Прикріплення: 8504784.jpg (18.0 Kb) · 2779769.jpg (18.1 Kb)
 
GADДата: П`ятниця, 01.01.2021, 12:11 | Повідомлення # 392
Генералиссимус
Група: Администраторы
Повідомлень: 7661
Нагороди: 7
Репутація: 6
Статус: Десь пішов
Набір із дев`яти срібних пам`ятних монет "Енеїда"

Номінал: 90 грн

Дата випуску: 22.12.2020

Матеріал: срібло

Опис:

Набір з дев’яти пам’ятних монет присвячений духовній та культурній пам’ятці українського народу – поемі “Енеїда” видатного українського письменника Івана Котляревського, який започаткував цим твором нову українську літературу. “Енеїду” написано живою народною мовою, життя українців зображено в широкому контексті мови, історії, звичаїв, традицій і побуту. Неповторна індивідуальність українського народу геніально схоплена автором у веселих, життєрадісних образах – козаки не визнають перемоги над собою ні земних, ні небесних сил: ніщо не може зламати їхнього патріотичного, волелюбного духу. За основу композиції набору використано ілюстрації народного художника України Анатолія Базилевича, який своїми роботами надав твору нового звучання.



На аверсі восьми монет із набору розміщено: малий Державний Герб України та напис УКРАЇНА (угорі); рік карбування монети 2020/ номінал 10, у нулі якого знак ?, позначення металу, його проби, маси монети в чистоті Ag 999, 31,1 та логотип Банкнотно-монетного двору Національного банку України (унизу); вертикальні написи: І. КОТЛЯРЕВСЬКИЙ/ЕНЕЇДА. На центральній монеті набору розміщено: малий Державний Герб України (угорі праворуч), під яким напис УКРАЇНА (вертикально), номінал 10, у нулі якого знак ?, позначення металу, його проби, маси монети в чистоті Ag 999, 31,1 та логотип Банкнотно-монетного двору Національного банку України (унизу); ліворуч вертикальні написи у два рядки: 1926 ХУДОЖНИК/2005 АНАТОЛІЙ БАЗИЛЕВИЧ; угорі ліворуч – ЕНЕЇДА. На аверсі кожної з монет зображено опрацьовані та скомпоновані авторами дизайну монет сюжети з ілюстрацій “Енеїди” художника Анатолія Базилевича, який талановито проілюстрував жартівливі сцени поеми і звеличив із гумором її героїв, які мандрують, воюють, змагаються, бенкетують, розважаються, плачуть і сміються…



На реверсі монет зображено опрацьовані та скомпоновані сюжети з ілюстрацій “Енеїди”, автор яких добився вражаючої єдності літературного матеріалу та ілюстративного ряду, повторив створений Котляревським повноцінний український епос, уособив весь спектр ставлення до героїв – від лірики до сарказму, від доброзичливого жарту до іронії. На реверсі середньої монети правого ряду набору зображено козака у червоному вбранні – використано тамподрук (ліворуч), праворуч від якого – портрет Івана Котляревського, під яким написи: 1769 1838/ І. КОТЛЯРЕВСЬКИЙ/ЕНЕЇДА/МАЛЮНКИ/А. БАЗИЛЕВИЧА. На реверсі шести монет лівого та середнього ряду набору на тлі ілюстрованих сюжетів поеми розміщено фрагменти, які складаються у фігуру козака Енея; на центральній монеті кольорове зображення козаків (використано тамподрук).

Художник: автори дизайну: Таран Володимир, Харук Олександр, Харук Сергій
Скульптор: Демяненко Анатолій, Чайковський Роман, Атаманчук Володимир, програмне моделювання – Андріянов Віталій

Тираж (оголошений/фактичний), шт.: 1000/1000

Маса дорогоцінного металу в чистоті, г: 279.9

Категорія якості карбування: спеціальний анциркулейтед

Гурт: гладкий
Прикріплення: 3408510.jpg (17.5 Kb) · 5295969.jpg (19.0 Kb)
 
GADДата: П`ятниця, 01.01.2021, 12:14 | Повідомлення # 393
Генералиссимус
Група: Администраторы
Повідомлень: 7661
Нагороди: 7
Репутація: 6
Статус: Десь пішов
Архістратиг Михаїл 1 гривня зразка 2020 року



Номінал — 1 гривня
Метал — срібло (Ag 999,9)
Маса дорогоцінного металу в чистоті, г — 31,1
Діаметр, мм — 38,6
Товщина монети з гуртом, мм — 3,0
Категорія якості карбування — анциркулейтед
Гурт — рифлений

Художник — Таран Володимир, Харук Олександр, Харук Сергій
Скульптор — Чайковський Роман, Іваненко Святослав

Роки карбування та тираж — 2020
Прикріплення: 1175448.jpg (34.9 Kb) · 4558488.jpg (31.4 Kb)
 
GADДата: П`ятниця, 01.01.2021, 12:16 | Повідомлення # 394
Генералиссимус
Група: Администраторы
Повідомлень: 7661
Нагороди: 7
Репутація: 6
Статус: Десь пішов
Архістратиг Михаїл 2 гривні зразка 2020 року



Номінал — 2 гривні
Метал — золото (Au 999,9)
Маса дорогоцінного металу в чистоті, г — 3,11
Діаметр, мм — 16,0
Товщина монети з гуртом, мм — 1,1
Категорія якості карбування — анциркулейтед
Гурт — рифлений

Художник — Таран Володимир, Харук Олександр, Харук Сергій
Скульптор — Іваненко Святослав, програмне моделювання – Віталій Андріянов, Юрій Лук’янов

Роки карбування та тираж — 2020 (2 000 шт.)
Прикріплення: 7959607.jpg (9.8 Kb) · 1684614.jpg (9.3 Kb)
 
GADДата: Вівторок, 12.01.2021, 10:34 | Повідомлення # 395
Генералиссимус
Група: Администраторы
Повідомлень: 7661
Нагороди: 7
Репутація: 6
Статус: Десь пішов
“Агатангел Кримський”.

12 січня 2021 року Національний банк у продовження серії “Видатні особистості України” вводить в обіг пам’ятну монету “Агатангел Кримський”.

Монета присвячена українському історику, орієнталісту, письменнику, перекладачу, одному із засновників української Академії наук та одному з перших її академіків – Агатангелу Юхимовичу Кримському. 15 січня цього року виповнюється 150 років від дня народження мовознавця.

В одному зі своїх листів вчений жартома писав: «Легше буде сказати, яких мов я не знаю». Дослідники і досі сперечаються в підрахунках мов, якими володів поліглот. За різними даними, ця цифра коливається від майже 60 до понад 100 мов. Вільно говорячи такою кількістю мов, переважно східними, а також знаючи всі діалектні особливості української мови, Агатангел Кримський зробив значний внесок в українське сходознавство та україністику.

Під час правління гетьманату Павла Скоропадського 1918 року мовознавець отримав посаду вченого секретаря новоствореної Української Академії Наук, а фактично став її керівником. Він очолював історико-філологічним відділ, кабінет арабо-іранської філології, комісію словника живої мови, комісію історії української мови, діалектологічну та правописну комісії.

На жаль, з приходом більшовиків Академія наук опинилася під загрозою. Агатангелу Кримському доводилося випрошувати пайки та одяг для співробітників. Вчені власноруч заготовляли дрова, щоб обігріти виділене їм приміщення на вулиці Володимирській. Будівля не опалювалася, тому взимку бувало замерзало чорнило, а писати наукові дослідження доводилося на театральних афішах. Завдяки зусиллям Агатангела Кримського Академію наук вдалося вберегти від знищення.
Мовознавець написав і видав низку академічних підручників з філології та історії Близького Сходу, про Коран, мусульманство, курси історії та літератури арабів, персів і турків.
Велику увагу науковець приділяв дослідженню історії української мови і літератури, фольклору, етнографії. Агатангел Кримський – автор праць “Українська граматика”, “Нариси з історії української мови”, редактор першого тому “Академічного словника”.

1941 року постановою НКВС мовознавця звинуватили в антирадянській націоналістичній діяльності. Його разом з іншими українськими патріотами заарештували та відправили до Кустанайської в’язниці в Казахстані. Мовознавець став жертвою сталінського терору.

Унікальність Агатангела Кримського як феномена у світовій культурі була відзначена рішенням Генеральної Асамблеї ЮНЕСКО щодо внесення цієї визначної постаті до списку найвидатніших діячів людства.



На аверсі монети розміщена композиція, що символізує діяльність ученого-сходознавця та джерело знань – геометричний декор із розкритих книг, що складаються в багатопроменеву зірку. У її центрі знаходиться цитата мовознавця “Я зрозумів, що мушу бути українофілом – це я зрозумів цілком свідомо”. Унизу аверсу – факсиміле Агатангела Кримського.
На реверсі монети на тлі вертикальних ліній, що вносять певний драматизм та символізують трагічну долю вченого, зображений портрет мовознавця. Під портретом діагонально розміщений напис “Агатангел Кримський” та вказані роки його життя.

Художники: Володимир Таран, Олександр Харук, Сергій Харук.

Скульптор – Анатолій Демяненко.

Програмне моделювання – Віталій Андріянов.
Прикріплення: 5463552.jpg (217.5 Kb)
 
GADДата: Неділя, 17.01.2021, 14:32 | Повідомлення # 396
Генералиссимус
Група: Администраторы
Повідомлень: 7661
Нагороди: 7
Репутація: 6
Статус: Десь пішов
“До 150-річчя від дня народження Лесі Українки”

21 січня 2021 року Національний банк України, вводить в обіг срібну монету номіналом 20 гривень.

Серія: Духовні скарби України

Тираж: 2500 шт.

Діаметр: 50,0 мм

Вага: 62,2 г

Карбування: пруф

Гурт: гладкий

Метал: срібло (Ag 925)

Присвячена українській поетесі, драматургу, перекладачці, літературному критику і громадській діячці – Лесі Українці (Ларисі Петрівні Косач).
Леся Українка – одна з найвидатніших українських митців слова. Багатогранний талант письменниці виявився в найрізноманітніших жанрах – ліриці, епосі, драмі, прозі, публіцистці. Її творчість сповнена глибоких патріотичних почуттів до України.



На аверсі монети розміщено: угорі напис Україна, праворуч від якого малий Державний Герб України; та композицію, що символізує яскравий, емоційний, багатий світ поезії Лесі Українки: ліворуч на дзеркальному тлі – стилізовані під свічі образи чоловіка та жінки; праворуч – ключ журавлів, над яким номінал та рік карбування монети 20/ГРИВЕНЬ/2021

На реверсі на тлі стилізованих гілок із листям зображено портрет Лесі Українки; ліворуч – роки життя 1871/1913; написи: ЛЕСЯ/УКРАЇНКА (під портретом), Л. КОСАЧ-КВІТКА/ (В ЛІТЕРАТУРІ ЛЕСЯ УКРАЇНКА) (факсиміле Лесі Українки).

Художник – Таран Володимир , Харук Олександр , Харук Сергій
Скульптор – Чайковський Роман , Атаманчук Володимир
Прикріплення: 4160171.jpg (129.7 Kb)
 
Форум » ХОБІ,ЗАХОПЛЕННЯ » Нумізматика » Українська монета.
  • Сторінка 27 з 27
  • «
  • 1
  • 2
  • 25
  • 26
  • 27
Пошук:

Вверх