Середа, 24.04.2024, 09:38
LEVEL
Головна Реєстрація Вхід
Вітаю Вас, Гость · RSS
[ Нові повідомлення · Учасники · Правила форуму · Пошук · RSS ]
Форум » ХОБІ,ЗАХОПЛЕННЯ » Нумізматика » Монетні новини
Монетні новини
GADДата: П`ятниця, 20.04.2012, 12:52 | Повідомлення # 46
Генералиссимус
Група: Администраторы
Повідомлень: 7661
Нагороди: 7
Репутація: 6
Статус: Десь пішов
ЗМІНА 1 І 2 ДОЛАРІВ КАНАДИ

За повідомленням Банку Канади, з матеріалом і захисними властивостями монет номіналом 1 і 2 долари відбулися зміни.
Дизайн оновлений зображенням кленового листя. Крім того, замість звичних сплавів, нові монети виготовлені за технологією багатошарового покриття стали, використовуваної в обігових монетах номіналом 1, 5, 10 і 25 центів. В основі таких монет лежить сталевий сердечник, покритий шарами металів, що чергуються – мідь, нікель і латунь. В результаті виробництво монет стає економічним, а самі монети – більш міцними і довговічними.
На монеті номіналом 1 долар, як і раніше, зображена полярна гагара, проте над нею розміщено зображення, помітне під певним кутом зору – вміщене у коло лазерне маркування у вигляді кленового листа.



Склад монети – сталь, плакована багатошаровим латунним покриттям. Діаметр монети – 25.6 мм., вага – 6.27 г.
На монеті номіналом 2 долара як і раніше зображений білий ведмідь, але є три зміни. У верхній і нижній частині монети розміщені зображення, видні під певним кутом зору – вміщене у коло лазерне маркування у вигляді двох кленових листків (внизу), аналогічні зображення у виділеному секторі (вгорі). На гурті 2-х доларової монети також з'явився напис: "CANADA" і "2 DOLLARS".
Склад монети: кільце – багатошарова нікельована сталь, вставка – багатошарова латунірована алюмінієва бронза. Вага монети – 28 мм., товщина – 1.75 мм., вага – 6.92 г.

За матеріалами сайту: ua.museum-of-money.org
Прикріплення: 8975633.jpg (27.1 Kb)
 
GADДата: П`ятниця, 20.04.2012, 12:54 | Повідомлення # 47
Генералиссимус
Група: Администраторы
Повідомлень: 7661
Нагороди: 7
Репутація: 6
Статус: Десь пішов
ФОТОЛЮМІНЕСЦЕНТНІ МОНЕТИ КАНАДИ

Королівський монетний двір Канади 16 квітня 2012 р. почав випуск нової серії з 4 монет "Динозаври", в якій використана нова технологія, що дозволяє зображенням святитися в темряві. Серія розробляється спільно з Королівським музеєм палеонтології Тіррелл (Канада). Перша монета присвячена Пахірінозавру.



Аверс несе портрет Її Величності королеви Єлизавети II роботи Сюзанни Блант (Susanna Blunt), оточений написами: "ELIZABETH II", "D • G • REGINA".
Реверс, створений дизайнером Джуліусом Чоттоньі (Julius T. Csotonyi, зображує в кольорі травоїдного Товстоносого ящера (Pachyrhinosaurus), що мешкав в пізньому крейдяному періоді в Північній Америці. Якщо помістити монету під яскраве світло хоча б на 30 – 60 секунд, а потім перенести в темряву, то особливий фотолюмінісцентний шар покаже незвичайний скелет цього динозавра. Коли під час розкопок вперше був виявлений скелет пахірінозавра в 1972 році в канадській провінції Альберта, вчених вразила кількість кісток цього монстра – на одному квадратному метрі розкопок їх можна було виявити до 100 штук.
Монета 25 центів викарбувана з мідно-нікелевого сплаву, має вагу 12.61 г., діаметр 35 мм. Тираж – 25 000.

За матеріалами сайту: ua.museum-of-money.org
Прикріплення: 7665427.jpg (23.3 Kb)
 
GADДата: Субота, 21.04.2012, 23:18 | Повідомлення # 48
Генералиссимус
Група: Администраторы
Повідомлень: 7661
Нагороди: 7
Репутація: 6
Статус: Десь пішов
МОНЕТИ ОСТРОВА ЛАНДІ

Монети Ланді користуються популярністю у колекціонерів. Ланді (англ. Lundy) – найбільший острів в Брістольському затоці, належить Великобританії, знаходиться між Англією та Уельсом приблизно в 19 кілометрах від графства Девон. На 2007 рік населення острова становить 28 осіб включаючи главу адміністрації острова і фермера з його працівниками. Більшість жителів проживають на півдні острова. Найбільше число відвідувачів острова туристи, на острові є 23 котеджу і кемпінг для ночівлі. У рік острів відвідує приблизно 22 000 чоловік.
Острів заселений з часів неоліту, його назва походить від старонорвежського слова "острів паффіна".
У 2005 році острів увійшов в десятку найбільш значущих природних об'єктів Великобританії. Завдяки своїй природі острів був оголошений першим морським заповідником Англії.
Острів придбав в 1924 році британський купець Мартін Коулз Харман, який проголосив себе "королем острова" і в 1929 році почав карбування монет. Були викарбувані монети двох номіналів – полпаффіна і паффін, відповідні британським монетам півпенні і пенні. Відповідно до Закону про карбування Великобританії від 1870 р. Харман був підданий судовому переслідуванню і оштрафований на 5 фунтів з відшкодуванням збитку в 15 гіней, монети були вилучені і стали об'єктом колекціонування. У 1965 р. спеціально для колекціонерів, на честь сорокаріччя оголошення королем Ланді Мартіна Коулз Хармана, були випущені фантазійні монети з його портретом, що нагадують за своїм дизайном оригінальні монети 1929 року. Після смерті "короля" Мартіна в 1954 році острів був проданий британському мільйонеру Джеку Хаварду за 150 000 фунтів стерлінгів.



У 2011 році на нумізматичному ринку з'явилася серія з 5 монет острова Ланді. Номінали полпаффіна, паффін, 2 паффіна, 4 паффіна і 6 паффінов. По дизайну монети нагадують оригінальні монети 1929 року. На їх аверсі розташований портрет Мартіна Коулза Хармана, угорі напис півколом: MARTIN COLES HARMAN, внизу – рік карбування "2011".
1/2 паффіна (цинк, плакований міддю) зображує голову паффіна (атлантичного тупика);
1 паффін (цинк, плакований міддю) зображує паффіна, що сидить на скелі;
2 паффіна (латунь) зображує двох паффінов в польоті;
4 паффіна (латунь) зображує чотирьох паффінов, що ширяють навколо вежі Старого маяка, побудованого в 1787 р.;
6 паффінов (цинк, плакований мідно-нікелевим сплавом) зображує шість паффінов, що летять над замком Маріско, побудованого Генрі III.
На кожній монеті розміщено відповідний номінал прописом та назва острова.

За матеріалами сайту: ua.museum-of-money.org
Прикріплення: 0029328.jpg (21.4 Kb)
 
GADДата: Неділя, 22.04.2012, 08:44 | Повідомлення # 49
Генералиссимус
Група: Администраторы
Повідомлень: 7661
Нагороди: 7
Репутація: 6
Статус: Десь пішов
А бывает так, что монеты становятся виной международных конфликтов.

В самом начале 2011 года между Россией и Эстонией разразился дипломатический скандал. И виной всему – новые монеты. Дело в том, что 1 января 2011 года в Эстонии на смену кроне пришла новая валюта – евро. По этому случаю на Монетном дворе Финляндии было отчеканено 194 млн эстонских евромонет различного достоинства.



Их аверс ни у кого не вызвал вопросов, но вот реверс стал причиной недоумения. В прессе 4 января 2011 года появились различные заявления, что изображенная на оборотной стороне монеты карта Эстонии не соответствует современным очертаниям и захватывает часть территории России.

На следующий же день сотрудник пресс-службы Банка Эстонии Вильяр Ряэск заявил СМИ, что он «не может утверждать, что контур Эстонии в точности соответствует нынешним границам страны». По мнению Ряэска, изображение карты на монетах – это «художественное представление художника Лембита Лыхмуса о границах Эстонии».

Симму Тийк, посол Эстонии в России, был более категоричен: «Одного взгляда на эти монеты достаточно, чтобы убедиться, что граница, изображенная на всех эстонских монетах, соответствует нынешней границе». Но даже посол признал, что когда Лембит Лыхмус впервые продемонстрировал эскиз евромонеты, то все увидели старую границу, поэтому ее пришлось «быстро поправить».

Как бы то ни было, Посольство РФ приняло оправдания Эстонии по данному случаю, однако заявило, что «в таком принципиальном для межгосударственных отношений вопросе, как линия прохождения границы, неуместны «художественные фантазии»».

Казалось бы, тема закрыта. Но не тут-то было. Представительские организации небольшого финно-угорского народа сету обратили внимание, что изображенная на новых монетах карта не совсем полная, поскольку не отображает территорию, которая принадлежала Эстонии согласно Тартускому мирному договору, заключенному в 1920 году.

Известен еще один казус, случившийся с изображением контур границ европейских государств. В 1997 году в Италии отчеканили 1000-лировую монету с изображением карты Старого Света. И выгравировали на ней две Германии: ФРГ и ГДР. По-видимому, дизайнеры пользовались старыми картами, так как объединение этих стран произошло еще 3 октября 1990 года.

За матеріалами сайту: news.euro-coins.info
Прикріплення: 1151060.gif (35.0 Kb)
 
GADДата: Понеділок, 23.04.2012, 16:07 | Повідомлення # 50
Генералиссимус
Група: Администраторы
Повідомлень: 7661
Нагороди: 7
Репутація: 6
Статус: Десь пішов
МОНЕТА В $ 1 З ПРЕЗИДЕНТОМ АРТУРОМ ЧЕСТЕРОМ ТЕПЕР І НА ЛИСТІВЦІ

Монетний двір США починаючи з 11 квітня почав приймати замовлення на Президентський долар з Артуром Честером на листівці. Це двадцять перший випуск однодоларової президентської монети на листівці з 2007 року. У той час як нові монети в рамках президентської програми однодоларових монет перестали випускати в обіг, Монетний двір США продовжує карбувати обмежену кількість монет для прямого продажу колекціонерам.



На листівці розміщено дві однодоларові монети із Артуром Честером, викарбувані в монетному дворі Філадельфії 11 січня 2012 р. і монетному дворі Денвера 22 грудня 2012 р. Обидві монети щільно встановлені на обкладинці із зображенням президента. Також на обкладинці розташована поштова марка, штамп з написами "March 12, 2012, Fairfield, VT." і вказівка сайту Монетного двору США.
Обмежений тираж в 22 000 екземплярів можна придбати на сайті монетного двору США за ціною $ 19.95 за один екземпляр.

За матеріалами сайту: ua.museum-of-money.org
Прикріплення: 2041517.jpg (29.7 Kb)
 
GADДата: Понеділок, 23.04.2012, 16:08 | Повідомлення # 51
Генералиссимус
Група: Администраторы
Повідомлень: 7661
Нагороди: 7
Репутація: 6
Статус: Десь пішов
НЕЗВИЧАЙНІ АКРИЛОВІ МОНЕТИ ОСТРОВА ПІВМІСЯЦЯ

Крихітний Острів Півмісяця (Ile Crescent) з населенням близько 40 осіб знаходиться в міжнародних водах між Французької Полінезії, Кірібаті та островом Піткерн.
Економіка острова базується на продажу продукції сільського господарства та народних ремесел випадковим туристам.
У 2006 р. острів випустив серію з трьох монет номіналом 500 роа (511 штук), 1 000 роа (503 штуки) і 5 000 роа (434 штуки). Мета випуску – використання монет на острові і продаж туристам. Матеріал незвичайний – кольоровий напівпрозорий акрил.



Випущені монети мають 39 мм в діаметрі, товщину 5 мм. Дизайн монет схожий – на них зображено сонце, що сходить над островом, внизу – рік випуску і номінал, верху півколом – назва острова.

За матеріалами сайту: ua.museum-of-money.org
Прикріплення: 2337820.jpg (9.7 Kb)
 
GADДата: Понеділок, 23.04.2012, 16:10 | Повідомлення # 52
Генералиссимус
Група: Администраторы
Повідомлень: 7661
Нагороди: 7
Репутація: 6
Статус: Десь пішов
МОНЕТА "МИР І ЛЮБОВ"

Компанія "Coin Invest Trust" на замовлення Токелау випустила монету "Мир і любов".



На аверсі представлений портрет Її Величності королеви Єлизавети II, оточений написами: "ELIZABETH II", "TOKELAU 2012" і "FIVE DOLLARS". У нижній частині монети розташований герб Токелау. На завершення композиції край монети прикрашений лінійним орнаментом.
Реверс представляє пару голубів, які ширяють один до одного на тлі графічного зображення серця. Зображення голубів покриті переливаються кольором. Вгорі викарбувано напис: "PEACE & LOVE". У верхній правій частині виконана виїмка у формі серця.
Монета 5 доларів викарбувана зі срібла 925-ї проби (proof), має вагу 25 г., діаметр 38.61 мм. Тираж – 2500 штук.

За матеріалами сайту: ua.museum-of-money.org
Прикріплення: 1944225.jpg (19.1 Kb)
 
GADДата: Понеділок, 23.04.2012, 16:11 | Повідомлення # 53
Генералиссимус
Група: Администраторы
Повідомлень: 7661
Нагороди: 7
Репутація: 6
Статус: Десь пішов
100 РОКІВ ВІД ДНЯ СМЕРТІ ВЕЛИКОГО ГЕРЦОГА ЛЮКСЕМБУРЗЬКОГО ВІЛЬГЕЛЬМА IV

Схоже, люксембуржці вирішили накарбувати на 2-єврових монетах всіх своїх монархів. Ось і цього року про ще один згадали Вільгельма IV, який правив у 1905 – 1912 рр.



У внутрішній частині монети, випущеної 3 лютого 2012 р., зображені профілі двох монархів Люксембурга: правлячого Великого герцога Анрі та Великого герцога Вільгельма IV. Під портретами вказані імена монархів – відповідно "HENRI" і "GUILLAUME IV". Також під другим портретом є позначення року смерті: "† 1912". Праворуч від портретів – стилізоване зображення міста Люксембурга. У верхній частині монети вказано рік емісії "2012", розташований між знаком Директора Королівського монетного двору в Утрехті (парусник, ліворуч) і знаком самого монетного двору Нідерландів (посох Меркурія, справа). Текст нижче: "GRANDS-DUCS DE LUXEMBOURG" в три рядки. На зовнішньому кільці – 12 зірок Європейського союзу. Метал зовнішнього кільця – Cu-Ni; внутрішня частина тришарова – Cu-Zn-Ni; Ni; Cu-Zn-Ni.
Діаметр монети – 25.75 мм., вага – 8.5 г., тираж – 700 000 (UNC), 20 000 (BU), 5 000 (Proof), гурт рифлений, з написом. Художник – Alain Hoffmann.

За матеріалами сайту: ua.museum-of-money.org
Прикріплення: 8269678.jpg (20.2 Kb)
 
GADДата: Середа, 25.04.2012, 20:43 | Повідомлення # 54
Генералиссимус
Група: Администраторы
Повідомлень: 7661
Нагороди: 7
Репутація: 6
Статус: Десь пішов
МОНЕТА "ДЖАКОМО КВАРЕНГІ" З СЕРІЇ "АРХІТЕКТУРНІ ШЕДЕВРИ РОСІЇ"

23 квітня 2012 р. Банк Росії випустив пам'ятну срібну монету номіналом 25 рублів "Джакомо Кваренгі" серії "Архітектурні шедеври Росії" (маса дорогоцінного металу в чистоті 155.5 г., проба сплаву 925, діаметр 60.0 мм., гурт рифлений, тираж – 1500 штук).



На аверсі монети в колі, обрамленому намистовим ободком, розташоване рельєфне зображення емблеми Банку Росії – двоголового орла з опущеними крилами, під ним напис півколом "БАНК РОССИИ", а також по колу є написи, розділені крапками: номінал монети – "ДВАДЦАТЬ ПЯТЬ РУБЛЕЙ" і рік карбування – "2012 г.", між ними проставлені позначення металу по Періодичній системі елементів Д.І. Менделєєва, проба сплаву, товарний знак Санкт-Петербурзького монетного двору і маса дорогоцінного металу в чистоті.
На реверсі розташовано рельєфне зображення архітектора Джакомо Кваренгі з кресленням в руках на тлі Ермітажного театру у м. Санкт-Петербурзі і елементів інтер'єру театру, на кресленні є відокремлені один від одного виконаним у кольорі зображенням капітелі написи: російською мовою в два рядки – "ДЖАКОМО КВАРЕНГИ", на італійській мові в два рядки – "GIACOMO QUARENGHI".

За матеріалами сайту: ua.museum-of-money.org
Прикріплення: 2589914.jpg (20.8 Kb)
 
DemonДата: П`ятниця, 27.04.2012, 15:22 | Повідомлення # 55
Лейтенант
Група: Пользователи
Повідомлень: 53
Нагороди: 1
Репутація: 0
Статус: Десь пішов
Интересно, возможно приобрести акриловую монету через интернет, и сколько она будет стоить?

http://level.pp.ua/forum/30-82-4

Есть желание приобрести монету Люксембурга!
 
GADДата: П`ятниця, 27.04.2012, 15:22 | Повідомлення # 56
Генералиссимус
Група: Администраторы
Повідомлень: 7661
Нагороди: 7
Репутація: 6
Статус: Десь пішов
Самому цікаво ! Гадаю що неможливо з причин дуже маленького тиражу ))) Подивися скільки штук кожної випущено !!!! Хіба туди поїхати biggrin
 
GADДата: Субота, 28.04.2012, 16:26 | Повідомлення # 57
Генералиссимус
Група: Администраторы
Повідомлень: 7661
Нагороди: 7
Репутація: 6
Статус: Десь пішов
НОВА СЕРІЯ МОНЕТ З АВСТРАЛІЙСЬКИМ ОПАЛОМ

Монетний двір Австралії (м. Перт) в лютому 2012 року представив нову монету "Коала". Це перша монета нової серії з використанням австралійського опала, присвячена улюбленим і знаковим тваринам Австралії. Всього в серії заплановано 8 монет, наступна буде присвячена Вомбату.



Аверс містить портрет Її Величності Королеви Єлизавети II і написи: "ELIZABETH II", "AUSTRALIA", "1 DOLLAR". В центрі реверсу вставлений опал з зображенням коали, яка сидить на дереві. Навколо, на срібному кільці вигравірувані місяць у фазі молодика, листя і квіти евкаліпта і сузір'я Південний Хрест. Коала веде нічний спосіб життя і може спати протягом приблизно 18 годин на добу. Саме цей факт став натхненням для концепції дизайну. Праворуч біля краю монети є характеристика металу "2012 1oz 999 SILVER". Внизу розташовані напис: "KOALA" і знак монетного двору "Р".
Монета 1 долар викарбувана зі срібла 999-ї проби (proof), має вагу 31.135 г., діаметр 36.60 мм, товщину 4.50 мм. Тираж – 8 000.
Близько 97% усього світового видобутку опалу припадає на Австралію. Більшість австралійських опалів видобувається в м. Кубер Педі в штаті Південна Австралія. Тип болдер видобувають на території штату Квінсленд. Однією з найбільших шахт з видобутку цього типу є Джанда. В штаті Новий Південний Уельс в районі м. Лайтнінг Рідж видобувають інший опал з переважним чорним забарвленням. Цей тип вважається рідкісним, оскільки на чорний опал доводиться тільки близько 5% від загальної кількості здобутих в Австралії опалів. Опал – офіційний символ Південної Австралії та австралійської жіночої національної команди з баскетболу "The Opals".

За матеріалами сайту: ua.museum-of-money.org
Прикріплення: 5386037.jpg (22.8 Kb)
 
GADДата: Неділя, 29.04.2012, 19:41 | Повідомлення # 58
Генералиссимус
Група: Администраторы
Повідомлень: 7661
Нагороди: 7
Репутація: 6
Статус: Десь пішов
"КОСМІЧНА СТАНЦІЯ" МИР "І" КОЛОБОК "З КАЗАХСТАНУ

28 квітня 2012 р. Національний банк Казахстану випустив в обіг три нові монети.
Дві з них присвячені космічної станції "Мир" – біколорна монета номіналом 500 тенге і монета з нейзильберу номіналом 50 тенге.



У центрі аверсу монет зображена композиція, що символізує єдність людини і всесвіту, зв'язок минулого і сьогодення. У правому секторі розташований відповідний номінал монети, під номіналом – товарний знак Казахстанського монетного двору і на біколорній монеті напис "Ag 925 14,6 gr. Та 26,8 gr." розташований в два рядки, що позначає метал, з якого виготовлена монета, його пробу і масу. По колу напис: "ҚАЗАҚСТАН РЕСПУБЛИКАСЫ" державною мовою і "REPUBLIC OF KAZAKHSTAN" англійською мовою.
В центрі реверсу монет розташоване зображення Космічної станції "Мир" на навколоземній орбіті. У верхній частині – емблема станції "Мир". По колу напис: "МИР" ҒАРИШ СТАНЦІЯСИ "державною мовою, рік карбування" 2012 "і напис" SPACE STATION "MIR" англійською мовою.
Монета номіналом 500 тенге має вагу 41.4 г. (кільце – зі срібла 925/1000 проби масою 14.6 г., диск – з танталу масою 26.8 г.), діаметр – 38.61мм., якість виготовлення "proof", гурт рифлений, тираж – 5 000.
Монета номіналом 50 тенге має вагу 11.17 г., діаметр 31 мм., рифлений гурт, тираж – 50 000.
Також в обіг тиражем 4 000 штук випущена монета "Колобок" номіналом 500 тенге.
У центрі аверсу монети на орнаментальному тлі зображено герб Республіки Казахстан. У нижній частині число "500" і напис "ТЕҢГЕ", що позначають номінал монети. У лівому і правому секторі дзеркально зображено елемент національного орнаменту. По колу напис "ҚАЗАҚСТАН РЕСПУБЛИКАСЫ" державною мовою і "РЕСПУБЛИКА КАЗАХСТАН" російською мовою.
На реверсі по периметру монети зображені персонажі казки, в центрі напис "БАУЫРСАҚ" державною мовою і "КОЛОБОК" російською мовою. У верхній частині монети напис "Ag 925 31,1 gr.", що позначає метал, з якого виготовлена монета, його пробу і масу, рік карбування "2012", і товарний знак Казахстанського монетного двору.

За матеріалами сайтів: ua.museum-of-money.org www.nationalbank.kz
Прикріплення: 5810785.jpg (33.4 Kb)
 
GADДата: Неділя, 29.04.2012, 22:12 | Повідомлення # 59
Генералиссимус
Група: Администраторы
Повідомлень: 7661
Нагороди: 7
Репутація: 6
Статус: Десь пішов
Подивіться , кому цікаво на план випуску монет Національним банком Польщі, присвячених до ЕВРО 2012 !!! Нижче в списку монети,які випущені вже в цьому році )

http://www.nbp.pl/homen.a....html#08
 
GADДата: Вівторок, 01.05.2012, 13:09 | Повідомлення # 60
Генералиссимус
Група: Администраторы
Повідомлень: 7661
Нагороди: 7
Репутація: 6
Статус: Десь пішов
[/b]НОВІ МОНЕТИ РОСІЇ

2 травня 2012 р. Банк Росії випускає в обіг пам'ятні монети з дорогоцінних металів:
– срібні монети номіналом 3, 100 рублів і золоту монету номіналом 50 рублів історичної серії "1000-річчя єднання мордовського народу з народами Російської держави";
– і в рамках емісійної програми монету з недорогоцінного металу номіналом 10 рублів серії "Міста військової слави": Луга.



Срібна монета номіналом 3 рублі (маса дорогоцінного металу в чистоті 31.1 г., проба сплаву 925, тираж – 3 000), срібна монета номіналом 100 рублів (маса дорогоцінного металу в чистоті 1 кг, проба сплаву 925, тираж – 1 000) і золота монета номіналом 50 рублів (маса дорогоцінного металу в чистоті 7.78 г., проба 999, тираж – 1 000) історичної серії "1000-річчя єднання мордовського народу з народами Російської держави" мають форму кола діаметром, відповідно, 39.0 мм, 100.0 мм і 22.6 мм.
На аверсі монет у колі, обрамленому намистовим ободком, розташоване рельєфне зображення емблеми Банку Росії – двоголового орла з опущеними крилами, під ним напис півколом "БАНК РОССИИ", а також по колу є написи, розділені крапками: номінал монет – "ТРИ РУБЛЯ", "ПЯТЬДЕСЯТ РУБЛЕЙ", "СТО РУБЛЕЙ", відповідно, і рік карбування – "2012 г.", між ними проставлені позначення металу по Періодичній системі елементів Д.І. Менделєєва, проба сплаву для монет номіналом 3 і 100 рублів, проба для монети номіналом 50 рублів, товарний знак Санкт-Петербурзького монетного двору і маса дорогоцінного металу в чистоті.
На реверсі монет:
– срібної монети номіналом 3 рублі розташовані рельєфні зображення жінок в національних костюмах на тлі річки і корабля, ліворуч і праворуч від них – представники тваринного світу Мордовії, вгорі – фрагментів мордовського орнаментального прикладного мистецтва, внизу на стрічці є напис "МОРДОВИЯ";
– срібної монети номіналом 100 рублів розташовані рельєфні зображення давньоруської дружини та мордовських воїнів на тлі сучасних будівель, ліворуч і праворуч – жителі Мордовії в сценах буття, вгорі – фрагменти мордовського орнаментального прикладного мистецтва, внизу є напис "МОРДОВИЯ";
– золотої монети номіналом 50 рублів розташоване рельєфне зображення герба Республіки Мордовія, внизу на стрічці є напис "МОРДОВИЯ".



Монета з недорогоцінного металу "Луга" має форму диска жовтого кольору діаметром 22,0 мм. На лицьовій і зворотній сторонах монети є виступаючий кант по колу, бокова поверхня монети має переривчасте рифлення.
На реверсі монети по колу розміщені написи: у верхній частині – "БАНК РОССИИ", у нижній частині – "2012". Ліворуч і праворуч розташовані зображення гілки лавра і дуба відповідно. У центрі розташовані число "10" і напис "РУБЛЕЙ" під ним, що позначають номінал монети. Усередині цифри "0" є захисний елемент у вигляді числа "10" і написи "РУБ", спостережуваних під різними кутами зору до площини монети. У нижній частині розташований товарний знак монетного двору.
На зворотному боці монети розташоване рельєфне зображення герба міста Луги, по колу є написи: у верхній частині – на стрічці "ГОРОДА ВОИНСКОЙ СЛАВЫ", у нижній частині – "ЛУГА". Тираж монети 10,0 млн. штук.



Також 2 травня 2012 р. Банк Росії випускає в обіг в рамках емісійної програми монету з недорогоцінного металу номіналом 2 рублі із зображенням емблеми святкування 200-річчя перемоги Росії у Вітчизняній війні 1812 року.
Монета має форму кола білого кольору діаметром 23.0 мм. На лицьовій і зворотній сторонах монети є виступаючий кант по колу, бокова поверхня монети має переривчасте рифлення.
На лицьовій стороні монети в центрі розміщено позначення номіналу монети в два рядки "2 РУБЛЯ", нижче – напис "БАНК РОССИИ", під нею рік карбування "2012", ліворуч і праворуч – стилізований гілка рослини, в правій частині монети – товарний знак монетного двору. На зворотному боці монети в центрі розташовано рельєфне зображення емблеми святкування 200-річчя перемоги Росії у Вітчизняній війні 1812 року, по колу є напис "200-ЛЕТИЕ ПОБЕДЫ В ОТЕЧЕСТВЕННОЙ ВОЙНЕ 1812 ГОДА". Тираж монети 5,0 млн. штук.

За матеріалами сайтів : www.cbr.ru ua.museum-of-money.org
Прикріплення: 6573315.jpg (29.6 Kb) · 0235116.jpg (18.2 Kb) · 4701113.jpg (19.3 Kb)
 
Форум » ХОБІ,ЗАХОПЛЕННЯ » Нумізматика » Монетні новини
Пошук:

Вверх