Субота, 20.04.2024, 09:21
LEVEL
Головна Реєстрація Вхід
Вітаю Вас, Гость · RSS
[ Нові повідомлення · Учасники · Правила форуму · Пошук · RSS ]
Форум » ХОБІ,ЗАХОПЛЕННЯ » Нумізматика » Монетні новини
Монетні новини
GADДата: Понеділок, 02.04.2012, 12:12 | Повідомлення # 31
Генералиссимус
Група: Администраторы
Повідомлень: 7661
Нагороди: 7
Репутація: 6
Статус: Десь пішов
Нові монети Росії – "КРАСНАЯ КНИГА" та "ВОРОНЕЖ"

2 квітня 2012 р. Банк Росії випускає в обіг три срібні монети номіналом 2 рубля серії "Червона книга" з зображеннями забайкальського солонгоя, білоклювої гагари і небесного вусаня, і в рамках емісійної програми монету з недорогоцінного металу номіналом 10 рублів серії "Міста військової слави": "Воронеж".
Срібні монети номіналом 2 рублі (маса дорогоцінного металу в чистоті 15.55 г., проба сплаву 925) мають форму кола діаметром 33.0 мм, з аверсу і реверсу мають по колу виступаючий кант, гурт монет рифлений, тираж – 5 000 кожного виду.
На аверсі монет у колі, обрамленому намистовим ободком, розташоване рельєфне зображення емблеми Банку Росії – двоголового орла з опущеними крилами, під ним напис півколом "БАНК РОССИИ", а також по колу є написи, розділені крапками: номінал монет – "ДВА РУБЛЯ" і рік карбування – "2012 г.", між ними проставлені позначення металу , проба сплаву, товарний знак Московського монетного двору і маса дорогоцінного металу в чистоті.
На реверсах розташовані:



– однієї монети – рельєфне зображення забайкальського солонгоя, вгорі по колу є напис "АБАЙКАЛЬСКИЙ СОЛОНГОЙ";
– другої монети – рельєфне зображення білоклювої гагари, внизу по колу є напис "БЕЛОКЛЮВАЯ ГАГАРА";
– третьої монети – рельєфне зображення небесного вусаня, внизу по колу є напис "НЕБЕСНЫЙ УСАЧ".

Монета "Воронеж" має форму диска жовтого кольору діаметром 22.0 мм. На лицьовій і зворотній сторонах монети є виступаючий кант по колу, бокова поверхня монети має переривчасте рифлення з ділянками, які мають різну кількість рифів.
На аверсі монети по колу розміщені написи: у верхній частині – "БАНК РОССИИ", у нижній частині – "2012". Ліворуч і праворуч розташовані зображення гілок лавра і дуба, відповідно. У центрі розташовані число "10" і напис "РУБЛЕЙ" під ним, що позначає номінал монети. Усередині цифри "0" є захисний елемент у вигляді числа "10" і написи "РУБ", спостережуваних під різними кутами зору до площини монети. У нижній частині розташований товарний знак монетного двору.
На зворотному боці монети розташоване рельєфне зображення герба міста Воронежа, по колу є написи: у верхній частині – на стрічці "ГОРОДА ВОИНСКОЙ СЛАВЫ", у нижній частині – "ВОРОНЕЖ".



Тираж монети 10 000 000.

За матеріалами сайту : www.cbr.ru
Прикріплення: 6417241.jpg (23.6 Kb) · 8839695.jpg (21.0 Kb)
 
GADДата: Понеділок, 02.04.2012, 12:17 | Повідомлення # 32
Генералиссимус
Група: Администраторы
Повідомлень: 7661
Нагороди: 7
Репутація: 6
Статус: Десь пішов

Звідки взявся знаменитий знак $ ?

Єдиної думки про те, як склався знак долара, не існує. Ряд дослідників вважає, що, коли іспанці вивозили золото з американських колоній в литих брусках, вони ставили на них знак S (по початковій букві країни – Spain). Після прибуття злитків в Іспанію на них наносили вертикальну риску, а при відправлені в колонії – ще одну. Інші ж стверджують, що шлях до значка долара був таким: слово "песо" скорочували до букви Р, до її правій верхній частині додавали маленьку букву s – вона вказувала на множину. Поступово від Р стали залишати одну вертикальну паличку і на ній писали S.
Зустрічається думка, що американці просто запозичили іспанське маркування. Згідно з іншими версіями, доларовий символ означає змію, розбурхане море, грецький варіант написання слова "Ісус", букву Р, поєднану з вісімкою. Є й романтична версія: знак долара – це перша літера імені італійського аристократа Сигізмунда Малатеста з Ріміні (S), на яку нанесена перша літера імені його коханої Ізабелли (I).
Багато хто вважає, що знак долара – це видозмінений герб іспанської королівської родини (два Геркулесових стовпа, перевиті стрічкою з латинським висловом). Є, наприклад, стародавня іспанська монета, названа "стовбовим доларом", на якій зображені дві колони-близнюка і два глобуса (Старий і Новий Світ).
Згідно з найбільш поширеною версією, першим сучасний доларовий знак в 1773 році (або 1 квітня 1778 року) застосував багатий торговець і плантатор емігрант-ірландець Олівер Поллок, який спочатку жив в англійській колонії Пенсільванія, а потім переїхав в Нью-Орлеан в Луїзіані, тоді іспанську територію (американці купили її в 1803 році). Він був постачальником армії американських патріотів під час війни проти англійців, купував зброю у іспанців, вів торгівлю в песо і заносив суми виторгу в бухгалтерські книги зі значком, що поєднував P і S. Таким чином Поллок продовжував сталу іспанську колоніальну традицію. З часом цей знак став виглядати як S, перекреслене однією або двома вертикальними лініями. Свої рахунки Поллок представляв американському конгресменові Роберту Морісу, який став першим високопоставленим янкі, що почав офіційно застосовувати такий знак долара в документах. У квітні 1797 року даний символ вперше був надрукований у книзі Ч. Лі "Американський бухгалтер", і саме ця дата вважається днем його народження.
Загальноприйнятий порядок написання знака долара перед грошовою сумою ($ 5, а не 5 $) – це традиція, перейнята у англійців, які здавна ставлять значок фунта перед числом.
У Мексиці в 1993 році була проведена деномінація грошових знаків. Ціни в нових песо стали позначатися знаком NP $. На Україні недавно придумали офіційний знак національної валюти – гривні: дзеркальне відображення латинської літери S (символу долара), перекреслене двома горизонтальними лініями. Національною валютою сучасної Словенії з жовтня 1991 року є толар (наприкінці минулого року за американський долар давали більше 200 толарів). У світі існують долари австралійські, сінгапурські, канадські, гонконгські, новозеландські, фіджійські, зімбабвійські, кайманські і багато інші. І символ, і назва прижилися.

За матеріалами сайту :usd.fxdata.ru
 
GADДата: П`ятниця, 06.04.2012, 22:43 | Повідомлення # 33
Генералиссимус
Група: Администраторы
Повідомлень: 7661
Нагороди: 7
Репутація: 6
Статус: Десь пішов
МОНЕТА ФІНЛЯНДІЇ НА ЧЕСТЬ ЧЕМПІОНАТА СВІТУ З ХОКЕЮ 2012 РОКУ

Фінляндія є чинним чемпіоном світу з хокею, за результатами Чемпіонату світу 2011 року. І, звичайно ж, місцевим уболівальникам хочеться, що б їх команда втримала пальму першості на рідній землі.
В ході конкурсу перше місце зайняв досить оригінальний ескіз монети "Face-Off". "Face-Off" – це хокейний термін, що означає вкидання шайби, а також подальший після цього кидок. Дослівний переклад цього виразу – "без обличчя".
Дизайнер Петрі Неувонен (Petri Neuvonen) при створенні макета обіграв багатозначність даного словосполучення – на монеті буде зображено тільки нижня частина обличчя хокеїста, що очікує вкидання шайби.



На аверсі монети буде викарбуваний хокеїст, що очікує вкидання шайби. У нижній частині монети – номінал "5 EURO". Зліва півколом вигравіюють напис – "SUOMI", праворуч – "FINLAND".
На реверсі буде зображена шайба, яка влітає в сітку воріт. По колу вздовж краю монети відкарбують напис – "HELSINKI • MM / VM • STOCKHOLM • 2012".

Монета номіналом 5 євро, яка надійде в обіг 13 квітня, як і всі монети даного типу, біметалічна: кільце – алюмінієва бронза (CuAiNi), вставка – мідно-нікелевий сплав (CuNi), діаметр монети – 27.25 мм., вага – 9.80 г ., гладкий гурт, тираж – 20 000 (proof), 180 000 (UNC).

Крім того, нумізмати і фанати хокею будуть раді барвистому набору з офіційним логотипом Міжнародної федерації хокею з шайбою. Блістер (він також буде доступний з 13 квітня) із зображенням талісмана чемпіонату (птиці з гри Angry Birds) вийде накладом 30 000 штук. Він буде містити по вісім монет усіх номіналів в якості карбування Brilliant Uncirculated.

За матеріалами сайту : news.euro-coins.info
Прикріплення: 8311499.jpg (17.6 Kb)
 
GADДата: Субота, 07.04.2012, 15:35 | Повідомлення # 34
Генералиссимус
Група: Администраторы
Повідомлень: 7661
Нагороди: 7
Репутація: 6
Статус: Десь пішов
Монета 10 рублів 1150-РІЧЧЯ РОСІЙСЬКОЇ ДЕРЖАВНОСТІ




Монета з недорогоцінного металу має форму круга жовтого кольору діаметром 22.0 мм. На лицьовій і зворотній сторонах монети є виступаючий кант по колу, бокова поверхня монет має переривчасте рифлення.
На аверсі монети по колу розміщені написи: у верхній частині – "БАНК РОССИИ", у нижній частині – "2012". Ліворуч і праворуч розташовані зображення гілки лавра і дуба, відповідно. У центрі розташовані число "10" і напис "РУБЛЕЙ" під ним, що позначають номінал монети. Усередині цифри "0" є захисний елемент у вигляді числа "10" і написи "РУБ", спостережуваних під різними кутами зору до площини монети. У нижній частині розташований товарний знак монетного двору.
На реверсі монети розміщено обмежене колом рельєфне зображення фрагмента пам'ятника "Тисячоліття Росії" в м. Великий Новгород, є: по колу обмежена орнаментом напис "1150-ЛЕТИЕ ЗАРОЖДЕНИЯ РОССИЙСКОЙ ГОСУДАРСТВЕННОСТИ", ліворуч і праворуч від зображення дати "862" і "2012".
Тираж – 10,0 млн. штук.

За матеріалами сайту : ua.museum-of-money.org
Прикріплення: 1585686.jpg (21.3 Kb)
 
GADДата: Субота, 07.04.2012, 15:38 | Повідомлення # 35
Генералиссимус
Група: Администраторы
Повідомлень: 7661
Нагороди: 7
Репутація: 6
Статус: Десь пішов
ТУРЕЧЧИНА ПРЕДСТАВИЛА НОВИЙ СИМВОЛ НАЦІОНАЛЬНОЇ ВАЛЮТИ

Центробанк Туреччини представив новий символ національної валюти – турецької ліри, який, за задумом авторів, символізує прагнення уряду зміцнити її становище як світової валюти і провідного гравця на міжнародній арені.



Символ на оновленій турецької лірі являє собою двічі перекреслену букву L, виконану у формі якоря. Передбачається, що зображення якоря повинно допомогти асоціювати валюту з "безпечною гаванню", в той час як лінії, спрямовані вгору, символізують зростання престижу ліри, заявив на церемонії в Центробанку прем'єр-міністр Туреччини Реджеп Тайіп Ердоган.
"Тепер у турецької ліри є символ, як у американського долара, євро або ієни. Він означає оновлену силу і престижність нашої національної валюти, відродження нації та її міжнародної значущості", – пояснив Ердоган. Він зазначив, що не варто розглядати появу знака у ліри як просту технічну операцію. Символ був обраний в результаті конкурсу, на який, за словами прем'єра, були представлені близько 8 000 можливих варіантів.
Нова валюта з'явилася у Туреччині в 2005 році – у старої ліри для цього прибрали шість нулів. Деномінованих валюта, яку назвали нової турецької лірою, була в обігу до 31 грудня 2008 року. Після 1 січня 2009 року слово "нова" з її назви прибрали. Ліра, яка в 1995, 1996, 1999 і 2004 роках була занесена в Книгу рекордів Гіннеса як найдешевша валюта світу, за останні роки стабілізувала своє становище щодо долара та євро.

За матеріалами сайту : ua.museum-of-money.org
Прикріплення: 6307238.jpg (22.0 Kb)
 
GADДата: Субота, 07.04.2012, 15:42 | Повідомлення # 36
Генералиссимус
Група: Администраторы
Повідомлень: 7661
Нагороди: 7
Репутація: 6
Статус: Десь пішов
МОНЕТИ ІНДІАНСЬКОГО ПЛЕМЕНІ ЛОС-КОЙОТЕС

Згідно з даними федерального уряду США налічується 550 індіанських племен, в тому числі 223 поселення на Алясці (алеути і ескімоси). За даними перепису населення 2008 року, на території Сполучених Штатів, проживає 4,9 млн. індіанців.
Але не всі племена змогли домогтися офіційного визнання їх племінного статусу. У період з 1978 до 2004 року в Бюро по зв'язках з індіанцями було подано 150 петицій, але в підсумку визнали тільки 21 плем'я.
Біля однієї третини з 5 000 000 індіанців (більше 1,5 млн. чоловік) проживає в 563 резерваціях.
Згідно з інформацією Держдепартаменту США, уряд США визнає і підтримує їх суверенітет, права на самоврядування і самовизначення. Офіційно визнані племена, які проживають у резерваціях є суверенними націями. Вони мають право на створення власного уряду, своїх законів, своїх податків, на ліцензування та регулювання будь-яких видів діяльності. У резерваціях діють федеральні закони і закони, встановлені плем'ям.
За даними індійського агентства TribalNews ціни на продукти харчування в резерваціях приблизно в 2 рази перевищують ціни в магазинах, розташованих в звичайних районах. Жителі резервацій мають набагато більш низький освітній рівень, ніж їх одноплемінники, що живуть за межами національних територій.
Не скрізь в США індіанські резервації називають індіанськими резерваціями. Наприклад, в Каліфорнії вони називаються – ранчеріі, в Нью-Мексико – пуебло, а в Неваді – індіанські колонії.
Лос-Койотес – індіанське плем'я з населенням близько 300 чоловік. Тільки 78 з них проживають на території своєї резервації 25000 акрів, розташованої на північному сході від Сан-Дієго.
На відміну від ряду інших племен регіону, у них немає казино, яке б сприяло розвитку економіки. Спроби племені побудувати казино були заблоковані більш успішними конкурентами – власниками казино в Неваді. Тому випуск даного комплекту монет вважається спробою підвищити дохід племені. Незважаючи на те, що, за великим рахунком, гроші вважаються сувенірними, вони можуть бути використані в резервації в якості платіжного засобу.
Набір включає монети номіналом 1, 5, 10, 25 і 50 центів, монету в 1 долар і біметалічну монету номіналом 5 доларів. На аверсі кожної монети розміщено символи племені, два койота і орел. На реверсах монет розміщені представники тваринного світу, і тільки на біметалічній монеті розміщено зображення індіанця в традиційному головному уборі.



За матеріалами сайту : ua.museum-of-money.org
Прикріплення: 7862220.jpg (32.4 Kb)
 
GADДата: Субота, 07.04.2012, 15:46 | Повідомлення # 37
Генералиссимус
Група: Администраторы
Повідомлень: 7661
Нагороди: 7
Репутація: 6
Статус: Десь пішов
МОНЕТА "УШАСТИЙ ЇЖАЧОК"

Банк Монголії в 2012 р. випустив срібну монету із зворушливим зображенням вухатого їжачка серії "Охорона тваринного світу".
Аверс містить емблему Банку Монголії, оточену написами: "MONGOLIA 1oz. 999 SILVER" і "500 ТОГРОГ". Реверс прикрашений зображенням майже повністю згорнутого в клубок їжака. У нижній частині півколом розміщені написи: "WILDLIFE PROTECTION 2012" і латинська назва вухатого їжака "HEMIECHINUS AURITUS".



Монета 500 тугриків викарбувана зі срібла 999-ї проби, має вагу 31.1 г., діаметр 38.61 мм. Тираж – 2500.
Вухатий їжак (лат. Hemiechinus auritus) – ссавець роду вухатих їжаків. З 25 видів виділяється непропорційно довгими вухами, довжина яких сягає до 5 см. У той час як довжина всього тіла невелика, 12 – 27 см. голками покрита тільки спина. Водиться в сухих степах, напівпустелях і пустелях, населяючи країни Близького Сходу, Передню, Малу і Середню Азію, Кавказ, Закавказзя, Китай, водиться в південних областях Росії. У Монголії часто зустрічається в пустелі Гобі.

За матеріалами сайту : ua.museum-of-money.org
Прикріплення: 7739572.jpg (24.5 Kb)
 
GADДата: Неділя, 08.04.2012, 12:23 | Повідомлення # 38
Генералиссимус
Група: Администраторы
Повідомлень: 7661
Нагороди: 7
Репутація: 6
Статус: Десь пішов
Олимпийские деньги пошли в народ

Новая памятная монета с эмблемой Олимпиады-2014 выпущена массовым тиражом – 250 тысяч штук

В конце прошлого года Банк России выпустил в обращение монету с эмблемой XXII Олимпийских зимних игр и XI Паралимпийских зимних игр 2014 года в городе Сочи, эта монета из медно-никелевого сплава украшена тампонной печатью – в цвете выполнены надпись «sochi», дата «2014» и изображение пяти олимпийских колец. Новая монета имеет все шансы стать весьма востребованным и доступным (с точки зрения цены) олимпийским сувениром.

На лицевой стороне монеты изображен государственный герб Российской Федерации. Вверху вдоль канта – надпись полукругом: «РОССИЙСКАЯ ФЕДЕРАЦИЯ», в нижней части диска – горизонтальная надпись: «25 РУБЛЕЙ», под ней – дата: «2011 г.», над ней справа – товарный знак Монетного двора.

На оборотной части монеты изображена горная вершина, покрытая снегом. На ней – горизонтальная надпись «sochi.ru».

В нижней части монеты с помощью растровой технологии изображена тень, отбрасываемая горой. На этом участке отчеканена дата: «2014» и пять олимпийских колец.



Над эскизом аверса работала художник Елена Крамская, над эскизом реверса – художник Антон Щаблыкин (оба – сотрудники Дизайнерского центра ФГУП «Гознак»).

Монета с подобным дизайном, но без использования тампонной печати уже выпускалась Банком России в обращение в апреле 2011 года. Несмотря на то что монета была разменной и предназначалась для циркуляции, она практически моментально осела в карманах россиян, став предметом коллекции или олимпийским сувениром.

Монета улучшенного качества (с тампонной печатью) выпускается в сувенирной упаковке и не предназначена для обращения, хотя, конечно же, является официальным платежным средством на территории Российской Федерации.

Особенность этой монеты в том, что она выполнена из недрагоценных металлов (медно-никелевого сплава), но при этом является памятной монетой, украшенной тампонной печатью.

Тампонная печать нанесена на мелкие детали. Это выглядит очень изящно, но это изящество, легкость композиции монеты – результат большого труда специалистов Санкт-Петербургского монетного двора, где чеканилась монета.

Основная сложность, по словам представителей СПМД, заключалась в том, чтобы нанести краску на мелкие детали, при этом сохраняя одинаковые цветовые оттенки при чеканке огромного тиража монет.

Нанесение краски на монеты проводилось с помощью новой тампонной машины. Каждая монета улучшенного качества запаяна в индивидуальную упаковку с графическим изображением.

«Это законченное сувенирное изделие, – говорит Михаил Осипов, заместитель директора по маркетингу и продажам Санкт-Петербургского монетного двора, – монеты продаются прямо в упаковках.

Только законный хозяин монеты, если захочет, может разрезать упаковку и вынуть монету». Упаковка монет в сувенирную блистерную упаковку также производилась на новом оборудовании.
Стоимость монеты улучшенного качества будет несколько выше ее номинальной стоимости.

По лицензионному соглашению реализацией этой монеты будет заниматься ФГУП «Гознак», поэтому уже в ближайшее время монеты с эмблемой Олимпиады стоит искать в фирменных магазинах Санкт-Петербургского и Московского монетных дворов, также ее можно будет приобрести через интернет-магазин монет ФГУП «Гознак» Russmint (www.russmint.ru).

Тираж выпуска монеты – 250 000 штук. Производители надеются, что монет хватит всем желающим. Хотя, судя по интересу, который россияне проявили к первой 25‑рублевой монете с эмблемой Олимпийских игр, спрос на улучшенную монету будет высоким.

За матеріалами сайту: gold10.ru
Прикріплення: 3279755.jpg (73.9 Kb)
 
GADДата: Вівторок, 10.04.2012, 16:35 | Повідомлення # 39
Генералиссимус
Група: Администраторы
Повідомлень: 7661
Нагороди: 7
Репутація: 6
Статус: Десь пішов


У 2011 році були випущені Національним банком Польщі такі монети ...на згадку про смоленську катастрофу.

із золота - 100 злотих , дві срібні номіналом 20 і 10 злотиха тако ж звичайна (нордік) 2 злотих (ціна невелика).

Сьогодні роковини цієї трагедії... sad Ось чим цей день був ще більш болючішим:

"Сьогодні - річниця смерті Качиньського. Росія встигла оскандалитися, таємно замінивши напис на обеліску. "

У Смоленську пройшли траурні заходи, присвячені річниці катастрофи польського президентського літака, передає Интерфакс.

На місці загибелі людей була відслужена літургія, усіх загиблих назвали поіменно.

На церемонії була присутньою польська делегація на чолі з дружиною нинішнього президента Польщі Ганною Коморовською.

Польська делегація, до складу якої входить 103 родича загиблих в авіакатастрофі, прибула до Москви в аеропорт Внуково і добиралася до Смоленська автомобільним транспортом.

Російську сторону представляє повноважний представник президента в Центральному федеральному окрузі Георгій Полтавченко, губернатор Смоленської області Сергій Антуфьев, голова Смоленської обласної думи Анатолій Мішньов.

За даними каналу TVN24, на новій таблиці відсутня згадка про те, що делегація польських високопосадовців, які загинули в авіакатастрофі, планувала віддати шану розстріляним в Катині польським офіцерам, передає УНІАН.

"Пам’яті 96 поляків на чолі з президентом Польщі Лехом Качиньським, які 10 квітня 2010 року загинули в авіакатастрофі під Смоленськом", - написано зараз на таблиці.

Спочатку на таблиці було написано, що делегація їхала на заходи "із відзначення 70-ї річниці радянського злочину людиновбивства у Катинському лісі над полоненими офіцерами польського війська у 1940 році".

Прес-секретар польського МЗС Марчін Босацький сказав у коментарі TVN24, що польські дипломати помітили підміну сьогодні вранці, і зауважив, що польська сторона попросила Росію пояснити причину заміни.

"Нам сказали, що росіяни поміняли таблицю з двох причин: по-перше, бо вона була встановлена без консультацій та згоди, а по-друге, що була польською мовою", - сказав він.

Зазначимо, літак із офіційною делегацією Польщі розбився під Смоленськом уранці 10 квітня 2010 року. На борту були 96 осіб, серед яких Качиньський і його дружина, відомі політики, релігійні й громадські діячі, які прямували до Катині для участі в пам'ятних заходах. Вижити не вдалося нікому.

Міждержавний авіаційний комітет (МАК) у січні цього року оприлюднив остаточний звіт про результати технічного розслідування, відповідно до якого безпосередньою причиною катастрофи визнане рішення екіпажа не йти на запасний аеродром, а системними причинами - недоліки в забезпеченні польоту й підготовці екіпажа.

Розслідування катастрофи за лінією Слідчого комітету Російської Федерації триває. Польща веде власне розслідування.

У свою чергу, брат-близнюк Леха Качиньського Ярослав не відкидає ймовірності, що екс-президента Польщі було убито. Про це він заявив у четвер. Ярослав Качиньський заявив, що нинішній уряд країни на чолі з лібералом Дональдом Туском не хоче знати всю правду про авіакатастрофу. Політик висловив жаль у зв’язку з тим, що прокуратура Польщі відкинула версію про вбивство Леха Качиньського, ґрунтуючись на наявних у її розпорядженні матеріалах.
Прикріплення: 1534784.jpg (145.5 Kb)
 
GADДата: Середа, 11.04.2012, 19:38 | Повідомлення # 40
Генералиссимус
Група: Администраторы
Повідомлень: 7661
Нагороди: 7
Репутація: 6
Статус: Десь пішов
Національний музей у Варшаві – музей мистецтва заснований в 1862 році під назвою "Музей витончених мистецтв". До 1916 р. музей знаходився в одній будівлі зі Школою витончених мистецтв, а його колекція музею складалася з картин і гравюр. У 1916 р. музей перейшов у власність міста Варшави і отримав назву "Національного музею".
Власна будівля музею була побудована в 1927 – 1938 рр. за проектом архітекторів Тадеуша Толвінського і Антона Дигата, і розташована за адресою: Єрусалимські алеї, 3. У 1964 – 1972 рр. з південного боку прибудована нова частина будівлі за проектом архітекторів Кароля Голавського і Стефана Козинського.
Під час другої світової війни гітлерівські окупанти вивезли значну частину колекції. Під час Варшавського повстання 1944 р. значна частина решти експонатів була знищена.
У 1961 – 1964 рр. археологічні розкопки польських вчених під керуванням професора Казімєжа Міхаловського в північному Судану принесли багату колекцію мистецтва стародавніх християн-коптів.
В даний час колекція музею являє собою зібрання творів мистецтва від античності (в т.ч. і давньоєгипетського мистецтва) до XX століття, колекцій монет і медалей, іконографії і фотографій.
На честь 150-річчя Національного музею, Національний банк Польщі запланував 15 травня 2012 р. випустити дві пам'ятні монети.
Монета номіналом 2 злотих викарбувана з мідно-алюмінієво-цинкового сплаву, має діаметр 27.00 мм., вагу 8.15 г., тираж – 800 000.
Монета номіналом 10 злотих викарбувана зі срібла 925/1000 проби, діаметр 32.00 мм., вагу 14.14 г., тираж – 45 000.



На аверсі монет розміщено герб країни, угорі півколом напис: RZECZPOSPOLITA POLSKA, внизу рік випуску 2012 і відповідний номінал. Під лівою ногою орла – знак Монетного двору Варшави M/W.
На реверсі монети у 2 злотих розміщена фігура засновника музею, в лівій частині монети напис півколом в два рядки: 150 LAT MUZEUM NARODOWEGO W WARSZAWIE.
У верхній частині срібної монети розміщено експонат із колекції єгипетського мистецтва, що лежить на ювілейній даті: 1862 – 2012. У верхній частині монети напис півколом: 150 LAT MUZEUM NARODOWEGO W WARSZAWIE.

За матеріалами сайту: ua.museum-of-money.org
Прикріплення: 6973454.jpg (27.8 Kb)
 
GADДата: Четвер, 12.04.2012, 16:29 | Повідомлення # 41
Генералиссимус
Група: Администраторы
Повідомлень: 7661
Нагороди: 7
Репутація: 6
Статус: Десь пішов
ЛИТОВСЬКА МОНЕТА З ГОЛОГРАМОЮ

Литовський монетний двір вперше викарбував срібну монету з голографічним зображенням. Монета випущена на замовлення Островів Ніуе. Вона присвячена першому польоту людини в космос.
12 квітня 1961 р. з космодрому Байконур стартував космічний корабель "Восток" з пілотом-космонавтом Юрієм Гагаріним на борту. На навколоземній орбіті корабель пробув 108 хвилин. Починаючи з 12 квітня 1962 року, день польоту Гагаріна в космос був оголошений святом – Днем космонавтики.
За повідомленням прес-служби Литовського монетного двору, номінал монети – 1 долар, дорогоцінний метал – срібло 925-ї проби, якість карбування – "пруф", маса – 28.8 г., діаметр – 38.61 мм, тираж – 5 000.



На аверсі монети на честь польоту Гагаріна викарбувано портрет Її Величності королеви Великобританії Єлизавети II. Зліва півколом викарбувано напис – "ELIZABETH II", вгорі – назва країни-емітента: "NIUE", праворуч вказаний номінал – "ONE DOLLAR". У нижній частині розташований рік карбування – "2012". Уздовж краю монети є намистовий обід.
На реверсі розташовано голографічне зображення поштової марки, присвяченої першому польоту людини в космос. В якості фону дизайнер вибрав зображення космічного простору. У нижній частині монети видно частину Землі, в центральній частині монети викарбувано зображення сучасної космічної станції. Зліва вказана характеристика металу – "Ag 925". Справа півколом написано – "STARS FLIGHT".

За матеріалами сайту : ua.museum-of-money.org
Прикріплення: 6195773.jpg (21.7 Kb)
 
GADДата: П`ятниця, 13.04.2012, 12:03 | Повідомлення # 42
Генералиссимус
Група: Администраторы
Повідомлень: 7661
Нагороди: 7
Репутація: 6
Статус: Десь пішов
Виноградний острів (Viinamarisaar) – невеликий острівець на території Естонії в Балтійському морі.
В даний час населення острова невелике – 73 особи. Острів, головним чином, знаменитий виробництвом "крижаного вина" – "Ice Wine", десертного вина, виготовленого з винограду, замороженого на лозі. На відміну від води, цукор не замерзає, що дозволяє отримувати малу кількість більш концентрованого, дуже солодкого вина. Через трудомісткість і ризикованість процесу виробництва щодо малої кількості крижане вино досить дорого. На виготовлення 350 мл такого вина йде по 13 – 15 кг винограду. З 50 тонн винограду виходить всього 2 тонни вина.
У 2012 р. накладом 250 штук випущені дві євро-монети незвичайного номіналу – 4.90 євро (мідь, діаметр 28.6 мм., товщина 6.35 мм., вага 36 г.) і 70 центів (латунь, діаметр 27.00 мм., вага 5.7 г.).



На лицьовій стороні монет розміщено зображення робітників, що несуть на жердині величезне гроно винограду, вгорі півколом назва острова – VIINAMARISAAR, в нижній частині – півколом класичне латинське висловлювання – IN VINO VERITAS (Істина – у вині). На реверсі монет розташовані виноградна лоза, номінал і рік випуску.
Дивні, на перший погляд, номінал і товщина мідної монети пояснюються просто. 4.90 євро – це плата працівнику, який збирає 7 кошиків винограду, на що в середньому йде 2 години. А 70 центів, відповідно – плата за збір однієї корзини.

За матеріалами сайту : ua.museum-of-money.org
Прикріплення: 6164255.jpg (19.3 Kb)
 
GADДата: П`ятниця, 13.04.2012, 12:05 | Повідомлення # 43
Генералиссимус
Група: Администраторы
Повідомлень: 7661
Нагороди: 7
Репутація: 6
Статус: Десь пішов
НАЦІОНАЛЬНИЙ ІСТОРИЧНИЙ ПАРК КУЛЬТУРИ ЧАКО

Черговий квотер серії "Прекрасна Америка" вийшов 2 квітня поточного року. Він присвячений Національному історичному парку культури Чако, розташованому в штаті Нью-Мексико.



Зворотний бік монети, дизайн якої розроблений художником Донною Уівер (Donna Weaver) і скульптором Фібі Хемфілл (Phebe Hemphill), зображує два церемоніальних споруди індіанців – ківи, що є частиною комплексу Chetro Ketl. Праворуч видно північну стіну комплексу та схили каньйону. Написи по колу: "CHACO CULTURE", "NEW MEXICO", "2012" і "E PLURIBUS UNUM".
Аверс стандартний для монет даного номіналу – зображення першого Президента США Джорджа Вашингтона і написи: "UNITED STATES OF AMERICA", "QUARTER DOLLAR", "LIBERTY", "IN GOD WE TRUST" і знак монетного двору США. Рисунок розробив Джоном Фланаган (John Flanagan).
Монета номіналом 25 центів викарбувана з мідно-нікелевого сплаву (91,67% міді, 8,33% нікелю) вагою 5.67 г., діаметром 24.26 мм.
На сторінках музейного сайту можна отримати інформацію про інші квотери даної серії, випущені в 2010 – 2011 і 2012 рр.

За матеріалами сайту:ua.museum-of-money.org
Прикріплення: 8550282.jpg (21.3 Kb)
 
GADДата: Субота, 14.04.2012, 18:53 | Повідомлення # 44
Генералиссимус
Група: Администраторы
Повідомлень: 7661
Нагороди: 7
Репутація: 6
Статус: Десь пішов
3D-МОНЕТИ ПРИКРАШЕНІ ДЖМЕЛЯМИ

Канадський королівський монетний двір 16 квітня 2012 р. випустить дві монети, на яких будуть зображені джмелі.
Джмелі виготовлені вручну на острові Мурано – одному з великих островів Венеціанської лагуни. Мурано всесвітньо відомий своїм скляним виробництвом.
За повідомленням прес-служби Канадського королівського монетного двору, монети мають номінали 20 доларів і 25 центів.
20-доларова монета буде викарбувана зі срібла 999-ї проби, якість карбування – "пруф", маса – 31.39 г., діаметр – 38 мм, тираж – 10 000 штук, гурт рифлений.
25-центова монета викарбувана з мідно-нікелевого сплаву, її діаметр – 35.00 мм, тираж – 20 000 штук, гурт – гладкий.
Дизайнери: Susanna Blunt (аверс), Maurice Gervais (реверс), Giuliano Donaggio (джмелі).



Аверс монет ідентичний: на лицьовій стороні викарбувано портрет Її Величності королеви Великобританії Єлизавети II. Зліва півколом викарбувано напис – "ELIZABETH II", праворуч, також півколом – інша: "D • G • REGINA".
На реверсі монети номіналом 20 доларів в центрі зображено квітку айстри, на якої сидить джміль. Пелюстки айстри – бузкового кольору, листя – зеленого. У верхній частині півколом номінал: "20 DOLLARS 2012". У нижній частині, також півколом, розташована назва країни – "CANADA". Справа – ініціали дизайнера: "MG".
На реверсі монети номіналом 25 центів в центрі зображена такий же квітка айстри. Однак у даного джмеля більш подовжені крила, ніж у джмеля, зображеного на 20-доларової монети. Оздоблює композицію внутрішне коло. У верхній частині монети викарбувано назву країни, в нижній частині вказаний номінал монети та рік карбування – "25 CENTS 2012". Зліва розташовані ініціали дизайнера: "MG".

За матеріалами сайту : ua.museum-of-money.org
Прикріплення: 5265967.jpg (18.3 Kb)
 
GADДата: П`ятниця, 20.04.2012, 12:50 | Повідомлення # 45
Генералиссимус
Група: Администраторы
Повідомлень: 7661
Нагороди: 7
Репутація: 6
Статус: Десь пішов
КАФЕДРАЛЬНИЙ СОБОР У МІСТІ БУРГОС

Третя за рахунком іспанська пам'ятна монета, випущена 13 лютого 2012 р., з нумізматичної серії "Об'єкти Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО" присвячена Кафедрального собору в місті Бургос.



У внутрішній частині монети зображений собор. Зліва від нього є назва держави-емітента "ESPAÑA". Праворуч – рік випуску монети "2012" і знак Королівського монетного двору Іспанії. На зовнішньому кільці – 12 зірок Європейського союзу.
Як і інші монети даного типу, "Бургос" біметалічний (зовнішнє кільце – Cu-Ni; внутрішня частина тришарова – Cu-Zn-Ni; Ni; Cu-Zn-Ni), діаметр 25.75 мм., вага 8.5 г., тираж – 7910000 (UNC), 75000 (BU), 15000 (Proof). Дизайнер – Альфонсо Моралес Муньос.
Кафедральний собор Богоматері в місті Бургос (ісп. Catedral de Burgos) є одним з найкрасивіших і особливо яскравим пам'ятником іспанської готики. Він є третім за величиною в країні слідом за соборами Севільї і Толедо.
Зведення собору почалося 20 липня 1221 р. за указом короля Кастилії Фердинанда III на місці колишньої романського храму. Він був закладений як головний храм королівства Кастилія. Вівтар собору було освячено в 1260 році, після чого протягом 200 років будівельні роботи не проводилися. Завершення собору відносять до 1567 року, коли був закінчений шпиль над основним перекриттям. Проте зміни і доповнення ансамбль було внесено ще в 1734 році.
Випущені і плановані до випуску монети:
• 2010 – Історичний центр м. Кордова;
• 2011 – Альгамбра, Хенераліфе і Альбайсін в Гранаді;
• 2012 – Кафедральний собор в м. Бургос;
• 2013 – Монастир Ескоріaл в м. Мадріде;
• 2014 – Роботи Антоні Гауді в м. Барселона;
• 2015 – Наскельні малюнки в печері Альтаміра.

За матеріалами сайту: ua.museum-of-money.org
Прикріплення: 1283529.jpg (20.7 Kb)
 
Форум » ХОБІ,ЗАХОПЛЕННЯ » Нумізматика » Монетні новини
Пошук:

Вверх