Четвер, 28.03.2024, 17:17
LEVEL
Головна Реєстрація Вхід
Вітаю Вас, Гость · RSS
[ Нові повідомлення · Учасники · Правила форуму · Пошук · RSS ]
Форум » ХОБІ,ЗАХОПЛЕННЯ » Нумізматика » Монетні новини
Монетні новини
GADДата: Неділя, 31.08.2014, 14:25 | Повідомлення # 286
Генералиссимус
Група: Администраторы
Повідомлень: 7661
Нагороди: 7
Репутація: 6
Статус: Десь пішов
ДОСЛІДЖЕННЯ ВІЛЬНЮСЬКОГО УНІВЕРСИТЕТУ



Банк Литви в червні 2014 р. представив другу монету серії «Литовський науки», присвячену дослідженням мови і культури даного регіону, які проводив Вільнюський університет.
Вільнюський університет – найстаріший і найбільший вищий навчальний заклад Литви у Вільнюсі, великий науковий центр. Університет складають 12 факультетів, 8 інститутів, 10 дослідницьких центрів, найстаріша в Литві бібліотека, 3 університетських лікарні, астрономічна обсерваторія, ботанічний сад, обчислювальний центр і костел Святих Іванів. Університет займає кілька будівель і комплексів будівель в різних районах Вільнюса. В ансамблі Вільнюського університету в історичному центрі міста розташовуються адміністрація, бібліотека, історичний, філологічний і філософський факультети. Університет входить до асоціації університетів Європи Утрехтска мережа.

На аверсі зображена бурштинова реліквія у вигляді диска – товста, неправильної форми археологічна знахідка епохи неоліту, що відноситься до культури балтів. Навколо розташований текст «BALTISTIKA».

Реверс представляє національні символи країни, фігуру Вітіса у стилізованій формі, яка оточена написами: емітент «LIETUVA 2014», номінал «10 Litu».

Монета 10 літів із золота 999-ї проби (proof) має вагу 1.24 г., діаметр 13,9 мм. Тираж – 5000 шт. Монета, розроблена художником Vaidotas Skolevičiusand, викарбувана на Литовському монетному дворі у Вільнюсі.

Перша монета даної серії була випущена в 2012 році і присвячена досягненням Литви в кардіохірургії. Третя монета з серії буде присвячена фізиці (з'явиться протягом наступних років).


ПРИ КАРБУВАННІ КАНАДСЬКОЇ МОНЕТИ ЗНОВУ ВИКОРИСТАНІ КРИСТАЛИ



Канадський королівський монетний двір виготовив монету, на якій зображений квітучий Трілліум прямостоячий.

Номінал монети – 20 канадських доларів, дорогоцінний метал – срібло (чистота – 99,99%), якість карбування – «пруф», маса – 31.39 г, діаметр – 38 мм, тираж – 10 000 штук.

На аверсі монети «Трілліум прямостоячий» викарбувано портрет Її Величності королеви Великобританії Єлизавети II роботи Сюзанни Блант (Susanna Blunt). Зліва півколом викарбувано напис – «ELIZABETH II». Праворуч, також півколом, написано – «D • G • REGINA». По краю монету розташований намистовий обід.

На реверсі срібної монети в кольорі показаний Трілліум прямостоячий, прикрашений трьома кристалами Сваровські. У верхній частині монети півколом вигравірувані написи – «20 DOLLARS», «CANADA», «2014». У нижній частині праворуч позначені ініціали дизайнера реверсу – «МВ» (Margaret Best).


МОНЕТА «ГРАМОТНІСТЬ»



Монетний двір Фінляндії в червні 2014 р. випустив шосту монету «Грамотність» серії «Етичні колекційні монети».
У Фінляндії 2014 рік вважається роком грамотності. Нова монета несе різні символи (шрифт Брайля, ноти й інші), які людство, використовувані для комунікації протягом всієї історії.

Грамотність – одна з основних прав людини. 9 квітня щороку у Фінляндії відзначається День Мікаеля Агріколи, або День фінської мови. Саме Мікаелю Агрікола належить заслуга створення письмового фінської мови. Перша фінська абетка – ABC-kirja – була закінчена і випущена їм в 1543 році. Згодом цей рік і стали вважати роком народження фінської писемності. Агрікола взяв за основу фінської мови карельський мову й діалект, на якому говорили жителі губернії Турку.

У центрі аверсу зображений символ нескінченності, оточений кільцем з двійкового коду, нулів і одиниць. Навколо вигравірувано кільце з нот, яке в свою чергу оточене кільцем з точок Брайля. Зовнішнє, завершальне кільце складається з букв, які об'єднуються в слово «LUKUTAITO 2014» (Грамотність 2014).

На реверсі зображені петрогліфи, що утворюють кільце. Уздовж краю вигравірувані написи: «SUOMI FINLAND» і відповідний номінал « 20» або « 10».

Гурт несе напис га шведською мовою «LÄSFÄRDIGHET» (грамотноть).

Монета 20 євро зі срібла 925-ї проби (proof), має вагу 25.5 г, діаметр 38.6 мм. Тираж – 5 000 шт.

Монета 10 євро зі срібла 925-ї проби (proof), має вагу 10 г., діаметр 28.5 мм. Тираж – 10 000 штук.


«ЧЕМПІОНАТ СВІТУ З ФУТБОЛУ 2014 РОКУ» – ПРОДОВЖЕННЯ СЕРІЇ МОНЕТ ВІРМЕНІЇ



Центральний банк Вірменії 30 червня 2014 р. випустив в обіг пам'ятну монету, присвячену ХХ чемпіонату світу з футболу 2014 року в Бразилії.

Турніри ФІФА неодноразово удостоювалися уваги організацій, що здійснюють випуск грошових знаків. Серед різноманітних випусків особливе місце займають пам'ятні монети, де в дорогоцінному металі відображаються найважливіші футбольні події світу та їх учасники.

Пам'ятна монета «Чемпіонат світу з футболу 2014 року» є продовженням серії срібних пам'ятних монет Республіки Вірменія, присвячених Чемпіонату світу з футболу 1998 року у Франції і 2006 року в Німеччині.

Монета номіналом 100 вірменських драм виготовлена зі срібла 925-ї проби якістю «пруф». Маса монети – 20 г., діаметр – 38.6 мм, гурт – рифлений, тираж – до 5000 штук.

Монета викарбувана на монетному дворі Geiger Edelmetalle в Німеччині. Автор проекту – копання MDM (Münzhandelsgesellschaft Deutsche Münze).

На аверсі срібної монети викарбувано герб Республіки Вірменія, під яким позначені номінал монети вірменською та англійською мовами і рік випуску монети – «2014». У нижній лівій частині знаходиться штамп виробника. По колу викарбувано напис «РЕСПУБЛІКА ВІРМЕНІЯ» вірменською та англійською мовами.

На реверсі пам'ятної монети зображені назви і прапори 32-х країн-учасниць чемпіонату світу з футболу 2014 року. По центру викарбувано напис – «2014 FIFA WORLD CUPTM». По краю реверсу знаходиться намистовий обід.


МОНЕТА РОСІЇ – «ВЛАДИВОСТОК»



Банк Росії 10 липня 2014 р. випускає в обіг в рамках емісійної програми монету з недорогоцінного металу номіналом 10 рублів серії «Міста військової слави» – Владивосток.

Монета має форму кола жовтого кольору діаметром 22,0 мм. На лицьовій і зворотній сторонах монети є виступаючий кант по колу, бокова поверхня монети має переривчасте рифлення.

На аверсі розміщені написи: у верхній частині – «БАНК РОССИИ», у нижній частині - «2014». Ліворуч і праворуч розташовані зображення гілки лавра і дуба, відповідно. У центрі розташовані число «10» і напис «РУБЛЕЙ» під ним, що позначають номінал монети. Усередині цифри «0» є захисний елемент у вигляді числа «10» і написи «РУБ», спостережуваних під різними кутами зору до площини монети. У нижній частині розташований товарний знак монетного двору.

На реверсі розташоване рельєфне зображення герба міста Владивостока, по колу є написи: у верхній частині – на стрічці «ГОРОДА ВОИНСКОЙ СЛАВЫ», у нижній частині – «ВЛАДИВОСТОК».
Тираж монети 10,0 млн. штук.


http://ua.museum-of-money.org/
Прикріплення: 0999614.jpg (20.0 Kb) · 3955894.jpg (17.6 Kb) · 0622826.jpg (22.1 Kb) · 1732974.jpg (17.6 Kb) · 1212482.jpg (25.0 Kb)
 
GADДата: Неділя, 31.08.2014, 22:27 | Повідомлення # 287
Генералиссимус
Група: Администраторы
Повідомлень: 7661
Нагороди: 7
Репутація: 6
Статус: Десь пішов
МОНЕТА «ГЕРБЕРТ ГУВЕР»



Монетний двір США 19 червня 2014 р. представив нову монету «Герберт Гувер» серії «Президентський долар». Це третій випуск серії в 2014 році.

Герберт Кларк Гувер (10 серпня 1874 – 20 жовтня 1964) – 31-й президент США з 1929 по 1933, від Республіканської партії. На початку свого правління Гувер домігся від Конгресу створення Федерального фермерського управління і збирався провести реформи в антитрестовському законодавстві, у розподілі електроенергії, на залізничному транспорті, на фондовій біржі і в банківській сфері.
Традиційно Гувера прийнято звинувачувати як президента, який не зумів запропонувати ефективної стратегії виходу з ситуації, на зразок Нового курсу його наступника Рузвельта. Багато істориків, однак, вважають, що Гуверові просто не пощастило: на піку кризи жодні заходи не допомагали.

Аверс монет несе портрет Герберта Гувера. Навколо вигравірувані написи «HERBERT HOOVER», «INGOD WE TRUST» і роки перебування на посаді «31th President» 1929 – 1933 ». На реверсі – зображення статуї Свободи, номінал і круговий напис «UNITED STATES OF AMERICA». Гурт має напис: «E PLURIBUS UNUM • IN GOD WE TRUST • 2014».

Монети по 1 долару зі сплаву міді 77%, цинку 12%, марганцю 7% і нікелю 4% мають вагу 8.01 г, діаметр 20.5 мм.


МОНЕТИ СІНГАПУРУ «ОРХИДЕИ»



Монетний двір Сінгапуру 23 липня 2014 р. випустить дві срібні монети серії «Орхідеї».

Аверси однакові: у центрі – герб Сінгапуру, під яким рік «2014». Ліворуч і праворуч від нього – ієрогліфи. Вгорі і внизу написи півколом «SINGAPURA», «SINGAPORE».

На реверсі першої монеті в кольорі зображений бутон і листя целогину Рохуссена. Зліва – номінал «$ 5». Уздовж краю монети півколом вигравірувані написи: «1 TROY OZ 999 FINE SILVER» і назва виду орхідеї «COELOGYNE ROCHUSSENII».

Целогина Рохуссена – епіфітна рослина, дволиста, довжиною до 20 см. Квітки дуже ароматні, лимонно-жовті, діаметром до 5 см. Цвіте в лютому-квітні. Тривалість цвітіння 4 – 6 тижнів. Батьківщина – від Малайзії до о. Суматра.

На другій монеті, «Фаленопсис оленерогій», частково в кольорі зображені бутон і листя фаленопсіса оленерогого. Ліворуч зазначено номінал «$ 5». Уздовж краю монети півколом вигравірувані написи: «1 TROY OZ 999 FINE SILVER» і назва виду орхідеї «PHALAENOPSIS CORNU-CERVI».

Фаленопсис оленерогій – епіфітна трявяніста рослина сімейства орхідних. Даний вид орхідеї поширений в Бірмі, Індії, Індонезії, Лаосі, Малайзії, Таїланді, В'єтнамі та на Філіппінах.

Монети по 5 доларів з срібла 999-ї проби (proof), мають вагу 31.10 г, діаметр 40.70 мм. Тираж кожної – 10 000 штук. Тираж набору – 3000 штук.


У НОВІЙ ЗЕЛАНДІЇ МОЖНА КУПИТИ ДВА «НУМІЗМАТИЧНИХ ОСТРОВА»



Офіційне агентство з випуску новозеландських пам'ятних монет реалізує набір монет, присвячених двом найбільшим новозеландським островам.

Південний острів (англ. – South Island, маорі – Te Waipounamu) – найбільший в Новій Зеландії, його площа складає 150 437 кв. км. Місцеві жителі часто називають його «материком».

Північний острів (англ. – North Island, маорі – Te Ika-a-Māui) – другий за величиною, його площа – 113 729 кв. км. Він значно меншою мірою покритий горами, ніж Південний острів. Тому саме тут розташовані основні міста країни, у тому числі і столиця - м. Веллінгтон. Приблизно 76% населення Нової Зеландії живуть на Північному острові.

Номінал кожної монети – 1 новозеландський долар, дорогоцінний метал – срібло 999-ї проби, якість карбування – «пруф», маса – 1 тройська унція, діаметр – 38.7 мм, тираж – 500 штук. Монети викарбувані на Королівському монетному дворі Нідерландів.

На аверсі монет – портрет Її Величності королеви Великобританії Єлизавети II роботи Ієна Ренк-Бродлей. По краю вигравірувані написи – «NEW ZEALAND», «ELIZABETH II», «2014».

На реверсі монет показано рельєфне зображення кожного із зазначених островів. У лівій верхній частині реверса написано назву зображеної острова англійською мовою і мовою маорі. По краю монет розташовані написи на даних мовах: назва країни – «NEW ZEALAND» і «AOTEAROA», а також номінал – «ONE DOLLAR» і «KOTAHI TĀRA».


МОНЕТИ МОНАКО 2014 РОКУ



У 2014 р. накладом 8000 випущений набір євро-монет Монако т.зв. «Другій серії».

На монета номіналом в 1, 2 і 5 центів розміщений герб Монако, родовий герб династії Грімальді, правлячої в Монако вже більше 7 століть (у 1997 р. династія відзначала 700-річчя). Герб являє собою щит, розділений ромбовидно на червлень і срібло, обрамлений ланцюгом ордена Святого Карла, оповитого зеленими дубовим листям. Щитотримачі – збройні мечами ченці, що відображає подію 1297 р., коли Монако було завойовано солдатами Франціза Грімальді, одягненими в чернечі ряси. Щит вінчає княжа корона. Розташований на стрічці девіз династії Грімальді говорить: «Deo Juvante» (З Божою допомогою). Над гербом напис півколом: MONACO, під гербом – рік випуску, по краю монети – 12 зірок Євросоюзу.

На монетах в 10, 20 і 50 центів – монограма Його Найсвітлішого Високості Правлячого князя Монако Альберта II (нар. 14.03.1958), 13-го князя Монако з 6 квітня 2005 р. Над монограмою напис півколом: MONACO, під монограмою – рік випуску, по краю монети – 12 зірок Євросоюзу.

На монетах великого номіналу розміщено портрет монарха Монако, світлого князя Альбера II. Над портретом напис півколом: MONACO, під портретом – рік випуску, по краю монети – 12 зірок Євросоюзу.
Розмінні монети даного випуску карбувалися в 2006, 2009 рр., монета в 1 євро – в 2006, 2007, 2009 рр, 2 євро – 2006, 2009, 2010 рр.


400-РІЧЧЯ ВІД ДНЯ НАРОДЖЕННЯ ВОСКАНА ЄРЕВАНСЬКОГО



Центральний банк Республіки Вірменія в 2014 році випустив пам'ятну монету «400-річчя з дня народження Воскана Єреванського».

Воскан Єреванський (1614 – 1674) – вірменський вардапет і друкар. Народився в Єревані в 1614 році, в 1640 – 1666 роках займався книговиданням вірменською мовою, ставши одним з перших вірменських друкарів. Будучи архімандритом Ечміадзинського монастиря, переїхав до Нідерландів і в 1662 році, очолив там справа вірменського книгодрукування. У 1664 році, отримавши титул єпископа, оселився в Амстердамі, і в 1666 – 1668 роках видав Біблію вірменською мовою, що стала одним з кращих зразків вірменських стародруків та одним з найбільш цінних ранніх видань Біблії в світі. У зв'язку з фінансовими труднощами в 1669 році Воскан переніс вірменську друкарню з Амстердама в Ліворно, а в 1673 р. – до Марселя, де і помер в 1674 році. Воскан Єреванський також зробив внесок у дослідження граматики вірменської мови; в Матенадарані збереглася справжня рукопис його філософської праці «Про одиничності і єдності: однакові вони чи різні».

На аверсі зображені перші вірменське видання Біблії в срібному палітурці і сторінка з книги «Шаракноц». Уздовж краю викарбувано напис вірменською мовою «ЦЕНТРАЛЬНИЙ БАНК РЕСПУБЛІКИ ВІРМЕНІЯ» і зазначено номінал монети «1000 դրամ». У верхньому правому куті над книгою викарбуваний рік випуску монети «2014».

Реверс несе портрет Воскана Єреванського, взятий з графічного твору 1946 р. вірменського художника Кочара. У правій частині викарбувано напис вірменською та англійською мовами «Воскан 400-річчя».

Монета 1000 драмів зі срібла 925-ї проби (proof), має вагу 33.6 г, діаметр 40 мм. Тираж - 500 шт.


http://ua.museum-of-money.org/
Прикріплення: 7610925.jpg (25.7 Kb) · 7755739.jpg (29.8 Kb) · 4714793.jpg (15.6 Kb) · 4241887.jpg (32.2 Kb) · 6598855.jpg (18.1 Kb)
 
GADДата: Понеділок, 01.09.2014, 22:38 | Повідомлення # 288
Генералиссимус
Група: Администраторы
Повідомлень: 7661
Нагороди: 7
Репутація: 6
Статус: Десь пішов
ЗОВСІМ НЕ ДЕШЕВА 10-ЦЕНТОВА МОНЕТА АВСТРАЛІЇ



Королівський монетний двір Австралії виготовив нову монету – на згадку про знамениту циркуляційну монету. Монета викарбувана із золота якістю «пруф», її маса – 12.14 г, діаметр – 23.60 мм, тираж – 100 штук.

Дизайн пам'ятної монети повністю повторює художнє оформлення австралійської циркуляційної 10-центової монети. Вона була введена в обіг 14 лютого 1966 р., і нею досі користуються австралійці. Її дизайнером став Стюарт Девлін.

Технічні характеристики циркуляційної монети такі: номінал – 10 центів, метал – мідно-нікелевий сплав, маса – 5.65 г, діаметр – 23.60 мм, товщина – 2 мм.

На монеті показаний великий лірохвіст (англ. – Superb Lyrebird) – співочий птах, що мешкає в східній Австралії і на острові Тасманія. Хвіст самця завдовжки до 60 см має форму ліри, хвіст самки коротше і не ліровидний.
Крім такої фізіологічної особливості, великий лірохвіст вміє наслідувати голоси інших птахів і криків ссавців. Також вон імітує такі звуки, як гудок локомотива, клацання фотоапарата, шум бензопили і т.д.

Аверс золотої монети несе зображення портрета Її Величності королеви Великобританії Єлизавети II роботи Ієна Ренк-Бродлі.

На реверсі показан великий лірохвіст і зазначено номінал монети – «10».

Монету «Великий лірохвіст» можна купити на Королівському монетному дворі Австралії за 1195 австралійських доларів.


НОВІ МОНЕТИ БІЛОРУСІ З СЕРІЇ «ПРАВОСЛАВНІ ЧУДОТВОРНІ ІКОНИ»



Національний банк Республіки Білорусь в червні 2014 р. випустив в обіг пам'ятні монети «Ікона Пресвятої Богородиці «Белинічская».

Монета номіналом 20 рублів випущена 2 червня 2014 р., виготовлена зі срібла 925-ї проби і золота 999-ї проби, якість карбування – «пруф», маса – 31.10 г, маса срібла в чистоті – 28.77 г., золота – 0.00025 г., розмір – 30 х 45 мм, тираж – до 7 000 штук.

Монета номіналом 50 рублів випущена 2 червня 2014 р., виготовлена із золота 999-ї проби, якість карбування – «пруф», маса – 5 г., маса золота в чистоті – 4.99 г., розмір – 14 х 23.5 мм, тираж – до 2 000 штук.

Монета номіналом 1 000 рублів випущена 2 червня 2014 р., виготовлена із золота 999-ї проби, якість карбування – «пруф», маса – 100 г., маса золота в чистоті – 99.9 г., розмір – 36 х 53 мм, тираж – до 100 штук.

Монета номіналом 500 рублів введена в обіг 12 червня 2014 р., виготовлена зі срібла 925-ї проби і золота 999-ї проби, якість карбування – «пруф», маса – 500 г., маса срібла в чистоті – 462.5 г., золота – 0.002 г., розмір – 90 х 135 мм, тираж – до 500 штук.

Дизайн монет однаковий. Дизайнер – Світлана Заскевіч (Білорусь). Монети виготовлені компанією «Б.Х. Майерс Кунстпрегеанштальт» (Карлсфельд, Німеччина).

У верхній частині аверсу розташоване рельєфне зображення Державного герба Республіки Білорусь, у два рядки викарбувано напис – «РЭСПУБЛІКА БЕЛАРУСЬ». У центрі – орнамент у вигляді виноградної лози, що символізує Богородицю, всередині якого – пам'ятний хрест, встановлений на замчище у м. Заславлі у зв'язку з святкуванням 1000-річчя православної церкви на Білорусі, і проба сплаву. Внизу вказаний номінал – «20 РУБЛЕЎ», «500 РУБЛЕЎ» (на срібних монетах) і «50 РУБЛЕЎ», «1000 РУБЛЕЎ» (на золотих монетах). Праворуч від номіналу позначений рік карбування – «2014».
У центрі реверсу монет зображений образ Пресвятої Богородиці. На срібних монетах зображення німбів над Богородицею і Ісусом Христом, ангелів, облямівка на одязі Богородиці, а також скіпетр і держава в руках Богородиці та Ісуса Христа виконані золотом. Внизу викарбувано напис – «БЯЛЫНІЦКАЯ».

З лицьового та зворотного боків монет – виступаючий кант по периметру. Бічна поверхня монет з рискою.


КОЛЬОРОВИЙ «СРІБНИЙ ОРЕЛ»



Монетний двір США в 2014 році випустив кольорову срібну монету «Статуя Свободи» із зображенням знаменитої Статуї Свободи.

На аверсі розташований герб США, оточений написами: «UNITED STATES OF AMERICA • 1oz. FINE SILVER ~ ONE DOLLAR • ».

Реверс представляє знамениту статую – алегорію Свободи – на тлі кольорових прапора США і фотографічного зображення Статуї Свободи. Уздовж краю вигравірувані написи: «LIBIERTY», «Statue of Liberty», «IN GOD WE TRUST» і рік випуску «2014».

Монета 1 долар США зі срібла 999-ї проби (BU), має вагу 31.103 г., діаметр 40,6 мм. Тираж – 5 000 шт.

Ціна монети «Статуя Свободи» в інтернеті близько 32 євро.


НОВІ МОНЕТИ МОЛДОВИ



З 21 липня 2014 р. Національний банк Республіки Молдови випустив три пам'ятні монети.

Монета номіналом 100 леїв «20 років з дня прийняття Конституції Республіки Молдова» викарбувана зі срібла 999/1000 проби, вага – 13.0 г., діаметр – 28 мм., гурт рифлений, тираж – 1 000.

У центрі аверсу – герб Республіки Молдова, у верхній частині – рік випуску 2014, у нижній частині – напис 100 LEI, по колу монети, великими літерами, викарбувано напис: REPUBLICA MOLDOVA.

У центрі вигравірувано стилізоване зображення книги і чотири голуби, в нижній частині – напис: CONSTITUŢIA REPUBLICII MOLDOVA і герб Конституційного суду Республіки Молдова; по колу заголовними буквами вигравірувані написи: ADOPTAREA CONSTITUŢIEI REPUBLICII MOLDOVA і 20 ANI.

Монета номіналом 50 леїв «125 років з дня заснування Національного музею природи та етнографії» викарбувана зі срібла 999/1000 проби, має вагу 16.5 г., діаметр – 30 мм., гурт рифлений. Тираж – 500.

На реверсі монети – зображення Національного музею природи та етнографії Республіки Молдова, по колу монети, великими літерами, вигравірувані написи: MUZEUL NAŢIONAL DE ETNOGRAFIE ŞI ISTORIE NATURALĂ і 125 ANI.

Монета номіналом 50 леїв «Свічка Вдячності» викарбувана зі срібла 999/1000 проби, має вагу 13.00 г., діаметр – 28 мм., гурт рифлений. Тираж – 1 000.

На реверсі монети – зображення Свічки Вдячності на тлі рослинності; у верхній частині, по колу монети заголовними буквами викарбувано напис LUMÎNAREA RECUNOŞTINŢEI.


У СЕРІЇ «ЗАМКИ ЛЮКСЕМБУРГУ» ВИПУЩЕНІ МОНЕТИ З НІОБІЄМ



Монетний двір Австрії на замовлення Великого Герцогства Люксембург 26 червня 2014 р. відкарбував монету із зображенням замку Ларошетт.

Замок Ларошетт (відомий як Фелс) знаходиться на півночі країни. Примітно, що його колишні власники, фон Фелса, були досить впливові в регіоні, про що свідчить такий факт: з 1402 роки вони займалися карбування власних монет.

Номінал монети – 5 євро, метал – срібло 925-ї проби і ніобій 999-ї проби, якість карбування – «пруф», маса – 16.6 г., діаметр – 34 мм, товщина – 2.5 мм, тираж – 3 000 штук.

На аверсі монети «Замок Ларошетт» зображено портрет Великого Герцога Люксембурзького Анрі. Вертикально в два рядки розташовані написи – «2014 LËTZEBUERG». Дизайнер аверсу – Yvette Gastauer-Claire.

На реверсі монети показаний замок Ларошетт. У верхній частині реверса півколом викарбувано напис – «LAROCHETTE». Внизу, також півколом, вказаний номінал – «EURO 5».


Джерело: http://ua.museum-of-money.org/
Прикріплення: 8463161.jpg (20.5 Kb) · 5369834.jpg (43.4 Kb) · 3991870.jpg (20.2 Kb) · 4179467.jpg (18.0 Kb) · 2112611.jpg (16.1 Kb)
 
GADДата: Четвер, 04.09.2014, 14:11 | Повідомлення # 289
Генералиссимус
Група: Администраторы
Повідомлень: 7661
Нагороди: 7
Репутація: 6
Статус: Десь пішов
МІЖНАРОДНИЙ РІК КРИСТАЛОГРАФІЇ



ЮНЕСКО проголосила 2014 рік Міжнародним роком кристалографії. На честь цього Королівський монетний двір Австралії в липні 2014 р. випустив цікаву і пізнавальну монету. Дана монета стала першою в серії з трьох монет «Розумна Австралія».

Аверс традиційний: портрет королеви Єлизавети II.

Реверс представляє композицію, що втілює прорив у медицині. У центрі зображена буква M, від якої розходяться в різні боки зображення п'яти розробок: кардіостимулятор, що дозволяє зберегти биття серця; пеніцилін, який переміг безліч інфекцій; заморожування ембріонів для ЕКО; спрей для швидкого загоєння опіків і відкриття дифракції рентгенівських променів на кристалах і створення рентгенівського спектрометра.

Монета 1 долар з алюмінієвої бронзи (UNC), має вагу 9 г., діаметр 25 мм. Тираж – 30 000 штук.


МОНЕТА З ФРАГМЕНТАМИ МЕТЕОРИТА ІЗ КАНЬЙОНУ ДИЯВОЛА



Монетний двір Польщі для Острови Ніуе в 2014 році випустив монету «Метеорит з Каньйону Диявола» з часткою знаменитого метеорита.

Арізонський кратер, Каньйон Диявола – великий метеоритний кратер в Арізоні. Виник близько 50 тисяч років тому після падіння 50-метрового метеорита, що важив 300 тисяч тонн. Вибух від падіння був в три рази потужніша вибуху Тунгуського метеорита і був аналогічний за потужністю вибуху 150 мільйонів тонн тринітротолуолу або 8000 атомних бомб, аналогічних скинутої на Хіросіму. Всередині і навколо Арізони кратера знайдені осколки метеоритного нікелістого заліза, фрагменти яких використані при виготовленні тиражу даної монети.

Аверс несе портрет королеви Великобританії Єлизавети II роботи Яна Бродлі. Навколо портрета написи «ELIZABETH II», «ONE DOLLAR», «Ag 999», а також позначений знак Монетного двору Польщі. Також вказано назву країни-емітента «NIUE ISLAND» і вказано рік карбування «2014».

У центрі реверсу розташований фрагмент знаменитого метеорита. Навколо вставки з допомогою ультрависокої рельєфу монети зображено Арізонський кратер. У верхній частині півколом викарбувано напис «CANYON DIABLO METEORITE».

Монета 1 долар зі срібла 999-ї проби (Antique finish) має вагу 31.10 г., діаметр 38.61 мм. Тираж – 666 штук.

Ціна монети «Метеорит з Каньйону Диявола» в різних інтернет-магазинах: від 160 до 250 євро.


«РІГ ДОСТАТКУ» – БАРВИСТА СРІБНА МОНЕТА



Для Острову Ніуе виготовлена монета, присвячена символу наступного, 2015 року.

Номінал монети – 1 новозеландський долар, дорогоцінний метал – срібло 925-ї проби, якість карбування – «пруф», маса – 28.28 г., тираж – 5000 штук.

На аверсі монети «Ріг достатку» у верхній лівій частині викарбувано портрет Її Величності королеви Великобританії Єлизавети II. Його оточують написи, розділені крапками: «Elizabeth II», «Niue Island», «Ag 925», «2015». У центрі в кольорі показаний ріг достатку, з якого вивалюються овочі та фрукти. У правій частині в два рядки зазначено номінал – «1 DOLLAR».

На реверсі срібної монети зображена голова козла, роги якого виділені кольором. Півколом викарбувано напис – «Plenty Year of the Goat» («Ізобільний Рік Кози»).


ЛЕВ З РАННЬОЇ БАНКНОТИ КАНАДИ



Королівський монетний двір Канади в липні 2014 р. випустив третю срібну монету «Лев на горі» популярної серії «Банкноти Королівського монетного двору Канади».

Більше 30 000 років тому стародавні люди зображали на стінах печер прайди левів. Це були перші моменти, коли лева зображували як емблеми, символом військової потужності і захисту, в тому числі і від надприродної сили. Сьогодні лев є одним з найбільш поширених геральдичних символів, що використовуються в емблемах та валюті сотень народів у всьому світі.

Монета даної серії представляє лева, символ британської корони, яким він був зображений на ранній банкноті Канади, випущеної Canada's Northern Crown Bank. Пізніше, в липні 1918 року цей банк був придбаний The Royal Bank of Canada.

Аверс традиційний: портрет королеви Єлизавети II, оточений написами: «ELIZABETH II», «D • G • REGINA».

На реверсі відтворений приголомшливий портрет лева, взятий з ранньої віньєтці ХХ століття, створеної суспільством British American Banknote Company. Король джунглів виконаний в найдрібніших деталях: відмінно показані м'язи і пишна грива лева. Гравери Королівського монетного двору дуже точно передали дизайн ранніх банкнот, представивши лева на тлі гірських вершин. Шрифт напису «5 DOLLARS» в рамці з завитків узятий з оригінального дизайну банкнот.

Монета 5 доларів зі срібла 999-ї проби (proof), вага 23.17 г., діаметр 36.07 мм. Тираж – 8500 штук.


МОНЕТА «ОРІОН» ПОПОВНИЛА СЕРІЮ ОПУКЛИХ МОНЕТ АВСТРАЛІЇ



Королівський монетний двір Австралії виготовив нову куполообразну монету серії «Південне небо». Вона присвячена екваторіальному сузір'ю Оріон.

За повідомленням прес-служби Королівського монетного двору Австралії, номінал монети – 5 австралійських доларів, дорогоцінний метал – срібло 999-ї проби, якість карбування – «пруф», маса – 31.10 г., діаметр – 39.62 мм, тираж – 10 000 штук.

На аверсі монети – портрет Її Величності королеви Великобританії Єлизавети II, навколо якого вигравірувані написи – «ELIZABETH II», «AUSTRALIA 2014», «5 DOLLARS».

Реверс монети являє собою зображення окуляра телескопа. У кольорі показано сузір'я Оріона. Створено ефект опуклості монети. Навколо окуляра вигравірувані астрономічні дані, а також півколом розміщено написи – «SOUTHERN SKY» («Південне небо») і «ORION».


Джерело: http://ua.museum-of-money.org/
Прикріплення: 7876058.jpg (30.7 Kb) · 0414348.jpg (26.4 Kb) · 8192984.jpg (16.3 Kb) · 9007574.jpg (24.1 Kb) · 2433002.jpg (15.6 Kb)
 
GADДата: П`ятниця, 05.09.2014, 13:45 | Повідомлення # 290
Генералиссимус
Група: Администраторы
Повідомлень: 7661
Нагороди: 7
Репутація: 6
Статус: Десь пішов
НАБІР В ЧЕСТЬ СВЯТКУВАННЯ ЮВІЛЕЮ 50 ЦЕНТІВ «КЕННЕДІ»



Монетний двір США в 2014 році представляє декілька наборів на честь святкування 50-річчя півдолара «Кеннеді». Монети будуть викарбувані на чотирьох різних монетних дворах. Перший набір буде випущений в продаж в кінці липня 2014 року.

50 центів із зображенням Кеннеді – монета США номіналом в 50 центів, яка карбується з 1964 року по сьогоднішній день. Стала випускатися незабаром після вбивства Джона Кеннеді 22 листопада 1963 року. У 1964 році монети на 90% складалися з срібла, в 1965 – 1970 роках вміст срібла в них знизилося до 40%, з 1971 – складалися з мідно-нікелевого сплаву.

50 центів із зображенням Кеннеді змінили монету того ж номіналу з зображенням Бенджаміна Франкліна на аверсі. Фактично монета була підготовлена граверами Гилроем Робертсом і Франком Гаспаррі протягом першого тижня після вбивства Кеннеді в Далласі. Як зразок зображення була використана випущена 2 роками раніше пам'ятна медаль з бюстом Кеннеді.

За збігом обставин, новий дизайн монети став причиною її поступового виходу з обігу через низку не пов'язаних один з одним подій. По-перше, багато жителів США зберігали монети як пам'ять про їх улюбленого президента. У 1965 році Ліндон Джонсон скасував срібний стандарт, що викликало швидкий вихід з обігу викарбуваних раніше срібних монет (у тому числі і 50 центів із зображенням Кеннеді 1964 року). При цьому на відміну від 10- і 25-центових монет, які стали карбувати з мідно-нікелевого сплаву, 50 центів залишилися на 40% срібними. У зв'язку з цим люди також збирали ці монети, виводячи їх з широкого обігу. У 1971 році 50-центові монети стали також карбуватися з мідно-нікелевого сплаву. До того часу в побут увійшли торговельні автомати, які не брали монет в 50 центів, а люди відвикли від їх застосування.

24 липня 2014 р. Монетний двір США почне приймати замовлення на ювілейний набір монет Kennedy Half Dollar. Набір складатиметься з двох монет по 50 центів з мідно-нікелевого сплаву, викарбуваних на монетних дворах Філадельфії («P») і Денвера («D») в 2014 році. Нові монети будуть нести портрет Кеннеді, взятий з оригінального дизайну монети 1964 року. Монети будуть упаковані у футляр і укомплектовані інформаційним буклетом про 50-річний ювілей випуску 50-центової монети.
5 серпня 2014 р. почнуться продажі золотої монети Kennedy Half Dollar. Монету із золота 999-ї проби, вагою 21.26 г. випустить монетний двір Вест-Пойнта. Дизайн знову повторить оригінальну монету 1964 року, тільки буде нести подвійну дату «1964 – 2014».
Монетний двір США також запропонує набір на честь 50-річчя випуску півдолара Кеннеді з чотирьох срібних монет. На аверсах розмістять портрет, взятий з оригінального дизайну монети 1964 року.

Монети зі срібла 900-ї проби, датовані 2014 роком, будуть викарбувані на чотирьох монетних двору в різній якості: proof – на монетному дворі Філадельфії («P»), reverse proof – на монетному дворі у Вест-Пойнті («W»), enhanced uncirculated – монетний двір Сан-Франциско («S») і uncirculated – в Денвері («D»).


ПЕРША МОНЕТА СЕРІЇ «ЗА КОРОЛЯ І ІМПЕРІЮ»



Офіційне агентство з випуску новозеландських пам'ятних монет оголосило про реалізацію монет, присвячених участі Нової Зеландії в I світовій війні.

Кожна з монет серії «За короля і імперію» присвячена певній ролі, яку зіграла Нова Зеландія у війні. Перша монета даної серії викарбувана на честь новозеландської кінної бригади та її внеску в перемогу союзних військ.

Номінал монети – 1 новозеландський долар, дорогоцінний метал – срібло (чистота – 0,9999), якість карбування – «пруф», маса – 1 тройська унція, діаметр – 40 мм, тираж – 1000 штук. Монета викарбувана на Королівському монетному дворі Австралії.

На аверсі монети викарбувано портрет Її Величності королеви Великобританії Єлизавети II роботи Ієна Ренк-Бродлі. Уздовж краю монети розташовані написи – «NEW ZEALAND», «ELIZABETH II», «2014».

У верхній частині реверса монети зображені кавалеристи новозеландської кінної бригади. У нижній частині великим планом показані кавалерист і кінь. Зліва вказаний номінал – «$ 1» і в два рядки вигравірувані написи – «WWI 1914», «FOR KING AND EMPIRE».


«ЗВИЧАЙНА КУКУШКА» НА МОНЕТАХ БІЛОРУСІ



Національний банк Білорусі ввів в обіг пам'ятні монети, присвячені зозулі звичайної, визнаної в Білорусі в 2014 році Птахом року.

Монета номіналом 1 рубль викарбувана з мідно-нікелевого сплаву, вага 13.16 г., діаметр 32.00 мм., тираж – 4 000.
Монета номіналом 10 рублів викарбувана зі срібла 925 проби, вага 16.81 г., вага в чистоті 15.55 г., діаметр 32.00 мм., тираж – 2 000.

Дизайнер монет – О. Новосьолова (Білорусь), карбування – «Казахстанський монетний двір НБ РК», Усть-Каменогорськ, Казахстан.

У центрі аверсу монети – рельєфне зображення Державного герба Республіки Білорусь, по колу напис: РЭСПУБЛІКА БЕЛАРУСЬ; у центрі – зображення маленької пташки на долонях, під ним праворуч – рік карбування (на срібній – проба сплаву); внизу – номінал: 10 РУБЛЕЎ (на срібній) і 1 РУБЕЛЬ (на мідно-нікелевій).

У центрі реверсу – рельєфне зображення зозулі, написи: вгорі – ПТУШКА ГОДА, внизу – ЗВЫЧАЙНАЯ ЗЯЗЮЛЯ.


ЗАЄЦЬ НА МОНЕТАХ БІЛОРУСІ



Національний банк Республіки Білорусь ввів в обіг пам'ятні монети, присвячені фауні країни.

Монета номіналом 20 рублів викарбувана зі срібла 999 проби, вага – 31.10 г., діаметр – 38.61 мм., тираж – до 4 000. Монета містить вставку – фіаніт.

Монета номіналом 50 рублів викарбувана із золота 999 проби, вага – 7.78 г., діаметр – 25.00 мм., тираж – до 1 000. Монета містить вставку – діамант 1 шт, розмір 0.8 мм, тип – VS.

Дизайнер – О. Новосьолова (Білорусь), карбування – ТОВ «Б.Х. Майерс Кунстпрегеанштальт», Карлсфельд, Німеччина.

Монети мають форму кола, з лицьового та зворотного боків – виступаючий кант по колу. Бічна поверхня монет з рискою.
У центрі аверсу, в колі, обрамленому геометричним орнаментом, рельєфне зображення Державного герба Республіки Білорусь, вгорі по колу напис: РЭСПУБЛIКА БЕЛАРУСЬ, внизу – рік карбування, проба сплаву, номінал: 20 РУБЛЕЎ (на срібній) і 50 РУБЛЕЎ (на золотий) монеті.

У центрі реверсу – рельєфне зображення зайця, в оці – вставка з діаманта (на золотий) і з фіаніту (на срібній); по колу написи: унизу – ЗАЄЦЬ, вгорі – LEPUS EUROPAEUS.


МОНЕТИ БІЛОРУСІ, ПРИСВЯЧЕНІ КВІТАМ



25 липня 2014 р. Національний банк Білорусі ввів в обіг пам'ятні монети, присвячені флорі країни.

Монети номіналом 20 рублів викарбувані зі срібла 999 проби, мають вагу 20.0 г., вага в чистоті 18.5 г., діаметр 38.61 мм., тираж кожної монети – 2 500. В оформленні монети використана тамподрук.

Дизайнер – Майке Хоф (Німеччина), карбування – ТОВ «Б.Х. Майерс Кунстпрегеанштальт», Карлсфельд, Німеччина.

У центрі аверсу монет, в колі, обрамленому геометричним орнаментом, рельєфне зображення Державного герба Республіки Білорусь, вгорі по колу напис: РЭСПУБЛIКА БЕЛАРУСЬ, внизу – рік карбування, проба сплаву; і номінал: 20 РУБЛЁЎ.

У центрі реверсу монети «Калюжниця болотна» – рельєфне зображення трьох квіток калюжниці болотної, один з яких виконаний методом тамподруку; вгорі по колу написи: Лотаць балотная – Caltha palustris.

У центрі реверсу монети «Дзвіночок персиколистий» – рельєфне зображення трьох квіток дзвіночка персиколистого, один з яких виконаний методом тамподруку; вгорі по колу в два рядки написи: Званочак персікалісты – Campanula persicifolia.


Джерело: http://ua.museum-of-money.org/
Прикріплення: 0977492.jpg (28.3 Kb) · 0672067.jpg (15.6 Kb) · 5485559.jpg (20.6 Kb) · 3506898.jpg (22.1 Kb) · 9530827.jpg (19.9 Kb)
 
GADДата: П`ятниця, 05.09.2014, 21:30 | Повідомлення # 291
Генералиссимус
Група: Администраторы
Повідомлень: 7661
Нагороди: 7
Репутація: 6
Статус: Десь пішов
НОВІ ПАМ'ЯТНІ МОНЕТИ ПРИДНІСТРОВ'Я



Придністровський республіканський банк ввів в обіг дві пам'ятні монети.

15 липня 2014 р. випущена срібна монета достоїнством 10 рублів «50 років Молдавської ГРЕС (1964 – 2014)» серії «Промисловість Придністров'я». Монета викарбувана зі срібла 925 проби, має діаметр 32 мм., вага 14.14 г., гладкий гурт, тираж – 180 штук.

У центрі аверсу – зображення державного герба Придністровської Молдавської Республіки; по колу – написи: вгорі «ПРИДНЕСТРОВСКИЙ РЕСПУБЛИКАНСКИЙ БАНК», внизу – «10 РУБЛЕЙ»; в нижній частині під гербом – рік випуску монети «2014», зліва – логотип виробника, державне пробірне клеймо, справа – позначення металу, проба сплаву.

У центрі реверсу – зображення виробничого комплексу ЗАТ «Молдавська ГРЕС», над ним напис «1964 – 2014», внизу напис «50 ЛЕТ МОЛДАВСКОЙ ГРЭС».

1 серпня 2014 Придністровський республіканський банк випустив монету номіналом 5 рублів «70 лет Ясско-Кишинёвской операции» поза серії. Монета викарбувана зі срібла 925 проби, має діаметр 32 мм., вага 14.14 г., гладкий гурт, тираж – 250 штук.

Аверс монет ідентичний аверсу попередньої монети, за винятком вказівки номіналу.

У центрі реверсу – зображення меморіальної стели, по обидва боки стели – лаврові гілки, напис «70 лет»; внизу напис – «ЯССКО–КИШИНЁВСКОЙ ОПЕРАЦИИ».

Кожна монета має ідентифікаційний сертифікат (паспорт), упакована в прозору капсулу і представлена у футлярі.


МОНЕТА У ВИГЛЯДІ КОЛЕСА



Для Острови Ніуе виготовлена монета, на реверсі якої зображено монета римського імператора Тіта.

Номінал монети – 1 новозеландський долар, дорогоцінний метал – срібло (чистота – 99.99%), є часткове покриття 24-каратним золотом, якість карбування – «пруф», маса – 11.8 г., діаметр – 35 мм, тираж – до 7777 штук.

У центрі аверсу монети «Колесо Фортуни» викарбувано портрет Її Величності королеви Великобританії Єлизавети II. По краю монети, имитующем обід колеса, розташовані написи, розділені крапками: «ELIZABETH II», «NIUE», «ONE DOLLAR», «11,80 G», «2014», «AG999,9».

На реверсі срібної монети в центрі зображено репліка оборотної сторони золотої монети часів римського імператора Тіта. На ній є напис – «FORTVNA AVGVST» (лат. – «Фортуна Августа»). У верхній частині реверса півколом викарбувано напис російською мовою – «КОЛЕСО ФОРТУНИ». У нижній частині, також півколом, знаходиться ця ж напис англійською мовою – «WHEEL OF FORTUNE».


МОНЕТИ ВЕЛИКОБРИТАНІЇ, ПРИСВЯЧЕНІ 100-РІЧЧЮ З ДНЯ ПОЧАТКУ ПЕРШОЇ СВІТОВОЇ ВІЙНИ



Королівський монетний двір Великобританії до 100-річчя з дня початку Першої світової війни випустив пам'ятні монети. Дизайнер – Майкл Сендл.

На одній стороні монет зображені британські війська, що йдуть в тумані по нічийній землі, на другий – традиційний портрет Королеви Великобританії.

Метою випуску даних монет є увічнення подвигу британських солдат, які воювали за британську Корону на полях Першої світової війни.

Монета номіналом 1 000 фунтів викарбувана із золота 9999 проби, має вагу 1005 г., діаметр 100.00 мм., тираж – 25 штук.

Монета номіналом 500 фунтів викарбувана зі срібла 999 проби, має вагу 1005 г., діаметр 100.00 мм., тираж – 430 штук.


ЧАША ІЗ ТИНЕЦЬКОГО АБАТСТВА НА КВАДРАТНИЙ МОНЕТІ



Монетний двір Польщі для Острови Ніуе в липні 2014 р. виготовив третю монету серії «Втрачені твори мистецтва».
Монети даної серії присвячені творам мистецтва з польських колекцій, які були втрачені під час Другої світової війни.
Чаша з тинецького абатства – це літургійний посуд 2-й половини XV століття, створений з кованого срібла. До війни чаша зберігалася в тинецькому абатстві. Коли радянські війська вступили на територію Польщі, чаша разом з сотнями тисяч інших предметів була експропрійована і вивезена нацистами в невідомому напрямку.

Номінал монети – 1 новозеландський долар, дорогоцінний метал – срібло 999-ї проби, якість карбування – «пруф», маса – 1 унція, розмір – 40 х 40 мм, тираж – 1 500 штук. Дизайнер – Уршула Валежак.

На аверсі монети «Чаша з тинецького абатства» зображена порожня рама – алегоричний символ даної серії. У нижній частині монети розташований профільний портрет Її Величності королеви Єлизавети II роботи Ієна Ренк-Бродлі. Навколо нього вигравірувані написи – UTRACONE DZIEŁA SZTUKI (назва серії польською мовою), фірмовий знак Монетного двору Польщі – «M/W», також позначені: «1 DOLLAR» (номінал), «NIUE ISLAND» (емітент), «ELIZABETH II» (ім\'я королеви) і «2014» (рік карбування). У нижньому лівому кутку вказана проба срібла – «Ag 999».

На реверсі срібної монети на передньому плані знаходиться зображення багато обробленої чаші з тинецького абатства. Фон – фрагмент будівлі бенедиктинського абатства в Тиньце. Зліва показані силуети ангелів, запозичені з одного з вівтарів абатства, а також декорація у вигляді кристалів. У нижній і верхній частинах монети викарбувано напис – KIELICH Z OPACTWA TYNIECKIEGO (Чаша з тинецького абатства).


ТЮМЕНСЬКА ОБЛАСТЬ НА МОНЕТІ РОСІЇ



7 серпня 2014 р. Банк Росії випустив пам'ятну монету з недорогоцінного металу номіналом 10 рублів серії «Російська Федерація»: Тюменська область.

Монета має форму кола діаметром 27,0 мм. Монета комбінована, складається з двох частин: диска, виготовленого з металу білого кольору, і зовнішнього кільця, виготовленого з металу жовтого кольору. На лицьовій і зворотній сторонах монети є виступаючий кант по колу. Бічна поверхня монети рифлена з нанесеними написами: «ДЕСЯТЬ РУБЛЕЙ», що повторюються двічі, і розділеними зірочками.

На аверсі монети на кільці по колу розміщені написи: у верхній частині – «БАНК РОССИИ», у нижній частині – «2014». Ліворуч і праворуч на зовнішньому кільці розташовані зображення гілки лавра і дуба відповідно, елементи зображення яких переходять на диск. В центрі диска розташовані число «10» і напис «РУБЛЕЙ» під ним, що позначають номінал монети. Усередині цифри «0» є захисний елемент у вигляді числа «10» і написи «РУБ», спостережуваних під різними кутами зору до площини монети. У нижній частині диска розташований товарний знак монетного двору.

На реверсі монети на диску розташоване зображення герба Тюменської області, на кільці по колу є написи: у верхній частині – «РОССИЙСКАЯ ФЕДЕРАЦИЯ», у нижній частині – «ТЮМЕНСКАЯ ОБЛАСТЬ».


Джерело: http://ua.museum-of-money.org/
Прикріплення: 4706964.jpg (24.5 Kb) · 6113043.jpg (15.5 Kb) · 4891174.jpg (18.7 Kb) · 2669332.jpg (18.8 Kb) · 8495257.jpg (20.3 Kb)
 
GADДата: Субота, 06.09.2014, 19:59 | Повідомлення # 292
Генералиссимус
Група: Администраторы
Повідомлень: 7661
Нагороди: 7
Репутація: 6
Статус: Десь пішов
МОНЕТА З ЗАПАХОМ ШОКОЛАДА



Незвичайну монету «Шоколад» представили в 2014 році Острова Кука. Нова срібна монета пахне і виглядає як шоколад.

На аверсі викарбувано портрет королеви Великобританії Єлизавети II роботи Яна Бродлі. Навколо вигравірувані написи: «ELIZABETH II», емітент «COOK ISLANDS» і номінал «5 DOLLARS».

Реверс зображений у вигляді плитки шоколаду, з якої частково знята обгортка, прикрашена рослинним орнаментом. Сама плитка виконана в кольорі. Праворуч внизу зазначено рік карбування «2014».

Монета 5 доларів з срібла 999-ї проби (BU), вага 20 г., розміри 47 х 27 мм. Тираж – 2500 штук.


МОНЕТА БІЛОРУСІ «РІК ВІВЦІ»



Національний банк Республіки Білорусь 21 липня 2014 р. випустив монету «Рік Вівці» серії «Китайський календар». Монета викарбувана на Казахстанському монетному дворі.

Монета номіналом 20 рублів викарбувана зі срібла 925-ї проби, має вагу 33.63 г., діаметр 38.61 мм. Тираж – до 3 000.

У верхній частині аверсу розташоване рельєфне зображення Державного герба Республіки Білорусь, по колу напис – РЭСПУБЛІКА БЕЛАРУСЬ. В центрі – композиція, що складається з елементів годинникового механізму, Cолнца і Місяця, в центрі годинникового механізму розташована вставка з фіаніту; праворуч – рік карбування; зліва – проба сплаву; внизу – номінал 20 РУБЛЁЎ. У внутрішньому колі розташовані числа, що позначають роки з 2013 по 2024, за кількістю років одного циклу китайського місячного календаря. Золотом виділені елементи годинникового механізму і Рік Овечки (2015).

У центрі реверсу по колу зображені п'яти овечок в оточенні зірок, місяця і хмар, всередині кола з художніх елементів – позолочений китайський ієрогліф, що позначає овечку; внизу напис «ГОД АВЕЧКІ». Дизайнер – С. Заскевіч (Білорусь).


20 РОКІВ СВОБОДИ І ДЕМОКРАТІЇ НА МОНЕТІ ПІВДЕННОЇ АФРИЦІ



У липні 2014 р. в Південній Африці випущена обігово-пам'ятна біметалічна монета номіналом 5 рендів. Випуск приурочений до 20-річчя перших загальних виборів, що проходили 26 – 28 квітень 1994 року. Перемогу на виборах здобув Африканський національний конгрес, досі перебуває при владі. Лідер АНК, Нельсон Мандела, кинутий у в'язницю на 27 років за боротьбу проти апартеїду, став першим чорношкірим президентом нової багатонаціональної Південної Африки.

Технічні характеристики монети цього номіналу незмінні. Монета викарбувана з мідно-нікелевого сплаву, зі вставкою з латуні. Діаметр – 26.00 мм., товщина – 3.00 мм., вага – 9.40 г. Гурт: повторюваний напис SARB R5 на втиснула гладкою смузі поперек рифлення. Тираж – 5 000 000.

У центрі аверсу монети – герб країни: щит з каймою, на якому зображені дві людині, що вітають один одного, над гербом – рік випуску. Ліворуч і праворуч від герба напис: ПІВДЕННА АМЕРИКА на мовах венда і південний ндебеле: TSHIPEMBE AFURIKA – ISEWULA AFRIKA.

У центрі реверсу – стилізовані фігурки людей з національним прапором; ліворуч – номінал: 5 RAND. По колу вставки напис англійською мовою: 20 YEARS OF FREEDOM 1994 – 2014.


МОНЕТА, ПРИСВЯЧЕНА РОКУ КОЗИ



Острів Ніуе випустив монету номіналом 1 долар, присвячені року Кози.

Монета викарбувана зі срібла 999 проби, якість «пруф», вага – 16.81 г, розмір – 41 мм., тираж – 9 000 штук. Монета має неправильну форму, імітуючи контури качана капусти.

На аверсі монети розміщено портрет Її Величності Королеви Єлизавети II, вгорі напис півколом: 1 DOLLAR – 2015 – NIUE ISLAND, під портретом – напис: ELIZABETH II.

На реверсі монети, фон якого складає капустяне листя, зображена мама-коза з корзинами овочів, яку зустрічають п'ять козенят. Монета виконана із застосуванням тамподруку.

Доповнює задум і химерний футляр у вигляді капустяного качана.


В СЕРЕДИНІ ЛІТА З'ЯВИЛАСЯ МОНЕТА «ЗОЛОТА РІЗДВЯНА ЯЛИНКА»



Компанія Coin Invest Trust для Республіки Палау виготовила міні-монету номіналом 1 долар.

Монета своїм контуром нагадує ялинку з іграшками. Вперше ялинка була прикрашена напередодні Різдва близько 500 років тому. У 1982 році різдвяну ялину вперше встановили на площі Святого Петра у Ватикані. Вона є символом надії, життєвої сили і вірності.

Монета номіналом 1 долар виготовлена з золота (чистота – 99,99%) якістю «діамант-анциркулейтед». Маса монети – 0,5 м, діаметр – 11 мм, тираж – 15 000 штук.

На аверсі монети «Золота різдвяна ялинка» викарбувано зображення щита, на якому показаний Нептун, русалка, розкритий скриня зі скарбами, троянда вітрів. У верхній частині півколом викарбувано напис – «REPUBLIC OF PALAU». Під написом зображено човен катамаран. У нижній частині аверсу вказаний номінал – «1 $».

На реверсі золотої монети показані символічні ялинкові іграшки.


Джерело: http://ua.museum-of-money.org/
Прикріплення: 9451610.jpg (45.3 Kb) · 7344185.jpg (36.8 Kb) · 5745476.jpg (25.4 Kb) · 7397996.jpg (19.0 Kb) · 5266703.jpg (11.1 Kb)
 
GADДата: Неділя, 07.09.2014, 08:44 | Повідомлення # 293
Генералиссимус
Група: Администраторы
Повідомлень: 7661
Нагороди: 7
Репутація: 6
Статус: Десь пішов
МОНЕТА КАНАДИ «МОРСЬКИЙ КОНИК»



Канадський королівський монетний двір викарбував золоту монету серії «Морські істоти».

Номінал монети – 50 канадських центів, дорогоцінний метал – золото (чистота – 99,99%), якість карбування – «пруф», маса – 1.27 г., діаметр – 13.92 мм, тираж – 7500 штук.

На аверсі монети «Морський коник» викарбувано портрет Її Величності королеви Великобританії Єлизавети II роботи Сюзанни Блант (Susanna Blunt). По краю монети розташовані написи – «ELIZABETH II» (зліва), «D • G • REGINA» (справа).

На реверсі золотої монети зображений морський коник. У верхній частині монети півколом викарбувано напис – «CANADA». Зліва в два рядки зазначено номінал – «50 CENTS». Праворуч позначений рік карбування – «2014». Внизу вказані ініціали дизайнера реверсу – «ED» (Emily Damstra).


СПЕЦВЕРСІЯ ЛАТВІЙСЬКОЇ МОНЕТИ НОМІНАЛОМ 2 ЄВРО



Щорічно кожна з держав єврозони випускає дві двухеврові оборотні монети спеціального дизайну, присвячені подіям національного, європейського чи світового значення. Монети спеціального дизайну володіють тими ж властивостями, що і звичайні монети номіналом 2 євро, і є законним платіжним засобом на території єврозони.

11 серпня Банк Латвії представив нову латвійську монету спеціального дизайну номіналом 2 євро, яка присвячена Ризі – культурній столиці Європи. На національній стороні монети зображена панорама Старої Риги з гравіюванням «Рига Культурна столиця Європи 2014».

Презентація відбулася 11 серпня в 14:00 на культурній дачі «Еспланада-2014», в ній взяли участь мер Риги Ніл Ушаков, віце-мер Андріс Амерікс, керівник оргкомітету «Рига-2014» Діана Чівлі, член правління Банку Латвії Яніс Блумс, автори монети, художники Хенріх Воркалс і Яніс Спруруліс.

Тираж нової монети – один мільйон примірників плюс п'ять тисяч монет в спеціальній сувенірній упаковці. Монету, яку Банком Латвії випустить восени 2014 р. відкарбують в Німеччині, на Державному монетному дворі Баден-Вюртемберга.


КРОНА КЛЕНА – ОСІНЬ



Королівський монетний двір Канади в Серпень 2014 року випускає четверту монету «Клен. Осінь» в серії «Крона клена», присвяченої величним кленовим деревам Канади.

Аверс традиційний: портрет королеви Єлизавети II і написи «ELIZABETH II» і «D • G • REGINA».

На реверсі представлений вид знизу на три кленових дерева з жовтими, помаранчевими і золотими листям.
На монеті зображена осінь – один з найкрасивіших сезонів Канади, який розфарбовує ландшафт у велике розмаїття фарб. На тлі одного із стовбурів вигравірувані написи: назва країни-емітента «CANADA», номінал «20 DOLLARS» і рік випуску «2014».

Дизайнер Emily Damstra.

Монети 20 доларів з срібла 999-ї проби (proof), має вагу 31.38 г., діаметр 38 мм. Тираж – 7500 штук.


У ЦЕНТРОБАНКУ ЛИТВИ ПРИВЕЗЛИ ПЕРШІ ЛИТОВСЬКІ ЄВРО



У сховищі Центробанку Литви у Вільнюсі привезені перші партії литовських монет євро, повідомили 13 серпня в Центробанку Литви. Вони будуть випущені в обіг 1 січня 2015 р. Загальна кількість монет, необхідне для запровадження євро – 370 млн одиниць, їх вага – 1740 т.

«Це ще один важливий крок у марафоні підготовчих робіт, щоб зміна валюти пройшла гладко. Після рішення Ради ЄС, що дозволяє Литві запровадити євро, Монетний двір Литви карбує монети на всю потужність, їх почали перевозити в сховища Банку Литви. Звідси з 1 жовтня вони відправляться в комерційні банки, а з них ще до дня введення євро досягнуть торгових установ», – сказав голова правління Банку Литви Вітас Васіляускас.

При перевезенні монет євро особі увага приділяється безпеці: використовує броньований транспорт, його супроводжують озброєна охорона і поліція. Монети перевозяться в спеціальних контейнерах.
Банк Литви та Департамент поліції в квітні цього року домовилися співпрацювати, забезпечуючи безпечний перевіз євро.


ХРАМ МІСЯЦЯ НА МОНЕТІ ПЕРУ



8 серпня 2014 р. Центральний банк Перу випустив в обіг чергову, сімнадцяту монету пізнавальної і красивій серії «Багатство і гордість Перу».
Монета присвячена Храму Місяця – саманній будові на півночі Перу в регіоні Ла-Лібертад – одному з двох величних будівель, що складали міський церемоніальний центр. Релігійні обряди в храмі, який відноситься до культури мочіка, проводились в I – IX ст. н.е.
Недалеко від нього знаходиться Храм Сонця, теж культури мочіка; між двома храмами перебувало місто.
У конструкції храму Місяця простежуються кілька храмів, які надбудовувалися один над одним в різні епохи. Має прямокутну основу шириною 87 метрів і висотою 21 метр. На його верхній платформі височать кілька залів, прикрашених людськими фігурами. На церемоніальному вівтарі останнього за часом спорудження храмів виявлені залишки 40 воїнів, принесених в жертву.
В Храмі Місяця збереглися настінні фрески, виконані фарбами 5 кольорів (білий, чорний, червоний, синій і гірчично-коричневий) мінерального походження, а також рельєфи, на яких можна розпізнати мочікське божество Ай-Апаек або якесь обезголовлене божество.
На фасаді зображені фігури, пов'язані з культом води, родючості землі і жертвами, приносяться в храмі.
Мається внутрішній двір площею 10 тис. кв.м., звідки городяни могли спостерігати приготування до жертвоприношення, проте, як видається, саме вчинення жертв відбувалося в присутності лише вищих посадових осіб.
Як і інші монети даної серії, монети «Храм Місяця» викарбувана з альпаки, має діаметр 25.50 мм., товщину 1.65 мм., вага – 7.32 г., рифлений гурт. Тираж – 12 000 000.


Джерело: http://ua.museum-of-money.org/
Прикріплення: 6498082.jpg (27.5 Kb) · 9440496.jpg (8.4 Kb) · 7108065.jpg (32.7 Kb) · 8836783.jpg (38.4 Kb) · 1333051.jpg (29.9 Kb)
 
GADДата: Неділя, 07.09.2014, 15:36 | Повідомлення # 294
Генералиссимус
Група: Администраторы
Повідомлень: 7661
Нагороди: 7
Репутація: 6
Статус: Десь пішов
ПЕРШІ 5 РУБЛЕВІ МОНЕТИ СЕРІЇ «70-РІЧЧЯ ПЕРЕМОГИ У ВЕЛИКІЙ ВІТЧИЗНЯНІЙ ВІЙНІ 1941 – 1945 РОКІВ»



Не так давно Банк Росії оголосив перелік 5 рублевих монет серії «70-річчя Перемоги у Великій Вітчизняній війні 1941 – 1945 років», які планується випустити в обіг в 2014 році. Не минуло й місяця, як перші монети потрапили в руки нумізматів. Днями опубліковані зображення перших трьох монет цієї серії – «Битва під Москвою», «Сталінградська битва» і «Битва за Кавказ».
Монети будуть викарбувані протягом року тиражем до 2 млн. штук кожна.


ЧЕМПІОНАТ СВІТУ З ДЗЮДО НА МОНЕТАХ РОСІЇ



Банк Росії 15 серпня 2014 р. випустив в обіг пам'ятні срібну монету номіналом 3 рублі і золоту монету номіналом 50 рублів «Чемпіонат світу з дзюдо, м Челябінськ».

Срібна монета номіналом 3 рублі (маса дорогоцінного металу в чистоті 31.1 г., проба сплаву 925) і золота монета номіналом 50 рублів (маса дорогоцінного металу в чистоті 7.78 г., проба 999) мають форму кола діаметром, відповідно, 39.0 мм і 22.6 мм.

На лицьовій стороні монет у колі, обрамленому намистовим ободком, розташоване рельєфне зображення емблеми Банку Росії – двоголового орла з опущеними крилами, під ним напис півколом «БАНК РОССИИ», а також по колу є написи, розділені крапками: номінал монет – «ТРИ РУБЛЯ», «ПЯТДЕСЯТ РУБЛЕЙ», відповідно, і рік карбування – «2014», між ними проставлені позначення металу за періодичною системою елементів Д.І. Менделєєва, проба сплаву, товарний знак Московського монетного двору і маса дорогоцінного металу в чистоті.

На зворотному боці монет розташовані:

– срібній номіналом 3 рублі – рельєфні зображення двох спортсменів-дзюдоїстів і ліворуч від них – гілки сакури, є написи: вгорі по колу – «ЧЕМПИОНАТ МИРА ПО ДЗЮДО», зліва від спортсменів – «ЧЕЛЯБИНСК» і справа – дата «2014»;

– золотій монети 50 рублів – рельєфні зображення двох спортсменів-дзюдоїстів і праворуч від них – гілки сакури, є написи по колу: вгорі – «ЧЕМПИОНАТ МИРА ПО ДЗЮДО», внизу – «ЧЕЛЯБИНСК» і дата «2014».

Бічна поверхня монет рифлена. Монети виготовлені якістю «пруф».

Тираж срібної монети – 3,0 тис. штук, золотої монети – 0,75 тис. штук.


КИРГИЗСТАН ВИПУСТИВ НОВІ КОЛЕКЦІЙНІ МОНЕТИ



8 серпня 2014 р. Національний банк Киргизької Республіки презентував нові колекційні монети, випущені на честь святкування Дня незалежності Киргизької Республіки.

В ході прес-конференції начальник експертного відділу і головний економіст цього ж відділу Управління готівки Національного банку – Олексій Фалеев і Медіна Ашираліева проінформували, що з 11 серпня Національний банк вводить в обіг 5 монет: срібні і мідно-нікелеві монети «Барсбек – каган киргизів» серії «Епоха Киргизького каганату» і «Кумбез Манаса» серії «Пам'ятки історії та архітектури Киргизстану», а також срібну монету «Філін» серії «Червона книга Киргизстану».

Монети номіналом 10 сом викарбувані зі срібла 925 проби, вага – 28.28 г., діаметр – 38.6 мм.

Монети номіналом 1 сом викарбувані з мідно-нікелевого сплаву, вага – 12.0 г., діаметр – 30 мм.

Основний сюжет монети «Барсбек – каган киргизів» – це зображення киргизького кагана – Барсбека, одягненого в бойові обладунки, верхи на коні і його численне військо, а у верхній частині монети, в небі зображена хмара у вигляді голови барса. Срібна монета виконана з технологією оксидування, тираж – 2 000. Тираж мідно-нікелевої – 5 000.

Головний елемент монети «Кумбез Манаса» – зображення кумбеза «Манас» і героїв сюжетів епічної трилогії «Манас». Тираж срібної монети – 2 000, мідно-нікелевої – 5 000.

Цього року поповнили срібною монетою «Філін» серію «Червона книга Киргизстану». Основним сюжетом цієї монети є зображення пугача на тлі гірського пейзажу Киргизстану.

Срібна монета виконана з використанням кольорового тамподруку, тираж – 3 000.

Національний банк головною метою випуску колекційних монет ставить популяризацію Киргизької Республіки. У розпал туристичного сезону ця тема найбільш актуальна. Адже за допомогою монет із зображенням історичних особистостей, архітектурних будівель і споруд, тварин можна зацікавити людей до вивчення історії та культури народу, архітектурної спадщини, багатого тваринного світу країни.

«Національний банк продовжує використовувати у виготовленні монет самі новітні технології. Так, новизна та оригінальність срібної монети «Барсбек – каган киргизів» полягає в оксидуванні (штучному старінні), що дає ефектне рельєфне виділення кінного воїна на матовому поле монети, а у виготовленні «Філіна» застосовано кольоровий тамподрук. Незважаючи на використання нових технологій, ціни на монети – відносно невисокі. Так, вартість «Барсбек – каган киргизів» становить 2 000 сомів, «Кумбез Манаса» – 1800 сомів і «Філін» – 1500 сомів, мідно-нікелевих монет – 100 сомів. Карбування монет проведена в монетних дворах Казахстану та Словаччини», – резюмував А. Фалеев.

В свою чергу, М. Ашираліева підкреслила, що в республіці з року в рік зростає інтерес до нумізматичних монет. В середньому тираж срібних монет реалізується протягом 4 – 5 років, мідно-нікелевих – протягом року.


НОВА «УСТРИЦЯ» – МОНЕТА З ПЕРЛИНОЮ



Компанія NumisCollect (Нідерланди) анонсувала випуск четвертої монети із серії монет неправильної форми з голограмою на реверсі.

Перша монета «Устриця» перемогла в номінації «Оригінальна технологія» Шостого конкурсу пам'ятних монет «Монетне сузір'я 2012». Саме ця перемога, на думку іноземних дилерів монет, дала поштовх до випуску інших монет даної серії.

Номінал нової монети – 5 доларів, дорогоцінний метал – срібло 999-ї проби, якість карбування – «пруф», маса – 25 г., діаметр – 38 х 30 мм, загальний тираж – 2 000 штук. З цього тиражу 500 монет виготовлені з використанням золочення.

На аверсі монети «Устриця», який випущений у високому рельєфі, в центрі викарбувано зображення щита, на якому показані Нептун, русалка, розкрита скриня зі скарбами, троянда вітрів. У нижній частині аверсу вказаний номінал – «5 $».

На реверсі срібної монети вставка – кольорова голограма, що імітує внутрішню частину устриці. У правій частині вказаний рік – «2014». Крім цього, на реверсі представлена перлина.


НОВІ МОНЕТИ БАНКУ РОСІЇ – «ДЗЮДО»



Банк Росії 20 серпня 2014 р. випускає в обіг пам'ятні монети: срібну монету номіналом 100 рублів і золоті монети номіналом 200, 1000, 10 000 рублів серії «Дзюдо».

Срібна монета номіналом 100 рублів (маса дорогоцінного металу в чистоті 1 кг, проба сплаву 925), золота монета номіналом 200 рублів (маса дорогоцінного металу в чистоті 31.1 г, проба 999), золота монета номіналом 1000 рублів (маса дорогоцінного металу в чистоті 155.5 г., проба 999), золота монета номіналом 10 000 рублів (маса дорогоцінного металу в чистоті 1 кг, проба 999) мають форму кола діаметром, відповідно, 100,0 мм, 33,0 мм, 50,00 мм і 100,0 мм.

На лицьовій стороні монет у колі, обрамленому намистовим ободком, розташоване рельєфне зображення емблеми Банку Росії – двоголового орла з опущеними крилами, під ним напис півколом «БАНК РОССИИ», а також по колу є написи, розділені крапками: номінал монет «СТО РУБЛЕЙ», «ДВЕСТИ РУБЛЕЙ», «ОДНА ТЫСЯЧА РУБЛЕЙ», «ДЕСЯТЬ ТЫСЯЧА РУБЛЕЙ», відповідно, і рік карбування – «2014», між ними проставлені позначення металу за періодичною системою елементів Д.І. Менделєєва, проба сплаву для монети номіналом 100 рублів, проба для монет номіналом 200, 1 000 і 10 000 рублів, товарний знак Санкт-Петербурзького монетного двору і маса дорогоцінного металу в чистоті.

На лицьовій стороні золотої монети номіналом 10 000 рублів в нижній частині поруч з написом, що позначає масу дорогоцінного металу в чистоті, розташований порядковий номер монети із зазначенням знака «№».

На зворотному боці монет розташовані:

– срібної номіналом 100 рублів рельєфні зображення портрета тренера по дзюдо В.М. Андрєєва, двох пар спортсменів-дзюдоїстів, гілки сакури і виконаних в кольорі вгорі праворуч – емблеми Федерації дзюдо Росії і внизу зліва – значка Федерації дзюдо СРСР, є написи: вгорі – «ДЗЮДО», внизу зліва – «ДЗЮ-ДО» і праворуч на японській мові – «ДЗЮДО»;

– золотої номіналом 200 рублів рельєфні зображення емблеми Інституту Кодокан і гілки сакури на тлі традиційного японського орнаменту, зліва є написи – «ДЗЮДО» і японською мовою – «ДЗЮДО»;

– золотої номіналом 1 000 рублів рельєфні зображення вгорі зліва – портрета засновника вітчизняної школи дзюдо В.С. Ощепкова і гілки сакури, справа – фрагмента аркуша газети «Фізкультура і спорт», внизу міліціонера, задерживающего злочинця, є написи: ліворуч – «ДЗЮУ ДО» і вгорі на японській мові – «ДЗЮДО»;

– золотий номіналом 10 000 рублів рельєфні зображення вгорі зліва – портрета засновника дзюдо Дзігоро Кано, в центрі, вгорі, внизу і праворуч – фрагментів гравюр з традиційними видами єдиноборств Японії, ліворуч – емблеми Інституту Кодокан, справа

– гілки сакури, зліва є написи: «ДЗЮДО» і японською мовою – «ДЗЮДО».

Монети виготовлені:

якістю «пруф»:

– золота монета номіналом 200 рублів;

– золота монета номіналом 1 000 рублів;

якістю «пруф-лайк»:

– срібна монета номіналом 100 рублів;

– золота монета номіналом 10 000 рублів.

тираж:

– срібної монети номіналом 100 рублів – 0,5 тис. шт.;

– золотої монети номіналом 200 рублів – 0,5 тис. шт.;

– золотої монети номіналом 1 000 рублів – 0,3 тис. шт.;

– золотої монети номіналом 10 000 рублів – 0,075 тис. шт.


Джерело: http://ua.museum-of-money.org/
Прикріплення: 1349586.jpg (31.8 Kb) · 4951469.jpg (17.4 Kb) · 6201979.jpg (24.6 Kb) · 3919031.jpg (43.2 Kb) · 6449191.jpg (35.6 Kb)
 
GADДата: Неділя, 07.09.2014, 16:57 | Повідомлення # 295
Генералиссимус
Група: Администраторы
Повідомлень: 7661
Нагороди: 7
Репутація: 6
Статус: Десь пішов
МОНЕТИ З ЗОБРАЖЕННЯМ ДРЕВНИХ РИМСЬКИХ МОНЕТ



Острови Ніуе в 2014 році випустили дві монети із зображенням стародавніх римських монет.

Аверси однакові: в центрі портрет королеви Єлизавети II, оточений написами: «ELIZABETH II», «NIUE», «ONE DOLLAR», «15,5g», «2014» і технічних характеристики монет «Ag 999,9».

Монета «Бик». Реверс в нижній частині містить репліку монети стародавнього Риму, викарбувану в період Октавіана Августа. На аверсі історичної монети розташований профіль Октавіана Августа, а на реверсі – бик, символ легіону перемігшого Октавіана. У верхній частині сучасної монети представлений бик як символ трейдера, що грає на підвищення на біржі. На тлі розміщені елементи, також пов'язані з фондовою біржею. У центрі вигравірувано латинський вираз: «CREDE QUOD HABES, ET HABES» (Повірте, що у вас є, і у вас це буде).

Монета «Венера». На реверсі представлена репліка золотий монеті з давнього Риму. На аверсі древньої монети зображений профіль Фаустини Молодшій (122 – 175) дочки імператора Антоніна Пія, дружини імператора Марка Антонія. На реверсі древньої монети відображене зображення богині Венери, яка тримає яблуко, подарунок Париса. У верхній частині сучасної монети також представлена богиня Венера і напис: «AMOR VINCIT OMNIA» (Любов перемагає все).

Монети по 1 долару зі срібла 999-ї проби (proof), мають вагу 15.5 г. Тираж – 7 777 штук.


ROYAL MINT ПРИСВЯТИВ НОВУ МОНЕТУ СПАДКОЄМЦЮ БРИТАНСЬКОГО ПРЕСТОЛУ



Королівський монетний двір Великобританії представив пам'ятну монету, присвячену першій річниці з дня народження принца Джорджа Кембриджського.

Номінал монети – 5 фунтів стерлінгів, дорогоцінний метал – срібло 925-ї проби, якість карбування – «пруф», маса – 28.28 г., діаметр – 38.61 мм, тираж – 7 500 штук.

На аверсі пам'ятної монети викарбувано портрет Її Величності королеви Великобританії Єлизавети II роботи Ієна Ренк-Бродлі. По краю монети розташовані написи – «ELIZABETH • II», «D • G • REG • F • D», «FIVE POUNDS».

На реверсі срібної монети в центрі показана корона святого Едуарда, від якої у вигляді хреста розходяться зображення геральдичних щитів (Англії, Шотландії, Північної Ірландії та Уельсу), що є частиною герба Великобританії.

Також на реверсі показані національні символи цих перерахованих частин Сполученого Королівства: троянди (символ Англії), будяка
(Шотландії), трилисника (Північної Ірландії) і цибулі-порею (Уельсу). Дизайнер реверсу – Edgar Fuller.


ОРЛАН-БІЛОХВІСТ НА МОНЕТІ ФІНЛЯНДІЇ



Монетний двір Фінляндії 18 серпня 2014 р. випустив нову монету «Аланди» серії «Тварини провінцій».

Аландські острови (або Аландам) – архіпелаг в Балтійському морі на вході в Ботнічна затока, автономія в складі Фінляндії, населена фінськими шведами і має особливий демілітаризоване і мономовного статус.

На аверсі розташований герб історичної провінції. Уздовж краю – рік карбування «2014» і номінал «5 EURO». Праворуч вигравірувані знак монетного двору і знак дизайнера літера «Т» (Nora Tapper).

Реверс несе зображення орлана-білохвоста на морському березі. Вгорі розташовані написи: «SUOMI», «FINLAND». Внизу мається знак дизайнера Erkki Vainio.

Монета 5 євро з біметалу CuAl6Ni2 / CuNi25, має вагу 9.8 г, діаметр 27.25 мм. Тираж – 10 000 (proof) і 35000 (UNC) штук.


НОВІ МОНЕТИ РОСІЇ



Банк Росії 29 серпня 2014 р. випускає в обіг:

– пам'ятну срібну монету номіналом 25 рублів «Спасо-Єлеазарівський монастир, Псковська область» серії «Пам'ятки архітектури Росії»;

– монету з недорогоцінних металів в серії «Міста військової слави» – «Тихвін»;

– в серії «70-річчя Перемоги у Великій Вітчизняній війні 1941 – 1945 років»:

пам'ятну монету номіналом 5 рублів «Битва під Москвою»; пам'ятну монету номіналом 5 рублів «Сталінградська битва»;

пам'ятну монету номіналом 5 рублів «Битва за Кавказ».

Опис монети з дорогоцінних металів:

Срібна монета номіналом 25 рублів (маса дорогоцінного металу в чистоті 155.5 г., проба сплаву 925), має форму кола діаметром 60.0 мм.

На аверсі монети у колі, обрамленому намистовим ободком, розташоване рельєфне зображення емблеми Банку Росії – двоголового орла з опущеними крилами, під ним напис півколом «БАНК РОССИИ», а також по колу є написи, розділені крапками: номінал монети – «ДВАДЦЯТЬ ПЯТЬ РУБЛЕЙ» і рік карбування – «2014», між ними проставлені позначення металу за періодичною системою елементів Д.І. Менделєєва, проба сплаву, товарний знак Московського монетного двору і маса дорогоцінного металу в чистоті.

На реверсі монети розташовані рельєфне зображення Собору Трьох Святителів Спасо-Елеазаровского монастиря, Псковська область; свічки, пера і розкритої книги з текстом: «Два Рима убо падоша, а третий стоит, а четвертому не быти. И вот теперь третьего, нового державного твоего царства святая соборная апостольская церковь во всех концах вселенной в православной христианской вере по всей поднебесной больше солнца светится. Наша же РОССИЙСКАЯ земля Божиею милостью и молитвами Пречистыя Богородицы и всех святых чудотворец растет, и младеет, и возвышается. Филофей, старец Спасо-Елеазаровский (XVI століття)».

Є написи по колу: вгорі – «СПАСО-ЕЛЕАЗАРОВСКИЙ МОНАСТЫРЬ», внизу – «ПСКОВСКАЯ ОБЛАСТЬ».

Бічна поверхня монети рифлена. Монета виготовлена якістю «пруф». Тираж монети – 1,5 тис. штук.

Монета номіналом 10 рублів «Тихвін» має форму круга жовтого кольору діаметром 22,0 мм. На лицьовій і зворотній сторонах монети є виступаючий кант по колу. Бічна поверхня монети має переривчасте рифлення.

На аверсі монети по колу розміщені написи: у верхній частині – «БАНК РОССИИ», у нижній частині – «2014». Ліворуч і праворуч розташовані зображення гілки лавра і дуба, відповідно. У центрі розташовані число «10» і напис «РУБЛЕЙ» під ним, що позначають номінал монети. Усередині цифри «0» є захисний елемент у вигляді числа «10» і написи «РУБ», спостережуваних під різними кутами зору до площини монети. У нижній частині розташований товарний знак монетного двору.

На реверсі монети розташоване рельєфне зображення герба міста Тихвіна, по колу є написи: у верхній частині – на стрічці «Місто військової слави», у нижній частині – «Тихвіном».

Тираж монети – 10,0 млн. шт.

Монети номіналом 5 рублів мають форму кола білого кольору діаметром 25,0 мм. На лицьовій і зворотній сторонах монет є виступаючий кант по колу, бокова поверхня монет має переривчасте рифлення.

На лицьовій стороні монет у центрі розташовано позначення номіналу монет в два рядки «5 РУБЛЕЙ», нижче – напис «БАНК РОССИИ», під нею рік карбування «2014», зліва і праворуч – стилізована гілка рослини, в правій частині монет – товарний знак монетного двору.

На зворотному боці:

– однієї монети в центрі розташовано рельєфне зображення Монумента захисникам Москви, по колу є написи: «БИТВА ПОД МОСКВОЮ» і «ВЕЛИКАЯ ОТЕЧЕСТВЕННАЯ ВОЙНА 1941 – 1945 ГГ.», розділені двома зірочками;

– другої монети в центрі розташовано рельєфне зображення фрагмента меморіалу «Героям Сталінградської битви» на Мамаєвому кургані в р Волгограді, по колу є написи: «СТАЛИНГРАДСКАЯ БИТВА» і «ВЕЛИКАЯ ОТЕЧЕСТВЕННАЯ ВОЙНА 1941 – 1945 ГГ.», розділені двома зірочками;

– третьої монети в центрі розташовано рельєфне зображення Монумента захисникам Ельхотовських воріт в селі Ельхотово, по колу є написи: «БИТВА ЗА КАВКАЗ» і «ВЕЛИКАЯ ОТЕЧЕСТВЕННАЯ ВОЙНА 1941 – 1945 ГГ.», розділені двома зірочками.
Тираж монет – по 2,0 млн. шт. кожного виду.


ТРИ МУДРІ МАВПИ



Компанія Coin Invest Trust для Танзанії в серпні 2014 р. випустила дві колекційні монети «Три мудрі мавпи», присвячені відомій буддистської ідеї не здійснювати зла.

Три мавпи – зображення, що символізує буддистську ідею недіяння зла, відчуженості від неістинного: «Якщо я не бачу зла, не чую про зло і нічого не говорю про нього, то я захищений від нього». Іноді додається четверта мавпа – Седзару, що символізує принцип «не здійснювати зла». Вона може зображуватися прикриває свій живіт або промежину. Вибір мавп в якості символу пов'язаний з грою слів в японській мові. Фраза «нічого не бачу, нічого не чую, нічого не говорю» звучить як «мідзару, кікадзару, івадзару», закінчення «дзару» співзвучне японському слову «мавпа».

На аверсі зображено герб Танзанії. Вгорі вказано назву країни-емітента «TANZANIA», а внизу – відповідний номінал «1500 SHILLINGS» і «1000 SHILLINGS».

Реверс золотої монети представляє три мавпи і напис «THREE WISE MONKEYS» (Три мудрі мавпи). Під написом зазначено рік випуску монети «2014». Зліва позначені технічні характеристики «0,5 g FINE GOLD .9999».

На реверсі срібної монети три мавпи зображені в кольорі на тлі парку та міста. Внизу вказаний рік емісії «2014».

Монета 1500 танзанійських шилінгів із золота 999-ї проби (proof-like), має вагу 0,5 г., розміри 8,5 x 15 мм. Тираж – 5 000 шт.

Монета 1000 танзанійських шилінгів зі срібла 999-ї проби (proof-like), має вагу 28,35 г., розміри 47 x 27 мм. Тираж – 1 888 штук.


Джерело: http://ua.museum-of-money.org/
Прикріплення: 5772182.jpg (43.2 Kb) · 4299584.jpg (21.7 Kb) · 1902249.jpg (23.6 Kb) · 8431453.jpg (17.4 Kb) · 7420426.jpg (41.4 Kb)
 
GADДата: Неділя, 07.09.2014, 19:23 | Повідомлення # 296
Генералиссимус
Група: Администраторы
Повідомлень: 7661
Нагороди: 7
Репутація: 6
Статус: Десь пішов
МОНЕТИ БІЛОРУСІ «ПРЕПОДОБНИЙ СЕРГІЙ ІГУМЕН РАДОНЕЗЬКИЙ»



Національний банк Республіки Білорусь 15 серпня 2014 р. випустив в обіг дві монети серії «Житіє святих православної церкви».

Нові пам'ятні монети присвячені преподобному Сергію ігумену Радонезькому – превеликому подвижнику Землі Руської, засновнику Троїцького монастиря під Москвою, преобразователю монашества в Північній Русі.

Номінал першої монети – 5000 рублів, дорогоцінний метал – золото (чистота – 99,99%), якість карбування – «пруф», маса монети – 500 г., маса золота в чистоті – 499,95 г., діаметр – 80.25 мм, тираж – до 77 штук. На монеті є вставки з перлів.

Номінал другої монети – 500 рублів, дорогоцінний метал – срібло 925-ї проби і золотий 999-ї проби, якість карбування – «пруф», маса монети – 500 г., маса срібла в чистоті – 462.5 г., золота – 0,0325 г, діаметр – 100.25 мм, тираж – до 777 штук. На монеті є вставки – кристали Сваровскі.

Дизайн монет «Преподобний Сергій ігумен Радонезький» однаковий. Дизайнер – Е. Кургінян (Вірменія).

На аверсі вгорі в центрі розташовано рельєфне зображення Державного герба Республіки Білорусь, над ним по колу викарбувано напис – «РЭСПУБЛІКА БЕЛАРУСЬ». По всій монеті, на тлі неба і птахів, знаходяться покриті золотом (на срібній монеті) в супроводі пояснювальних написов зображення сцен житія Преподобного Сергія Радонезького (народження Сергія Радонезького, явище преподобного старця юнакові Варфоломію, благословення батьків, поставлення Сергія Радонезького в диякони і ієреї, виведення із землі джерела, благословення князя Дмитра Донського (клеймо виконано методом тамподруку), явище Богородиці Сергію Радонезькому, поховання Сергія Радонезького). Внизу монети по колу вигравірувані написи: справа – проба сплаву і рік карбування, ліворуч – номінал: «5000 РУБЛЁЎ» (на золотій монеті) і «500 РУБЛЁЎ» (на срібній монеті).
На реверсі в центрі знаходиться рельєфне зображення Преподобного Сергія ігумена Радонезького (на срібній монеті німб покритий золотом). По колу розташований орнамент, застосовуваний в іконографії, зі вставками з кристалів Сваровскі (на срібній монеті), з перлів (на золотій монеті). Півколом викарбувано напис – «Преподобний Сергій ігумен Радонезький».
Золота монета викарбувана на Литовському монетному дворі (Вільнюс). Срібну монету виготовила компанія «Б.Х. Майерс Кунстпрегеанштальт» (Карлсфельд, Німеччина).


МОНЕТА «ПОЛЬЩА КАЗИМИРA III ВЕЛИКОГО»



Монетний двір Польщі в серпні 2014 року по замовленню Уряду та Міністерства фінансів Ніуе виготовив другу срібну монету серії «Історичні карти Польщі».

Дана серія монет оповідає про те, як історично змінювалися кордони польської держави. Друга монета серії – «Польща Казимира III Великого» – показує контури Польщі такими, якими вони були в часи правління цього короля.
Номінал монети – 1 долар, дорогоцінний метал – срібло 999-ї проби, якість карбування – «пруф», маса – 1 унція, тираж – 1499 штук.

На аверсі монети «Польща Казимирa III Великого» викарбуваний профільний портрет Її Величності королеви Єлизавети II роботи Ієна Ренк-Бродлі. На монеті позначений фірмовий знак Монетного двору Польщі – «M/W», у два рядки зазначено номінал – «1 DOLLAR», рік карбування – «2014». Також вигравірувані написи – «ELIZABETH II», «NIUE ISLAND», «Ag 999». Дизайнер – Беата Кулеша-Дамазяк.

На реверсі срібної монети в кольорі зображені королівський вензель і роки правління Казимирa III – «1333», «1370». C допомогою дзеркальної поверхні позначені землі, приєднані цим королем. У верхній частині монети – фрагмент вітражу, в центрі викарбувані назви трьох міст, з якими пов'язані життя і правління Казимирa III – «SANDOMIERZ» (Сандомир), «WIŚLICA» (Вісліца) і «KRAKÓW» (Краків). Справа в тому, що, зокрема, на сеймах в Вісліца був прийнятий так званий Вислицький статут – польський збірник законів, багато статей якого були присвячені судовим і кримінальним правом. Завдяки Казимиру III був заснований Краківський університет, крім цього, король старався упорядкувати цього місто. Історики кажуть, що «Казимир знайшов Краків дерев'яним, а залишив кам'яним».


МОНЕТА АБО СТАТУЕТКА?



Ні для кого не секрет, що для залучення уваги нумізматів і потенційних покупців, пам'ятним і колекційним монетам надають все більш екзотичний вид. Іноді з першого погляду не визначити, що перед тобою – монета або витвір мистецтва.
Незвичайну монету номіналом 2000 франків, присвячену антилопі, в 2014 р. випустила Габонська Республіка.

Монета виготовлена зі срібла 999/1000 проби, має діаметр 65 мм., висоту – 37 мм., вага 93.3 г. (3 унції), тираж – 999 штук.

На монеті розміщена позолочена антилопа спрінгбок, або антилопа-стрибун (лат. Antidorcas marsupialis) – африканська антилопа з підродини справжніх антилоп (Antilopinae). Спрінгбок є єдиною справжньою антилопою, що мешкає в Південній Африці. Він зустрічається в ПАР, Намібії, Анголі і Ботсвані, його біосферою є відкриті савани.

Монета продається в подарунковій упаковці, а сама антилопа надійно захищена пластиковим куполом. Вартість такої монети в різних інтернет-магазинах – від 749.95 євро.


СРІБНА 3D-МОНЕТА «ЧЕРВОНА РОЗЕЛЛА»



Острови Кука в 2014 році випустили незвичайну монету «Червона розелла» серії «Світ папуг». Монета стала першою в новій серії.

Червона розелла – птах родини папугових. Мешкає на південному сході Австралії та прилеглих островах. Володіє спокійною вдачею, довірлива до людини. Тривалість життя близько 25 – 35 років.

На аверсі викарбувано портрет королеви Великобританії Єлизавети II, оточений написами: «ELIZABETH II», «COOK ISLANDS», «5 DOLLARS».

Реверс представляє папугу, який летить над тропіками. Вгорі уздовж краю вигравірувані назву серії монет «WORLD OF PARROTS» і назва папугу англійською та латинською мовами «CRIMSON ROSELLA», «PLATYCERCUS ELEGANS». У нижній частині вказаний рік карбування «2014».

Монета 5 доларів з срібла 999-ї проби (proof), має вагу 20 г., діаметр 38.61 мм. Тираж – 2500 штук. Ціна монети в Інтернет-магазинах близько 110 доларів США.


НА МОНЕТІ – НОВОСИБІРСЬКИЙ ЗООПАРК



Компанія KatzCNSCorp (м. Новосибірськ) випустила в продаж першу з трьох монет із серії «Новосибірський Зоопарк».
Новосибірський зоопарк – один з найбільших зоопарків в Росії. Займає площу 60 га, в ньому міститься близько 11 000 особин 702 видів. Більше 120 видів занесені в Міжнародну червону книгу. Близько 180 видів внесено до Червоної книги Росії та Регіональні Червоні Книги. На 56 видів ведеться міжнародна племінна книга. У Новосибірському зоопарку займаються розведенням котячих і куницевих, тому тут одна з найкращих у світі колекцій представників цих родин. Колектив зоопарку бере участь в 45 міжнародних програмах по збереженню рідкісних і зникаючих видів тварин. Є членом 3-х міжнародних союзів: ЄАЗА (Європейська асоціація зоопарків і акваріумів), ЕАРАЗА (Європейсько-азіатська регіональна асоціація зоопарків і акваріумів), AZA (Міжнародна асоціація зоопарків і акваріумів). Бере участь у міжнародній комп'ютерній програмі ISIS.
В даний момент йде будівництво пінгвінарію і дельфінарію, а також павільйону для приматів.

На аверсі монети розміщено портрет королеви Єлизавети II, навколо портрета – напис: BRITISH VIRGIN ISLANDS · QUEEN ELIZABETH II · 2014 · 1 DOLLAR.

На реверсі монети розміщені зображення тигриці з дитинчам. У верхній частині – напис: NOVOSIBIRSK ZOO, у нижній частині – емблема зоопарку.

Замовлення на монети розміщений на Британських Віргінських островах.

Монети викарбувані зі нікелю, тираж – 1 000 штук.


Джерело: http://ua.museum-of-money.org/
Прикріплення: 5133219.jpg (36.8 Kb) · 7339214.jpg (15.7 Kb) · 5888076.jpg (23.3 Kb) · 9260807.jpg (38.5 Kb) · 9929581.jpg (18.0 Kb)
 
GADДата: Середа, 10.09.2014, 18:59 | Повідомлення # 297
Генералиссимус
Група: Администраторы
Повідомлень: 7661
Нагороди: 7
Репутація: 6
Статус: Десь пішов
СЛІДОМ ЗА ЦЕЛЬСІЕМ СРІБНУ МОНЕТУ ПОСВЯТИЛИ ФАРЕНГЕЙТУ



Компанія Coin Invest Trust для Республіки Палау виготовила монету, присвячену знаменитому німецькому фізику і його винаходу.

Данієль Габріель Фаренгейт (нім. – Daniel Gabriel Fahrenheit; 1686 – 1736) – відомий винахідник, в честь якого названа одиниця вимірювання температури – градус Фаренгейта (° F). Фаренгейт також виготовив перший ваговій ареометр і термобарометр.

Номінал монети – 5 доларів, дорогоцінний метал – срібло 925-ї проби, якість карбування – «пруф», маса – 1 унція, діаметр – 50 мм, тираж – 450 штук.

На аверсі монети «Даніель Фаренгейт» викарбувано зображення щита, на якому показані Нептун, русалка, розкрита скриня зі скарбами, троянда вітрів. У верхній частині півколом викарбувано напис – «REPUBLIC OF PALAU». Під написом зображен човен типу катамаран. У нижній частині аверсу вказаний номінал – «5 $».

На реверсі монети в центрі зображено термометр, зазначено рік карбування монети – «2014», вертикально розташоване факсиміле підпису Фаренгейта, півколом вигравірувано його ім'я – «DANIEL GABRIEL FAHRENHEIT». По краю реверсу розташовані 10 дисків, залежно від нахилу монети в них проявляються цифри, що позначають градуси.


«СИЛА ПІРАМІД» – СЕРІЯ УНІКАЛЬНИХ СРІБНИХ МОНЕТ



Монетний двір Польщі на замовлення Уряду та Міністерства фінансів Ніуе виготовив три пірамідальні монети. Монети виготовлені за допомогою технології, використаної при карбуванні монети «Fortuna Redux» торік. Їх дизайнер – Урсула Валежак.

Номінал монет – 15 доларів. Вони викарбувані зі срібла 999-ї проби, їх маса – 93.3 г., розмір – 35 х 35 х 22 мм.

Перша монета випущена якістю «пруф» та тиражем 2 222 штук.

Якість виготовлення другої монети – «Antique», її тираж – 299 штук.

Третя монета позолочена, вона викарбувана якістю «діамант-анциркулейтед». Її тираж такої ж, як у другій монети – 299 штук.

Підстава монет-пірамід – це аверс. На ньому у внутрішньому квадраті викарбувано портрет Її Величності королеви Великобританії Єлизавети II роботи Ієна Ренк-Бродлі. Зліва від нього є вертикальна напис – «ELIZABETH II», праворуч вказаний знак Монетного двору Польщі. Кути квадратного аверсу прикрашені декоративним рослинним орнаментом. У верхній частині викарбувано напис – «NIUE ISLAND» і вказано рік карбування – «2014». У нижній частині позначений номінал – «15 DOLLARS», а також проба – «Ag 999». Ліворуч і праворуч розташовано напис – «THE GREAT PYRAMIDS».

На реверсі монет «Сила Пірамід» (зовнішні 4 грані) зображені три великих фараона четвертої династії – Хеопса, Хефрена і Мікеріна. Також на реверсі показані декоративні елементи, які зображені на саркофазі Хетепхерес I (матері Хеопса), і статуя Нофрет (була дружиною фараона 4-й династії).


150 РОКІВ ЗАСНУВАННЯ БЕЛЬГІЙСЬКОГО КОМІТЕТУ ЧЕРВОНОГО ХРЕСТА



Королівський монетний двір Бельгії відкарбував циркуляційну монету, присвячену 150-річчю заснування Бельгійського комітету Червоного Хреста.

Номінал монети – 2 євро. Монета викарбувана з біметалу, зовнішнє кільце білого кольору, мідно-нікелевий сплав (Cu75Ni25), центральна вставка золотистого кольору – мідно-нікелевий сплав (Cu88Ni12), плакована більш корозіонно- і зносостійким латунним сплавом (Cu75Zn20Ni5). Діаметр – 25.75 мм., товщина – 2.20 мм., вага – 8.50 г.

На аверсі монети «150 років Бельгійському комітетові Червоного Хреста» розміщена карта Західної Європи, показано 12 зірок ЄС і номінал – «2 EURO».

На реверсі зображений хрест з розміщеними на ньому написами – «150», «RODE», «KRUIS», «CROIX», «ROUGE». Також на реверсі зазначено рік карбування – «2014», літери «ВЕ», знаки Королівського монетного двору Бельгії та його директора (у вигляді зображення кішки). На зовнішньому кільці монети знаходяться 12 зірок Євросоюзу.


НУМІЗМАТИЧНИЙ КВАРТЕТ «ПОРТРЕТ ВЕЛИКОБРИТАНІЇ»



Королівський монетний двір Великобританії в 2014 році випустив набір монет із зображеннями всесвітньо-відомих пам'яток цієї країни.

Аверсі монет даної колекції однаковий: портрет Її Величності королеви Великобританії Єлизавети II роботи Яна Бродлі. По краю розташовані написи «ELIZABETH II • D • G», «REG • F • D • 2014».

На реверсі зображені:

– Вежа Єлизавети (Elizabeth Tower; до вересня 2012 року вона носила назву «Годинна башта Вестмінстерського палацу», але частіше відоме всім як Біг-Бен),

– Букінгемський палац (Buckingham Palace),

– Тауерський міст (Tower Bridge),

– Трафальгарська площа (Trafalgar Square).

Дизайнери реверсу, співробітники Королівського монетного двору Глін Девіс (Glyn Davies) і Лаура Кленсі (Laura Clancy), по-новому представили пам'ятки Лондона, показавши їх очима «туристів». Саме такими люди бачать пам'ятники архітектури, вперше потрапляючи на Туманний Альбіон. Завдяки технологам монетного двору, пам'ятки зображені так, що здаються «мокрими» і «відбивають сонячне світло». У верхній частині уздовж краю монети півколом вказаний номінал «FIVE POUNDS».
Набір «Портрет Великобританії» складається з чотирьох монет, кожна з яких володіє номіналом 5 фунтів стерлінгів.

Монети зі срібла 925-ї проби (proof), мають вагу 28.28 г, діаметр 38.61 мм. Тираж – 3500 наборів.


«БАЗИЛІКА СВЯТОГО ІШТВАНА» – РОМБОПОДІБНА СРІБНА МОНЕТА



Компанія NumisCollect (Нідерланди) для Республіки Палау випустила монету, присвячену найбільшому храму столиці Угорщини.

Базиліка Святого Іштвана (угор. Szent István-bazilika) – католицький собор в Будапешті, побудований в стилі неокласицизм і архітектурно представляє собою рівносторонній хрест.

В храмі біля вівтаря зберігаються мощі Святого Іштвана (права рука) – першого короля Угорського королівства. Собор прикрашений вітражами, на яких зображені фігури святих.

Номінал монети – 10 доларів, дорогоцінний метал – срібло 925-ї проби, якість карбування – «Antique», маса – 50 г., розмір – 42 x 42 мм, тираж – 999 штук.

На аверсі монети «Базиліка Святого Іштвана», на тлі зображення інтер'єру храму, в центрі показаний кольоровий вітраж. У лівій частині в два рядки зазначено номінал – «10 DOLLARS». У правій частині викарбувано зображення щита, на якому показаний Нептун, русалка, розкритий скриня зі скарбами, троянда вітрів. Над щитом півколом викарбувано напис – «REPUBLIC OF PALAU» і показана човен катамаран типу. Внизу вказаний рік карбування – «2014».

На реверсі монети, на тлі зображення фасаду собору, в центрі показаний кольоровий вітраж. Справа – фігура короля Іштвана I Святого. У нижній частині зображений херувим. У верхній частині, уздовж краю реверсу, викарбувано напис – «SAINT STEPHEN\'S BASILICA BUDAPEST».


Джерело: http://ua.museum-of-money.org/
Прикріплення: 9339880.jpg (15.5 Kb) · 0389321.jpg (35.6 Kb) · 4184176.jpg (16.3 Kb) · 1894856.jpg (47.8 Kb) · 1841769.jpg (16.7 Kb)
 
GADДата: Вівторок, 16.09.2014, 11:41 | Повідомлення # 298
Генералиссимус
Група: Администраторы
Повідомлень: 7661
Нагороди: 7
Репутація: 6
Статус: Десь пішов
ПАМ'ЯТНІ МОНЕТИ БІЛОРУСІ «ПЕРША СВІТОВА ВІЙНА»



12 вересня 2014 р. Національний банк Білорусі ввів в обіг пам'ятні монети, присвячені початку Першої світової війни.

Монета номіналом 20 рублів викарбувана зі срібла: 925 проби, вага 33.63 г., вага в чистоті 31.1 г., діаметр 38.61 мм., тираж 2 000.

Монета номіналом 1 рубль викарбувана з мідно-нікелевого сплаву, вага 15.50 г., діаметр 33.00 мм., тираж 3 000.

Дизайнер – С. Некрасова (Білорусь), карбування – РГП «Казахстанський монетний двір НБ РК», Усть-Каменогорськ, Казахстан.

У лівій частині аверсу розташоване рельєфне зображення Державного герба Республіки Білорусь, під ним у два рядки напис: РЭСПУБЛІКА БЕЛАРУСЬ, під нею – рік карбування; праворуч – номінал: 20 РУБЛЁЎ (на срібній монеті) і 1 РУБЕЛЬ (на мідно-нікелевій), під ним – проба сплаву (на срібній).

На реверсі представлена художня композиція: справа – фрагмент політичної карти Білорусі періоду закінчення Першої світової війни з нанесеною на ній лінією розділу кордонів за результатами Ризького мирного договору; зліва в три рядки напис: ПЕРШАЯ СУСВЕТНАЯ ВАЙНА, яка частково перекривається фактурою грозових хмар, які символізують світову трагедію.


«АВСТРАЛІЙСЬКІ МОРСЬКІ ВУШКА» НА МОНЕТІ



Австралійський монетний двір м Перт виготовив дивну монету з докладним зображенням раковини представника одного з родів черевоногих молюсків.

Номінал монети – 1 австралійський долар, метал – срібло 999-ї проби, якість карбування – «пруф», маса – 31.135 г., діаметр – 36.60 мм, товщина – 4.50 мм, тираж – 5 000.

На аверсі монети викарбувано портрет Її Величності королеви Великобританії Єлизавети II роботи Ієна Ренк-Бродлі, оточений стилізованими розбіжними сонячними променями. По краю монети написи – «ELIZABETH II», «AUSTRALIA», «1OZ 999 SILVER», «2014», «1 DOLLAR».

На реверсі монети в центрі зображено перламутрове зображення внутрішньої частини раковини молюска. У нижній частині монети півколом викарбувано напис – «AUSTRALIAN ABALONE SHELL». Зліва знак монетного двору – «Р». Праворуч позначені ініціали дизайнера – «TV» (Tom Vaughan).


450-РІЧЧЯ ВІД ДНЯ НАРОДЖЕННЯ ГАЛІЛЕО ГАЛІЛЕЯ



15 вересня 2014 р. Банк Росії випускає в обіг пам'ятні монети «450-річчя з дня народження Галілео Галілея».

Срібні монети номіналом 25 рублів (маса дорогоцінного металу в чистоті 155.5 г., проба сплаву 925) має форму кола діаметром 60.0 мм.

З лицьового та зворотного боків монет по колу є виступаючий кант.

На аверсі монети у колі, обрамленому намистовим ободком, розташоване рельєфне зображення емблеми Банку Росії – двоголового орла з опущеними крилами, під ним напис півколом «БАНК РОССИИ», а також по колу є написи, розділені крапками: номінал монети – «ДВАДЦАТЬ ПЯТЬ РУБЛЕЙ» і рік карбування – «2014», між ними проставлені позначення металу за періодичною системою елементів Д.І. Менделєєва, проба сплаву, товарний знак Санкт-Петербурзького монетного двору і маса дорогоцінного металу в чистоті.

Монета виготовлена в звичайному і спеціальному виконаннях.

На зворотному боці монети в звичайному виконанні на тлі геліоцентричної системи світу з фрагментом гравюри з книги Галілео Галілея «Діалог про дві найголовніші системи світу – птоломєєву і коперникову» розташовані рельєфні зображення: у центрі – портрета Галілео Галілея з телескопом в руці, ліворуч – Падающа вежі в м. Пізі, справа – небесного глобуса і малюнка місяця, маються: вгорі – напис по колу «ГАЛИЛЕО ГАЛИЛЕЙ», справа – дати в два рядки «1564», «1642».

На зворотному боці монети в спеціальному виконанні зображення виконані: частина фону – в техніці кольорової емалі, Сонця – в техніці золочення, планет – з штучних каменів.

Бічна поверхня монети рифлена.

Монета виготовлена якістю «пруф»: у звичайному виконанні – 0,85 тис. штук; в спеціальному виконанні – 0,15 тис. штук.


МОНЕТИ «БАЛТИЙСКИЙ ШЛЯХ» ЛИТВИ ТА ЛАТВІЇ



Банк Литви в 2014 р. випустив пам'ятну монету, присвячену 25-ій річниці «Балтійського шляху».

Аверс традиційний: в центрі герб Литовської держави. Навколо розташовані написи: «LIETUVA» (Литва), номінал і рік випуску «50 Litu 2014». У нижній частині вигравіруваний знак Монетного двору.

На реверс представлено дерево, де у вигляді крони зображено контури трьох країн Балтики, а стовбур – художнє зображення дороги, що з'єднує їх. Поруч є напис: «BALTIJOS KELIAS 25» (25 років Балтійського шляху). З правого боку вказані ініціали дизайнера.

Гурт містить напис: «EESTI LATVIJA LIETUVA» (Естонія, Латвія, Литва).

Монета 50 літ зі срібла 925-ї проби (proof), має вагу 28.28 г., діаметр 38.61 мм. Тираж – 4000 штук.

Банк Латвії в 2014 р. також представив пам'ятну монету на честь 25-річчя унікальної мирної демонстрації 1989 року, в якій брали участь близько 2 млн людей із Латвії, Естонії та Литви, тобто в той час приблизно 25% трьох прибалтійських республік.
«Балтійський шлях» (лат. Baltijas ceļš) – мирна акція в прибалтійських РСР, проведення 23 серпня 1989 року. Жителі Литви, Латвії та Естонії збудували живий ланцюг завдовжки майже в 600 км, таким чином з'єднавши Таллін, Ригу і Вільнюс. Акція була приурочена до 50-річчя з дня підписання пакту Молотова-Ріббентропа, метою акції було привернути увагу світової спільноти до історичних подій, які змінили статус країн Прибалтики. Згідно з пактом і секретному протоколу, які додаються до нього, СРСР і Німеччина поділяли сфери впливу в Європі: Латвія, Естонія, Фінляндія, східні області Польщі та Бессарабії відходили СРСР, а Литва і захід Польщі – Німеччини.

У 2009 році організація ЮНЕСКО визнала цю акцію феноменом ненасильницького опору і прийняла рішення включити документальні матеріали про неї в міжнародний регістр програми «Пам'ять світу».

На аверсі зображена коса, з вплетеними в її прапорами трьох прибалтійських країн. Праворуч зазначено номінал «5 euro». Внизу викарбувано напис «BALTIJAS CEĻŠ 1989» і вказано рік карбування «2014».

Реверс представляє стовбур дерева з оголеними коренями. Уздовж краю вигравірувані написи: «ATMOSTAS BALTIJA» (Пробудження Балтії) і «LIETUVA LATVIJA EESTI» (Литва Латвія Естонія). Дизайнер Visvaldis Asaris.

Гурт несе написи, розділені ромбовидними точками: «LATVIJAS BANKA» (Банк Латвії) і «LATVIJAS REPUBLIKA» («Латвійська Республіка»).

Монета 5 євро з срібла 925-ї проби (proof), має вагу 22 г., діаметр 35 мм.

Монета викарбувана на Королівському монетному дворі Нідерландів.


МОНЕТА В ЧЕСТЬ ШЕКСПІРА



Монетний двір Нової Зеландії представив пам'ятну монету, присвячену 450-річчю з дня народження одного з кращих драматургів світу.

Вільям Шекспір (англ. – William Shakespeare; 1564 – 1616) – англійський драматург, національний поет Англії. Його творча спадщина складається з 38 п'єс, 154 сонетів, 4 поем і 3 епітафій. П'єси Шекспіра ставляться на театральних сценах частіше, ніж твори інших драматургів.

Номінал монети – 2 долари, дорогоцінний метал – срібло 999-ї проби, якість карбування – «пруф», маса – 1 унція, розмір – 36 х 53 мм, тираж – 10 000 штук.

На аверсі монети «450 років з дня народження Шекспіра» в лівій частині викарбувано портрет Її Величності королеви Великобританії Єлизавети II роботи Ієна Ренк-Бродлі. Над портретом в два рядки вигравірувані написи – «ELIZABETH II», «NIUE». Під портретом зазначено рік карбування монети – «2014», номінал – «2 DOLLARS», технічні характеристики – «1OZ 999 FINE SILVER». У правій частині в стилізованій рамці показаний кольоровий портрет Шекспіра, під яким розташовано напис – «450th ANNIVERSARY». Розділяє ліву і праву частині аверсу вертикальна напис – «William Shakespeare».

На реверсі срібної монети зображені герої знаменитих трагедій Шекспіра – «Король Лір», «Ромео і Джульєтта» і «Гамлет».


Джерело: http://ua.museum-of-money.org/
Прикріплення: 4719518.jpg (14.5 Kb) · 6002816.jpg (17.7 Kb) · 3878402.jpg (23.9 Kb) · 7167976.jpg (26.6 Kb) · 7591049.jpg (27.6 Kb)
 
GADДата: Четвер, 18.09.2014, 13:42 | Повідомлення # 299
Генералиссимус
Група: Администраторы
Повідомлень: 7661
Нагороди: 7
Репутація: 6
Статус: Десь пішов
ВІТРАЖ ЗАМКУ КАСА ЛОМА



Королівський монетний двір Канади в серпня 2014 р. представив другу монету «Вітраж замка Каса Лома» у новій серії «Вітражі».

На аверсі розміщений портрет королеви Єлизавети II і написи: «ELIZABETH II», «КАНАДА 2014», «D • G • REGINA» і номінал «20 доларів».

На реверсі – кольоровий вітраж Каса Лома – неоготичний замок, збудований на початку ХХ століття в канадському місті Торонто. У центрі вітража розташоване на узвишші поліроване срібний коло, обрамлений променями-гілками винограду. Лінії ділять зображення на чотири квадранта з повторюваним візерунком з темно-зеленого листя і золотою лозою.

Монета 20 доларів з срібла 999-ї проби (доказ), має вагу 31.39 г., діаметр 38 мм. Тираж – 7500 штук.


МОНЕТИ КАЗАХСТАНУ, ПРИСВЯЧЕНІ Т.Г. ШЕВЧЕНКО



12 вересня 2014 р. Національний Банк Казахстану випустив в обіг пам'ятні монети, присвячені 200-річчю з дня народження Т.Г. Шевченко.

Монета номіналом 50 тенге викарбувана зі сплаву нейзильбер, вага 11.17 г., діаметр 31 мм., тираж – 100 000.

Монета номіналом 500 тенге викарбувана зі срібла 925 проби, вага 31.1. г., діаметр 38.61 мм., тираж – 3 000.

У центральній частині аверсу монет, на орнаментальному тлі, складеному з казахського та українського орнаментів, зображений герб Республіки Казахстан. У нижній частині число («500» на срібній монеті, «50» на монеті з нейзильберу) і номінал «ТЕҢГЕ». У лівому і правому секторі дзеркально зображено елемент національного орнаменту. По колу напис «ҚАЗАҚСТАН РЕСПУБЛИКАСЫ» державною мовою і «РЕСПУБЛИКА КАЗАХСТАН» російською мовою.

На реверсі монет розміщено зображення Т.Г. Шевченко і дві українські орнаментальні вставки. Верхня вставка розділяє два написи «ТАРАС ШЕВЧЕНКО» російською мовою і напис «200 ЖЫЛ / РОКIВ» державною та українською мовами. У верхній частині монети – рік «2014», і на срібній монеті напис «Ag 925 31,1g».

По колу виступаючий кант.

Гурт монет рифлений.


СЕРЕДНЬОАЗІАТСЬКА ВІВЧАРКА НА МОНЕТІ КАЗАХСТАНУ



12 вересня 2014 р. Національний Банк Казахстану випустив в обіг пам'ятну монету з серії «Надбання Республіки», присвячену середньоазіатської вівчарці – стародавньої породі собак з регіонів Середньої Азії.

«ТӨБЕТ» – стародавня казахська національна порода пастушої собаки. Наскальні малюнки на території Алматинської області свідчать про наявність цієї породи собак на території сучасного Казахстану вже більше 4 тисяч років. Порода була широко поширена серед кочових народів, що населяли територію Казахстану. Її використовували для захисту домашнього худоби від хижаків, насамперед вовків, охорони кочевий, супроводу караванів. Суворі умови центрально-азіатських пустель і гір, убогість раціону і недолік води, постійне чергування тривалих переходів і тривалих стоянок, боротьба з вовками і нічними грабіжниками зробили цю породу вкрай невибагливої, сильною і витривалою.

Сучасний төбет – символ неповторного етнокультурної спадщини Казахстану, свідок всієї історії та побуту казахів.
Ініціатором випуску монети «ТӨБЕТ» виступив Президент фонду «ТӨБЕТ – Казақы Іт» Данияр Даукей. Фонд створений Данияром Даукей в серпні 2004 р., його головна мета – збереження породи төбет і впровадження її природне місце існування, головним чином в степах і горах для виконання їх природної місії поруч з худобою.

У центральній частині аверсу монет зображений герб Республіки Казахстан в обрамленні напису «ҚАЗАҚСТАН РЕСПУБЛИКАСЫ» державною мовою, «Ag 925 31,1g» і «РЕСПУБЛИКА КАЗАХСТАН».

На реверсі монет розміщено зображення сімейства собаки породи «ТӨБЕТ» на тлі стилізованих гір і висхідного сонця. Зображення вівчарки на передньому плані і зображення сонця – позолочені.

Монети виготовлені зі срібла 925 проби, маса – 31.1 г., діаметр – 38.61 мм, якість виготовлення – «proof», максимальний тираж – 5 000.


ОДЕСЬКИЙ ТЕАТР – НА ОВАЛЬНІЙ МОНЕТІ



Монетний двір Польщі у вересні 2014 р. представив монету, присвячену театру, який займає одне з провідних місць на культурній карті Одеси.

Одеський національний академічний театр опери та балету вважається одним з найкрасивіших і кращих оперних театрів Європи. Його історія почалася в 1810 році, коли в Одесі був побудований міський театр.
Але в 1873 р. будівлю театру згоріло. Нинішня будівля була споруджена за проектом архітекторів Фердинанда Фельнера і Германа Гельмера. Театр був урочисто відкритий 1 жовтня 1887 р. Будова виконано в стилі віденського бароко, тоді як інтер'єр залу відповідає стилю французького рококо.

Номінал монети – 1 новозеландський долар, дорогоцінний метал – срібло 999-ї проби, якість карбування – «пруф», маса – 1 унція, розмір – 40 x 26 мм, тираж – 1 000 штук.

На аверсі монети «Одеський національний академічний театр опери та балету» викарбувано профільний портрет Її Величності королеви Єлизавети II. Фон – зображення будівлі театру. Нижче розташований знак Монетного двору Польщі – «M/W», вказано номінал – «ONE DOLLAR» і проба срібла – «Ag 999». У верхній частині монети півколом вигравірувані написи – «NIUE ISLAND», «ELIZABETH II», «2014».

На реверсі срібної монети в центрі зображені актори в сценічних костюмах під час вистави. Нижче – силуети трьох глядачів, які символізують зал для глядачів. Над сценою показаний позолочений завісу, декорований орнаментом. Вгорі в два рядки викарбувано напис – «ОДЕСЬКИЙ ТЕАТР ОПЕРИ ТА БАЛЕТУ».


ВСТАВКА ІЗ ФАРФОРУ НА ГОЛЛАНДСЬКОЇ МОНЕТІ



Нідерландська компанія NumisCollect в 2014 році представила першу монету «Голландська Ост-Індська компанія» в серії, присвяченій всесвітньо відомому виробникові кераміки Royal Delft. Остання з 32 глиняних фабрик, заснованих в XVII столітті, продовжує й донині виробляти фарфор найвищої якості.

Перша монета присвячена ролі голландської Ост-Індської компанії в заснуванні фабрики порцеляни. В XVII столітті саме корабель Голландської Ост-Індської компанії привіз з Китаю синій розфарбований фарфор, який надихнув голландських керамістів, які подібного ще не бачили.

Голландська Ост-Індська компанія (нід. Verenigde Oostindische Compagnie, VOC) – нідерландська торгівельна компанія. Заснована в 1602 році, проіснувала до 1798 року. Здійснювала торгівлю (у тому числі чаєм, міддю, сріблом, текстилем, бавовною, шовком, керамікою, прянощами і опіумом) з Японією, Китаєм, Цейлоном, Індонезією; монополізувала торгівлю з цими країнами Тихого і Індійського океанів. Голландська Ост-Індська компанія з'явилася по суті першою акціонерної фірмою в світі, так як вперше запропонувала своїм засновникам нести часткову відповідальність (і відповідно брати пайову участь в розподілі прибутку) за долю вітрильників.

На аверсі у внутрішньому колі викарбувано портрет королеви Великобританії Єлизавети II роботи Яна Бродлі. Навколо нього розташовані написи: «ELIZABETH II», «COOK ISLANDS», «10 DOLLARS». Зовнішнє кільце прикрашено декоративними мотивами, створеними художникам нідерландської компанії Royal Delft.

Реверс представляє три вітрильника Голландської Ост-Індської компанії. У центрі розташована вставка з порцеляни компанії Royal Delft з логотипом VOC. Уздовж краю розташована напис «THE DUTCH EAST INDIA COMPANY 2014».

Монета 10 доларів з срібла 925-ї проби (proof), має вагу 50 г., діаметр 50 мм. Тираж – 999 штук.


Джерело: http://ua.museum-of-money.org/
Прикріплення: 9148336.jpg (29.0 Kb) · 4427960.jpg (20.8 Kb) · 7882992.jpg (18.8 Kb) · 3884886.jpg (13.4 Kb) · 2383167.jpg (19.6 Kb)
 
GADДата: Середа, 12.11.2014, 23:26 | Повідомлення # 300
Генералиссимус
Група: Администраторы
Повідомлень: 7661
Нагороди: 7
Репутація: 6
Статус: Десь пішов
25.09.2014

Підводний човен «Le Redoutable»

Підводний човен «Le Redoutable»
Паризький монетний двір 16 червня 2014 представив другу монету серії «Великі кораблі Франції», присвячену атомному підводному ракетоносців «Le Redoutable».

У 1960 році військово-морські сили Франції приступили до робіт над проектом атомного підводного човна-ракетоносця. Проект отримав назву «Le Redoutable» (в перекладі з французької «грізний»).

В березні 1963 року урядом Франції було прийнято рішення про початок будівництва підводних човнів нового класу. Ракетоносець Q-252, названий «Le Redoutable» (S 611) став головним в серії, і 30 березня 1964 був закладений на верфі військово-морського арсеналу в Шербуре, так як вона спеціалізується на будівництві підводних човнів. З 1938 року на ній було побудовано більше 70 субмарин. Будівництво Q-252 тривало близько 8 років. П'ять з них - на верфі. Спуск підводного човна на воду був здійснений 29 березня 1967, після чого ще півтора року вона перебувала на добудові. Саме будівництво, налагодження механізмів і систем, морські випробування, в які також була включена практична стрільба ракетами, тривало до середини 1971 року. На будівництво АПЧ «Le Redoutable» було витрачено 2,4 млрд франків.




На аверсі викарбувано зображення підводного човна в фазі занурення в оточенні морських мешканців. Зверху в два рядки зазначено назву субмарини «LE REDOUTABLE», справа - абревіатура «RF» (République française).

Реверс є загальним для всіх п'яти військових судів серії. Він містить стилізовані силуети бойових кораблів різних типів: від вітрильника до субмарини. У верхній частині вказаний номінал монети. Вгорі уздовж буртика вигравірувано назва серії «Les Grands Navires Francais». У нижній частині монети в півколі ланцюгів зазначено рік емісії: «2014».

Монета 10 євро зі срібла 900-ї проби (proof), має вагу 22,2 г, діаметр 37 мм. Тираж - 5 000 шт.

Монета 50 євро зі срібла 950-ї проби (proof), має вагу 163,8 г, діаметр 50 мм. Тираж - 250 шт.

Монета 50 євро із золота 920-ї проби (proof), має вагу 8,45 г, діаметр 22 мм. Тираж - 1 000 шт.


Монета Португалії «Ярмо»



Португальська монетний двір 22 травня 2014 продовжив серію «Етнографія Португалії» новим випуском «Ярмо».

У новому випуску представлено три види монет, присвячених багато прикрашеним хомутам, використовуваних селянами північного заходу Португалії понад століття тому. В них зазвичай була заправлена пара волів.

В образотворчому мистецтві ярмо було атрибутом персоніфікованого слухняності. Іноді в цьому ж сенсі воно зображується покладеним на плечі уклінно монаха його абатом. Воно ж було емблемою деяких членів династії Медічі.



На аверсі зображено голову вола на тлі стилізованих ліній волокон дерева. Зверху зображений орнамент традиційного португальського ярмо. Нижче зазначений про назву держави-емітента та номінал «PORTUGAL 2,50 EURO». Праворуч від вола - напис «JUGOS» (ярмо). На перевертнів стороні монет зображено візерунок на передній частині ярма з вплетеним в нього португальським гербом.

Для срібних і золотих монети були виготовлені красиві дерев'яні футляри з вирізаним на них класичним орнаментом.

Монета 2,50 євро з мідно-нікелевого сплаву (UNC), має вагу 10 г, діаметр 28 мм. Тираж - 100 000 шт.

Монета 2,50 євро зі срібла 925-ї проби (proof), має вагу 12 г, діаметр 28 мм. Тираж - 2 000 шт.

Монета 2,50 євро із золота 999-ї проби (proof), має вагу 15,55 г, діаметр 28 мм. Тираж - 2 000 шт.

Литва. Битва під Оршею

01.10.2014

Банк Литви в серпні 2014 випустив монету «500 років битві під Оршею», присвячену річниці відомого бою, що відбувся під час російсько-литовської війни 1512-1522 рр.

Битва під Оршею - битва 8 вересня 1514 в ході російсько-литовської війни 1512-1522 років, в якому російське військо на чолі з воєводами Іваном Челядніна і Михайлом Булгаковим-Голицею протистояло об'єднаним військам Великого князівства Литовського та Королівства Польського під початком великого гетьмана литовського Костянтина Острозького та польського надвірного гетьмана Януша Сверчовського.

Битва закінчилася тактичною перемогою польсько-литовського війська і відступом російської армії, однак стратегічне значення битви виявилося скромним. Мета польсько-литовського походу - повернення щойно втраченого Смоленська - досягнута не була, і успіхи обмежилися лише заняттям кількох малих прикордонних фортець. Проте, битва була широко використана королем Сигізмундом I в пропагандистських цілях для зміцнення свого авторитету в Європі, що похитнувся після втрати Смоленська.




На аверсі розташований герб Литовської Республіки та написи «LIETUVA 2014» та «50 LITŲ». Також вигравіруваний знак Литовського монетного двору.

Реверс несе портрет великого гетьмана литовського Костянтина Острозького на тлі сцени битви. Вгорі уздовж краю є написи «ORŠOS MŪŠIS» (Битва під Оршею) і пам'ятна дата «500». Уздовж нижнього краю - напис «DIDYSIS LDK ETMONAS KONSTANTINAS OSTROGIŠKIS» (Великий гетьман литовський Костянтин Острозький). Дизайнери: Rolandas Rimkūnas і Giedrius Paulauskis.

Гурт містить зображення гармати, бо саме грамотне тактичне використання польсько-литовськими військами артилерії сприяло їх перемозі.

Монета 50 літів зі срібла 925-ї проби (proof), має вагу 28,28 г, діаметр 38,61 мм. Тираж - 3 000 шт.

Монета Латвії «Старий Стендерс»

30.09.2014

Банк Латвії 4 вересня 2014 випустив монету «Старий Стендерс» на честь 300-річчя з дня народження основоположника латиської світської літератури.

Готхард Фрідріх Стендер (1714-1796) - основоположник латиської світської літератури. Лютеранський пастор, професор географії та лінгвіст, належав до найосвіченіших людей свого часу. Пастор в Курляндії, професор Копенгагенського університету, директор міського училища в Митаве, Стендер розвинув широку просвітницьку та літературну діяльність. Як латиською, так і німецькою і латинською мовами їм написано близько 30 томів творів на найрізноманітніші теми; до теперішнього часу зберегли науковий інтерес його "Латиська граматика", "Латвійська словник", складені ним вперше. Як письменник і поет Стендер - автор збірки "Духовних оповідань" і цілого ряду віршів. Всі ці твори носять головним чином повчальний характер і написані під безпосереднім впливом німецьких классицистов.

Також Стендер був професор географії. У своїх працях онопісивал різні методи навігації. Довгий час Стендер служив пастором в Селпілсе і Сунаксте. Місцем його народження була пасторська садиба в Лашу, в одній з будівель якої створений невеликий музей.




Аверс представляет фрагмент титульного листа первого издания «Книги высокой мудрости» - пастор, показывающий мальчику чудесный мир. Вдоль края имеются надписи «2014» и «LATVIJA».

Реверс иллюстрирует прогрессивную идею устройства мира - гелиоцентрическую концепцию (представление о том, что Солнце является центральным небесным телом, вокруг которого обращается Земля и другие планеты). Вокруг описаны два кольца на которых выгравированы надписи «G. F. Stender» и «Latwis». Вдоль края монеты указаны надписи «VECAIS STENDERS» (Старый Стендерс) и номинал «5 euro».

Гурт содержит надписи, разделенные ромбовидными точками «LATVIJAS REPUBLIKA» и «LATVIJAS BANKA».

Монета 5 евро из серебра 925-й пробы (proof), имеет вес 22 г, диаметр 35 мм. Тираж - 10 000 шт.


Монета «Витончена сумчаста летяга»

30.09.2014

Монетний двір Австралії Perth Mint у вересні 2014 року почав приймати замовлення на п'ятий випуск серії «Зникаючі види тварин» - монета «Витончена сумчаста летяга».

Витончена сумчаста летяга - рідкісне сумчасте ссавці сімейства сумчастих летяг. Область розповсюдження обмежена невеликою ділянкою лісу на узбережжі північного Квінсленда. Цей вид більш 100 років вважався зниклим, перш ніж був заново відкритий в 1989 році.



На аверсі за традицією викарбувано портрет королеви Великобританії Єлизавети II (Ian Rank-Broadley FRBS). Навколо вигравірувані написи: «QUEEN ELIZABETH II», «1OZ 999 SILVER», «2015», «TUVALU», «1 DOLLAR».

На реверсі зображено рідкісне істота на гілці дерева в обрамленні листя евкаліпта. Внизу вигравірувано назва виду «Mahogany Glider».

Монета 1 долар Тувалу з срібла 999-ї проби (proof) має вагу 31.135 г., діаметр 40,6 мм, товщину 4 мм. Тираж - 5000 шт.


За матеріалами сайту : http://www.gcoins.net/
Прикріплення: 0724863.jpg (192.2 Kb) · 9362917.jpg (111.0 Kb) · 4595524.jpg (191.6 Kb) · 4479222.jpg (56.2 Kb) · 9350650.jpg (144.0 Kb) · 4826167.jpg (96.2 Kb) · 7972558.png (388.6 Kb)
 
Форум » ХОБІ,ЗАХОПЛЕННЯ » Нумізматика » Монетні новини
Пошук:

Вверх