Субота, 20.04.2024, 02:23
LEVEL
Головна Реєстрація Вхід
Вітаю Вас, Гость · RSS
[ Нові повідомлення · Учасники · Правила форуму · Пошук · RSS ]
Форум » ХОБІ,ЗАХОПЛЕННЯ » Нумізматика » Монетні новини
Монетні новини
GADДата: Субота, 05.04.2014, 12:41 | Повідомлення # 271
Генералиссимус
Група: Администраторы
Повідомлень: 7661
Нагороди: 7
Репутація: 6
Статус: Десь пішов
ПОЛЬЩА БОЛЕСЛАВА ХОРОБРОГО



Монетний двір Польщі в березні 2014 р. з радістю представляє монету з серії «Історичні Карти Польщі», що оповідає про те, як кордони країни змінювалися з плином століть. Серію з п'яти монет відкриває «Польща Болеслава Хороброго», що зображає форму Польщі такою, якою вона була в останньому році правління Болеслава (1025).

Монета у формі карти певного періоду часу – це єдиний у світі монетний проект такого роду. Оригінальний дизайн – елементи на рельєфі окреслюють землі, які дали початок польській державі. Дзеркальні елементи позначають землі, приєднані за часів правління короля Болеслава Хороброго.

Монета характеризується гармонійним поєднанням в одне ціле різних історичних мотивів, яке захопить як любителів історії, так і шанувальників медальєрного мистецтва.

Аверс несе портрет Королеви Єлизавети II. Нижче – написи: фірмовий знак Монетного двору Польщі «M/W», «ELIZABETH II», емітент «NIUE ISLAND» і проби срібла «Ag 999». З правого боку – номінал «1 DOLLAR» і рік випуску «2014». Дизайнер – Беата Кулеша – Дамазяк.

На реверсі зображений щербець – меч, реліквія польських королів, що використовувався під час їх коронації. По обидва боки меча – дати правління Болеслава Хороброго (992 – 1025). Вище – назви двох столиць і місця правління династії П'ястів, відповідно: Познань, Гнєзно і Крушвица.

Правління Болеслава Хороброго стало другим етапом побудови сильного політичного центру, розпочатого ще його дідом, званим в хроніках Земомислом. Цей процес характеризувався діями незрівнянно більшими за масштабом, ніж ті, що були властиві їх попередникам, і включають насамперед агресивну зовнішню політику з вторгненнями до сусідів. Перший король Польщі приєднав до польських земель ряд територіальних придбань різного статусу, в тому числі і Мейсен, Верхню Калюжку, Чехію, Моравію, Словаччину, Брест, Червенські міста і Помезанію.


НОВІ МОНЕТИ БАНКУ РОСІЇ



25 березня 2014 р. Банк Росії випустив срібну монету «Система страхування вкладів», а 1 квітня 2014 р. вводить в обіг срібну монету «Каравайка» серії «Червона книга» та обігово-пам'ятну монету «Нальчик» серії «Міста військової слави».

Аверс монет з дорогоцінних металів однаковий – у колі, обрамленому намистовим ободком, розташоване рельєфне зображення емблеми Банку Росії – двоголового орла з опущеними крилами. Під ним півколом викарбувано напис: БАНК РОССИИ. Також по колу є написи, розділені крапками: відповідний номінал і рік карбування – 2014. Між ними проставлені позначення металу за періодичною системою елементів Д.І. Менделєєва, проба сплаву, товарний знак Московського монетного двору і маса дорогоцінного металу в чистоті.

Срібна монета «Система страхування вкладів» номіналом 3 рублі викарбувана зі срібла 925-ї проби якістю «пруф», маса дорогоцінного металу в чистоті 31.1 г., діаметр – 39 мм, тираж – 3 000 штук.

На реверсі монети розміщено рельєфні зображення елементів логотипу Агентства по страхуванню внесків та грошових знаків – банкноти і монети Банку Росії на тлі контурного зображення розсипи монет. По колу викарбувано напис: СИСТЕМА СТРАХОВАНИЯ ВКЛАДОВ.

Срібна монета «Каравайка» номіналом 2 рублі викарбувана зі срібла 925-ї проби, якість карбування – «пруф», маса дорогоцінного металу в чистоті 15.55 г., діаметр – 33 мм., тираж – 5 000 штук.

На реверсі монети знаходяться рельєфні зображення двох караваек. Вгорі зліва по колу викарбувано напис: КРАВАЙКА.

Монета «Нальчик», присвячена столиці Кабардино-Балкарії, має номінал 10 рублів, викарбувана зі сталі з латунним гальванопокриттям, має діаметр 22 мм., тираж – 10 млн штук.
На аверсі монети по колу розміщені написи: у верхній частині – БАНК РОССИИ, в нижній частині – 2014. Ліворуч і праворуч знаходяться зображення гілки лавра і дуба, відповідно. У центрі розташовані число «10» і напис «РУБЛЕЙ» під ним, що позначають номінал монети. Усередині цифри «0» є захисний елемент у вигляді числа «10» і написи «РУБ», спостережуваних під різними кутами зору до площини монети. У нижній частині вказаний товарний знак монетного двору.

На реверсі монети розташоване рельєфне зображення герба міста Нальчика. По колу вигравірувані написи: у верхній частині – на стрічці: ГОРОДА ВОИНСКОЙ СЛАВЫ, в нижній частині: НАЛЬЧИК.


КУЛАН І СОМ СОЛДАТОВА НА МОНЕТАХ РОСІЇ



1 квітня 2014 р. Банк Росії випускає в обіг пам'ятні монети із дорогоцінного металу серії «Червона книга» із зображенням кулана і сома Солдатова.
Срібні монети номіналом 2 рублі (маса дорогоцінного металу в чистоті 15.55 г., проба сплаву 925) мають форму кола діаметром 33.0 мм. З лицьового та зворотного боків монет по колу є виступаючий кант.

На лицьовій стороні монет у колі, обрамленому намистовим ободком, розташоване рельєфне зображення емблеми Банку Росії – двоголового орла з опущеними крилами, під ним напис півколом: БАНК РОССИИ, а також по колу є написи, розділені крапками: номінал монет: ДВА РУБЛЯ та рік карбування – 2014 г., між ними проставлені позначення металу за періодичною системою елементів Д І. Менделєєва, проба сплаву, товарний знак Московського монетного двору і маса дорогоцінного металу в чистоті.

На зворотному боці розташовані:

– однієї монети – рельєфне зображення кулана, вгорі праворуч по колу є напис: КУЛАН;

– другої монети – рельєфне зображення сома, вгорі праворуч по колу є напис: СОМ СОЛДАТОВА.

Бічна поверхня монет рифлена, монети виготовлені якістю «пруф». Тираж – по 5,0 тисяч штук кожного виду.


ГЕРОЙ КАРТКОВІ ІГРИ – НА СРІБНІЙ МОНЕТІ



Монетний двір Нової Зеландії пропонує колекціонерам придбати монету із зображенням персонажа популярної карткової гри.
Magic: The Gathering – настільна колекційна і логічна гра, винайдена американським математиком Річардом Гарфілдом в 1991 році. Пізніше права на видання у нього викупила компанія Wizards of the Coast.

Всі видавані карти «Магії» об'єднані загальним сюжетом. Гра постійно оновлюється і доповнюється: щорічно з'являється до 700 нових карт, розділених на кілька наборів (сетів).

Номінал монети – 2 новозеландські долари, дорогоцінний метал – срібло 999-ї проби, якість карбування – «пруф», маса – 31.1 г., розмір – 33 x 55 мм., тираж – 5 000 штук.

На аверсі монети «Джейс, Скульптор Розуму» викарбувано портрет Її Величності королеви Великобританії Єлизавети II роботи Ієна Ренк-Бродлі. Зліва вигравірувані написи – «ELIZABETH II», «NIUE». Праворуч позначений рік карбування – «2014» і зазначено номінал – «2 DOLLARS».

На реверсі срібної монети в кольорі показаний Джейс, персонаж сету «Пробудження світу». На монеті викарбувано назву гри – «MAGIC: The Gathering», вказаний знак копірайту і технічні характеристики монети – «1 oz 999 Silver».


Джерело: http://ua.museum-of-money.org/
Прикріплення: 9232497.jpg (13.7 Kb) · 9246150.jpg (20.8 Kb) · 1445196.jpg (18.7 Kb) · 3365402.jpg (11.8 Kb)
 
GADДата: Субота, 12.04.2014, 12:56 | Повідомлення # 272
Генералиссимус
Група: Администраторы
Повідомлень: 7661
Нагороди: 7
Репутація: 6
Статус: Десь пішов
МОНЕТА КАЗАХСТАНУ «ЧЕМПІОНАТ СВІТУ З ФУТБОЛУ FIFA 2014 В БРАЗИЛІЇ»

МОНЕТА КАЗАХСТАНУ «ЧЕМПІОНАТ СВІТУ З ФУТБОЛУ FIFA 2014 В БРАЗИЛІЇ»

17 березня 2014 р. Національний банк Казахстану випустив в обіг монету номіналом 100 тенге – «Чемпіонат світу з футболу FIFA 2014 в Бразилії».
На аверсі монети в нижній частині зображений герб Республіки Казахстан в обрамленні стилізованого зображення стадіону, напис «Ag 925 24 g» і рік «2014». У лівій частині напис «100 ТЕNGЕ» у два рядки. У верхній частині розташований логотип Національного Банку Республіки Казахстан. По колу напис: «ҚАЗАҚСТАН ҰЛТТЫҚ БАНКІ» державною мовою.
На реверсі монети в центральній частині зображені спортсмени в момент гри на тлі стилізованого стадіону. По колу напис «2014 FIFA WORLD CUP BRAZIL ™» англійською мовою.
Монета виготовлена зі срібла 925 проби, маса – 24 грама, діаметр – 37 мм., якість виготовлення – «proof», максимальний тираж – 6 000 штук.

17 березня 2014 р. Національний банк Казахстану випустив в обіг монету номіналом 100 тенге – «Чемпіонат світу з футболу FIFA 2014 в Бразилії».



На аверсі монети в нижній частині зображений герб Республіки Казахстан в обрамленні стилізованого зображення стадіону, напис «Ag 925 24 g» і рік «2014». У лівій частині напис «100 ТЕNGЕ» у два рядки. У верхній частині розташований логотип Національного Банку Республіки Казахстан. По колу напис: «ҚАЗАҚСТАН ҰЛТТЫҚ БАНКІ» державною мовою.

На реверсі монети в центральній частині зображені спортсмени в момент гри на тлі стилізованого стадіону. По колу напис «2014 FIFA WORLD CUP BRAZIL ™» англійською мовою.

Монета виготовлена зі срібла 925 проби, маса – 24 грама, діаметр – 37 мм., якість виготовлення – «proof», максимальний тираж – 6 000 штук.


РОМБОПОДІБНА МОНЕТА «БАЗИЛІКА СВЯТОЇ МАРІЇ МАГДАЛИНИ»



Острів Ніуе випустив в обіг першу монету нової серії «Мистецтво, яке змінило світ». Всього в серії відкарбують 8 монет.

Нова серія присвячена різним стилям і періодами європейського мистецтва, які надали помітний вплив на розвиток загальносвітового мистецтва.
Перша монета серії присвячена романському мистецтву – періоду в європейському мистецтві, яке з'явилося приблизно близько 1000 року і тривало аж до виникнення готичного стилю в XIII столітті.

На аверсі і реверсі монети – фрагменти скульптурного оздоблення базиліки Святої Марії Магдалини.

Абатство Святої Магдалини знаходиться в Везле (Бургундія), воно було одним з головних паломницьких центрів середньовічної Європи. Перші відомості про нього відносяться до IX ст. Приблизно в середині XI ст. в католицькому світі поширилася звістка, що в абатстві знаходяться мощі Марії Магдалини, привезені зі Святої землі. Це викликало потік паломників, охочих прикластися до святині. Щоб їх розмістити, 21 квітня 1104 р. було розпочато будівництво базиліки в романському стилі бургундського ізводу.
Базиліка з 1979 року охороняється ЮНЕСКО як пам'ятник Всесвітньої спадщини людства.

Номінал монети – 1 долар, дорогоцінний метал – срібло 999-ї проби, маса – 28.2 м., розмір – 40 х 40 мм, тираж – 3333 штуки.

Монета «Базиліка Святої Марії Магдалини» викарбувана на Монетному дворі Польщі. Її дизайнером став Роберт Котович (Robert Kotowicz), який прикрасив монету вставками з агатів.

На аверсі монети, крім зображення скульптурного декору базиліки, розташований портрет Її Величності королеви Великобританії Єлизавети II, позначений знак Монетного двору Польщі, вигравірувані написи – «ELIZABETH II», «NIUE ISLAND», «1 DOLLAR», «2014».

На реверсі пам'ятної монети в два рядки викарбувано напис – «ROMANESQUE ART».


НОВА МОНЕТА ПЕРУ – «СВЯЩЕННЕ МІСТО КАРАЛЬ-СУПЕ»



2 квітня Національний Банк Перу випустив нову монету обігово-пам'ятної нумізматичної серії «Скарби і гордість Перу», присвячену місту Караль-Супе.

Караль-Супе – колиска американської цивілізації, найстаріше відоме місто на материку, чий вік сягає 5000 років. Караль – священне місто, одне з 18-ті міських поселень долини Супе, в якому знайдені найбільш складні і монументальні споруди. Це сучасник цивілізацій Месопотамії і Єгипту, чия унікальність у тому, що розвивалася вона в повній ізоляції. Руїни міста виявлено в 1948 р. перуанськими археологами, а в 2009 р. ця археологічна зона Центральних Анд була внесена ЮНЕСКО до переліку всесвітньої спадщини.
Розвиток даного міста і самої цивілізації налічувало кілька етапів, від 3000 рр. до н.е. до 1800-х рр. до н.е.

Цікаво, але розкопки не виявили жодного предмета, який міг би використовуватися для ведення військових дій. Це свідчить про те, що цивілізація розвивалася не силою зброї, а товарообміном. Причина загибелі міста до цих пір залишається загадкою. Сама грандіозна з 32-х будівель долини – Піраміда Майор, що займає площу в 4 футбольних поля і має висоту 18 м. Також на території археологічної зони знайдені вівтарні храми і житлові комплекси.

У центрі аверсу монети – герб країни: на щиті під вінком – лама, хінне дерево і ріг достатку з монетами, по обидва боки – прапори; все в вінку. У нижній частині – рік випуску. По краю монети круговий напис: BANCO CENTRAL DE RESERVA DEL PERU.

У центрі реверсу – вид з повітря залишків священного міста Караль-Супе (ХХХ – ХIX ст. до н.е.). Зліва від зображення – номінал монети: 1 NUEVO SOL, у верхній частині монети напис в три рядки: CIUDAD SAGRADA / DE CARAL / S. XXX – XIX a.C. Праворуч, на смузі вертикального рифлення, позначення монетного двору Перу.

Монета викарбувана з альпаки, має діаметр 25.50 мм., товщина – 1.65 мм., вага – 7.32 г., рифлений гурт. Тираж монети – 10 000 000.


25 РОКІВ СВОБОДИ НА МОНЕТІ ПОЛЬЩІ



22 травня 2014 р. Національний банк Польщі планує випустити обігово-пам'ятну монету номіналом 5 злотих: «25 років свободи».

У вересні 1988 року між представниками уряду країни і Лехом Валенсою, активістом і захисником прав людини, першим керівником незалежної профспілки «Солідарність», була досягнута угода про скликання «круглого столу» між урядом і опозицією. «Круглий стіл» почав роботу 6 лютого 1989 р. 4 квітня він завершився підписанням угоди, головними пунктами якого було: проведення вільних виборів, введення поста президента і верхньої палати сейму (Сенат).

У центрі аверсу монети – герб країни: коронований польський орел, біля правої ноги орла – знак монетного двору Варшави (M/W), під орлом – рік випуску, обрамлений двома точками. По краю монети розташовані кругові написи: угорі – RZECZPOSPOLITA POLSKA, внизу – 5 ZŁOTYСH.

У центрі реверсу монети – кисть руки з відставленими вказівним і середнім пальцем в знаку «Перемога». По краю монети – написи півколом: 25 LAT WOLNOŚCI, в нижній частині монети – одинадцять точок.

Монета виготовлена з біметалу, кільце – мідно-нікелевий сплав, вставка – алюмінієва бронза, діаметр – 24.00 мм., вага – 6.54 г., тираж – 1 500 000.


Джерело: http://ua.museum-of-money.org/
Прикріплення: 8581355.jpg (21.9 Kb) · 0063333.jpg (10.9 Kb) · 7253652.jpg (25.9 Kb) · 3586061.jpg (30.1 Kb) · 0696017.jpg (22.1 Kb)
 
GADДата: Понеділок, 11.08.2014, 17:24 | Повідомлення # 273
Генералиссимус
Група: Администраторы
Повідомлень: 7661
Нагороди: 7
Репутація: 6
Статус: Десь пішов
МОНЕТА «ВЕЛИКИЙ БАР'ЄРНИЙ РИФ»



Для Республіки Фіджі швейцарська компанія Helvetic Mint в кінці 2013 року відкарбувала срібну монету масою 2 унції.
Великий Бар'єрний риф (англ. Great Barrier Reef) – найбільша в світі коралова гряда, що налічує більше 2900 окремих коралових рифів і 900 островів в Кораловому морі. Риф простягнувся вздовж північно-східного узбережжя Австралії на 2500 км. Його площа – близько 344 400 кв.км.
Завдяки тому, що Великий Бар'єрний риф підтримує життя великого числа живих організмів, в 1981 році він був обраний ЮНЕСКО в якості об'єкта Всесвітньої спадщини.
Номінал монети – 20 фіджійських доларів, дорогоцінний метал – срібло 999-ї проби, якість карбування – «Antique Finish», маса – 62.2 г., діаметр – 50 мм, тираж – 500 штук.
На аверсі монети «Великий Бар'єрний риф» викарбувано герб Фіджі. У верхній частині монети півколом викарбувано напис – «FIJI 2013». У нижній частині, також півколом, вказаний номінал – «20 DOLLARS».
На реверсі срібної монети показані різні мешканці рифа. Дизайнер монети зробив акцент на кольоровому зображенні двох риб-метеликів. У лівій верхній частині півколом викарбувано напис – «EXOTIC ENDANGERED WILDLIFE». По краю монети розташований намистовий обід.


КІВІ, ГОРА МИТР І БОГ ТАФІРІМАТЕА



Нова Зеландія в березні 2014 р. представила третю монету «Ківі» серії «Безцінний птах ківі» (Kiwi Treasures). Монета викарбувана в трьох варіантах компанією BH Mayer's Kunstprageanstalt GmbH.

На аверсі за традицією зображений портрет королеви Великобританії Єлизавети II роботи Ієна Бродлі. По краю монети викарбувані написи: «NEW ZEALAND», «ELIZABETH II», «2014».

Реверс представляє птицю ківі. На другому плані зображено листок папороті і пік Митр, який височить з глибин фіорду на 1692 метри. На задньому плані зображений бог погоди в міфології маорі повелитель грому і блискавки Тафіріматеа (Tāwhirimātea). У нижній частині вказаний номінал «$ 1».

Монета 10 доларів із золота 999-ї проби (proof) має вагу 7.77 г., діаметр 26 мм. Тираж – 950 штук.

Монета 1 долар зі срібла 999-ї проби (proof) має вагу 31.1 г., діаметр 40 мм. Тираж – 5 000 штук.

Монета 1 долар зі срібла 999-ї проби (proof-like) має вагу 31.1 г., діаметр 40 мм. Тираж – 10 000 штук.


НОВІ ПАМ'ЯТНІ МОНЕТИ ТУРЕЧЧИНИ



Монетний двір Туреччини підготував до випуску дві нові пам'ятні монети номіналом 1 турецька ліра, присвячені представникам фауни.

На нових монетах зображена смугаста гієна і вухатий їжак – тварини, власне на території Туреччині не мешкають.

Дизайн монет однаковий. У центрі аверсу – номінал в обрамленні вінка з рослин: 1 TÜRK LIRASI. У верхній частині монети – півмісяць із зіркою, у нижній – рік випуску. У верхній частині монети напис півколом: TÜRKIYE CUMHURIYETI.

У центрі реверсу – зображення гієни або їжака, у верхній частині монети півколом відповідний напис турецькою мовою: ÇIZGILI SIRTLAN або UZUN KULAKLI KIRPI.

Монети викарбувані з біметалу: кільце – мідно-нікелево-цинковий сплав, вставка – латунь. Діаметр – 26.15 мм., товщина – 1.90 мм. Вага – 8.20 г. Гурт рифлений. Ймовірний тираж – від 15 000.


«NUMISMATIIKKA» – ЄДИНА ФІНСЬКА ЗОЛОТА МОНЕТА 2014 РОКУ



Монетний двір Фінляндії на замовлення Міністерства фінансів 11 квітня 2014 р. випустить пам'ятну монету, присвячену святкуванню ювілею народження національної валюти Фінляндії.

Власна валюта на території Великого Князівства Фінляндського (марка) була введена тільки в 60-х роках XIX століття – за указом Імператора Олександра II.

Перша марка була викарбувана зі срібла на Монетному дворі Фінляндії 15 жовтня 2014 р. На ній був зображений двоголовий російський орел, а також герб Фінляндії.

Номінал ювілейної монети – 100 євро, дорогоцінний метал – золото 917-ї проби, якість карбування – «пруф», маса – 5.65 г., діаметр – 22 мм, тираж – 6 000 штук (100 штук із загального числа пронумеровані).

На аверсі і реверсі монети зображене дубове листя і декоративні стрічки (такі оточували номінал монети на першому срібною фінської марку). У верхній частині аверсу – напис півколом – «NUMISMATIIKKA». Внизу вказаний рік карбування – «2014» і розташована літера «V» (знак дизайнера Hannu Veijalainen).

На реверсі також позначений рік емісії – «2014», зазначено номінал, півколом вигравірувані написи, розділені знаком монетного двору – «SUOMI», «FINLAND».

Це єдина золота монета, яку відкарбує Фінляндія в 2014 році.


«ЛАТАТТЯ І ЛЕОПАРДОВА ЖАБА» – 3D-МОНЕТА КАНАДИ



Канадський королівський монетний двір представив дві монети із зображенням леопардової жаби, яка живе в Північній Америці. Монети випущені у двох варіантах: номіналом 20 доларів і 25 центів.

20-доларова монета викарбувана зі срібла (чистота – 99.99%) якістю «пруф». Маса – 31.39 г., діаметр – 38 мм, тираж – 12 500 штук, гурт рифлений.

Жаба на цій монеті виготовлена вручну на острові Мурано – одному з великих островів Венеціанської лагуни. Її автор – майстер Giuliano Donaggio.

25-центова монета викарбувана з мідно-нікелевого сплаву, її діаметр – 35 мм, тираж – 17 500 штук, гурт – гладкий.

Аверс монет однаковий – на ньому портрет Її Величності королеви Великобританії Єлизавети II (автор – Susanna Blunt). Зліва півколом викарбувано напис – «ELIZABETH II». Праворуч, також півколом, інший напис – «D • G • REGINA».

На реверсі срібної монети в центрі в кольорі зображені латаття і жаба. У верхній частині півколом написано – «20 DOLLARS 2014». У нижній частині також півколом, розташоване назва країни – «CANADA». Зліва – ініціали дизайнера: «MG» (Maurice Gervais).

На реверсі мідно-нікелевої монети в центрі зображена така ж композиція. Проте у даної жаби більш подовжене тіло, ніж у жаби з 20-доларової монети. Оздоблює композицію внутрішнє коло. У верхній частині монети викарбувано назву країни – «CANADA». У нижній частині вказаний номінал монети та рік карбування – «25 CENTS 2014». Зліва розташовані ініціали дизайнера – «MG».


Джерело: http://ua.museum-of-money.org/
Прикріплення: 4014413.jpg (32.0 Kb) · 5320593.jpg (30.1 Kb) · 3701547.jpg (19.7 Kb) · 7764857.jpg (15.7 Kb) · 6470023.jpg (10.7 Kb)
 
GADДата: Понеділок, 18.08.2014, 19:21 | Повідомлення # 274
Генералиссимус
Група: Администраторы
Повідомлень: 7661
Нагороди: 7
Репутація: 6
Статус: Десь пішов
ПАРК ГУЕЛЬ НА МОНЕТІ ІСПАНІЇ



Випущена п'ята іспанська пам'ятна монета нумізматичної серії «Об'єкти Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО». Вона присвячена парку Гуеля, автором якого є великий Антоніо Гауді.

Знаменитий парк Гуеля (ісп. Parque Güell; кат. Parc Güell) в Барселоні створений Антоніо Гауді в 1900 – 1914 роках. Являє собою комбінацію садів і житлових зон, площа парку становить 17,18 га. Назва парку походить від прізвища багатого підприємця з відомої барселонської родини Аузебі Гуеля (кат. Eusebi Güell). Гуель став справжнім меценатом Гауді – його гроші допомогли реалізувати величезне число його проектів, у тому числі і парк Гуеля.
Сам парк є результатом невдалого проекту забудови цієї місцевості 86 будинками для великої буржуазії міста. Насправді з 86 було продано тільки 2 ділянки.

Парк побудований в характерному для Гауді стилі, йому притаманні звивисті форми і криві контури. Він розташований в центрі міста, але відокремлений від нього і протистоїть йому – він знаходиться на підвищенні, над центральною частиною міста.

У внутрішній частині монети номіналом 2 євро зображений купол одного з павільйонів, розташованих біля входу в парк.

На передньому плані – мозаїчна саламандра, символ парку. Зліва півколом вигравірувано назва держави-емітента «ESPAÑA», а також зазначено рік випуску монети «2014». Текст праворуч: «PARK GÜELL – GAUDÍ». Крім того є знак Королівського монетного двору Іспанії. По колу зовнішнього кільця розташовані 12 зірок Європейського союзу.

У наборі для World Money Fair монета випущена 7 лютого 2014 р., в ролах – у березні 2014. Тираж – 8.000.000 (UNC), 5.000 (Coincard), 62.000 (BU, в наборах), 10.000 (Proof) і 5.000 (Proof, в наборі).


НА КАНАДСЬКІЙ МОНЕТІ – ТЕКСТ ІЗ РОЗПОВІДІ ЕЛІС МАНРО



Канадський королівський монетний двір викарбував пам'ятну монету, присвячену першій канадській письменниці, яка удостоєна Нобелівської премії з літератури (2013).

Еліс Манро (також Мунро, англ. – Alice Munro) – лауреат Міжнародної Букерівської премії (2009), триразова володарка канадської премії генерал-губернатора в галузі художньої літератури.

У 2013 році Еліс Манро присудили Нобелівську премію з літератури з формулюванням «майстру сучасного оповідання». Постійний секретар Шведської академії Петер Енглунд після оголошення імені лауреата зазначив: «Вона працює в традиціях, висхідних до Чехова, але довела цей жанр новелістики до досконалості».

Номінал монети – 5 канадських доларів, дорогоцінний метал – срібло (чистота – 99.99%), якість карбування – «пруф», маса – 23.1 г., діаметр – 36 мм тираж – 7500 штук.

На аверсі монети «Еліс Манро» викарбувано портрет Її Величності королеви Великобританії Єлизавети II роботи Сюзанни Блант (Susanna Blunt). Зліва півколом викарбувано напис – «ELIZABETH II». Праворуч, також півколом, написано – « D • G • REGINA». По краю монети розташований намистовий обід.

На реверсі срібної монети зображено силует жіночої фігури, що з'являється з-під пера письменниці. На монеті показана розкрита книга, на її сторінках вигравіруваний фрагмент розповіді Манро «Вид з Кастл-Рок». Зліва англійською мовою – «And in one of these houses – I can't remember whose – a magic doorstop, a big mother – of – pearl seashell that I recognized as a messenger from near and far, because I could hold it to my ear – when nobody was there to stop me – and discover the tremendous pounding of my own blood, and of the sea». Праворуч цей же текст дан французькою мовою. У верхній частині півколом вказаний номінал – «5 DOLLARS», позначена назва країни – «CANADA», а також розташоване зображення лаврової гілки. Внизу вказані роки – «MMXIV» і «2014». У правій частині позначені ініціали дизайнера – «LM» (Laurie McGaw).


ОКО КІМНАТНОЇ МУХИ НА СРІБНІЙ МОНЕТІ



Швейцарська компанія Helvetic Mint оголосила про випуск для Острови Ніуе овальної монети. За словами співробітників монетного двору, дана монета має XL-рельєф.

Акцент в дизайні срібної монети зроблений на зображенні великого фасеточного ока кімнатної мухи. Для такого ока характерний колірний зір із сприйняттям ультрафіолетових променів.

Муха, як правило, погано розрізняє дрібні деталі, але зате має гарну здатністю розрізняти мигання світла з частотою аж до 300 Гц (в 6 разів більше, ніж можливість людського ока).

Номінал монети – 2 долари, дорогоцінний метал – срібло 999-ї проби, маса – 31.1035 г., розмір – 54 x 32 мм, тираж – 700 штук.

На аверсі монети «Кімнатна муха» у центрі викарбувано портрет Її Величності королеви Великобританії Єлизавети II. По краю монети розташовані написи, розділені крапками: «ELIZABETH II», «2014», «NIUE ISLAND», «2 DOLLARS», «2014».

На реверсі срібної монети в кольорі показане око мухи (XL-рельєф).


НУМІЗМАТИКА КАНАДИ: КОРОЛІВСЬКИЙ МУЗЕЙ І КЛЕОПАТРА



Канадський королівський монетний двір викарбував ювілейну монету, присвячену 100-річчю найбільшого культурного та історичного музею країни.

Королівський музей Онтаріо (англ. – Royal Ontario Museum) – п'ятий за величиною музей Північної Америки, розташований в місті Торонто, провінція Онтаріо.

Музей був заснований в 1857 р. як Музей природної історії і витончених мистецтв при Торонтонської нормальній школі. Уряд провінції Онтаріо в 1912 році прийняв Постанову про Королівський музей Онтаріо.
Колекції музею нараховують понад 6 млн предметів, в музеї понад 40 галерей. Він славиться своїми колекціями останків динозаврів, предметів мистецтва Близького Сходу, Африки і Східної Азії, європейської та канадської історії.

Номінал монети – 20 канадських доларів, дорогоцінний метал – срібло (чистота – 99.99%), є часткова позолота, якість карбування – «пруф», маса – 31.39 г., діаметр – 38 мм, тираж – 8500 штук.

На аверсі монети викарбувано портрет Її Величності королеви Великобританії Єлизавети II роботи Сюзанни Блант (Susanna Blunt). Зліва півколом викарбувано напис – «ELIZABETH II». Праворуч, також півколом, написано – «D • G • REGINA».

На реверсі монети показано стилізоване зображення будівлі музею, а також одного з його відомих експонатів – статуї Клеопатри (зображення позолочене), останньої цариці Єгипту елліністичної доби. У верхній частині реверса розташовані написи – «100», «YEARS» і «ANS». У нижній частині вказаний номінал – «20 DOLLARS», півколом написано – «CANADA 2014».


МОНЕТА «РОМЕО І ДЖУЛЬЄТТА» – ШЕДЕВР НУМІЗМАТИЧНОГО МИСТЕЦТВА



Швейцарська компанія Helvetic Mint оголосила про випуск унікальної монети, в яку вставлений кристал NanoJems ® з повним текстом п'єси «Ромео і Джульєтта».

«Ромео і Джульєтта» – трагедія Вільяма Шекспіра в п'яти діях, що розповідає про кохання хлопця і дівчини з двох ворогуючих родів – Монтеккі і Капулетті.

За повідомленням прес-служби компанії Helvetic Mint, монету можна буде купити вже в травні 2014 року.
Її номінал – 15 доларів, дорогоцінний метал – срібло 999-ї проби, якість карбування – «Antique finish», маса – три унції, розмір монети – 68 x 52.5 мм, розмір кристала NanoJems ® – 4 x 4 мм, тираж монети – 450 штук. Емітент – Острів Ніуе.

На аверсі монети « Ромео і Джульєтта» в центрі викарбувано портрет Її Величності королеви Великобританії Єлизавети II. Навколо нього розташовані написи – «ELIZABETH II», «NIUE», «15 DOLLARS», «2014». Ця композиція облямована намистовим ободом. По чотирьох краях монети знаходяться стилізовані рослинні орнаменти.

На реверсі срібної монети знаходяться зображення чотирьох сцен з п'єси: вулична сутичка між Монтеккі і Капулетті, сцена на балконі, Джульєтта і чернець Лоренцо, Ромео в склепі Капулетті. У лівій частині реверса вертикально розташовані написи – «1564 – 1616» (роки життя Шекспіра), «WILLIAM SHAKESPEARE». Також на реверсі є вставка – кристал NanoJems ®, що включає повний текст трагедії – 25948 слів.


Джерело: http://ua.museum-of-money.org/
Прикріплення: 4102362.jpg (10.5 Kb) · 5003153.jpg (14.7 Kb) · 8697485.jpg (18.0 Kb) · 0644508.jpg (22.0 Kb) · 4740333.jpg (22.0 Kb)
 
GADДата: Понеділок, 18.08.2014, 19:39 | Повідомлення # 275
Генералиссимус
Група: Администраторы
Повідомлень: 7661
Нагороди: 7
Репутація: 6
Статус: Десь пішов
СРІБНА МОНЕТА: БРИТАНЦІ ТА КРИСТАЛИ СВАРОВСЬКІ



Монетний двір Польщі в квітні 2014 р. для Острови Ніуе випустив монету серії «Друзі людини – кішки».
На новій монеті зображена британська короткошерста кішка – порода, витоки якої сягають до кішок, привезеним на Британські острови римськими легіонами. Кішки повинні були охороняти легіонерів від шкідників, що пожирають їх продовольчі запаси. У 50-ті роки XX століття вчені, схрестивши цю породу з блакитними перськими котами, зміцнили популяцію і поліпшили її якості.

Номінал монети – 1 новозеландський долар, дорогоцінний метал – срібло 999-ї проби, маса – 17.50 г., діаметр – 38.61 мм., тираж – 1500 штук. Прикраса – цифровий друк і кристали Сваровськи.

У центральній частині аверсу розташований профільний портрет Її Величності королеви Єлизавети II. Нижче вказані проба срібла – «Ag 999» і фірмовий знак Монетного двору Польщі – «M/W». По колу вигравірувані написи – «ELIZABETH II», «NIUE ISLAND», «1 DOLLAR», «2014». Уздовж краю монети знаходиться намистовий обід.

На передньому плані реверсу розташоване багатобарвне зображення британської кішки, очі якої декоровані кристалами Сваровські. В якості фону вибрано рельєфне зображення британської кішки. У верхній частині реверса півколом вигравірувані написи: «BRITISH SHORTHAIR» і «KOT BRYTYJSKI» (назва кішки англійською та польською мовами). Також на реверсі знаходяться декоративні елементи у вигляді слідів котячих лапок.


У ВЕЛИКОБРИТАНІЇ ВИГОТОВИЛИ МОНЕТУ ІЗ ЗОБРАЖЕННЯМ ЦЕРКВИ ГРЮТВІКЕНУ



Монетний двір Побджой (Великобританія) на замовлення уряду Південної Джорджії і Південних Сандвічевих островів відкарбував монети, присвячені 100-річному ювілею церкви в Грютвікене.
Грютвікен (норв. Grytviken, «Котельна затока») – найпівденніша столиця в світі, адміністративний центр британської заморської території Південна Георгія і Південні Сандвічеві острови.
Селище Грютвікен розташовано на східному березі півострова Тетчер і було першою китобійної базою в Антарктиці (спочатку належав Аргентинської рибної компанії).
В останні роки ряд будов селища реставровані Урядом Південної Джорджії для туристичних та інших цілей. Серед них – відома церква, побудована в 1913 р.

Монета номіналом 2 фунта випущена в двох варіантах: з срібла 925-ї проби якістю «пруф» та з мідно-нікелевого сплаву якістю «анциркулейтед». Маса монети – 28.28 г., діаметр – 38.60 мм. Тираж срібної монети – 10 000 штук, тираж мідно-нікелевої монети – не лімітований.

На аверсі монет «Церква Грютвікен» викарбувано портрет Її Величності королеви Великобританії Єлизавети II роботи Ієна Ренк-Бродлі. Навколо портрета розташована напис – «SOUTH GEORGIA & SOUTH SANDWICH ISLANDS 2013».

На реверсі монет зображено церкву на тлі гір. У нижній частині викарбувано напис – «CENTENARY OF GRYTVIKEN CHURCH» і зазначено номінал «₤ 2». У правій частині позначений знак монетного двору – «РМ».


ЛИТВА – ЄВРО-МОНЕТИ



Литва, яка може перейти на загальноєвропейську валюту в 2015 році, вже відрубала євро з національною символікою.
Незважаючи на те, що абсолютну гарантію переходу Литви в 2015 році на загальноєвропейську валюту ніхто поки дати не може, в країні вже викарбувані євро з литовською національною символікою. Про це повідомив Банк Литви.
«Монети з датою 2015 вже існують не тільки на папері, але і як реальні гроші, якими через кілька місяців будуть розплачуватися жителі країни», – відзначив голова правління Банку Литви Вітас Васіляускас.

За його словами, поки виготовлено пробні екземпляри. Масове виробництво євро з литовської символікою розпочнеться наприкінці літа після того, як ЄС прийме позитивне (саме на такий результат сподівається центробанк) рішення про прийом Литви у фінансову єврозону. Якщо все так і станеться, Монетний двір Литви випустить в обіг 370 млн монет різного номіналу.

Викарбувані в Литві монети будуть з єдиним видом гербової – реверсної – стороні. На всіх зображений Вітіс, або Витязь, або Погоня – вершник з мечем, символічний захисник Вітчизни. По колу вершника на литовських євро осяяли дванадцять зірок.


У ШВЕЙЦАРІЇ ПРЕДСТАВЛЕНІ МОНЕТИ «ІБЕКС» З УЛЬТРАВИСОКИМ РЕЛЬЄФОМ



Швейцарська компанія Helvetic Mint оголосила про випуск монети серії «Швейцарська дика природа».
На монеті показаний Ібекс (інші назви – альпійський козел, гірський козел, козерог) – вид парнокопитних з роду гірських козлів, поширений в Альпах.

Ібекс може підніматися до 3500 м над рівнем моря. У середньому досягає довжини до 150 см і зростання в холці близько 90 см. Самець важить до 100 кг і володіє значними вигнутими рогами довжиною до 1 м. Тривалість життя Ібексу – до 20 років.

Номінал монети – 2 долари, дорогоцінний метал – срібло 999-ї проби, якість карбування – «Antique finish», маса – 31.1035 г., діаметр – 40 мм, тираж – 999 штук. Емітент – Острів Ніуе.

На аверсі монети «Ібекс» у центрі викарбувано портрет Її Величності королеви Великобританії Єлизавети II. Навколо нього розташовані написи – «ELIZABETH II», «NIUE», «TWO DOLLARS», «2014». По краю розташований намистовий обід.

На реверсі срібної монети показаний Ібекс на гребені скелі. Рельєф зображення – ультрависокої.


МОНЕТА У ВИГЛЯДІ НАПІВРОЗКРИТОГО КУБА



Монетний двір Польщі для Острови Ніуе виготовив унікальну монету, присвячену канонізації Іоанна Павла II.
Іван Павло II (1920 – 2005) – Папа Римський з 1978 р. по 2005 р. 27 квітня 2014 відбудеться процедура канонізації цього предстоятеля Римсько-католицької церкви.

«Дану монету ми виготовили для польського ринку нумізматики. У Польщі дуже поважають Івана Павла II і на пам'ять купують монети з його портретом», – розповідає Лешек Кула, член Ради директорів Монетного двору Польщі.
Номінал монети – 25 новозеландських доларів, дорогоцінний метал – срібло 999-ї проби, якість карбування – «анциркулейтед», маса – 217.7 г., розмір – 45 х 45 х 45 мм., тираж – 555 штук.

На аверсі монети «Канонізація Іоанна Павла II» викарбувано портрет Її Величності королеви Великобританії Єлизавети II роботи Ієна Ренк-Бродлі. Під портретом знаходиться напис – «ELIZABETH II». Також на аверсі вигравірувані написи – «NIUE ISLAND 2014», «25 DOLLARS», вказаний знак Монетного двору Польщі та позначена проба металу – «Ag 999».

На реверсі зображення Папи Римського поміщено на внутрішню грань монети, яка, як коробочка, складається з шести стінок. На зовнішній межі монети знаходиться отвір, через яке видно портрет понтифіка. По краю отвору розташована напис – «OMNIA NUDA ET APERTA SUNT ANTE OCULOS EIUS». Зовнішні грані реверсу прикрашають фігури чотирьох євангелістів – Святого Луки, Святого Марка, Святого Іоанна і Святого Матвія, прикрашені декоративними орнаментами.


Джерело : http://ua.museum-of-money.org/
Прикріплення: 3077220.jpg (13.0 Kb) · 9108798.jpg (14.0 Kb) · 3702742.jpg (41.3 Kb) · 4883544.jpg (14.0 Kb) · 6832676.jpg (18.4 Kb)
 
GADДата: Вівторок, 19.08.2014, 13:13 | Повідомлення # 276
Генералиссимус
Група: Администраторы
Повідомлень: 7661
Нагороди: 7
Репутація: 6
Статус: Десь пішов
МОНЕТА ДО СВЯТА ВЕЛИКОДНЯ



У квітні 2013 р., напередодні свята Великодня, Монетний двір Польщі викарбував монету для острівної держави Ніуе.

Монета номіналом 1 новозеландський долар викарбувана зі срібла 925 проби, вага 16.81 г.

На реверсі монети зображений профіль Єлизавети II, обрамлений квітковим орнаментом. На реверсі методом тамподруку нанесено зображення кошика, в якому знаходяться фарбовані яйця і курча.

У комплекті з подарунковою монетою святково оформлений яскравий сертифікат.


«ІСТОРІЯ ПІВНІЧНОГО СЯЙВА: ВИТТЯ ВОВКА» – ДРУГА СРІБНА МОНЕТА З ГОЛОГРАМОЮ



«Принесіть додому чарівництво північного сяйва!» – з такими словами звертається до нумізматів Канадський королівський монетний двір, що виготовив нову монету з голограмою на реверсі.

20-доларова монета викарбувана зі срібла (чистота – 99.99%) якістю «пруф». Маса – 31.39 г., діаметр – 38 мм, тираж – 8500 штук.

На аверсі монети «Історія північного сяйва: виття вовка» знаходиться портрет Її Величності королеви Великобританії Єлизавети II (автор – Susanna Blunt). Зліва півколом викарбувано напис – «ELIZABETH II». Праворуч, також півколом, розташовано напис – «D • G • REGINA». По краю монети знаходиться намистовий обід.

У центрі реверса монети – самотній виючий вовк, що стоїть посеред зимового пейзажу. Дизайнер монети показав зародження північного сяйва, яке «виривається» з вовчої пащі разом з його виттям. У правій частині монети знаходяться ініціали дизайнера – «NB» (Nathalie Bertin). У верхній частині півколом написано «CANADA 2014». У нижній частині, також півколом, вказаний номінал – «20 DOLLARS».


НУМІЗМАТИКА У СРІБЛІ – ТЕПЕР І КОСУЛЯ



Монетний двір Польщі для Острови Ніуе в квітні 2014 р. викарбував нову монету серії «Діти лісу».

Номінал монети – 1 долар, дорогоцінний метал – срібло 999-ї проби, маса – 17.50 г., діаметр – 38.61 мм., тираж – 3000 штук.

На аверсі монети «Косуля» у центральній частині розташований профільний портрет Її Величності королеви Єлизавети II роботи Ієна Ренк-Бродлі. Нижче позначені: проба срібла – «Ag 999» і фірмовий знак Монетного двору Польщі – «M/W». По колу вигравірувані написи – «ELIZABETH II», «NIUE ISLAND», «1 DOLLAR», «2014». Уздовж краю монети розташований намистовий обід.

На реверсі срібної монети представлено багатобарвне зображення козеняти козулі на лоні природи. Вгорі по колу – назва монети англійською мовою – «ROE – DEER». Нижче вказано назву серії монет – «Forest Babies» («Діти лісу»).


У СРІБНУ МОНЕТУ МОЖНА ВСТАВИТИ БУДЬ-ЯКУ ФОТОГРАФІЮ



Монетний двір Польщі в квітні 2014 року представив монету, яка може стати цікавим подарунком з нагоди святкування іменин.

На монеті зображені елементи, які практично у кожної людини асоціюються з вечіркою: серпантин, повітряні кульки, торт...

Деякі елементи на зворотному боку монети виконані з використанням технології кольорового цифрового друку. Увігнута поверхня реверсу дозволяє вставити в монету фотографію.

Номінал монети – 1 новозеландський долар, дорогоцінний метал – срібло 999-ї проби, маса – 1 унція, діаметр – 50 мм, тираж – 999 штук.

На аверсі монети «З Днем народження!» зображено великий торт, прикрашений квітами, зірочками і свічками. Праворуч показаний портрет Її Величності королеви Єлизавети II роботи Ієна Ренк-Бродлі. Нижче викарбувано напис – «ELIZABETH II». В якості фону використано зображення конфетті. По колу розташовані написи – «1 DOLLAR» (номінал монети), «Ag 999» (проба срібла), «NIUE ISLAND» (емітент), «2014» (рік випуску) і «M/W» (фірмовий знак Монетного двору Польщі).

На реверсі монети вгорі написано привітання з Днем народження польською мовою – «STO LAT». Зліва розташовано кольорове зображення торта і кульок. Внизу по краю вигравірувано привітання англійською мовою – «HAPPY BIRTHDAY», над яким зображено три троянди. Фон реверсу – декоративні мотиви, тематично пов'язані з святкуванням іменин.


НОВІ МОНЕТИ БАНКУ РОСІЇ



Банк Росії 5 травня 2014 р. випускає в обіг срібну номіналом 3 рублі «Храм Тхаба-Ерди, Республіка Інгушетія» серії «Пам'ятки архітектури Росії», пам'ятну монету з недорогоцінного металу серії «Російська Федерація» – «Республіка Інгушетія» і в серії «Міста військової слави» – монету «Виборг».

Срібна монета номіналом 3 рублі (маса дорогоцінного металу в чистоті 31.1 г., проба сплаву 925), має форму кола діаметром 39.0 мм.

На аверсі монети у колі, обрамленому намистовим ободком, розташоване рельєфне зображення емблеми Банку Росії – двоголового орла з опущеними крилами, під ним напис півколом «БАНК РОССИИ», а також по колу є написи, розділені крапками: номінал монети – «ТРИ РУБЛЯ» і рік карбування – «2014», між ними проставлені позначення металу за періодичною системою елементів Д.І. Менделєєва, проба сплаву, товарний знак Московського монетного двору і маса дорогоцінного металу в чистоті.

На реверсі монети розташоване рельєфне зображення Храму Тхаба-Ерди, є написи по колу: вгорі – «ИНГУШЕТИЯ», внизу – «ХРАМ ТХАБА-ЕРДЫ».

Бічна поверхня монети рифлена, тираж 5,0 тис. штук.

Монети «Республіка Інгушетія» і «Виборг» мають форму кола діаметром 27,0 мм. Монети мають форму кола жовтого кольору діаметром 22.0 мм. На лицьовій і зворотній сторонах – виступаючий кант по колу. Бічна поверхня – переривчасте рифлення.

Монети комбіновані, складаються з двох частин: диска, виготовленого з металу білого кольору, і зовнішнього кільця, виготовленого з металу жовтого кольору. На лицьовій і зворотній сторонах монет виступаючий кант по колу. Бічна поверхня монет рифлена з нанесеними написами «ДЕСЯТЬ РУБЛЕЙ», що повторюються двічі, і розділеними зірочками.

На аверсі монет на кільці по колу розміщені написи: у верхній частині – «БАНК РОССИИ», у нижній частині – «2014». Ліворуч і праворуч на зовнішньому кільці розташовані зображення гілки лавра і дуба відповідно, елементи зображення яких переходять на диск. У центрі диска розташовані число «10» і напис «РУБЛЕЙ» під ним, що позначають номінал монети. Усередині цифри «0» є захисний елемент у вигляді числа «10» і написи «РУБ», спостережуваних під різними кутами зору до площини монети. У нижній частині диска розташований товарний знак монетного двору.

На реверсі першої монети – зображення герба Республіки Інгушетія, на кільці по колу є написи: у верхній частині – «РОССИЙСКАЯ ФЕДЕРАЦИЯ», у нижній частині – «РЕСПУБЛИКА ИНГУШЕТИЯ».

На реверсі другої монети – рельєфне зображення герба міста Виборга, по колу є написи: у верхній частині – на стрічці «ГОРОДА ВОИНСКОЙ СЛАВЫ», у нижній частині – «ВЫБОРГ».

Тираж обох монет 10,0 млн. штук.


http://ua.museum-of-money.org/
Прикріплення: 4529376.jpg (26.9 Kb) · 0178203.jpg (13.6 Kb) · 0860321.jpg (17.1 Kb) · 9457657.jpg (17.9 Kb) · 9267934.jpg (29.3 Kb)
 
GADДата: Середа, 20.08.2014, 15:10 | Повідомлення # 277
Генералиссимус
Група: Администраторы
Повідомлень: 7661
Нагороди: 7
Репутація: 6
Статус: Десь пішов
БАБОЧКА З ПРОЗОРИМИ КРИЛАМИ



Палау в червні 2014 р. випустить інноваційну монету нової серії «Тварини в склі». Перша монета буде присвячена метелику Грета Ото.

Грета Ото – дивовижний метелик з прозорими, немов зробленими з найтоншого скла крилами, відомий як Greta оtо. Це метелик з сімейства німфалід. Дорослі особини «скляного» метелика харчуються нектаром безлічі різноманітні сортів рослин. Розмножується цей метелик, відкладаючи яйця на рослини роду цеструм. Під час харчування цією рослиною гусениця «скляного» метелика акумулює в своїх тканинах отруйні речовини і в результаті дорослий метелик буде здатен відлякувати птахів і інших хижаків, які заміряються на нього.

На аверсі розташований герб Республіки Палау та зображена метелик. Одне з крил метелика виконано у вигляді скляної вставки. Навколо вказані номінал «Ten Dollars» і рік випуску «2014».

Реверс представляє метелика, що сидить на квітці, виконаного в ніжно-рожевому кольорі. У верхній частині вигравірувано назва метелики «Greta Oto».

Монета 10 доларів зі срібла 925-ї проби (proof) має вагу 50 г., розміри 42х42 мм. Тираж – 999 штук.


МОНЕТА СПРАВЖНЬОГО ІМПЕРАТОРА



Август Цезар (27 рік до н.е. – 14 рік н.е.), прийомний син і спадкоємець Юлія Цезаря, перший римський імператор при житті бачив монети зі своїм зображенням досить скромних розмірів.

2000 років по тому, в 2014 році в його честь викарбувана унікальна срібна монета масою 2 кілограми і діаметром 140 мм, яка відображає дійсний масштаб цієї особистості в історії. Номінал монети 200 доларів, емітент Британські Віргінські Острови.

Портрет першого римського імператора був вирізаний на унікальній камеї з чотиришарового сардоніксу в 20 – 50 рр. н.е. Незвично велика – 12.5 см у висоту – камея зберігається з 1867 року в Британському музеї в залі № 70. Август зображений на камеї у величній позі, на ньому портупея як символ військової влади і Егіда – міфічний щит Зевса і Афіни, який зазвичай асоціюється з богинею мудрості Мінервою. Прикрашена коштовними каменями і позолотою діадема з\'явилася в середні століття, спочатку на голові Августа була лише смужка тканини, зав\'язана на потилиці.
Навіть без позолоти і дорогоцінного каміння, вигляд Августа з божественними атрибутами на цій камеї не був призначений для широкого кола глядачів, оскільки сучасне йому суспільство ще дуже недовірливо відносилося до монархії, сподіваючись на повернення Республіки.
Сильний молодий воїн, яким Август зображений на камеї, викарбуваний на цій масивної срібній монеті, тираж якої всього 50 екземплярів. Вперше монета – законний платіжний засіб інкрустована такою колекцією дорогоцінних каменів (у порядку розміщення): смарагд, синій берил, зелений агат, топаз, діамант, смарагд, гранат, онікс.


ДУКАТ XIV СТОЛІТТЯ НА СУЧАСНІЙ РУМУНСЬКІЙ МОНЕТІ



Національний банк Румунії 28 квітня 2014 р., відповідно до Закону № 312/ 2004, випустив в обіг дві монети, присвячені 650-зї річниці початку правління третього воєводи Валахії з династії Басараба.

Владислав I Влайку (рум. Vladislav I; ок 1325 – бл. 1377) – старший син і наступник волоського воєводи Миколі I Олександру. У 1364 р. після смерті свого батька Владислав вступив на волоський трон.

Після ряду поразок від турків-османів і угорців, в результаті яких Валахія втратила Банат Северін, Владислав I Влайку під натиском боярської опозиції 1377 року змушений був відмовитися від трону на користь свого молодшого брата Раду I.

Номінал першої монети – 100 леїв, дорогоцінний метал – золото 900-ї проби, якість карбування – «пруф», маса – 6.452 г., діаметр – 21 мм, тираж – 250 штук.

Номінал другої монети – 50 банів, метал – сплав міді, цинку та нікелю, маса – 6.1 г., діаметр – 23.75 мм, товщина – 1.9 мм, тираж – 1 млн штук. На гурті є напис «ROMANIA», повторений двічі (слова розділені зірочкою).

Дизайн монет «650 років почала правління Владислава I Влайку» однаковий. На аверсі в центрі в два рядки зазначено номінал – «100 LEI» (на золотій монеті) і «50 BANI» (на циркуляційної монеті). У верхній частині монети півколом викарбувано напис – «ROMANIA». У нижній частині розташований герб Румунії і позначений рік карбування – «2014». В якості фону вибрано зображення церкви Святого Миколая з монастиря в Куртя-де-Арджеш.

На реверсі зображено портрет Владислава I Влайку, показані лицьова і оборотна сторона дуката, що карбувався під час правління цього волоського господаря. По краю розташовані написи – «VLADISLAV I VLAICU» і «1364».
Ви хочете дізнатися, скільки коштують монети «650 років почала правління Владислава I Влайку»? Золоту монету можна купити у відділеннях Нацбанку Румунії в Бухаресті, Клуж, Яссах і Тіміш за 1520 леїв (ПДВ не включено).

Тираж монети номіналом 50 банів відправлений у різні банки Румунії для використання в грошовому обороті як засіб готівкового платежу.


КАРТИНА «ПОРТРЕТ ЮНАКА» ПРИКРАСИЛА СРІБНУ МОНЕТУ



Монетний двір Польщі для Острови Ніуе в квітні 2014 р. виготовив монету серії «Втрачені твори мистецтва».
Дана серія монет присвячена найціннішим творам сакрального та музейного мистецтва, які були втрачені під час Другої світової війни.

На монеті показана картина «Портрет юнака», написана в XVI столітті знаменитим італійським художником епохи Відродження Рафаелем Санті. На початку XIX століття картина була придбана сім'єю Чарторийських і стала частиною колекції Музею Чарторийських у Кракові.

«Портрет юнака» – найцінніший твір з польських музейних зібрань, що були втрачені під час Другої світової війни.

За повідомленням прес-служби Монетного двору Польщі, номінал монети – 1 новозеландський долар, дорогоцінний метал – срібло 999-ї проби, якість карбування – «пруф», маса – 1 унція, розмір – 40 х 40 мм, тираж – 1500 штук.

На аверсі монети «Портрет юнака» зображено порожня рама – символ даної серії. У нижній частині монети розташований профільний портрет Її Величності королеви Єлизавети II роботи Ієна Ренк-Бродлі. Навколо нього вигравірувані написи – «UTRACONE DZIEŁA SZTUKI» (назва серії польською мовою), «M/W» (фірмовий знак Монетного двору Польщі), «1 DOLLAR» (номінал), «NIUE ISLAND» (емітент), «ELIZABETH II» і «2014» (рік карбування). У нижньому лівому кутку вказана проба срібла – «Ag 999».

На реверсі срібної монети знаходиться зображення картини «Портрет юнака» Рафаеля Санті. Тлі – зображення Музею Чарторийських у Кракові. У верхній і нижній частинах монети викарбувано назву картини польською мовою – «PORTRET MŁODZIEŃCA RAFAELA SANTI». Внизу – декорація у вигляді кристалів Сваровські.


У ЛИТВІ МОНЕТУ ПОСВЯТИЛИ КІНО



Банк Литви випустив в обіг пам'ятну монету серії «Литовська культура».

За повідомленням прес-служби Банку Литви, номінал монети – 10 літів, дорогоцінний метал – срібло 925-ї проби, якість карбування – «пруф», маса – 12.44 г., діаметр – 28.7 мм, тираж – 4000 штук. Дизайнер – Рута Нічаене (Rūta Ničajienė).

На гурті є напис «LIETUVOS KULTŪRA*KINAS*» («ЛИТОВСЬКА КУЛЬТУРА*КІНО*»), повторена двічі.

На аверсі монети «Кіно» показаний стилізований герб Литовської Республіки. У верхній частині монети півколом викарбувано напис – «LIETUVA». Зліва позначений знак Литовського монетного двору, справа вказаний рік карбування – «2014». У нижній частині знаходиться номінал – «10 LITŲ».

На реверсі срібної монети розташоване стилізоване зображення символів кіно – плівковою фотокамери і бобіни з плівкою.


http://ua.museum-of-money.org/
Прикріплення: 3462058.jpg (29.4 Kb) · 7630824.jpg (25.0 Kb) · 8024948.jpg (31.8 Kb) · 6846849.jpg (18.3 Kb) · 4981072.jpg (12.2 Kb)
 
GADДата: Четвер, 21.08.2014, 11:54 | Повідомлення # 278
Генералиссимус
Група: Администраторы
Повідомлень: 7661
Нагороди: 7
Репутація: 6
Статус: Десь пішов
НОВІ МОНЕТИ СЕРІЇ «ЯСКРАВІ ЖУКИ»



Королівський монетний двір Австралії 5 травня 2014 р. випустить в продаж дві нові монети серії «Яскраві жуки».

Аверс монет однаковий: портрет королеви Великобританії Єлизавети II роботи Ієна Ренк-Бродлі. Навколо вигравірувані написи: «ELIZABETH II», назва країни та рік карбування монети «AUSTRALIA 2014».

Реверс однієї монети представляє в кольорі рідкісного і дуже красивого Райдужного жука-оленя (Phalacrognathus muelleri). На задньому плані зображені два б'ються жука. Також зазначено номінал монети «1 DOLLAR».

На реверсі другої монети зображена оса-блестянка (інші назви: золота оса чи хрізідіда). Оса, виконана в кольорі, має дуже яскраве і красиве блискуче забарвлення: зелене, сине, фіолетове. Розмір комахи від 3 до 15 мм. Це або паразітоіди або клептопаразіти, що і відображено на реверсі (як мені здається, зображені якісь паразити). В якості господарів оса-блестянка використовує бджіл і ос. У верхній частині вказаний номінал «1 DOLLAR».

Монети по 1 долару зі сплаву AlZnBr (UNC) мають вагу 9 г., діаметр 25 мм. Тираж не лімітований.


НА МОНЕТІ «ЯМАГАТА» ДОЗРІЛИ ВИШНІ



Монетний двір Японії виготовив чергову срібну монету серії «47 префектур», старт якої був даний ще в 2008 році.

Ямагата (яп. – 形 県, що буквально означає «у формі гори») – префектура, розташована в регіоні Тохоку на острові Хонсю. Її площа складає 9323,46 км ², а чисельність населення – 1млн 170 тисяч осіб. Столицею є місто Ямагата.
Сучасну форму і назва провінція отримала в 1876 році після реставрації Мейдзі. По території префектури протікає річка Могамі, яка входить до трійки річок з найшвидшим течією в Японії. Вона впадає в Японське море близько Саката.
Емблема префектури була затверджена 21 серпня 1967 р. На ній зображені три трикутника – символ гір Оу, Дева і Асахі. Офіційним деревом Ямагати є вишня.

За повідомленням прес-служби Монетного двору Японії, номінал монети – 1000 ієн, дорогоцінний метал – срібло 999-ї проби, якість карбування – «пруф», маса – 31.10 г., діаметр – 40 мм, тираж – 100 000 штук.

На аверсі монети «Ямагата» зображені: гілка квітучої сакури, сніжинки і півмісяць. На монеті зазначено номінал на японській і англійській мовах: «1000 YEN». У нижній частині півколом вигравірувані ієрогліфи і цифра «26».

На реверсі срібної монети в кольорі показані обриси гір префектури і річка Могамі. На передньому плані зображені стиглі вишні. У лівій частині монети в два рядки вигравірувано назва префектури на японській і англійській мовах – «山形 県», «YAMAGATA».


СРІБНІ МОНЕТИ ПРИКРАСИЛА КАРТИНА «ДОННА ВЕЛАТА»



Монетний двір Польщі для Острови Ніуе в квітні 2014 р. виготовив нову монету серії «Шедеври Ренесансу».
На пам'ятній монеті показана «Донна Велата» (італ. Ritratto di donna або La Velata – «жінка під покривалом») – одна з найвідоміших картин представника італійського Відродження Рафаеля Санті. Передбачається, що натурницею для даного полотна була Форнаріна, кохана художника.

Картина написана в 1515 – 1516 рр. Зараз виставлена в Палатинської галереї Палаццо Пітті у Флоренції.

Номінал монети – 1 новозеландський долар, дорогоцінний метал – срібло 999-ї проби, є вставки з вибірковим золоченням, якість карбування – «пруф», маса – 28.28 г., розмір – 40 х 40 мм, тираж – 1999 штук.

На аверсі монети «Донна Велата» у верхній частині розташований візерунчастий орнамент, прикрашений селективним золоченням. Нижче знаходиться стилізований фрагмент ренесансного аттика. Зліва – портрет Її Величності королеви Великобританії Єлизавети II роботи Ієна Ренк-Бродлі, під яким вказаний знак Монетного двору Польщі – «M/W ». На монеті вигравірувані написи: ліворуч угорі (вертикально) – «1 DOLLAR» і «NIUE ISLAND», зліва внизу (вертикально) – «Ag 999», зліва внизу (горизонтально) – «ELIZABETH II», справа внизу ( горизонтально) – «2014».

На реверсі срібної монети зображена багатобарвна репродукція «Донни Велата». Праворуч – характерний для епохи Відродження орнамент. По обидва боки картини розташовані написи – «WOMAN WITH THE VEIL» і «PORTRET KOBIETY» (назва монети англійською та польською мовами).


«МІСЯЧНА МАСКА МАТРІАРХАТУ» – МОНЕТИ З УЛЬТРАВИСОКИМ РЕЛЬЄФОМ



Канадський королівський монетний двір випустив дві монети із зображенням дерев'яної маски канадської художниці Керол Янг.

Номінал першої монети – 200 доларів, дорогоцінний метал – золото (чистота – 99.999%), якість карбування – «пруф», маса – 33.17 г, діаметр – 30 мм, тираж – 500 штук.

Номінал другої монети – 25 доларів, дорогоцінний метал – срібло (чистота – 99,99%), якість карбування – «пруф», маса – 30.76 г, діаметр – 36.15 мм, тираж – 6000 штук.

Дизайн монет «Місячна маска Матріархату» (англ. – Matriarch Moon Mask) однаковий. На аверсі знаходиться портрет Її Величності королеви Великобританії Єлизавети II (автор – Susanna Blunt). Зліва півколом викарбувано напис – «ELIZABETH II». Праворуч, також півколом, розташовано інший напис – «D • G • REGINA».

На реверсі пам'ятних монет в центрі показано зображення дерев'яної маски Керол Янг (Carol Young). Рельєф реверсу – ультрависокий. Зліва півколом викарбувано напис – «CANADA 2014». Праворуч, також півколом, вказаний номінал – «200 DOLLARS» ( на золотій монеті) і «25 DOLLARS» (на срібній монеті).


МОНЕТА «ЧОРНИЙ НОСОРІГ»



Монетний двір Польщі в травні 2014 р. випустив на замовлення Острови Ніуе п'яту монету із серії «Зникаючі види тварин». Нова монета присвячена чорному носорогу.

На аверсі зображено портрет Королеви Єлизавети II, роботи британського скульптора Яна Бродлі. Нижче – написи: Ag 999 (проба срібла), M/W (фірмовий знак Монетного двору Польщі). По колу – написи: ELIZABETH II, NIUE ISLAND (емітент), 1 DOLLAR (номінал ) і рік випуску: 2014.

На реверсі представлені зображення двох носорогів у природному середовищі. У нижній частині представлено зображення карти світу, з вказаним на ній місцем проживання носорога. На карті викарбувано лупа, декорована кристалом (SWAROVSKI ELEMENTS), який імітує лінзу. По колу – написи англійською мовою – назва серії «ENDANGERED ANIMAL SPECIES» і назва монети «BLACK RHINOCEROS».

Монета 1 долар зі срібла 999-ї проби (proof) має вагу 17.50 г, діаметр 38.61 мм. Тираж – 2000 шт.

Монета доповнюється привабливим футляром з представленими на ньому силуетами тварин – героїв цієї серії. Монета, показуючи нам красу природи, в той же час нагадує про обов'язок піклуватися про неї.

http://ua.museum-of-money.org/
Прикріплення: 5759475.jpg (29.5 Kb) · 0563071.jpg (16.3 Kb) · 2804812.jpg (21.3 Kb) · 1000740.jpg (39.3 Kb) · 1354860.jpg (15.5 Kb)
 
GADДата: Четвер, 21.08.2014, 22:18 | Повідомлення # 279
Генералиссимус
Група: Администраторы
Повідомлень: 7661
Нагороди: 7
Репутація: 6
Статус: Десь пішов
1000 РОКІВ БИТВІ ПРИ КЛОНТАРФЕ



Центральний банк Ірландії 30 квітня 2014 р. випустив золоту монету «Битва при Клонтарфе» на честь ювілею історичної битви.

Битва при Клонтарфе (ірл.Cath Chluana Tarbh) відбулася 23 квітня 1014 р. ( у страсну п'ятницю) між силами короля Бріана Бору і силами короля Лейнстера Маела Морди мак Мурхада, які складалися в основному з вікінгів-найманців. В результаті сили Морди були розбиті, що проте король Бріан упав від рук декількох сіверян, які рятувалися втечею з поля бою і наткнулися на його намет. Після битви Ірландія повернулася до напруженого статусу-кво з багатьма дрібними, окремими королівствами, які існували деякий час.

На аверсі зображена арфа, герб Республіки Ірландія, оточений написами «ÉIRE» і «2014». На реверсі – стилізований портрет короля Бріана Бору. Навколо вказані номінал «20 EURO» і легенда «CLONTARF 1014». Дизайнер реверсу – ірландський художник і скульптор Noel Hoare.

Монета 20 євро із золота 999-ї проби (proof має вагу 0.5 г, діаметр 11 мм. Тираж – 12 000 штук.


КИТАЙСЬКА МОНЕТА «ЕМЕЙШАНЬ» В 1 КГ ЗОЛОТА



Народний банк Китаю випустив в обіг пам'ятну монету, присвячену горе Емейшань.

Емейшань – одна з чотирьох священних гір китайських буддистів (поряд з Путошань, Утайшань і Цзюхуашань), що знаходиться в провінції Сичуань. Назва гори буквально перекладається з китайської мови як «Висока бров». У 1996 році ЮНЕСКО присвоїло району, де знаходяться священні гори, статус Всесвітньої культурної спадщини.

Номінал монети – 10 000 юанів. Вона виготовлена із золота 999-ї проби якістю «пруф». Її маса – 1 кг, діаметр – 90 мм, тираж – 200 штук.

На аверсі монети «Емейшань» викарбувано герб Китайської народної республіки. У верхній частині півколом розташовано назву КНР на китайській мові. У нижній частині, також півколом, зазначено рік карбування – «2014».

На реверсі золотої монети, на тлі хмар і сонця, знаходиться зображення Бодхисаттви Самантабхадра. Справа в тому, що бодхісатвлю (тобто «істотою з пробудженим свідомістю») гори Емейшань вважається Самантабхадра – покровитель тих, хто вивчає дхарму (буддійське вчення), який втілює силу мудрості. Самантабхадра вважається легендарним сподвижником Будди Гаутами, покровителем Сутри Лотоса і часто зображується верхом на білому слоні, тримаючи в руці квітку лотоса – символ чистоти. За переказами, Самантабхадра полетів з вершини Емейшаня на білому триголового слоні, і з тих пір гора стала місцем його вічного перебування.
У лівій частині реверса зазначено номінал – «10000元». Справа розташована напис китайською мовою – «Самантабхадра, Емейшань».


МОНЕТА ЗІ ШКАЛОЮ ЦЕЛЬСІЯ



Компанія Coin Invest Trust для Островів Кука в травні 2014 р. випустила монету «Андерс Цельсій», присвячену 270-річчю з дня смерті знаменитого творця шкали Цельсія.

Андерс Цельсій (швед. Anders Celsius; 1701 – 1744) – шведський астроном, геолог і метеоролог (у ті часи геологія та метеорологія вважалися частиною астрономії). Професор астрономії Уппсальского університету (1730 – 1744).
Він запропонував шкалу Цельсія, в якій температура потрійної точки води (ця температура практично збігається з температурою плавлення льоду при нормальному тиску) приймалася за 100, а температура кипіння води – за 0. У 1745 році, вже після смерті Цельсія, шкала була перевернута Карлом Ліннеєм (за 0 стали приймати температуру плавлення льоду, а за 100 – кипіння води), і в такому вигляді використовується до нашого часу.

На аверсі викарбувано портрет королеви Великобританії Єлизавети II. Уздовж краю вигравірувані написи «ELIZABETH II», «COOK ISLANDS» і зазначено номінал «5 DOLLARS».

Реверс несе портрет Цельсія. Поруч викарбувано знаменита шкала. Над портретом – написи «ANDERS CELSIUS 1744 – 2014». По краю реверсу розташовані 10 дисків в яких залежно від нахилу монети проявляються цифри, що позначають градуси.

Монета 5 доларів зі срібла 925- ї проби (proof), вага 28.35 г, діаметр 50 мм. Тираж – 1744 штук.


У ВЕЛИКОБРИТАНІЇ ВИГОТОВИЛИ МОНЕТИ «70-РІЧЧЯ "ДНЯ Д"»



Королівський монетний двір Великобританії спеціально для острова Олдерні, частини коронного володіння Британської корони Гернсі, відкарбувава монети, присвячені 70-річної річниці так званого «Дня Д».

«День Д» (англ. D-Day) – американське кодове військове позначення дати початку військової операції. Найвідоміший в історії «День Д» – це 6 червня 1944 р., коли почалася висадка союзних військ у Нормандії (Франція) під час Другої світової війни.

Прес-служба Королівського монетного двору Великобританії повідомляє технічні характеристики монет, а також їх вартість:

• номінал монети – 5 фунтів стерлінгів, дорогоцінний метал – 22-каратне золото, якість карбування – «пруф», маса – 39.94 г, діаметр – 38.61 мм, тираж – 70 штук, ціна – 1800 фунтів стерлінгів;

• номінал монети – 5 фунтів стерлінгів, дорогоцінний метал – срібло 925-ї проби, якість карбування – «пруф», маса – 28.28 г, діаметр – 38.61 мм, тираж – 1944 штуки, ціна – 80 фунтів стерлінгів;

• номінал монети – 5 фунтів стерлінгів, метал – мідно-нікелевий сплав, якість карбування – «діамант-анциркулейтед», маса – 28.28 г, діаметр – 38.61 мм, ціна – 13 фунтів стерлінгів.

Дизайн монет «70-річчя "Дня Д"» однаковий. На аверсі викарбувано портрет Її Величності королеви Великобританії Єлизавети II роботи Ієна Ренк-Бродлі. Навколо портрета розташовані написи – «ALDERNEY», «FIVE POUNDS», «ELIZABETH II», «2014».

На реверсі пам'ятних монет зображено момент висадки британських десантників у Нормандії. По краю монети викарбувані назви основних секторів вторгнення союзних військ і дата початку операції – «OMAHA • UTAH • POINTE DU HOC • SWORD • JUNO • GOLD • D – DAY 6TH JUNE 1944». Дизайнер реверсу – Лі Р Джонс (Lee R Jones).


75 РОКІВ КОРОЛІВСЬКОМУ БАЛЕТУ ВІННІПЕГА



Королівський монетний двір Канади в травні 2014 р. представив нову барвисту монету на честь 75-річчя Королівського балету Вінніпега.
Королівський балет Вінніпега – найстаріший із діючих балетів Північної Америки, він був заснований в 1939 році. Це перший канадський творчий колектив, який побував у Росії та Чехословаччини і перший «західний» колектив, який відвідав Кубу.

У створенні нової монети вперше використовувалася унікальна техніка розфарбування «Sheer Effect». Дана технологія дозволяє точно передавати м'які кольори вбрання балерин Королівського балету Вінніпега.

Реверс несе зображення балерин з балету «Спляча красуня» (вид зверху), засноване на фотографії одного з провідних танцювальних фотографів Канади, Девіда Купера.

Монета 20 доларів зі срібла 999-ї проби (proof), має вагу 31.60 г, діаметр 40 мм. Тираж – 7500 шт.

Монета випускається у музичній шкатулці, яка грає вальс «Спляча красуня» Чайковського.


http://ua.museum-of-money.org/
Прикріплення: 7094834.jpg (26.3 Kb) · 6084087.jpg (21.7 Kb) · 1245333.jpg (8.3 Kb) · 0522525.jpg (30.1 Kb) · 9435799.jpg (19.4 Kb)
 
GADДата: П`ятниця, 22.08.2014, 21:37 | Повідомлення # 280
Генералиссимус
Група: Администраторы
Повідомлень: 7661
Нагороди: 7
Репутація: 6
Статус: Десь пішов
МОНЕТА БАНКУ РОСІЇ – «ОСКОЛ»



Банк Росії 2 червня 2014 р. випускає в обіг в рамках емісійної програми монету з недорогоцінного металу номіналом 10 рублів серії «Міста військової слави»: Старий Оскол.

Монета має форму кола жовтого кольору діаметром 22,0 мм. На лицьовій і зворотній сторонах монети є виступаючий кант по колу, гурт – секторального рифлення.

На лицьовій стороні монети по колу розміщені написи: у верхній частині – «БАНК РОССИИ», у нижній частині – «2014». Ліворуч і праворуч розташовані зображення гілки лавра і дуба, відповідно. У центрі розташовані число «10» і напис «РУБЛЕЙ» під ним, що позначають номінал монети. Усередині цифри «0» є захисний елемент у вигляді числа «10» і написи «РУБ», спостережуваних під різними кутами зору до площини монети. У нижній частині розташований товарний знак монетного двору.

На зворотному боці монети розташоване рельєфне зображення герба міста Старий Оскол, по колу є написи: у верхній частині – на стрічці «ГОРОДА ВОИНСКОЙ СЛАВЫ», у нижній частині – «СТАРЫЙ ОСКОЛ».

Тираж монети 10,0 млн. штук.


ДРУГА МОНЕТА СЕРІЇ «СТРЕКОЗА»



Королівський монетний двір Канади в травні 2014 р. випустив другу монету «Дозорець американський» серії «Бабки».

На аверсі розташований портрет королеви Великобританії Єлизавети II (автор Susanna Blunt). Зліва півколом викарбувано напис «ELIZABETH II». Праворуч, також півколом, розташована інша напис « D • G • REGINA».

У центрі реверсу в кольорі показана бабка на тлі природи. Праворуч вигравірувані ініціали дизайнера «CG» (Celia Godkin). Вгорі і внизу півколом вказані емітент «CANADA», номінал і рік карбування «10 DOLLARS • 2014».

Монета 10 канадських доларів зі срібла (99,99 %), має вагу 15.87 г., діаметр 34 мм. Тираж – 10 000 штук.


ПАМ'ЯТНІ МОНЕТИ «70 РОКІВ ЗВІЛЬНЕННЯ БІЛОРУСІ ВІД НІМЕЦЬКО-ФАШИСТСЬКИХ ЗАГАРБНИКІВ»




Національний банк Білорусі ввів в обіг дві пам'ятні монети, присвячені 70-річчю визволення країни від німецько-фашистських загарбників.
Монета номіналом 1 рубль викарбувана з мідно-нікелевого сплаву, має вагу 15.50 г., діаметр 33 мм., тираж – 3 000.
Монета номіналом 20 рублів викарбувана зі срібла 925 проби, має вагу 33.62 г., вага в чистоті – 31.1 г., діаметр 38.61 мм., тираж – 3 000.
Дизайнер: С. Некрасова (Білорусь), карбування: ЗАТ «Литовський монетний двір», Вільнюс, Литва.

У верхній частині аверсу – рельєфне зображення Державного герба Республіки Білорусь і по колу напис: РЭСПУБЛIКА БЕЛАРУСЬ; в центрі – фрагмент нової будівлі Білоруського державного музею історії Великої Вітчизняної війни в м. Мінську, на срібній монеті небо над будівлею музею – голограма із зображенням святкового салюту; внизу: праворуч – рік карбування, ліворуч – проба сплаву (на срібній), в центрі – номінал: 20 РУБЛЕЎ (на срібній) і 1 РУБЕЛЬ (на мідно-нікелевій).

У центрі реверсу – декоративна композиція, що складається з трьох паперових літачків, які ширяють над квітучим деревом вишні; написи: вгорі по колу – ВЫЗВАЛЕННЕ БЕЛАРУСІ, ліворуч – 70 ГАДОЎ.


В КАНАДІ ВИГОТОВИЛИ ДРУГУ МОНЕТУ «ПОВЕЛИТЕЛЬКА ІРЛАНДІЇ»



Канадський королівський монетний двір представив нову монету серії «Кораблі, втрачені в канадських водах».
На монеті показаний канадський пасажирський лайнер «Повелителька Ірландії» (RMS Empress of Ireland), який 29 травня 1914 р. зіткнувся з норвезьким вуглевозом «Стурстадт» на річці Святого Лаврентія і затонув на глибині більше 40 метрів.
Номінал монети – 50 канадських центів, метал – мідь, покрита сріблом, якість карбування «matte proof», маса – 32.82 г., діаметр – 42 мм, тираж – 15 000 штук.
На аверсі монети «Повелителька Ірландії» показаний портрет Її Величності королеви Великобританії Єлизавети II (автор – Susanna Blunt). Зліва півколом викарбувано напис – «ELIZABETH II». Праворуч, також півколом, розташована інша напис – «D • G • REGINA». Уздовж краю монети розташований намистовий обід.
На реверсі срібної монети в кольорі показаний ніс корабля «Повелителька Ірландії». Лайнер освітлений вогнями. У нижній частині позначені ініціали дизайнера – «YB» (Yves Bérubé). У верхній частині монети півколом вигравірувані написи, розділені зображенням дзвони, – «50 CENTS» і «1914 – 2014». У нижній частині, також півколом, знаходиться напис – «CANADA».

НАЦІОНАЛЬНИЙ ПАРК ШВЕЙЦАРІЇ СВЯТКУЄ 100-РІЧЧЯ



Монетний двір Швейцарії 22 травня 2014 р. випустив пам'ятну монету «100 років Національному парку Швейцарії».

Швейцарський національний парк (SNP) найстаріший природний заповідник Альп і Центральної Європи. Відкрито 1 серпня 1914 р. Його площа становить 170 кв.км. Парк розташовується на висоті від 1400 до 3174 метрів над рівнем моря. Загальна довжина стежок для піших прогулянок становить бл. 80 км.

Аверс містить герб Швейцарії, напис «CONFOEDERATIO HELVETICA», номінал «50 FR» і рік емісії «2014».

На реверсі представлений один з безлічі чудових пейзажів парку. На передньому плані викарбувано напис та пам'ятні дати «PARC NAZIUNAL SVIZZER 1914 – 2014».

Монета 50 швейцарських франків із золота 900-ї проби (proof), має вагу 11.29 г., діаметр 25 мм. Тираж – 6 000 штук.


http://ua.museum-of-money.org/
Прикріплення: 5282393.jpg (24.4 Kb) · 3085290.jpg (8.3 Kb) · 4775663.jpg (25.0 Kb) · 1872289.jpg (20.5 Kb) · 2478743.jpg (27.2 Kb)
 
GADДата: Понеділок, 25.08.2014, 23:50 | Повідомлення # 281
Генералиссимус
Група: Администраторы
Повідомлень: 7661
Нагороди: 7
Репутація: 6
Статус: Десь пішов
СТАТУЯ БОДХИСАТТВИ САМАНТАБХАДРА НА МОНЕТІ КИТАЮ



Народний банк Китаю випустив в обіг нову колекційну монету номіналом 2000 юанів, присвячену священній горі Емейшань.

Монета викарбувана із золота 999-ї проби якістю «пруф». Її маса – 5 унцій, діаметр – 60 мм, тираж – 2 000 штук.

На аверсі монети «Емейшань» викарбувано герб Китайської народної республіки. У верхній частині півколом розташовано назву КНР китайською мовою. У нижній частині, також півколом, зазначено рік карбування – «2014».

На реверсі золотої монети, на тлі кольорових стилізованих мов полум'я, зображено постать Бодхисаттви Самантабхадра. У лівій частині вказаний номінал – «2000元».


«ПАТРІОТИ – 1944, ГРОМАДЯНИ – 2014» – НОВА ПАМ'ЯТНА МОНЕТА ПОЛЬЩІ



Національний банк Польщі 28 липня 2014 р. випустить в обіг срібну монету, присвячену 70-річної річниці Варшавського повстання.

Варшавське повстання – повстання проти нацистських окупантів в столиці Польщі з 1 серпня по 2 жовтня 1944 року, організоване керівництвом Армії Крайової та представництвом польського уряду у вигнанні. У повстанні взяли участь всі варшавські підпільні організації.
Повстання було придушене німецькими військами і колабораціоністськими військовими формуваннями. В результаті боїв загинуло близько 17 000 повсталих, близько 6 000 було важко поранено. Карателі знищили до 200 000 чоловік мирного населення. Було повністю зруйновано близько 60% будівель Варшави.

Номінал монети – 20 злотих, дорогоцінний метал – срібло 925-ї проби, маса – 28.28 г., діаметр – 38,61 мм, тираж – до 35 000 штук.

На аверсі монети «Патріоти – 1944, громадяни – 2014» викарбувано герб Польщі – орел, біля лапи якого вказаний знак Монетного двору Польщі – («M/W»). Зліва позначений рік карбування – «2014», праворуч зазначено номінал – «20 ZŁ» У верхній частині монети півколом викарбувано напис – «RZECZPOSPOLITA», в нижній частині дано її закінчення – «POLSKA».

На реверсі срібної монети зображено контур герба Польщі. Зліва зазначено рік – «1944», праворуч – інший: «2014». Вгорі півколом написано – «PATRIOCI OBYWATELE». Внизу, також півколом, розташована інша напис – «OBYWATELE PATRIOCI».


НА МОНЕТІ ФІНЛЯНДІЇ ЗОБРАЗИЛИ ЗОЗУЛЮ



Монетний двір Фінляндії 27 травня 2014 р. випустив біметалічну монету серії «Тварини провінцій».
Пам'ятна монета присвячена історичної провінції Карелії (фін. – Karjala, швед. – Karelen) – у середні віки найбільш східна історична провінція Фінляндії в складі Швеції. Проіснувала провінція до 1634 року, коли було введено новий адміністративно-територіальний поділ.

Номінал монети – 5 євро, метал – CuAl6Ni2 / CuNi25, якість карбування – «пруф» та «анциркулейтед», маса – 9.8 г, діаметр – 27.25 мм, тираж – 10 000 штук («пруф») і 35 000 штук («анциркулейтед»).

На аверсі монети «Карелія» у центрі викарбувано герб історичної провінції. У верхній частині монети півколом вказаний рік карбування – «2014». Зліва позначений номінал – цифра «5». Напис «EURO» півколом викарбувано в нижній частині монети. Праворуч позначений знак монетного двору і зазначений знак дизайнера – літера «Т» (Nora Tapper).

На реверсі біметалічною монети зображена зозуля, що сидить на гілці ялини. Вгорі півколом вигравірувано – «SUOMI», «FINLAND». Внизу зліва знаходиться знак дизайнера Erkki Vainio.


МОНЕТА КАЗАХСТАНУ – НАЙКРАСИВІША У СВІТІ



З 11 по 17 травня 2014 року в столиці Мексики, м. Мехіко, пройшла «28-я Конференція директорів монетних дворів», в рамках якої проходив міжнародний конкурс пам'ятних монет.

14 травня 2014 р. пройшла церемонія нагородження, де рішенням таємного голосування членів Конференції директорів монетних дворів, колекційної срібній монеті Національного Банку Республіки Казахстан «Родина яблук» із серії «Надбання Республіки» присуджено головний приз у номінації «Найкрасивіша срібна монета 2014».

У центральній частині аверсу монети, на матованої поверхні, розташоване стилізоване зображення родючої яблуні корінням йде в гористу місцевість, що символізує ореол сприятливого виростання яблук, і логотип Національного Банку Республіки Казахстан.

У центрі реверсу, на дзеркальній поверхні, розташоване аналогічне зображення родючої яблуні з позолоченими яблуками (достигли).

Дана монета є п'ятою у серії «Надбання Республіки» і присвячена яблукам Казахстану. Відомо, що «Казахстан – це батьківщина культури яблук на планеті» – до такого висновку прийшли британські вчені з Оксфорда, дослідивши ДНК казахстанської «дички» та багатьох сортів цих фруктів. Спільно з вченими США, Канади та інших країн вони довели, що саме гени казахстанської дикої яблуні лежать в основі більшості широко відомих у світі сортів. Природним сховищем цього генофонду є дикоплодові лісу півдня і південного сходу Казахстану».

У 2014 році це друга перемога казахстанських монет на престижних міжнародних конкурсах.

14 лютого 2014 р. пам'ятна срібна монета Національного Банку Республіки Казахстан «Байконур» із серії «Надбання Республіки» завоювала другий приз за підсумками міжнародного конкурсу монетної продукції «Vicenza Numismatica – 2014» у м. Віченца (Італія) як краща монета. Нагорода була присуджена за оригінальну опрацювання символічних об'єктів і комбінацію металів, срібло і тантал, оригінально застосовуваних у високотехнологічному виробництві.


ФУТБОЛЬНА МОНЕТА



Монетний двір Польщі в травні 2014 р. представляє «Футбольна монету», присвячену одному з найпопулярніших у світі видів спорту – футболу.

Монета виконана з використанням різноманітних технологій. Багатобарвні прапори перенесені на його реверс за допомогою високоточної цифрового друку. Реалістичне зображення футбольного м'яча підкреслено рельєфом з використанням різних видів матування.

У центрі аверсі зображено портрет королеви Єлизавети II. З правого боку – фірмовий знак монетного двору «M/W». Нижче – проба срібла «Ag 999». По колу розміщені написи «ELIZABETH II • 2 DOLLARS 2014 • NIUE ISLAND».
У центральній частині монети – рельєфне зображення м'яча. Нижче – група футбольних вболівальників на дзеркальній поверхні. Навколо – прапори, що символізують країни, які беруть цього року участь у змаганнях.

Монета 2 долари зі срібла 999-ї проби (proof), має вагу 28.35 г, діаметр 38.61 мм. Тираж – 2 222.


http://ua.museum-of-money.org/
Прикріплення: 5567951.jpg (21.3 Kb) · 5746085.jpg (17.4 Kb) · 2907636.jpg (17.8 Kb) · 9023763.jpg (32.3 Kb) · 4206167.jpg (26.3 Kb)
 
GADДата: Середа, 27.08.2014, 12:54 | Повідомлення # 282
Генералиссимус
Група: Администраторы
Повідомлень: 7661
Нагороди: 7
Репутація: 6
Статус: Десь пішов
МОНЕТА З ГОЛОГРАМОЮ «ПРИВИД НАРЕЧЕНОЇ»



Королівський монетний двір Канади в червні 2014 р. випустив першу срібну монету «Привид нареченої» серії «Привиди Канади».

Існує легенда про те, що в 1930-х роках в готелі «Фермонт Банф Спрінгс» під час весільного торжества загинула молода наречена, оступившись на сходах. Після її смерті постояльці готелю почали часто бачити ознака дівчата у шлюбній сукні, що йде по сходах або танцюючою на самоті. Є інше повір'я, пов'язане з долею одного із службовців готелю Сема Маколея. Він служив коридорним і дуже любив свою роботу, тому, коли в 1978 році він пішов на пенсію, то помер від туги і повернувся в готель у вигляді примари. Як стверджують відвідувачі готелю, Сем досі «працює» тут. Це дуже миле і послужлива привид, воно допоможе вам відкрити двері, якщо ви втратите ключі, спробує допомогти донести ваші речі, вкаже дорогу. Але відразу ж зникне, якщо ви захочете дати йому чайові.

Аверс традиційний: портрет королеви Великобританії Єлизавети II роботи Сюзанни Блант (Susanna Blunt). Навколо розташовані написи: «ELIZABETH II», «D • G • REGINA».

На реверсі розташовано голографічне зображення нареченої у шлюбній сукні. Завдяки лінзам, використаним при виготовленні монети, зображення на реверсі змінюється при нахилі монети – наречена відкриває очі, і попереду з'являється таємничий готель. Вгорі і внизу розташовані написи: «CANADA», «25 CENTS 2014».


У ЯСС ГРАЮТЬ СПРАВЖНІ ШВЕЙЦАРЦІ!



Монетний двір Швейцарії 22 травня 2014 р. відчеканив пам'ятну монету, присвячену популярної карткової грі.
Ясс (нім. – Jass) – карткова гра, що стала практично національним захопленням у Швейцарії. Її принцип простий: необхідно брати хабарі доти, поки не набереться необхідна для перемоги кількість очок (проте діють вельми своєрідні правила).
Існує кілька видів даної гри. Найпопулярніший – так званий «шіблер» (швейц. Schiebler – «отлинщік»), в який грають дві пари гравців.

У Ясс грають французькими, німецькими чи швейцарськими картами – 36 штук в колоді, чотири масті по дев'ять карт.

Номінал монети – 20 швейцарських франків, дорогоцінний метал – срібло 835-ї проби, якість карбування – «пруф» та «анциркулейтед», маса – 20 г., діаметр – 33 мм, тираж – 7 000 штук («пруф») і 50 000 штук («анциркулейтед»).

На аверсі монети «Ясс – карткова гра» викарбувано герб Швейцарії, над яким півколом у два рядки розміщено напис – «CONFOEDERATIO HELVETICA». У нижній частині аверсу у два рядки зазначено номінал – «20 FR». У правій частині вигравіруваний рік емісії – «2014».

На реверсі срібної монети зображено руки гравця, що грає в Ясс. Вгорі півколом викарбувано напис – «JASSEN».


4-Я СЕРІЯ МОНЕТ «НУМІЗМАТИЧНА СПАДЩИНА МЕКСИКИ»



Банк Мексики повідомив, що 13 травня 2014 р. випущена четверта, заключна серія з шести монет, складових колекцію «Нумізматична спадщина Мексики».

Як і в попередніх трьох серіях цієї колекції, монети номіналом 100 песо біметалеві: кільце – золото 999 проби, вставка – срібло 999 проби, діаметр монети – 34.5 мм., вага – 29.169 г.

Аверс монет однаковий – на них зображено герб країни, у верхній частині монети круговий напис: ESTADOS UNIDOS MEXICANOS.

У центрі реверсу монет – історія мексиканського карбування, з моменту заснування Королівського монетного двору Мексики в 1536 р. до ХХ століття. У верхній частині монети напис півколом: Herencia Numismática de México, у нижній – номінал.

На реверсах монет зображено:

1. Муерте Уерта. Срібний песо, випущений в 1914 р. в Куенкаме (північно-західний штат Дуранго, Мексика) повстанцем Калісто Контрерас (1867 – 1918), одним з командирів революційної Північної дивізії Панчо Вільї. Т.зв. «Шостезіркові» песо повстанців набули популярність завдяки розміщеному на них заклику відплатити по заслугах захопив владу за підтримки США диктаторами – «Muera Huerta» («Смерть Уерте»). Сам генерал Уерта наказав без суду і слідства розстрілювати на місці в будь-якого, у кого знайдуть таку монету. В даний час ціна такої монети починається від 11 500 доларів.

2. Пелукона. Колоніальні золоті монети з ім'ям Філіпа V і Фердинанда VI, що здобули популярність завдяки пишним перукам, з якими за тодішньою модою зображували правителів. У даному випадку зображена монета в 8 ескудо, викарбувана в Мексиці в правління Фердинанда VI, короля Іспанії в 1746 – 1759 рр.

3. 60 песо Оахаки. Під час мексиканської революції, вільний і незалежний штат Оахака почав випуск своїх власних грошей. На ілюстрації – 60 золоте песо 1916 р. з обрамленим вінком портретом Беніто Хауреса, адвоката, губернатора Оахаки (1847 – 852) і президента країни (1858 – 1872).
4. 8 реалів. Оахака (період Незалежності). У період війни за незалежність королівська влада, стурбована браком грошових коштів, санкціонувала створення Тимчасового Монетного двору в Оахаці. На ілюстрації – 8 реалів із зображенням лева в центрі щита.

5. Надкарбуваннями на монети Британської Гвиани. Іноді мексиканськими грошима офіційно визнавалися іноземні монети, надкарбовані особливим чином.

6. 1/4 республіканського реала. Брак розмінної монети була в Мексиці постійною проблемою. У XIX ст. мідні монети допомогли її вирішити, однак часті підробки обернулися новими труднощами. Проте, на ілюстрації, випуск розмінної монети – 1/4 реала 1834 р.


ДЛЯ ОСТРОВА НІУЕ ВИГОТОВИЛИ МОНЕТИ «МОЛОДЯТА»



Монетний двір Польщі в червні 2014 р. представив весільний набір монет – ідеальний подарунок для молодят.
«Декоративні елементи, зображені на монетах, володіють символічним значенням, – розповідають співробітники монетного двору. – Рубін у формі серця, яким прикрашена монета номіналом 2 долари – це символ любові і пристрасті. У давні часи цей камінь дарували нареченим як амулет, який оберігав від подружньої зради. Золото, яким покрита друга монета, символізує духовні та матеріальні багатства, якими повинен рясніти спільний шлях молодої пари».

Номінал першої монети – 50 центів, метал – латунь, покрита золотом (чистота – 999,9%), маса – 23.50 г., діаметр – 32 мм.

Номінал другої монети – 2 долари, дорогоцінний метал – срібло 999-ї проби, маса – 1 унція, діаметр – 38.61 мм. Тираж набору – 999 штук.

Аверс монет однаковий. У центрі зображено портрет Її Величності Королеви Єлизавети II. Нижче на срібній монеті вказана проба срібла – «Ag 999», на монеті номіналом 50 центів знаходиться напис – «МЕТ». Поруч з написом на аверсі позначений фірмовий знак Монетного двору Польщі. По краю вигравірувані написи, розділені крапками: «ELIZABETH II», «NIUE ISLAND», «2 DOLLARS» (на срібній монеті) і «50 CENTS» (на латунної монеті, покритої золотом), «2014».

На реверсі срібної монети зображена пара молодят, що знаходиться в кошику повітряної кулі з інкрустованим рубіном. Фон – декоративні елементи у вигляді хмар.

На реверсі монети номіналом 50 центів показаний контур пари обнявшихся молодят. Уздовж канта монети розташовані декоративні елементи у вигляді квітів.


МОНЕТИ З НОВИМ СИМВОЛОМ РУБЛЯ



За інформацією журналу «Петербурзький колекціонер», «Центробанк наступного тижня збирається почати випуск монет із символом рубля», – сказав перший заступник голови Банку Росії Георгій Лунтовський. – Частину монет ми вже отримали», – каже він.

Про плани випустити відповідну монету номіналом 1 рубль Лунтовський повідомив в грудні минулого року. Наприкінці лютого ЦБ включив в план випуску пам'ятних та інвестиційних монет на 2014 рік емісію 100 млн монет зі сталі з нікелевим гальванічним покриттям номіналом 1 рубль з новим графічним символом. Рідкістю рубль не буде.

Навколо дизайну вже розгорілися суперечки – багато хто незадоволен саме таким зображенням. Варто нагадати і інші зразки розміщення символу грошової одиниці низки країн. Поруч з новим типом рубля – зображення з фондів музею грошей: 10 індійських рупій (2011 р.), реверс 1 долара США і 5 нових песо Мексики (2000 р.).

На думку директора музею Феодосії грошей, Олександра Олещука, який, до речі, вже не перший рік є членом міжнародного журі «Монетне сузір'я», то саме слово «рубль» під символом рубля вже не варто було розміщувати. Тим більше, що номінал написом «Один рубль» вже знаходиться на аверсі. А ось номінал, виражений звичною цифрою, слід було б залишити, і вже біля нього і розмістити новий символ рубля.


http://ua.museum-of-money.org/
Прикріплення: 5383198.jpg (14.8 Kb) · 5245985.jpg (23.9 Kb) · 4453659.jpg (48.7 Kb) · 1021335.jpg (26.2 Kb) · 6551716.jpg (23.1 Kb)
 
GADДата: Четвер, 28.08.2014, 19:38 | Повідомлення # 283
Генералиссимус
Група: Администраторы
Повідомлень: 7661
Нагороди: 7
Репутація: 6
Статус: Десь пішов
ГІРСЬКА ГОРИЛА



Монетний двір Польщі для Острови Ніуе в квітні 2014 р. випустив шосту монету «Гірська горила» серії «Зникаючі види тварин».

Східна гірська горила або Гірська горила (лат. Gorilla beringei beringei) – один з двох підвидів східних горил, роду горили сімейства гомініди. Гірські горили мають дуже обмежений ареал в Центральній Африці в районі Великої рифтової долини. Вони живуть на схилах шести вимерлих вулканів, на ділянці довжиною близько 40 і шириною 3 – 19 км, на висоті 2200 – 4300 метрів над рівнем моря. Існують лише дві невеликі ізольовані популяції. Одна – у вулканічних горах Вірунга на стику Руанди; другий популяція – на південному заході Уганди в районі національного парку Непрохідний ліс Бвінді. Даний підвид знаходиться на межі зникнення: за оцінками на кінець 2012 року, загальна кількість гірських горил не перевищувало 880 особин.

На аверсі викарбувано портрет королеви Єлизавети II. Нижче знаходяться написи: проба срібла «Ag 999», фірмовий знак Монетного двору Польщі «M/W». По колу вигравірувані написи «ELIZABETH II • NIUE ISLAND • 1 DOLLAR 2014 •».

На реверсі представлені багатобарвні зображення горили з дитинчам, виконані за технологією цифрового друку, серед листя тропічних рослин. Нижче, зліва – карта світу з вказаними на ній місцем проживання гірської горили. Місце відзначено кристалом SWAROVSKI ELEMENTS. Уздовж краю – написи англійською мовою: назва серії «ENDANGERED ANIMAL SPECIES» і назва монети «MOUNTAIN GORILLA».

Монета 1 долар зі срібла 999-ї проби має вагу 17.50 г, діаметр 38,61 мм. Тираж – 2000 шт.

Монета пропонується в оригінальній упаковці з представленими на ній силуетами тварин, що з'являються в цій серії. Монета з футляром поміщені в спеціально спроектованої для неї коробці з зображенням гірської горили.


2 ЄВРО ПОРТУГАЛІЇ – 40 РОКІВ РЕВОЛЮЦІЇ ГВОЗДИК




Чергова пам'ятна монета Португалії, випущена 23 квітня 2014 р., присвячена 40-річному ювілею мирної революції, що повалила дикторський режим.

Дві криві, що представляють стилізовану чашечку гвоздики, символізують революцію 25 квітня 1974 р. У верхній частині вказано назву держави-емітента «PORTUGAL», під ним – герб країни. У центрі вказана дата події «25 de ABRIL» («25 квітня»), текст в нижній частині: «40 ANOS» («40 років»), під ним рік випуску монети «2014». По колу зовнішнього кільця розташовані 12 зірок Європейського союзу.

Аверс має стандартне для 2-єврових монет оформлення. Тираж – 500.000 (UNC), 10.000 (BU), 10.000 (Proof).

Після закінчення Другої світової війни, в Португалії зберігався авторитарний режим Антоніу Салазару. Політика Салазару і його помічника Марселу Каєтану перетворила Португалію в одну з найбільш відсталих аграрних країн Європи. Тому в державі вже тривалий час тліло невдоволення до правлячого режиму.
Серед військових був утворен т. н. «Рух капітанів», що об'єднав частину офіцерського складу Португалії, незадоволеного режимом Марселу Каєтану, війною в Африці і своїм соціальним становищем.
У 1974-му, після того, як Демократична виборча комісія – єдиний опозиційний рух країни, відмовився від участі в парламентських виборах 28 жовтня 1973 року, військовими було вирішено підняти повстання. Воно почалося в ніч на 25 квітня і отримало назву «Революція гвоздик» (порт. Revolução dos Cravos або 25 de Abril). Незважаючи на те, що організатори перевороту закликали громадян залишатися вдома, безліч людей вийшло на вулиці. Тривав сезон гвоздик, і свою назву революція, за легендою, отримала від вчинку однієї з мешканки Лісабона, – вона вставляла в стовбури солдатських гвинтівок гвоздики.
До влади прийшла Рада національного порятунку, до якої увійшли представники військових. Головними гаслами нового військового уряду стали три D: «Democratizar, Descolonizar, Desenvolver» (демократизувати, деколонізувати, розвивати). Серед невідкладних заходів було припинення існування цензури і політичної поліції. Наступного дня, 26 квітня, були звільнені політичні в'язні. Політичні ідеологи революції Португалії повернулися з еміграції на батьківщину, а вже через тиждень вперше за багато років країна змогла вільно відсвяткувати 1 травня (тільки на вулицях столиці на ці урочистості вийшло близько 1 млн осіб).
Сьогодні 25 квітня є одним з головних свят в Португалії, зазвичай супроводжуваний урочистостями і веселощами.


НОВІ МОНЕТИ РОСІЇ



Банк Росії 17 червня 2014 р випускає в обіг
– срібні номіналом 50 рублів і номіналом 100 рублів «Російські спортсмени – чемпіони та призери Ігор XXX Олімпіади 2012 року в Лондоні»;

– срібну номіналом 3 рублі «Графічне позначення рубля у вигляді знака»;

– пам'ятну монету з недорогоцінного металу номіналом 10 рублів «Російські спортсмени – чемпіони та призери Ігор XXX Олімпіади 2012 року в Лондоні»

і в рамках емісійної програми монету з недорогоцінного металу номіналом 1 рубль «Графічне позначення рубля у вигляді знака».

Срібні монети номіналом 50 рублів (маса дорогоцінного металу в чистоті 311.0 г, проба сплаву 925) і номіналом 100 рублів (маса дорогоцінного металу в чистоті 311.0 г, проба сплаву 925) «Російські спортсмени – чемпіони та призери Ігор XXX Олімпіади 2012 року в Лондоні» мають форму кола діаметром 75,0 мм.

На аверсі, в колі, обрамленому намистовим ободком, розташоване рельєфне зображення емблеми Банку Росії – двоголового орла з опущеними крилами, під ним напис півколом «БАНК РОССИИ», а також по колу є написи, розділені крапками: номінал монет – «ПЯТЬДЕСЯТ РУБЛЕЙ», «СТО РУБЛЕЙ» відповідно, і рік карбування – «2014», між ними проставлені позначення металу за періодичною системою елементів Д.І. Менделєєва, проба сплаву, товарний знак Московського монетного двору і маса дорогоцінного металу в чистоті; по спіралі в алфавітному порядку нанесені прізвища спортсменів – переможців та призерів Ігор XXX Олімпіади 2012 року в Лондоні.
На реверсах:
– срібної монети номіналом 50 рублів – на тлі стилізованого орнаменту рельєфні зображення оливкової гілки, емблеми Олімпійського комітету Росії, трьох атлетів, є напис у п'ять рядків «РОССИЙСКИЕ СПОРТСМЕНЫ – СЕРЕБРЯНЫЕ ПРИЗЕРЫ ЛОНДОН-2012», QR-код, при зчитуванні якого пристроями з функцією сканування і розпізнавання матричних кодів відбувається відкриття сторінки на сайті Банку Росії, присвяченій російським спортсменам – чемпіонам і призерам Ігор XXX Олімпіади 2012 року в Лондоні;

– срібної монети номіналом 100 рублів з золоченням – на тлі стилізованого орнаменту рельєфні зображення оливкової гілки, емблеми Олімпійського комітету Росії, трьох атлетів, є напис у п'ять рядків «РОССИЙСКИЕ СПОРТСМЕНЫ – СЕРЕБРЯНЫЕ ПРИЗЕРЫ ЛОНДОН-2012», QR-код, при зчитуванні якого пристроями з функцією сканування і розпізнавання матричних кодів відбувається відкриття сторінки на сайті Банку Росії, присвяченій російським спортсменам – чемпіонам і призерам Ігор XXX Олімпіади 2012 року в Лондоні.

Бічна поверхня монет рифлена.

Тираж:

– срібної монети номіналом 50 рублів – 0,5 тис. шт.;

– срібної монети номіналом 100 рублів – 0,5 тис. шт.




Срібна монета номіналом 3 рублі (маса дорогоцінного металу в чистоті 31.1 г, проба сплаву 925) виготовлена якістю «пруф» і якістю «анциркулейтед», і має форму кола діаметром 39,0 мм. З лицьового та зворотного боків монети по колу є виступаючий кант.

На лицьовій стороні монети у колі, обрамленому намистовим ободком, розташоване рельєфне зображення емблеми Банку Росії – двоголового орла з опущеними крилами, під ним напис півколом «БАНК РОССИИ», а також по колу є написи, розділені крапками: номінал монети – «ТРИ РУБЛЯ» і рік карбування – «2014», між ними проставлені позначення металу за періодичною системою елементів Д.І. Менделєєва, проба сплаву, товарний знак Московського монетного двору і маса дорогоцінного металу в чистоті.

На зворотному боці монети розташоване рельєфне зображення графічного позначення рубля у вигляді знака.
Бічна поверхня монети рифлена.

Тираж монети:

– якістю «пруф» – 0,5 тис.шт.;

– якістю «анциркулейтед» – 1,0 тис.шт.

Монета «Російські спортсмени – чемпіони та призери Ігор XXX Олімпіади 2012 року в Лондоні» має форму кола діаметром 75,0 мм. На лицьовій і зворотній сторонах монети є виступаючий кант по колу, бокова поверхня монети рифлена.

На лицьовій стороні монети у колі, обрамленому намистовим ободком, розташоване рельєфне зображення емблеми Банку Росії – двоголового орла з опущеними крилами, під ним напис півколом «БАНК РОССИИ», а також по колу є написи, розділені крапками: номінал монет – «ДЕСЯТЬ РУБЛЕЙ» і рік карбування – «2014», праворуч проставлений товарний знак Московського монетного двору, по спіралі в алфавітному порядку нанесені прізвища спортсменів – призерів Ігор XXX Олімпіади 2012 року.

На аверсі монети на тлі стилізованого орнаменту рельєфні зображення оливкової гілки, емблеми Олімпійського комітету Росії, трьох атлетів, є напис у п'ять рядків «РОССИЙСКИЕ СПОРТСМЕНЫ – СЕРЕБРЯНЫЕ ПРИЗЕРЫ ЛОНДОН-2012», QR-код, при зчитуванні якого пристроями з функцією сканування і розпізнавання матричних кодів відбувається відкриття сторінки на сайті Банку Росії, присвяченій російським спортсменам – чемпіонам і призерам Ігор XXX Олімпіади 2012 року в Лондоні.

Тираж монети – 0,5 тис. шт.




Монета «Графічне позначення рубля у вигляді знака» має форму кола діаметром 20,5 мм. На лицьовій і зворотній сторонах монети є виступаючий кант по колу, бокова поверхня монети рифлена.

На лицьовій стороні монети розташоване рельєфне зображення емблеми Банку Росії – двоголового орла з опущеними крилами, під ним напис півколом «БАНК РОССИИ», є написи: товарний знак монетного двору, верху по колу – номінал монети «ОДИН РУБЛЬ», внизу під лінією, розділеної посередині точкою, – рік карбування монети «2014».

На зворотному боці монети в центрі розташовано рельєфне графічне позначення рубля у вигляді знака, є напис «РУБЛЬ» і стилізований рослинний орнамент у вигляді зігнутої гілки з переплетающимися стеблами.

Тираж монети – 100,0 млн. шт.


«БІЛА КНИГА» НА МОНЕТІ ЛАТВІЇ



Банк Латвії 17 червня 2014 р. випустив в обіг пам'ятну монету, присвячену твору відомого латиського письменника і художника Яніса Яунсудрaбіня (1877 – 1962), який розповідає про своє дитинство.

Монета має прямокутну форму, що імітує книгу зі сторінками і закладкою всередині. Монета виготовлена зі срібла частково з поліруванням, частково з матовим покриттям, має різну висоту з обох сторін.

Монета номіналом 5 євро викарбувана зі срібла 925 проби, вага – 22.00 г., розміри – 35.00 х 35.00 мм, тираж – 5 000. Дизайнер монети – Сандра Крастин.

Банк Латвії реалізує монету за 51,65 євро, ліміт – 3 штуки в одні руки.

На аверсі монети розміщено зображення обкладинки «Білої Книги» Яніса Яунсудрaбіня, декорованої пливуть хмарами. У правій частині обкладинки – напис: LATVIJAS REPUBLIKA, у лівій – рік випуску. У лівій частині монети – міський пейзаж, у нижній частині монети – номінал «5 euro».

На реверсі монети – обкладинка «Білої книги» з написом: Baltā grāmata готичним шрифтом і роком 1914. У правій частині площі монети – ілюстрація з книги – зображення маленького хлопчика і сяючого над ним сонця. У нижній частині монети – факсиміле письменника.

Даний проект – це черговий виклик монетним дворам. Робота настільки складна, що в тендері погодилися брати участь лише два монетних двору – Голландії та Австрії. За словами Марути Бруклі, глави монетного відділу Банку Латвії, австрійці навіть зробили зразок монети, але вартість їх робіт була вище, і в тендері переміг Монетний двір Голландії.


http://ua.museum-of-money.org/
Прикріплення: 0253760.jpg (22.0 Kb) · 4971025.jpg (10.7 Kb) · 5770582.jpg (21.3 Kb) · 9310863.jpg (26.3 Kb) · 6561481.jpg (17.3 Kb)
 
GADДата: Субота, 30.08.2014, 14:22 | Повідомлення # 284
Генералиссимус
Група: Администраторы
Повідомлень: 7661
Нагороди: 7
Репутація: 6
Статус: Десь пішов
40-РІЧЧЯ ПОЧАТКУ БУДІВНИЦТВА БАЙКАЛО-АМУРСЬКОЇ МАГІСТРАЛІ



Банк Росії 23 червня 2014 р. випускає в обіг срібну монету номіналом 25 рублів і золоту монету номіналом 50 рублів серії «40-річчя початку будівництва Байкало-Амурської магістралі».

Срібна монета номіналом 25 рублів (маса дорогоцінного металу в чистоті 155.5 г., проба сплаву 925), золота монета номіналом 50 рублів (маса дорогоцінного металу в чистоті 7.78 г, проба 999) мають форму кола діаметром відповідно, 60.0 мм і 22.6 мм. З лицьового та зворотного боків монет по колу є виступаючий кант.

На аверсі монет у колі, обрамленому намистовим ободком, розташоване рельєфне зображення емблеми Банку Росії – двоголового орла з опущеними крилами, під ним напис півколом БАНК РОССИИ, а також по колу є написи, розділені крапками: номінал монет – ДВАДЦАТЬ ПЯТЬ РУБЛЕЙ, ПЯТЬДЕСЯТ РУБЛЕЙ відповідно , і рік карбування – 2014 г., між ними проставлені позначення металу за періодичною системою елементів Д.І. Менделєєва, проба сплаву для монети номіналом 25 рублів, проба для монети номіналом 50 рублів, товарний знак Санкт-Петербурзького монетного двору і маса дорогоцінного металу в чистоті.

На реверсах монет розташовані:

– срібної монети номіналом 25 рублів – рельєфні зображення робітників, зайнятих укладанням рейок на тлі обрисів лісу, внизу розташована схема Байкало-Амурської магістралі, маються зліва дата «1974» і написи: на схемі – «БАМ», унизу по колу – «НАЧАЛО СТРОИТЕЛЬСТВА»;

– золотої монети номіналом 50 рублів – рельєфні зображення профілів чоловіка і жінки – будівельників Байкало-Амурської магістралі на тлі сопок і залізничного моста через річку, є напис в чотири рядки «40 ЛЕТИЕ НАЧАЛА СТРОИТЕЛЬСТВА БАМ».
Гурт монет рифлений.

Тираж:

– срібної монети номіналом 25 рублів – 1,0 тис. шт.;

– золотої монети номіналом 50 рублів – 0,75 тис. шт.


ЦЕХІН НА МОНЕТІ МАЛЬТИ



25 березня 2014 р. Банк Мальти продовжив тематичну програму, присвячену стародавнім монетам острова. Новий випуск присвячений цехінам.

У центральній частині лицьового боку вигравіруваний герб Мальти. У лівій частині півколом викарбувано напис – «MALTA». У правій частині, також півколом, зазначено рік емісії – «2014». Внизу вказаний номінал – «5 EURO».

На зворотному боці представлений аверс цехіна, відкарбованого в 1530 – 1534 рр. при Великому магістрі Філіппе де Вільє де л'Іль-Адамі (1530 – 1534).

Монета номіналом 5 євро викарбувана із золота 585 проби, має діаметр 11.0 м., масу 0.5 г., тираж – 10 000. Монета викарбувана на монетному дворі Нідерландів.

Після того як орден св. Іоанна перебрався з острова Родос на Мальту, перші його монети на новому місці були викарбувані при Великому магістрі Філіппе де Вільє де л'Іль-Адамі. Карбування цих монет велося за зразком цехіна з Венеції.
Венеціанський цехин, що важив 3,5 грама, був викарбуваний практично з чистого золота і протягом більше 500 років його дизайн залишався без змін. Таким чином, монета вважалася стабільною валютою і приймалася в якості платіжного засобу практично на всьому Середземномор'ї. Більше того, популярність монети сприяла її наслідуванню.

Орден св. Іоанна і раніше випускав власні гроші в наслідування венеціанської монети. Монет, викарбуваних при першому Великому магістрі Мальтійського ордена Філіппе де Вільє де л'Іль-Адамі відомо вельми мало. Приміром, у 2009 році один з його золотих цехінів (Zecchino) був проданий на аукціоні за 28,3 тис. $. Як правило, на одній стороні монети зображувався св. Іоанн – покровитель ордена, який дає прапор Великому магістра, що стоїть на колінах перед ним. На іншій стороні представлена фігура Христа з Євангелієм в руках.


МОНЕТА «ЩАСЛИВА СВИНКА»



Компанія Coin Invest Trust для Республіки Палау виготовила нову міні-монету.
Номінал монети – 1 долар, дорогоцінний метал – золото (чистота – 99,99%), якість карбування – «діамант-анциркулейтед», маса – 0.5 г, діаметр – 11 мм, тираж – 15 000 штук.
Монета має контур свинки. На аверсі викарбувано зображення щита, на якому показано Нептун, русалка, розкритий скриня зі скарбами, троянда вітрів. У верхній частині півколом викарбувано напис – «REPUBLIC OF PALAU». Під написом зображена човен катамаран типу. У нижній частині аверсу вказаний номінал – «1 $».
На реверсі золотої монети показана усміхнена свинка з чотирилистою конюшиною.


100-РІЧЧЯ ВІД ДНЯ НАРОДЖЕННЯ КОНСТРУКТОРА В.Н. ЧЕЛОМЕЯ



30 червня 2014 р. Банк Росії випускає в обіг пам'ятну срібну монету номіналом 2 рублі «100-річчя з дня народження конструктора В.Н. Челомея» серії «Видатні особистості Росії» (маса дорогоцінного металу в чистоті 15.55 г., проба сплаву 925). Монета має форму кола діаметром 33.0 мм.

На лицьовій стороні монети у колі, обрамленому намистовим ободком, розташоване рельєфне зображення емблеми Банку Росії – двоголового орла з опущеними крилами, під ним напис півколом «БАНК РОССИИ», а також по колу є написи, розділені крапками: номінал монети – «ДВА РУБЛЯ» і рік карбування – «2014», між ними проставлені позначення металу за періодичною системою елементів Д.І. Менделєєва, проба сплаву, товарний знак Санкт-Петербурзького монетного двору і маса дорогоцінного металу в чистоті.

На зворотному боці монети розташоване рельєфне зображення В.Н. Челомея на тлі планети Земля, зірок і орбітальної станції, внизу є: напис по колу «В.Н. ЧЕЛОМЕЙ» і дати в два рядки «1914» «1984».

Монета виготовлена якістю «пруф». Тираж монети 3.0 тис. штук.


600 РОКІВ ДИПЛОМАТИЧНИМ ПОЛЬСЬКО-ТУРЕЦЬКИХ ВІДНОСИН



Народний банк Польщі і Турецький державний монетний двір 26 червня 2014 р. випустили дві монети, польську і турецьку, номіналами 20 злотих і 50 лір серії «Історії польських монет Болеслава Кривоустого». Монети продаються в наборі, присвяченому 600-річчю з дня встановлення дипломатичних відносин між Туреччиною та Польщею. У розробці дизайну монет взяли участь дизайнери Туреччини та Польщі в рамках спеціально організованого конкурсу. У Туреччині переможець конкурсу отримав нагороду в розмірі 6000 турецьких лір.

Протягом майже 300 років, починаючи c влади Владислав Ягайло, коли в 1699 році був укладений Карловицький мирний договір, польсько-турецькі відносини чергувалися періодами війни і миру. Тим не менш, протягом всієї історії взаємин, періоди миру були значно більше, ніж періоди війни.

XIX століття – новий етап у дружніх відносин між поляками і турками. Саме тоді Туреччина надала притулок для багатьох політичних засланців і біженців. Найбільший хвиля еміграції до Туреччини збігається з низкою повстань з січня по листопад, та угорської революції 1848 – 1849 рр. Завдяки своїм знанням, військової підготовки та технічної освіти, поляки стали займатися модернізує різних сфер турецького життя. Цей період дружніх польсько-турецьких відносин, який триває і донині залишився набагато сильніше в суспільній свідомості турків, чим більш ранній період конфліктів і воєн.

Монети різного номіналу мають однакові характеристики. Викарбувані зі срібла 925-ї проби (proof), мають вагу 31.1 г., діаметр 38,61 мм. Тираж – 10 000 штук.
Прикріплення: 1734305.jpg (19.8 Kb) · 8152330.jpg (30.0 Kb) · 4958245.jpg (32.3 Kb) · 8251589.jpg (8.3 Kb) · 5332922.jpg (42.4 Kb)
 
GADДата: Субота, 30.08.2014, 14:37 | Повідомлення # 285
Генералиссимус
Група: Администраторы
Повідомлень: 7661
Нагороди: 7
Репутація: 6
Статус: Десь пішов
МОНЕТИ ІСПАНІЇ З ПОРТРЕТОМ ФІЛІПА VI



Офіційно про те, що Король Іспанії Хуан Карлос I прийняв рішення зректися престолу оголосив 2 червня голова уряду королівства Маріано Рахой.
Як заявив Рахой, у зв'язку з зреченням від престолу Хуана Карлоса I починається процес зведення на трон його наступника. Він зазначив, що «відповідно до конституції Іспанії повинен бути прийнятий спеціальний закон, який дозволить зійти на престол спадкоємцю принцу Феліпе». Рахой висловив упевненість в тому, що «іспанський парламент незабаром схвалить цей закон і проголосить принца Феліпе королем Іспанії».
19 червня, новий король Іспанії, прийняв ім'я Філіп VI (Felipe VI), приведений до присяги. Згідно прийнятого на цьому тижні закону, принц Філіп став королем Іспанії опівночі четверга: саме в цей момент підписаний його батьком Хуаном Карлосом I документ про зречення від престолу набув чинності.
На думку експертів, церемонія сходження на престол нового монарха була досить скромною – сьогодні Іспанія переживає економічні труднощі.
У зв'язку з сходженням на іспанський престол нового монарха, очікується випуск другої пам'ятної монети Іспанії цього року на честь престолонаслідування. А на наступний рік заплановано випуск перших монет регулярного випуску з портретом Філіппа IV. Як і колись це будуть монети номіналом 1 і 2 євро.
Також пропонуємо вашій увазі відео-ролик (іспанською мовою) про роботу над дизайном нових іспанських монет.



«ПАМ'ЯТНИКИ АРХІТЕКТУРИ РОСІЇ» НА МОНЕТАХ



Банк Росії 1 липня 2014 р. випускає в обіг монети серії «Пам'ятки архітектури Росії» номіналом 3 рублі c зображенням:

– будинку-музею І.С. Тургенєва в с. Спаське-Лутовинова Орловської області,

– церкви Святого Георгія в с. Дзівгіс Республіки Північна Осетія-Аланія;

номіналом 25 рублів із зображенням Старо-Голутвина монастиря в м. Коломиї Московської області та пам'ятну золоту монету номіналом 1000 рублів, присвячену 300-річчю перемоги російського флоту в Гангутском битві.

На аверсі монет у колі, обрамленому намистовим ободком, розташоване рельєфне зображення емблеми Банку Росії – двоголового орла з опущеними крилами, під ним напис півколом «БАНК РОССИИ», а також по колу є написи, розділені крапками: номінал монети та рік карбування – «2014 г.», між ними проставлені позначення металу за періодичною системою елементів Д.І. Менделєєва, проба сплаву, товарний знак Московського монетного двору і маса дорогоцінного металу в чистоті.

Срібна монета номіналом 3 рублі «Будинок-музей І.С. Тургенєва, Спаське-Лутовиново» (маса дорогоцінного металу в чистоті 31.1 г., проба сплаву 925) має форму кола діаметром 39.0 мм.

На реверсі монети розташовані рельєфні зображення будинку-музею І.С. Тургенєва у Спаському-Лутовинові і нижче – мисливської рушниці, патронташу та мисливської сумки, в центрі є напис в чотири рядки ДОМ-МУЗЕЙ И.С. ТУРГЕНЕВА СПАССКОЕ-ЛУТОВИНОВО».

Бічна поверхня монети рифлена. Тираж – 5,0 тис. штук.

Срібна монета номіналом 3 рублі «Церква Святого Георгія, с. Дзівгіс» (маса дорогоцінного металу в чистоті 31.1 г., проба сплаву 925), має форму кола діаметром 39.0 мм.

На реверсі монети розташоване рельєфне зображення церкви Святого Георгія, є написи по колу: вгорі – «ЦЕРКОВЬ СВЯТОГО ГЕОРГИЯ», внизу – «СЕЛО ДЗИВГИС».

Бічна поверхня монети рифлена. Тираж – 5,0 тис. штук.

Срібна монета номіналом 25 рублів (маса дорогоцінного металу в чистоті 155.5 г., проба сплаву 925), має форму кола діаметром 60,0 мм.

На реверсі розташовані рельєфні зображення Старо-Голутвина монастиря в м. Коломиї Московської області, справа внизу флюгера у вигляді трубящего ангела, є написи: вгорі по колу – «БОГОЯВЛЕНСКИЙ СТАРО-ГОЛУТВИН МОНАСТЫРЬ», внизу на матовому смузі – «КОЛОМНА» і в дві рядки – «МОСКОВСКАЯ ОБЛАСТЬ».

Бічна поверхня монети рифлена. Тираж – 1,5 тис. штук.

Золота монета номіналом 1000 рублів (маса дорогоцінного металу в чистоті 155.5 г., проба 999), має форму кола діаметром 50.0 мм.

На реверсі монети розташовані рельєфні зображення трьох вітрильних кораблів і веслового човна в одному з епізодів Гангутского битви, є написи: вгорі по колу «ГАНГУТ·1714», внизу по колу – «ПОБЕДА РУССКОГО ФЛОТА».
Бічна поверхня монети рифлена. Тираж – 0,25 тис. штук.


«100-РІЧЧЯ ПАНАМСЬКОГО КАНАЛУ» – МОНЕТА СО ПРИХОВАНЕ ЗОБРАЖЕННЯ



Монетний двір Польщі для Острови Ніуе в червні 2014 р. відкарбував пам'ятну монету, присвячену 100-річчю спорудження одного з найважливіших судноплавних каналів світу.

Панамський канал з'єднує Тихий океан з Карибським морем і Атлантичним океаном. Він розташований на Панамському перешийку, його довжина – 81,6 км.
Канал зробив величезний вплив на розвиток судноплавства і економіки в цілому в усьому світі: щорічно через канал проходять близько 17,5 тисяч суден, що несуть понад 203 млн т вантажу.

Номінал монети – 1 новозеландський долар, дорогоцінний метал – срібло 999-ї проби, маса – 1 унція, тираж – до 1999 штук.

На аверсі монети «100-річчя Панамського каналу» в кольорі зображена троянда вітрів – на тлі карти з вказаними на ній Панамським каналом. Вгорі показаний портрет Її Величності Королеви Єлизавети II роботи Ієна Ренк-Бродлі (Ian Rank-Broadley FRBS), під яким викарбувано напис – «ELIZABETH II». Навколо портрета знаходяться написи – «NIUE ISLAND», «2014», «1 DOLLAR». У лівій верхній частині позначена проба срібла – «Ag 999» і зазначена маса монети – «1oz».

На реверсі срібної монети представлений історичний момент переходу першого судна по руслу каналу в 1914 році. У верхній частині реверса зазначено назву монети англійською мовою – «100 YEARS OF THE PANAMA CANAL». Також на монеті є приховане зображення: при зміні кута нахилу змінюється напис – з «1914» на «2014».


ОБ'ЄМНІ МОНЕТИ СОМАЛІ



У пошуках чогось особливого в плані випуску монет, Сомалі презентувала об'ємні монети у вигляді п'яти основних геометричних фігур – конуса, сфери, куба, піраміди і циліндра.

На кожній монеті – тиснений герб Сомалійської, рік випуску – 2014, і номінал – 1 долар. Розміри кожної монети варіюються від 20 до 25 мм. Тираж набору – 1 000.

Ціна набору в інтернет-магазинах – $ 89.50.


ДО 70-РІЧЧЯ D-DAY



Королівський монетний двір Канади в червні 2014 випустив монету «70-річчя D-Day», присвячену річниці вторгнення союзних військ у Нормандію.

Висадка в Нормандії (D-Day) – морська десантна операція, проведена 6 червня 1944 р. в Нормандії під час Другої світової війни силами США, Великобританії, Канади та їхніх союзників проти Німеччини. Була першою частиною стратегічної операції «Оверлорд», що передбачала захоплення союзниками північно-західній Франції.
Зазвичай, аверс представляє портрет правлячого монарха, але ця монета стала винятком. На ній зображений рідкісний портрет правлячого монарха під час Другої світової війни, короля Георга VI.

Реверс в унікальній перспективі, від першої особи, представляє одну зі сцен подій, що розвиваються 6 червня 1944 р. На передньому плані вигравірувані Висаджувати канадські солдати в повному бойовому спорядженні.

Монета 10 доларів зі срібла 999-ї проби (proof), має вагу 15.87 г., діаметр 34 мм. Тираж – 8000 шт.


http://ua.museum-of-money.org/
Прикріплення: 0257755.jpg (18.0 Kb) · 9964849.jpg (28.1 Kb) · 8824179.jpg (17.6 Kb) · 4398037.jpg (22.8 Kb) · 5315955.jpg (13.2 Kb)
 
Форум » ХОБІ,ЗАХОПЛЕННЯ » Нумізматика » Монетні новини
Пошук:

Вверх