П`ятниця, 26.04.2024, 08:26
LEVEL
Головна Реєстрація Вхід
Вітаю Вас, Гость · RSS
[ Нові повідомлення · Учасники · Правила форуму · Пошук · RSS ]
Форум » ХОБІ,ЗАХОПЛЕННЯ » Нумізматика » Монетні новини
Монетні новини
GADДата: Неділя, 05.01.2014, 17:36 | Повідомлення # 256
Генералиссимус
Група: Администраторы
Повідомлень: 7661
Нагороди: 7
Репутація: 6
Статус: Десь пішов
НА МОНЕТАХ ОСТРОВА МЕН З'ЯВИЛИСЬ НОВІ КОТИ



Монетний двір Побджой (Великобританія) для Острову Мен виготовив традиційну монету із зображенням кішок.

Монети, на яких показані кішки, Казначейство Острову Мен випускає з 1988 року. На новій монеті зображені кішки Сноу-шу (англ. – Snowshoe). Ця порода створена шляхом схрещування сіамських кішок з двокольоровими американськими короткошерстими кішками.

Свою назву (у перекладі з англ. – «Снігова туфля») кішки отримали за білі «носочки». Сноу-шу – спокійні й ласкаві блакитноокі кішки, дуже люблячі людей і терплячі до дітей.

Прес-служба Монетного двору Побджой повідомляє технічні характеристики монети, викарбуваної у двох варіантах:

• номінал – 1 крона, дорогоцінний метал – срібло 999-ї проби, якість карбування – «пруф», маса – 28,28 г., діаметр – 38,60 мм, тираж – 1000 штук;

• номінал – 1 крона, метал – мідно-нікелевий сплав, якість карбування – «анциркулейтед», маса – 28,28 г., діаметр – 38,60 мм, тираж – не лімітований.

На аверсі монети «Кішки Сноу-шу» викарбувано портрет Її Величності королеви Великобританії Єлизавети II роботи Ієна Ренк-Бродлі (Ian Rank-Broadley FRBS). Уздовж краю монети розташовані написи, розділені тріскеліонамі, – «ELIZABETH II», « ISLE OF MAN», «2014».

На реверсі, на тлі пролітають птахів, зображена доросла кішка породи Сноу-шу та її кошенята. У нижній частині в два рядки зазначено номінал – «1 CROWN», технічні характеристики і знак монетного двору – «РМ».


НОВІ МОНЕТИ БАНКУ РОСІЇ



Банк Росії 10 січня 2014 р. випускає в обіг срібну монету номіналом 3 рублі «150-річчя Московського зоопарку», золоту монету номіналом 1 000 рублів «Положення про губернські та повітові земських установах від 1 січня 1864 р.», присвячену 150-річчю епохи Великих реформ і пам'ятну монету з недорогоцінних металів номіналом 10 рублів серії «Стародавні міста Росії»: Нерехта, Костромська область.

Аверси монет з дорогоцінних металів однакові – в колі, обрамленом намистовим ободком, розташоване рельєфне зображення емблеми Банку Росії – двоголового орла з опущеними крилами, під ним напис півколом «БАНК РОССИИ», а також по колу є написи, розділені крапками: відповідний номінал монети та рік карбування – «2014 г.», між ними проставлені позначення металу за періодичною системою елементів Д.І. Менделєєва, проба сплаву, товарний знак Московського монетного двору і маса дорогоцінного металу в чистоті.

Срібна монета номіналом 3 рублі (маса дорогоцінного металу в чистоті 31.1 г., проба сплаву 925), має форму кола діаметром 39.0 мм., тираж – 3 000 штук.

На реверсі монети в центрі розташовані рельєфне зображення дикого кота манула – символу Московського зоопарку на тлі головного входу в зоопарк і силуети висотних будівель, під ними є написи – справа у два рядки – «150 ЛЕТ» і нижче – «МОСКОВСКИЙ ЗООПАРК», по колу розташовані силуети тварин.

Золота монета номіналом 1 000 рублів (маса дорогоцінного металу в чистоті 155.5 г., проба 999), має форму кола діаметром 50.0 мм., тираж – 0,25 тисяч штук.

На реверсі монети розташовані рельєфні зображення свитка, на якому є напис в чотири рядки «Положение о губернских и уездных земских учреждениях» і напис у два рядки «1 января 1864 р.» з вензелем Олександра II, гусячого пера, а також зображення символів земського самоврядування в Росії середини XIX століття: печатки мирового посередника, знака земського лікаря, поштової марки, символів правосуддя – колони з короною Російської імперії і написом на ній «ЗАКОНЫ» і торгівлі – жезла Меркурія, силуетів орача, учнів школи, чиновників і прохача, внизу є напис по колу «150 ЛЕТ ЭПОХЕ ВЕЛИКИХ РЕФОРМ».

Монета з недорогоцінних металів має форму кола діаметром 27,0 мм. Монета комбінована, складається з двох частин: диска, виготовленого з металу білого кольору, і зовнішнього кільця, виготовленого з металу жовтого кольору. На лицьовій і зворотній сторонах монети є виступаючий кант по колу. Бічна поверхня монети рифлена з нанесеними написами «ДЕСЯТЬ РУБЛЕЙ», що повторюються двічі, і розділеними зірочками.

На аверсі монети на кільці по колу розміщені написи: у верхній частині – «БАНК РОССИИ», у нижній частині – «2014». Ліворуч і праворуч на зовнішньому кільці розташовані зображення гілки лавра і дуба відповідно, елементи зображення яких переходять на диск. У центрі диска розташовані число «10» і напис «РУБЛЕЙ» під ним, що позначають номінал монети. Усередині цифри «0» є захисний елемент у вигляді числа «10» і написи «РУБ», спостережуваних під різними кутами зору до площини монети. У нижній частині диска розташований товарний знак монетного двору.

На реверсі монети на диску розташоване зображення панорами міста Нерехта, вгорі – зображення герба міста Нерехти, на кільці по колу є написи: у верхній частині – «ДРЕВНИЕ ГОРОДА РОССИИ», у нижній частині – «НЕРЕХТА».

Тираж монети – 5 000 000 штук.


МОНЕТА «ЗЕВС» ВІДКРИЛА НОВУ СЕРІЮ МОНЕТ



Монетний двір Нової Зеландії для Острови Ніуе виготовив першу монету з нової серії «Боги Стародавньої Греції».

На новій монеті показаний Зевс – у давньогрецькій міфології бог неба, грому і блискавок, головний з богів-олімпійців, батько богів і людей. Неодмінними атрибутами Зевса були: щит, двостороння сокира, іноді орел.

За повідомленням прес-служби Монетного двору Нової Зеландії, номінал монети – 5 доларів, дорогоцінний метал – срібло 999-ї проби, якість карбування – «пруф», маса – 2 тройської унції, розмір – 70 x 34 мм, тираж – 2000 штук.

На аверсі монети «Зевс» викарбувано портрет Її Величності королеви Великобританії Єлизавети II роботи Ієна Ренк-Бродлі (Ian Rank-Broadley FRBS). У верхній частині вигравірувані написи – «ELIZABETH II», «NIUE». У нижній частині вказаний рік карбування – «2013» і номінал – «5 DOLLARS».

На реверсі срібної монети зображена статуя сидячого на троні Зевса, біля ніг якого розташувався орел. Цю статую можна побачити у Державному Ермітажі (Санкт-Петербург). У нижній частині вигравірувані написи – «ZEUS» і «GODS OF ANCIENT GREECE» (назва серії монет).


ВОКЗАЛ НЬЮ ЙОРКА ВІДЗНАЧИВ 100-РІЧЧЯ



Найбільшому у світі вокзалу – Центрального вокзалу Нью Йорка – виповнилося 100 років. Мініатюрна копія годин південного фасаду Центрального вокзалу (Grand Central) прикрашає нову срібну монету, викарбувану тиражем 1913 штук в 2013 році.

Ця монета почала серію «Вікна історії», схожу по концепції з монетами серії «Вітражі небесні». Їх відрізняє наскрізна скляна кольорова вставка, але в новій серії на склі малюнок також прикрашений золотом (як в оригінальних годинах на Нью-Йоркському вокзалі). Творців монети надихнули ексклюзивні фасадні години роботи Тіффані, найбільший і найдорожчий створений під цим знаменитим брендом об'єкт.

Для Центрального вокзалу американської столиці були створені годинник діаметром більше чотирьох метрів. Годинник є частиною скульптурної групи «Траснспорт», найбільшої в світі на момент створення. Центральний вокзал Нью Йорка займає площу 19 гектарів і управляє роботою сотні залізничних шляхів, він і сьогодні в Книзі рекордів Гіннесса значиться як найбільший вокзал світу.
Срібло 925 проби і 24-каратне золото, складна композиція барвистих відтінків скляної вставки передають колорит оригіналу і не залишать нікого байдужим.

Стрілки годинника показують час 00 годин 01 хвилина – історичний момент відкриття грандіозного Grand Central. Це початок історії красивого, величного і в той же час затишного вокзалу, улюбленого багатьма нью-йоркців та гостями міста, відомого по безлічі знятих тут художніх фільмів.

Монета номіналом 10 доларів викарбувана зі срібла 925 проби, має діаметр 50 мм., вага 50 г., тираж – 1913.

Монета в рамці з силіконовим центром і пергаментним декором, супроводжується сертифікатом автентичності з інформацією про її дизайн.

Офіційний імпортер цих монет в Україну Банк ЮНЕКС.


МОНЕТА «ЧЕРВОНИЙ КІНЬ»




Острови Кука в 2014 році випустять одну з найкрасивіших і запам'ятовуються монет на честь Року Коні – «Червоний кінь». Монета стала четвертою у серії «Перламутр» (Mother of Pearl).

Аверс монети традиційний: портрет королеви Єлизавети II і написи: «ELIZABETH II», «COOK ISLANDS» і рік випуску «2014».

На реверсі на червоному перламутрі зображена голова коня. Навколо вигравірувані написи: «YEAR OF THE HOURSE» і «50 DOLLARS».

Монета 50 доларів зі срібла 999-ї проби (proof) має вагу 155.5 г., діаметр 65 мм. Тираж – 888 штук.


Джерело: http://ua.museum-of-money.org
Прикріплення: 1991199.jpg (13.2 Kb) · 6333196.jpg (21.7 Kb) · 6308102.jpg (11.7 Kb) · 5042422.jpg (27.6 Kb) · 4681182.jpg (20.7 Kb)
 
GADДата: Неділя, 12.01.2014, 14:53 | Повідомлення # 257
Генералиссимус
Група: Администраторы
Повідомлень: 7661
Нагороди: 7
Репутація: 6
Статус: Десь пішов
НОВІ ОБІГОВІ МОНЕТИ БОТСВАНИ



Банк Ботсвани представив новий тип обігових монет. За винятком деяких деталей, зображення на монетах залишилося колишнім, але змінилися їх технічні характеристики.

5 тхебе – замість сталі, плакованої міддю, монета викарбувана зі сталі, плакованої нікелем, діаметр 18.00 мм замість 16.90 мм.

10, 25 і 50 тхебе також стали більшими – 20.00, 22.00 і 24.00 мм. відповідно.

1 пулу стала більше – 26.00 мм замість 23.50 мм., зображення на реверсі доповнилося елементами ландшафту.

2 пули – замість семикутної монети зі сталі, плакованої латунно-нікелевим сплавом, тепер можна побачити круглу біметалічну монету.

5 пул також стали більшими – 28.00 мм. замість 23.40 мм.


«ГІАЦИНТОВИЙ АРА» ПРЕДСТАВИВ УНІКАЛЬНУ СЕРІЮ МОНЕТ



Монетний двір Польщі в грудні 2013 відкарбував монету із серії «Зникаючі види тварин», присвячену рідкісним видам тваринного світу, що перебувають під загрозою зникнення.

На новій монеті зображений гіацинтовий ара – один з найбільших видів папуг (деякі особини в довжину досягають 95 см, причому близько половини припадає на хвіст).

Забарвлення оперення цього виду папуг – кобальтово-синя. Голос дуже голосний, чутний на досить великих відстанях (1 – 1,5 км). Тривалість життя – до 70 – 90 років.

Гіацинтовий ара знаходиться під загрозою зникнення. Занесений до Червоної книги. У дикій природі налічується всього близько 7000 особин.

Номінал монети – 1 долар, дорогоцінний метал – срібло 999-ї проби, якість карбування – «пруф», маса – 17.50 г, діаметр – 38.61 мм, тираж – 2000 штук. Емітент – Острів Ніуе.

На аверсі монети «Гіацинтовий ара» у центрі зображено дерево, на листі якого видно силуети тварин, яким будуть присвячені монети з даної серії. У верхній частині монети розташовано портрет Її Величності королеви Великобританії Єлизавети II. Під ним – фірмовий знак Монетного двору Польщі («M/W»). Також угорі півколом вигравірувані написи – «ELIZABETH II» і «NIUE ISLAND». Зліва зазначено рік – «2014». Внизу позначений номінал – «1 DOLLAR» і вказана проба срібла – «Ag 999».

На реверсі срібної монети в центрі, на тлі стилізованих заростей рослин, знаходяться багатобарвні зображення двох Гіацинтове ара. Нижче показана карта світу, на якій вказано місце проживання птиці (для цього використаний кристал Сваровскі). По колу вигравірувані написи: «ENDANGERED ANIMAL SPECIES» (назва серії монет) і «HYACINTH MACAW» (назва монети).


КВОТЕРИ США 2014 РОКУ, ПРИСВЯЧЕНІ НАЦІОНАЛЬНИМ ПАРКАМ США



Монетний двір США опублікував дизайн п'яти нових квотерів, які будуть випущені в 2014 році. Монети присвячені Національним паркам країни.

Програмою Монетного двору передбачена щорічна (за винятком 2021) карбування п'яти видів монет із зображенням Національних парків або інших природних об'єктів, по одному для кожного штату, федерального округу і території.

На аверсі монет серії зображено портрет Джордж Вашингтона у відновленій версії зображення, що використовувався для четвертаків 1932 – 1998 рр.
На реверсі монет серії зображена панорама Національного парку або які-небудь пам'ятки.

Монети викарбувані з мідно-нікелевого сплаву, мають діаметр 24.25 мм., вагу 5.67 г., товщина – 1.75 мм., рифлений гурт.
Порядок випуску монет:

27 січня 2014 р. – Національний парк Грейт-Смокі-Маунтин,

7 квітня 2014 р. – Національний парк Шенандоа,

9 червня 2014 р. – Національний парк Арки,

25 серпня 2014 р. – Національний парк Грейт-Санд-Дьюнс,

3 листопада 2014 р. – Національний парк Еверглейдс.


МОНЕТА У ФОРМІ ЕЙФЕЛЕВОЇ ВЕЖІ



Монетний двір Побджой (Великобританія) представив монету, присвячену 125-річної річниці завершення будівництва Ейфелевої вежі.

Ейфелева вежа (фр. – La tour Eiffel) – символ Франції, архітектурна пам\'ятка Парижа, названа на честь свого конструктора Гюстава Ейфеля.
Будівництво вежі велося з 1887 по 1889 рр., вона служила вхідною аркою паризької Всесвітньої виставки 1889 року. Знести вежу планувалося через 20 років після виставки, проте від цієї ідеї пізніше відмовилися, тому на вежі було встановлено радіоантени.

Виготовлено два варіанти монети «125 років Ейфелевої вежі». Прес-служба Монетного двору Побджой повідомляє їх технічні характеристики:

• номінал монети – 1 долар, метал – посріблений нікель, якість карбування – «анциркулейтед», маса – 14.60 г., розмір – 80.60 x 37.40 мм, тираж – не лімітований;

• номінал монети – 10 доларів, дорогоцінний метал – срібло 999-ї проби, якість карбування – «пруф-лайк», маса – 31.103 г., розмір – 80.60 x 37.40 мм., тираж – 5 000 штук.

На аверсі монети викарбувано портрет Її Величності королеви Великобританії Єлизавети II роботи Ієна Ренк-Бродлі (Ian Rank-Broadley FRBS). Вигравірувані написи: вертикально – «BRITISH VIRGIN ISLANDS 2014», півколом – «ELIZABETH II». На реверсі зазначений номінал.


Джерело: http://ua.museum-of-money.org
Прикріплення: 4923437.jpg (28.1 Kb) · 1321155.jpg (20.0 Kb) · 1853672.jpg (23.7 Kb) · 0135978.jpg (9.9 Kb)
 
GADДата: Четвер, 16.01.2014, 23:34 | Повідомлення # 258
Генералиссимус
Група: Администраторы
Повідомлень: 7661
Нагороди: 7
Репутація: 6
Статус: Десь пішов
ГІМН ЛЮКСЕМБУРГУ



Королівський монетний двір Нідерландів (Утрехт) 7 листопада 2013 р. представив заключну пам'ятну монету Люксембургу, присвячену національному гімну.
За рішенням Центрального банку Люксембургу, тираж монети склав 700 000 прим. в ролах.

На її національної стороні традиційно зображений профільний портрет Великого Герцога Анрі і рядки самого гімну. Зверху вигравірувано назва вірша, що став національним гімном герцогства «Ons Hémécht». Внизу вказано назву держави-емітента «LËTZEBUERG», а також рік емісії «2013», розташований між знаком Директора Королівського монетного двору в Утрехті Maarten Brouwer (вітрильник, ліворуч) і знаком самого монетного двору Нідерландів (посох Меркурія, справа). По колу зовнішнього кільця розташовані 12 зірок Європейського союзу.

Монета 2 євро з біметалу має вагу 8.5 г., діаметр 25.75 мм. Тираж – 700 000 (UNC), 17 500 (BU, в т.ч. 10 000 Coincard), 2 000 (Proof) штук.
Гімном Люксембургу є частина вірша Мішеля Ленца (Michel Lentz) «Ons Hémécht» («Наша батьківщина»), написаного на люксембурзькому мовою в 1859 році. Вони були покладені на музику Жана-Антуана Цінненом (Jean-Antoine Zinnen) в 1864 році. Пісня була вперше виконана 5 червня 1864 р. в Еттельбрюке. Стих отримав офіційний переклад на інші мови Люксембурга – німецька та французька. Офіційно перша і остання (4-а) строфи Ons Heemecht були прийняті в якості національного гімну Люксембургу в 1895 році
.

НОВІ МОНЕТИ ЧЕЧЕНСЬКОЇ РЕСПУБЛІКИ



Побачив світ новий неофіційний набір монет Чеченської Республіки.

На аверсі монет зображено герб Чеченської Республіки Ічкерії, заснований 28 жовтня 1991 р. – лежачий вовк ("борз") під місяцем, внизу – національний орнамент "тутта", весь малюнок вписаний в півмісяць, в нижній частині якого 9 п'ятикутних зірок, що символізують дев'ять головних чеченських кланів (тейпов). Вовк позначає гордість, відвагу і свободу чеченського народу, а півмісяць – вірність чеченців ісламу.

На реверсах монет зображено представників фауни: 10 копійок – змія, 20 копійок – павук, 50 копійок – ящірка, 1 рубль – сова, 2 рубля – їжак, 5 рублів – ведмідь, 10 рублів – черепаха, 25 рублів – тигр.

ЧЕРЕЗ ТИЖДЕНЬ В НІДЕРЛАНДАХ З'ЯВЛЯТЬСЯ МОНЕТИ НОВОГО ТИПУ



З 7 січня на сайті Королівського монетного двору Нідерландів почалася підписка на першому нумізматичні набори з портретом нового короля Нідерландів – Віллема-Олександра.
Вже 23 січня перші щасливчики стануть володарями першого набору 2014 року в якості карбування Brilliant Uncirculated. Його тираж складе 25 тисяч примірників. Очікується, що на нього буде вельми високий попит.

Крім того протягом року з'являться інші набори:

– 5 травня тиражем 5 000 буде випущений набір в якості Proof. До його складу також увійде спеціальна пам'ятна монета 2 євро, тема якої буде оголошена пізніше.

– У березні 2014 року, тиражем 10 000, в якості Proof вийде набір «Зміна трону». До його складу також увійдуть дві половини шестикутного медальйона.

Крім того в квітні вийде традиційний збір набір від Бенілюксу, в який увійдуть монети цього союзу, що включає Бельгію Нідерланди і Люксембург. Примітно, що в цьому випуску в двох державах повністю оновився дизайн у зв'язку зі зміною монарха – Бельгії та Нідерландах. Тираж – 10 000.

А як же монети в обігу? 22 січня відбудеться урочисте карбування нових монет у присутності короля Віллема-Олександра (такі церемонії на Королівському монетному дворі Нідерландів не рідкість). Наступного дня, 23 січня, нові голландські монети євро будуть введені в оборот.

Ще в поточному році запланований один нестандартний випуск. 2 роки тому до Євро-2012 був викарбуваний так званий «Помаранчевий цент щастя», і після приголомшуючого успіху минулого випуску, монетний двір вирішив продовжити традицію. Цього разу щасливий цент повинен принести удачу на таких міжнародних спортивних подіях як Зимові Олімпійські ігри в Сочі і Чемпіонаті світу з футболу в Бразилії. Монета з'явиться на початку лютого, тираж буде визначено пізніше.


У ЕСТОНІЇ З'ЯВИЛАСЯ ОЛІМПІЙСЬКА МОНЕТА



Королівський монетний двір Нідерландів для Естонії виготовив монету, присвячену участі естонських спортсменів у XXII зимових Олімпійських іграх у Сочі.

Номінал монети – 10 євро, дорогоцінний метал – срібло 925-ї проби, маса – 28.28 г., діаметр – 38.61 мм., тираж – 7 500 штук. Дизайнер – Taavet Kohal.

На аверсі монети «Естонська олімпійська збірна – Сочі 2014» викарбувано герб країни, під яким викарбувано напис – «EESTI VABARIIK» (Естонська Республіка) і вказано рік карбування монети – «2014». Уздовж краю монети розташований стилізований орнамент.

На реверсі срібної монети зображено стилізовану композицію – «морозні» візерунки на склі. Праворуч позначений номінал. У нижній частині показані олімпійські кільця, полум'я від олімпійського вогню, а також викарбувано напис – «ESTONIA».


ОПРИЛЮДНЕНО ДИЗАЙН ЄВРОМОНЕТ ВАТИКАНУ ЗРАЗКА 2014 РОКУ



Напередодні Нового року, Держава-місто Ватикан представило монети регулярного карбування нового зразка, емісія яких розпочнеться з 2014 року.

Нагадаємо, поява нового типу монет євро Ватикану пов'язано з відходом на спокій Бенедикта XIV і обранням нового тата – Франциска. На нових монетах представлений портрет папи римського Франциска в різних ракурсах.


Джерело: http://ua.museum-of-money.org
Прикріплення: 5188935.jpg (16.7 Kb) · 0749432.jpg (62.2 Kb) · 3940711.jpg (33.4 Kb) · 0365530.jpg (11.7 Kb) · 6589560.jpg (23.0 Kb)
 
GADДата: Вівторок, 21.01.2014, 22:46 | Повідомлення # 259
Генералиссимус
Група: Администраторы
Повідомлень: 7661
Нагороди: 7
Репутація: 6
Статус: Десь пішов
НОВИЙ ТИП МОНЕТ СОЮЗУ КОМОРСЬКИХ ОСТРОВІВ



Паризький монетний двір (Франція) в 2013 р. випустив новий тип обігових монет для Союзу Коморських островів. Випуск приурочений 30-річчю Центрального банку Коморських островів і валютному співробітництву з Францією.

Набір монет складається з 25, 50 і 100 франків, випущених з легованої сталі. Крім того, з 2 січня 2014 р. в обіг введено новий номінал – біметалічна монета номіналом 250 франків.

Дизайн трьох перших номіналів залишився незмінним. У центральній частині аверсу 250 франків зображений прапор країни: у півмісяці чотири зірки (чотири головних острови, на яких до 1912 року було по султану); в лівій частині монети – орнамент, в правій частині монети – дати: 1981 – 2011, нижче – напис арабською мовою. У центрі реверсу, в обрамленні орнаменту – номінал в два рядки: 250 / FRANCS, нижче – рік випуску, з обох сторін обрамлений чотирма зірочками. У верхній частині монети напис півколом: BANQUE CENTRALE DES COMORES.


«СВІТАНОК НОВОЇ ЕРИ» ІЗ СРІБЛА І НІОБІЮ



Монетний двір Австрії 22 січня 2014 р. почне продаж нової біметалічною «революційної» монети.

Номінал монети – 25 євро, метал – срібло 900-ї проби і ніобій, якість карбування – «спеціальний анциркулейтед», загальна маса монети – 16.50 г., маса срібла – 9 г., діаметр – 34 мм, тираж – 65 000 штук. Дизайнер – Helmut Andexlinger.

Співробітники Монетного двору Австрії позиціюють цю монету як інноваційну: вперше в даній серії біметалевих монет використаний ніобій двох різних відтінків – синього і зеленого.

На аверсі монети «Світанок нової ери» в центрі зображено структура молекули ДНК (дезоксирибонуклеїнової кислоти), подвійна спіраль ДНК, медичні символи – колба, мікроскоп, кадуцей. Також вигравірувані написи – «DNA» (Deoxyribonucleic acid, ДНК) і «RNA» (Ribonucleic acid, РНК – рибонуклеїнова кислота): ДНК, РНК і білки – три основні молекули, що містяться в клітинах всіх живих організмів. У верхній частині монети, зліва направо, вигравірувані написи – «25 EURO», «REPUBLIK ÖSTERREICH», «2014». У нижній частині півколом викарбувано напис – «EVOLUTION» («Еволюція»). Однак стилізовану композицію – півколо і подвійна спіраль ДНК – сприймаються, як буква «R». У цьому випадку слово «еволюція» перетворюється на слово «революція» – «® EVOLUTION».

На реверсі монети показана історія еволюції людини і різноманітних форм життя на Землі (теорія Ч. Дарвіна).


НОВІ ОБІГОВІ МОНЕТИ ТУНІСУ



Центральний банк Тунісу в 2013 р. випустив обігові монети нових номіналом – у 200 міллімів і 2 динара.

У центрі аверсу монети меншого номіналу, в колі, розміщено напис арабською мовою: ЦЕНТРАЛЬНИЙ БАНК ТУНІСУ, нижче – номінал арабською мовою за Хіджрою і Григоріанським стилем. По краю монети – орнамент.

У центрі реверсу – номінал в два рядки. По краю монети – орнамент.

Монета викарбувана з мідно-нікелевого сплаву, має діаметр 29.00 мм., вага – 9.40 г., рифлений гурт.амлений лавровими гілками. У верхній частині монети напис півколом арабською мовою: ЦЕНТРАЛЬНИЙ БАНК ТУНІСУ. У центрі реверсу – панорама міста, внизу – цифра "2" і номінал арабською мовою; у верхній частині монети – арабський напис.
Монета викарбувана з мідно-нікелевого сплаву, має діаметр 29.40 мм., вага – 11.20 г., гладкий гурт.


ОГОЛОШЕНО ЦІНИ НА МОНЕТУ «МОРСЬКИЙ КОНИК»



Монетний двір Побджой (Великобританія) на замовлення скарбниці Британських Віргінських островів відкарбував монету із зображенням морського коника.
Виготовлено три варіанти монети «Морський коник». Прес-служба Монетного двору Побджой повідомляє їх технічні характеристики:

• номінал монети – 1 долар, метал – мідно-нікелевий сплав, якість карбування – «анциркулейтед», маса – 28.28 г., діаметр – 38.60 мм, тираж – не лімітований;

• номінал монети – 5 доларів, метал – титан бірюзового кольору, маса – 10 г., діаметр – 36,10 мм., тираж – 5 000 штук;

• номінал монети – 10 доларів, дорогоцінний метал – срібло 925-ї проби, якість карбування – «пруф», маса – 28.28 г., діаметр – 38,60 мм., тираж – 10 000 штук.

На аверсі монети «Морський коник» викарбувано портрет Її Величності королеви Великобританії Єлизавети II роботи Ієна Ренк-Бродлі (Ian Rank-Broadley FRBS). Уздовж краю монети півколом вигравірувані написи: «BRITISH VIRGIN ISLANDS», «QUEEN ELIZABETH II», «2014».

На реверсі зображений морський коник серед водоростей а також вказано номінал монети.

Монету «Морський коник» можна купити на Монетному дворі Побджой за наступними цінами:

• 58,29 фунтів стерлінгів – вартість срібної монети,

• 37,46 фунтів стерлінгів – вартість монети з титану,

• 12,46 фунтів стерлінгів – вартість мідно-нікелевої монети.


Джерело: http://ua.museum-of-money.org
Прикріплення: 6480117.jpg (24.3 Kb) · 3482610.jpg (16.0 Kb) · 1017112.jpg (22.6 Kb) · 3312587.jpg (13.2 Kb)
 
GADДата: Неділя, 02.02.2014, 21:52 | Повідомлення # 260
Генералиссимус
Група: Администраторы
Повідомлень: 7661
Нагороди: 7
Репутація: 6
Статус: Десь пішов
ЧОТИРИ СЕЗОНУ



Щороку з 1999 року США випускають барвистий набір монет з темою «Чотири сезони».

Аверс монет традиційний – герб США і написи: «UNITED STATES OF AMERICA • 1 OZ. FINE SILVER – ONE DOLLAR • ».
У 2013 році серія починається з весни, а потім йдуть літо, осінь і зима. На реверсі монет зображено одну з пір року на барвистому тлі, на якому представлені знакові символи кожної пори року.

Набір викарбуваний низьким тиражем – всього 2 000 штук, має красиву упаковку і сертифікат справжності. Такий набір стане відмінним подарунком не тільки нумізмату!
Монети по 1 долару зі срібла 999-ї проби (BU) мають вагу 31.10 г., діаметр 40.60 мм.


ВИКАРБУВАНІ ЛИТОВСЬКІ ЄВРОМОНЕТИ



Навесні з'ясується, чи дозволять Литві приєднатися до єврозони. У разі, якщо буде дано зелене світло, на Монетному дворі Литви вже цього літа почнуть карбувати литовські євро. Як виглядатимуть нові гроші вже можна побачити у вільнюському Музеї грошей.

У 2006 році до участі в конкурсі зі створення національної боку евромонет запросили найвідоміших литовських художників. Однак тоді через високу інфляцію євро ввести не вдалося.
Як розповів глава Музею грошей Відмантас Лаурінавічюс, після розгляду пропозицій художників комісія вибрала і нагородила п'ять кращих робіт.

Нагадаємо, що одна сторона евромонет для всіх країн однакова, на іншій – країнам дозволено вирішувати, що зобразити на своєму боці.

Перше місце на конкурсі дісталося Антанасу Жукаускасу. Пізніше правління Банку Литви затвердило запропонований проект.

«Це був Вітіс. Ми отримали різні пропозиції, що це могли бути різні архітектурні об'єкти – Кафедральний собор, Вежа Гедемінаса, Костел Св. Анни, але ми все-таки думали, що кращим вибором було б те, з чим Литву ідентифікують століттями. Це Вітіс, сформований в XVI столітті, як геральдичний знак великих князів литовських. Наприклад, Кафедральний собор ми не можемо порівняти з римським Колізеєм, який знають у всьому світі. Він не був би так видно і пізнаваний серед інших монет», – говорив В. Лаурінавічюс.

Інші художники запропонували і більш трансформовані проекти Вітіса. Наприклад, Пятрас Репшіс, що зайняв на конкурсі п'яте місце, запропонував три різних варіанти Вітіса – на монетах в 1, 2 і 5 і 10, 20 і 50 центів і 1, 2 євро національна сторона могла б бути різною.

Після оголошення переможців конкурсу та затвердження Банком Литви проекту на Монетному дворі Литви були викарбувані близько 10 000 литовських евромонет. Майже всі вони в даний момент зберігаються на монетному дворі. Якщо з наступного року Литві вдасться ввести євро, влітку почнуть карбувати нові монети.


У ПОЛЬЩІ ПРЕДСТАВИЛИ МОНЕТУ «СІАМСЬКІ КІШКИ»



Монетний двір Польщі в січні 2014 р. відкарбував срібну монету із зображенням сіамської кішки.
За повідомленням прес-служби Монетного двору Польщі, номінал монети – 1 новозеландський долар, дорогоцінний метал – срібло 999-ї проби, маса – 17.50 г., діаметр – 38.61 мм., тираж – 1500 штук. Прикраса – цифровий друк.

На аверсі монети «Сіамська кішка» в центральній частині монети розташований профільний портрет Її Величності королеви Єлизавети II. Нижче вказані проба срібла – «Ag 999» і фірмовий знак Монетного двору Польщі – «M/W». По колу вигравірувані написи – «ELIZABETH II», «NIUE ISLAND», «1 DOLLAR», «2014». Уздовж краю монети знаходиться намистовий обід.

На реверсі срібної монети на передньому плані розташоване багатобарвне зображення сіамської кішки, очі якої декоровані кристалами Сваровські. В якості фону вибрано рельєфне зображення сіамської кішки. У верхній частині реверса в два рядки півколом вигравірувані написи: «SIAMESE CAT» і «KOT SYJAMSKI» (назва кішки англійською та польською мовами). Також на реверсі знаходяться декоративні елементи у вигляді слідів котячих лапок.

Дана монета викарбувана в серії «Друзі людини – кішки».


КАНАДА ВИПУСТИЛА МОНЕТУ ДО СОЧИНСЬКОЇ ОЛІМПІАДИ



Представив її президент монетного двору Канади Йен Беннетт. Він зазначив, що, зберігши її, канадці можуть побажати спортсменам-співвітчизникам вдалого виступу в Сочі. Всього викарбовано 5 млн. таких монет.

У монету для щастя в Канаді вірять з Олімпіади 2002 р., яка пройшла в Солт-Лейк-Сіті. Тоді фахівець з канадського Едмонтону Трент Еванс, який брав участь у підготовці льоду на хокейній арені вморозив в центральному колі вкидання шайби однодоларову монету і розповів про це гравцям чоловічої та жіночої хокейних збірних Канади безпосередньо перед початком змагань. Обидві команди завоювали «золото».


Джерело: http://ua.museum-of-money.org
Прикріплення: 4722577.jpg (37.4 Kb) · 6135871.jpg (15.9 Kb) · 2071862.jpg (12.7 Kb) · 2892527.jpg (7.5 Kb)
 
GADДата: Вівторок, 04.02.2014, 21:08 | Повідомлення # 261
Генералиссимус
Група: Администраторы
Повідомлень: 7661
Нагороди: 7
Репутація: 6
Статус: Десь пішов
КОВЧЕГ ЗАВІТУ



Монетний двір Польщі для Острова Ніуе в грудні 2013 р. представив монети з серії «Загадки історії».
Дана серія присвячена найбільш загадковим предметам, навколо яких протягом десятиліть і століть виникало безліч легенд, міфів і захоплюючих історій. Втрачені, знищені, незнайдені – вони от уже протягом багатьох років пожадані для багатьох, що прагнуть розгадати їх загадку. Ковчег Завіту є третьою темою цієї виняткової колекції після Бурштинової кімнати і Святого Грааля.

Дизайн монет однаковий. Аверс представляє біблійну сцену за участю короля Давида, який радісно танцює під час перенесення священного ковчега до Єрусалиму. У верхній частині розташований профільний портрет Її Величності Королеви Єлизавети II. По колу – написи: «ELIZABETH II», «NIUE ISLAND», «2013», і відповідний номінал «100 DOLLARS» або «2 DOLLARS».

Реверс прикрашений картиною «Ієрихонські труби» (1415 – 1420) французького художника Жана Фуке. По колу – назва монети англійською мовою «ARK OF THE COVENANT» (Ковчег Заповіту). У лівій частині – вставка з лазуриту.

Монета 100 доларів із золота 999-ї проби (proof) має вагу 28.35 г., діаметр 40 мм. Тираж – 150 штук.

Монета 2 долари зі срібла 925-ї проби (proof має вагу 28,35 г., діаметр 50 мм. Тираж – 500 штук.

Дизайнери – Доброхна Сураевска і Тадеуш Тхужевскі.


«ДУБЛОН БРАШЕРА» ПРОДАЛИ БІЛЬШ НІЖ ЗА 4,5 МЛН ДОЛАРІВ



Heritage Auctions повідомляє про продаж на торгах, що відбулися на початку січня 2014 року, однією з рідкісних монет світу – першої золотої монети, виготовленої в США і яка має доларовий номінал. Її купили за 4 млн 582 тисяч 500 доларів.

Автором цієї монети є сусід Джорджа Вашингтона ювелір Ефраїм Брашер, який в 1787 році вручну виготовив декілька пробних примірників. Їх він доклав до заяви, адресованої адміністрації Нью-Йорка, в якої просив видати йому дозвіл на карбування монет. Однак міська влада з якихось причин відмовили йому в цьому.
Тим не менш, з плином часу ці пробні монети (їх збереглося всього 6 штук) стали справжнім нумізматичним скарбом. Вони отримали назву «дублони Брашера», тому важили стільки ж, скільки іспанські золоті дублони, що мали широке ходіння в колоніальній Америці.
У 1787 році такий золотий «дублон Брашера» масою 26.66 г. оцінювався в 15 доларів.

На аверсі золотої монети зображений орел, у нижній частині вказаний рік – «1787». У верхній частині півколом написано – «E PLURIBUS UNUM».

На реверсі зображено схід сонця, промені якого пробиваються через низку гірських вершин. Трохи нижче вигравірувано ім\'я ювеліра – «BRASHER». Уздовж краю монети розташовано напис – «NOVA EBORACA COLUMBIA EXCELSIOR».

На монеті, проданої на торгах Heritage Auctions, ініціали Брашера («Е.В») розташовані на аверсі зліва, на крилі орла.
Самим рідкісним екземпляром з цих пробних монет вважається той, на аверсі якого ініціали «Е.В» знаходяться на грудях орла. У 2004 році ця монета була продана приблизно за 3 млн доларів, а в 2011 році за неї заплатили вже 7,4 млн доларів.


НОВІ МОНЕТИ БАНКУ РОСІЇ



Банк Росії 3 лютого 2014 р. випускає в обіг дві срібні монети номіналом 1 рубль серії «Історія російської авіації»; срібну монету номіналом 3 рублі «Храм Святителя Миколи Чудотворця, м. Москва» серії «Пам'ятки архітектури Росії»; срібну монету номіналом 25 рублів «Сенатський палац (Матвій Федорович Казаков)» серії «Архітектурні шедеври Росії» і пам'ятну монету з недорогоцінних металів номіналом 10 рублів «Пензенська область» серії «Російська Федерація».

Аверс монет однаковий: у колі, обрамленому намистовим ободком, розташоване рельєфне зображення емблеми Банку Росії – двоголового орла з опущеними крилами, під ним напис півколом «БАНК РОССИИ», а також по колу є написи, розділені крапками: номінал монет і дата – «2014 р.», між ними проставлені позначення металу за періодичною системою елементів Д.І. Менделєєва, проба сплаву, товарний знак Санкт-Петербурзького монетного двору і маса дорогоцінного металу в чистоті.
Срібні монети номіналом 1 рубль (маса дорогоцінного металу в чистоті 7,78 г., проба сплаву 925) мають форму кола діаметром 25,0 мм., тираж по 5,0 тис. штук кожного виду.

На реверсах розташовані:

– однієї монети – рельєфне зображення літака Як-3 на тлі виконаних в кольорі сегментів вгорі і внизу, є написи: вгорі по колу – «ИСТОРИЯ РУССКОЙ АВИАЦИИ», під літаком – «ЯК-3»;

– другої монети – рельєфне зображення літака Бе-200 на тлі виконаних в кольорі сегментів вгорі і внизу, є написи: вгорі по колу – «ИСТОРИЯ РУССКОЙ АВИАЦИИ», під літаком – «БЕ-200».

Срібна монета номіналом 3 рублі (маса дорогоцінного металу в чистоті 31,1 г., проба сплаву 925), має форму кола діаметром 39,0 мм.

На реверсі монети розташоване рельєфне зображення храму Святителя Миколи Чудотворця, є написи: вгорі в шість рядків – «ХРАМ СВЯТИТЕЛЯ НИКОЛАЯ ЧУДОТВОРЦА», внизу – «МОСКВА».

Тираж монети 3,0 тис. штук.

Срібна монета номіналом 25 рублів (маса дорогоцінного металу в чистоті 155,5 г., проба сплаву 925) має форму кола діаметром 60,0 мм.

На реверсі монети ліворуч на матовому полі розташовані рельєфні зображення портрета архітектора М.Ф. Казакова, Сенатського палацу в Московському Кремлі і нижче виконане в кольорі зображення капітелі, ліворуч і праворуч від портрета – контурні зображення креслень Храму Святих Косми і Даміана на Маросейці і домової Церкви Святого царевича Димитрія в Голіцинськой лікарні, під портретом є напис – «М.Ф. КАЗАКОВ».

Тираж монети 1,5 тис. штук.

Монета з недорогоцінних металів має форму кола діаметром 27,0 мм. Монета комбінована, складається з двох частин: диска, виготовленого з металу білого кольору, і зовнішнього кільця, виготовленого з металу жовтого кольору. На лицьовій і зворотній сторонах монети є виступаючий кант по колу. Бічна поверхня монети рифлена з нанесеними написами «ДЕСЯТЬ РУБЛЕЙ», що повторюються двічі, і розділеними зірочками.

На аверсі монети на кільці по колу розміщені написи: у верхній частині – «БАНК РОССИИ», у нижній частині – «2014». Ліворуч і праворуч на зовнішньому кільці розташовані зображення гілки лавра і дуба відповідно, елементи зображення яких переходять на диск. У центрі диска розташовані число «10» і напис «РУБЛЕЙ» під ним, що позначають номінал монети. Усередині цифри «0» є захисний елемент у вигляді числа «10» і написи «РУБ», спостережуваних під різними кутами зору до площини монети. У нижній частині диска розташований товарний знак монетного двору.

На реверсі монети на диску розташоване зображення герба Пензенської області, на кільці по колу є написи: у верхній частині – «РОССИЙСКАЯ ФЕДЕРАЦИЯ», у нижній частині – «ПЕНЗЕНСКАЯ ОБЛАСТЬ».

Тираж монети 10,0 млн. шт.



ЗВІРОБІЙ ЧОТИРИКРИЛИЙ НА МОНЕТАХ БІЛОРУСІ




Національний банк Республіки Білорусь 26 грудня 2013 р. випустив в обіг пам'ятні монети «Звіробій чотирикрилий».

Монета номіналом 20 рублів викарбувана зі срібла 925-ї проби, якість карбування – «пруф», маса монети – 33.63 г., маса срібла в чистоті – 31.1 г., діаметр – 38.61 мм, тираж – 2 000 штук;

Монета номіналом 1 рубль, викарбувана з мідно-нікелевого сплаву, якість карбування – «пруф-лайк», маса монети – 13.16 г., діаметр – 32 мм., тираж – 4 000 штук.
З лицьового та зворотного боків монет – виступаючий кант по колу. Гурт з рискою.

На аверсі монет «Звіробій чотирикрилий» вгорі розташовано рельєфне зображення Державного герба Республіки Білорусь. По колу розміщено напис «РЭСПУБЛІКА БЕЛАРУСЬ». У центрі, в колі – декоративна композиція у формі квітки з чотирма пелюстками, на якій зображені рослини, що входять в дану серію монет. Внизу вказаний номінал – «20 РУБЛЕЎ» (на срібній монеті) і «1 РУБЕЛЬ» (на мідно-нікелевій монеті). Зліва від номіналу – рік карбування – «2013». Праворуч на срібній монеті вказана проба сплаву – «Ag 925».

На реверсі пам'ятних монет в центрі знаходиться рельєфне декоративне зображення рослини звіробою четирехкрилими, праворуч і ліворуч від якого крупним планом розташовані фрагменти стебла цієї рослини з його відмітними ознаками. По колу вигравірувані написи: вгорі – «HYPERICUM TETRAPTERUM», внизу – «СВЯТАЯННІК ЧАТЫРОХКРЫЛЫ».
Монети викарбувані на Казахстанському монетному дворі. Дизайнер – С. Некрасова (Білорусь).

Монети викарбувано в серії «Адроджания расліни», яка підготовлена Національним банком Республіки Білорусь у співпраці з Програмою розвитку ООН, Глобальним екологічним фондом, Національною академією наук і Міністерством природних ресурсів і охорони навколишнього середовища Республіки Білорусь в рамках проекту «Інтеграція питань збереження біорізноманіття в політику і практику територіального планування в Білорусі».



МОНЕТА «ПОЛЬСЬКА ОЛІМПІЙСЬКА ЗБІРНА – СОЧІ 2014»




Національний банк Польщі 23 січня 2014 р. випустив в обіг монету на честь участі національної команди в Зимових Олімпійських іграх.

Прес-служба Національного банку Польщі повідомляє, що номінал монети – 200 злотих, монета викарбувана із золота 900-ї проби, якість виготовлення – «пруф», маса – 15.50 г., діаметр – 27 мм, тираж – до 2500 штук.

На аверсі монети «Польська олімпійська збірна – Сочі 2014» показано стилізоване зображення льодової поверхні, яка вкрита слідами від ковзанів. У лівій верхній частині викарбувано герб Польщі – орел, під лапою якого розташований знак Монетного двору Польщі. Нижче зазначено номінал – «200 ZŁ». У нижній частині аверсу розташовано напис – «RZECZPOSPOLITA POLSKA». Праворуч позначений рік емісії – «2014». У верхній частині праворуч розташовані олімпійські кільця.

На реверсі золотої монети зображений ковзаняр. У нижній частині півколом викарбувано напис – «POLSKA REPREZENTACJA OLIMPIJSKA SOCZI 2014».


Джерело: http://ua.museum-of-money.org
Прикріплення: 3856511.jpg (39.9 Kb) · 8821656.jpg (32.3 Kb) · 3415142.jpg (29.9 Kb) · 9204398.jpg (18.2 Kb) · 9322357.jpg (16.8 Kb)
 
GADДата: Четвер, 06.02.2014, 16:14 | Повідомлення # 262
Генералиссимус
Група: Администраторы
Повідомлень: 7661
Нагороди: 7
Репутація: 6
Статус: Десь пішов
НОВІ ПАМ'ЯТНІ МОНЕТИ ТУРЕЧЧИНИ



Центральний банк Турецької Республіки в 2014 р. підготував випуск двох нових обігово-пам'ятних монет, присвячених фауні країни.

Аверс ідентичний аверсу монет даної серії. У його центрі розміщено номінал в обрамленні вінка з рослин: 1 TÜRK LIRASI. У верхній частині монети – півмісяць із зіркою, у нижній – рік випуску. У верхній частині монети напис півколом: TÜRKIYE CUMHURIYETI.

На реверсі першої монети – зображення коня Байерлі Тюрка, першого з трьох жеребців, які стали родоначальниками сучасних чистокровних верхових коней, угорі півколом напис турецькою мовою: BYERLEY TÜRK ATI.

На реверсі другої монети зображений анатолійський орел і напис ANADOLU KARTALI.

Монети викарбувані з біметалу, кільце – мідно-нікелево-цинковий сплав, вставка – латунь. Діаметр – 26.15 мм., товщина – 1.90 мм. Вага – 8.20 г. Гурт рифлений.
Про тиражі поки не повідомляється, але монети даної серії в 2012 – 20133 рр. випускалися накладом 15 000.


У МАЛАЙЗІЇ МОНЕТУ ПОСВЯТИЛИ АРМІЇ



Центральний банк Малайзії (Банк Негара Малайзія) випустив в обіг монету, присвячену 80-річчю утворення збройних сил цієї країни.
Днем народження Збройних сил Малайзії вважається 23 січня 1933 р., коли Федеральна рада об'єднаних малайських держав дала указ про створення першого Малайського стрілецького полку.

Перша навчальна рота, сформована з 25 добровольців, була створена 1 березня 1933 р. Перше бойове хрещення малайські військові отримали 14 лютого 1942 р. при захисті «Опіумних пагорбів» проти японської армії.

Номінал монети – 1 рінггіт, метал – сплав «нордичне золото», маса – 8.8 г., діаметр – 30 мм.

На аверсі нової монети викарбувана емблема Збройних сил Малайзії. У верхній частині монети півколом викарбувано напис малайською мовою – «BANK NEGARA MALAYSIA». У нижній частині монети, також півколом, вказаний номінал – «1 RINGGIT».

На реверсі зображені танк, літаки і підводний човен – символи сухопутних військ, військово-повітряних і військово-морських сил, з яких складаються Збройні сили Малайзії. Вгорі півколом написано – «ULANG TAHUN KE – 80 ANGKATAN TENTERA MALAYSIA». У нижній частині позначені дати – «1933 – 2013».


XXVIII ВСЕСВІТНІЙ ДЕНЬ МОЛОДІ В РІО-ДЕ-ЖАНЕЙРО НА МОНЕТІ ВАТИКАНУ



15 жовтня 2013 р. державою-карликом Ватиканом випущена ще одна пам'ятна монета минулого року номіналом 2 євро (перша – Sede Vacante).
Черговий, 28-й Всесвітній з'їзд католицької молоді пройшов з 23 по 28 липня 2013 року в бразильському місті Ріо-де-Жанейро. Символ Ріо-де-Жанейро – Статуя Христа-Спасителя і логотип XXVIII Всесвітнього дня молоді. Темою зустрічі став фрагмент з Євангелія від Матвія (28, 19) – «Ідіть і навчіть всі народи».

Покровителі XXVIII Всесвітнього дня молоді були офіційно затверджені в день П'ятидесятниці, 27 травня 2012 року. Ними стали: Богоматір Апаресіда, святий Себастьян, свята Тереза з Лізьє, блаженний Іван Павло II та інші.

У внутрішній частині аверсу зображена статуя Христа-Спасителя в Ріо-де-Жанейро і молодь навколо неї. Зліва від статуї вказано назву заходу: «XXVIII GMG», праворуч – місце дії «RIO». Зверху позначена назва держави-емітента: «CITTA' DEL VATICANO». Також справа внизу розташований логотип монетного двору (літера «R») та ім'я художника «Р.DANIELE».
По колу зовнішнього кільця розташовані 12 зірок Європейського союзу.

Тираж – 115.000 (BU, в т.ч. 12.000 в нумізматично-філателістичних наборах), скульптор – Patrizio Daniele, гравер – Roberto Mauri.


МОНЕТА З ПЕРЛИНОЮ «РІК КОНЯ»



Для Республіки Фіджі викарбувана срібна монета серії «Китайський місячний календар».

Номінал монети – 10 фіджійських доларів, дорогоцінний метал – срібло 999-ї проби, якість карбування – «пруф», маса – 31,1 г, діаметр – 40 мм, тираж – 8888 штук.

У центрі аверсу монети викарбувано герб Фіджі, навколо якого – стилизована композиція із зображенням символів різних років за китайським календарем. У верхній частині монети півколом викарбувано напис – «FIJI». У нижній частині, також півколом, зазначено рік карбування – «2014».

У центрі реверсу срібної монети – перлина, оточена позолоченими фігурками трьох коней. Вгорі півколом розташований напис – «YEAR OF THE HORSE». Внизу вказаний номінал – «$ 10». Уздовж краю монети знаходиться намистовий обід.


Джерело: http://ua.museum-of-money.org
Прикріплення: 8576576.jpg (17.1 Kb) · 3878315.jpg (14.2 Kb) · 9924298.jpg (9.5 Kb) · 2581746.jpg (21.3 Kb)
 
GADДата: Четвер, 13.02.2014, 19:02 | Повідомлення # 263
Генералиссимус
Група: Администраторы
Повідомлень: 7661
Нагороди: 7
Репутація: 6
Статус: Десь пішов
ПЕРШИЙ ВИПУСК – МОНЕТА «ЛЕВИЦЯ»



Монетний двір Австралії в січні 2014 року представив перший монету «Левиця» нової серії «Любов матері», присвяченій унікальну зв'язку між матір'ю та її потомством в дикій природі. Перший випуск – монета «Левиця».

Аверс традиційний: портрет королеви Єлизавети II роботи Яна Бродлі. Уздовж краю монети розташовані написи: «QUEEN ELIZABETH II», «1/2oz 999 SILBER 2014», емітент «TUVALU» та номінал «50 CENTS».

На реверсі в кольорі зображена зворушлива сцена – левиця, яка облизує свого дитинча. Вгорі вигравірувано назва монети «LIONESS», нижче – знак монетного двору «P» (The Perth Mint).

Монета 50 центів зі срібла 999-ї проби (proof) має вагу 15.591 г., діаметр 36.60 мм, товщину 230 мм. Тираж – 6 000.

Далі в серії будуть випущені наступні монети: «Азіатський слон», «Жираф», «Ведмідь» і «Орангутанг».


СКЕЛЕТ ТІКТААЛІКА, ЩО СВІТИТЬСЯ НА МОНЕТІ КАНАДИ



Kанадський королівський монетний двір представив чергову монету серії «Доісторичні істоти».

На монеті зображений тіктаалік – рід копалин лопастеперих риб з пізнього девону (близько 380 млн років тому). Назва цієї істоти на мові корінних жителів північної Канади означає «велика прісноводна риба, що живе на мілководді».

Останки тіктааліка виявлені в 2004 році на острові Елсмір (північ Канади) палеонтологами Едвардом Дешлером, Нейлом Шубіним і Фаріш Дженкинсом.
Тіктаалік – це перехідна ланка між рибами і наземними хребетними. У його будові поєднуються риси тих і інших: зябра і луска (ознаки, властиві рибам), а також легкі і рухливий шийний відділ (ознаки, приписувані чотириногим).

Особливістю даної монети, як і всіх монет цієї серії, є те, що при світлі динозавра видно в його натуральному вигляді, зате в темряві помітний його скелет, підсвічений флюоресцентною фарбою.

За повідомленням прес-служби Канадського королівського монетного двору, номінал монети – 25 центів, метал – мідно-нікелевий сплав, діаметр – 35 мм, тираж – 30 000 штук.

На аверсі монети викарбувано портрет Її Величності королеви Великобританії Єлизавети II (автор – Susanna Blunt). Зліва півколом викарбувано напис «ELIZABETH II». Праворуч, також півколом, викарбувано інший напис – «D • G • REGINA».

На реверсі срібної монети в кольорі зображений тіктаалік. У верхній частині монети півколом вказано назву країни – «CANADA». У нижній частині, також півколом, розташовано номінал і рік емісії – «25 CENTS 2014». Праворуч вказані ініціали дизайнера – «JC» (Julius T. Csotonyi).


МОНЕТИ «ПОЛЬСЬКА ОЛІМПІЙСЬКА ЗБІРНА – СОЧІ 2014»



Національний банк Польщі 23 січня 2014 р. випустив монети «Польська олімпійська збірна – Сочі 2014», присвячені національній команді спортсменів, які представляють Польщу на Зимових Олімпійських іграх у Сочі.

Крім монети номіналом 200 злотих, про яку музей уже повідомляв, випущені монети номіналом 10 і 2 злотих.

Монета 10 злотих викарбувана зі срібла 925- ї проби (proof) має вагу 14.14 г., діаметр 32 мм. Тираж – до 30 000.

На аверсі викарбувано герб Польщі – орел, під лапою якого розташований знак Монетного двору Польщі, на тлі рельєфного зображення сніжинки. Уздовж краю монети розташовані написи: номінал «10 ZŁ», рік емісії «2014» і напис «RZECZPOSPOLITA POLSKA».

Реверс представляє спортсмена під час стрибка на лижах з трампліна. Зображення оточене написом «POLSKA REPREZENTACJA OLIMPIJSKA SOCZI 2014» і вписано в форму сніжинки. Внизу розташовані олімпійські кільця.

Монета номіналом 2 злотих викарбувана зі сплаву «нордичне золото» має вагу 8.15 г., діаметр 27 мм. Тираж – до 800 000.

На аверсі зображено традиційний герб Польщі, оточений написами: рік емісії «2014», емітент «RZECZPOSPOLITA POLSKA» та номінал «ZŁ 2 ZŁ».

На реверсі зображений лижник в момент підйому на гірку на тлі рельєфного зображення сніжинки. Праворуч розташовані олімпійські кільця. Уздовж краю вигравірувані написи «POLSKA REPREZENTACJA OLIMPIJSKA SOCZI 2014».


Джерело: http://ua.museum-of-money.org
Прикріплення: 2962981.jpg (12.8 Kb) · 9082151.jpg (29.5 Kb) · 1394443.jpg (11.1 Kb)
 
GADДата: Середа, 19.02.2014, 20:32 | Повідомлення # 264
Генералиссимус
Група: Администраторы
Повідомлень: 7661
Нагороди: 7
Репутація: 6
Статус: Десь пішов
ПАВЛО МАСЛЕННИКОВ НА МОНЕТІ БАЛАРУСІ



30 січня 2014 р. Національний банк Білорусі ввів в обіг пам'ятну монету, присвячену 100-річчю з дня народження видатного художника – Павла Масленникова.

Монета номіналом 20 рублів викарбувана зі срібла 925 проби з використанням тамподруку, має вагу 33.62 г., вага срібла в чистоті – 31.1 г., форма – прямокутна, розмір: 28.0 х 40.0 мм., тираж – 3 000. Дизайнер – С. Заскевіч (Білорусь), карбування – ЗАТ «Литовський монетний двір», Вільнюс, Литва.

На аверсі і реверсі монети – виступаючий кант по периметру прямокутника. Бічна поверхня без насічки.
У верхній частині аверсу – рельєфне зображення Державного герба Республіки Білорусь, навколо нього напис: РЭСПУБЛІКА БЕЛАРУСЬ; в центрі – зображення палітри, на якій розміщений фрагмент картини художника «Золото берез», виконаний методом тамподруку; під ним – номінал 20 РУБЛЕЎ, рік карбування, проба сплаву.

У верхній частині реверса – напис: ПАВЛО МАСЛЕНІКАЎ, у центрі – рельєфне зображення фрагмента картини «Острошіцке озеро», праворуч – рельєфне зображення фотопортрета художника; внизу – авторський підпис і роки життя: 1914 – 1995.


СТАЛИ ВІДОМІ ЦІНИ ОЛІМПІЙСЬКИХ МОНЕТ ОСТРОВА МЕН



Монетний двір Побджой (Великобританія) на замовлення Уряду Острову Мен відкарбував чотири монети, присвячені Зимовим Олімпійським іграм 2014 року.
Нові олімпійські монети присвячені:

• санного спорту – цей вид спорту вперше був включений в програму зимових Олімпійських ігор в 1964 році;

• фігурного катання – в 1908 і 1920 роках змагання в цьому виді спорту пройшли на літніх Олімпійських іграх, з 1924 року вони незмінно входять до програми зимових Олімпійських ігор;

• керлінгу – вперше демонстраційні змагання в цьому виді спорту були проведені на Іграх 1924 року, керлінг був визнаний олімпійським видом спорту лише в 1998 році;

• гірськолижного спорту, включеному в програму Олімпійських ігор в 1936 році.

За повідомленням прес-служби Монетного двору Побджой, номінал кожної монети – 1 крона. Монети випущені зі срібла 925-ї проби якістю «пруф», а також з мідно-нікелевого сплаву якістю «анциркулейтед». Маса кожної монети – 28.28 г., діаметр – 38.60 мм. Тираж срібної монети – 10 000 штук, тираж мідно-нікелевої монети – не обмежений.

Аверс олімпійських монет однаковий. На ньому викарбувано портрет Її Величності королеви Великобританії Єлизавети II роботи Ієна Ренк-Бродлі (Ian Rank-Broadley FRBS). Уздовж краю монети розташовані написи, розділені тріскеліонамі – «ELIZABETH II», «ISLE OF MAN», «2014».

На реверсі кожної з чотирьох монет (залежно від виду спорту, якому вона присвячена) зображені різні спортсмени: саночник, гірськолижник, гравець в керлінг, а також пара фігуристів. У верхній частині реверса півколом викарбувано напис – «OLYMPIC – SOCHI». У нижній частині, також півколом, у два рядки зазначено номінал – «1 CROWN». Праворуч позначений рік карбування – «2014». Крім цього, на кожній монеті зображені по три сніжинки і розташовано позначення монетного двору – «РМ».

Олімпійські монети Острову Мен доступні і в кольоровому зображенні: сніжинки показані в блакитному кольорі.

Олімпійські монети Острову Мен можна купити на Монетному дворі Побджой за наступними цінами:

МОНЕТИ В КОЛЬОРОВОМУ ВИКОНАННІ:

• набір з чотирьох срібних монет – 256 фунтів стерлінгів,

• одна срібна монета – 66.63 фунтів стерлінгів,

• набір з чотирьох мідно-нікелевих монет – 65 фунтів стерлінгів,

• одна мідно-нікелева монета – 16.63 фунтів стерлінгів;

МОНЕТИ В ЗВИЧАЙНОМУ ВИКОНАННІ:

• набір з чотирьох срібних монет – 231.92 фунтів стерлінгів,

• одна срібна монета – 58.29 фунтів стерлінгів,

• набір з чотирьох мідно-нікелевих монет – 48.33 фунтів стерлінгів,

• одна мідно-нікелева монета – 12.46 фунтів стерлінгів.


МОНЕТИ НОРВЕГІЇ, ПРИСВЯЧЕНІ ДВОХСОТРІЧЧЮ КОНСТИТУЦІЇ КРАЇНИ



16 лютого 2014 р. Банк Норвегії випустив дві монети, присвячені двохсотріччя конституції країни.

Норвегія протягом 400 років була частиною данської монархії. У 1814 році Норвегія прийняла власну конституцію і об'єдналася зі Швецією в вільний союз, який проіснував до 1905 року.
Була введена обмежена і спадкова монархія, згідно з якою король здійснював владу через уряд, в той час як Парламент (Стортинг) займався розподілом коштів і законотворчістю. На той момент Конституція Норвегії була найбільш прогресивною в Європі.

17 травня 1814 р. в Ейдсволлі була підписана Конституція Норвегії, яка визнавала Норвегію незалежною державою. І саме ця дата залишається Днем незалежності Норвегії, незважаючи на те, що повну незалежність вона отримала тільки в 1905 році.

Обігово-пам'ятна монета номіналом 20 крон викарбувана з мідно-цинко-нікелевого сплаву. Діаметр – 27.5 мм., товщина – 2.2 мм. Вага – 9.9 г., гурт гладкий.

На аверсі монети – портрет короля Харальда V вправо. Кругова напис: HARALD V · NORGES KONGE. Під портретом – рік випуску, обрамлений логотипами Національного банку Норвегії.

На реверсі – зображений Християн Магнус Фалз (1782 – 1830) – норвезький юрист, державний діяч і політик, названий «Батьком норвезької конституції. Вгорі справа – контури осіб, що символізують прийдешні покоління, номінал в два рядки: 20 KR. У нижній частині монети – напис у два рядки: GRUNNLOVEN 1814 – 2014.
Монета номіналом 200 крон викарбувана зі срібла.

На аверсі монети зображено герб країни, реверс – ідентичний 20-кроновій монеті. Тираж срібної монети – 40 000.


МОНЕТА-РАСКРАСКА «ПЕРШЕ КОХАННЯ»



Компанія Coin Invest Trust для Островів Кука напередодні Дня закоханих відрубала монету, яка може стати хорошим подарунком коханій людині.
Номінал монети – 10 доларів, дорогоцінний метал – срібло 925-ї проби, якість карбування – «пруф», маса – 50 г., діаметр – 50 мм, тираж – 1 000 штук.

На аверсі монети «Перше кохання» викарбувано портрет Її Величності королеви Великобританії Єлизавети II (автор – Ian Rank-Broadley). Навколо нього вигравірувані написи – «ELIZABETH II», «COOK ISLANDS», «5 DOLLARS».

На реверсі срібної монети зображено контури хлопчика і дівчинки, яка його цілує. Позаду них показаний дощатий паркан і птахи, що сидять на ньому, у верхній частині – хмари і сонце, вигравірувано назва монети – «FIRST LOVE». У нижній частині зображені жовті квіти і вказано рік карбування – «2014», причому замість «0» зображено сердечко. В руках у хлопчика – три повітряних кулі. Один з них – пофарбований два – ні.

До даної монеті додається подарунковий набір з фарбами, якими можна розфарбувати дві кулі.


СРІБНА «МОНЕТА – СЕРЦЕ»



Монетний двір Польщі на замовлення уряду Острови Ніуе відкарбував монету, яка може стати прекрасним подарунком закоханим.
Монета складається з двох частин, кожна з яких має своїм номіналом – 1 долар. Монета викарбувана зі срібла 999-ї проби якістю «пруф», маса – 15.5 г. х 2, розмір – 23.55 x 44.87 мм х 2, тираж – 5 555 штук.

На аверсі кожної з частин монети «Завжди з тобою» викарбувано портрет Її Величності королеви Великобританії Єлизавети II, зображені по два червоних сердечка (використано тамподрук) і розташовані кристали Сваровскі. Уздовж краю кожної частини вигравірувані написи – «ELIZABETH II», «1 DOLLAR», «NIUE ISLAND», «2014». Також на аверсі позначена проба – «Ag 999» і зазначений знак Монетного двору Польщі.

На реверсі срібної монети зображено серце, яке розпадається на дві половинки, якщо монета не вставлена воєдино. В якості фону вибрано зображення декоративних рослинних елементів. У верхній частині півколом викарбувано напис – «ALWAYS WITH YOU».


Джерело: http://ua.museum-of-money.org
Прикріплення: 4757191.jpg (18.6 Kb) · 5312817.jpg (28.3 Kb) · 9256591.jpg (19.1 Kb) · 5539505.jpg (37.5 Kb) · 3813240.jpg (14.5 Kb)
 
GADДата: Вівторок, 25.02.2014, 12:51 | Повідомлення # 265
Генералиссимус
Група: Администраторы
Повідомлень: 7661
Нагороди: 7
Репутація: 6
Статус: Десь пішов
ТАДЖИКИСТАН ВИПУСТИВ ТРИ ОЛІМПІЙСЬКІ МОНЕТИ



Національний банк Таджикистану випустив в обіг монети, присвячені Зимовим Олімпійським іграм, які проходять в даний час в Сочі.

Номінал кожної монети – 50 сомоні, дорогоцінний метал – срібло 925-ї проби, маса – 31.1 г., діаметр – 38.61 мм, тираж – 5 000 штук кожного виду.

Аверс монет однаковий: у центрі диска – Національний герб Таджикистану на кольоровому тлі, під ним у два рядки зазначено номінал – «50 СОМОНӢ». Композиція оточена намистовим ободом. По діаметру зовнішнього кільця вигравірувані написи: вгорі – «ЧУМХУРИИ ТОЧИКИСТОН» (таджицькою мовою) і внизу – «REPUBLIC OF TAJIKISTAN» (англійською мовою). Зліва позначена проба металу – «Ag 925», праворуч вказана маса – «31,1».

На реверсі олімпійських монет по діаметру зовнішнього кільця поміщені написи – «БОЗИХОИ ОЛИМПИ» (таджицькою мовою) і «OLYMPIC GAMES» (англійською мовою). Також на реверсі позначений рік карбування – «2014» і вказана проба металу – «Ag 925».

На реверсі монети «Стрибки з трампліна» зображені трамплін і стрибун.

На реверсі монети «Слалом» зображений слаломист, що спустився з гори на лижах по звивистій сніговій трасі.

На реверсі монети «Біатлон» на тлі сніжної зими зображений біатлоніст.


МОНЕТИ «МОНГОЛЬСЬКИЙ КІНЬ»



Компанія Coin Invest Trust за замовленням Банку Монголії виготовила монети серії «Природа Монголії 2014» із зображенням коня.
Монгольська кінь – порода, яка, імовірно залишилася без змін з часів Чингісхана. У цій країні коні живуть на відкритому повітрі цілий рік – при температурах влітку до +30°С і взимку до – 40°С. Їжу вони шукають самостійно.

В даний час поголів'я монгольських коней нараховує 3 млн голів. Це найвища в світі концентрація коней по відношенню до кількості жителів – у Монголії проживе близько 2 млн 900 тисяч людей.

Номінал монети – 500 тугриків, дорогоцінний метал – срібло 925-ї проби, якість карбування – «діамант-анциркулейтед», маса – 1/2 oz, діаметр – 38.61 мм, тираж – 2500 штук.
Одна з монет виконана за допомогою унікальної техніки різання.

На аверсі зображено силует коня, що став на диби. Праворуч – емблема Банку Монголії, вказаний номінал і викарбувано напис – «MONGOLIA». Реверс являє собою дзеркально перевернуту сторону аверсу.

Тільки на реверсі, ліворуч від коня, півколом вигравірувано назва серії монет – «MONGOLIAN NATURE 2014».

Серію продовжила монета «Монгольський кінь», викарбувана в золоті.

Номінал монети – 500 тугриків, дорогоцінний метал – золото (чистота – 9999), якість карбування – «пруф», маса – 0,5 oz, діаметр – 11 мм, тираж – 15 000 штук.

На аверсі монети зображена емблема Банку Монголії, вказаний номінал і технічні характеристики – «0,5 gr 9999 GOLD».

На реверсі знаходиться кінь, що став на диби. У верхній частині монети півколом вигравірувана назва серії монет – «MONGOLIAN NATURE 2014». Внизу, також півколом, розташована напис латинською мовою – «EQUUS FERUS» («Дикий кінь»).


МОНЕТИ «НАРОДЖЕННЯ ПЕГАСУ»



Для Токелау випущені монети із зображенням крилатого коня – персонажу з давньогрецької міфології.

Основні технічні характеристики монет – спільні. Номінал – 5 новозеландських доларів, дорогоцінний метал – срібло 999-ї проби, маса – 1 унція, діаметр – 38.61 мм.

Але є й відмінності. Так, перша з монет викарбувана якістю «Antique Finish», її тираж – 5 000 штук. Друга монети випущена якістю «Reverse Proof» і тиражем 50 000 штук. Третя монета – кольорова: її якість – «Proof Colored», а тираж – 5 000 штук. Четверта монета – частково позолочена, вона випущена тиражем 2500 штук і володіє якістю «Proof Gilded».

Дизайн монет «Народження Пегаса» однаковий. На аверсі викарбувано портрет Її Величності королеви Великобританії Єлизавети II. Над ним півколом вигравірувані написи – «ELIZABETH II», «TOKELAU 2014». Під портретом поміщений герб Токелау – зображення Тулума, корзини для рибних снастей. Внизу аверсу вказаний номінал, проба і вага металу – «ONE DOLLAR», «Five Dollars», «1oz 999 Silver».

На реверсі срібних монет зображений Пегас, що вилітає з хмар. На третій монеті хмари виділені синім кольором. На четвертій монеті позолотою вкрите зображення крилатого коня.
Монети викарбувані на Монетному дворі Майер (Німеччина).


БІМЕТАЛІЧНЕ ПРОДОВЖЕННЯ СЕРІЇ МОНЕТ «ПІВНІЧНА ПРИРОДА»



Монетний двір Фінляндії 17 лютого 2014 р. випустив монету «Незаймана природа» номіналом 5 євро.

Монета викарбувана з мідно-нікелевого сплаву (центральний диск) і сплаву «нордичний золото» (кільце). Її маса – 9.8 г., діаметр – 27.25 мм, тираж – 7 000 штук («пруф») і 50 000 ( «анциркулейтед»).

На аверсі біметалічною монети «Незаймана природа» викарбувано зображення двох латаття. У верхній частині знаходиться вертикальна напис – «5 EURO» (номінал), праворуч вказано рік карбування – «2014» і позначений знак Монетного двору Фінляндії. У нижній частині півколом розташований напис – «SUOMI FINLAND».

На реверсі показана частина гілки хвойного дерева. Праворуч вказаний знак дизайнера – літера «Р» (Reijo Paavilainen).


НОВИЙ ДОЛАР СЕРІЇ «КОРІННІ АМЕРИКАНЦІ»



Монетний Двір США підготував до випуску долар популярної серії «Корінні американці». Випуск 2014 року присвячений гостинності корінних жителів Америки, що забезпечила успіх експедиції Льюїса і Кларка.

Аверс монети стандартний для серії. У його центрі – зображення провідниці Сакагавеа (1788 – 1812) з дитиною за плечима. Вгорі напис півколом: LIBERTY. Зліва від зображення напис у два рядки: IN GOD WE TRUST.

У правій частині реверса – індіанець, що пропонує трубку і його дружина, що тримає корзину з рибою, кукурудзою і картоплею, справа – номінал $ 1. Зліва від фігур – компас і напис по краю монети півколом: UNITED STATES OF AMERICA.

Монета викарбувана з золотистого нордіку (сплав міді 77%, цинку 12%, марганцю 7% і нікелю 4%), має діаметр 26.5 мм., вагу 8.10 г., гурт гладкий, напис: E PLURIBUS UNUM – 2014, розділені зірочками. Дизайнери – Гленна Гудакр (аверс), Кріс Костелло (реверс); гравер – Джозеф Менна.

Монети будуть викарбувані на монетному дворі Філадельфії (літера P) і Денвера (літера D).


МОНЕТА-ТАЛІСМАН «СВИНКА»




Монетний двір Польщі для Острови Ніуе відкарбував срібну монету серії «Символи щастя».

На монетному дворі зізнаються: «Символи Щастя» – це поєднання сучасності, інновацій та найвищої майстерності виконання, завдяки якої монети стануть родзинкою кожної колекції».
Номінал монети – 1 долар, дорогоцінний метал – срібло 999-ї проби, якість карбування – «пруф», маса – 14.14 г., діаметр – 32 мм, тираж – до 3333 штук.

На аверсі монети «Свинка» у центральній частині знаходиться прозора капсула, що містить срібний елемент, покритий 24-каратним золотом. Вище – профільний портрет Її Величності королеви Єлизавети II. Праворуч, на тлі стилізованої поверхні, розташоване зображення рожевої свинки-скарбнички. По краю монети вигравірувані написи – «ELIZABETH II», «NIUE ISLAND», «1 DOLLAR», «2014».

Зліва на реверсі монети зліва знаходиться зображення рожевої свинки-скарбнички. В якості фону зображено стилізовану поверхню і декоративні мотиви у вигляді монет та чотирилистої конюшини: це анонс наступної теми в серії. У нижній частині монети півколом викарбувано напис – «GOOD LUCK».


МОНЕТА «ГАЛІЛЕО ГАЛИЛЕЙ» ЗІ ВСТАВКАМИ З МІСЯЧНОГО КАМЕНЮ



Для Островів Кука викарбувана срібна монета, присвячена 450-річчю з дня народження знаменитого італійського фізика, механіка, астронома, філософа і математика.
Галілео Галілей (італ. – Galileo Galilei; 1564 – 1642) першим у світі почав використовувати телескоп для спостереження за небесними тілами, завдяки чому зробив ряд видатних астрономічних відкриттів. Галілей заклав фундамент класичної механіки. Він був активним прихильником геліоцентричної системи світу, що призвело до конфлікту з католицькою церквою.

Номінал монети – 10 доларів, дорогоцінний метал – срібло 999-ї проби, якість карбування – «пруф», маса – 62.2 г., діаметр – 50 мм, тираж – 999 штук.

На аверсі монети – портрет Її Величності королеви Великобританії Єлизавети II роботи Ієна Ренк-Бродлі. Під ним зазначені технічні характеристики – «2 oz Ag 999/1.000» і рік карбування – «2014». Уздовж краю монети вигравірувані написи – «ELIZABETH II», «10 DOLLARS», «COOK ISLANDS».

На реверсі, у внутрішньому колі зображено портрет Галілея, позаду якого показані зірки і планети. Вставка з місячного каменя позначає Місяць. У верхній частині монети півколом викарбувано напис – 450th ANNIVERSARY GALILEO GALILEI. У нижній частині, також півколом, вказані роки – «1564 – 2014».


БДЖОЛА, СТВОРЕНА З ДОПОМОГОЮ ЛАЗЕРА



Компанія Coin Invest Trust для Островів Кука випустила срібну монету серії «Відтінки природи» – «Бджола». Зображення на монеті виконано за допомогою лазерної технології, яка дозволяє створювати складні деталі на металевих поверхнях з матовим ефектом.

На аверсі – портрет королеви Великобританії Єлизавети II роботи Яна Бродлі. Навколо вигравірувані написи «ELIZABETH II», «COOK ISLANDS», «5 DOLLARS».

Реверс, окрім зображення бджоли, позолочений. Бджола відображена за збором пилку з тичинок квітки. Вгорі вигравірувано назва серії монет і вказано рік карбування «SHADES OF NATURE`14» (Відтінки природи). Напис має дзеркальне відображення. Внизу є знак компанії Coin Invest Trust.

Монета 5 доларів зі срібла 925-ї проби з частковим золоченням (proof) має вагу 25 г., діаметр 38.61 мм. Тираж – 2 000 штук.


Джерело: http://ua.museum-of-money.org
Прикріплення: 9666265.jpg (20.0 Kb) · 9456012.jpg (23.3 Kb) · 5989445.jpg (25.6 Kb) · 0119124.jpg (15.1 Kb) · 2893143.jpg (18.6 Kb) · 2626810.jpg (13.8 Kb) · 7976409.jpg (13.0 Kb) · 7596176.jpg (38.1 Kb)
 
GADДата: Середа, 12.03.2014, 22:12 | Повідомлення # 266
Генералиссимус
Група: Администраторы
Повідомлень: 7661
Нагороди: 7
Репутація: 6
Статус: Десь пішов
МОНЕТУ «ДАЛЕКИ» ПОСВЯТИЛИ ФАНТАСТИЧНИМ МУТАНТАМ



Австралійський монетний двір м. Перт, в рамках співпраці з Монетним двором Нової Зеландії і компанією ВВС, відкарбував монету серії «Монстри «Доктора Хто».
Срібна монета присвячена далекам – позаземної раси мутантів з британського фантастичного телесеріалу «Доктора Хто». Далекі являють собою полукіборгов з планети Скара, створених вченим Давросом і націлених на завоювання Всесвіту.

Далеків вигадав творець серіалу Террі Нейшн. Їх було задумано як алегорію на нацистів. Далеки стали однією з причин швидкого зростання популярності серіалу.
За повідомленням прес-служби Австралійського монетного двору м. Перт, номінал монети з набору – 1 долар, дорогоцінний метал – срібло 999-ї проби, якість карбування – «пруф», маса – 15.591 г., діаметр – 36.60 мм, товщина – 3.10 мм, тираж – 5 000 штук.

На аверсі монети «Далеки» викарбувано портрет Її Величності королеви Великобританії Єлизавети II роботи Ієна Ренк-Бродлі. Навколо нього вигравірувані написи – «ELIZABETH II», «NIUE», «ONE DOLLAR», «2014».

На реверсі срібної монети на червоному тлі зображений далек, поруч з яким тричі вигравірувано слово – «EXTERMINATE» («Знищити»). Зліва півколом зазначені технічні характеристики – «1/2oz 999 Fine Silver», а також розташовано напис – « DW logo © 2012 & ™ BBC. Licensed by BBCWW Ltd.». У нижній частині реверса в два рядки зазначено назву серіалу – «DOCTOR WHO».


2 ЄВРО НІМЕЧЧИНІ – НИЖНЯ САКСОНІЯ



9-а німецька пам'ятна монета серії «Федеральні землі Німеччини», емітована 7 лютого. Викарбувана вона на честь Нижній Саксонії.
Федеральна земля Нижня Саксонія (нім. Niedersachsen) розташована в північно-західній частині Німеччини. Її площа становить 47 630 кв.км. Населення 7 791 000 чоловік (2013). Адміністративним центром є місто Ганновер. Нижня Саксонія ділиться на 38 округів.

Земля утворена в 1946 р. в результаті об'єднання більшої частини колишньої прусської провінції Ганновер з іншими німецькими землями: Брауншвейг, Ольденбург, Шаумбург-Ліппе.
Єдиним зображенням національного боку монети є образ церкви святого Михайла в Хільдесхаймі. Зверху вказано рік емісії «2014», праворуч вигравірувані ініціали художника Еріха – склеєні букви «OE». Зліва – знак одного з монетних дворів Німеччини. Під зображенням є назва федеральної землі – «NIEDERSACHSEN» («Нижня Саксонія»), нижче – літера «D», що позначає державу-емітент (Німеччина).

По зовнішньому кільцю розташовані 12 зірок Європейського союзу.

Як і інші обігово- пам'ятні монети, дана монета викарбувана з біметалу, тираж – 30 млн (UNC), 405.000 (BU), 392.000 (Proof).


МОНЕТА «НАНО МОРЕ» ВИПУЩЕНА ОБМЕЖЕНИМ ТИРАЖЕМ



Компанія Coin Invest Trust для Островів Кука відрубала останню монету із серії «Нано».
Номінал монети – 10 доларів, дорогоцінний метал – срібло 925-ї проби, якість карбування – «пруф», маса – 50 г., діаметр – 50 мм, тираж – 1 000 штук.

На аверсі монети викарбувано портрет Її Величності королеви Великобританії Єлизавети II, навколо написи: «ELIZABETH II», «COOK ISLANDS», «10 DOLLARS».

У центрі реверсу срібної монети в кольорі зображені морські глибини і їх мешканці: кит, косатка, акула, скати, морський їжак і черепаха, різні риби. Крім цього, показані корали, розкрита скриня зі скарбами і затонулий вітрильник. Праворуч від цієї композиції розташовані кольорові зображення – символи попередніх монет серії: «Нано Земля» і «Нано Простір».
У лівій частині реверса в монету вставлений наночіпи, забезпечені колірним градієнтом. Завдяки цьому він дуже виразно передає глибини моря. У верхній частині монети півколом розміщено напис – «NANO SEA». Причому в букву «О» вміщено стилізоване зображення мікроскопа, а букву «А» обвив кальмар. Під цим написом викарбувано інша – «DIVE INTO THE BLUE PLANET», показані два аквалангіста і міхури повітря. Такі ж бульбашки зображені в нижній частині реверса, де вказано рік карбування монети.


АВСТРАЛІЙЦІ НА МОНЕТІ ЗОБРАЗИЛИ М'ЯСНУ МУХУ



Королівський монетний двір Австралії викарбував нову монету номіналом 1 долар.
Монета виготовлена зі сплаву AlZnBr, якість карбування – «анциркулейтед», маса – 9 г., діаметр – 25 мм, тираж – не лімітований.

На аверсі австралійської монети викарбувано портрет Її Величності королеви Великобританії Єлизавети II роботи Ієна Ренк-Бродлі. Зліва півколом викарбувано ім'я монарха – «ELIZABETH II». Праворуч, також півколом, позначена назва країни і вказано рік карбування монети – «AUSTRALIA 2014».

У верхній частині реверса в кольорі зображена велика м'ясна муха. У нижній частині показані її личинки. У центрі в два рядки зазначено номінал монети – «1 DOLLAR».


МОНЕТА «ПОЛЬСЬКИЙ КОНИК»



Національний банк Польщі 24 лютого 2014 р. в серії «Тварини світу» випустив в обіг монети із зображенням польської породи дрібних коней.
Польський коник випробував найбільший вплив тарпана, предка сучасного коня, винищеного в XIX ст. Висота коника в холці 125 – 135 см., у нього спостерігаються характерні риси первісного коня. В даний час польські коники живуть у багатьох зоопарках світу. У 2011 р. Світовий фонд дикої природи приступив до програми повернення їх в природу. Зокрема, тарпановідні коні були завезені і в білоруську частину Біловезької Пущі.

Монета номіналом 2 злотих викарбувана зі сплаву «нордичне золото», маса – 8.15 г., діаметр – 27 мм, тираж – до 800 000 штук. Монета викарбувана на Монетному дворі Польщі.

На аверсі монети розміщено герб Польщі, під яким позначений рік емісії монети – «2014». Ліворуч і праворуч – стилізовані зображення польського прапора. У верхній частині монети півколом розташований напис – «RZECZPOSPOLITA POLSKA». У нижній частині вказаний номінал – «ZŁ 2 ZŁ».

На реверсі – скаче польський коник. У верхній частині півколом написано – «Equus caballus gmelini KONIK POLSKI tarpan».

Монета номіналом 20 злотих викарбувана зі срібла 925-ї проби, маса – 28.28 г., діаметр – 38.61 мм, тираж – до 450 000 штук. Монета викарбувана на Монетному дворі Польщі.

На аверсі монети – герб Польщі, під яким позначений рік емісії монети – «2014». Ліворуч і праворуч – стилізовані зображення польського прапора. У верхній частині монети півколом розташований напис – «RZECZPOSPOLITA POLSKA». У нижній частині вказаний номінал – «ZŁ 20 ZŁ».

На реверсі монети зображено коника і лоша на пасовищі. У верхній частині в два рядки півколом написано – «Equus caballus gmelini KONIK POLSKI». Внизу викарбувано інша напис – «tarpan».


Джерело: http://ua.museum-of-money.org
Прикріплення: 0734827.jpg (28.0 Kb) · 4421772.jpg (12.0 Kb) · 9061228.jpg (15.1 Kb) · 0296977.jpg (17.3 Kb) · 9007570.jpg (25.3 Kb)
 
GADДата: Неділя, 16.03.2014, 14:47 | Повідомлення # 267
Генералиссимус
Група: Администраторы
Повідомлень: 7661
Нагороди: 7
Репутація: 6
Статус: Десь пішов
НОВІ МОНЕТИ РОСІЇ, ПРИСВЯЧЕНІ ТИВИ І САРАТОВСЬКІЙ ОБЛАСТІ



Банк Росії 3 березня р. 2014 випустив в обіг срібні номіналом 3, 100 рублів і золоту номіналом 50 рублів історичної серії «100-річчя єднання Росії і Тиви і заснування м. Кизила» і пам'ятну монету з недорогоцінних металів номіналом 10 рублів «Саратовська область» серії «Російська Федерація».

Срібна монета номіналом 3 рублі (маса дорогоцінного металу в чистоті 31.1 г., проба сплаву 925), срібна монета номіналом 100 рублів (маса дорогоцінного металу в чистоті 1 кг, проба сплаву 925) і золота монета номіналом 50 рублів (маса дорогоцінного металу в чистоті 7.78 г., проба 999) мають форму кола діаметром, відповідно 39.0 мм., 100.0 мм і 22.6 мм.

Аверс монет з дорогоцінних металів однаковий – у колі, обрамленому намистовим ободком, розташоване рельєфне зображення емблеми Банку Росії – двоголового орла з опущеними крилами , під ним напис півколом «БАНК РОССИИ», а також по колу є написи, розділені крапками: номінал монет – «ТРИ РУБЛЯ», «ПЯТЬДЕСЯТ РУБЛЕЙ», «СТО РУБЛЕЙ» відповідно, і рік карбування «2014», між ними проставлені позначення металу за періодичною системою елементів Д.І. Менделєєва, проба сплаву для монет номіналом 3 і 100 рублів, проба для монети номіналом 50 рублів, товарний знак Санкт Петербурзького монетного двору і маса дорогоцінного металу в чистоті.
На зворотному боці монет розташовані рельєфні зображення:

– срібної монети номіналом 3 рублі панорами м. Кизила на тлі гір, напис по колу «100-ЛЕТИЕ ЕДИНЕНИЯ РОССИИ И ТУВЫ И ОСНОВАНИЯ г. КЫЗЫЛА»;

– срібної монети номіналом 100 рублів в центрі – жінки з дитиною на тлі юрти, жителів Тиви в сценах буття, внизу є напис по колу «100-ЛЕТИЕ ЕДИНЕНИЯ РОССИИ И ТУВЫ И ОСНОВАНИЯ г. КЫЗЫЛА»;

– золотої монети номіналом 50 рублів – герба Республіки Тива.

Бічна поверхня монет рифлена.

тираж:

– срібної монети номіналом 3 рублі – 3,0 тис. шт.;

– срібної монети номіналом 100 рублів – 0,2 тис. шт.;

– золотої монети номіналом 50 рублів – 1,0 тис. шт.

Монета недорогоцінних металів має форму кола діаметром 27,0 мм. Монета комбінована, складається з двох частин: диска, виготовленого з металу білого кольору, і зовнішнього кільця, виготовленого з металу жовтого кольору. На лицьовій і зворотній сторонах монети є виступаючий кант по колу. Бічна поверхня монети рифлена з нанесеними написами «ДЕСЯТЬ РУБЛЕЙ», що повторюються двічі, і розділеними зірочками.

На лицьовій стороні монети на кільці по колу розміщені написи: у верхній частині – «БАНК РОССИИ», у нижній частині – «2014». Ліворуч і праворуч на зовнішньому кільці розташовані зображення гілки лавра і дуба, відповідно, елементи зображення яких переходять на диск. У центрі диска розташовані число «10» і напис «РУБЛЕЙ» під ним, що позначають номінал монети. Усередині цифри «0» є захисний елемент у вигляді числа «10» і написи «РУБ», спостережуваних під різними кутами зору до площини монети. У нижній частині диска розташований товарний знак монетного двору.

На зворотному боці монети на диску розташоване зображення герба Саратовської області, на кільці по колу є написи: у верхній частині – «РОССИЙСКАЯ ФЕДЕРАЦИЯ», у нижній частині – «САРАТОВСКАЯ ОБЛАСТЬ».

Тираж монет – 10,0 млн. шт.


В АВСТРАЛІЇ ВИГОТОВИЛИ МОНЕТУ «ЗЕВС»



Австралійський монетний двір м. Перт на замовлення Уряду Тувалу відкарбував монету серії «Боги Олімпу», яка відрізняється високим скульптурним рельєфом зображень.
На монеті зображений Зевс – у давньогрецькій міфології бог неба, грому і блискавок, головний з богів-олімпійців, батько богів і людей. Його атрибутами були щит і двостороння сокиру, іноді орел.
Зевс розподіляв добро і зло на землі, вклав у людей сором і совість. Він міг передбачати майбутнє і сповіщав приречення долі за допомогою грому і блискавок.
За повідомленням прес-служби Австралійського монетного двору м. Перт, номінал монети – 2 долари Тувалу, дорогоцінний метал – срібло 999-ї проби, якість карбування – «Antique Finish», маса – 62.27 г., діаметр – 40.50 мм, товщина – 6 мм, тираж – 1500 штук.
На аверсі монети «Зевс» у внутрішньому колі викарбувано портрет Її Величності королеви Великобританії Єлизавети II роботи Ієна Ренк-Бродлі. Уздовж краю монети вигравірувані написи – «QUEEN ELIZABETH II», «2oz 999 SILVER», «2014», «TUVALU», «2 DOLLARS».
На реверсі срібної монети в оточенні хмар показаний Зевс, що тримає в правій руці спис, у лівій – блискавку. Позаду нього зображені стилізовані сонячні промені. У нижній частині зображені вершини гір. Над Зевсом ширяє орел. У лівій частині вказаний знак монетного двору – «Р». Внизу викарбувано напис – «ZEUS», а також позначені ініціали дизайнера реверсу – «TV» (Tom Vaughan).


НОВИЙ ТИП ОБІГОВИХ МОНЕТ ПОЛЬЩІ



3 березня 2014 р. Національний банк Польщі ввів в обіг новий тип обігових монет меншого номіналу – 1, 2 і 5 грошів.
В цілому дизайн монет залишився колишнім, за винятком оформленням аверсу; зміна також торкнулося металу монет – тепер вони викарбувані не з латуні, а зі сталі, плакованої латунню.

У центрі аверсу монет – герб країни: коронований польський орел, біля правої ноги орла – знак монетного двору Варшави (M/W), під орлом – рік випуску, обрамлений двома точками. Кругова напис: RZECZPOSPOLITA POLSKA. По краю монети, обрамляючи рік випуску – три лінії, що зливаються у верхній частині монети.

У центрі реверсу – відповідний номінал з дубовими гілочками.

Монета номіналом 1 гріш має діаметр – 15.500 (+/- 0.08) мм., товщину – 1.400 (+/- 0.1) мм., вагу – 1.640 г., гурт рифлений.

Монета номіналом 2 гроша має діаметр – 17.500 (+/- 0.08) мм., товщину – 1.370 (+/- 0.1) мм., вагу – 2.130 г., гурт гладкий.

Монета номіналом 5 грошів має діаметр – 19.480 (+/- 0.08) мм., товщину – 1.350 (+/- 0.1) мм., вагу – 2.590 г., гурт секторального рифлення.

Дизайнер аверсу – Себастьян Міколайчак, дизайнер реверсу – Ева Тиш-Карпіньска.

Дані монети будуть знаходитися в паралельному обігу з монетами аналогічних номіналів колишніх років випуску. Дизайн та технічні характеристики монет інших номіналів залишилися незмінними.


МОНЕТИ «КАЗИМИР ВЕЛИКИЙ» – ПРОДОВЖЕННЯ СЕРІЇ «СКАРБ КОРОЛЯ СТАНІСЛАВА АВГУСТА»



Національний банк Польщі 3 березня 2014 р. випустив в обіг дві монети, присвячені Казимиру III Великому.

Казимир III Великий (пол. – Kazimierz III Wielki; 1310 – 1370) – останній польський король з династії П'ястів. Завдяки його державної діяльності Польща уклала ряд мирних договорів з сусідами (угорцями, чехами, німецьким орденом), оволоділа князівством Галицьким. Казимир III прийняв суворі заходи проти грабежів і розбоїв, в результаті чого пожвавилися торговельні відносини в країні. Король протегував нижчим класам, організував селянські громади, зменшив податі і віддав селянам порожні землі. Через ці дії Казимира покликали «королем холопів». Під час правління Казимира Польща стала перетворюватися на економічно розвинену державу. У 1364 році був заснований Краківський університет, в якому на перше місце було висунуто викладання права, найбільш потрібного для внутрішнього ладу тодішньої Польщі.

Нові монети викарбувані в серії «Скарб короля Станіслава Августа». Саме цей король замовив Варшавському монетному двору викарбувати золоті медалі з портретами польських королів. Дизайн цих медалей ліг в основу художнього оформлення монет серії «Скарб короля Станіслава Августа».

Прес-служба Національного банку Польщі повідомляє технічні характеристики монет:

• номінал монети – 500 злотих, дорогоцінний метал – золото (чистота – 999.9), маса – 62.2 г., діаметр – 45 мм, тираж – до 750 штук;

• номінал монети – 50 злотих, дорогоцінний метал – срібло 999-ї проби, маса – 62.2 г., діаметр – 45 мм, тираж – до 5 000 штук.

Дизайн золотих і срібних монет «Казимир Великий» однаковий. Дизайнери: Robert Kotowicz (аверс), Anna Wątróbska-Wdowiarska (реверс).

У центрі аверсу – напис у 14 рядків: «LOCTICI FILIUS, PRIMUS IN PATRIA LEGES COLLECTAS, ET REDACTAS VISLICIAE PROMULGAVIT, URBES PLURIMAS CONDIDIT, MULTAS MUNIVIT, RUSSIAM RUBRAM REGNO ADJUNXIT, CIVES ET COLONOS VOLUIT, ET FECIT ESSE BEATOS, E DOMO PIASTEA ULTIMUS REX. OBIIT A.D. 1370.». Уздовж краю аверсу півколом розміщено написи – «RZECZPOSPOLITA POLSKA • 500 ZŁ» (на золотій монеті), «RZECZPOSPOLITA POLSKA • 50 ZŁ» (на срібній монеті). У нижній частині реверса – зображення Герба Польщі та знак Монетного двору Польщі, а також рік емісії монет – «2014».

На реверсі знаходиться портрет польського короля. У верхній частині монет півколом розміщено напис – «CASIMIRUS MAGNUS». У нижній частині зліва – літера «H.».


ІЗРАЇЛЬСЬКІ МОНЕТИ «РІЧКА ЙОРДАН»



Банк Ізраїлю оголосив про випуск в обіг трьох монет серії «Види Ізраїлю», які були викарбувані на Монетному дворі Норвегії.
Нові монети присвячені річці Йордан, яка бере початок біля підніжжя гори Хермон, протікає через озеро Кінерет і впадає в Мертве море. У нижній течії являє собою природну кордон між Ізраїлем і Йорданією. Довжина річки – 252 км.

Відповідно до Старого Заповіту, Ісус Навин посуху перевів єврейський народ між водами Йордану, яки розступилися дивом, цим завершилося 40-річне поневіряння євреїв по пустелі.
За Євангелієм, у водах річки Йордан прийняв хрещення Ісус Христос. З часів Візантії було поширене переконання, що вода Йордану зцілює хвороби.

Номінал першої монети – 10 нових шекелів, дорогоцінний метал – золото 917-ї проби, якість карбування – «пруф», маса – 16.96 г., діаметр – 30 мм, тираж – 555 штук;

Номінал другої монети – 2 нових шекеля, дорогоцінний метал – срібло 999-ї проби, якість карбування – «пруф», маса – 31.1 г., діаметр – 38.7 мм, тираж – 2800 штук;

Номінал третьої монети – 1 новий шекель, дорогоцінний метал – срібло 925-ї проби, якість карбування – «пруф-лайк», маса – 14.4 г., діаметр – 30 мм, тираж – 1800 штук.

Дизайнер монет – Meir Eshel. Дизайн монет «Річка Йордан» однаковий.

На аверсі монет зображена горбиста північна частина русла річки, показана характерна рослинність на її березі. На горизонті видніється фрагмент гори Хермон. На передньому плані праворуч показані зарості очерету. Вгорі зліва викарбувано напис «Річка Йордан» англійською мовою («JORDAN RIVER»), івриті та арабською.

На реверсі зліва викарбуваний Герб Держави Ізраїль, уздовж краю монети півколом розташовано напис «Ізраїль» англійською мовою («ISRAEL»), івритом та арабською. У центрі показана частина русла річки Йордан. У правій частині вказаний номінал кожної монети, а також позначений рік карбування – «2013». На монетах номіналом 10 і 2 нових шекеля вказаний знак монетного двору, а на монеті номіналом 1 новий шекель зображена зірка Давида. Це спеціальні візуальні маркери – відміну монет якістю «пруф» та «пруф-лайк».


Джерело: http://ua.museum-of-money.org
Прикріплення: 6480178.jpg (35.8 Kb) · 8257488.jpg (16.1 Kb) · 8788733.jpg (26.0 Kb) · 1851057.jpg (41.0 Kb) · 7719313.jpg (19.4 Kb)
 
GADДата: Понеділок, 17.03.2014, 17:46 | Повідомлення # 268
Генералиссимус
Група: Администраторы
Повідомлень: 7661
Нагороди: 7
Репутація: 6
Статус: Десь пішов
«РІК КОНЯ» – 3D-МОНЕТА ЗІ ВСТАВКАМИ З АГАТУ



Для Руанди виготовлена унікальна срібна монета серії «Східний календар». Номінал монети – 1000 франків, дорогоцінний метал – срібло 999-ї проби, якість карбування – «пруф», маса – 93.3 г., діаметр монети – 65 мм, діаметр вставки – 47 мм, тираж – 888 штук.

На аверсі монети – герб Руанди, зображені на ньому символи позначають єдність народу країни. По колу розміщені написи, що означають номінал, назва країни, рік карбування монети.

У центрі реверса монети є вставка з цілісного шматка двошаровою агату. На ньому у високому рельєфі вирізані зображення трьох скачуть коней на тлі природного ландшафту. У верхній частині монети півколом викарбувано напис – «YEAR OF THE HORSE». У нижній частині вказані роки, на які припадав Рік Коня за Східним календарем – «1930», «1942», «1954», «1966», «1978», «1990», «2002», «2014».


НОВА ОБІГОВА МОНЕТА ЛІВІЇ



Після революції в 2013 р. Центральний банком Лівії заплановано випуск нових монет. В обіг вже введена монета в чверть динара, на черзі – монети гідністю в 50 і 100 дирхамів. Нещодавно Центральний банк країни випустив монету на полдінара.

Технічно монета схожа з монетою аналогічного номіналу старого випуску, але замість вершника на коні, на аверсі монети розміщено зображення арки римського періоду, що збереглася в м. Гірза. Справа – рифлена область, з прихованим зображенням зірки та півмісяця, видимих при зміні кута зору. У верхній частині монети напис півколом: Central Bank of Libya. По краю монети – зірочки.

Монета буде викарбувана з біметалу, вставка – алюмінієво-бронзовий сплав, кільце – мідно-нікелевий сплав. Діаметр – 30.00 мм., товщина – 2.00 мм. Вага – 11.50 г. Гурт рифлений.


МОНЕТА ФРАНЦІЇ – «ДЕНЬЄ 864 РОКУ»



[size=9]Паризький монетний двір підготував нову нумізматичну серію, присвячену важливим монетам в історії Франції. Програма розрахована на 7 років. Перший випуск присвячений 1150-річчю заснування Паризького монетного двору і срібному деньє, карбування якого почалося в 864 році в ході реформи Карла II Лисого.

На аверсі монети, випущеної в обіг 13 січня 2014 р., зображена інтерпретація літографії Оскара Роті (Oscar Roty) «Сіяльниця» («La Semeuse») – символу Франції та французької жінки. Це зображення часто зустрічається на французьких монетах і присутній на серії колекційних монет «Сіяльниця». Праворуч є абревіатура «FR» («Республіка Франція»).

На реверсі зображений денье зразка 864 року, карбований у Парижі, а також королівська печатка з портретом Карла Лисого. Також зазначено номінал монети в євро.

Монета номіналом 5 євро викарбувана із золота 999 проби, має діаметр 11.00 мм., вага 0.5 г, тираж – 10 000.

Монета номіналом 10 євро викарбувана із срібла 900 проби, має діаметр 37.00 мм., вага 22.2 г., тираж – 10 000.

Монета номіналом 50 євро викарбувана із золота 920 проби, має діаметр 22.00 мм., вага 8.45 г., тираж – 1 000.

Монета номіналом 100 євро викарбувана із золота 920 проби, має діаметр 31.00 мм., вага 17.00 г., тираж – 500.

У 843 році за Верденским договором було утворено Західно-Франкське королівство на чолі з Карлом II Лисим. Він прагнув підпорядкувати провести військові, а також економічні реформи. У його Édit de Pîtres від 25 червня 864 року були прописані суворі покарання проти фальшивомонетників. Крім того 10 монетних дворів (включаючи паризький) отримали офіційне право карбування королівської монети.

Крім того, на денье зразка 864 року стала зображуватися королівська монограма, оточена ім'ям правителя. На зворотному боці – хрест, навколо якого вказано назву місця карбування.
Проте варто відзначити, що новий указ насправді не виконувався, так як монети карбували всі кому ні лінь, в першу чергу духовенство – абати і єпископи. Гроші їм були потрібні для забезпечення ярмарків і ринків, що влаштовуються на території монастирів. Королі, роздаючи грамоти на право карбування монет, зберігали при цьому карбування власних королівських монет. У деяких містах діяли одразу два монетних двора – королівський та місцевого єпископа. У той час король карбував монети як один з правителів. Згодом у країні налічувалося до 110 монетних дворів.


МОНЕТИ РУМУНІЇ В ЧЕСТЬ ЮВІЛЕЮ РАХУНКОВОЇ ПАЛАТИ



10 березня 2014 р. Національний банк Румунії випустив три монети, присвячені 150-річчю заснування Рахункової Палати країни.
Рахункова Палата Румунії створена на підставі Закону, прийнятого 24 січня 1864р. (опублікований в «Офіційному віснику» № 18 від 24.01.1864 р.). Початкове її назва – «Найвища Рахункова Палата для всієї Румунії».

Дизайн монет однаковий. На аверсі – Олександр Іоан Куза (1820 – 1873), князь з'єднаних князівств Молдавії та Валахії, перший правителя об'єднаної Румунії, ліворуч – герб Румунії і цитата із Закону про створення Рахункової палати: «O Înaltă Curte de Compturi se institue la Bucuresci pentru tótă România». У нижній частині монети – відповідний номінал (1 LEU / 10 LEI / 100 LEI), у верхній частині монети написи – ліворуч: «ROMANIA», праворуч: «ALEXANDRU IOAN CUZA».

На реверсі монети – зображення, що символізує 150-річчя з дня заснування Рахункової палати: напис «150 ANI», який перекриває уривок з Офіційного журналу від 24 січня 1864 року, в якому було опубліковано закон про створення Рахункової палати, логотип установи та роки «1864» і «2014».

Монета номіналом 1 лей викарбувана зі омедненого томпаку, вага – 23.50 г., діаметр – 37.00 мм., гурт – рифлений.

Монета номіналом 10 лей викарбувана зі срібла 999/1000 проби, вага – 31.103 г., діаметр – 37.00 мм., гурт – рифлений.

Монета номіналом 100 лей викарбувана із золота 900/1000 проби, вага – 6.452 г., діаметр – 21.00 мм., гурт – рифлений.



«КІВІ» – ЮВЕЛІРНИЙ ШЕДЕВР СТАВ ШЕДЕВРОМ НУМІЗМАТИЧНИМ




Монетний двір Польщі в лютому 2014 р. виготовив монету із зображенням однієї з статуеток, створених у майстернях К. Фаберже.
Фігурка «Ківі» була створена в період з 1899 р. по 1903 р. в Санкт-Петербурзі під керівництвом найвідомішого майстра Дому Фаберже – Михайла Перхіна.

Корпус статуетки виготовлений з агату, що було виразом домінуючої в Росії з початку XVIII століття моди на предмети з напівкоштовних каменів. Лапки і дзьоб створені із золота, а очі – з рубінів, щоб додати їм реалістичний вигляд.

За повідомленням прес-служби Монетного двору Польщі номінал монети – 2 долари, дорогоцінний метал – срібло 999-ї проби, якість карбування – «пруф», маса – 78 г., розмір – 41.56 x 55.56 мм., тираж – до 4444 штук.

У центральній частині аверсу монети розташований портрет Її Величності Єлизавети II, обрамлений багатим декоративним мотивом. Під портретом позначений фірмовий знак Монетного двору Польщі – «M/W ». По колу є написи – «NIUE ISLAND», «2014», «ELIZABETH II», «Ag 999», «2 DOLLARS».

У центральній частині реверса – високорельефні зображення фігурки ківі, декороване в технології вибіркового золочення (ноги, дзьоб). Вище викарбувано напис – «KIWI». По колу розташований стилізований орнамент, прикрашений кристалами Сваровські.


Джерело: http://ua.museum-of-money.org
Прикріплення: 4651307.jpg (19.4 Kb) · 2900306.jpg (24.7 Kb) · 7175057.jpg (10.0 Kb) · 5891482.jpg (23.8 Kb) · 2711040.jpg (19.1 Kb)
 
GADДата: Вівторок, 18.03.2014, 18:44 | Повідомлення # 269
Генералиссимус
Група: Администраторы
Повідомлень: 7661
Нагороди: 7
Репутація: 6
Статус: Десь пішов
ПЕРША З КОЛЕКЦІЙНИХ МОНЕТ ЛАТВІЇ В ЄВРО



Банк Латвії 5 березня 2014 р. випустить в обіг пам'ятну монету, присвячену 150-річчю Морський школи Айнажі.
Морська школа Айнажі (лат. – Ainažu Jūrskola) була заснована Крішьянісом Валдемаром в 1864 році і стала зразком для всіх морських шкіл Російської Імперії, створених після підписання в 1867 році імператором Олександром II «Закону про морські школи».

В даний час в Айнажі розташований Музей мореплавства і морської школи, відкритий у 1969 році.
Номінал монети – 5 євро, дорогоцінний метал – срібло 925-ї проби, якість карбування – «пруф», маса – 22 г., діаметр – 35 мм, тираж – 5 000 штук.

На аверсі монети «150-річчя Морський школі Айнажі» в центрі в два рядки зазначено номінал – «5 EURO», щоглами до якого розташовані чотири парусника. Кожен з кораблів позначає одну зі сторін світу.

На реверсі срібної монети зображено стилізований морський компас. Стрілка, що означає «північ», пофарбована в червоний колір. У верхній частині реверсу півколом вигравірувано початок фрази (назва школи латиською мовою) – «AINAŽU», у нижній частині розташовано її закінчення – «JŪRSKOLA». Зліва позначений рік заснування школи – «1864». Праворуч вказано рік карбування монети – «2014».

Монета «150-річчя Морський школі Айнажі» стала першою офіційною колекційною монетою Латвії, номінал якої позначений у євро.
Однак, нагадаємо, що в листопаді 2013 р. Банк Латвії випустив в обіг так звану «Монету паритету», на якій вже було позначення в євро. На реверсі даної монети показана стилізована композиція: курс лата відносно євро.


МАЛАХІТОВА ВІТАЛЬНЯ ЗИМОВОГО ПАЛАЦУ ЗОБРАЖЕНА НА СРІБНІЙ МОНЕТІ



Для Республіки Фіджі в 2013 році була випущена пам'ятна монета серії «Шедеври в камені».
На монеті показаний Малахітовий зал – парадна вітальня в північно-західній частині Зимового палацу в Санкт-Петербурзі.

Це єдиний збережений зразок оформлення малахітом цілого житлового інтер'єру. На його прикраса пішло більше двох тонн природного уральського малахіту.
Номінал монети – 10 фіджійських доларів, дорогоцінний метал – срібло 999-ї проби, якість карбування – «Antique Finish», маса – 93.3 г., діаметр – 55 мм, тираж – 999 штук.

На аверсі монети «Малахітовий зал» зображено фрагмент портика Нового Ермітажу, який прикрашають фігури атлантів. Вгорі викарбувано напис – «FIJI • 2013». У правій частині розташований герб Фіджі, а також у два рядки зазначено номінал – «20 DOLLARS».

На реверсі срібної монети зображено частину малахітовими залу. Вгорі в два рядки зазначено назву монети – «MALACHITE ROOM». Внизу, також у два рядки, вигравірувано назва серії монет – «MASTERPIECES IN STONE».
На монеті є вставка з малахіту.


ПІДСУМКИ МІЖНАРОДНОГО КОНКУРСУ ПАМ'ЯТНИХ МОНЕТ «МІЖНАРОДНИЙ ПРИЗ ВІЧЕНЦА НУМІЗМАТИКА-2014»



4 лютого 2014 р. відбулася урочиста церемонія вручення нагород за підсумками міжнародного конкурсу монетної продукції «Vicenza Numismatica-2014» у м. Віченца (Італія).
Пам'ятна срібна монета Національного Банку Республіки Казахстан «Байконур» із серії «Надбання Республіки» завоювала другий приз на цьому престижному конкурсі як краща монета, викарбувана в 2012 році. Така висока нагорода була присуджена за оригінальне опрацювання символічних об'єктів і комбінацію металів, срібло і тантал, оригінально застосовуваних у високотехнологічному виробництві. Дана монета відображає значні досягнення в дослідженні космосу і космодрому «Байконур», одного з найвідоміших у світі стартових космічних майданчиків.


ЕВРОМАЙДАН НА МОНЕТІ НІУЕ



Нічого в світі не проходить безслідно. Так от і події в Києві, які називаються «Евромайдан», знайшли відображення на монеті номіналом 2 долари острівної державного утворення Ніуе, яке входить до Нової Зеландії. Випуск монет і марок – одні з основних статей доходів цієї держави. Поки Національний банк України думає, яку монету випустити на честь Евромайдану, держава на іншому кінці світу, вже відкарбувала срібну монету на честь Евромайдану і майбутнього України.

Монета виготовлена зі срібла 999-ї проби, вага її становить 31.1 г., діаметр – 40 мм., якість карбування «пруф», тираж – 5 000, викарбувана на монетному дворі Нової Зеландії. Легенда на реверсі: УКРАЇНА МАЙБУТНЯ.

Аверс монети стандартний для монет Ніуе, в центрі – зображена королева Великобританії Єлизавета ІІ і легенда англійською мовою: ELIZABETH II NIUE TWO DOLLARS 2013.

На реверсі зображено фрагмент картини, імовірно, написаної на початку 20-го століття українським іммігрантом з Чикаго, який так представляв свою країну. В алегоричному зображенні України переплелися теми «дівчини-сіяльниці», характерної для французьких франків і «крокуючої Свободи» доларів США.

Ймовірно, малюнок – доопрацювання американської Свободи, про що свідчить ідентичність зображень, і білоголовий орлан – національний символ США.


Джерело: http://ua.museum-of-money.org
Прикріплення: 9649488.jpg (16.6 Kb) · 8681241.jpg (16.5 Kb) · 3628731.jpg (46.6 Kb) · 9471313.jpg (35.6 Kb)
 
GADДата: Середа, 26.03.2014, 19:23 | Повідомлення # 270
Генералиссимус
Група: Администраторы
Повідомлень: 7661
Нагороди: 7
Репутація: 6
Статус: Десь пішов
У БРИТАНІЇ З'ЯВИТЬСЯ САМА ЗАХИЩЕНА ВІД ПІДРОБКИ У СВІТІ МОНЕТА





У Британії в 2017 році буде введена в обіг нова однофунтова монета, яка вважається найбільш захищеною від підробки у світі, повідомляє російська служба Бі-бі-сі.
Нова монета має складну багатогранну форму, в основі якої лежить стара трехпенсова монета, що ходила між 1937 і 1971 роками. На титульній стороні монети, як завжди, буде розташовуватися зображення королеви, як того вимагає закон. Зображення на іншій стороні нової монети буде визначено в результаті конкурсу. У монети буде 12 граней.
Нова монета буде біметалічною і включатиме нові сучасні засоби протидії спробам підробки.

Раніше влада висловлювали тривогу у зв'язку з уразливістю старої монети, якої вже більше 30 років. Вважається, що в обігу перебуває 45 млн. її підробок.
Нинішня фунтова монета була пущена в обіг в 1983 році в рамках відмови від паперової однофунтової купюри, яка припинила ходіння через п'ять років. З півтора мільярдів таких монет, що перебувають в обігу, щорічно вилучається до двох мільйонів фальшивок.


«МАДОННА З ГВОЗДИКОЮ»



Монетний двір Польщі для Острови Ніуе в лютому 2014 р. відкарбував срібну монету «Мадонна з гвоздикою».
«Мадонна з гвоздикою» – це одне з найбільш відомих творів італійського художника, архітектора та інженера епохи Ренесансу – Леонардо да Вінчі. Будучи створеним в 1472 – 1478 рр., воно є найстарішою відомою картиною цього великого художника. Червона гвоздика, зображена на картині, символізує щиру материнську любов Марії до Ісуса. У наш час «Мадонна з гвоздикою» знаходиться в зборах «Старої пінакотеки» в Мюнхені.

На аверсі розташований візерунчастий орнамент, прикрашений селективним золоченням. Нижче вигравіруваний стилізований фрагмент ренесансного аттика. Зліва – зображення її Величності Королеви Єлизавети II, знак монетного двору «M/W» і номінал «1 DOLLAR». По колу вказані емітент «NIUE ISLAND», проби срібла «Ag 999», «ELIZABETH II» і рік випуску «2014».

На реверсі зображена багатобарвна репродукція «Мадонни з гвоздикою». Справа знаходиться характерний для епохи Відродження орнамент. По обидва боки картини вигравірувані вертикальні написи «MADONNA OF THE CARNATION» і «MADONNA Z GOŹDZIKIEM» (назва монети англійською та польською мовами).

Монета 1 долар зі срібла 999-ї проби з позолотою (proof) має вагу 28.28 г., розміри 40х40 мм. Тираж – 1 999 штук.


«СРІБЛО» ЮНАЦЬКОЇ ОЛІМПІАДИ НОМІНАЛОМ 50 ЮАНІВ



Народний банк Китаю 28 лютого 2014 р. випустив в обіг срібну монету, присвячену Другим Літнім юнацьким Олімпійським іграм, які пройдуть з 16 по 28 серпня 2014 року в Нанкіні (Китай).

Номінал монети – 50 юанів, дорогоцінний метал – срібло 999-ї проби, якість карбування – «пруф», маса – 155.52 г., діаметр – 70 мм, тираж – 2 000 штук.

На аверсі монети «Другі Літні юнацькі Олімпійські ігри» викарбувано герб Китайської народної республіки. У верхній частині півколом розташовано назву КНР на китайській мові. У нижній частині вказаний рік емісії монети – «2014».

На реверсі срібної монети зображено логотип Ігор на тлі різних стилізованих елементів китайської архітектури, а також національних символів. За визнанням організаторів юнацьких Олімпійських ігор, напис «NANJING» («Нанкін») і різні кольори логотипу символізують енергійний юнацький дух. Зліва на реверсі зазначений номінал – « 50元». Внизу півколом викарбувано напис на китайській мові – «Другі Літні юнацькі Олімпійські ігри».


КАНОНІЗАЦІЯ ІОАННА ПАВЛА II



Блаженний Іван Павло II – Кароль Юзеф Войтила (1920 – 2005), папа римський, предстоятель Римсько-католицької церкви з 16 жовтня 1978 по 2 квітня 2005 р., драматург, поет, педагог. Беатифікований 1 травня 2011 р. папою римським Бенедиктом XVI.

У 1978 р. 264-й папа Іван Павло II став першим римським папою неіталійського походження, обраним за останні 455 років (Адріан VI, що став папою в 1523 році, був голландцем за народженням), одним з наймолодших понтифіків в історії і першим папою слов'янського походження.

За тривалістю свого понтифікату він поступається тільки Апостолу Петру і папи Пія IX (1846 – 1878). Наступником Івана Павла II став німецький кардинал Йозеф Ратцингер, який прийняв ім'я Бенедикт XVI.

Процедура канонізації 264-го папи Римського відбудеться 27 квітня 2014 р. Це рішення було ухвалене в результаті кардиналської консисторії, яку провів папа Франциск 30 вересня 2013 р. 3 липня Конгрегація з канонізації святих Святого Престолу зробила заяву, що необхідне для канонізації друге диво за сприяння понтифіка сталося 1 травня 2011 р. Офіційних коментарів про характер чудесного явища Ватикан поки не зробив. Але вже є інформація про те, що диво сталося в Коста-Ріці з хворою жінкою, яка зцілилася від тяжкої хвороби головного мозку завдяки молитвам покійному Іоанну Павлу II. Рішення про канонізацію вже прийнято нинішнім главою Католицької Церкви папою Франциском.

Національний банк Польщі запланував на 15 квітня 2014 р. випуск монет, присвячених канонізації Іоанна Павло II.

Монета номіналом 2 злотих викарбувана з золотистого нордіку, діаметр – 27.00 мм., вага – 8.15 г., тираж – 1 600 000.

Монета номіналом 10 злотих викарбувана зі срібла 925 проби, діаметр – 32.00 мм., вага – 14.14 г., тираж – 50 000.

Монета номіналом 500 злотих викарбувана зі срібла 999 проби, діаметр – 100.00 мм., вага – 1 000.00 г., тираж – 966.

Монета номіналом 100 злотих викарбувана із золота 900 проби, діаметр – 21.00 мм., вага – 8.00 г., тираж – 5 000.


ПЛАКУЧІ ЯНГОЛИ – ГЕРОЇ НОВОЇ МОНЕТИ



Австралійський монетний двір м. Перт, в рамках співпраці з Монетним двором Нової Зеландії і компанією ВВС, виготовив чергову монету серії «Монстри «Доктора Хто».
Дана монета присвячена інопланетянам, схожим на статуї янголів. Вони закривають свої очі руками, щоб не побачити один одного і надовго не закам'яніти.
При дотику плакучого янгола особа (або будь-яка інша істота у Всесвіті) потрапляє в випадкову точку часу, а сам янгол живиться енергією тих днів, які це істота могла б прожити у своєму природному часу. Крім цього, засмучені ангели здатні поглинати енергію з електричних приладів.

За опитуваннями британських телеглядачів саме плакучі янголи стали найстрашнішими монстрами нових серій фільму «Доктор Хто».

За повідомленням прес-служби Австралійського монетного двору м. Перт, номінал монети з набору – 1 долар, дорогоцінний метал – срібло 999-ї проби, якість карбування – «пруф», маса – 15.591 г., діаметр – 36.60 мм, товщина – 3.10 мм, тираж – 5 000 штук.

На аверсі монети викарбувано портрет Її Величності королеви Великобританії Єлизавети II роботи Ієна Ренк-Бродлі. Навколо нього вигравірувані написи – «ELIZABETH II», «NIUE», «ONE DOLLAR», «2014».

На реверсі срібної монети на червоному тлі зображений плакучій янгол, який атакує жертву. Зліва півколом зазначені технічні характеристики – «1/2oz 999 Fine Silver», а також розташовано напис – «DW logo © 2012 & ™ BBC. Licensed by BBCWW Ltd.». У нижній частині реверса в два рядки зазначено назву серіалу – «DOCTOR WHO».


МОНЕТА-ПАЗЛ НОМІНАЛОМ 34 СИНГАПУРСЬКИХ ДОЛАРА



Монетний двір Сингапуру повідомив про випуск складовою срібної монети «Перший альманах», що належить Місячної серії монет.
Нова монета складається з 13 частин, кожна з яких має свій номінал. Номінал центральній частині – 10 сингапурських доларів, номінал кожної з решти 12-ти частин – 2 сингапурських долара.

Монета-пазл виготовлена зі срібла 999-ї проби, якість карбування – «пруф-лайк», маса – 249.45 г., діаметр – 96 мм., тираж – 3 000 штук.

На кожній з частин аверсу монети «Перший альманах» викарбувано герб Сингапуру. Під ним рік – «2014». Ліворуч і праворуч від нього знаходяться ієрогліфи. Вгорі і внизу півколом вигравірувані написи – «SINGAPURA», «SINGAPORE».

На реверсі центральній частині зображена квітка, над якщю вказано номінал – «$ 10». Навколо розташовано напис – «SINGAPORE FIRST ALMANAC COIN SERIES». На реверсі кожної з 12-ти частин складовою монети зображено один із знаків зодіаку, починаючи з 1981 року і закінчуючи 1992 роком; зазначено номінал – «$ 2» і відповідний знаку зодіаку рік.


МОНЕТУ – ТРИПТИХ ВІДРІЗНЯЄ УНІКАЛЬНА ТЕХНІКА ВИГОТОВЛЕННЯ



Монетний двір Польщі для Острови Ніуе в березні 2014 р. виготовив монету на честь майбутньої церемонії зарахування до лику святих римського папи.
Процедура канонізації Іоанна Павла II відбудеться 27 квітня 2014 р. Таким є рішення кардиналської консисторії, яку провів папа Франциск 30 вересня 2013 р.

«Дана монета дозволить пам'яті про численні заслуги Івана Павла II жити в серцях прийдешніх поколінь», – йдеться в повідомленні Монетного двору Польщі.
Номінал монети – 20 доларів, дорогоцінний метал – срібло 999-ї проби, якість карбування – «пруф», маса – 4 унції, розмір – 45 x 90 мм, тираж – до 999 штук.

На аверсі монети «Канонізація Іоанна Павла II» викарбувано зображення Івана Павла II, голова якого оточена німбом з написом – «SANCTUS IOANNES PAULUS II» («Святий Іоанн Павло II»). Нижче розташовано контурне зображення собору Святого Петра у Ватикані та викарбувано дата канонізації Папи Римського – «27.04.2014». З лівого і правого боку – багатоколірні зображення Ченстоховської ікони і Матері церкви з каплиці Колонна. Дані зображення виконані за технологією цифрового друку на найтоншому склі, вклеєними в монету.

На реверсі монети зображено вітраж Святого Духа з центрального нефа собору Святого Петра. Зліва показаний профільний портрет Її Величності королеви Єлизавети II роботи Ієна Ренк-Бродлі. Навколо нього розташовані написи – «NIUE ISLAND» і «ELIZABETH II» (Єлизавета II). З правого боку показані фрески з купола собору Святого Петра. Нижче – контури собору Святого Петра, зазначено рік карбування – «2014» і номінал – «20 DOLLARS».


Джерело: http://ua.museum-of-money.org
Прикріплення: 4325242.jpg (9.1 Kb) · 0735364.jpg (29.5 Kb) · 7466220.jpg (16.3 Kb) · 8897630.jpg (27.0 Kb) · 9714041.jpg (12.7 Kb) · 9912762.jpg (22.0 Kb) · 8007623.jpg (19.9 Kb)
 
Форум » ХОБІ,ЗАХОПЛЕННЯ » Нумізматика » Монетні новини
Пошук:

Вверх