Середа, 01.05.2024, 23:41
LEVEL
Головна Реєстрація Вхід
Вітаю Вас, Гость · RSS
[ Нові повідомлення · Учасники · Правила форуму · Пошук · RSS ]
Форум » ХОБІ,ЗАХОПЛЕННЯ » Нумізматика » Монетні новини
Монетні новини
GADДата: Понеділок, 11.11.2013, 22:12 | Повідомлення # 241
Генералиссимус
Група: Администраторы
Повідомлень: 7661
Нагороди: 7
Репутація: 6
Статус: Десь пішов
НА МОНЕТІ «РІК КОНЯ» Є КІЛЬЦЯ З НЕФРИТУ



Для Лаосу виготовлена срібна монета, присвячена символу наступного року.

Номінал монети – 2000 кіпів, дорогоцінний метал – срібло 999-ї проби, якість карбування – «пруф», маса – 2 унції, діаметр – 55 мм., тираж – 2888 штук.

На аверсі монети «Рік Коня» викарбувано герб Лаоської Народно-Демократичної Республіки. Він оточений написами – «THE LAO PEOPLE'S DEMOCRATIC REPUBLIC» і «2000 KIP». Уздовж краю монети – намистовий обід.

У центрі реверсу знаходиться зображення коня (покрито 22-каратним золотом), оточене нефритовим кільцем. На кільці є написи, що означають «Рік Коня». У верхній частині монети розташований ієрогліф. У нижній частині вказаний рік карбування – «2014». Ліворуч і праворуч показані голови восьми коней.

Ви хочете дізнатися, скільки коштує монета «Рік Коня»? Її можна купити в Інтернет-магазинах в середньому за 300 австралійських доларів.



НОВІ МОНЕТИ РОСІЇ




6 листопада 2013 р. Банк Росії випускає в обіг пам'ятні монети з дорогоцінних металів:

– срібну номіналом 25 рублів «Музей -заповідник «Царицино» (Василь Іванович Баженов)» серії «Архітектурні шедеври Росії»;

– срібну номіналом 3 рублі і золоту номіналом 50 рублів спортивної серії «Самбо»,

і в рамках емісійної програми монету з недорогоцінного металу номіналом 10 рублів серії «Міста військової слави»: Брянськ.
Опис монет з дорогоцінних металів:

На лицьовій стороні всіх монет у колі, обрамленому намистовим ободком, розташоване рельєфне зображення емблеми Банку Росії – двоголового орла з опущеними крилами, під ним напис півколом «БАНК РОССИИ», а також по колу є написи, розділені крапками: відповідний номінал монети та рік карбування – «2013», між ними проставлені позначення металу за періодичною системою елементів Д.І. Менделєєва, проба сплаву, товарний знак Санкт-Петербурзького монетного двору і маса дорогоцінного металу в чистоті.

Срібна монета номіналом 25 рублів (маса дорогоцінного металу в чистоті 155.5 г., проба сплаву 925, діаметр 60.0 мм., гурт рифлений, тираж – 1,5 тис. штук).

На реверсі монети розташовані рельєфні зображення: вгорі зліва – архітектора В.І. Баженова, внизу праворуч – Фігурного моста; вгорі праворуч і внизу зліва зображення проектів архітектурного ансамблю садиби Царицино; в центрі виконане в кольорі зображення капітелі; угорі ліворуч є напис по колу «ВАСИЛИЙ ИВАНОВИЧ БАЖЕНОВ».

Срібна монета номіналом 3 рублі (маса дорогоцінного металу в чистоті 31.1 г., проба сплаву 925, тираж – 3,0 тис. штук) і золота монета номіналом 50 рублів (маса дорогоцінного металу в чистоті 7.78 г., проба 999, тираж – 3,0 тис. штук) спортивної серії «Самбо», мають форму кола діаметром відповідно, 39.0 мм і 22.6 мм.
На зворотному боці монет розташовані:

– срібної монети номіналом 3 рублі – рельєфні зображення двох самбістів, вгорі по колу є напис «САМБО»;

– золотої монети номіналом 50 рублів – рельєфні зображення двох самбістів, вгорі по колу є напис «САМБО».

Монета «Брянськ» має форму кола жовтого кольору діаметром 22,0 мм. На лицьовій і зворотній сторонах монети є виступаючий кант по колу, бокова поверхня монети має переривчасте рифлення.

На аверсі монети по колу розміщені написи: у верхній частині – «БАНК РОССИИ, у нижній частині – «2013». Ліворуч і праворуч розташовані зображення гілки лавра і дуба відповідно. У центрі розташовані число «10» і напис «РУБЛЕЙ» під ним, що позначають номінал монети. Усередині цифри «10» є захисний елемент у вигляді числа «10» і написи «РУБ», спостережуваних під різними кутами зору до площини монети. У нижній частині розташований товарний знак монетного двору.

На реверсі монети розташоване рельєфне зображення герба міста Брянська, по колу є написи: у верхній частині – на стрічці «ГОРОДА ВОИНСКОЙ СЛАВЫ», у нижній частині – «БРЯНСК».

Тираж монети 10,0 млн. штук.



НІДЕРЛАНДИ ПРЕДСТАВИЛИ ДИЗАЙН НОВИХ МОНЕТ РЕГУЛЯРНОГО ВИПУСКУ З ПОРТРЕТОМ КОРОЛЯ ВІЛЛЕМА-ОЛЕКСАНДРА




31 жовтня 2013 р. державний секретар фінансів Королівства Нідерландів Франс Уікерс (Frans Weekers) представив дизайн голландських євромонет нового типу.

Дизайн нових голландських монет євро розроблений фотографом Ервіном Олафом (Erwin Olaf; р. 1959) з міста Хилверсюм. На національній стороні представлений характерний гранований портрет короля Віллема-Олександра. Ці монети мають з'явитися в обігу в другій половині січня наступного року.

Такий дизайн заснований на роздробленості голландського пейзажу, а також символізує різноманітність сучасного населення країни.
Нагадаємо, що причиною введення нового типу монет в Нідерландах є зречення від влади королеви Біатрікс 28 січня і вступ на престол її сина короля Віллема-Олександра.


СОФОКЛ НА МОНЕТІ ГРЕЦІЇ



Монетний двір Греції у вересні 2013 року виготовив нову монету серії «Грецька культура і цивілізація».

Монета викарбувана на честь Софокла (496/495 – 406 рр. до н.е.) – прославленого афінського драматурга, якого вважають автором 123 трагедій (серед них – «Антігона», «Цар Едіп», «Електра» і т.д.).

Софокл був реформатором трагедій: він збільшив число акторів до трьох, а число хоревтів – з 12 до 15, удосконалив бутафорську бік театру.
Номінал монети – 10 євро, дорогоцінний метал – срібло 925-ї проби, якість карбування – «пруф», маса – 34.1 г., діаметр – 40 мм., тираж – 5000 штук, гурт – гладкий. Дизайнер – Georges Stamatopoulos.

На аверсі монети зображена грецька театральна маска, над нею поміщено герб Греції. У верхній частині півколом викарбувано напис – «ΕΛΛΗΝΙΚΉ ΔΗΜΟΚΡΑΤΊΑ». У нижній частині вказаний номінал – «10 ΕΥΡΏ», а також знак Монетного двору Греції.

На реверсі монети викарбувано портрет Софокла. У лівій частині півколом викарбувано ім'я драматурга, вказані роки його життя і рік карбування монети – «2013».


«МОНЕТА ПАРИТЕТУ» – ОСТАННЯ ОДНОЛАТОВА МОНЕТА ЛАТВІЇ



Банк Латвії 6 листопада 2013 р. випустив в обіг останню монету номіналом 1 лат.

З 1 січня 2014 р. Латвія перейде на євро. Таке рішення схвалила Рада міністрів фінансів країн Європейського союзу (ECOFIN). У зв'язку з цією подією Банк Латвії вирішив випустити однолатову монету, яка буде служити засобом готівкового платежу до кінця 2013 року, а потім стане просто предметом колекціонування.

Номінал монети – 1 лат, метал – мідно-нікелевий сплав, маса – 4.80 г., діаметр – 21.75 мм., тираж – 2013 штук. На гурті розташовані два написи – «LATVIJAS BANKA», розділені ромбоподібними точками.

На аверсі монети викарбувано герб Латвії, під ним вказано рік карбування – «2013». У верхній частині монети півколом викарбувано напис – «LATVIJAS». Внизу, також півколом, розташоване продовження написи – «REPUBLIKA».

На реверсі монети показана стилізована композиція: курс лата по відношенню до євро. У результаті можна прочитати написи – «1 LATS » і «1,42 EIRO».
Монета викарбувана на Монетному дворі Австрії. Графічний дизайн розробив Ілмар Блумбергс (Ilmārs Blumbergs), гіпсову модель – Яніс Струпуліс (Jānis Strupulis).


Джерело: http://ua.museum-of-money.org
Прикріплення: 8438730.jpg (16.3 Kb) · 7618200.jpg (27.3 Kb) · 1356638.jpg (14.5 Kb) · 2113468.jpg (12.2 Kb) · 9614706.jpg (13.9 Kb)
 
GADДата: Понеділок, 11.11.2013, 22:29 | Повідомлення # 242
Генералиссимус
Група: Администраторы
Повідомлень: 7661
Нагороди: 7
Репутація: 6
Статус: Десь пішов
НОВА МОНЕТА США СЕРІЇ «КОРІННІ АМЕРИКАНЦІ»



Монетний двір США опублікував дизайн нової однодоларової монети серії «Корінні американці», запланованої до випуску в 2014 р. Монета відображає гостинність американських індіанців, яке забезпечило успіх експедиції Льюїса і Кларка.

Як і інші монети серії, даний долар буде викарбуваний зі сплаву золотистий нордік, вага монети – 8.10 г., діаметр – 26.50 мм. Дизайнер реверсу – Кріс Костелло.


МОНЕТИ РОСІЇ, ПРИСВЯЧЕНІ ОЛІМПІАДІ В СОЧІ



6 листопада 2013 р. Банк Росії випустив в обіг пам'ятні монети з недорогоцінних металів номіналом 25 рублів з роком карбування «2014», присвячені XXII Олімпійським зимовим іграм і XI Паралімпійським зимовим іграм 2014 року в м. Сочі.

Монети мають форму кола білого кольору діаметром 27.0 мм. На лицьовій стороні монет є виступаючий кант по колу. Бічна поверхня монет рифлена.

На аверсі монет розміщено рельєфне зображення Державного герба Російської Федерації, над ним напис півколом «РОССИЙСКАЯ ФЕДЕРАЦИЯ», є написи: номінал монет «25 РУБЛЕЙ» і рік карбування – «2014», праворуч – товарний знак Санкт-Петербурзького монетного двору.

На реверсах монет розташовані:

– першої – зображення емблеми XXII Олімпійських зимових ігор 2014 року в м. Сочі на тлі гір;

– другої – зображення трьох талісманів і емблеми XXII Олімпійських зимових ігор 2014 року в м. Сочі;

– третьої – зображення двох талісманів і логотипу XI Паралімпійських зимових ігор 2014 року в м. Сочі.

Тираж монет – 10,0 млн. штук кожного виду.


НОВИЙ СИМВОЛ РУБЛЯ



Банк Росії запропонував народу обрати майбутнє графічне позначення для російської валюти. Проголосувати за новий символ рубля може кожен на сайті Центробанку.
«Робоча група Банку Росії розглянула більше тисячі звернень від громадян та організацій з пропозиціями різноманітних написань графічного позначення рубля, вивчила ідеї інтернет-спільноти», – йдеться в повідомленні на сайті ЦБР.

На сайті запропоновані п'ять варіантів-фіналістів. Також передбачено пункт «жоден з варіантів». Відзначається, що при голосуванні необхідно буде вказати свою стать, вік і освіту. При бажанні можна коротко прокоментувати власний вибір.

Колишній співробітник ЦБР, провідний експерт ВШЕ Дмитро Мірошниченко скептично ставиться до ініціативи Центробанку.
«Що означає новий? Я не в курсі, що був старий офіційно затверджений символ рубля. Як може бути новий, якщо не було старого? На моїй пам'яті було кілька спроб ввести символ рубля, вибрати і затвердити його. У кінцевому рахунку ці ідеї оригінальністю не відрізнялися. Були дуже цікаві варіанти, коли «Комерсант» проводив конкурс багато років тому. Але в результаті все звелося до перекресленої букві «р». В інтернеті можна побачити подібне позначення. Воно стало хоч якимось символом рубля. Якщо вважати його старим, ну, тоді так, зараз вибирають новий.

У мене постійно під час таких ініціатив виникає одна думка, що цим людям більше нема чим зайнятися. Очевидно, що після введення символу рубля нічого не зміниться. Крім того, не цілком зрозуміло, які процеси могло стримувати відсутність цього символу? Простіше кажучи, раптом подумалося, що ми так погано живемо від того, що у нас символу немає. Це з тієї ж серії, коли говорять, що у нас всі біди через те, що Ленін в Мавзолеї не по фен-шую лежить. Я просто не бачу тут саму проблему, яку треба було б вирішувати», – розповів кореспонденту Metro Дмитро Мірошниченко.

Фахівець упевнений, що людський ресурс, зайнятий у цьому процесі, просто простоює даремно. На його думку на даний момент є велика кількість більш важливих і термінових питань.
«Якщо люди займаються переливанням з пустого в порожнє, значить або їм зайнятися нічим, тоді треба їх керівництву придумати, чим би їх зайняти, або саме керівництво не знає, чим їх зайняти – але це ще більш сумно. Проблем в економіці маса, і в банківській сфері зокрема, а люди сидять і придумують новий символ рубля», – підсумував Мірошниченко.


МІСТА НА МОНЕТАХ КАЗАХСТАНУ



Національний банк Республіки Казахстан 5 листопада 2013 р. випустив в обіг три пам'ятні монети із серії «Міста Казахстану».

Монети присвячені містам Костанай, Талдикорган і Тараз.

Монети викарбувані з нейзильберу, мають номінал 50 тенге, масу – 4.71 г., діаметр – 23 мм., рифлений гурт. Тираж – 50 000.

Дизайн аверсу монет «Костанай», «Талдикорган» і «Тараз» ідентичний. У центрі – номінал «50 ТЕҢГЕ», у верхній частині – орнаментальна восьмикутна розетка, в нижній частині – елемент національного орнаменту. Праворуч від номіналу – абревіатура «ҚҰБ». По колу монети – виступаючий кант.

У центрі реверсу зображено герб одного з міст, яким присвячені випуски. По колу знаходиться напис – «ҚАЗАҚСТАН РЕСПУБЛИКАСЫ» державною мовою і рік карбування – «2013». Напис і число розділені крапками.

Пам'ятні монети виготовлені на Казахстанському монетному дворі Національного Банку Республіки Казахстан.


ТВОРІННЯ ПРИРОДИ І ЛЮДИНИ НА МОНЕТАХ ЛИТВИ



У Литві випустили чотири монети з однаковим аверсом. Номінал кожної монети – 2 лита, маса – 7.5 г., діаметр – 25 мм, тираж – по 100 000 штук. Внутрішній диск монет виготовлений з мідно-нікелевого сплаву, кільце – зі сплаву міді, нікелю та алюмінію. Дизайнер – Giedrius Paulauskis.

На аверсі монет викарбуваний Вітіс – офіційний державний символ Литовської Республіки, використовуваний в якості герба. У верхній частині монети півколом викарбувано напис – «LIETUVA», у нижній частині вказаний номінал – «2 LITAI». Справа знаходиться знак Литовського монетного двору.

На реверсі першої монети зображений Пунтукас – другий за величиною валун Литви: його висота – 5.7 м, довжина – 6.9 м, ширина – 6.7 м, вага – 265 т. На ньому в 1943 році скульптор Бронюс Пундзюс зобразив барельєфи льотчиків Стасіса Гіренаса і Стяпоніса Дарюса, які вчинили переліт через Атлантику на літаку «Літуаніка». Вгорі півколом написано – «PUNTUKAS», внизу вказано рік карбування – «2013».

На реверсі другої монети зображений Стелмужський дуб – один з найстаріших дубів Європи: його вік вчені оцінюють приблизно в 700 років. Проте в Литві наводять відомості, що цьому дубові вже 1500 і навіть 2000 років. Вгорі викарбувано напис – «STELMUŽĖS AŽUOLAS», внизу позначений рік емісії.

На реверсі третьої монети представлений куренас – старовинний вітрильний човен куршських рибалок. Вгорі півколом написано – «KURĖNAS», внизу вказано рік карбування монети.

На реверсі четвертої монети зображена ручна прядка. У верхній частині монети півколом вигравіруваний напис – «VERPSTĖ», у нижній частині позначений рік – «2013».


ДИЗАЙН МОНЕТ «РІЗДВО» ЗАТВЕРДЖЕНО БУКІНГЕМСЬКИМ ПАЛАЦЕМ



Монетний двір Побджой (Великобританія) напередодні Різдва відкарбував для Острову Мен традиційні семигранні 50-пенсові монети.
Прес-служба Монетного двору Побджой повідомляє технічні характеристики монет:

• номінал – 50 пенсів, метал – мідно-нікелевий сплав, якість карбування – «Diamond Finish», маса – 8 г., діаметр – 27.30 мм, тираж – 30 000 штук;

• номінал – 50 пенсів, дорогоцінний метал – срібло 925- ї проби, якість карбування – «пруф», маса – 8 г., діаметр – 27.30 мм, тираж – 5 000 штук;

• номінал – 50 пенсів, дорогоцінний метал – 22-каратне золото, якість карбування – «пруф», маса – 8 г., діаметр – 27.30 мм, тираж – 250 штук.

На аверсі монет «Різдво» викарбувано портрет Її Величності королеви Великобританії Єлизавети II роботи Ієна Ренк-Бродлі (Ian Rank-Broadley FRBS). Навколо нього розташовані написи, розділені тріскеліонамі, – «ISLE OF MAN», «ELIZABETH II», «2013».

На реверсі зображений традиційний вінок, який кріплять на вхідних дверях напередодні Різдва. У його центрі – панчіх, куди Санта-Клаус складає подарунки дітям. У верхній частині півколом викарбувано напис – «CHRISTMAS». Внизу, також півколом, вказаний номінал – «50 р». На реверсі деяких монет вінок і панчіх з іграшками виконані в кольорі.


МОНЕТА «ДУБЛІНСЬКИЙ ЛОКАУТ»



Центральний банк Ірландії 24 вересня 2013 р. випустив пам'ятну монету, присвячену знаменитому Дублінському локауту. Монета викарбувана на Монетному дворі Побджой (Великобританія).

Дублінський локаут (англ. – Dublin Lock-out) – найбільший трудовий спір між роботодавцями та працівниками, що почався в Дубліні 26 серпня 1913 р. і завершився 18 січня 1914 р. Він торкнувся близько 20 000 працівників і 300 роботодавців. Основним питанням у локауті було питання прав робітників і профспілок.

Саме в цей час здобув популярність Джеймс Ларкін (1876 – 1947 рр.) – Ірландський профспілковий лідер. На його честь у Дубліні і в Белфасті пізніше були встановлені пам'ятники.
За повідомленням прес-служби Центрального банку Ірландії, номінал монети – 15 євро, дорогоцінний метал – срібло 925-ї проби, якість карбування – «пруф», маса – 28.2 г., діаметр – 38.6 мм, тираж – 10 000.

На аверсі монети викарбуваний герб Республіки Ірландія – арфа. Зліва півколом викарбувано напис – «éire». Праворуч, також півколом, вказаний рік емісії – «2013».

На реверсі монети зображений Джеймс Ларкін, який звертається з промовою до страйкуючих робітників. На передньому плані зображений фрагмент замкнених на замок гратчастих воріт. На замку вказаний рік – «1913». Праворуч у два рядки номінал – «15 EURO».


Джерело: http://ua.museum-of-money.org
Прикріплення: 2329466.jpg (7.3 Kb) · 8242221.jpg (21.8 Kb) · 8726923.jpg (12.2 Kb) · 6725894.jpg (24.5 Kb) · 2668110.jpg (25.7 Kb) · 6806421.jpg (18.0 Kb) · 3727816.jpg (9.6 Kb)
 
GADДата: Четвер, 14.11.2013, 16:28 | Повідомлення # 243
Генералиссимус
Група: Администраторы
Повідомлень: 7661
Нагороди: 7
Репутація: 6
Статус: Десь пішов
МОНЕТА У ПАМ'ЯТЬ ПРО ПОЧАТОК I СВІТОВОЇ ВІЙНИ



Для Соломонових островів виготовили срібну монету, присвячену 100-річчя початку Першої світової війни.
Перша світова війна почалася 28 липня 1914 р. (завершилася 11 листопад 1918 р.) відразу після вбивства в Сараєво австрійського ерцгерцога Франца Фердинанда сербським терористом Гаврилом Принципом.

Ця війна стала одним з найбільш кровопролитних збройних конфліктів в історії людства: всього було вбито більше 10 млн солдатів і офіцерів, загинуло 12 млн мирних жителів, близько 55 млн людей були поранені. У результаті війни перестали існувати чотири імперії: Російська, Німецька, Австро-Угорська та Османська.

Номінал монети – 10 доларів Соломонових Островів, дорогоцінний метал – срібло 925-ї проби, якість карбування – «пруф», маса – 25 г, діаметр – 40 мм, тираж – 5 000 штук.

На аверсі монети «Вирушаючи на війну» портрет Її Величності королеви Великобританії Єлизавети II роботи Ієна Ренк-Бродлі (Ian Rank-Broadley FRBS). По краю монети розташовані написи – «SOLOMON ISLANDS», «ELIZABETH II», «2014», «10 DOLLARS».

На реверсі монети зображена вантаження солдатів на військові кораблі. Екіпіровка та озброєння солдатів показані в кольорі. У верхній частині монети півколом викарбувано напис – «FIRST WORLD WAR CENTENARY». У нижній частині монети, також півколом, написано – «1914 EMBARKING FOR WAR».


500 РОКІВ ВІД СМЕРТІ ХУДОЖНИКА ПІНТУРІККЬО



Знову Республіка Сан-Марино розмістила на своїй монеті твір великого художника. Нова монета, випущена 13 вересня 2013 р. Монетним двором Італії, присвячена 500-річної річниці зі смерті художника епохи Відродження – Пінтуріккьо.

Аверс традиційний, а реверс несе зображення фрагмента картини Пінтуріккьо «Христос серед вчителів». Зверху викарбувано ім'я живописця «Pinturicchio», а також зазначені роки «1513» і «2013» у два рядки. Зліва є знак Італійського монетного двору «R». Знизу вказано ім'я дизайнера «MOMONI» і назву держави-емітента «SAN MARINO». По колу зовнішнього кільця розташовані 12 зірок Європейського союзу.

Монета 2 євро з біметалу (BU ) має вагу 8,5 г., діаметр 25,75 мм. Тираж – 110 000.


ВАТИКАН ВИПУСТИВ ЮВІЛЕЙНУ МОНЕТУ З ДРУКАРСЬКОЮ ПОМИЛКОЮ В СЛОВІ «ІСУС»



Ювілейні монети на честь папи Римського Франциска виявилися випущені з друкарською помилкою: в написі замість Jesus («Ісус») було викарбовано Lesus. Ватикану довелося відкликати з продажу близько шести тисяч монет.

До того, як помилка була виявлена, кілька монет все ж було продано. Як вказують ЗМІ, тепер щасливі власники зможуть зробити ціле стан на перепродажу раритету.

Випуском пам'ятних монет з бронзи, срібла і золота займався Монетний двір Італії. Опечатка була допущена у фразі латинською мовою, яку папа Римський вибрав як свой девіз: Vidit ergo Jesus publicanum et quia miserando atque eligendo vidit, ait illi sequere me (Ісус побачив чоловіка, що сидів на митниці, і каже йому: Іди за Мною). Про реакцію самого папи на друкарську помилку поки не повідомлялося.

Аргентинський кардинал Хорхе Маріо Бергольо був обраний папою Римським у березні 2013 року. Він взяв собі ім'я на честь святого Франциска Ассизького, засновника ордену францисканців, відомого своїм аскетизмом.

Друкарські помилки в процесі карбування ювілейних і звичайних монет трапляються досить регулярно. Так, у квітні цього року центробанк Ірландії допустив помилку при випуску монети на честь письменника Джеймса Джойса: в цитаті з роману Джойса «Улісс» з'явилося слово, якого не було в оригіналі тексту. Однак Ірландська регулятор вирішив не скасовувати продаж монет.

Або наприклад, в 1983 році Королівський монетний двір Великобританії випустив монету, на якій було написано new pence («новий пенс») замість two pence («два пенси»). Точне число таких монет невідомо, але колекціонери готові заплатити за них пару сотень фунтів стерлінгів, тобто приблизно в десять тисяч разів більше номіналу.


Джерело: http://ua.museum-of-money.org
Прикріплення: 8721445.jpg (15.0 Kb) · 7317537.jpg (12.2 Kb) · 9003298.jpg (19.9 Kb)
 
GADДата: Неділя, 17.11.2013, 20:09 | Повідомлення # 244
Генералиссимус
Група: Администраторы
Повідомлень: 7661
Нагороди: 7
Репутація: 6
Статус: Десь пішов
«ДЕНЬ СВЯТОГО ВАЛЕНТИНА» – МОНЕТА У ФОРМІ СЕРЦЯ



Компанія Coin Invest Trust для Островів Кука виготовила монету, присвячену Дню всіх закоханих.

Номінал монети – 5 доларів. Вона викарбувана зі срібла 925-ї проби якістю «пруф». Маса цієї монети – 20 г, розмір – 37x37 мм. Тираж – 2014 штук.
На аверсі монети «День Святого Валентина» зображено портрет королеви Великобританії Єлизавети II. Навколо нього вигравірувані написи – «ELIZABETH II», «COOK ISLANDS», «5 DOLLARS».

На реверсі срібної монети знаходиться стилізоване зображення троянди, створене з кристалів, і оточене рослинним орнаментом. У верхній частині монети в три рядки викарбувано напис – «Happy Valentine's Day», а також зазначено рік – «2014».


ФОРАРЛЬБЕРГ НА МОНЕТІ АВСТРІЇ



Федеральна земля Форарльберг є самою (не рахуючи міста Відня) маленькою і найзахіднішої землею Австрії. Саме Форарльбергу присвячена чергова монета серії «Федеральні землі Австрії».

Дизайн лицьового боку монети був розроблений шефом граверів Австрійського монетного двору Томасом Песендорфером. Він зобразив озеро з кораблем, який пливе по ньому. За озером видніється вежа Мартінстурм. На передньому плані – портрет жінки з головним убором, схожий на наш кокошник. Він відомий як «Bodensee-Radhaube», і включений до списку нематеріальної спадщини ЮНЕСКО. Технологія виготовлення цього убору, що представляє собою мереживо із золотих і срібних ниток, трималася в секреті протягом століть, сьогодні її зберігають лише кілька майстрів. Зверху вздовж буртика є назва держави – емітента «REPUBLIK ÖSTERREICH». Знизу в два рядки зазначено номінал «10 EURO», під ним рік емісії «2013». Текст зліва: «BODENSEE».

На зворотному боці, створеної по малюнку Аліси Де Морі, учениці 3 класу з містечка Хербранц, представлено краєвид Боденського озера. На передньому плані розкинулися заливні луки, на яких пасеться корова і працює трактор. Вдалині видніється церква у стилі бароко, праворуч від неї піднімаються гори, на які можна потрапити на фунікулері. По самому озеру плавають човни. Зверху вздовж буртика вигравірувано назва федеральної землі «Vorarlberg g'Lädle».

16 жовтня 2013 р. випущені монети номіналом 10 євро трьох типів: Cu / Ag 925 / Ag 925, масою, відповідно, 15.0 г. / 17.3 г. / 17.3 г. і тиражем 130.000 (UNC) / 40.000 (BU) / 30.000 (Proof). Монети мають діаметр 32 мм, гладкий гурт.


3D СНІГОВИК



Королівський монетний двір Канади в листопада 2013 р. представив цікаву монету «Сніговик». Монета виконана з використанням спеціальних лінз, які дозволяють зображенню на реверсі мінятися залежно від кута зору.

На аверсі викарбувано портрет королеви Великобританії Єлизавети II роботи Сюзанни Блант (Susanna Blunt). Навколо вигравірувані написи: «ELIZABETH II», «D • G • REGINA».

Реверс, залежно від кута зору, представляє два кольорових новорічних картинки: діти, які виліплюють сніговика, і вже готовий сніговик в оточенні радісних хлопців. Навколо розташовані написи: «CANADA» і номінал «50 CENTS 2013». Дизайнер Tony Bianco.

Монета 50 центів з мідно-нікелевого сплаву має діаметр 35 мм. Тираж – 20 000 штук.


«ЧОТИРИЛИСТА КОНЮШИНА» – ОСОБЛИВА МОНЕТА СЕРЕД «ЩАСЛИВИХ МОНЕТ»



Монетний двір Польщі спеціально для Острови Ніуе виготовив монету серії «Монети на щастя». За повідомленням прес-служби Монетного двору Польщі, номінал монети – 2 новозеландські долари, дорогоцінний метал – срібло 925-ї проби, монета покрита золотом, маса – 28.28 г., діаметр – 41 мм, тираж – до 22 222 штук. Дизайнер – Доброхна Сураевска.

На аверсі монети «Чотирилиста конюшина» вгорі праворуч у монету вставлена прозора капсула зі срібним елементом у формі чотирилистої конюшини. Поруч – рельєфні зображення листочків конюшини. Зліва розташований портрет Її Величності Королеви Єлизавети II. По нижньому краю півколом вигравірувані написи – «ELIZABETH II», «NIUE ISLAND». Зліва знаходиться фірмовий знак монетного двору – «M/W». Вгорі вказаний номінал – «2 DOLLARS», і рік випуску – «2013».

У центральній частині реверса срібної монети знаходяться рельєфні зображення листочків конюшини. Вгорі розташована вставлена в монету прозора капсула зі срібним елементом у формі чотирилистої конюшини. Внизу з лівого боку, уздовж краю реверсу, розташований напис – «GOOD LUCK».

Дана монета є законним платіжним засобом на території Нової Зеландії.


МОНЕТА КАЗАХСТАНУ – «РОДИНА ЯБЛУК»



13 листопада 2013 р. Національний банк Казахстану ввів в обіг пам'ятну монету номіналом 500 тенге «Батьківщина яблук» із серії «Надбання Республіки».

У центрі аверсу монети, на матованої поверхні, розташоване стилізоване зображення родючої яблуні, що корінням йде в гористу місцевість і символізує ореол сприятливого виростання яблук, і логотип Національного Банку Республіки Казахстан. По колу напис «ҚАЗАҚСТАН РЕСПУБЛИКАСЫ» державною мовою, номінал «500 ТЕҢГЕ» і «REPUBLIC OF KAZAKHSTAN» англійською мовою. Написи розділені крапками.

У центрі реверса монети, на дзеркальній поверхні, розташоване аналогічне зображення родючої яблуні з позолоченими яблуками (достиглими) і товарний знак Казахстанського монетного двору. По колу напис «АЛМА ОТАНЫ» державною мовою, рік випуску «2013», напис «HOMELAND OF APPLES» англійською мовою і «Ag 925 31,1 g.» Позначає метал, з якого виготовлена монета, його пробу і масу. Написи і число розділені крапками.

Монета виготовлена зі срібла 925 проби, має вагу 31.1 грама, діаметр – 38.61мм, якість виготовлення – «proof», рифлений гурт, тираж – 7 тисяч штук.


Джерело: http://ua.museum-of-money.org
Прикріплення: 0491441.jpg (11.9 Kb) · 7088154.jpg (15.8 Kb) · 6833667.jpg (25.2 Kb) · 8510392.jpg (16.6 Kb) · 5040168.jpg (23.9 Kb)
 
GADДата: Субота, 07.12.2013, 15:08 | Повідомлення # 245
Генералиссимус
Група: Администраторы
Повідомлень: 7661
Нагороди: 7
Репутація: 6
Статус: Десь пішов
«КАСПІЙСЬКИЙ ТЮЛЕНЬ» НА МОНЕТІ КАЗАХСТАНУ



13 листопада 2013 р. Національний банк Казахстану випустив в обіг пам'ятну монету овальної форми номіналом 500 тенге «Каспійський тюлень» серії «Фауна і флора Казахстану».

У центрі аверсу монети – стилізоване зображення пливе тюленя і сонця. У верхній частині монети напис «500 ТЕҢГЕ», що позначає номінал монети, в лівій – товарний знак Казахстанського монетного двору. У нижній частині по овалу напис «ҚАЗАҚСТАН ҰЛТТЫҚ БАНКІ» державною мовою і «Ag 925 24 g» позначає метал, з якого виготовлена монета, його пробу і масу.

У центрі реверса монети – зображення каспійського тюленя з дитинчам серед крижин і позолочене зображення сонця. У верхній частині монети по овалу напис «КАСПИЙ ИТБАЛЫҒЫ» державною мовою, «PHOCA CASPICA» латинською – назва виду, у нижній – число «2013», що позначає рік карбування.

Монета виготовлена зі срібла 925 проби, має масу 24 г., овал 38,61 х 28,81 мм, якість виготовлення – «proof», гурт рифлений, тираж – 5 тисяч штук.


РІЗДВЯНА МОНЕТ «САНТА»



Королівський монетний двір Канади в листопада 2013 року продовжує акцію «$ 20 за $ 20» монетою «Санта», яку можна придбати за номінальною вартістю.

На аверсі викарбувано портрет королеви Великобританії Єлизавети II роботу Сюзани Блант (Susanna Blunt). Навколо розташовані написи: «ELIZABETH II», «D • G • REGINA».

На реверсі зображений добродушний бородатий Санта в традиційному вбранні з безліччю подарунків у мішку за спиною. Навколо розташовані написи: «FINE SILVER ARGENT PUR 9999», «20 DOLLARS», «2013 CANADA».

Монета 20 доларів з срібла 999-ї проби (proof) має вагу 31,39 г., діаметр 38 мм. Тираж – 225 000 штук.

Раніше Королівський монетний двір Канади вже випустив ряд монет 20 доларів, що продаються за номіналом: «Кленовий лист», «Каное», «Полярний ведмідь», «60 років правлінню королеви Єлизавети II», «Прощання з пенні», «Чарівний олень», «Хокей», «Айсберг».


«ШУРАЛЕ» – МОНЕТИ КАЗАХСТАНУ



13 листопада 2013 р. Національний банк Казахстану ввів в обіг дві пам'ятні монети «Шурале» серії «Казки народу Казахстану».

Монета номіналом 500 тенге виготовлена зі срібла 925 проби, має вагу 31.1 г., діаметр 38.61 мм., рифлений гурт, якість виготовлення – «пруф», тираж – 4 000.

Монета номіналом 50 тенге виготовлена з нейзильберу, має діаметр 31.00 мм., вагу 11.17 г., рифлений гурт, тираж – 100 000.

У центрі аверсу монет на орнаментальному тлі зображено герб Республіки Казахстан. У нижній частині – відповідний номінал. У лівому і правому секторі дзеркально зображено елемент національного орнаменту. По колу напис ««ҚАЗАҚСТАН РЕСПУБЛИКАСЫ» державною мовою, «РЕСПУБЛИКА КАЗАХСТАН» російською мовою. Написи розділені крапками.

У центрі реверса монети зображені персонажі казки Шурале, число «2013» що означає рік карбування і товарний знак Казахстанського монетного двору. У верхній частині напис «ШУРАЛЕ» державною мовою. У нижній частині срібної монети – напис «Ag 925 31,1 g» позначає метал, з якого виготовлена монета, його пробу і масу.


ПАМ'ЯТНА МОНЕТА ВІРМЕНІЇ ВИЗНАНА «КРАЩЕЙ МОНЕТОЮ СВІТУ



Вірменська пам'ятна монета «500-річчя вірменського книгодрукування» (авторські ескізи Вардана Варданяна) посіла перше місце на 10-му міжнародному конкурсі монет «Віченца Нумізматика» (Vicenza Numismatica в Італії.

У конкурсі, що проходив з вересня по листопад поточного року, взяло участь велика кількість монетних дворів і емітент-організацій, представляючи пам'ятні монети випуску 2012 року. Учасники конкурсу були нагороджені в двох номінаціях – «Краща монета світу» і «Краща монета із зображенням архітектурного об'єкта».
Міжнародна конкурсна комісія особливо оцінила унікальне поєднання ескізів в стилі класики і модерну, зображених на обох сторонах монети. Це поєднання символізує минуле і сьогодення, показуючи не тільки 500-річчя першої друкованої вірменської книги «Урбатагірк», а й роль Вірменії та її столиці Єревана в міжнародній культурі.

У 1512 році у Венеції Акоп Мегапарт випустив першу друковану книгу вірменською мовою. У заснованій Мегапартом друкарні віддрукували 6 вірменських книг. У XVI столітті було надруковано 17 вірменських книг – у Венеції, Константинополі, Римі, Амстердамі. Були засновані вірменські друкарні у Львові, Мілані, Парижі, Нової Джульфі (Іспахан), Лейпцигу, інших містах світу. У Вірменії перша вірменська друкарня відкрилася в 1771 році в Вагаршапаті. Заснування друкарень, які ставали центрами науки та культури, мало важливе значення для збереження національної ідентичності вірменського народу.

На аверсі монети зображено образ заходів «Міжнародна столиця книги і дата випуску «2012». У нижній частині викарбувана номінальна вартість монети «1000 ДРАМ», а по контуру – «Айастані Анрапетутян Кентронакан Банк» (Центральний банк Вірменії).

На реверсі зображений один з пейзажів Венеції, торговий знак засновника вірменського книгодрукування «Урбатагірк» Акопа Мегапарта і фрагмент з книги «Відвідування хворого». У лівій частині вертикально викарбовано «Урбатагірк», а по правому контуру – «500-річчя вірменського книгодрукування».


Монета номіналом 1 000 драм викарбувана зі срібла 925 проби, має вагу 33.6 г., діаметр 40 мм., тираж – 500 штук. В оформленні монети використані кольорові емалі. Монета викарбувана Королівським монетним двором Нідерландів.

Джерело: http://ua.museum-of-money.org
Прикріплення: 1467055.jpg (16.3 Kb) · 5675213.jpg (14.2 Kb) · 2517569.jpg (19.7 Kb) · 8848216.jpg (14.3 Kb)
 
GADДата: Субота, 07.12.2013, 15:45 | Повідомлення # 246
Генералиссимус
Група: Администраторы
Повідомлень: 7661
Нагороди: 7
Репутація: 6
Статус: Десь пішов
50 РОКІВ СЕРІАЛУ «ДОКТОР ХТО»



Монетні двори Австралії (м. Перт) та Нової Зеландії представили ексклюзивний набір з 11-ти монет «50 років серіалу «Доктор Хто», присвячений знаменитому серіалу компанії ВВС. У продажу з 20 листопада 2013 року.

Набір приурочений до 50-річної річниці початку трансляції «Доктор Хто» на каналі ВВС фільму. Перша серія була показана 23 листопаду 1963 р.
Монети по 1 долару зі срібла 999-ї проби (proof) мають вагу 15.591 г., діаметр 36.60 мм, товщину 2.30 мм. Загальний тираж – 4 000. З них 3 000 монет продаються в наборах, 1 000 монет – окремо.

Аверс однаковий: портрет королеви Великобританії Єлизавети II роботи Яна Ренк-Бродлі ( Ian Rank-Broadley FRBS). Навколо вигравірувані написи: «ELIZABETH II», «NIUE», «ONE DOLLAR», «2013».

На реверсі в кольорі зображений один з 11-ти акторів, які виконали у серіалі роль Доктора Хто. Крім центрального зображення, на монеті є назва серіалу «DOCTOR WHO» і час, коли певний актор грав дану роль:

Перший Доктор – Вільям Хартнелл (1963 – 1966),

Другий Доктор – Патрік Траутон (1966 – 1969),

Третій Доктор – Джон Пертві (1970 – 1974),

Четвертий Доктор – Том Бейкер (1974 – 1981),

П'ятий Доктор – Пітер Девісон (1981 – 1984),

Шостий Доктор – Колін Бейкер (1984 – 1986),

Сьомий Доктор – Сильвестр Маккой (1987 – 1996),

Восьмий Доктор – Пол Макганн (1996),

Дев'ятий Доктор – Крістофер Екклстон (2005),

Десятий Доктор – Девід Теннант (2005 – 2010),

Одинадцятий Доктор – Метт Сміт (2010 – 2013).

Також на кожному реверсі на задньому плані розміщений відповідний антигерой, з яким боровся кожен з 11-ти Докторів.
На сайті монетного двору м. Перт сказано, що монети з даного набору викарбувані на Монетному дворі Нової Зеландії за офіційною ліцензією BBC Австралії та Нової Зеландії.


СЕРІЯ МОНЕТ «ВИДАТНІ ГЕТЬМАНИ УКРАЇНИ»



Портрети і герби найбільш видатних гетьманів України викарбувані на монетах, створених в результаті співпраці Музею гетьманства України, Монетного двору Польщі та комерційного банку «Хрещатик» (м. Київ, Україна).

Початок випуску покладено в 2012 р., коли банк «Хрещатик» і Монетний двір Польщі створили срібну монету «Видатні гетьмани України» номіналом 50 доларів. Ця масивна монета у формі еліпса, крім портретів гетьманів, містить також герби кожного з видатних синів українського народу, ретельно підібрані для монетного шедевра співробітниками Музею гетьманства України. Прикрасив монету і дерев'яний футляр, оформлений зображеннями козацьких атрибутів.

Дана монета має розмір 90 x 67.35 мм., вага – 250 г., тираж – 400 штук. Емітент – Острів Ніуе.

У 2013 р. вийшло продовження гетьманської тематики – нумізматичний набір «Видатні гетьмани України». Монети зберігають пам'ять про сім гетьманів, чий внесок у розвиток України фахівці Музею гетьманства України визнали найбільш значним. Портрети та роки життя гетьманів, викарбувані на цих монетах, також підтверджені фахівцями київського музею.
З числа тих, хто володів гетьманською булавою, на монетах серії «Видатні гетьмани України» представлені семеро:

– Дмитро (Байда) Вишневецький (рік народження невідомий, ок.1520 – 1563);

– Петро Конашевич-Сагайдачний (рік народження невідомий, ок. 1582 – 1622);

– Богдан-Зиновій Хмельницький (1595 – 1657);

– Петро Дорофійович Дорошенко (1627 – 1698);

– Іван Мазепа (1639 – 1709);

– Іван Виговський (рік народження невідомий – 1664);

– Пилип Орлик (1672 – 1742).

Срібні монети номіналом 1 долар викарбувані зі срібла 999 проби з локальною позолотою, тиражем до 1555 штук кожна і з липня 2013 р. продаються в банках України як в індивідуальному футлярі, так і в складі набору з семи монет. Монети мають форму еліпса розміром 39 х 29.2 мм, вага – 16.81 г., забезпечені сертифікатом автентичності українською та англійською мовами. Дизайнер монет – П. Гороль.


МОНЕТА БІЛОРУСІ «РАЙДУЖНИЦЯ ВЕЛИКА (APATURA IRIS)»



15 листопада 2013 р. Національний банк Республіки Білорусь ввів в обіг пам'ятну монету «Райдужниця велика».

У центрі аверсу, в колі на тлі стилізованого крила метелика: рельєфне зображення Державного герба Республіки Білорусь, під ним – рік карбування, по колу напис: РЭСПУБЛIКА БЕЛАРУСЬ, зліва – проба сплаву, праворуч – фірмовий (товарний) знак Монетного двору Польщі, внизу – номінал 20 РУБЛЕЎ.

У центрі реверсу, на тлі рельєфного зображення рослин – виконаний методом тамподруку метелик Райдужниця велика; внизу праворуч напис: APATURA IRIS.

Монета номіналом 20 рублів викарбувана зі срібла 925 проби, маса – 28.28 г., маса срібла в чистоті – 26.16 г., діаметр – 38.61 мм., тираж – 8 000.
Дизайнер – Д. Сураевська (Польща). Карбування – АТ «Монетний двір Польщі», Варшава.


CЕЗОН СВЯТ ВЕНЕЦІАНСЬКОГО СКЛА



Королівський монетний двір Канади в листопаді 2013 р. почав нову серію з чотирьох монет з прикрасою з венеціанського скла. Відкрила серію монета «Шоколадна цукерка».

Аверс традиційний – портрет роботи Сюзанни Блант (Susanna Blunt) і відповідні написи.

На реверсі в кольорі представлені традиційні атрибути новорічних свят – ялинкова іграшка, зірка і червоне листя Молочаю прекрасного (якого ще називають Різдвяною зіркою). Також реверс прикрашений смугастої цукеркою – вставкою з венеціанського скла ручної роботи, створеної Cortella & Ballarin SNC, виробником скла в Мурано, Італія. Муранське скло цінується у всьому світі за незвичайні яскраві кольори.

Монета 20 доларів зі срібла 999-ї проби (proof) має вагу 31,39 г., діаметр 38 мм. Тираж – 10 000.


Джерело: http://ua.museum-of-money.org
Прикріплення: 2842136.jpg (53.2 Kb) · 3768602.jpg (32.5 Kb) · 5086675.jpg (16.5 Kb) · 8853061.jpg (15.1 Kb)
 
GADДата: Неділя, 08.12.2013, 21:46 | Повідомлення # 247
Генералиссимус
Група: Администраторы
Повідомлень: 7661
Нагороди: 7
Репутація: 6
Статус: Десь пішов
МОНЕТА ЛАТВІЇ, ПРИСВЯЧЕНА ІНТЕРПРЕТАЦІЇ ЧАСУ І ТЕМІ ЗМІН



Випуск монети «365» позначає закінчення періоду, коли національною валютою Латвії був лат 1 січня 2014 року в цій країні вводиться євро.

У Банку Латвії повідомили, що в монеті укладений своєрідний ребус, ключем до якого є цифра 4: чотири пори року, чотири сторони світу, чотири квартали в році. ¾ також має своє значення: ритм в танці, академічну годину або 45 хвилин одного тайму футбольного матчу.

За повідомленням прес-служби Банку Латвії, номінал монети – 1 лат, дорогоцінний метал – срібло 925-ї проби, якість карбування – «пруф», маса – 16.40 г., діаметр – 30 мм, гладкий гурт, загальний тираж – 5 000 штук.

На аверсі монети показане коло, що символізує 360 + 5 градусів, позначена точка відліку часу. У верхній частині монети півколом вказаний рік карбування – «2013». Всередині кола зображені дугові лінії, що символізують 1 секунду, 1 хвилину, 1:00, 1 день, 1 місяць і 1 рік. У нижній частині аверсу півколом написано – «LATVIJAS REPUBLIKA».

На реверсі монети зображено складний візерунок ліній. У нижній частині стилізованої кругової діаграми розташований блискучий сектор, що формою нагадує одиницю. Праворуч від нього викарбувано напис – «LATS».

Дизайнер – Пауліс Лієпа (Paulis Liepa). Монета викарбувана на Королівському монетному дворі Нідерландів .

Монету «365» можна буде купити у відділеннях Банку Латвії, комерційних банках, сувенірних і ювелірних магазинах за 22,31 лата. Зробити це можна буде не раніше кінця листопада 2013 року, коли Банк Латвії випустить другу частину тиражу. Перша частина тиражу була розпродана всього за кілька годин – відразу після надходження цієї монети в продаж.


ЛІВАДІЙСЬКИЙ ПАЛАЦ НА МОНЕТІ У ФОРМІ ПІВОСТРОВА КРИМ



Є на Землі місця, щедро обдаровані богами. Прекрасні як сни – сині і золоті, що пестять погляд малахітовими лісами і бірюзою небес, що зливаються з кришталевою синявою моря. У такому чарівному намисті більше ста років тому був побудований Лівадійський палац.

Лівадійський палац володіє дивовижною долею, що увібрала в себе безліч поворотних моментів європейської історії. Історії, яку вершили тут.

Сюди їдуть туристи з усього світу, тут і понині зберігаються таємниці перших величних господарів палацу – царської сім'ї Романових. Безумовно, цінності та орієнтири підчас змінюють один одного. Але є події, які залишають яскравий слід – в історії Лівадійського палацу це Кримська (Ялтинська) конференція за участю глав держав «великої трійки»: Великобританії, США і СРСР, яка пройшла тут у лютому 1945 року.

Це друга срібна монета у формі півострова Крим, викарбувана Монетним двором Польщі. Відкрила серію в 2012 р. монета «Ластівчине гніздо», випущена тиражем 4 000. Для монети «Лівадійський палац» тираж позначили в межах 6 000 штук. Обидві монети в Росії запропоновані в листівках-блістерах, а для України монета отримала також презентаційний футляр.
Монета номіналом 1 новозеландський долар викарбувана зі срібла 925 проби, має розміри 32.88 х 49.90 х 9.15 мм, лігатурна маса – 14.14 г. Дизайнер – Кшиштоф Сокул. Емітент – Острів Ніуе.


НОВІ МОНЕТИ РОСІЇ



Банк Росії 25 листопада 2013 р. випустив в обіг пам'ятні монети з дорогоцінних металів:

– дві срібні номіналом 2 рублі «Кулакова Г.А.» і «Сметаніна Р.П.» серії «Видатні спортсмени Росії» (Лижні гонки),

– срібну номіналом 2 рублі і золоту номіналом 50 рублів, присвячені 250-річчю Генерального штабу Збройних сил Російської Федерації.

Аверси монет ідентичні: у колі, обрамленому намистовим ободком, розташоване рельєфне зображення емблеми Банку Росії – двоголового орла з опущеними крилами, під ним напис півколом «БАНК РОССИИ», а також по колу є написи, розділені крапками: відповідний номінал монет і рік карбування – «2013», між ними проставлені позначення металу за періодичною системою елементів Д.І. Менделєєва, проба сплаву, товарний знак Московського монетного двору і маса дорогоцінного металу в чистоті.

Срібні монети номіналом 2 рублі (маса дорогоцінного металу в чистоті 15.55 г., проба сплаву 925) мають форму кола діаметром 33.0 мм. На зворотному боці розташовані:

– однієї монети – рельєфні зображення Г.А. Кулакової, ліворуч по колу є напис «ГАЛИНА КУЛАКОВА»;

– другої монети – рельєфні зображення Р.П. Сметаніної, праворуч по колу є напис «РАИСА СМЕТАНИНА».

Тираж монет – по 3,0 тис. штук кожного виду.

Срібна монета номіналом 2 рублі (маса дорогоцінного металу в чистоті 15.55 г., проба сплаву 925) і золота монета номіналом 50 рублів (маса дорогоцінного металу в чистоті 7.78 г., проба 999), присвячені 250-річчю Генерального штабу, мають форму кола діаметром, відповідно, 33.0 мм і 22.6 мм. На зворотному боці монет розташовані:

– срібної монети номіналом 2 рублі – рельєфне зображення великої емблеми Генерального штабу Збройних сил Російської Федерації, є написи: по колу «ГЕНЕРАЛЬНЫЙ ШТАБ ВООРУЖЕННЫХ СИЛ РОССИЙСКОЙ ФЕДЕРАЦИИ», під емблемою – «250 ЛЕТ» ;

– золотої монети номіналом 50 рублів – рельєфне зображення малої емблеми Генерального штабу Збройних сил Російської Федерації, є написи: по колу «ГЕНЕРАЛЬНЫЙ ШТАБ ВООРУЖЕННЫХ СИЛ РОССИЙСКОЙ ФЕДЕРАЦИИ», під емблемою – «250 ЛЕТ».

Тираж:

– срібної монети номіналом 2 рублі – 3,0 тис. шт.;

– золотої монети номіналом 50 рублів – 0,75 тис. шт.


НОВИЙ ТИП 2-Х РУПІЙ ШРІ-ЛАНКІ



У 2013 р. Шрі-Ланка випустила в обіг монету номіналом 2 рупії нового типу. Дизайн монети залишився колишнім, змінився лише метал. З цього року монета карбується не з сталі, плакованої нікелем, а з акмоніталу (в повідомленні банку – нержавіюча сталь).

На аверсі монети зображено герб країни: лев (сингальська лев) у короні йде і тримає меч в своїй правій передній лапі, в основі кола – буддійська чаша і символічне зображення дня і ночі.

У центрі реверса монети – номінал великою цифрою «2», на його фоні – номінал сингальскою мовою, нижче – номінал англійською мовою: TWO RUPEES. Внизу – рік випуску. По краю монети півколом розміщено назва країни: зліва – сингальскою мовою, праворуч – англійською: SRI LANKA.

Нагадаємо, що із сталі, плакованої нікелем, монета випускалася в 2005 – 2012 рр., а в 1984, 1993, 1996, 2001, 2002, 2004 рр. випускалася монета аналогічного дизайну з мідно-нікелевого сплаву.

Також Центральний банк Шрі-Ланки оголосив, що в 2013 – 2015 рр. монети номіналом 1, 2, 5 і 10 рупій будуть випускатися на Монетному дворі Фінляндії, Королівському Монетному дворі Нідерландів та Монетному дворі Словаччини в м. Кремніці.


НОВИЙ ШЕДЕВР АННЕ ГАДДЕС ПРИКРАСИВ СРІБНУ МОНЕТУ



Монетний двір Нової Зеландії для Острови Ніуе виготовив монету із зображенням роботи Ганні Гаддес – найвідомішого дитячого фотографа в світі.

За повідомленням прес-служби Монетного двору Нової Зеландії, номінал монети – 2 новозеландські долари, дорогоцінний метал – срібло 999-ї проби, маса – 1 тройська унція, діаметр – 40.7 мм, тираж – 2 000.

На аверсі срібної монети викарбувано портрет Її Величності королеви Великобританії Єлизавети II роботи Ієна Ренк-Бродлей (Ian Rank-Broadley FRBS). Раніше на монетах цієї серії зображували портрет королеви Єлизавети II, автором якого був Raphael Maklouf. По колу вигравірувані написи, розділені крапками: «ELIZABETH II», «NIUE», «TWO DOLLARS», «2014». Уздовж краю монети розміщено намистовий обід.

На реверсі монети зображена кольорова фотографія немовляти, сплячого в великому ковпаку. На голові дитини – маленький ковпак. У нижній частині монети розташовані написи – «ANNE GEDDES», «1oz 999 Fine Silver». Уздовж краю монети розташовані фрагменти рослинного орнаменту.


Джерело: http://ua.museum-of-money.org
Прикріплення: 4497503.jpg (11.7 Kb) · 0404295.jpg (17.6 Kb) · 7343914.jpg (28.0 Kb) · 3228052.jpg (10.7 Kb) · 9300607.jpg (9.2 Kb)
 
GADДата: Понеділок, 09.12.2013, 20:37 | Повідомлення # 248
Генералиссимус
Група: Администраторы
Повідомлень: 7661
Нагороди: 7
Репутація: 6
Статус: Десь пішов
У ВЕЛИКОБРИТАНІЇ ВИКАРБУВАНО НАБІР МОНЕТ «400-РІЧЧЯ БУДИНКУ РОМАНОВИХ»



Монетний двір Побджой (Великобританія) на замовлення Британських Віргінських островів видкарбував набір монет, присвячений 400-річному ювілею Будинку Романових.
Прес-служба Монетного двору Побджой повідомляє технічні характеристики монет:

• номінал монети – 10 доларів, дорогоцінний метал – срібло 925-ї проби, якість карбування – «пруф», маса – 28.28 г., діаметр – 38.60 мм, тираж – 10 000 штук;

• номінал монети – 1 долар, метал – мідно-нікелевий сплав, якість карбування – «анциркулейтед», маса – 28.28 г, діаметр – 38.60 мм, тираж – не лімітований.

Аверс монет «400- річчя Будинку Романових» однаковий. На ньому портрет Її Величності королеви Великобританії Єлизавети II роботи Ієна Ренк-Бродлы (Ian Rank-Broadley FRBS). У верхній частині аверсу півколом вигравірувані написи – «BRITISH VIRGIN ISLANDS», «QUEEN ELIZABETH II», «2013».

На реверсі кожної монети зображено монарха, який зіграв важливу роль в історії Росії.

На першій монеті зображений Петро I – останній цар всієї Русі і перший імператор всеросійський, перетворив країну у велику європейську державу. Петро показаний на тлі Петропавлівського собору (Санкт -Петербург). Під цією композицією вказані роки життя Петра I і викарбувано напис – «PETER THE GREAT».

На другій монеті – портрет Катерини II, при якій імперія досягла вершини своєї могутності. Імператриця зображена на тлі Катерининського палацу. Під портретом написані роки життя Катерини II, а також викарбувано напис – «CATHERINE THE GREAT».

Третя монета присвячена Олександру I, який правив Росією в період наполеонівських воєн. На монеті імператор зображений на тлі плоту, на якому Олександр I і Наполеон Бонапарт зустрічалися 25 червня 1807 р., напередодні підписання Тільзітського миру (пліт був встановлений посередині Німану). Під портретом написано – «ALEXANDER THE FIRST», вказані роки життя російського імператора.

На четвертій монеті набору – Микола II – останній імператор Росії. Він зображений на тлі собору Василя Блаженного. Під портретом написано – «NICHOLAS THE SECOND», а також зазначені роки життя монарха.

У верхній частині реверса кожної монети півколом викарбувано напис – « 400TH ANNIVERSARY OF THE ROMANOV DYNASTY». Внизу зображено герб Російської Імперії, в центрі якого вказаний номінал монети.

Набір монет можна купити на Монетному дворі Побджой за наступними цінами:

• набір з 4-х срібних монет – 231.92 фунтів стерлінгів;

• набір з 4-х мідно-нікелевих монет – 48.33 фунтів стерлінгів;

• 1 срібна монета з набору – 58.29 фунтів стерлінгів;

• 1 мідно-нікелева монета з набору – 12.46 фунтів стерлінгів.

Крім цього, дані монети викарбувано і в кольоровому варіанті. Щоб їх замовити, необхідно відправити персональну заявку на Монетний двір Побджой.


СЛУЦЬКІ ПОЯСА НА МОНЕТАХ БІЛОРУСІ



Національний банк Республіки Білорусь 21 листопада 2013 р. випустив в обіг пам'ятні монети «Слуцькі пояса. Мітки» («Слуцкія паясы. Меткі»).

Монета номіналом 20 рублів викарбувана зі срібла 925-ї проби, якість карбування – «пруф», маса монети – 33.62 г., маса срібла в чистоті – 31.1 г., діаметр – 50 мм , тираж – 7 000 штук.

Монета номіналом 1 рубль викарбувана з мідно-нікелевого сплаву, якість карбування – «пруф-лайк», маса монети – 19.50 г., діаметр – 37 мм, тираж – 7 000.
Монети викарбувані на Литовському монетному дворі.

У верхній частині аверсу монети розташоване рельєфне зображення Державного герба Республіки Білорусь. У центрі в колі знаходиться зображення фрагмента двостороннього двухліцевого пояса, виготовленого на Слуцької мануфактурі (1760 / 1762 – 1776) і знаходиться в колекції Мінського обласного краєзнавчого музею (на срібній монеті фрагмент пояса виконаний методом тамподруку). По зовнішньому колу угорі викарбувано напис – «РЭСПУБЛІКА БЕЛАРУСЬ». Зліва вказано рік карбування, праворуч – проба сплаву (на срібній монеті) і художній елемент (на мідно-нікелевій монеті). Внизу вказаний номінал – «20 РУБЛЁЎ» (на срібній монеті) і «1 РУБЕЛЬ» (на мідно-нікелевої монеті).

На реверсі зліва по колу викарбувано напис – «СЛУЦКІЯ ПАЯСЫ. МЕТКІ». У центрі – шрифтова композиція на основі тканих міток слуцьких поясів і стилізованого фрагмента карти міста Слуцька XVII – початку XVIII ст., що відражають час, місце і авторство їх творців. Також вигравірувані написи – «SLUCK», «MEFECIT SLUCІAЕ» (у два рядки), «IOANNES.MADZARSKI» (у два рядки), «ВЬГРДЪ СЛУЦКЪ» (у два рядки), «ЛЕО.МА ЖАРСКІ» (у два рядки).


ОСТАННІ МОНЕТИ «РОСЛИННИХ ЕМБЛЕМ ВЕЛИКОБРИТАНІЇ»



Королівський Монетний двір Великобританії випустив дві останні монети серії «Рослинні емблеми», присвячені Шотландії і Північної Ірландії. У 2013 році були випущені монети, присвячені Англії та Уельсу.

Аверс монет загальний для всієї серії – на ньому розміщено портрет королеви-матері Єлизавети II вправо. По краю монети знаходиться круговий напис: ELIZABETH · II · D · G · REG · F · D і рік випуску – 2014.

На реверсі монети, присвяченої Шотландії, зображені чортополох і дзвіночок, на гурті викарбуваний девіз Шотландії – NEMO ME IMPUNE LACESSIT.

На реверсі монети, присвяченої Північної Ірландії, зображені конюшина і льон, на гурті викарбувано напис – DECUS ET TUTAMEN.

Обидві монети викарбувано із латунно-нікелевого сплаву (70 % мідь, 5.5% нікель, 24.5% цинк), діаметр монет – 22 мм., вага – 9.49 г. Дизайнери: аверсу – Ієн Ренк-Бродлеі, реверсу – Тімоті Ноуд.


МОНЕТИ РОСІЇ, ПРИСВЯЧЕНІ 20-РІЧЧЮ ПРИЙНЯТТЯ КОНСТИТУЦІЇ РОСІЙСЬКОЇ ФЕДЕРАЦІЇ



2 грудня 2013 р. Центральний банк Російської Федерації випускає в обіг пам'ятну срібну монету номіналом 25 рублів і пам'ятну золоту монету номіналом 10 000 рублів серії «20-річчя прийняття Конституції Російської Федерації» і в рамках емісійної програми монету номіналом 10 рублів серії «20-річчя прийняття Конституції Російської Федерації».

Срібна монета номіналом 25 рублів (маса дорогоцінного металу в чистоті 155.5 г., проба сплаву 925) і золота монета номіналом 10 000 рублів (маса дорогоцінного металу в чистоті 1 кг, проба 999) мають форму кола діаметром відповідно, 60.0 мм і 100.0 мм.

Аверси монет з дорогоцінних металів ідентичні. На лицьовій стороні, у колі, обрамленому намистовим ободком, розташоване рельєфне зображення емблеми Банку Росії – двоголового орла з опущеними крилами, під ним напис півколом: БАНК РОССИИ, а також по колу є написи, розділені крапками: відповідний номінал монет: ДВАДЦАТЬ ПЯТЬ РУБЛЕЙ або ДЕСЯТЬ ТЫСЯЧ РУБЛЕЙ, і рік карбування – 2013 г., між ними проставлені позначення металу за періодичною системою елементів Д.І. Менделєєва, проба сплаву для монети номіналом 25 рублів, проба для монети номіналом 10 000 рублів, товарний знак Московського монетного двору і маса дорогоцінного металу в чистоті. На лицьовій стороні золотої монети номіналом 10 000 рублів в нижній частині поруч з написом, що позначає масу дорогоцінного металу в чистоті, розташовано порядковий номер монети із зазначенням знака "№".

На зворотному боці:

– срібної монети номіналом 25 рублів на тлі рельєфного зображення карти Російської Федерації розташовані контурне зображення розкритої книги, на лівій сторінці якій є Державний герб Російської Федерації, на правій сторінці – напис в три рядки: КОНСТИТУЦИЯ РОССИЙСКОЙ ФЕДЕРАЦИИ, і нижче – рельєфне зображення капітелі, мається напис по колу: 20-ЛЕТИЕ ПРИНЯТИЯ КОНСТИТУЦИИ РОССИЙСКОЙ ФЕДЕРАЦИИ;

– золотої монети номіналом 10 000 рублів на тлі освітленої променями висхідного сонця карти Російської Федерації розташовані рельєфні зображення розкритої книги, на лівій сторінці якій є Державний герб Російської Федерації, на правій сторінці – напис в три рядки: КОНСТИТУЦИЯ РОССИЙСКОЙ ФЕДЕРАЦИИ, Московського Кремля і нижче – капітелі, є напис по колу: 20-ЛЕТИЕ ПРИНЯТИЯ КОНСТИТУЦИИ РОССИЙСКОЙ ФЕДЕРАЦИИ.

Бічна поверхня монет рифлена.

Тираж :

– срібної монети номіналом 25 рублів – 0,5 тис. штук;

– золотої монети номіналом 10 000 рублів – 0,025 тис. штук.

Монета з недорогоцінного металу номіналом 10 рублів має форму кола жовтого кольору діаметром 22,0 мм. На лицьовій і зворотній сторонах монети є виступаючий кант по колу, бокова поверхня монети має переривчасте рифлення.

На лицьовій стороні монети по колу розміщені написи: у верхній частині – БАНК РОССИИ, в нижній частині – 2013. Ліворуч і праворуч розташовані зображення гілки лавра і дуба відповідно. У центрі розташовані число 10 і напис РУБЛЕЙ під ним, що позначають номінал монети. Усередині цифри 0 є захисний елемент у вигляді числа 10 і написи РУБ, спостережуваних під різними кутами зору до площини монети. У нижній частині розташований товарний знак монетного двору.

На реверсі монети розташовані рельєфні зображення розкритої книги, на лівій сторінці якій є Державний герб Російської Федерації, на правій сторінці – напис в три рядки: КОНСТИТУЦИЯ РОССИЙСКОЙ ФЕДЕРАЦИИ, і нижче – капітелі, є напис по колу: 20-ЛЕТИЕ ПРИНЯТИЯ КОНСТИТУЦИИ РОССИЙСКОЙ ФЕДЕРАЦИИ.

Тираж монети до 10,0 млн. штук.


Джерело: http://ua.museum-of-money.org
Прикріплення: 4491130.jpg (26.8 Kb) · 0122144.jpg (24.9 Kb) · 8876894.jpg (12.1 Kb) · 2252256.jpg (30.2 Kb)
 
GADДата: Середа, 11.12.2013, 23:24 | Повідомлення # 249
Генералиссимус
Група: Администраторы
Повідомлень: 7661
Нагороди: 7
Репутація: 6
Статус: Десь пішов
ПЕРША СВІТОВА ВІЙНА І ТРІНІТІ ХАУС НА МОНЕТАХ ВЕЛИКОБРИТАНІЇ



Королівський монетний двір Великобританії випустив дві нові монети номіналом 2 фунти стерлінгів.

Технічні характеристики монет однакові – вони викарбувані з біметалу: вставка – мідно-нікелевий сплав (75% мідь, 25% нікель); кільце – латунно-нікелевий сплав (76% мідь, 4% нікель, 20% цинк), діаметр – 28.40 мм., вага – 12.00 г., товщина – 2.5 мм.

Монета «100-річчя з дня початку I Світової війни».

На аверсі – портрет королеви-матері Єлизавети II вправо (т.зв. третій тип). Півколом розміщено написи: вгорі – ELIZABETH • II • DEI • GRA • REG • FID • DEF, внизу – TWO POUNDS. Під обрізом портрета монограма дизайнера портрета – IRB.

У центрі реверса монети, в колі – відтворення англійського плаката часів війни, із зображенням лорда Горація Кітченера (1850 – 1916), військового міністра Великобританії, що підготував введення в січні 1916 року загальної військової повинності. У нижній частині монети напис: «YOUR COUNTRY NEEDS YOU!» (Твоя країна потребує тебе!). У нижній частині монети – рік випуску 2014. По краю монети круговий напис: THE FIRST WORLD WAR 1914 · 1918.

Дизайнери: аверсу – Ієн Ренк-Бродлі, реверсу – Джон Бергдал.

Монета «500-річчя організації Трініті Хаус».

Trinity House (повна назва Corporation of Trinity House of Deptford Strond) – офіційна організація, що відповідає за навігацію в Англії, Уельсі та інших британських територіальних водах, крім Шотландії, острова Мен і Північної Ірландії. Корпорація заснована в 1514 році, і підтримує 69 маяків.

На аверсі монети розміщено портрет королеви-матері Єлизавети II вправо (т.зв. третій тип). Текст навколо: ELIZABETH • II • DEI • GRA • REG • FID • DEF. Під обрізом портрета монограма дизайнера портрета – IRB.

У центрі реверса монети – зображення маяка, у верхній частині монети півколом розміщено напис: 1514 TRINITY HOUSE 2014, у нижній частині монети номінал прописом: TWO POUNDS.

Дизайнери: аверсу – Ієн Ренк-Бродлі, реверсу – Джо Уїтлок Бландел і Девід Екклс.


МОНЕТИ ПОЛЬЩІ «ЧАСТИНА ЖИТТЯ»



Національний банк Польщі 24 жовтня 2013 р. випустив дві монети , присвячені 50-річчю заснування Польського товариства допомоги людям, що страждають ментальними захворюваннями.

На аверсі монети 10 злотих розташований герб Польщі на тлі геометричного орнаменту. У центрі номінал «10 ZŁ», а ліворуч розташовані написи: «RZECZPOSPOLITA POLSKA», «2013».

На реверсі монети, гілками дерева зображені контури двох звернених один до одного людських осіб, очі яких утворені листям. Внизу розміщено напис: «WŁĄCZENI W ŻYCIE» (ЧАСТИНА ЖИТТЯ).

Монета 10 злотих зі срібла 925-ї проби має вагу 14.14 г., діаметр 32 мм. Тираж – 25 000.

Аверс монети 2 злотих традиційний: герб Польщі, року емісії «20 / 13» і написи: «RZECZPOSPOLITA POLSKA», номінал «ZŁ 2 ZŁ».

На реверсі монети розміщено композицію з контурів людських фігур на тлі кіл, які розходяться від центра. Одна з безлічі фігур – виділена і символізує інтеграцію в сучасне суспільство людей, що страждають ментальними захворюваннями. Внизу розміщено напис: «WŁĄCZENI W ŻYCIE» (ЧАСТИНА ЖИТТЯ).

Монета 2 злотих із сплаву «нордичне золото» має вагу 8.15 г., діаметр 27 мм. Тираж – 800 000.


ІГРИ СПІВДРУЖНОСТІ У ГЛАЗГО НА МОНЕТІ ВЕЛИКОБРИТАНІЇ



Королівський Монетний двір Великобританії ввів в обіг обігово-пам'ятну монету номіналом 50 пенсів, присвячену спортивної події – Іграм Співдружності, які пройдуть в 2014 р. в м. Глазго.

На аверсі монети розміщено портрет королеви-матері Єлизавети II вправо. Навколо портрета розміщений текст: ELIZABETH ∙ II ∙ D ∙ G - REG ∙ F ∙ D. Під обрізом портрета – монограма дизайнера – IRB. Внизу півколом номінал: FIFTY PENCE.

В оформленні реверсу використані зображення спортсменів: ліворуч – велосипедиста, внизу справа – легкоатлетки. По діагоналі розміщено написи: ХХ / COMMONWEALTH / GAMES GLASGOW / 2014.

Монета семикутна, викарбувана з мідно-нікелевого сплаву (75 % мідь, 25 % нікель), діаметр – 27.3 мм., вага – 8.0 г., товщина – 1.78 мм. Дизайнери: аверсу – Ієн Ренк-Бродлі, реверсу – Alex Loudon і Dan Flashman.


У ПОЛЬЩІ ПРЕДСТАВЛЕНА МОНЕТА «ЯЛИНКА»



Монетний двір Польщі в листопаді 2013 для Острова Ніуе відкарбував срібну «різдвяну монету», яка може стати винятковим подарунком на свято.

За повідомленням прес-служби Монетного двору Польщі, номінал монети – 2 долари, дорогоцінний метал – срібло 999-ї проби, маса – 1 унція, розмір – 45.50 x 53.30 мм, тираж – до 2999 штук. Прикраса – кристал Сваровські та вибіркове золочення.

На аверсі монети «Ялинка» в центрі викарбувано портрет Її Величності королеви Єлизавети II. Поруч вигравірувані написи – «ELIZABETH II», «2 DOLLARS», «Niue Island», «2014». Навколо – зображення сніжинок і зірок. Внизу показаний зимовий міський пейзаж. З лівого боку є позначення проби срібла («Ag 999») і ваги монети «1 oz». З правого боку знаходиться фірмовий знак Монетного двору Польщі.

На реверсі срібної монети в центральній частині знаходиться зображення хлопчика і двох дівчаток у святкових костюмах. З правого і лівого боку – блискучі зірки різної форми і розмірів. Навколо хлопців – зимові орнаменти. У верхній частині знаходиться стилізоване зображення Віфлеємської зірки (кристал Сваровскі).


Джерело: http://ua.museum-of-money.org
Прикріплення: 1908156.jpg (18.2 Kb) · 2688013.jpg (37.6 Kb) · 7603311.jpg (35.1 Kb) · 3888379.jpg (15.5 Kb)
 
GADДата: Неділя, 15.12.2013, 20:11 | Повідомлення # 250
Генералиссимус
Група: Администраторы
Повідомлень: 7661
Нагороди: 7
Репутація: 6
Статус: Десь пішов
«ОБЕЗГОЛОВЛЮВАННЯ ГУСАКА» НА МОНЕТІ ШВЕЙЦАРІЇ



Монетний двір Швейцарії продовжив випуск обігово-пам'ятних монет номіналом 10 франків, що розповідають про свята і визначні пам'ятки країни.
Нова монета розповідає про унікальне свято, яке щорічно проводиться 11 листопада, в день Святого Мартіна, в містечку Сурзее (кантон Люцерн).

Натовпи туристів слухають розповідями старожилів про те, що цей день знаменує воскресіння природи, повернення родючості і прославляння життєдайного Сонця. Кульмінація народних гулянь – вельми цікавий ритуал. На головній площі завчасно зводиться ешафот, де на мотузці підвішують за шию тушку убитого гусака. Кат в яскраво-червоних шатах, приховавши особу за золотою маскою у вигляді сонячного диска, під радість глядачів підіймається на поміст і одним помахом клинка (у повній відповідності з назвою свята: Gans – гусак, abhauen – відсікати, розрубувати ) відокремлює голову птиці від тулуба.

Вважається, що подібна символічна кара – пережиток сонячного культу, який існував в цих краях.

Аверс монети стандартний для серії – в його нижній частині, на тлі мідно-нікелевої вставки – номінал 10 FR, у верхній частині – герб країни, напис півколом: CONFОЕDERATIO (ліворуч) HELVETICA (праворуч), праворуч півколом – рік карбування – 2014. У центрі монети зображено кульмінація свята. У нижній частині монети напис півколом: GANSABHAUET.

Монета викарбувана з біметалу: кільце – алюмінієва бронза (Cu 92, Al 6, Ni 2), вставка – мідно-нікелевий сплав (Cu 75, Ni 25), має діаметр – 32.85 мм., товщина – 2.50 мм., вага – 15.00 мм, рифлений гурт.


20 РОКІВ ВІД ДНЯ ВВЕДЕННЯ НАЦІОНАЛЬНОЇ ВАЛЮТИ В РЕСПУБЛІЦІ МОЛДОВА



29 листопада 2013 р. Національний банк Молдови випустив в обіг дві пам'ятні монети, присвячені 20-річчю з дня введення національної валюти.

Монета номіналом 200 лей викарбувана із золота 999.9 / 1000 проби, вага – 15.5 г., розміри – 40 х 28 мм., гурт рифлений, тираж – 1 000.

Монета номіналом 100 лей викарбувана зі срібла 999 / 1000 проби, вага – 28.28 г., розмір: 40 х 28 мм., рифлений гурт, тираж – 2 000.

Дизайн монет ідентичний. У лівій частині аверсу монети розміщено герб Республіки Молдова, над ним напис «REPUBLICA»; по вертикалі – національний орнамент. У правій частині – номінальна вартість «200 LEI», рік випуску «2013» і абревіатура BNM, в нижній частині викарбувано напис: «MOLDOVA».

У верхній частині реверса викарбувано напис: «BANCA NAŢIONALĂ A MOLDOVEI», в лівій частині – зображення Штефана чел Маре ши Сфинт. По вертикалі монети, похило, розміщено національний орнамент, в нижній частині якого представлений коло, всередині кола вигравіруваний символ перемоги: «V» і текст: «PE-UN PICIOR DE PLAI, PE-O GURĂ DE RAI...» У правій частини викарбувано напис: «20 de ani de la introducerea monedei naţionale în Republica Moldova».


ОСТАННІ МОНЕТИ СЕРІЇ «ІСТОРИЧНІ ПРОВІНЦІЇ ФИНЛЯНДИИ. СПОРУДИ»



Монетний двір Фінляндії 21 жовтня 2013 р. емітував дві останні біметалеві монети серії «Історичні провінції Фінляндії. Споруди». Нові випуски присвячені наступним регіонах та їхньої історії:

– на монеті Хяме представлена остання кам'яна церква цього регіону.

– на монеті провінції Остроботнія представлений традиційний дерев'яний будинок.

Як і на попередніх монетах серії на аверсі є назва країни-емітента на державних мовах Фінляндії (фінською та шведською) в два рядки: «SUOMI FINLAND». Дизайнер лицьового боку – Петрі Неувонен, про це свідчить літера «N».

На реверсі, дизайнером якого є Нора Таппер, зображений герб регіону, вказаний номінал монети та рік емісії. Праворуч від герба є знак дизайнера реверсу – літера «Т».
Як і інші монети серії, нові випуски викарбувані з біметалу (кільце – алюмінієва бронза (CuAlNi), вставка – мідно-нікелевий сплав (CuNi), мають діаметр 27.25 мм., вагу 9.8 г., гладкий гурт. Тираж – 10.000 (Proof), 55.000 (UNC).

Церква святого Лаврентія в містечку Янаккала (фін. Janakkalan Pyhän Laurin kirkko) – остання з середньовічних кам'яних церков в Хяме. Згідно з переказами, храм був освячений 19 вересня 1520 р. Святий Лаврентій (по-фінськи Лаурі) дуже почитаємий серед християн, і багато церкви у Фінляндії були названі на його честь. Будівельником церкви вважається Оці Тотт, який у той час був господарем замку Хяме. У церкві дотепер можна побачити три герба родини Тотта.
За переказами, перша церква була побудована тут на початку XIII століття після хрестового походу. Задовго до будівництва першої будівлі храму, це місце було, безумовно, святим і було центром зборів місцевого населення.

Найстаріші частини церкви, по всій видимості, були побудовані ближче до кінця XV століття або на початку XVI століття. Найбільші зміни в церкві відбулися в середині XIX століття, коли була побудована кутова ризниця, а також була змінена форма церкви у формі хреста. З тих пір став переважати стиль ампір.
На початку XX століття за проектом архітектора Армаса Ліндгрена церква була перебудована у стилі модерн.
В інтер'єрі церкви збереглася безліч пам'ятників історії. Більшість з них або даровані місцевими прихожанами, або придбані на пожертви в різні роки. Це середньовічні скульптури святих Лаврентія (XIV ст.), Олафа (XV ст.) та Якова (XVI ст.), латунні люстри XVIII століття. На правій стіні вівтаря розташовано святе розп'яття, створене в XV столітті, і відреставроване в 2000 році.

Інтер'єр церкви був реконструйований в 1933 році. Але й після цього тут неодноразово проводилися капітальні ремонти: у 1982 і 1992 – 1993 роках.
Традиційним житлом у Фінляндії є, звичайно ж, дерев'яний будинок. У Остроботнії такі будинки, пофарбовані в червоний колір, є традиційним елементом місцевої культури. Таких будинків тут у великій кількості було побудовано з XVIII до початку XX століття. З ростом родини вони розширювалися. Сьогодні такі будинки користуються великим попитом у відпочиваючих. Садовий будиночок, величезна територія в кілька гектарів, озеро під боком все це складає місцевий рай.


ПЕРША З НОВИХ МОНЕТ ЛІВІЇ



Після революції в 2013 р. Центральний банком Лівії заплановано випуск нових монет. В обіг будуть введені монети гідністю в 50 і 100 дирхамів, а також у чверть динара і півдінара.

Поки оприлюднила інформація про першу монету, номіналом 1/4 динара.

У лівій частині аверсу монети – зображення пальми. У верхній частині монети напис півколом: Central Bank of Libya. По краю монети – зірочки.
У центрі реверса розміщено номінал, в нижній частині – вінок, у верхній – арабський напис півколом.

Монета буде викарбувана з мідно-нікелевий сплаву, діаметр – 26.00 мм., товщина – 2.00 мм. Вага – 6.55 г.


У ЧЕСТЬ АГНЕШКИ ОСЕЦЬКОЇ ВИПУСТИЛИ МОНЕТУ НОМІНАЛОМ 2 ЗЛОТИХ


Національний банк Польщі 5 грудня 2013 р. випустив в обіг монету, присвячену польської поетесі, автору численних пісень, що стали класикою польської пісні.

Агнешка Осецька (пол. – Agnieszka Osiecka, 1936 – 1997) була також відомим прозаїком, театральним і телевізійним режисером, ведучою програми «Радіо-студія пісні» (Radiowe studio piosenki) на Польському радіо. Театр Ательє в Сопоті, з яким Осецька щільно співпрацювала з 1994 року, сьогодні носить її ім'я.

Польська поетеса також займалася перекладами творів Булата Окуджави, з яким підтримувала дружні стосунки.
Прес-служба Національного банку Польщі повідомляє, що номінал монети – 2 злотих, монета викарбувана зі сплаву «нордичне золото», маса – 8.15 г., діаметр – 27 мм, тираж – до 800 000 штук. Монета викарбувана на Монетному дворі Польщі.

На аверсі монети «Агнешка Осецька» викарбувано герб Польщі. Ліворуч і праворуч є позначення року емісії – «20 / 13». У верхній частині монети півколом розташований напис – «RZECZPOSPOLITA POLSKA». У нижній частині, також півколом, вказаний номінал – «ZŁ 2 ZŁ». У центрі реверса монети, на тлі декоративних мотивів, розташований портрет Агнешки Осецької. У верхній частині півколом вигравірувано назва серії монет – «HISTORIA POLSKIEJ MUZYKI ROZRYWKOWEJ» («Історія польської популярної музики»). У нижній частині, також півколом, написано ім'я поетеси – «AGNIESZKA OSIECKA».


2400 РОКІВ ЗАСНУВАННЯ ПЛАТОНІВСЬКОЇ АКАДЕМІЇ



Грецька Республіка 1 жовтня 2013 р. представила монету, знову присвячену історичній тематиці. Одна з двох монет, емітованих в нинішньому році, присвячена заснуванню 2400 років тому відомої Платонівської Академії.

Платонівська Академія – давньогрецька філософська школа заснована Платоном в 387 році до н.е. Вона була розташована в оливковою гаю, присвяченому богині мудрості Афіні, поза міських стін древніх Афін. Стародавня назва цього святого місця було Hekademia, і згодом воно пов'язувалося з легендарним афінським героєм академії (Akademos). Звідси і школа Платона отримала свою назву.

На національній стороні монети зображений профільний портрет великого мислителя. Текст зліва півколом у два рядки: «2 400 ΡΌΝΙΑ ΑΠΌ ΤΗΝ ΊΔΡΥΣΗ ΤΗς ΑΚΑΔΗΜΊΑς ΠΛΆΤΩΝΟς» (2400 років заснування Платонівської Академії) і «ΕΛΛΗΝΙΚΉ ΔΗΜΟΚΡΑΤΊΑ» (Грецька Республіка). Праворуч є знак монетного двору, під яким зазначено рік емісії «2013».

Гурт рифлений з написом: 2400 років з підстави Платонівської Академії. Монета 2 євро з біметалу (зовнішнє кільце – Cu-Ni; внутрішня частина тришарова – Cu-Zn-Ni; Ni; Cu-Zn-Ni) має вагу 8.5 г., діаметр 25.75 мм. Тираж – 742 500 (UNC), 7500 (BU, в coincard), 4000 (Proof) штук.


Джерело: http://ua.museum-of-money.org
Прикріплення: 5342829.jpg (27.0 Kb) · 8452698.jpg (22.6 Kb) · 0880530.jpg (24.3 Kb) · 4440082.jpg (11.3 Kb) · 2257514.jpg (19.2 Kb) · 1606005.jpg (10.1 Kb)
 
GADДата: Понеділок, 16.12.2013, 19:34 | Повідомлення # 251
Генералиссимус
Група: Администраторы
Повідомлень: 7661
Нагороди: 7
Репутація: 6
Статус: Десь пішов
«РІК КОНЯ» НА МОНЕТАХ КАЗАХСТАНУ



3 грудня 2013 р. Національний банк Казахстану ввів в обіг дві пам'ятні монети номіналом 500 тенге серії «Східний календар», присвячені року Коня.

Обидві монети мають форму дванадцятигранника.

Монета, виготовлена зі срібла 925 проби, має вагу 31.1 г., діаметр описаного кола – 38.61мм, якість виготовлення – «proof», тираж – 5 000.

Монета, виготовлена з золота 999 проби, має вагу 7.78 г., діаметр описаного кола – 21.87 мм, якість виготовлення – «proof», тираж – 3 000.

Аверс монет ідентичний – у його центрі зображені міфологічні символи сузір'їв зоряної карти небозводу і напис «Ag 925 31,1 g», що позначає метал, з якого виготовлена монета, його пробу і масу. По периметру монети проходить широкий матований кант, на якому по колу розташовані – плашка з втиснутим написом «500 ТЕҢГЕ», втиснутий напис «ҚАЗАҚСТАН РЕСПУБЛИКАСЫ» державною мовою, «REPUBLIC OF KAZAKHSTAN» англійською мовою і стилізоване зображення сонця.

У центрі реверса монети зображений кінь – символ 2014 року по східному календарю і товарний знак Казахстанського монетного двору. По периметру монети проходить широкий матований кант, на якому по колу розташовані – плашка з втиснутим написом «2014», втиснутий напис «ШЫҒЫС КҮНТІЗБЕСІ» державною мовою, «ВОСТОЧНЫЙ КАЛЕНДАРЬ» російською мовою і «ORIENTAL CALENDAR» англійською мовою. З внутрішньої сторони матованого канта розташовані інші одинадцять символів східного календаря.


КІНЬ-КАЧАЛКА



Монетний двір Польщі в січні 2014 випустить монету «Кінь- качалка», розроблену спеціально для юних колекціонерів.

На аверсі розташований портрет Її Величності Королеви Єлизавети II. Уздовж краю розташовані написи: «Єлизавета II • 1 DOLLAR 2014 • NIUE ISLAND». Під зображенням королеви вигравіруваний знак монетного двору «M / W».

У центрі реверсу з використанням тамподруку представлена казкова конячка в білу ромашку. На задньому плані зображені великі смугасті м'ячі, два з яких виконані в кольорі, а один – рельєфом срібла. Вгорі розташований китайський ієрогліф «Рік Коня», а внизу – напис «YEAR OF THE HORSE» (Рік Коня).

Монета 1 долар викарбувана зі срібла 925-ї проби (proof) має вагу 16.81 г., діаметр 38.61 мм. Тираж – 9999.



ФІЛІГРАННИЙ КІНЬ – НА МОНЕТІ ФІДЖІ




Монетний двір Норвегії для Острови Фіджі відкарбував монету, що відрізняється найвищою мірою оригінальним дизайном.

На монеті зображення коня виконано за допомогою техніки філіграні – тонким, не товще волоса, крученим срібним дротом створений образ символу 2014 року за східним календарем.
Номінал нової монети – 1 долар Фіджі, дорогоцінний метал – срібло 999-ї проби, якість карбування – «пруф», маса – 20.5 г., діаметр – 38,61 мм, тираж – 4 000 штук.

Кінь зображена в центральному колі аверсу і реверсу монети. На аверсі срібної монети в нижній частині також показані фігури п'яти коней. У верхній частині монети півколом викарбувано напис – «THE YEAR OF THE HORSE».

На реверсі монети «Рік Коня» у верхній частині зображений герб Фіджі, а також зазначена проба срібла – «Ag 999». Внизу півколом розміщені написи, розділені крапками: «FIJI • ONE • DOLLAR • 2014».


НОВОЮ МОНЕТОЮ «РІК КОНЯ» СТАНЕ БІЛЬШЕ



У січні 2014 року Монетний двір Польщі для Острови Ніуе відкарбує монету серії «Китайський календар».

За повідомленням прес-служби Монетного двору Польщі, номінал монети – 2 новозеландські долари, дорогоцінний метал – срібло 925-ї проби, якість карбування – «пруф», маса – 28.28 г., діаметр – 38.61 мм, тираж – до 3999 штук.

Особливістю монети стане вставка – укладена в капсулу філігранна фігурка срібного коня, покрита 22-каратним золотом.

На аверсі монети «Рік Коня», на тлі лінійного орнаменту, ліворуч буде викарбувано портрет Її Величності королеви Великобританії Єлизавети II роботи Ієна Ренк-Бродлі (Ian Rank – Broadley FRBS), там же буде позначений знак монетного двору. Праворуч покажуть контури двох коней, вкажуть пробу срібла – «Ag 925». У нижній частині – квітковий орнамент. Уздовж краю монети, півколом, вигравіюють написи – «ELIZABETH II», «2014», «NIUE ISLAND», «2 DOLLARS».

На реверсі срібної монети в кольорі (використовують тамподрук) буде зображений кінь. Позаду нього – контур іншого коня. В якості фону обраний лінійний і квітковий орнамент. Праворуч вигравіюють китайський ієрогліф, що означає «Кінь». У нижній частині монети півколом розташують напис – «YEAR OF THE HORSE».


Джерело: http://ua.museum-of-money.org
Прикріплення: 3600436.jpg (24.6 Kb) · 4852314.jpg (17.6 Kb) · 0063722.jpg (17.2 Kb) · 4491217.jpg (19.1 Kb)
 
GADДата: Четвер, 19.12.2013, 21:02 | Повідомлення # 252
Генералиссимус
Група: Администраторы
Повідомлень: 7661
Нагороди: 7
Репутація: 6
Статус: Десь пішов
ЄВРОМОНЕТИ АНДОРРА: ЧИ ПОБАЧИМО МИ ЇХ У 2014 РОЦІ?



Як відомо, 1 січня 2014 р. Латвійська Республіка переходить на єдину європейську валюту. Також разом з Латвією, відповідно до угоди з Євросоюзом і затвердженим раніше планами, карликова держава Андорра повинна емітувати монети євро з власної національної стороною. Однак якщо з латиських полів новини про підготовку введення євро в Латвії надходять із завидною регулярністю, про Андорру, на жаль, цього не скажеш.

Почалося карбування нових монет, не розпочалося? До кінця року колекціонерам така ситуація почала набридати. На цьому тлі почали виникати різні чутки, а також спекуляція.
Що ж все-таки відбувається за ширмою офіційного (але малоінформативного) сайту www.andorra-euro.com, повідав іспанський нумізматичний блог www.numismatica-visual.es. Виявилося, що... нічого не відбувається. Переговори між монетними дворами і урядом Андорри зайшли в глухий кут і карбування монет навіть і не починалося. При цьому продавці, які займаються перепродажом майбутніх монет, самі не являють де взяти ці монети, так як немає ніяких уповноважених продавців-представників монетного двору Андорри (так називається організація, відповідальна за випуск монет в країні, при цьому карбуванням вона не займається).
Але, схоже, саме після того як інформація стала надбанням гласності, нарешті то підштовхнуло андоррський уряд на наступний крок. Нещодавно стало відомо, що угоду про карбування нарешті було прийнято.

Карбування буде вестися на Паризькому монетному дворі і Королівському монетному дворі Іспанії. При цьому в Іспанії будуть карбувати монети номіналом 1, 2, 5 євроцентів, а також 1 євро, а у Франції – 10, 20, 50 євроцентів і 2 євро.

Європейський Союз обіцяє проводити жорстку політику, щоб уникнути спекуляції новими монетами. 80% із загального тиражу має бути випущено в обіг. І тільки 20% можуть бути продані в колекційних цілях. На цей раз, обіцяють, що вони з'являться протягом першого кварталу нового року. Хотілося, щоб на цей раз плани реалізувалися..


РОСІЙСЬКА ТРІЙКА НА МОНЕТІ, ПРИСВЯЧЕНІЙ РОКУ КОНЯ



За дорученням Урядової Ради Токелау на Монетному дворі Мейер (Німеччина) викарбувана монета, присвячена наступному Року Коня.
Номінал монети – 1 новозеландський долар, дорогоцінний метал – срібло 999-ї проби, якість карбування – «пруф», маса – 1 унція, діаметр – 38,6 мм, тираж – до 2500 штук.
Особливості монети: подвійний тамподрук, що дозволяє домогтися 3D ефекту кольорового зображення. Монета оброблена спеціальним складом, що захищає срібло від окислення (появи патини).

На аверсі монети «Російська трійка» в центральній частині викарбувано портрет Її Величності Королеви Єлизавети II. Над портретом по колу є написи – «ELIZABETH II – TOKELAU» (Токелау – емітент), «2014» (рік випуску). Під портретом вигравірувані написи – «1oz. 999 SILVER» (1 тройська унція срібла 999-ї проби). Нижче розташований герб Токелау. Уздовж краю монети зображено національний орнамент Токелау.

На реверсі срібної монети в нижньому півколі знаходиться кольорове зображення трійки коней орловської породи з характерним забарвленням – сірі в яблуках. Коні запряжені в сани і управляються ямщиком. Трійка біжить по зимовому лісу. На тлі неба по колу викарбувано напис – «Year of the Horse» (Рік Коня).

Монету «Російська трійка» можна купити в Інтернет-магазинах в середньому за 75 новозеландських доларів. Монета так само представлена в ряді російських банків: наприклад, в МДМ Банку вона продається за ціною 3500 рублів.


РЕКОРДНА ЦІНА ЗА МОНЕТУ ЗОЛОТОЇ ОРДИ



На українському інтернет-аукціоні "VIOLITY" 15 грудня 2013 за рекордну ціну – 11 111 гривень продана срібна монета Золотої Орди.
Стартова ціна – 3 000 гривень, ставок – 45. Вага монети – 1.4 г.

На реверсі монети, крім тамги, зображений звір вправо.

Дана монета – карбування Ногая (1235/1240 – 1300), правителя самого західного улусу Золотої Орди (на території від лівого берега Дунаю до Дністра, зі ставкою в місті Ісакчі на Дунаї). З 1270-х рр. і до своєї смерті Ногай підпорядковувався ханам Сарая і фактично контролював їх. Васальну залежність від нього визнали Візантія, Болгарія, Сербія, а також всі південні і частина північно-східних руських князівств.

Намісниками ханів Золотої Орди в Криму були еміри (беї, тудуни). Такими правителями були: Ногай, якй невдало намагався заснувати в Криму свою династію, Мамай, Едигей. Першим формально визнаним еміром Криму вважається Оран-Тимур, племінник Батия, що отримав цю область від Менгу-Тимура.


ПІДВОДНИЙ ЧОВЕН НАУТИЛУС



Острови Кука в листопаді 2013 р. представили дизайн нової монети «Наутілус» серії «Перламутр» (Mother of Pearl), яка буде доступна в 2014 році.
«Наутілус» – вигаданий підводний корабель капітана Немо з роману Жюля Верна «Двадцять тисяч льє під водою» і «Таємничий острів». Корабель був знаряддям відплати і в той же час дослідною лабораторією, який потопив кілька кораблів і допоміг знайти Атлантиду. «Наутілус» став втіленням технічного прогресу, а його ім'я стало найпопулярнішим серед субмарин. Через нього Ж. Верна стали називати «батьком підводних човнів».

Аверс монети традиційний: портрет королеви Великобританії Єлизавети II, навколо якого розміщено написи: «ELIZABETH II», «COOK ISLANDS», «2014».

Реверс монети присвячений знаменитому підводному човну з класичного науково-фантастичного роману Жюля Верна «Двадцять тисяч льє під водою», опублікованого в 1870 році. Центр монети покритий перламутром, під яким видно зображення підводного човна, що пливе мимо гігантського восьминога.

Монета 50 доларів зі срібла 999-ї проби (proof) має вагу 141.74 г., діаметр 65 мм. Тираж – 750 штук.

Монета 1000 доларів із золота 999-ї проби (proof) має вагу 141.74 г., діаметр 65 мм. Тираж – 25 штук.

Раніше в серії були випущені монети «Титанік» і «Цепелін».


Джерело: http://ua.museum-of-money.org
Прикріплення: 2226641.jpg (16.7 Kb) · 6512709.jpg (14.2 Kb) · 1502232.jpg (13.6 Kb) · 5250306.jpg (31.8 Kb)
 
GADДата: Вівторок, 24.12.2013, 20:11 | Повідомлення # 253
Генералиссимус
Група: Администраторы
Повідомлень: 7661
Нагороди: 7
Репутація: 6
Статус: Десь пішов
«РІК ОХОРОНИ НАВКОЛИШНЬОГО СЕРЕДОВИЩА» І «ЕКСПЕДИЦІЇ Г.І. НЕВЕЛЬСЬКОГО НА ДАЛЕКИЙ СХОД»НА МОНЕТАХ РОСІЇ



18 грудня 2013 р. Банк Россії випускає в обіг срібну монету номіналом 3 рублі «Рік охорони навколишнього середовища в Російській Федерації» а також срібну номіналом 3 рублі і золоті номіналом 100 і 10 000 рублів географічної серії «Експедиції Г.І. Невельського на Далекий Схід у 1848 – 1849 і 1850 – 1855 рр.».

Аверс монет однаковий – у колі, обрамленому намистовим ободком, розташоване рельєфне зображення емблеми Банку Росії – двоголового орла з опущеними крилами, під ним напис півколом «БАНК РОССИИ», а також по колу є написи, розділені крапками: номінал монети та рік карбування – «2013», між ними проставлені позначення металу за періодичною системою елементів Д.І. Менделєєва, проба сплаву, товарний знак Московського монетного двору і маса дорогоцінного металу в чистоті.

На аверсі золотої монети номіналом 10 000 рублів в нижній частині поруч з написом, що позначає масу дорогоцінного металу в чистоті, розташований порядковий номер монети із зазначенням знака №.

Срібна монета номіналом 3 рублі «Рік охорони навколишнього середовища в Російській Федерації» (маса дорогоцінного металу в чистоті 31.1 г., проба сплаву 925), має форму кола діаметром 39.0 мм. Тираж монети 5,0 тис. штук.

На реверсі монети «Рік охорони навколишнього середовища» розташоване алегоричне зображення шляхів розвитку цивілізації: вгорі гармонійного співіснування природи і людей – людина з лопатою, дерево і будинок, внизу в дзеркальному відображенні наслідків техногенного впливу – людина в захисному костюмі, труба і притулок, вгорі по колу є напис «2013 ГОД ОХРАНЫ ОКРУЖАЮЩЕЙ СРЕДЫ В РОССИИ».

Срібна монета номіналом 3 рублі (маса дорогоцінного металу в чистоті 31.1 г, проба сплаву 925), золота монета номіналом 100 рублів (маса дорогоцінного металу в чистоті 15.55 г., проба 999) і золота монета номіналом 10 000 рублів (маса дорогоцінного металу в чистоті 1 кг, проба 999) географічної серії «Експедиції Г.І. Невельського на Далекий Схід у 1848 – 1849 і 1850 – 1855 рр.» мають форму кола діаметром, відповідно, 39.0 мм, 30.0 мм і 100.0 мм. Тираж, відповідно, 7500 штук, 1,5 тисячі штук, 0,1 тисячі штук.
На реверсі:

– срібної монети номіналом 3 рублі розташовані рельєфні зображення Г.І. Невельського і російських моряків в момент висадки на берег річки Амур і зустрічі з місцевим населенням на тлі карти Далекого Сходу і праворуч парусного судна, вгорі по колу є напис «ЭКСПЕДИЦИИ Г.И. НЕВЕЛЬСКОГО 1848 – 1855»;

– золотої монети номіналом 100 рублів розташовані рельєфні зображення Г.І. Невельського і праворуч парусного судна, маються: вгорі по колу напис «ЭКСПЕДИЦИИ Г.И. НЕВЕЛЬСКОГО», під вітрильником дати в два рядки «1848», «1855»;

– золотої монети номіналом 10 000 рублів розташовані рельєфні зображення російських моряків у момент підняття прапора, ліворуч пам'ятника Г.І. Невельському в м. Владивостоці і праворуч парусного судна, вгорі по колу є напис «ЭКСПЕДИЦИИ Г.И. НЕВЕЛЬСКОГО 1848 – 1855».


«РІК КОНЯ» – СКЛАДОВА МОНЕТА ФІДЖІ



Монетний двір Норвегії для Острови Фіджі відкарбував монету, яка продовжує інноваційну серію срібних монет «Східний календар», створених у формі символів Інь і Ян.
Монета є складовою. Номінал кожної частини – 1 долар Фіджі. Монета виготовлена зі срібла 925-ї проби якістю «пруф». Маса – 16.81 г., діаметр – 49.9 мм, тираж – 5 000 штук.

На аверсі і реверсі монети «Рік Коня», на тлі стилізованого орнаменту з підков, в кольорі зображені скакові коні. Півколом викарбувано напис – «THE YEAR OF THE HORSE». Також позначені технічні характеристики – «1 / 2 OZ 925 SILVER», показаний герб Фіджі, навколо якого півколом вигравірувані написи – «ONE DOLLAR», «FIJI», «2014».


МОНЕТА «САЖОТРУС»



Монетний двір Польщі в листопаді 2013 р. представив виняткову монету «Сажотрус». Монета випущена в рамках нумізматичної серії «Символи Щастя».

Сажотрус – це вісник щастя та благополуччя. Існує думка, що сходи сажотруса з'єднує небо із землею і символізує дорогу до успіху і багатства. Дев'ять символів щастя, увічнених на монетах, являють собою незвичайний подарунок, здатний залучати багатство, любов, радість...

На аверсі розташований профільний силует сажотруса. Вгорі – портрет Її Величності королеви Єлизавети II. На тлі – стилізована декоративна поверхня. По колу – написи: емітент «NIUE ISLAND», «ELIZABETH II», «1 DOLLAR 2014».

Реверс представляє зображення сажотруса. Справа – наскрізна капсула зі срібним філігранним елементом, покритим 24-каратним золотом. На тлі – стилізована поверхня з декоративними мотивами. Внизу уздовж краю розташована напис «GOOD LUCK».

Монета 1 долара з срібла 999-ї проби (proof) має вагу 14.14 г., розмір 32 мм. Тираж – до 3333 штук.


БДЖОЛИ НА БІМЕТАЛЕВИХ МОНЕТ ЛЮКСЕМБУРГУ



Королівський монетний двір Нідерландів для Великого Герцогства Люксембург відкарбував монету серії «Флора і фауна Люксембургу».

Нова монета присвячена медоносній бджолі. Номінал монети – 5 євро, метал – срібло 925-ї проби і сплав «нордичне золото», якість карбування – «пруф», маса – 16,6 г., діаметр – 34 мм, тираж – 3000 штук.

На аверсі монети «Медоносна бджола» викарбуваний профільний портрет Анрі-Великого Герцога Люксембурзького. Зліва в два рядки розташована вертикальна напис – «2013 LËTZEBUERG».

На реверсі біметалічною монети на тлі сот показані бджоли, що збирають нектар. У верхній частині монети праворуч півколом викарбувано напис – «APIS MELLIFERA». У нижній частині в два рядки зазначено номінал – «5 EURO».


Джерело: http://ua.museum-of-money.org
Прикріплення: 2400887.jpg (32.1 Kb) · 1025583.jpg (14.7 Kb) · 3343928.jpg (18.9 Kb) · 7902195.jpg (10.2 Kb)
 
GADДата: Неділя, 29.12.2013, 15:39 | Повідомлення # 254
Генералиссимус
Група: Администраторы
Повідомлень: 7661
Нагороди: 7
Репутація: 6
Статус: Десь пішов
ОЛЕНЯ РУДОЛЬФ І РІЗДВЯНИЙ ДЗВІНОЧОК



У 2012 році Острів Різдва випустив вражаючу серію «Різдвяні монети». У 2013 році для Республіки Кірибаті також викарбували срібні монети різдвяної тематики.

Аверс монети «Оленя Рудольф і різдвяний дзвіночок » представляє герб Кірибаті, під яким на стрічці написаний девіз мовою кірибаті: «TE MAURI, TE RAOI AO TE TABOMOA (Здоров'я, мир і процвітання). Вгорі і внизу уздовж краю монети є написи: «CHRISTMAS ISLAND», «KIRIBATI 2013».

На реверсі в кольорі зображений сидячий оленятко Рудольф – відомий герой письменника Роберта Мея. На місці носа у усміхненого оленяти виконана вставка з червоного кристала. На тлі представлений засніжений схил, порослий деревами. Вгорі є напис: «Rudolph the Red – Nosed Reindeer» (Рудольф – червононосий північний олень). Внизу вказаний номінал «5 $».

Монета 5 доларів зі срібла 925-ї проби (proof) має вагу 20 г., діаметр 38.61 мм. Тираж – 5000 штук.

На монеті «Різдвяний дзвіночок» розміщено наскрізне зображення дзвоника. Над ним позолочений бантик зі вставкою цирконію в центрі, навколо – напис «Marry Christmas». На тлі вигравірувані пухнасті гілки ялини. Внизу вказаний номінал «20 $».

Монета 20 доларів викарбувана зі срібла 925-ї проби (proof), має вагу 62.2 г., діаметр 55 мм. Тираж – 999 штук.


РІЗДВЯНА МОНЕТА ГІБРАЛТАРУ



Перед наступаючими різдвяними святами Гібралтар випустив обігову монету номіналом 50 центів – з зображенням запряженій оленями різдвяної упряжки з подарунками.

Аверс монети стандартний для даного типу. На ньому зображено портрет королеви Єлизавети II вправо (так званий другий тип). Навколо портрета текст – ELIZABETH II · QUEEN OF GIBRALTAR · 2013.

Дана семикутна монета викарбувана з мідно-нікелевого сплаву. Діаметр – 27.30 мм. Вага – 8.00 г. Гурт гладкий. Дизайнер аверсу – Рафаель Маклауф.


АВСТРАЛІЙСЬКИЙ НАБІР: МОНЕТА + ЛИСТІВКА



Австралійський монетний двір м. Перт виготовив монету, придбати яку нумізмати можуть разом з поштовою листівкою.

Номінал нової монети – 1 австралійський долар, метал – алюмінієва бронза, маса – 13,50 г., діаметр – 30,60 мм, товщина – 3,10 мм, тираж – необмежений.

На аверсі монети «З Різдвом!» Викарбувано портрет Її Величності королеви Великобританії Єлизавети II роботи Ієна Ренк-Бродлі (Ian Rank-Broadley FRBS). Уздовж краю монети півколом вигравірувані написи – «ELIZABETH II», «AUSTRALIA», «1 DOLLAR».

На реверсі зображені палаючі свічки на різдвяній ялинці. У верхній частині монети в два рядки викарбувано напис – «Merry Christmas», трохи нижче вказано рік карбування – «2013». У лівому нижньому кутку реверсу розташований знак монетного двору – «Р».


Джерело: http://ua.museum-of-money.org
Прикріплення: 7983750.jpg (26.6 Kb) · 0549594.jpg (16.7 Kb) · 6474472.jpg (32.0 Kb)
 
GADДата: Вівторок, 31.12.2013, 14:29 | Повідомлення # 255
Генералиссимус
Група: Администраторы
Повідомлень: 7661
Нагороди: 7
Репутація: 6
Статус: Десь пішов
ВЕСІЛЬНА МОДА НА МОНЕТІ НІУЕ



Острови Ніуе в 2013 році випустили срібну монету «Весільна мода» серії «Світ моди».

Аверс у верхній частині несе зображення портрета королеви Єлизавети II, оточений написами «ELIZABETH II NIUE 2013», «$ 1». У нижній частині зображені модні аксесуари: клатч, туфлі на шпильці і духи. Навколо розташовані назву великих міст моди. Завершує композицію вимірювальна стрічка з сантиметровою шкалою.

На реверсі в кольорі зображено гарне плаття, розроблене спеціально для даної монети, і напис «Weddign Fashtion».

Монета 1 долар з срібла 925-ї проби (proof) має вагу 14,78 г., діаметр 38,61 мм. Тираж – 1000 штук.


ЮНИМ НУМІЗМАТАМ БАЖАЮТЬ ЩАСЛИВОГО РІЗДВА



Монетний двір Польщі на замовлення уряду Острови Ніуе випустив срібну різдвяну монету.

Номінал монети – 1 долар, дорогоцінний метал – срібло 500-ї проби, якість карбування – «пруф», маса – 20 г., діаметр – 38.6 мм, тираж – 1999 штук.

На аверсі срібної монети викарбувано портрет Її Величності королеви Великобританії Єлизавети II роботи Ієна Ренк-Бродлі (Ian Rank-Broadley FRBS). У верхній частині монети півколом вигравірувані написи – «ELIZABETH II», «NIUE ISLAND», «2013». У центрі аверсу показаний бант. У нижній частині вказаний номінал – «1 DOLLAR». В якості фону вибрано зображення сніжинок. Зліва в кольорі показана подарункова коробка.

На реверсі в кольорі зображений Санта-Клаус, що несе дітям подарунки. Вгорі півколом написано різдвяне побажання – «Merry Christmas».


ПОРТРЕТИ НА МОНЕТАХ ВІД АНДРЕ ЛЕВІ



Бразильський художник і дизайнер Андре Леві придумав нову цікаву розвагу: живопис на монетах. У серії, яку він називає «Казки», Леві використовує вигравірувані на монетах портрети президентів і королів, щоб створювати своє зображення, частково або повністю затуляючи обличчя відтворюючи супер-героїв та ікон поп-культури.

На своїй сторінці в Facebook художник написав про свою роботу: «Монети – це масово-відтворені маленькі скульптури. Мій проект привносить індивідуальний характер в кожну репліку».


Джерело: http://ua.museum-of-money.org
Прикріплення: 8727559.jpg (20.5 Kb) · 6815911.jpg (14.2 Kb) · 8873498.jpg (29.5 Kb)
 
Форум » ХОБІ,ЗАХОПЛЕННЯ » Нумізматика » Монетні новини
Пошук:

Вверх