Четвер, 25.04.2024, 00:36
LEVEL
Головна Реєстрація Вхід
Вітаю Вас, Гость · RSS
[ Нові повідомлення · Учасники · Правила форуму · Пошук · RSS ]
Форум » ХОБІ,ЗАХОПЛЕННЯ » Нумізматика » Монетні новини
Монетні новини
GADДата: Субота, 31.08.2013, 14:54 | Повідомлення # 226
Генералиссимус
Група: Администраторы
Повідомлень: 7661
Нагороди: 7
Репутація: 6
Статус: Десь пішов
МОНЕТА «КОРОНАЦІЯ»



Королівський монетний двір Австралії випустив монету «Коронація» на честь 60- річчя коронації Королеви Єлизавети II Великобританії в 2013 році.
Аверс монети традиційний: портрет королеви Єлизавети II роботи Йена Бродлей (ініціали дизайнера IRB) і написи «ELIZABETH II», «AUSTRALIA 2013».
Реверс несе зображення круглого симетричного орнаменту, можливо, це стилізована корона, показана зверху. Навколо викарбувано напис: «SIXTIETH ANNIVERSARY OF THE CORONATION OF QUEEN ELIZABETH II» (Шістдесята річниці коронації королеви Єлизавети II).

Коронація Її Величності Королеви Єлизавети II відбулася 2 червня 1953 року. Це було незабутнє видовище, з урочистими клятвами і піднесеною музикою, що зібрало яскраве сузір'я учасників.

Монета 50 центів зі срібла (Proof) має вагу 18.24 г., діаметр 31.51 мм. Тираж – 10 000 штук.

Монета 50 центів з мідно-нікелевого сплаву (UNC) має вагу 15.55 г., діаметр 31.51 мм. Тираж не обмежений.


НОВІ МОНЕТИ БАНКУ РОСІЇ



2 вересня 2013 р. Банк Росії випускає в обіг пам'ятну номіналом 10 рублів серії «Російська Федерація»: «Республіка Північна Осетія-Аланія» і в рамках емісійної програми монету номіналом 10 рублів серії «Міста військової слави»: «Архангельськ».

Монета «Республіка Північна Осетія-Аланія» має форму кола діаметром 27.00 мм. Монета комбінована, складається з двох частин: диска, виготовленого з металу білого кольору, і зовнішнього кільця, виготовленого з металу жовтого кольору. На аверсі і реверсі монети виступаючий кант по колу. Бічна поверхня монети рифлена з нанесеними написами «ДЕСЯТЬ РУБЛІВ», що повторюються двічі, і розділеними зірочками.

На аверсі монети на кільці по колу розміщені написи: у верхній частині – «БАНК РОССИИ», у нижній частині – «2013». Ліворуч і праворуч на зовнішньому кільці розташовані зображення гілки лавра і дуба, відповідно, елементи зображення яких переходять на диск. У центрі диска розташовані число «10» і напис «РУБЛЕЙ» під ним, що позначають номінал монети. Усередині цифри «0» є захисний елемент у вигляді числа «10» і написи «РУБ», що спостережуваються під різними кутами зору до площини монети. У нижній частині диска розташований товарний знак монетного двору.

На реверсі на диску розташоване зображення герба Республіки Північна Осетія -Аланія, на кільці по колу є написи: у верхній частині – «PОССИЙСКАЯ ФЕДЕРАЦИЯ», у нижній частині – «РЕСПУБЛИКА СЕВЕРНАЯ ОСЕТИЯ-АЛАНИЯ».
Тираж монети – 10,0 млн. штук.

Монета «Архангельськ» має форму кола жовтого кольору діаметром 22.0 мм. На аверсі і реверсі монети виступаючий кант по колу. Бічна поверхня монети – переривчасте рифлення.

На аверсі монети по колу розміщені написи: у верхній частині – «БАНК РОССИИ», у нижній частині – «2013». Ліворуч і праворуч розташовані зображення гілки лавра і дуба відповідно. У центрі розташовані число «10» і напис «РУБЛЕЙ» під ним, що позначають номінал монети. Усередині цифри «0» є захисний елемент у вигляді числа «10» і написи «РУБ», спостережуваних під різними кутами зору до площини монети. У нижній частині розташований товарний знак монетного двору.

На реверсі монети розташоване рельєфне зображення герба міста Архангельська, по колу є написи: у верхній частині – на стрічці «ГОРОДА ВОИНСКОЙ СЛАВЫ», у нижній частині – «АРХАНГЕЛЬСК».

Тираж монети – 10,0 млн. штук.


УВАГА ЮНИМ НУМІЗМАТАМ – МОНЕТА «ЗОЛОТА СОБАКА»



Компанія Coin Invest Trust для Республіки Палау виготовила монету у вигляді собачки.

За повідомленням прес-служби компанії Coin Invest Trust, номінал монети – 1 долар, дорогоцінний метал – золото 999- ї проби, якість карбування – «діамант-анциркулейтед», маса – 0.5 г., розмір – 11 мм, тираж – 15000 штук.

На аверсі монети «Золота собака» зображений щит, на якому зображений Нептун, русалка, розкрита скриня зі скарбами, троянда вітрів, човен типу катамаран. У центрі викарбувано напис – «REPUBLIC OF PALAU» і зазначено номінал – «1 DOLLAR».


Джерело: http://ua.museum-of-money.org/
Прикріплення: 7873790.jpg (28.1 Kb) · 5659497.jpg (16.2 Kb) · 9766894.jpg (10.1 Kb)
 
GADДата: П`ятниця, 06.09.2013, 19:18 | Повідомлення # 227
Генералиссимус
Група: Администраторы
Повідомлень: 7661
Нагороди: 7
Репутація: 6
Статус: Десь пішов
ЗА ЗОЛОТИЙ СОВЕРЕН ЗАПЛАТИЛИ МАЙЖЕ ПІВМІЛЬЙОНА ДОЛАРІВ



На аукціоні Stack's – Bowers 13 серпня 2013 р. була виставлена колекція раритетних золотих монет, карбованих у Британії з часів правління короля Едуарда III (XIV ст.).
Загальну увагу було прикуто до чотирьох золотим монетам, викарбуваним в часи короля Генріха VII, першого монарха з династії Тюдорів (він правив з 1485 по 1509 р.). І не випадково: за прогнозами, за лот № 20047 учасники аукціону готові були заплатити від 125 000 до 175 000 доларів. Однак результати перевершили всі очікування – за золотий соверен покупець виклав 499 375 доларів. Вартість трьох інших золотих соверенів часів Генріха VII виявилася нижче – від 49 938 до 223 250 доларів.
Очевидно, дана монета є одним з перших соверенів в історії. Адже ці золоті монети почали карбувати в 1489 році як раз за часів короля Генріха VII. Їх стали так називати через зображення короля на троні («суверена»). Один соверен дорівнював 20 шилінгам. Номінальна вага однієї монети становила 240 гран (15.55 г.), вміст золота – 15.47 г. (23 карата, або 96 %), діаметр – 39.5 мм.
На аверсі зображений сидячий на троні король, в його руках – скіпетр і держава, на голові – корона. На реверсі зображений герб. Ця композиція вперше з'явилася на монетах короля Максиміліана, викарбуваних у Південних Нідерландах в 1487 році.

МОНЕТИ КИРГИЗІЇ «САЙМАЛУУ-ТАШ» І «ДЖЕЙРАН»



З 26 серпня 2013 р. Національний банк Киргизької Республіки на честь святкування Дня незалежності країни вводить в обіг три види колекційних монет: срібну і мідно- нікелеву монети «Саймалуу-Таш» серії «Пам'ятки історії та архітектури Киргизстану» та срібну монету «Джейран» серії «Червона книга Киргизстану».
Технічні характеристики:

• монета «Джейран» номіналом 10 сомів виготовлена зі срібла 925- ї проби якістю «пруф», на монету нанесено часткове золочення, маса – 28.28 г., діаметр – 38.6 мм, тираж – 3000 штук;

• монета «Саймалуу-Таш» номіналом 10 сомів виготовлена зі срібла 925- ї проби якістю «пруф», при карбуванні використана кольоровий тамподрук, маса – 28.28 г., діаметр – 38.6 мм, тираж – 2000 штук;

• монета «Саймалуу-Таш» номіналом 1 сом виготовлена з мідно-нікелевого сплаву якістю «діамант-анциркулейтед», маса – 12 г., діаметр – 30 мм, тираж – 5000 штук.

Основний сюжет срібної монети «Саймалуу-Таш» – представлені у вигляді наскельних малюнків зображення сонячної людини, гірського козла і бика, що несе сонячний диск. Особливістю даної монети є кольорове виконання малюнків, яке найбільш реалістично передає зображення на поверхні кам'яного валуна синяво чорного кольору. На аверсі монети зазначені найменування монети – «Саймалуу-Таш / Saimaluu-Tash», номінал монети, проба і вага металу – «Ag 925 / 28,28 г».
На реверсі монети – наскальні малюнки, які ефектно виділяються на матовому полі монети, назва серії – «Кыргызстандын тарыхый жана архитектуралык эстеликтери», державний герб Киргизької Республіки і рік випуску монети – «2013».

Дизайн мідно-нікелевої монети «Саймалуу-Таш» збігається з дизайном однойменної срібної монети. Монета номіналом 1 сом поміщена в акрилову капсулу.
Основним сюжетом колекційної срібної монети «Джейран» є зображення двох особин джейрана, викарбуваних технологією локального золочення. У верхній частині аверсу зазначені найменування монети – «Жейрен» – на киргизької мовою, у нижній частині – латинська назва виду – «Gazella Subgutturosa». Також на аверсі вказані проба і вага металу – «Ag 925 /28,28» і, в два рядки, номінал монети – «10 сом».
На реверсі представлені стилізовані зображення тваринного світу Киргизстану, назва серії – «Кыргызстандын Кызыл китеби», герб Киргизької Республіки і рік випуску монети – «2013».

ФОТОГРАФІЯ АННЕ ГАДДЕС – ЗНОВУ НА МОНЕТІ НІУЕ



Монетний двір Нової Зеландії випустив чергову монету із зображенням роботи Анне Гаддес – одного з найвідоміших дитячих фотографів у світі.
Номінал монети – 2 новозеландські долари, дорогоцінний метал – срібло 999- ї проби, маса – 1 тройська унція, діаметр – 40.7 мм, тираж – 2500 штук, гурт – рифлений. Емітент – Острів Ніуе.
На аверсі монети «Захист, турбота, любов» викарбувано портрет Її Величності королеви Великобританії Єлизавети II (автор – Raphael Maklouf). По колу вигравірувані написи – «ELIZABETH II», «NIUE», «TWO DOLLARS», «2013». Уздовж краю монети розміщено намистовий обід.
На реверсі срібної монети зображена фотографія новонародженої дитини, сплячої в м'якому коконі. У нижній частині монети розташовані написи – « ANNE GEDDES», «1oz 999 Fine Silver». Уздовж краю монети знаходиться орнамент і вигравірувані слова англійською мовою – «PROTECT», «NURTURE», «LOVE» («Захист», «Турбота», «Любов»).

КОЛЕКЦІЙНА МОНЕТА КИРГИЗСТАНУ ПЕРЕМОГЛА В МІЖНАРОДНОМУ КОНКУРСІ У США



Срібна колекційна монета «Великий шовковий шлях» стала переможцем міжнародного конкурсу в США у номінації «Найбільш історично значуща монета».
Про це повідомив начальник експертного відділу управління готівки Національного банку КР Олексій Фалеев на прес-конференції у вівторок.
«Конкурс «Монета року»проводиться видавництвом «Krause Publications»і є для національних банків і монетних дворів найвищою нагородою у світі за дизайн, використані технології в колекційних монетах.
У конкурсі брало участь близько 2 тисяч колекційних монет з усього світу. Журі на першому етапі було відібрано 99 монет по 10 категоріям.
Від Киргизстану на конкурс були представлені дві монети: монета «Великий Шовковий шлях» у категорії «Найбільш історично значуща монета» та кольорова монета «Світ наших дітей» в категорії «сама надихаюча монета».
За підсумками конкурсу монета «Великий Шовковий шлях» перемогла у своїй номінації», – сказав О. Фалеев.

«РЕСПУБЛІКА» – КОРАБЕЛЬ, ЩО ПЕРЕВОЗИВ МОНЕТИ



Компанія Coin Invest Trust виготовила дві монети, присвячені пароплаву «Республіка», затонулого 25 жовтня 1865 р. по дорозі з Нью-Йорка в Новий Орлеан.
Пароплав «Республіка» (SS Republic) затонув біля берегів штату Джорджія. У його трюмах перебували тисячі срібних і золотих двадцятидоларових монет, виділених на відновлення південних штатів після громадянської війни.
У серпні 2003 року американська компанія Odyssey Marine Exploration, що спеціалізується на пошуку скарбів із затонулих суден, оголосила про виявлення «Республіки». Співробітникам компанії вдалося підняти на поверхню більше 51 тисячі монет та інших цінних предметів (близько 14 000 артефактів) на загальну суму 180 млн доларів США.
Прес -служба компанії Coin Invest Trust повідомляє технічні характеристики монет, емітентом яких є Острови Кука:
• номінал монети – 1 долар, дорогоцінний метал – золото 999- ї проби, якість карбування – «пруф», маса – 0.5 г., діаметр – 11 мм, тираж – 15 000 штук;
• номінал монети – 5 доларів, дорогоцінний метал – срібло 925- ї проби, якість карбування – «пруф», маса – 25 г., розмір – 30 x 45 мм, тираж – 1865 штук.
На аверсі монет «Пароплав «Республіка» викарбувано портрет Її Величності королеви Великобританії Єлизавети II роботи Ієна Ренк-Бродлей (Ian Rank-Broadley FRBS). Уздовж краю півколом вигравірувані написи – «ELIZABETH II», «COOK ISLANDS», «1 DOLLAR» (на золотій монеті), «5 DOLLARS» (на срібній монеті).
На реверсі золотої монети зображено пароплав, що пливе по океану. У верхній частині монети півколом вигравірувано – «SS REPUBLIC • 1853 – 1865». У нижній частині вказаний рік карбування – «2013».
На реверсі срібної монети пароплав і хвилі зображені в кольорі. У верхній частині вигравірувано назву корабля – «SS REPUBLIC». Трохи нижче вказано рік емісії: «2013». У нижній частині написано – «1853 – 1865».

1150 РОКІВ З ПРИБУТТЯ МІСІЇ КИРИЛА І МЕФОДІЯ ДО ВЕЛИКОЇ МОРАВІЇ



Біметалева монета Словаччини, випущена 5 липня 2013 р., присвячена 1150- річному ювілею культурної місії Кирила і Мефодія у Великій Моравії, слов'янській державі, частину території якої становила сучасна Словаччина.
У внутрішній частині аверсу зображені слов'янські просвітителі брати Кирило і Мефодій, між ними – словацький символ – патріарший хрест на трьох пагорбах. Хрест також символізує посох єпископа, тим самим зв'язуючи разом символи державності і християнства, підкреслюючи значимість місії братів.
Костянтин тримає книгу, що представляє освіту і віру. Мефодій зображений з хрестом і церквою в руках, як символ віри і основи християнства.
Уздовж верхнього краю внутрішньої частини вказані імена святих: «KONŠTANTÍN» і «METOD». Уздовж нижнього краю внутрішньої частини монети є назва країни-емітента «SLOVENSKO» і роки «863 • 2013». Зліва від братів стилізовані літери «mh» – ініціали дизайнера Miroslav Hri, а праворуч знаходиться фірмовий знак монетного двору в Кремниці – букви «МК».
Варто згадати, що ще в 2004 – 2005 рр. одним з проектів, запропонованих в якості національного дизайну словацьких монет євро, було зображення Кирила і Мефодія.
На традиційний конкурс з розробки дизайну нової словацької монети представили 22 роботи від 13 художників. З них в червні 2012 року спеціальним комітетом Національного банку Словаччини був обраний кращий варіант.
Проте в ході процедури консультації, Європейська комісія відхилила первинний проект монети. Національному банку Словаччини довелося прибрати з монети релігійні символи – святі ореоли і хрести на палії Мефодія. Таке рішення Єврокомісії викликало обурення у Словаччині. Місцеві католицькі єпископи зазначили, що в ньому виражається зневага християнськими традиціями Європи.
У листопаді 2012 року в ході новою процедурою консультацій, коли знову був запропонований оригінальний проект, ніяких заперечень з боку Єврокомісії висловлено не було і, станом на 1 грудня 2012 р. дизайн монети вважаються затвердженими Радою Європейського Союзу.
Тираж монети – 989 000 (UNC), 4 000 (BU, в наборі), 7 000 (BU, Coincard).

Джерело: http://ua.museum-of-money.org/
Прикріплення: 7819790.jpg (25.0 Kb) · 7788081.jpg (29.4 Kb) · 4112259.jpg (10.6 Kb) · 0933510.jpg (19.2 Kb) · 0229418.jpg (18.2 Kb) · 3683306.jpg (19.5 Kb)
 
GADДата: Неділя, 08.09.2013, 20:08 | Повідомлення # 228
Генералиссимус
Група: Администраторы
Повідомлень: 7661
Нагороди: 7
Репутація: 6
Статус: Десь пішов
ДЛЯ ШРІ-ЛАНКИ ВИКАРБУВАНА ЦИРКУЛЯЦІЙНА МОНЕТА



Монетний двір Кремниці (Словаччина) на замовлення Центрального банку Шрі-Ланки виготовив циркуляційну монету номіналом 10 ланкійських рупій.
Монета повністю повторює дизайн обігової монети, яку карбували в 2009 – 2011 рр. зі сталі, плакованої нікелем.

За повідомленням прес-служби Центробанку Шрі-Ланки, нова монета виготовлена зі сталі, її маса – 8.36 г., діаметр – 26.40 мм, товщина – 2.10 мм.
На аверсі циркуляційної монети в центрі викарбувано герб Шрі-Ланки, що представляє собою золотого сингальського лева, який йде з піднятою правою передньою лапою. У цій лапі у нього меч. У нижній частині герба знаходяться два кола, що символізують день і ніч (близькість Шрі-Ланки до екватора). Між ними розташована буддійська чаша – на острові поширений буддизм. Уздовж краю аверсу знаходиться дуговий орнамент.

На реверсі в центрі цифрами зображений номінал. Його дублює буквене позначення англійською, сингальскою і тамільською мовами. Над номіналом півколом написано назва острова – також даними мовами. Внизу вказаний рік карбування – «2013», крім цього, зображені два колоса. Уздовж краю реверсу розташований графічний орнамент.


НА АВСТРАЛІЙСЬКІЙ МОНЕТІ – НОВИЙ КРОКОДИЛ



Після приголомшуючих продажів монет, присвячених морському крокодилові Бінді, Королівський монетний двір Австралії відкарбував монету на честь ще одного мешканця австралійського зоопарку.
На новій монеті зображений морський крокодил Грем. Співробітники монетного двору вирішили присвятити срібну монету саме цьому крокодилові з цілком зрозумілої причини – Грем закоханий у Бінді.

Грема зловив в 1988 році поблизу Таунсвілла Стівен Ірвін, відомий австралійський натураліст і тележурналіст, чиєю улюбленицею була Бінді. Довжина Грема – 3.7 м, його вага – 350 кг.
Співробітники австралійського зоопарку розповідають багато захоплюючих історій, пов'язаних з крокодилом Гремом. Якось раз Стівен вирішив переселити Грема в інший басейн. Щоб виманити крокодила, Стівен в якості приманки використовував курку, прив'язану до довгій мотузці. Однак Грем так активно атакував приманку, що разом з куркою в його пащі виявилася і рука Стівена. Від удару Стівен перевалився через поміст і впав прямо на Грема усіма своїми 95-тьма кілограмами. Від несподіванки крокодил відкрив пащу, і Стівену вдалося швидко покинути небезпечну зону.

За повідомленням прес-служби Королівського монетного двору Австралії, номінал монети – 1 долар, дорогоцінний метал – срібло 999- ї проби, якість карбування – «анциркулейтед», маса – 31.1 г., діаметр – 40 мм, тираж – 10 000 штук.

На аверсі монети «Морський крокодил Грем» викарбувано портрет Її Величності королеви Великобританії Єлизавети II (автор – Ian Rank-Broadley). По краю вигравірувані написи – «ELIZABETH II», «AUSTRALIA», «2014».

На реверсі срібної монети зображений крокодил Грем. У верхній частині монети півколом вигравірувано – «SALTWATER CROCODILE». У нижній частині знаходиться інший напис – «GRAHAM – ONE DOLLAR». Також на реверсі вказані характеристики монети – «1 oz. 999 Ag».


НОВА ЗЕЛАНДІЯ ВШАНОВУЄ НАРОДЖЕННЯ ПРИНЦА ДЖОРДЖА ВИПУСКОМ МОНЕТИ



Офіційне агентство з випуску новозеландських пам'ятних монет оголосило про випуск монети, присвяченої народженню принца Джорджа.
Принц Джордж (англ. – Prince George of Cambridge) народився 22 липня 2013 р., він первісток герцога Кембріджського Вільяма і герцогині Кембриджської Кетрін.
Номінал монети – 1 новозеландський долар, дорогоцінний метал – срібло 999- ї проби з вибірковим золоченням, якість карбування – «пруф», маса – 31.1 г., діаметр – 40 мм, тираж – 1500 штук.

На аверсі монети «Первісток герцога і герцогині Кембриджських» викарбувано портрет Її Величності королеви Великобританії Єлизавети II роботи Ієна Ренк- Бродлей (Ian Rank-Broadley FRBS). Уздовж краю монети вигравірувані написи – «NEW ZEALAND», «ELIZABETH II», «2013».

На реверсі срібної монети зображена корона (вона покрита позолотою). Над нею півколом вказана дата народження принца – «22 JULY 2013», під нею – орнамент у вигляді стилізованого сердечка. Уздовж краю монети викарбувано напис – «FIRST BORN TO THE DUKE AND DUCHESS OF CAMBRIDGE» («Первісток герцога і герцогині Кембриджських») і вказаний номінал – «ONE DOLLAR».


Джерело: http://ua.museum-of-money.org/
Прикріплення: 7256847.jpg (21.5 Kb) · 9955715.jpg (14.6 Kb) · 9538307.jpg (13.4 Kb)
 
GADДата: Понеділок, 16.09.2013, 14:33 | Повідомлення # 229
Генералиссимус
Група: Администраторы
Повідомлень: 7661
Нагороди: 7
Репутація: 6
Статус: Десь пішов
МОНЕТА ВЕЛИКОБРИТАНІЇ ЧЕСТЬ БЕНДЖАМІНА БРІТТЕНА



Королівський монетний двір Великобританії 2 вересня 2013 р. випустив в обіг нову циркуляційну монету, присвячену 100- річчю з дня народження Бенджаміна Бріттена.
Бенджамін Бріттен (англ. – Edward Benjamin Britten; 1913 – 1976 рр.) – знаменитий англійський композитор, диригент і піаніст. Відомі його оркестрові твори: «Варіації на тему Френка Бріджа», «Симфонія-реквієм», концерт для фортепіано з оркестром і т.д., а також опери, ораторії, кантати, балети та ін.
За повідомленням прес-служби Королівського монетного двору Великобританії, номінал монети – 50 пенсів, метал - мідно-нікелевий сплав, маса – 8 г., діаметр – 27.3 мм.
На аверсі монети розміщено портрет Її Величності королеви Великобританії Єлизавети II роботи Ієна Ренк-Бродлей ( Ian Rank-Broadley FRBS). Навколо нього розташовані написи – «ELIZABETH • II • D • G • REG • F • D», «FIFTY PENCE», «2013».
На реверсі, на тлі стилізованого нотного стану, в два рядки викарбувано ім'я композитора – «BENJAMIN BRITTEN». Між ім'ям і прізвищем розташовані написи – « COMPOSER • BORN 1913». У верхній частині реверса в два рядки написано початок фрази – «BLOW BUGLE BLOW». У нижній частині, також у два рядки, розташоване її продовження – «SET THE WILD ECHOES FLYING». Це цитата з вірша Альфреда Теннісона (1809 – 1892), музику на слова якого поклав Бенджамін Бріттен.

МОНЕТА «ЮРА – ЖИТТЯ У ПОВІТРІ»



Монетний двір Австрії 17 квітня 2013 р. представив першу монету «Триас – життя у воді» серії «Доісторична життя». Друга монета даної серії «Юра – життя в повітрі» буде випущена 11 вересня 2013 р.
Юрський період (Юра) – другий період мезозойської ери. Розпочався 201,3 ± 0,2 млн років тому, скінчився 145,0 млн років тому. Тривав, таким чином, близько 56 млн років. Комплекс відкладень (гірських порід), відповідних даному віку, називається юрської системою. У різних регіонах планети ці відкладення розрізняються по складу, генезису, зовнішнім виглядом.
На аверсі розміщено зображення літаючої істоти і її повний скелет, що зберігся в гірській породі. Довгі роки вчені губилися в здогадах, що це за тварина. І тільки в 1809 році великий французький зоолог і палеонтолог Жорж Кюв'є остаточно встановив, що знайдені скелети належали вимерлої літаючої рептилії. Кюв'є назвав її птеродактилем («пальцекрил»).
На реверсі дуже реалістично, з ретельно промальовували дрібними деталями, зображені найбільші літаючі тварини – птерозаври. Гіганти жили в мезозої. Останні представники належать до часу вимирання динозаврів, близько 65 млн років тому.
Монета 20 євро з срібла 900- ї проби (proof) має вагу 20 г., діаметр 34 мм. Тираж – 50 000 штук.

МОНЕТА ПОРТУГАЛІЇ – 250 РОКІВ БАШТІ КЛЕРІГУШ



До 250- річної річниці зведення дзвіниці церкви Клерігуш у Порту, Монетний двір Португалії підготував пам'ятну 2- єврову монету, випущену 20 червня 2013 р. Аверс має стандартне для 2-єврових монет оформлення.
На реверсі у внутрішній частині зображено фасад дзвіниці. Праворуч – вид на місто з боку річки, нижче вигравіруваний герб Португальської Республіки, по них є назва держави: «PORTUGAL». Текст зверху по колу: «250 ANOS TORRE DOS CLÉRIGOS – 2013» (250 років башті Клерігуш). Зліва по колу є знак Монетного двору Португалії «INCM» і ім'я дизайнера монети «HUGO MACIEL». По колу зовнішнього кільця розташовані 12 зірок Європейського союзу.
Монета 2 євро з біметалу (кільце Cu-Ni; диск Cu-Zn-Ni; Ni; Cu-Zn-Ni) має вагу 8.5 г., діаметр 25.75 мм. Тираж – 500 000 (UNC), 15 000 (BU), 10 000 (Proof) штук.

ЯКА Ж КРАЇНА ВИПУСТИЛА НАБІР МОНЕТ?



В Інтернет-магазинах з'явився у продажу набір з шести монет, форма кожної з яких повторює контур кордонів шести держав.
Монети викарбувані з недорогоцінного металу і покриті сріблом. Якість – «діамант-анциркулейтед». Розмір кожної монети по діагоналі склав приблизно 38 мм.
Нові монети присвячені Росії, Канаді, США, Австралії, Німеччини та Китаю. На реверсі кожної монети в кольорі зображений прапор кожній з перерахованих країн. Кожна монета за формою повторює контур кордонів даних держав, виняток становила монета, присвячена США: на ній не зазначено Гавайські острови і Аляска.
На аверсі в центрі вказаний герб Сомалі, навколо якого знаходиться напис – «DEMOCRATIC REPUBLIC OF SOMALIA». Під гербом зазначено рік карбування – «2013». Також на аверсі вказано номінал – «ONE DOLLAR». Уздовж краю реверсу знаходиться намистовий обід.
При уважному розгляді реверсу монет виникає питання: яка держава випустила даний набір монет? Справа в тому, що Демократична Республіка Сомалі, назва якої написана на реверсі, існувало з 1969 по 1991 рр. В даний час існує Федеральна Республіка Сомалі (Federal Republic of Somalia) – саме така офіційна назва з 12.08.2012 р. закріплено в новій Тимчасової Конституції країни.
Герб, зображений на даних монетах (щит з п'ятикутною зіркою, увінчаний стилізованою короною з п'ятьма зубцями і підтримуваний двома леопардами, що стоять на схрещених списах під схрещеними пальмовими гілками), був затверджений 10 жовтня 1956 р. Він був офіційним гербом Демократичної Республіки Сомалі, в даний час вважається гербом Федеративної Республіки Сомалі.
Нові монети мають доларовий номінал. Однак офіційною валютою Федеративної Республіки Сомалі є сомалійський шилінг. Він же був валютою і Демократичної Республіки Сомалі.
Правда, в даний час в деяких регіонах країни поряд з сомалійськими шилінгами використовуються долари США. Відбувається це через знецінення шилінги й величезної інфляції .
Ви хочете дізнатися, скільки коштує даний набір монет? Його можна купити в Інтернет-магазинах за 79,95 доларів США.

Джерело: http://ua.museum-of-money.org/
Прикріплення: 6109112.jpg (14.8 Kb) · 1587127.jpg (37.1 Kb) · 1098571.jpg (17.3 Kb) · 1280400.jpg (24.8 Kb)
 
GADДата: Понеділок, 16.09.2013, 14:37 | Повідомлення # 230
Генералиссимус
Група: Администраторы
Повідомлень: 7661
Нагороди: 7
Репутація: 6
Статус: Десь пішов
50 ПЕНСІВ: КРІСТОФЕРУ АЙРОНСАЙДУ ПРИСВЯЧУЄТЬСЯ...



Королівський монетний двір Великобританії представив монети, викарбувані на честь 100- річчя з дня народження знаменитого художника і дизайнера монет Крістофера Айронсайда (1913 – 1992).
Прес-служба Королівського монетного двору Великобританії повідомляє технічні характеристики монет та їх вартість:
• номінал монети – 50 пенсів, дорогоцінний метал – золото (22 карата), якість карбування – «пруф», маса – 15.50 г., діаметр – 27.30 мм, тираж – 340 штук, ціна – 800 фунтів стерлінгів;
• номінал монети – 50 пенсів, дорогоцінний метал – срібло 925- ї проби, якість карбування – «пруф», маса – 8 г., діаметр – 27.30 мм, тираж – 4500 штук, ціна – 45 фунтів стерлінгів;
• номінал монети – 50 пенсів, дорогоцінний метал – срібло 925- ї проби, якість карбування – «пруф», маса – 16 г., діаметр – 27.30 мм, тираж – 1500 штук, ціна – 90 фунтів стерлінгів;
• номінал монети – 50 пенсів, метал – мідно-нікелевий сплав, якість карбування – «діамант-анциркулейтед», маса – 8 г., діаметр – 27.30 мм, тираж – не лімітований, ціна – 8 фунтів стерлінгів.
Кожна монета являють собою семіграннік. Дизайн монет однаковий. На аверсі викарбувано портрет Її Величності королеви Великобританії Єлизавети II роботи Ієна Ренк-Бродлей (Ian Rank-Broadley FRBS). Навколо нього розташовані написи, розділені крапками: «ELIZABETH II • D • G • REG • F • D • 2013».
На історичному реверсі монет, автором якого є Крістофер Айронсайд, зображено герб Великобританії. У верхній частині монети півколом вигравіруваний номінал – «FIFTY PENCE», у нижній частині він продубльований цифрами – «50».

МОНЕТА «ГЛАЗ КРОКОДИЛА»



Острови Ніуе в серпня 2013 р. представили другу дивно красиву срібну монету «Око крокодила» серії «Око», виконану у високому рельєфі. Перша монета була присвячена ігуані.
На аверсі викарбувано портрет королеви Великобританії Єлизавети II, оточений написами: «ELIZABETH II • 2013 • NIUE ISLAND • 2 DOLLARS».
Реверс представляє велике зображення ока крокодила і навколишні ділянки шкіри з реалістичною текстурою. Зображення має фотореалістичний колір з додатковим шаром лаку на зображеннях очей.
Монета 2 долари зі срібла 999- ї проби, має вагу 31.1 г., розміри 54 x 32 мм. Тираж – 1000 штук.

100-РІЧЧЯ ПЕРШОГО ВИПУСКУ АВСТРАЛІЙСЬКОЇ БАНКНОТИ



Королівський монетний двір Австралії та Perth Mint у липні 2013 року спільно представили дві монети в супроводі двох офіційних поштових марок Австралії. Монети випущені на честь 100-річчя з дня випуску першої австралійської банкноти.
Перша банкнота Австралії мала номінал десять шилінгів і носила серійний номер M000001. Церемонія офіційної нумерації банкноти відбулася 1 травня 1913 р. в Урядовій друкарні в Мельбурні.
Аверс монети Монетного двору Перта традиційний: портрет Королеви Єлизавети II і написи вздовж буртика «ELIZABETH II • 1 DOLLAR • AUSTRALIA».
Реверс представляє елементи, взяті з справжньої банкноти і містить напис «100TH ANNIVERSARY FIRST BANKNOTE OF AUSTRALIA» (100-річний ювілей першої банкноти Австралії) та пам'ятні дати «1913 – 2013».
Реверс монети Королівського австралійського монетного двору також несе елементи з справжньої банкноти. Навколо є напис «CENTENARY AUSTRALIAN BANKNOTES».
Монета 20 доларів з мідно-нікелевого сплаву (UNC) має вагу 11.30 г., діаметр 28.52 мм. Тираж не обмежений.
Монета 1 долар з алюмінієвої бронзи (UNC) має вагу 13.80 г., діаметр 30.60 мм, товщину 3.10 мм. Тираж не обмежений.

Джерело: http://ua.museum-of-money.org/
Прикріплення: 4209589.jpg (27.1 Kb) · 1957098.jpg (21.1 Kb) · 8415377.jpg (56.4 Kb)
 
GADДата: П`ятниця, 20.09.2013, 12:57 | Повідомлення # 231
Генералиссимус
Група: Администраторы
Повідомлень: 7661
Нагороди: 7
Репутація: 6
Статус: Десь пішов
МОНЕТА ПЕРУ, ПРИСВЯЧЕНА КУЛЬТУРІ ПАРАКАС



12 вересня 2013 р. Національний банк Перу ввів в обіг 14-ту монету серії «Скарби і гордість Перу», присвячену культурі Паракас.
Культура Паракас – важлива археологічна культура на узбережжі Перу, що існували в період приблизно з 750 по 100 р. до н.е. Культура локалізується на півострові Паракас, згідно сучасному адміністративному поділу – в районі Паракас провінції Піско регіону Іка, Перу.

Знання про життя культури Паракас, в основному, базуються на розкопках великого приморського некрополя, який вперше досліджував перуанський археолог Хуліо Тельо в 1920-і рр. Некрополь в Уарі-Кайян (Wari Kayan) складався з безлічі великих підземних похоронних камер, кожна з яких вміщала в середньому сорок мумій. Передбачається, що кожна камера належала окремій сім'ї або клану і використовувалася протягом багатьох поколінь. Кожна мумія прив'язувалася мотузкою до свого місця і потім оберталася в кілька шарів тканини, прикрашеної багатим орнаментом. Ці тканини славляться як одні з кращих зразків доколумбового мистецтва. Паракасской мумії зберігаються в основному в музеї міста Іка.
У центрі аверсу монети номіналом 1 новий соль, зображений герб країни: на щиті під вінком – лама, хінне дерево і ріг достатку з монетами, по обидва боки – прапори, всі в вінку. У нижній частині – рік випуску. По краю монети круговий напис: BANCO CENTRAL DE RESERVA DEL PERU. У центрі реверсу монети – зображені фрагменти тканин культури Паракас. Зліва від зображення – номінал монети: 1 NUEVO SOL, у верхній частині монети напис в три рядки: ARTE TEXTIL / PARACAS / S. V a.C. - S. I d.C. Праворуч, на смузі вертикального рифлення, позначення монетного двору Перу.

Як і інші монети серії, монета викарбувана з альпаки, має діаметр 25.50 мм., товщину 1.65 мм., вагу 7.32 г., рифлений гурт. Тираж: 10 000 000.

ВЕЛИКОБРИТАНІЯ ВПЕРШЕ ВИКАРБУВАЛА 20-ФУНТОВУ МОНЕТУ



Королівський монетний двір Великобританії в 2013 році вперше відкарбує пам'ятну срібну монету номіналом 20 фунтів. Монета буде коштувати 20 фунтів (тобто ціна збігається з номіналом).

На аверсі зображено портрет Королеви Великобританії Єлизавети II роботи Яна Бродлей, оточений написами: «ELIZABETH • II • D • G • REG • F • D», «TWENTY POUNDS».
Реверс представляє класичне зображення Святого Георгія, який вбиває дракона, роботи знаменитого художника Бенедетто Піструччі (Benedetto Pistrucci). Внизу вказаний рік карбування «2013».

Продаж розпочнеться 31 жовтня на сайті Монетного двору Великобританії. В одні руки можна буде брати тільки три монети.

Монета 20 фунтів стерлінгів з срібла 999-ї проби (BU) має вагу 15.71 г., діаметр 27 мм. Тираж – 250 000 штук.

Влада запевняє, що нові монети будуть мати «неминущу цінність». Проте, як вважає один з найбільших нумізматів Великобританії Річард Лоубел (Richard Lobel), фактична вартість монети становить лише 8 – 9 фунтів і навряд чи збільшиться. Про це пише The Telegraph.

Королівський монетний двір присвятив випуск цієї монети народженню принца Джорджа – сина принца Вільяма і Кейт Міддлтон. На честь народження принца вже були випущені пам'ятні п'ятифунтові монети, які Монетний двір розпродав за п'ять днів.

КАРЛИКОВИЙ ПОССУМ НА МОНЕТІ АВСТРАЛІЙСЬКОЇ «ОПАЛОВОЇ СЕРІЇ»



Австралійський монетний двір м. Перт виготовив нову срібну монету з опалом. У її центрі – зображення карликового поссума.
Карликові поссуми – сімейство сумчастих ссавців, що мешкають у Східній Австралії та на Новій Гвінеї. Вага цих нічних тварин становить від 6 до 80 г., дина тіла 6 – 12 см. Вони харчуються комахами, ящірками і нектаром.
За повідомленням прес-служби Монетного двору м. Перт, номінал монети – 1 долар, дорогоцінний метал – срібло 999-ї проби, якість карбування – «пруф», маса – 31.135 г., діаметр – 36.60 мм, товщина – 4.50 мм, тираж – 8000 штук.
На аверсі монети викарбувано портрет Її Величності Королеви Великобританії Єлизавети II роботи Ієна Ренк-Бродлей (Ian Rank-Broadley FRBS). Від портрета розходяться промені. По колу вигравірувані написи – «ELIZABETH II», «AUSTRALIA», «1 DOLLAR».
У центрі реверсу монети на опалової вставці показаний карликовий поссум. На кільці зображені гілки банксія (з листям і квітами), Південний Хрест – сузір'я, видиме тільки в південній півкулі, а також зростаючий Місяць. Праворуч півколом викарбувано напис – «2013 1oz 999 SILVER». У нижній частині монети є напис «PYGMY POSSUM», вказаний знак монетного двору – «Р». Дизайнер реверсу – Aleysha Howarth.

Джерело: http://ua.museum-of-money.org/
Прикріплення: 3913466.jpg (32.7 Kb) · 3896706.jpg (13.4 Kb) · 0508972.jpg (17.7 Kb)
 
GADДата: Понеділок, 23.09.2013, 15:16 | Повідомлення # 232
Генералиссимус
Група: Администраторы
Повідомлень: 7661
Нагороди: 7
Репутація: 6
Статус: Десь пішов
«СОНЕЧКО» – ПОЗОЛОЧЕНА МОНЕТА НА ЩАСТЯ



Монетний двір Польщі для Островів Ніуе в липні 2013 року викарбував нову монету серії «Монети на щастя».
За повідомленням прес-служби Монетного двору Польщі, номінал монети – 2 новозеландські долари, дорогоцінний метал – срібло 925- ї проби, монета покрита золотом, маса – 28.28 г., діаметр – 41 мм, тираж – до 22 222 штук. Дизайнер – Доброхна Сураевска.

На аверсі монети «Сонечко» в нижній частині з лівого боку розташована вставка, що складається з прозорої капсули і срібного елемента у формі божої корівки. Навколо вставки – рельєфні зображення квітів. Між ними розташований портрет Її Величності Королеви Єлизавети II. Уздовж краю вигравірувані написи: «ELIZABETH II», «NIUE ISLAND», фірмовий знак монетного двору (M/W), «2 DOLLARS», «2013», «Ag 925». У центральній частині реверса срібної монети знаходяться рельєфні зображення квіток, на них – два кольорових сонечка. Внизу розташована прозора вставка, що містить срібний елемент у формі божої корівки. З лівого боку, уздовж краю викарбувано напис – «GOOD LUCK».
Дана монета є законним платіжним засобом на території Нової Зеландії.


НАПИС IN GOD WE TRUST ЗАЛИШИТЬСЯ НА БАНКНОТАХ І МОНЕТАХ США



Атеїстична організація Freedom From Religion Foundation зверталася до судів різних інстанцій з вимогою прибрати напис з банкнот, проте гасло визнали нерозривно пов'язаним з історією Сполучених Штатів.
Федеральний суд в Нью-Йорку відхилив позов атеїстичної організації Freedom From Religion Foundation («Фонд свободи від релігії») проти казначейства США, що вимагає прибрати з банкнот і монет гасло In God we trust, оскільки таким чином уряд нібито підтримує одну релігію і порушує конституційний принцип поділу держави і Церкви.
У 2006 році в суді в Сакраменто (Каліфорнія) подібний позов був також відхилений, представник Freedom From Religion Foundation Майкл Ньюдоу направив повторний позов до федерального суду в Нью-Йорку. І на цей раз судді визнали твердження про порушення конституційного принципу необгрунтованим.
Американський центр закону і правосуддя (ACLJ) представив суду правову експертизу, згідно якої гасло In God we trust нерозривно пов'язаний з історією Сполучених Штатів.
У листопаді 2011 року Палата представників прийняла резолюцію, що підтверджує статус фрази In God We Trust як національного гасла. Ця фраза вперше з'явилася на купюрах і монетах в 1864 році, а в 1965 році Конгрес присвоїв їй статус національного гасла.


НАБІР МОНЕТ «ІСТОРІЯ ОСІРІСА»



Швейцарська компанія РАМР для Островів Ніуе виготовила набір з п'яти монет, присвячених історії божества давньоєгипетської міфології.
На першій монеті зображений сам Осіріс, на решті – чотири божества, пов'язані з ним: Ісіда, Гор, Сет і Нефтида.

Осіріс, згідно з міфами Стародавнього Єгипту, вважався богом відродження і царем загробного світу. Він був братом і чоловіком Ісіди, братом Нефтиди, Сета і батьком Гора.
Осіріс навчив людей землеробству, садівництву і виноробству, проте був убитий своїм братом Сетом.
Ісіда і Нефтида знайшли тіло Осіріса. Бачачи страждання сестер, бог Ра послав бога Анубіса зібрати розрубані Сетом частини Осіріса, і забальзамував тіло. Чарівним чином Ісіда завагітніла від Осіріса і народила Гора.

Через час, Гор воскресив Осіріса, давши йому проковтнути своє око. Однак Осіріс не повернувся на землю, а залишився правити світом мертвих.

Номінал кожної монети – 2 долари, дорогоцінний метал – срібло 999- ї проби, якість карбування – «пруф», маса – 25 г., діаметр – 38.61 мм, товщина – 2.10 мм, тираж – 3000 штук.

Аверс монет з набору «Історія Осіріса» – однаковий. На ньому викарбувано портрет Її Величності королеви Великобританії Єлизавети II. Навколо нього вигравірувані написи, розділені крапками: «ELIZABETH II», «NIUE», «2 DOLLARS», «2013».

На реверсі кожної срібної монети зображено певне божество. Крім цього, кожне зображення на монетах супроводжується пояснювальними написами.

На монеті із зображенням Осіріса написано – «OSIRIS», «GOD OF THE AFTERLIFE».
Монета із зображенням Ісіди супроводжується написами – «ISIS», «GODDESS OF MAGIC».
Написи «HORUS», «GOD OF THE SKY» вигравірувані на монеті із зображенням Гора.
На монеті з портретом Сета написано – «SET», «GOD OF CHAOS». А на монеті із зображенням Нефтіди – «NEPHTHYS», «GODDESS OF MOURNING».

Ви хочете дізнатися, скільки коштує набір монет «Історія Осіріса»? Заявку на його придбання можна залишити на сайті Канадського королівського монетного двору. Вартість набору – 449,95 канадських доларів. Початок продажів – 28 жовтень 2013 року.


Джерело: http://ua.museum-of-money.org/
Прикріплення: 2801089.jpg (21.4 Kb) · 5834609.jpg (9.3 Kb) · 6761874.jpg (21.8 Kb)
 
GADДата: П`ятниця, 27.09.2013, 10:18 | Повідомлення # 233
Генералиссимус
Група: Администраторы
Повідомлень: 7661
Нагороди: 7
Репутація: 6
Статус: Десь пішов
ГЕПАРДИ ПРИКРАСИЛИ МОНЕТИ ТАНЗАНІЇ



Компанія Coin Invest Trust спеціально для Танзанії відкарбувала золоту та срібну монети із зображенням гепардів.
Технічні подробиці монет:

• номінал монети – 1500 танзанійських шилінгів, дорогоцінний метал – золото 999- ї проби, якість карбування – «пруф», маса – 0,5 г., діаметр – 11 мм, тираж – 15000 штук;

• номінал монети – 1000 танзанійських шилінгів, дорогоцінний метал – срібло 925- ї проби, якість карбування – «пруф», маса – 20 г, діаметр – 20 мм, тираж – 1250 штук.

Дизайн аверсу монет «Гепард» однаковий. На ньому викарбувано герб Танзанії, який являє собою щит африканського воїна з різними геральдичними символами. Щит встановлений у підніжжя гори Кіліманджаро і обрамлений бивнями слона. Їх підтримують чоловік і жінка. У нижній частині герба розташований девіз «Uhuru na Umoja» (пер. з суахілі – «Свобода і єдність»). У верхній частині аверсу півколом викарбувано напис – «TANZANIA». У нижній частині, також півколом, вказаний номінал – «1500 SHILLINGS» (на золотій монеті) і «1000 SHILLINGS» (на срібній монеті).

На реверсі золотої монети зображено два гепарда – дорослий і дитинча. У верхній частині півколом викарбувано напис – «SERENGETI WILDLIFE» («Дика природа Серенгеті»). Серенгеті – екосистема в Східній Африці, тягнеться від півночі Танзанії до півдня Кенії. Назва походить від масайських слова «siringet» («нескінченні рівнини»). Більше 80% Серенгеті займають національний парк Серенгеті, заповідник Нгоронгоро, заповідник Масаї-Мара та ін. Тут мешкають більше 4,5 млн диких тварин – гепарди, леви, слони, леопарди, антилопи, зебри, буйволи, носороги і т.д. Трохи нижче зазначеної написи знаходиться інша, латинською мовою, – «ACINONYX JUBATUS» («Гепард»). У нижній частині реверса написаний рік карбування монети – «2013».

На реверсі срібної монети зображено родину гепардів. Деякі тварини показані в кольорі. У верхній частині півколом розміщені написи – «SERENGETI WILDLIFE», «CHEETAH» («Гепард»). Внизу вказаний рік емісії монети – «2013».



У ПРИДНІСТРОВ'Ї ВІДКАРБУВАЛИ МОНЕТИ ПРЯМОКУТНОЇ ФОРМИ




Придністровський республіканський банк 17 вересня 2013 р. ввів в обіг пам'ятну срібну монету серії «Придністров'я. Цінності, події і особи».

За повідомленням прес-служби Придністровського республіканського банку, номінал монети – 20 рублів, дорогоцінний метал – срібло 925-ї проби (є часткове золочення), якість карбування – «пруф-лайк», маса – 31 г, розмір – 37 х 21мм, тираж – 250 штук, гурт – гладкий.

На аверсі монети «20 років Ощадному банку» в центрі знаходиться смуга, що розділяє монету на дві рівні частини. У правій частині – зображення державного герба Придністровської Молдавської Республіки, під ним вигравірувані написи: по центру – «2012», зліва знаходяться: логотип виробника, державне пробірне клеймо, праворуч – позначення металу, проба сплаву. У лівій частині розташовані написи: вгорі – «ПРИДНЕСТРОВСКИЙ РЕСПУБЛИКАНСКИЙ БАНК», в центрі – цифра «20», внизу – прописом: «ДВАДЦАТЬ РУБЛЕЙ».

На реверсі срібної монети в центрі знаходиться зображення будівлі Ощадного банку в минулому і сьогоденні з написом в позолоті – «Сберегательный банк»». Зліва є зображення людської фігури, що йде по бруківці в напрямку банку. Над нею – напис в позолоті: «Мы всегда рядом».


НОВІ ПАМ'ЯТНІ МОНЕТИ РЕСПУБЛІКИ БІЛОРУСЬ



Національний банк Республіки Білорусь 16 вересня 2013 р. вводить в обіг срібні пам'ятні монети «Терези (Libra)», «Скорпіон (Scorpio)» та «Стрілець (Sagittarius)» серії «Зодіакальний гороскоп» номіналом 20 рублів, пробою сплаву 925, масою 28.28 г., діаметром 38.61 мм.

Монети мають форму кола, з лицьового і зворотного боків – виступаючий кант по колу, рифлений гурт.

У верхній частині аверсу – рельєфне зображення Державного герба Республіки Білорусь; в центрі монети – зображення фрагмента гравюри, на якій зображені Сонце, Місяць і зірки; справа – проба сплаву; по колу написи: вгорі – РЭСПУБЛIКА БЕЛАРУСЬ, внизу – номінал 20 РУБЛЕЎ і рік карбування.

У центрі реверсу – стилізоване зображення зодіакального знаку, відповідний напис: LIBRA / SCORPIO / SAGITTARIUS; зодіакальний символ сузір'я і вставки з кристалів Сваровські.
Монети викарбувані в ЗАТ «Литовський монетний двір», якістю «анциркулейтед» з оксидуванням, тиражем – 7777 штук.



ЮВІЛЕЙ ТОРГОВИХ ВІДНОСИН АНГЛІЇ І ЯПОНІЇ




Скарбниця Святої Єлени випустила дві монети на честь 400-річчя встановлення офіційних торговельних відносин між Англією і Японією.
У липні 1613 р. до Японії на кораблі «Гвоздика» прибула експедиція Ост-Індської компанії, яка від імені короля Англії Якова I (у Шотландії він носив ім'я Яків VI) доставила подарунки сьогуну Токугаві Іеясу, серед яких був тільки що винайдений в Британії телескоп.


Примітно, що капітана британського корабля Джона Сарі представив сьогуну Вільям Адамс – штурман, перший англієць, який досяг берегів Японії і став прообразом головного героя Джона Блекторна з роману «Сьогун» письменника Джеймса Клавелла.

У відповідь Токугава Іеясу передав королю Якову I два комплекти обладунків та інші подарунки, а також офіційний лист, згідно з яким Англії дозволялося вести торгівлю в Японії. У результаті в місті Хірадо була заснована перша британська торговельна місія.

Номінал першої монети – 50 пенсів, дорогоцінний метал – золото 999- ї проби, якість карбування – «пруф», маса – 8 г., діаметр – 20 мм, тираж – 400 штук.

Номінальна другої монети – 5 пенсів, дорогоцінний метал – срібло 999- ї проби, якість карбування – «пруф», маса – 8 г., діаметр – 22,5 мм, тираж – 400 штук.

Дизайн монет «400 років встановлення торгових відносин між Англією і Японією» однаковий. Він був офіційно схвалений королевою Єлизаветою II. Дизайнером є Matthew Bonaccorsi.

На аверсі викарбувано портрет Її Величності королеви Великобританії Єлизавети II (автор – Raphael Maklouf). Навколо нього розташовані написи, розділені крапками: «ST. HELENA», «QUEEN ELIZABETH II», «50 PENCE 2013» (на золотій монеті), «5 PENCE 2013» (на срібній монеті).

На реверсі зображено портрети короля Якова I і сьогуна Токугави Іеясу. У верхній частині зображено корабель «Гвоздика». Уздовж краю монети вигравірувані написи англійською та японською мовами «400th ANNIVERSARY OF JAPAN – BRITISH RELATIONS».
Прикріплення: 3044782.jpg (28.3 Kb) · 1818520.jpg (7.8 Kb) · 4568061.jpg (33.1 Kb) · 6725164.jpg (18.3 Kb)
 
GADДата: Четвер, 03.10.2013, 19:01 | Повідомлення # 234
Генералиссимус
Група: Администраторы
Повідомлень: 7661
Нагороди: 7
Репутація: 6
Статус: Десь пішов
НОВА МОНЕТА РОСІЇ – «СВЯТО-ТРОЇЦЬКА ОЛЕКСАНДРО-НЕВСЬКА ЛАВРА, М. САНКТ-ПЕТЕРБУРГ»



30 вересня 2013 р. Банк Росії випускає в обіг пам'ятну срібну монету номіналом 25 рублів «Свято-Троїцька Олександро-Невська лавра, м. Санкт-Петербург» серії «Пам'ятки архітектури Росії» (маса дорогоцінного металу в чистоті 155.5 г., проба сплаву 925, діаметр 60.0 мм., рифлений гурт, тираж – 1500 штук).

На аверсі монети у колі, обрамленому намистовим ободком, розташоване рельєфне зображення емблеми Банку Росії – двоголового орла з опущеними крилами, під ним напис півколом: БАНК РОССИИ, а також по колу є написи, розділені крапками: номінал монети – ДВАДЦАТЬ ПЯТЬ РУБЛЕЙ і рік карбування – 2013 г., між ними проставлені позначення металу за періодичною системою елементів Д.І. Менделєєва, проба сплаву, товарний знак Санкт-Петербурзького монетного двору і маса дорогоцінного металу в чистоті.

На реверсі монети розташовані рельєфні зображення Свято-Троїцької Олександро-Невської лаври в м. Санкт-Петербурзі: вгорі – образа святого благовірного князя Олександра Невського, внизу – емблеми лаври, вгорі по колу є напис: СВЯТО-ТРОИЦКАЯ АЛЕКСАНДРО-НЕВСКАЯ ЛАВРА.


«СЕРЦЕ СЛОНА» – МОНЕТА У ВИГЛЯДІ СЕРЦЯ



Для Республіки Палау виготовлена срібна монета з бурштином, яка має високий рельєф.

Номінал монети – 5 доларів, дорогоцінний метал – срібло 999- ї проби, якість карбування – «Antique finish», маса – 31.10 г., діаметр – 37 мм, тираж – 999 штук.

На аверсі монети «Серце слона» зображений щит, на якому показані Нептун, русалка, розкрита скриня зі скарбами і троянда вітрів. У верхній частині півколом викарбувано напис – «REPUBLIC OF PALAU». Під написом зображено човен типу катамаран. У нижній частині аверсу вказаний номінал – «5 $».

На реверсі срібної монети зображено два слона, що притиснулися один до одного. Вони стоять під кронами дерев. У верхній частині реверса є вставка з бурштину у вигляді серця. У правій стороні в два рядки викарбувано напис – «EVERYTHING FOR YOU» («Все для тебе»). Під написом розташоване зображення сердечка, вензель і вказано рік – «2013». У нижній частині знаходиться перевернуте на 180 градусів зображення слонів – самець, самиця та їх дитинча.


ДЕНАРІЙ БОЛЕСЛАВА II НА МОНЕТІ ПОЛЬЩІ



Національний банк Польщі 13 вересня 2013 р. випустив в обіг срібну монету серії «Історія польських монет».

Нова монета присвячена денарію Болеслава II Сміливого (пол. – Bolesław II Śmiały; 1042 – 1081 рр.) – Короля Польщі з династії П'ястів.
За повідомленням прес-служби Національного банку Польщі, номінал монети – 5 злотих, дорогоцінний метал – срібло 925- ї проби, якість карбування – «пруф», маса – 7.07 г., діаметр – 24 мм, тираж – до 20 000 штук.

На аверсі монети «Денарій Болеслава II Сміливого» зображена лицьова сторона монети часів правління цього короля. Зліва розташований фрагмент стилізованого плетеного орнаменту. У нижній частині аверсу в колі викарбувано герб Польщі, зображено знак Монетного двору Польщі, вказаний номінал – «5 ZŁ». Навколо герба розташовано напис – «RZECZPOSPOLITA POLSKA • 2013».

На реверсі зображена оборотна сторона монети часів Болеслава II. Зліва зображені вежі середньовічного замку. Праворуч, уздовж краю монети, викарбувано напис півколом – «DENAR BOLESŁAWA II ŚMIAŁEGO».


МОНЕТА ПОЛЬЩІ «ВІТОЛЬД ЛЮТОСЛАВСЬКИЙ»



Національний банк Польщі 18 вересня 2013 р. випустив монету, присвячену одному з найбільших музикантів XX століття, Вітольду Лютославському (1913 – 1994 рр.).
Вітольд Лютославський став першим лауреатом Премії Гравемайера (1985), отримав премію Ернста Сіменса (1983), премію Кіото (1993), його нагородили золотою медаллю Королівського філармонічного товариства Великобританії (1987).

Монета номіналом 2 злотих викарбувана зі сплаву «нордичне золото», має масу 8.15 г., діаметр – 27 мм, тираж – до 800 000.

На аверсі монети розміщено герб Польщі. По обидві сторони від герба – рік випуску: «20/13». У верхній частині монети півколом розташований напис – «RZECZPOSPOLITA POLSKA». У нижній частині монети, вказаний номінал – «ZŁ 2 ZŁ».

У центрі реверсу – портрет композитора, з двох сторін обрамлений стилізованими нотними станами. У лівій частині монети напис у два рядки: «WITOLD LUTOSŁAWSKI», нижче – роки його життя: «1913 – 1994».


Джерело: http://ua.museum-of-money.org/
Прикріплення: 0355954.jpg (18.9 Kb) · 5474578.jpg (15.1 Kb) · 0184192.jpg (13.4 Kb) · 5373455.jpg (15.4 Kb)
 
GADДата: П`ятниця, 11.10.2013, 16:51 | Повідомлення # 235
Генералиссимус
Група: Администраторы
Повідомлень: 7661
Нагороди: 7
Репутація: 6
Статус: Десь пішов
РІК КОНЯ НА МОНЕТІ РОСІЇ



1 жовтня 2013 р. Банк Росії випустив в обіг срібну монету номіналом 3 рублі із зображенням коня серії «Місячний календар».
Срібна монета номіналом 3 рублі (маса дорогоцінного металу в чистоті 31.1 г., проба сплаву 925, діаметр 39.00 мм., рифлений гурт) має тираж 20,0 тисяч штук.
На аверсі монети у колі, обрамленому намистовим ободком, розташоване рельєфне зображення емблеми Банку Росії – двоголового орла з опущеними крилами, під ним напис півколом: БАНК РОССИИ, а також по колу є написи, розділені крапками: номінал монети – ТРИ РУБЛЯ і рік карбування – 2014 г., між ними проставлені позначення металу за періодичною системою елементів Д.І. Менделєєва, проба сплаву, товарний знак Московського монетного двору і маса дорогоцінного металу в чистоті.
У центрі реверсу – рельєфне зображення коня, ліворуч – матоване зображення півмісяця.


МОНЕТА «ПЕРЕВЕРТЕНЬ» ЗІ ВСТАВКАМИ З МАРМУРУ



Для Республіки Палау викарбувана срібна монета, на якій зображений виючий на Місяць перевертень.
Номінал монети – 10 доларів, дорогоцінний метал – срібло 999- ї проби, якість карбування – «Antique Proof», маса – 2 унції, діаметр – 50 мм, тираж – 999 штук.
На аверсі монети – зображення щита, на якому зображені Нептун, русалка, розкрита скриня зі скарбами, троянда вітрів. У верхній частині півколом викарбувано напис – «REPUBLIC OF PALAU». Під написом зображено човен типу катамаран. У нижній частині аверсу вказаний номінал – «10 $».
На реверсі монети зображений перевертень на вершині кручі. Над ним височіє сухе дерево. Внизу простягається ліс. У верхній частині монети ліворуч півколом викарбувано напис – «THE WEREWOLF». У верхній правій частині зображено повний місяць, на який виє перевертень – це вставка з мармуру. Трохи нижче праворуч знаходиться знак монетної програми «MYTHICAL CREATURES COLLECTION». У нижній частині реверса зазначено рік карбування – «2013».


МОНЕТИ З ФРАГМЕНТАМИ МЕТЕОРИТІВ



2013 рік видався «врожайним» на монети з фрагментами метеоритів. Музей вже писав про монету з осколком нашумілого челябінського метеорита. Представляємо ще дві монети – правда, «небесні гості», частки яких укладені в капсули, відвідали Землю не в цьому році, і навіть не в цьому столітті.
Республіка Островів Фіджі в 2013 році випустила дві нові монети серії «Метеорити – космічні кульові блискавки» з невеликими частинами метеорита. На аверсі монет викарбувано герб Фіджі і написи: «FIJI», «10 DOLLARS 2013». У нижній частині монети знаходяться наскрізні капсули з фрагментами метеоритів.
Монети номіналом 10 доларів Фіджі викарбувані зі срібла 999- ї проби (proof), мають вагу 20 г., діаметр 40 мм. Тираж – 999 штук.


«Метеорит Чассігни».

Монета присвячена марсіанському метеориту Chassigny, який впав у Франції 3 жовтня 1815 р. Цей метеорит практично повністю складається з олівіну.
На реверсі – зображення цього метеорита і написи: «CHASSIGNY», «FRANCE 1815». У нижній частина розташована капсула з фрагментами метеорита. Внизу вигравірувано назва серії «METEORITES – COSMIC FIREBALLS».

«Метеорит Каінсаз».

Срібна монета присвячена метеориту Kainsaz, який впав у Росії в 1937 році на території республіки Татарстан і спостерігався здивованими очевидцями. Метеорит відноситься до класу хондритів, тип – CO3.2. Маса знайдених зразків метеорита приблизно 200 кг.
На реверсі – зображення цього метеорита і написи: «KAINSAZ», «RUSSIA 1937». У нижній частина також розташована капсула, але із зразками тектіту ( мінералу, що утворився при ударі метеорита об землю із земної породи) з іншого місця падіння. Внизу вигравірувано назва серії «METEORITES – COSMIC FIREBALLS».


АМЕРИКАНСЬКУ МОНЕТУ НА МАРСІ ЗА РІК ПРИПАЛО ПИЛОМ



Коли до планети Марс був запущений американський черговий марсохід «Curiosity», а саме 26 листопада 2011 року, однією з речей, які він «прихопив» із собою, був американський пенні – 1 цент 1909 року із зображенням Президента Лінкольна. Дані монети почали карбувати ще 1909 році, тобто в дату 100- річчя з дня народження Президента Авраама Лінкольна. Трохи більше за 100 років було випущено приблизно 430 000 000 000 таких екземплярів.
На Червону планету Марс разом із самим марсохідом «К'юріосіті» була відправлена одна з найперших монет 20 століття. Ця монета і вбудована безпосередньо в марсохід.
І через один рок перебування на поверхні Марса, фахівці з агентства НАСА, що займаються марсохідом, показали, як ця монета за весь рік покрилася марсіанським пилом.
На фото вище, ліворуч можна бачити дану монету, яка була послана на Марс ще до запуску «К'юріосіті», а праворуч – це все та сама монета, але вже через рік на поверхні Марса.


МОНЕТА КАЗАХСТАНУ – «ЧЕМПІОНАТ СВІТУ З БОКСУ. АЛМАТИ 2013»



4 жовтня 2013 р. Національний Банк Республіки Казахстан випустив в обіг пам'ятну срібну монету «Чемпіонат світу з боксу. Алмати 2013» номіналом 100 тенге.
Монета присвячена першості планети з боксу, яка вперше проводитиметься в Казахстані. Чемпіонат світу – важливий національний проект, реалізація якого послужить подальшому зміцненню авторитету країни на міжнародній арені.
На аверсі монети в центральній частині зображений герб Республіки Казахстан. По колу монети розташована втиснута напис «100 теңге», що позначають номінал монети, «ҚАЗАҚСТАН ҰЛТТЫҚ БАНКІ» державною мовою, «Ag 925 31,1 g», що позначає метал, з якого виготовлена монета, його пробу і масу, рік випуску «2013».
У центральній частині реверса – зображення боксерів на рингу в останній момент змагання. У лівій частині розташований логотип Міжнародної асоціації боксу і напис «Almaty 2013», що позначає місце і рік проведення чемпіонату світу з боксу. У нижній частині напис «AIBA WORLD BOXING CHAMPIONSHIPS» англійською мовою. По колу виступаючий кант.
Бічна поверхня рифлена. Монета виготовлена зі срібла 925 проби, маса – 31.1 г., діаметр – 38.61мм, якість виготовлення – «proof», тираж – 3 000.


ШВЕЙЦАРСЬКА УТОПИЯ



Жителі Швейцарії впритул підійшли до утопічного ідеалу. У країні пройде референдум про «право на основний дохід», за яким кожен швейцарець щомісяця отримуватиме по 2500 швейцарських франків – це приблизно 2800 доларів. Ініціатори референдуму зібрали близько 126 тисяч підписів за винесення питання на всенародне обговорення. Щоб відсвяткувати цю подію, вони пригнали до будівлі парламенту у Берні вантажівка з вісьмома мільйонами монет номіналом в 5 сантимів – за кількістю громадян країни.

Купу дрібниці вивантажили посеред площі на радість місцевим жителям і напрочуд туристів. Більшу частину монет по завершенні святкування зібрали, але частина осіла в кишенях городян. Втім, це не засмутило організаторів шоу.

Середня зарплата в Швейцарії складає 4 тисячі доларів – це один з найвищих показників у світі.
Якщо жителі країни ухвалять позитивне рішення на референдумі, держава буде зобов'язана виплачувати кожному повнолітньому громадянину 2800 доларів щомісяця. За задумом ініціаторів закону, це дозволить забезпечити фінансову безпеку громадян.

У Швейцарії щорічно проходить близько 12 референдумів, які часто зачіпають найбільш нагальні питання в житті суспільства. Приміром, наприкінці вересня швейцарці висловилися за збереження обов'язкового призову в армію.

У 2009 році більшість жителів країни проголосувало за введення заборони на будівництво мінаретів на території Швейцарії. Закон був прийнятий, незважаючи на шквал протестів з боку парламенту країни, правозахисних та мусульманських організацій, католицької церкви та інших європейських держав.
У Швейцарії воля більшості – закон, хоча в світлі скандалу з мінаретами, правозахисники порахували, що такий стан речей порушує основні демократичні принципи. На це швейцарці пропонують критикам згадати значення грецького слова «демократія».


Джерело: http://ua.museum-of-money.org
Прикріплення: 6270976.jpg (14.0 Kb) · 1796009.jpg (12.8 Kb) · 6627271.jpg (25.8 Kb) · 3845247.jpg (11.9 Kb) · 4303236.jpg (22.7 Kb) · 0087948.jpg (48.1 Kb)
 
GADДата: Субота, 19.10.2013, 21:35 | Повідомлення # 236
Генералиссимус
Група: Администраторы
Повідомлень: 7661
Нагороди: 7
Репутація: 6
Статус: Десь пішов
20 РОКІВ ВІД ДНЯ ВСТУПУ МОНАКО В ООН



Нова монета Монако, присвячена 20-річному ювілею членства князівства в ООН, викарбувана із загальним тиражем в 1 249 131 примірників. Як звичайно, спочатку, 17 червня, стали доступні монети в покращеній якості. А вже 5 вересня – монети з ролів.

У внутрішній частині національного боку монети зображений голуб з оливковою гілкою, нижче – стилізовані контури континентів земної кулі. Зверху півколом вказано назву держави-емітента «MONACO». Текст знизу: «1993 ADMISSION À L'ONU 2013». Крім того, ліворуч і праворуч від напису є знаки Паризького монетного двору і начальника граверної майстерні монетного двору. На зовнішньому кільці – 12 зірок Європейського союзу.

Монета номіналом 2 євро викарбувана з біметалу (зовнішнє кільце – Cu-Ni; внутрішня частина тришарова – Cu-Zn-Ni; Ni; Cu-Zn-Ni), діаметр – 25.75 мм., маса – 8.5 г, тираж – 1229 131 (UNC), 10.000 (BU), 10.000 (Proof), гурт рифлений, з написом.

Як відомо, сімейство Грімальді взяло під свій контроль владу в Монако в кінці XIII століття. Протягом багатьох століть князівство було одною з найменших країн Європи, спочатку під контролем Франції, а згодом як самостійна держава. Незважаючи на те, що незалежність Монако була визнана ще в 1512 році, довгий час на міжнародній арені князівство представляла Франція. У червні 1956 р. князівство отримало статус спостерігача Організації Об'єднаних Націй, який може передувати вступу в число повноправних членів цієї найбільшої міжнародної організації. Статус повноправного члена ООН було отримали 28 травня 1993 року.
Очолював делегацію на урочистій церемонії наслідний князь Монако Альбер. Він і сьогодні вже в якості глави держави бере активну участь у роботі міжнародної організації і регулярно бере участь на зустрічах високого рівня.

Монако в даний час є членом Виконавчої ради ЮНЕСКО і Керуючої ради Програми ООН з навколишнього середовища (UNEP). Головними міжнародними програмами князівства є захист прав людини, захист і збереження океанів.


НОВА СЕРІЯ МОНЕТ ДАНІЇ, ПРИСВЯЧЕНА УЧЕНИМ КРАЇНИ



Відзначаючи сторіччя сформульованої в 1913 р. Нільсом Бором теорії атома, Національний банк Данії 7 жовтня 2013 р. представив нову серію монет, присвячену данським вченим та їх відкриттів, що зробили величезний вплив на різні області науки.

Серія складається з чотирьох монет, і, крім Нільса Бора, включає монети, присвячені:

– Хансу Крістіану Ерстеду (1777 – 1851) – данському фізику, досліднику явищ електромагнетизму;

– Тихо Браге (1546 – 1601) – данському астроному, астрологу та алхімікові епохи Відродження;

– Оле Ремеру (1644 – 1710) – данському астроному, першому, хто виміряв швидкість світла.

Монети випущені у двох номіналах – 500 крон і 20 крон.

Монети номіналом 20 крон виготовлено з алюмінієвої бронзи (92% мідь, 6% алюміній, 2% нікель), мають діаметр 27 мм., вага – 9.32 г., гурт секторального рифлення.
Монети номіналом 500 крон виготовлено зі срібла 999 проби, мають вагу 31.1 г., діаметр 38 мм.
Аверс монет обох номіналів однаковий. У його центрі розміщено портрет королеви Маргрете II з високою діадемою вправо (т.зв. четвертий тип портрета). По краю монети круговий напис: MARGRETHE II – DANMARKS DRONNING, внизу – рік випуску.

У центрі реверсу – графічне зображення одного із зроблених данськими вченими відкриттів і рік, в якому це відкриття зроблено. По краю монети розміщено напівкруглі написи: у верхній частині монети – ім'я вченого і назва відкриття, у нижній – номінал монети (20 KRONER або 500 KRONER).


НАЦІОНАЛЬНІ СЕРЕЖКИ НА МОНЕТАХ ПОРТУГАЛІЇ



Національний монетний двір Португалії в липні 2013 року випустив монети серії «Етнографія Португалії».
На пам'ятних монетах Португалії зображені сережки, які виготовляють у місті Віана-ду-Каштелу. Хоча їх роблять з різних металів, всі вони мають однаковий дизайн.
Технічні характеристики монет:

• номінал монети – 2,5 євро, метал – мідно-нікелевий сплав, якість карбування – «анциркулейтед», маса – 10 г., діаметр – 28 мм, тираж – 100 000 штук;

• номінал монети – 2,5 євро, дорогоцінний метал – срібло 925- ї проби, якість карбування – «пруф», маса – 12 г., діаметр – 28 мм, тираж – 2500 штук;

• номінал монети – 2,5 євро, дорогоцінний метал – срібло 925- ї проби (реверс монети плакований золотом 999- ї проби), якість карбування – «пруф», маса – 15.1 г. (срібло – 12 г.,
золото – 3.1 г.), діаметр – 28 мм, тираж – 2500 штук.

Дизайн монет однаковий – дизайнер Eloísa Byrne зобразила фрагмент герба Португалії. Під ним вказано рік карбування – «2013». У верхній частині монети півколом викарбувано напис – «REPÚBLICA PORTUGUESA». У нижній частині вказаний номінал – «2,5 EURO». У лівій частині вигравіруваний знак монетного двору – «INCM». Праворуч вказано ім'я дизайнера – «E. Byrne». Уздовж краю аверсу знаходиться намистовий обід.

На реверсі пам'ятних монет зображена сережка з Віана-ду-Каштелу, навколо якої написано – «ARRECADAS DE VIANA DO CASTELO». Уздовж краю реверсу знаходиться намистовий обід.


МОНЕТУ ГАБОНУ ПРИКРАСИЛА ЗМІЯ



Для Габонської Республіки викарбувана монета із зображенням зеленої змії.
Номінал монети – 2000 франків КФА, дорогоцінний метал – срібло 999-ї проби, якість карбування – «Antique finish», маса – 93.33 г., діаметр – 55.4 мм, тираж – 200 штук.
На аверсі монети «Змія» викарбувано герб Габону. У верхній частині монети півколом викарбувано напис – «RÉPUBLIQUE GABONAISE». У нижній частині монети, також півколом вказаний номінал – «2000 FRANCS CFA».

На реверсі срібної монети зображена зелена змія, яка звисає з гілки. У лівій частині, уздовж краю монети, півколом вигравірувані написи – «Snake», «3 Silver Ounces», «2013». У нижній частині справа розташоване зображення контуру африканського континенту. На ньому написано – «AFRICA», а також зазначені технічні характеристики металу.


Джерело: http://ua.museum-of-money.org
Прикріплення: 9052995.jpg (12.9 Kb) · 1791572.jpg (23.7 Kb) · 1110888.jpg (17.5 Kb) · 5485868.jpg (13.0 Kb)
 
GADДата: Неділя, 20.10.2013, 19:23 | Повідомлення # 237
Генералиссимус
Група: Администраторы
Повідомлень: 7661
Нагороди: 7
Репутація: 6
Статус: Десь пішов
НА МОНЕТІ – ЕСТАФЕТА ОЛІМПІЙСЬКОГО ВОГНЮ



30 жовтня 2013 р. в рамках монетної програми «Сочі 2014» Банк Росії випускає в обіг пам'ятну монету з недорогоцінних металів номіналом 25 рублів з роком карбування «2014», присвячену Естафеті Олімпійського вогню «Сочі 2014».

Монета має форму кола білого кольору діаметром 27.0 мм. На аверсі – виступаючий кант по колу. Бічна поверхня монети рифлена.
На лицьовій стороні монети розташоване рельєфне зображення Державного герба Російської Федерації, над ним напис півколом «РОССИЙСКАЯ ФЕДЕРАЦИЯ», є написи: номінал монети – «25 РУБЛЕЙ» і рік карбування – «2014», праворуч – товарний знак Санкт-Петербурзького монетного двору.

На реверсі розташовані зображення Факела Олімпійського вогню «Сочі 2014» та емблеми XXII Олімпійських зимових ігор 2014 року в м. Сочі на тлі карти Російської Федерації з маршрутом Естафети Олімпійського вогню «Сочі 2014».
Тираж монети до 20,0 млн. штук.


СТАРОВИННІ РОСІЙСЬКІ МОНЕТИ ПІШЛИ З МОЛОТКА У ШВЕЙЦАРІЇ ЗА РЕКОРДНУ ЦІНУ



Два російських полуполтінніка XIX століття в понеділок були продані на аукціоні в Цюріху за 3,5 млн франків (3,9 млн доларів), встановивши рекорд в історії аукціонів російських монет, повідомив представник аукціонного дому Sincona, що організував торги, Вадим Ширяєв.
За його словами, «вперше в історії торгів відразу дві російські монети подолали позначку в 1 млн франків», передає ИТАР-ТАСС.
Особливо примітним моментом він навал ту обставину, що найціннішими виявилися монети не дуже великого номіналу, по 25 копійок кожна, і до того ж належать вони до XIX століття в той час, як до цього рекорди встановлювали монети, викарбувані в більш ранні століття.
Так, у понеділок за 1,2 млн франків (1,3 млн доларів) знайшов нового власника полуполтіннік 1808 р., відтворений в каталозі «Корпусі російських монет» Великого князя Георгія Михайловича, що вважається головною книгою з російської нумізматики. Останній раз ця монета з'являлася на аукціоні сто років тому, в 1913 році. Її стартова ціна становила 10 тисяч франків.
Другим рекордсменом-мільйонником торгів став пробний рідкісний полуполтіннік 1827 р. Він був проданий за 2,4 млн франків (2,6 млн доларів) при стартовій ціні в 80 тисяч франків.
У перерахунку ж на рублі дві монети загальним номіналом в піврубля були продані за 124 200 000 сучасних рублів. Ширяєв пояснив настільки високі результати торгів «безперечною рідкістю монет, підтвердженої часом».
«Не виключено, що нинішньому поколінню колекціонерів ніколи не представиться шанс придбати подібні екземпляри, адже така можливість випадає раз в житті. Звідси і готовність заплатити настільки великі гроші», – сказав він.
Аукціонний будинок не називає імен ні нових, ні попередніх власника раритетів.
Нинішній аукціон, який тривав до 16 жовтня, – другий із чотирьох торгів російських монет, що влаштовуються Sincona.


БІЛОРУСЬКА МОНЕТА «РІК КОНЯ» СО ВСТАВКОЮ ІЗ СИНТЕТИЧНОГО КРИСТАЛА



Національний банк Республіки Білорусь 7 жовтня 2013 р. випустив в обіг монету «Рік Коня» номіналом 20 рублів. Монета викарбувана зі срібла 925-ї проби, якість карбування – «пруф-лайк», вага – 33.63 г., маса срібла в чистоті – 31.1 г., діаметр – 38.61 мм., тираж – до 8000 штук.

На аверсі монети знаходиться рельєфне зображення Державного герба Республіки Білорусь, у центрі – композиція, що складається з елементів годинникового механізму, Сонця і Місяця, в центрі годинникового механізму розташована вставка з синтетичного кристала. Праворуч вказано рік карбування – «2013», ліворуч – проба сплаву: «Ag 925». Унизу півколом позначений номінал – «20 РУБЛЁЎ»; угорі півколом викарбувано напис – «РЭСПУБЛІКА БЕЛАРУСЬ». У внутрішньому колі розташовані числа, що позначають роки з 2013 по 2024, за кількістю років одного циклу китайського місячного календаря. Золотом виділені елементи годинникового механізму і вказівка на Рік Коня – «2014».

У центрі реверса монети – зображення двох коней в оточенні зірок і орнаменту, всередині розташований позолочений китайський ієрогліф, який означає кіня.
З лицьового та зворотного боків монети – виступаючий кант по колу. Бічна поверхня монети з рискою.

Дизайнер – С. Заскевіч (Білорусь). Монета викарбувана на Монетному дворі Польщі.


НУМІЗМАТИ МОЖУТЬ КУПИТИ МОНЕТИ «ФРАНЦИСК I»



Паризький монетний двір викарбував монети з дорогоцінних металів серії «Французькі правителі», присвячені Франциску I (1494 – 1547 рр.), королю Франції з 1 січня 1515 р., засновнику Ангулемської гілки династії Валуа. Його правління характеризується розквітом французького Відродження. Саме цей король видав указ, який зробив французьку мову обов'язковою для всіх офіційних документів в королівстві.
Дизайнером даної серії монет є французький модельєр Крістіан Лакруа – консультант по стилю Паризького монетного двору.

Прес-служба Паризького монетного двору повідомляє технічні характеристики монет:

• номінал монети – 50 євро, дорогоцінний метал – золото 920- ї проби, якість карбування – «пруф», маса – 8.45 г., діаметр – 22 мм, тираж – 1500 штук;

• номінал монети – 10 євро, дорогоцінний метал – срібло 900-ї проби, якість карбування – «пруф», маса – 22.20 г., діаметр – 37 мм, тираж – 10 000 штук.

Дизайн монет «Франциск I» однаковий. На аверсі викарбувано профільний портрет короля в капелюсі з пером. Півколом викарбувано напис – «François Ier». У нижній частині вказаний рік емісії – «2013», а також знак монетного двору.

На реверсі зображено герб Франциска I: коронована саламандра. Король почав використовувати цей символ відразу після сходження на престол. У верхній правій частині в два рядки вигравірувані роки його правління – «1515», «1547». Праворуч розташовані літери «RF» (République française). Внизу вказаний номінал – «50 EURO» (на золотій монеті) і «10 EURO» (на срібній монеті).


НОВІ МОНЕТИ БАНКУ РОСІЇ



17 жовтня 2013 р. Банк Росії випускає в обіг:

– срібну номіналом 25 рублів «Творчість Джузеппе Верді» серії «Скарбниця світової культури»;

монети з недорогоцінних металів:

– номіналом 10 рублів серії «Російська Федерація»: «Республіка Дагестан»;

– в рамках емісійної програми номіналом 10 рублів серії «Міста військової слави»: «Волоколамськ».

Опис монети з дорогоцінного металу:

Срібна монета номіналом 25 рублів (маса дорогоцінного металу в чистоті 155.5 г., проба сплаву 925, діаметр 60.0 мм., тираж – 1,0 тисяч штук).

На аверсі, у колі, обрамленому намистовим ободком, розташоване рельєфне зображення емблеми Банку Росії – двоголового орла з опущеними крилами, під ним напис півколом: БАНК РОССИИ, а також по колу є написи, розділені крапками: номінал монети – ДВАДЦАТЬ ПЯТЬ РУБЛЕЙ і рік карбування – 2013 г., між ними проставлені позначення металу за періодичною системою елементів Д.І. Менделєєва, проба сплаву, товарний знак Санкт-Петербурзького монетного двору і маса дорогоцінного металу в чистоті.

На реверсі розташовані рельєфні зображення Джузеппе Верді та Кам'яного театру (Великого театру) у м. Санкт -Петербурзі на тлі контурних зображень Петропавлівської фортеці, фрагмента партитури опери та факсиміле підпису композитора, ліворуч від портрета є напис по колу: ДЖУЗЕППЕ ВЕРДИ.

Монета «Республіка Дагестан» має форму кола діаметром 27,0 мм. Монета комбінована, складається з двох частин: диска, виготовленого з металу білого кольору, і зовнішнього кільця, виготовленого з металу жовтого кольору. На лицьовій і зворотній сторонах монети є виступаючий кант по колу. Бічна поверхня монети рифлена з нанесеними написами: ДЕСЯТЬ РУБЛЕЙ, що повторюються двічі, і розділеними зірочками.

На аверсі монети на кільці по колу розміщені написи: у верхній частині – БАНК РОССИИ, у нижній частині – 2013. Ліворуч і праворуч на зовнішньому кільці розташовані зображення гілки лавра і дуба, відповідно, елементи зображення яких переходять на диск. У центрі диска розташовані число «10» і напис «РУБЛЕЙ» під ним, що позначають номінал монети. Усередині цифри «0» є захисний елемент у вигляді числа «10» і написи «РУБ», спостережуваних під різними кутами зору до площини монети. У нижній частині диска розташований товарний знак монетного двору.

На реверсі монети на диску розташоване зображення герба Республіки Дагестан, на кільці по колу є написи: у верхній частині – РОССИЙСКАЯ ФЕДЕРАЦИЯ, у нижній частині – РЕСПУБЛИКА ДАГЕСТАН.

Тираж монети 10,0 млн. штук.

Монета «Волоколамськ» має форму кола жовтого кольору діаметром 22,0 мм. На лицьовій і зворотній сторонах монети є виступаючий кант по колу, бокова поверхня монети має переривчасте рифлення.

На аверсі монети по колу розміщені написи: у верхній частині – БАНК РОССИИ, у нижній частині – 2013. Ліворуч і праворуч розташовані зображення гілки лавра і дуба відповідно. У центрі розташовані число «10» і напис «РУБЛЕЙ» під ним, що позначають номінал монети. Усередині цифри «0» є захисний елемент у вигляді числа «10» і написи «РУБ», спостережуваних під різними кутами зору до площини монети. У нижній частині розташований товарний знак монетного двору.

На реверсі монети розташоване рельєфне зображення герба міста Волоколамська, по колу є написи: у верхній частині – на стрічці: ГОРОДА ВОИНСКОЙ СЛАВЫ, у нижній частині – ВОЛОКОЛАМСК.

Тираж монети 10,0 млн. штук.

5 листопада 2013 р. в рамках монетної програми «Сочі 2014» Банк Росії випускає в обіг пам'ятну монету з недорогоцінних металів номіналом 25 рублів з роком карбування «2014», присвячену Естафеті Олімпійського вогню «Сочі 2014».

Монета має форму кола білого кольору діаметром 27,0 мм. На лицьовій стороні монети є виступаючий кант по колу. Бічна поверхня монети рифлена.
На аверсі монети розташоване рельєфне зображення Державного герба Російської Федерації, над ним напис півколом: РОССИЙСКАЯ ФЕДЕРАЦИЯ, є написи: номінал монети – 25 РУБЛЕЙ і рік карбування – 2014 г., праворуч – товарний знак Санкт-Петербурзького монетного двору.

На реверсі монети розташовані виконані в кольорі зображення Факела Олімпійського вогню «Сочі 2014» та емблеми XXII Олімпійських зимових ігор 2014 року в м. Сочі на тлі карти Російської Федерації з маршрутом Естафети Олімпійського вогню «Сочі 2014».

Тираж монети – 250,0 тисяч штук.


Джерело: http://ua.museum-of-money.org
Прикріплення: 0274877.jpg (77.8 Kb) · 1941908.jpg (14.0 Kb) · 2748310.jpg (19.8 Kb) · 9850979.jpg (14.0 Kb) · 6731731.jpg (20.8 Kb)
 
GADДата: Четвер, 24.10.2013, 22:13 | Повідомлення # 238
Генералиссимус
Група: Администраторы
Повідомлень: 7661
Нагороди: 7
Репутація: 6
Статус: Десь пішов
НА КАНАДСЬКІЙ МОНЕТІ ЗОБРАЗИЛИ ПАВУКА



Канадський королівський монетний двір 8 жовтня 2013 р. випустив срібну монету серії «Тварини – архітектори» із зображенням павука, що плете павутину.
За повідомленням прес-служби Канадського королівського монетного двору, номінал монети – 3 долари, дорогоцінний метал – срібло 999- ї проби, якість карбування – «пруф», маса – 7.96 г., діаметр – 27 мм, тираж – 10 000 штук.
На аверсі монети «Павук і павутина» викарбувано портрет Її Величності королеви Великобританії Єлизавети II. Зліва півколом викарбувано напис – «ELIZABETH II». Праворуч, також півколом, розташовано інший напис – «D • G • REGINA». Дизайнер аверсу – Susanna Blunt. Уздовж краю аверсу розташують намистовий обід.
На реверсі срібної монети в центрі зображений павук на павутині. У верхній частині монети півколом вказаний номінал – «3 DOLLARS». У нижній частині монети півколом викарбувано напис – «CANADA». У лівій частині вказані ініціали дизайнера реверсу – «YB» (Yves Bérubé), в правій частині вигравіруваний рік – «2014».


МОНЕТИ КАЗАХСТАНУ – «МІЖНАРОДНА КОСМІЧНА СТАНЦІЯ»



Національний Банк Республіки Казахстан повідомляє про випуск в обіг з 18 жовтня 2013 р. двох пам'ятних монет «МКС» із серії «Космос» – біколорної «proof» якості номіналом 500 тенге і зі сплаву нейзильбер номіналом 50 тенге.
Біколорная (складова) монета має форму кола, що складається з концентрично розташованих кільця і диска. Внутрішній диск виготовлений з танталу, зовнішнє кільце зі срібла.
Зображення на біколорной монеті розташоване на дзеркальній поверхні. У центрі аверсу біколорной монети зображена композиція, яка символізує єдність людини і всесвіту, зв'язок минулого і сьогодення. У правому секторі – номінал монети «500 ТЕҢГЕ». Під номіналом – товарний знак Казахстанського монетного двору і написи «Ag 925 14,6 g», «Та 26,8 g» розташовані в два рядки. По колу напис «ҚАЗАҚСТАН РЕСПУБЛИКАСЫ» державною мовою і «REPUBLIC OF KAZAKHSTAN» англійською мовою. У центрі реверса монети розташовано зображення Міжнародної космічної станції на навколоземній орбіті і рік «2013». У верхній частині – емблема МКС. По колу написи «ХҒС» державною, «МКС» російською і «INTERNATIONAL SPACE STATION» англійською мовами.
У центрі аверсу пам'ятної монети «МКС» зі сплаву нейзильбер зображена композиція, яка символізує єдність людини і всесвіту, зв'язок минулого і сьогодення. У правому секторі розташований номінал монети «50 ТЕҢГЕ». По колу напис «ҚАЗАҚСТАН РЕСПУБЛИКАСЫ» державною мовою і «REPUBLIC OF KAZAKHSTAN» англійською мовою. У центрі реверсу – зображення Міжнародної космічної станції на навколоземній орбіті і рік «2013». У верхній частині – емблема МКС. По колу написи «ХҒС» державною, «МКС» російською і «INTERNATIONAL SPACE STATION» англійською мовами.
Пам'ятні монети виготовлені:
1) у біколорном виконанні, кільце – зі срібла 925/1000 проби масою 14,6 грама, диск – з танталу масою 26,8 грама, діаметр – 38,61 мм., якість – «proof», тираж – 5 тисяч штук, гурт рифлений;
2 ) зі сплаву «нейзильбер», діаметр – 31 мм., маса – 11,17 грам, тираж – 100 тисяч.
Пам'ятні монети серії «Космос» є восьмою парою монет із срібла/танталу і монет зі сплаву нейзильбер, що продовжують серію, присвячену знаменним подіям в історії дослідження космосу і осягнення таємниць всесвіту.
Пам'ятна біколорна монета виготовлена із застосуванням танталу – металу, широко використовуваного в аерокосмічній промисловості. Вперше при виготовленні монет застосована технологія зміни кольору танталу.
Міжнародна космічна станція – пілотована орбітальна станція, використовувана як багатоцільовий космічний дослідницький комплекс. МКС – спільний міжнародний проект, у якому беруть участь 15 країн (в алфавітному порядку): Бельгія, Бразилія, Данія, Іспанія, Італія, Канада, Нідерланди, Німеччина, Норвегія, Росія, США, Франція, Швейцарія, Швеція, Японія.


МОНЕТА «ТИГРИ» З УЛЬТРАВИСОКИМ РЕЛЬЄФОМ



Для Островів Ніуе в серпні 2013 р. викарбувана срібна монета серії «Сім'я дикої природи».
Номінал монети – 1 долар, дорогоцінний метал – срібло 999-ї проби, якість карбування – «Antique finish», маса – 31.1 г., діаметр – 38,61 мм, тираж – 999 штук.
На аверсі монети «Тигри», на внутрішньому диску, викарбувано портрет Її Величності королеви Великобританії Єлизавети II. Над ним півколом викарбувано напис – «ELIZABETH II». Під ним, також півколом, вказаний номінал – «ONE DOLLAR». Праворуч дано характеристики металу – «Ag 999». У верхній частині аверсу півколом розташовано напис – «NIUE ISLAND 2013». Нижня частина зовнішнього кільця стилізована під зображення тигрячої шкури.
На реверсі срібної монети зображена тигриця з тигреням. У їхніх очах вставки з кристалів Сваровські. Праворуч, уздовж краю монети, півколом написано – «WILDLIFE FAMILY – TIGERS».


ПІРАНЬЇ НА СРІБНІЙ МОНЕТІ



Монетний двір Нової Зеландії для Острови Ніуе відкарбував монету зі зображенням піраній. Піраньї мешкають у водоймах Південної Америки. Дорослі особини досягають маси 1,5 кг. Піраньї – хижаки, їх відрізняє будова нижньої щелепи і зубів, які дозволяють виривати з видобутку шматки м'яса.
Номінал монети – 2 долари, дорогоцінний метал – срібло 999- ї проби, якість карбування – «пруф», маса – 31.1 г., діаметр – 40.7 мм, тираж – 3000 штук.
На аверсі монети викарбувано портрет королеви Великобританії Єлизавети II роботи Ian Rank-Broadley. Навколо нього вигравірувані написи, розділені крапками: «ELIZABETH II», «NIUE», «TWO DOLLARS», «2013». Уздовж краю розташований намистовий обід. На реверсі срібної монети в кольорі зображені пливуть піраньї. У верхній лівій частині реверса по діагоналі вигравірувані написи: англійською мовою – «REAL RIVER MONSTERS», «PIRANHA» («Справжні річкові монстри», «Піранья») і латинською мовою – «PYGOCENTRUS NATTERERI» («Піранья звичайна»). Причому за слово «PIRANHA» «зачепився» гачок з волосінню. У правій верхній частині півколом написано – «999 FINE SILVER».


Джерело: http://ua.museum-of-money.org
Прикріплення: 1980147.jpg (11.7 Kb) · 2991746.jpg (33.2 Kb) · 4952577.jpg (15.3 Kb) · 9438565.jpg (11.5 Kb)
 
GADДата: Неділя, 27.10.2013, 12:43 | Повідомлення # 239
Генералиссимус
Група: Администраторы
Повідомлень: 7661
Нагороди: 7
Репутація: 6
Статус: Десь пішов
МОНЕТИ НАГІРНОГО КАРАБАХУ 2013 РОКУ



Тих, кого цікавлять монети, присвячені фауні, оцінять новий набір монет Нагірного Карабаху, емітований в 2013 р.
Як і набір 2004 року, він складається з 7 монет – дві монети номіналом 50 лумов, три монети номіналом 1 драм і дві монети – номіналом 5 драм.

Аверс монет залишився незмінним. У його центрі розміщено герб Нагірно-Карабахської Республіки: орел, над головою якого корона з орнаментом. На грудях орла розділений на дві частини щит: у верхній – гори, в нижній – прапор республіки. У середині щита – дві кам'яні голови з пам'ятника "Ми – наші гори" в Степанакерті. У лапах орла – продукти землеробства. Орел оточений стрічкою з написом вірменською мовою "Нагірно-Карабахська Республіка – Арцах". По краю монети написи півколом – вгорі: NAGORNO-KARABAKH, внизу: REPUBLIC.

Зображення реверсів змінено:
На монетах в 50 лумов зображені антилопа і кінь, на монетах в 1 драм – фазан, леопард, вовк, на монетах в 5 драм – гірський козел і бурий ведмідь.
На жаль, поки не оприлюднена інформація про емітента та технічні характеристики монет.


МОНЕТА ДЛЯ ЮНИХ НУМІЗМАТІВ – «ВЕРХОВА ЇЗДА»



Австралійський монетний двір м. Перт випустив нову монету серії «Випробуй це!». Вона присвячена верховій їзді і призначена, перш за все, дітям і підліткам.
За повідомленням прес-служби Австралійського монетного двору м. Перт, номінал монети – 1 долар, метал – алюмінієва бронза, маса – 13.8 г., діаметр – 30.2 мм, товщина – 3.1 мм, тираж – не лімітований.

На аверсі монети «Верхова їзда» викарбувано портрет Її Величності королеви Великобританії Єлизавети II роботи Ієна Ренк-Бродлей (Ian Rank-Broadley FRBS). Зліва півколом викарбувано напис – «ELIZABETH II». Праворуч, також півколом, написано – «AUSTRALIA 2013».

На реверсі монети, на тлі висхідного сонця (викарбовано в кольорі), зображений вершник на коні під час взяття перешкоди. У верхній частині вказаний номінал – «$ 1», трохи нижче розташовано напис – «HORSE RIDING». Праворуч вказаний знак монетного двору – «Р». Дизайнер – Natasha Muhl.


Джерело: http://ua.museum-of-money.org
Прикріплення: 8366435.jpg (24.1 Kb) · 5284913.jpg (13.4 Kb)
 
GADДата: Вівторок, 05.11.2013, 11:15 | Повідомлення # 240
Генералиссимус
Група: Администраторы
Повідомлень: 7661
Нагороди: 7
Репутація: 6
Статус: Десь пішов
ЗА ЦІНОЮ «МЕРСЕДЕСУ»: НАЙДОРОЖЧІ МОНЕТИ 2013 РОКУ

На нумізматичних аукціонах цього року топ-лоти набували за 5 – 7,5 млн рублів.
«Ціна хорошого «мерседеса»!» – здивувався відомий московський колекціонер і дилер, гість аукціону, що проходив в готелі Marriott. « Зате хтось став щасливим володарем», – з посмішкою відповів йому сусід. Розмова йшла на торгах нумізматичної фірми «Монети та медалі». Тільки що аукціоніст оголосив про продаж за 5 млн рублів мідною копійки 1704 р. зі знаком МД – однієї з найрідкісніших монет правління Петра I. І ця ціна ще не була рекордною.
Якщо пару років тому топ-лотами нумізматичних аукціонів були монети, які йшли за ціною 2 – 4,5 млн рублів, то в цьому році їх вартість 5 – 7,5 млн рублів. З січня по жовтень аукціонні фірми «Монети та медалі», «Олександр», «Східно-Європейський антикварний будинок», «Імперiя» і «Російський будинок нумізматики» продали понад 4600 монет допетрівської Русі, Російської імперії, СРСР і сучасної Росії на суму понад 500 млн рублів (без урахування комісійних зборів з покупців). Причому близько 100 монет пішли за ціною від 1 млн рублів до 10,2 млн рублів.
«Високим попитом, як завжди, користуються рідкісні речі, особливо у суперсохранності», – зазначає Ігор Лаврук, гендиректор «Монет і медалей», найбільшої по виручці нумізматичної фірми. – І якщо добре купують зовсім недорогі монети – ознака того, що на ринку з'явилися колекціонери-новачки». Правда, в середньому ціновому сегменті (монети від 300 000 рублів до 900 000 рублів) ситуація інша – багато лотів знімаються з торгів через відсутність ставок. У більшості заможних колекціонерів такі монети вже є, а початківці поки не готові їх купувати. Проте, запевняє Лаврук, нижче цін уже не буде: посткризовий спад пройшов. Ринок явно на підйомі, погоджується банкір і колекціонер Сергій Юнін, що заснував в кінці 2012 року «Східно-Європейський антикварний дім». «Чим більше я занурювався в антикварний ринок і, зокрема, в нумізматику, тим більше не вірив у свою удачу! – розповідає він. – Зійшлися кілька сприятливих факторів, і перший серед них – надзвичайна волатильність на фінансових ринках, що традиційно визначає втечу в золото, швейцарський франк, антикваріат, нерухомість».
Forbes представляє найдорожчі лоти московських нумізматичних аукціонів, ціни яких в ході торгів перевищили 5 млн рублів.



Полтина 1843 р. Ціна: 10,2 млн рублів.

Якби ця полтина в 1843 році була випущена на Варшавському монетному дворі, то зараз навіть у стані UNC (без слідів обігу) коштувала б не більше $ 5000. Але вона викарбувана в Санкт-Петербурзі в якості proof – полірованими штемпелями на полірованій заготівлі і тому в десятки разів дорожче. Як правило, монети proof призначалися для демонстрації якості роботи монетного двору і збігалися по датах з тиражним карбуванням. У 1843 році на Санкт-Петербурзькому монетному дворі полтиники для обігу не карбувалися та примірник proof, судячи з усього, виготовили за особливим замовленням.
Будучи однією з найбільш рідкісних монет середини XIX століття, на червневих торгах «Східно-Європейського антикварного дому» полтина пішла за 10,2 млн рублів. Повідомлялося, що монета відбувається зі старої зарубіжної колекції і виставляється на торги вдруге за всю історію нумізматичних аукціонів. Схоже, саме вона була продана в жовтні 2012 року на аукціоні Sincona за 240 000 швейцарських франків (близько 8,7 млн рублів за курсом ЦБ). З урахуванням комісій аукціонних будинків, попередній власник заробив на перепродажу монети не надто багато – близько 500 000 рублів.

Червонець 1729 р. Ціна: 5,3 млн рублів.
Імператор Петро II, онук Петра Великого, правил недовго – менше трьох років. Червінці при ньому карбувалися тільки один раз – в 1729 році, коли Колегії іноземних справ знадобилися золоті для власних потреб. На монетному дворі золотої сировини було мало, тому на переділ пішли малоцінні вироби із Збройової палати і золоті двухрублевої монети, викарбувані за Петра I і Катерині I. Колегія закордонних справ отримала 17000 червінців.
Але за минулі століття тисячі «розчинилися» і перетворилися на десятки. Червінці Петра II вважаються дуже рідкісними. У березні 2013 року червонець 1729 р. в стані AUNC (майже без слідів обігу) на аукціоні «Олександр» пішов за 5,3 млн рублів. Судячи за зовнішніми ознаками, саме ця монета в листопаді 2012 року була продана на аукціоні Numismatica Genevensis за 85000 швейцарських франків (2,8 млн рублів за курсом ЦБ).



1 рубль 1839 р. Ціна: 7,5 млн рублів.

Тиражі срібних рублів в роки правління Миколи I обчислювалися мільйонами і сотнями тисяч штук. І лише в 1839 році рублевих монет карбували всього 30 000, у тому числі кілька екземплярів в якості proof.
У жовтні 2013 року на аукціоні фірми «Монети та медалі» рубль 1839 proof був куплений за 7,5 млн рублів. Десятьма роками раніше той же аукціонний будинок продав таку ж монету за 600 000 рублів. Для порівняння: біржова золото за 2003 – 2013 роки подорожчало в 3,4 рази.

1 рубль 1801 р. Ціна: 7,25 млн рублів.

У рік сходження на престол Олександра I рублеві монети для обігу не випускалися. Тому наявні в колекціях рублевики з портретом молодого імператора, гербовим орлом і датою «1801» називають пробними. Здебільшого їх зараховують до новоділів – монетам, викарбуваним справжніми і доробленими штемпелями в середині – другій половині XIX століття.
Втім, авторитетний нумізмат-дослідник Василь Уздеников вважав, що ніяких пробних карбованців не існувало, а для новоділів був використаний незатверджений варіант портретного штемпеля медалі в пам'ять коронування Олександра I. Як би то не було, рублі 1801 р. завжди високо цінувалися колекціонерами.
Відомо сім варіантів таких рублів, що розрізняються нюансами карбування і деталями лицьових і оборотних сторін. Найрідкісніший з них, який все-таки вважають справжнім пробним, в жовтні 2013 року було продано на аукціоні «Монети та медалі» за 7,25 млн рублів. Така ж монета, але кращого збереження на квітневому аукціоні 2006 пішла за 2,8 млн рублів.



Червонець 1712 р. Ціна: 6,1 млн рублів.

Червінцями в царській Росії називали не десятикарбованцеві грошові знаки, як у радянський час, а монети у вазі європейського дуката (на початку XVIII століття один червонець відповідав приблизно 2 – 2,25 російського рубля). Карбувати їх почали за Петра I для міжнародних розрахунків і заради політичного престижу. Свого золота у Росії не було, і для монетної справи скарбниця закуповувала через сибірських купців розсипне китайське золото. Тиражі червінців тому були невеликі. Так, в січні 1712 р. на Червоному монетному дворі в Москві виготовили близько 4500 червінців. Вціліло зовсім небагато таких золотих. На торгах аукціонного дому «Імперiя» у березні 2013 року червонець 1712 р. (найбільш рідкісний різновид – «мала голова, пряжка на плащі») був куплений за 6,1 млн рублів. Така ж монета на аукціоні «Монети та медалі» у квітні 2006 року була продана за 1,1 млн рублів.

25 рублів 1876 р. Ціна: 5,5 млн рублів.

За всю історію Російської імперії монети номіналом 25 рублів карбувалися лише тричі – за Олександра II і Миколу II. Випускалися вони за найвищими замовленнями і призначалися для подарунків. У січні 1876 р. Санкт-Петербурзькому монетному дворі виготовили 100 золотих двадцатіпятірублевок. Одержувачем монет був великий князь Володимир Олександрович, брат імператора Олександра III. Можливо, замовлення було пов'язане з майбутнім призначенням Володимира Олександровича президентом Імператорської Академії мистецтв і торжеством з цього приводу.
Незважаючи на свою рідкість, двадцатіпятірублевкі 1876 року в останнім часом постійно з'являються на російських і зарубіжних аукціонах два – три рази на рік і навіть частіше (за даними нумізматичного порталу «Монетний двір»). Вони незмінно дороги, але кінцева ціна залежить від кількості охочих їх придбати. У квітні 2013 року на аукціоні «Монети та медалі» 25 рублів 1876 р. після недовгого торгу продалися за 5,5 млн рублів. Шістьма місяцями раніше на тому ж аукціоні двадцатіпятірублевка аналогічної схоронності злетіла в ціні до 9,5 млн рублів.



10 рублів 1896 р. Ціна: 10,1 млн рублів.

На початку царювання Миколи II золоті десятірублевкі (імперіали) карбувалися символічними тиражами – по 150 примірників в 1895, 1896 і 1897 рр. В уряді готувалася реформа , яка повинна була ліквідувати сформовану диспропорцію цінності кредитного та золотого рубля (1,5:1) і жорстко прив'язати паперовий рубль до золота. У 1898 році в обіг надійшли нові золоті п'яти-і десятірублевкі – у півтора рази легше колишніх.
Останні імперіали відразу ж стали рідкістю і в дореволюційному каталозі В.І. Петрова оцінювалися в 50-100 рублів за екземпляр (залежно від стану). У вересні 2013 року на торгах аукціонного дому «Олександр» імперіал 1896 чудовою схоронності був проданий за 10,1 млн рублів. Ціна феноменальна в лютому 2012 року на німецькому аукціоні Kuenker імперіал в ідеальному як proof пішов за 140 000 євро (близько 5,6 млн рублів за курсом ЦБ).

Джерело: http://ua.museum-of-money.org
Прикріплення: 1656245.jpg (38.0 Kb) · 9172977.jpg (36.5 Kb) · 1368812.jpg (35.9 Kb) · 9128770.jpg (18.2 Kb)
 
Форум » ХОБІ,ЗАХОПЛЕННЯ » Нумізматика » Монетні новини
Пошук:

Вверх