П`ятниця, 29.03.2024, 06:52
LEVEL
Головна Реєстрація Вхід
Вітаю Вас, Гость · RSS
[ Нові повідомлення · Учасники · Правила форуму · Пошук · RSS ]
Форум » ХОБІ,ЗАХОПЛЕННЯ » Нумізматика » Монетні новини
Монетні новини
GADДата: Середа, 26.06.2013, 20:41 | Повідомлення # 211
Генералиссимус
Група: Администраторы
Повідомлень: 7661
Нагороди: 7
Репутація: 6
Статус: Десь пішов
АРХІТЕКТУРНИЙ АНСАМБЛЬ ВУЛИЦІ ЗОДЧОГО РОССІ – НА МОНЕТІ



24 червня 2013 р. Банк Росії випускає в обіг пам'ятну срібну монету номіналом 25 рублів «Архітектурний ансамбль вулиці Зодчого Россі, м. Санкт-Петербург (архітектор К.І. Россі)» серії «Архітектурні шедеври Росії» (маса дорогоцінного металу в чистоті 155.5 г., проба сплаву 925). Монета має форму кола діаметром 60,0 мм. З лицьового та зворотного боків монети по колу є виступаючий кант.
На аверсі монети у колі, обрамленому намистовим ободком, розташоване рельєфне зображення емблеми Банку Росії – двоголового орла з опущеними крилами, під ним напис півколом «БАНК РОСІЇ», а також по колу є написи, розділені крапками: номінал монети – «ДВАДЦЯТЬ П'ЯТЬ РУБЛІВ» і рік карбування – «2013», між ними проставлені позначення металу за періодичною системою елементів Д.І. Менделєєва, проба сплаву, товарний знак Санкт-Петербурзького монетного двору і маса дорогоцінного металу в чистоті.
На реверсі монети розташовані рельєфні зображення: зліва – архітектора К.І. Россі і справа – архітектурного ансамблю вулиці Зодчого Россі в м. Санкт-Петербурзі, внизу є: зліва – напис в три рядки «КАРЛ ІВАНОВИЧ РОССИ» і праворуч – виконане в кольорі зображення капітелі.
Бічна поверхня монети рифлена. Монета виготовлена якістю «пруф», тираж монети – 1,5 тис. штук.


НОВІ МОНЕТИ НОВОЇ ЗЕЛАНДІЇ «МИСТЕЦТВО МАОРІ – КОРУ»



У 2012 році Королівський монетний двір Нідерландів випустив монету «Мистецтво маорі». У 2013 році Королівський монетний двір Австралії для Нової Зеландії випустив монети, присвячені мистецтву маорі. Дизайн монет «Мистецтво маорі – кору» однаковий.
На аверсі викарбувано портрет Її Величності королеви Великобританії Єлизавети II роботи Яна Бродлей (Ian Rank-Broadley FRBS). Уздовж краю знаходяться написи: «NEW ZEALAND», «ELIZABETH II», «2013».
На реверсі основний простір займає зображення Тані-Махута (маорі: Tāne-mahuta) – полінезійського божества лісів і птахів. Його обличчя показано у вигляді з'єднаних різних моделей кору. Згідно з уявленнями маорі, дерева і птахи є дітьми Тані-Махута. Праворуч зображена гілка папороті, а також кору у вигляді згорнутого паростка папороті. Тут же викарбувано написи: «KORU» і відповідний номінал «$ 10» або «$ 1».
Кору – амулет маорі (аборигенів Нової Зеландії), що представляє собою закручену спіраль і символізує паросток папороті, повний життя та енергії. Кору для маорі означає спокій, мир і любов.
Монета 10 новозеландських доларів із золота 999-ї проби (proof) має вагу 31.103 г., діаметр 38.74 мм. Тираж – 250 штук.
Монета 1 новозеландський долар з срібла 999-ї проби (proof) має вагу 31.103 г., діаметр 40 мм. Тираж – 2000 штук.


В АМЕРИЦІ ХОЧУТЬ ВИКАРБУВАТИ НОВІ «ВІЙСЬКОВІ МОНЕТИ»



У Палату представників США 13 червня 2013 р. був внесений законопроект, що передбачає випуск монет, присвячених сторіччю з дня вступу Сполучених Штатів у I світову війну, а також чотирьом мільйонам американських військових, які брали в ній участь.
Аналогічний законопроект був представлений в минулому році, однак він так і не був схвалений конгресменами. У США були випущені монети, присвячені участі Америки в різних військових конфліктах (у громадянській війні, II світовій війні, війнах в Кореї і В'єтнамі), але так і не було викарбовано жодної монети в пам'ять про ветеранів I світової війни.
Автором нового законопроекту (HR 2366) став республіканець Дуг Лемборн. Якщо цей закон буде прийнятий, Монетний двір США до 1 січня 2018 р. відкарбує до 350 000 монет номіналом 1 долар.
Монети будуть виготовлені зі срібла 900-ї проби (якість карбування – «пруф» та «анциркулейтед»), маса кожної складе 26.73 г., діаметр – 1,5 дюйма. Попередньо, зрозуміло, буде проведено конкурс на кращий дизайн пам'ятної монети.


Джерело: http://ua.museum-of-money.org/
Прикріплення: 6519276.jpg (14.5 Kb) · 7967478.jpg (24.2 Kb) · 7149035.jpg (13.0 Kb)
 
GADДата: Середа, 26.06.2013, 20:46 | Повідомлення # 212
Генералиссимус
Група: Администраторы
Повідомлень: 7661
Нагороди: 7
Репутація: 6
Статус: Десь пішов
МОНЕТА КАЗАХСТАНУ «КУРМАНГАЗИ»



Національний банк Республіки Казахстан 7 червня 2013 р. випустив в обіг пам\'ятну монету серії «Портрети на банкнотах».
На новій монеті Казахстану зображений Курмангази Сагирбайули (1818 – 1889) – народний домбріст і композитор.
Курмангази був автором кюєв (п\'єс для домбри), до нас дійшло тільки 60 таких авторських музичних творів. Іменем Курмангази названа Алма-Атинська консерваторія.
За повідомленням прес-служби Національного банку Республіки Казахстан, номінал монети – 500 тенге, дорогоцінний метал – золото 999-ї проби, якість карбування – «пруф», маса – 7.78 г., діаметр – 21.87 мм, тираж – 4 000 штук. Гурт рифлений.
У центрі аверсу монети зображено герб Республіки Казахстан. У нижній частині – номінал – «500 ТЕҢГЕ». У лівому і правому секторі дзеркально зображено елемент національного орнаменту, по колу розміщені написи – «ҚАЗАҚСТАН РЕСПУБЛИКАСЫ» (державною мовою) і «РЕСПУБЛИКА КАЗАХСТАН» (російською мовою). У верхній частині розташований логотип Національного Банку Республіки Казахстан. По колу виступаючий кант.
У центрі реверсу зображено фрагмент лицьового боку банкноти номіналом 5 тенге, на якій розміщено портрет народного композитора Курмангази. По колу викарбувано напис «ҚҰРМАНҒАЗЫ» державною мовою, зазначено рік карбування – «2013», а також графічні елементи з банкноти. У верхній частині зазначено технічні характеристики – «Au 999 7,78 g». По колу виступаючий кант.


3D-МОНЕТА «ВЕЛИКІ ПІРАМІДИ»



Монетний двір Великобританії, Pobjoy Mint, в травні 2013 року для Британських Віргінських островів відчеканив монету «Великі піраміди» з ультрависокою рельєфом, присвячену єгипетським пірамідам.
Комплекс пірамід у Гізі знаходиться на плато в передмісті Каїра, Єгипет. Комплекс складається з трьох великих пірамід – Хеопса (Хуфу), Хафра і Менкаура, а також Великого Сфінкса і невеликих пірамід. Піраміди в Гізі були зведені в Стародавньому царстві Стародавнього Єгипту під час правління IV – VI династій (26 – 23 ст. до н. е.). Піраміда Хеопса (Хуфу) є єдиним залишилися пам\'ятником з семи чудес древнього світу.
На аверсі викарбувано портрет королеви Великобританії Єлизавети II роботи Яна Бродлей (Ian Rank-Broadley FRBS). Навколо вигравірувані написи: «BRITISH VIRGIN ISLANDS», «QUEEN ELIZABETH II», «2013».
На реверсі в ультрависокої рельєфі зображено три піраміди, що підносяться над рівнем монети на 4,5 – 5 мм. У нижню частину реверсу вставлена капсула з піском, привезеним з Гізи. Вгорі викарбувано напис «THE GREAT PYRAMIDS» (Великі піраміди). Внизу вказані номінал «$ 10» і знак монетного двору «РМ».
Монета 10 доларів з срібла 999-ї проби (proof) має вагу 31.103 г., діаметр 30 мм. Тираж – 1 999 штук.


МОНЕТА «МАГІЧНИЙ РІК ЩАСТЯ» СПРОЕКТОВАНА ОБМЕЖЕНИМ ТИРАЖЕМ



Монетний двір Польщі для Острови Ніуе випустив 400-грамову монету з 12-тьма кристалами Сваровські.
Номінал монети – 100 доларів, дорогоцінний метал – срібло 999-ї проби, є часткове золочення, маса – 400 г., діаметр – 90 мм, тираж – 222 штуки. Дизайнер – Петро Демітрашек.
На аверсі монети «Магічний рік щастя» зображено стилізовану картина зоряного неба. У правій частині викарбувано портрет Її Величності королеви Великобританії Єлизавети II. Під ним написано ім'я монарха – «ELIZABETH II», а також знак Монетного двору Польщі. Внизу вказані метал і проба – «Ag 999». У лівій частині півколом вигравірувані написи – «100 DOLLARS», «NIUE ISLAND», «2013». Крім цього, аверс рясніє різної орнаментальної символікою.
На реверсі срібної монети зображено зоряне небо: в променях сонця, виділеного за допомогою позолоти, виблискують 12 кристалів Сваровські. Кожному з них відповідає місяць року.


Джерело: http://ua.museum-of-money.org/
Прикріплення: 0540770.jpg (15.4 Kb) · 0401622.jpg (23.5 Kb) · 3316938.jpg (16.7 Kb)
 
GADДата: Середа, 26.06.2013, 21:05 | Повідомлення # 213
Генералиссимус
Група: Администраторы
Повідомлень: 7661
Нагороди: 7
Репутація: 6
Статус: Десь пішов
У НОВОКУЗНЕЦЬКУ ВІДКРИЛИ ПАМ'ЯТНИК РОСІЙСЬКОЇ КОПІЙЦІ



Перший у своєму роді пам'ятник відкрили в Новокузнецьку. Унікальний він тим, що це єдиний масштабний монумент, присвячений старовинному російської грошику: таких в Сибіру попросту не існує. Наша копієчка виявилася внеском у майбутнє святкування Дня міста: у цьому році Новокузнецьку виповнюється 395 років, а не за горами і 400-річчя!
Проект створювався довго. Від ідеї до її матеріального втілення пройшло цілих п'ять років! Зате результат – вражаючий!
Чому пам'ятник присвячений саме копійці? Цьому є пояснення.
– Ми, банкіри, крім грошей мало що знаємо, – іронізує Юрій Буланов, голова Правління ВАТ АБ «Кузнецкбізнесбанк». – А якщо серйозно... Копійка – основа нашої фінансової системи, вона до цих пір залишається в розрахунках, але, як монета, на жаль, пішла. Ми не хочемо, щоб вона канула в Лету!
Тому за ініціативою банку на вулиці Кірова і встановили незвичний пам'ятник.
Прототипом монети стала старовинна копійка, викарбувана в 1618 році. Юрій Журавков, архітектор і творець пам'ятника, повідав: така незвичайна форма у грошика тому, що раніше монети карбували з дроту. А потім обивателі, щоб переконатися в достовірності, пробували її «на зубок». Ось і у нашої, великий, що зайняла місце на постаменті, нестандартна форма – всі деталі, включаючи і цю, в точності повторені.
Це серйозна багатотонна конструкція: камінь – граніт, копійка – лиття. Над створенням пам'ятника потрудилися і архітектор, і ливарник, і скульптор, і будівельники... За визнанням творців монументу, працювати було легко і радісно. Напевно, тому і результат вийшов позитивним і, незважаючи на чималу вагу, легким і витонченим.
Відкриваючи пам'ятник, творці обсипали його сучасними копійками. І пообіцяли: візьмете монетку, збережіть – і буде вам фінансове благополуччя. До речі, якщо потерти корону Георгія Побідоносця, зображеного на пам'ятнику, швидко вирішаться матеріальні проблеми. А якщо молодята візьмуться з двох сторін за кільце, що обрамляє копійку, буде у них дім – повна чаша. Наскільки справедливі ці прикмети, ми дізнаємося зовсім скоро. Тим більше, що охочих обсипати пам'ятник монетками і прихопити парочку для себе виявилося чимало. Так само як і тих, хто потер рукою або поскобліл копійкою корону. Ось і молодята, зазирнули на відкриття пам'ятника, сподіваються, що всі прикмети спрацюють. До речі, перші гроші «з неба» на них вже звалилися, причому – двічі. Спочатку керівництво банку вручило нареченій шикарний букет, а потім, поки молоді фотографувалися біля нового пам'ятника, в руку нареченому впала монетка: мабуть, хтось із глядачів постарався...
Загалом, городяни вже пишаються новим творінням архітектора Юрія Журавкова. Міцний, красивий, незвичайний і – що найголовніше – єдиний у своєму роді пам'ятник прикрасив центр Новокузнецька. А представники КББ, що стали спонсорами проекту, пообіцяли і в майбутньому робити подарунки місту.
Довідка КП:
Наша копієчка стала черговим внеском у скарбничку монументальної нумізматики. Сьогодні по всьому світу існує чимало подібних «монеток».
● 4 різні великі монети прикрашають собою канадські міста.
● Великий дерев'яний рубль, накритий спеціальним куполом, розмістився на Новособорної площі в Томську.
● У Москві теж є рубль. Правда, не дерев'яний, а сталевий.
● Ще один пам'ятник рублю знаходиться у Димитровграді.
● Величезні «п'ятачки», що імітують каналізаційні люки, лежать прямо на дорогах в Нижньому Новгороді, Батайську і Королеві.
● Ще один «п'ятачок» красується в Москві.
● А в Нижньому Новгороді є і більш велика монетка – номіналом в 10 рублів. Вона також лежить прямо на дорозі.
● Бронзова пом'ята десятирублева купюра привертає увагу перехожих у Красноярську.
● Сучасна копійка вже не перший рік красується в Іркутську.
● Челябінська копієчка (за сумісництвом – люк) насправді не має прототипу. Це вигаданий «персонаж», що рекламує банк.


НОВИЙ ТИП МОНЕТИ СВАЗІЛЕНДУ НОМІНАЛОМ 20 ЦЕНТІВ



Інформація для тих, хто цікавиться монетами Свазіленду.
У 2011 р. в обігу з'явилася нова серія обігових монет, але незабаром уряду довелося випускати нові 20 центів. Чому?
Випущена в складі монетного ряду 20-центова монета мала діаметр 24.00 мм. Її діаметр збігся з монетою номіналом 2 емалангені, яку використовували при оплаті паркування машин.
Через масове використання заповзятливими мешканцями 20 центів «не за призначенням», довелося випустити нову монету – набагато меншого діаметру, з ідентичними зображеннями і датою «2011». Технічних характеристик музей грошей поки не має.
На ілюстрації – «старий» і «новий» випуски даної монети.


ПАМ'ЯТНІ МОНЕТИ АБХАЗІЇ



24 червня 2013 р. Банк Абхазії випустив в обіг срібні пам'ятні монети з вибірковим золоченням «Місто-герой Ткуарчал» і «Місто-герой Гудаута» номіналом 10 апсарів серії «Вітчизняна війна народу Абхазії 1992 – 1993 рр.». Монети викарбувані зі срібла 925 проби, мають масу дорогоцінного металу в чистоті 31.1г., діаметр 39.0 мм., рифлений гурт. Дизайнер – Джапуа Б.Р. Тираж кожної з двох монет – 499 штук. Карбування – Санкт-Петербурзький монетний двір Гознака (РФ).
У верхній центральній частині на дзеркальному полі розташоване рельєфне зображення герба Банку Абхазії, під ним напис на абхазькій мові «Апсны Абанк», над гербом півколом – номінал монети, в правій частині монети – фірмовий знак і именник монетного двору в якому також проставлені позначення металу за періодичній системі хімічних елементів Д.І. Менделєєва і проба сплаву. У нижній частині монети на матовому полі і рельєфних написів дрібним шрифтом «Апсны Абанк» у п'ять рядків, і рік карбування «2013».
На реверсі монети «Місто-герой Ткурчал» зображена композиція: гора Ходжал, на тлі якої, праворуч – медаль «Герой Абхазії», зліва – високовольтна щогла, один із символів міста енергетиків. У центральній частині написи на абхазькій мові: «Акалакь-афырхаца Ткуарчал» і найменування населених пунктів міста: Акармара, Джантоу, Куазан. У нижній частині монети на тлі широкої декоративної смуги зображені герб міста та рік заснування 1942. Уздовж канта по колу обрамлення з точок. Зображення медалі та герба виконані в кольорі методом тамподруку та вибіркового золочення.
На зворотному боці монети «Місто-герой Гудаута» розташована композиція з вершника на здибленому коні на тлі гірських вершин. Праворуч від композиції медаль «Герой Абхазії», ліворуч – герб міста. У нижній частині над смугою орнамента, що символізує море, напис на абхазькій мові «Гудоута». По колу вздовж канта обрамлення з зірочок і написи на абхазькій мові «Акалакь-афырхаца». Зображення медалі та герба виконані в кольорі методом тамподруку та вибіркового золочення.
Також 24 червня банк Абхазії випускає в обіг срібну пам'ятну монету з вибірковим золоченням «Ново-Афонський монастир» номіналом 100 апсарів серії «Історичні пам'ятники Абхазії».
Монета викарбувана зі срібла 925 проби, маса дорогоцінного металу в чистоті 155.5г., діаметр 60 мм., гурт рифлений. Дизайнер – Джапуа Б.Р. Тираж монети – 999 штук. Карбування – Санкт-Петербурзький монетний двір Гознака (РФ).
Зображення реверсу являє собою дзеркальне поле у вигляді рівностороннього хреста, по діагональних кутах якого розташовані на матовому тлі рельєфні зображення стародавніх хрестів. На дзеркальному полі хреста, в центрі, на задньому плані – зображення Ново-Афонського монастиря і Віфлеємської зірки. На передньому плані, у центрі – зображення ікони образу Божої матері (Вратарниця), ліворуч – зображення апостола Симона Кананіта, праворуч – святого Пантелеймона-цілителя. Під іконою напис, виконаний унциальним листом, про найменування монастиря та датою його закладки. Елементи монети: ікона, купола і німби виконані в кольорі методом тамподруку та вибіркового золочення.
Випущені монети є платіжним засобом Республіки Абхазія за її номінальною вартістю, що має твердий еквівалент в російських рублях, 1 апсар дорівнює 10 рублям Російської Федерації.
Реалізація пам'ятних монет Банку Абхазії з дорогоцінних металів юридичним і фізичним особам здійснюється кредитними організаціями Республіки Абхазія.


МОНЕТА ДО ГОЛОВУВАННЯ ЛИТВИ В ЄВРОСОЮЗІ



Президент Литви Даля Грібаускайте 25 червня 2013 р. взяла участь у презентації монет: пам'ятної номіналом 50 литів і обігової монети номіналом 1 літ, присвячених місії головування Литви в Раді Європейського Союзу.
За словами президента Литви, ця монета одночасно стане символом відповідальної і добросовісної фінансової політики Литви. Литва підтримує Договір про фіскальну дисципліну та Пакт стабільності і зростання, у зв'язку з чим докладе всіх зусиль до того, щоб ця політична воля була закріплена в національному праві. За твердженням глави держави, дотримання фіскальної дисципліни продовжує залишатися гарантом економічної стабільності і зростання Європи.
Нагадаємо, що піврічне головування Литви в ЄС почнеться з 1 липня. Також Кабінет міністрів Литви схвалив план введення в країні євро. Якщо до березня 2014 року підтвердиться, що економіка Литви відповідає Маастрихтським критеріям, то євро в Литві введуть з початку 2015 року.
На аверсі монет зображено стилізований герб Литви, над яким півколом написано 2013, LIETUVA, унизу номінал 50 LITŲ і логотип монетного двору.
У центрі реверсу зображено стилізовану карта ЄС, півколом обрамлена написом: LIETUVOS PIRMININKAVIMAS EUROPOS SĄJUNGOS TARYBAI (ЛИТОВСЬКЕ ГОЛОВУВАННЯ РАДА ЄВРОПЕЙСЬКОГО СОЮЗУ).
Монета номіналом 50 літ викарбувана зі срібла 925 проби, має діаметр 38.61 мм., вагу 28.28 г., гурт – напис: 2013 07 01 – 2013 12 31, повторений двічі. Тираж монети – 4 000 штук.
Монета номіналом 1 літ викарбувана з мідно-нікелевого сплаву, має діаметр 22.30 мм., вагу 6.25 г. Тираж – 100 000.
Україна пов'язує великі надії з головуванням Литви в Європейському Союзі. Підписання угоди про асоційоване членство між Євросоюзом (ЄС) і Україною очікується восени на майбутньому у Вільнюсі саміті «Східного партнерства».


Джерело: http://ua.museum-of-money.org/
Прикріплення: 8249928.jpg (25.6 Kb) · 2859896.jpg (19.5 Kb) · 8856102.jpg (28.7 Kb) · 2622009.jpg (15.1 Kb)
 
GADДата: Середа, 03.07.2013, 17:23 | Повідомлення # 214
Генералиссимус
Група: Администраторы
Повідомлень: 7661
Нагороди: 7
Репутація: 6
Статус: Десь пішов
НОВІ МОНЕТИ БАНКУ РОСІЇ



Опис монет з дорогоцінних металів:

Срібна монета номіналом 3 рублі «Чемпіонат світу з легкої атлетики в Москві» (маса дорогоцінного металу в чистоті 31.1 г., проба сплаву 925, діаметр 39.0 мм.).

Аверс монет однаковий – у колі, обрамленому намистовим ободком, розташоване рельєфне зображення емблеми Банку Росії – двоголового орла з опущеними крилами, під ним напис півколом «БАНК РОССИИ», а також по колу є написи, розділені крапками: номінал монети – «ТРИ РУБЛЯ» і рік карбування – «2013», між ними проставлені позначення металу за періодичною системою елементів Д.І. Менделєєва, проба сплаву, товарний знак Московського монетного двору і маса дорогоцінного металу в чистоті.

На зворотному боці монети розташовані рельєфне і контурне зображення двох бігунів, маються: на стилізованій біговій доріжці напис – «ЧЕМПИОНАТ МИРА ПО ЛЕГКОЙ АТЛЕТИКЕ», праворуч дата – «2013» і нижче напис – «МОСКВА».

Тираж монети – 5,0 тис. штук.

Срібна монета номіналом 3 рублі «Троїцький собор, м. Верхотуру Свердловської області» (маса дорогоцінного металу в чистоті 31.1 г., проба сплаву 925, має діаметр 39.0 мм.).

На реверсі – зображення Троїцького собору в м. верхотуру Свердловської області, є написи: вгорі по колу – «ТРОИЦКИЙ СОБОР», внизу – «ВЕРХОТУРЬЕ».
Тираж монети – 7,5 тис. штук.

Срібна монета номіналом 25 рублів «Свято-Успенський монастир, м. Стариця Тверської області» (маса дорогоцінного металу в чистоті 155.5 г, проба сплаву 925, діаметр – 60.0 мм.).

На реверсі – рельєфне зображення Свято-Успенського монастиря в м. Стариця Тверській області, є написи: вгорі по колу – «СВЯТО-УСПЕНСКИЙ МОНАСТЫРЬ», внизу – «СТАРИЦА».
Тираж монети – 1,5 тис. штук.

Монета з недорогоцінного металу «Псков» має форму кола жовтого кольору діаметром 22,0 мм. На аверсі і реверсі – виступаючий кант по колу, бокова поверхня монети має переривчасте рифлення.

На реверсі розташоване рельєфне зображення герба міста Пскова, по колу є написи: у верхній частині – на стрічці «ГОРОДА ВОИНСКОЙ СЛАВЫ», у нижній частині – «ПСКОВ».
Тираж монети – 10,0 млн. штук.

ЦЕНТРАЛЬНИЙ БАНК ВІРМЕНІЇ ВИПУСТИВ ПАМ'ЯТНУ МОНЕТУ ДО 20-РІЧЧЯ ВІРМЕНСЬКОГО ДРАМА



Центральний банк Вірменії ввів в обіг пам'ятну срібну монету, присвячену 20-річчю національної валюти – вірменського драма, повідомила у вівторок прес-служба ЦБ.
Згідно прес-релізу, на аверсі срібної монети зображено герб Республіки Вірменія та емблема 20-річчя вірменського драма. Зліва від емблеми вигравіруваний рік карбування – «2013», а по верхньому і нижньому краю монети викарбувано півколом: «АЙАСТАНИ АНРАПЕТУТЮН» і «REPAUBLIC OF ARMENIA».
На реверсі зображено будівлю Центрального Банку Вірменії та вигравірувані лінії, що нагадують захисні ознаки паперових банкнот, а по верхньому і нижньому краю монети викарбувано півколом «АЗГАИН ДРАМИ 20 ТАРИН» і «20 YEARS OF NATIONAL CURRENSY».
Всього випущено 500 срібних монет, номінальною вартістю 1000 драмів. Монети виготовлені зі срібла 9990-ої проби, якості пруф, діаметром 38 мм і вагою в 31,1 грама.
Автором ескізів пам'ятних монет є Вардан Варданян. Монети викарбувані Нідерландським королівським монетним двором.


«ЛОВЕЦЬ СНІВ» – КАНАДСЬКА МОНЕТА НОМІНАЛОМ 10 ДОЛАРІВ



Канадський королівський монетний двір оголосив про випуск срібної монети, присвяченої відомому індіанському амулетові.
«Ловець снів» (англ. – dreamcatcher) – амулет, чиє призначення полягає в захисті сплячої людини від злих духів: нехороші сни заплутуються в павутині, а приємні проникають крізь отвір в середині.
За повідомленням прес-служби Канадського королівського монетного двору, номінал монети – 10 доларів, дорогоцінний метал – срібло 999-ї проби, якість карбування – «пруф», маса – 15.87 г., діаметр – 34 мм, тираж – 10 000 штук.
На аверсі монети «Ловець снів» викарбувано портрет Її Величності королеви Великобританії Єлизавети II (автор – Susanna Blunt). Зліва півколом викарбувано напис – «ELIZABETH II». Праворуч, також півколом, написано – «D • G • REGINA».
На реверсі срібної монети в кольорі зображений «ловець снів» – стилізоване зображення амулета з картини «Dreamcatcher» канадської художниці Дарлін Гейт (Darlene Gait). Вгорі півколом написано – «CANADA», внизу зазначено номінал і рік емісії – «10 DOLLARS • 2013».


Джерело: http://ua.museum-of-money.org/
Прикріплення: 7017214.jpg (20.1 Kb) · 9802148.jpg (19.9 Kb) · 4416536.jpg (11.9 Kb)
 
GADДата: Вівторок, 16.07.2013, 20:53 | Повідомлення # 215
Генералиссимус
Група: Администраторы
Повідомлень: 7661
Нагороди: 7
Репутація: 6
Статус: Десь пішов
МОНЕТИ БІЛОРУСІ – «ОРХІДЕЯ» І «ЛІЛІЯ»



17 червня 2013 р. Національний банк Білорусі ввів в обіг дві барвисті монети, присвячені флорі – «Орхідея» і «Лілія».
Монети номіналом 10 рублів випущені зі срібла 925 проби з використанням тамподруку, мають вагу 14.14 г., масу срібла в чистоті 13.08 г., діаметр 32.00 мм., якість «пруф», тираж кожної монети – 8 000.
Дизайнер – Урсула Валежак (Польща), карбування – АТ «Монетний двір Польщі», Варшава, Польща.
На аверсі монет розміщено рельєфне зображення Державного герба Республіки Білорусь, у центрі – рельєфне зображення фрагмента картини І. Хруцького «Квіти і фрукти», ліворуч від нього – сповнене методом тамподруку зображення квітки орхідеї (лілії); по колу написи: вгорі – РЭСПУБЛІКА БЕЛАРУСЬ, внизу – номінал 10 РУБЛЕЎ, фірмовий (товарний) знак АТ «Монетний двір Польщі», рік карбування і проба сплаву. У центрі реверсу, на тлі рельєфного стилізованого зображення квітки орхідеї (лілії) сповнене методом тамподруку зображення квітки орхідеї; внизу відповідна зображенню напис: ORCHIDACEAE (LILIUM).


СРІБНА МОНЕТА У ПАМ'ЯТЬ ПРО Д'АННУНЦІО



Державний поліграфічний інститут і монетний двір Італії 13 червня 2013 р. виготовив монету, присвячену 150-річчю з дня народження відомого італійського поета, письменника, драматурга і політичного діяча.
Габріеле д'Аннунціо (італ. – Gabriele D'Annunzio; 1863 – 1938 рр.) у своїх творах оспівував героїзм, патріотизм і епікурейство. Величезний вплив справив на творчість поетів Срібного століття: наприклад, йому присвячено вірш М.С. Гумільова «Ода д'Аннунціо».
Брав активну участь у боях I світової війни, дослужився до звання майора. Відразу після війни почав підтримувати Муссоліні, вітав його прихід до влади і колоніальні експедиції (збірка «Тримаю тебе, Африка»). За таку підтримку Муссоліні навіть подарував поету торпедний катер Puglia. Зараз він встановлений в маєтку Д'Аннунціо Віттореале на озері Гарда, в Ломбардії.
За повідомленням прес-служби Державного поліграфічного інституту та монетного двору Італії, номінал монети – 5 євро, дорогоцінний метал – срібло 925-ї проби, якість карбування – «пруф», маса – 18 г., діаметр – 32 мм, тираж – 19 000 штук.
На аверсі монети «Габріеле д'Аннунціо» викарбувано портрет поета. Праворуч півколом викарбувано напис – «REPUBBLICA ITALIANA». У нижній частині вказано ім'я дизайнера – «L. DE SIMONI».
На реверсі срібної монети зображена фігура з носової частини катери Puglia. У центрі монети вказаний номінал – «5 EURO», дати – «1863» і «2013», а також знак монетного двору – «R». У верхній частині знаходиться напис – «IO HO QUEL CHE HO DONATO». У нижній частині півколом написано – «GABRIELE D'ANNUNZIO».


НЕМОВЛЯТАМ, НАРОДЖЕНИМ В ОДИН ДЕНЬ З ПЕРВІСТКОМ ПРИНЦА ВІЛЬЯМА, ПОДАРУЮТЬ СРІБНІ МОНЕТИ



Королівський монетний двір Великобританії вирішив зробити подарунок британським немовлятам, народженим в один день з первістком принца Вільяма і герцогині Кембриджської Кетрін. Ті, кому пощастить з'явитися на світ в один день з сином монаршої прізвища, отримають срібні монети.
Королівський монетний двір вже підготував 2013 срібних пенні на загальну суму понад п'ятдесят тисяч фунтів стерлінгів (приблизно два з половиною мільйони рублів). На пенні зображений елемент королівського герба.
Монети викарбувана зі срібла 925 проби, мають вагу 3.564 г., діаметр 20.32 мм. Монети поміщені в подарункові упаковки – з гаманцем рожевого кольору – для дівчаток, і блакитного кольору – для хлопчиків.
Для того, щоб отримати пам'ятні монети, батьки «дітей-щасливчиків» повинні протягом двох місяців після народження малюків зареєструватися на сторінці Королівського монетного двору в Facebook. З підтверджень факту появи немовляти на світ в один день з дитиною Вільяма і Кетрін достатньо тільки копії свідоцтва про народження.
Очікується, що первісток принца і герцогині з'явиться на світ наступного тижня. Про поле майбутнього спадкоємця третьої черги інформація відсутня. Герцогиня Кембриджська буде народжувати в лікарні святої Марії, де 31 рік тому з\'явився на світ її чоловік.


500 ІЄН – НОМІНАЛ МОНЕТИ «ХІРОСІМА»



Монетний двір Японії випустив чергову біметалічну монету серії «47 префектур».
За повідомленням прес-служби Монетного двору Японії, номінал монети – 500 ієн, метал – сплав (мідь – 75%, цинк – 2.5%, нікель – 12.5%), якість карбування – «пруф» та «діамант-анциркулейтед», маса – 7.1 г., діаметр – 26.5 мм, тираж – 30 000 штук («пруф») і 121 000 штук («діамант-анциркулейтед»).
На аверсі монети «Хіросіма» зображений символ монетної програми, по колу викарбувано напис – «JAPAN 47 PREFECTURE S COIN PROGRAM», зазначено номінал – «500 YEN». На реверсі зображено фрагмент Меморіалу миру в Хіросімі. У центрі зображений Купол Гембаку: до II світової війни він був Виставковим центром Торгово-промислової палати Хіросіми. У 1996 році Купол внесений до списку Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. У нижній частині реверса є написи – «HIROSHIMA» і 広 «島 県 ».


НОВИЙ ТИП ОБІГОВИХ МОНЕТ ГІБРАЛТАРУ



У 2012 році Гібралтар підніс нумізматам сюрприз, випустивши серію обігових монет. Монетний ряд залишився колишнім – пенні, 2, 5, 10, 20, 50 пенсів, 1 і 2 фунти, колишніми залишилися і технічні характеристики.
Змінилася легенда аверсу монет. Замість традиційного напису, який обрамляв портрет – GIBRALTAR · ELIZABETH II, тепер розташовується новий – ELIZABETH II QUEEN OF GIBRALTAR.
Реверси монет:
– пенні – варварійська куріпка;
– 2 пенси – операція "Факел", проведена в 1942 році;
– 5 пенсів – варварійська мавпа;
– 10 пенсів – гармата XIII століття, встановлена в тунелі скельного зміцнення Гібралтар;
– 20 пенсів – ключі від фортеці – фрагмент гербу;
– 50 пенсів – два британських корабля біля Гібралтару;
– 1 фунт – череп неандертальця, виявлений в Гібралтарі в 1848 р.;
– 2 фунти – один з моментів Трафальгарської битви 1805 р.


Джерело: http://ua.museum-of-money.org/
Прикріплення: 3003638.jpg (32.0 Kb) · 0479842.jpg (14.2 Kb) · 5998558.jpg (23.2 Kb) · 9861436.jpg (14.3 Kb) · 0538747.jpg (18.0 Kb)
 
GADДата: Вівторок, 16.07.2013, 21:18 | Повідомлення # 216
Генералиссимус
Група: Администраторы
Повідомлень: 7661
Нагороди: 7
Репутація: 6
Статус: Десь пішов
У ПОЛЬЩІ ВІДКАРБУВАЛИ МОНЕТИ «ЄВРОПА»



Монетний двір Польщі для Острови Ніуе в червні 2013 року випустив дві монети «Європа» однакового дизайну, які започаткували нову серію «Континенти».
На аверсі, загальному для всієї серії, представлені атрибути, пов'язані з географією, подорожами і відкриттями – глобус, підзорна труба і карта. Зліва поміщений портрет Її Величності королеви Великобританії Єлизавети II роботи Ієна Ренк-Бродлі (Ian Rank-Broadley FRBS). Півколом вигравірувані написи: «ELIZABETH II», відповідно «100 DOLLARS» або «2 DOLLARS», емітент «NIUE ISLAND 2013» і проба.
На реверсі представлені шість найбільш характерних і впізнаваних будівель з різних історичних епох і регіонів «старого континенту»: Тауерський міст в Лондоні, Кельнський собор, Собор Василя Блаженного в Москві, Ейфелева вежа в Парижі, Колізей в Римі та Парфенон в Афінах. Вгорі є назва серії монет «CONTINENTS». У лівій частині зазначено назву монет «EUROPE».
Золота монета на гурті має індивідуальний номер, що відповідає номеру на сертифікаті (він додається до монети). Кожна монета запакована у футляр з декоративною суперобкладинкою, створеної спеціально для даного вироби.
Монета 100 доларів із золота 999-ї проби (proof) має вагу 93.3 г, розміри 41.6 x55.6 мм. Тираж – 100 штук.
Монета 2 долари зі срібла 999-ї проби (proof) має вагу 56.56 г, розміри 41.6 x55.6 мм. Тираж – 2 000 штук.
Монета «Азія», друга в серії «Континенти», буде випущена в другій половині 2013 року.


МОНЕТИ ХОРВАТІЇ ПРИСВЯЧЕНІ ВСТУПУ КРАЇНИ В ЄС



Національний банк Хорватії 1 липня 2013 р. ввів в обіг дві пам'ятні монети, присвячені вступу цієї країни до ЄС.
Прес-служба Національного банку Хорватії повідомляє технічні характеристики монет:
• номінал монети – 1000 кун, дорогоцінний метал – золото 986-ї проби, якість карбування – «пруф», маса – 7 г., діаметр – 22 мм, тираж – 3000 штук;
• номінал монети – 100 кун, дорогоцінний метал – срібло 925-ї проби, якість карбування – «пруф», маса – 20 г., діаметр – 34 мм, тираж – 4000 штук.
Аверс монет «Вступ Хорватії до ЄС» однаковий. У центрі у вигляді стилізованих сот показано єдність країн – членів Європейського союзу. Всього зображено 28 сот, причому одна з них виділена окремо. Так дизайнер Damir Mataušić символічно показав Хорватію. Уздовж краю аверсу знаходяться написи – «REPUBLIKA HRVATSKA ČLANICA EUROPSKE UNIJE», «1. VII. 2013».
На реверсі золотої монети зображені три зірки – символ трьох етапів вступу країни до складу ЄС: переговори – договір – приєднання. Вгорі знаходиться герб Хорватії. Праворуч півколом написано – «REPUBLIKA HRVATSKA». Внизу вказаний номінал – «1000 KUNA».
На реверсі срібної монети в центрі перераховані назви країн – членів ЄС. Вгорі півколом написано – «REPUBLIKA HRVATSKA». Трохи нижче зображено герб країни і вказаний номінал – «100 KUNA». У нижній частині реверса розташовані три зірки.


200-РІЧЧЯ ВІД ДНЯ НАРОДЖЕННЯ РІХАРДА ВАГНЕРА



Банк Латвії 3 червня 2013 р. випустив монету «200-річчя з дня народження Ріхарда Вагнера». Монета присвячена всесвітньо відомому німецькому композиторові, теоретику мистецтва, одному з реформаторів опери – Ріхарду Вагнеру (1813 – 1883). На самому початку свого творчого шляху Вагнер працював диригентом ризького театру. Саме тут він почав писати оперу «Рієнци, останній з трибунів», прем\'єра якої з тріумфом відбулася в Дрездені і заклала основу його музичної слави.
Рига була другим містом в світі, який в 1843 році побачив виставу «Летючий голландець» Ріхарда Вагнера. Ця опера була важлива не тільки в німецькій культурі, а й залишила слід в історії латвійської музики.
На аверсі зображено вітрильник у бурхливому морі. У верхній частині монети праворуч півколом вказаний номінал «1 LATS». Внизу зліва вказаний рік емісії «2013».
Реверс несе стилізований профіль Вагнера та факсиміле підпису композитора. У лівій частині видно три оркестрові труби. У правій частині реверса праворуч півколом вигравірувані написи «RĪGA» і роки життя Вагнера в цьому місті «1837 – 1839».
На гурті є написи, розділені ромбоподібними крапками: «LATVIJAS BANKA» і «LATVIJAS REPUBLIKA».
Монета 1 лат зі срібла 925-ї проби (proof) має вагу 22 г., діаметр 35 мм. Тираж – 5000 штук.


МОНЕТА «ЛЮБЛІН»



Національний банк Польщі 19 червня 2013 р. випустив в обіг монету «Люблін» серії «Польські кораблі».
На аверсі монети – традиційний: герб Польщі, рік емісії «20/13». Навколо розташовані написи: «RZECZPOSPOLITA POLSKA» і номінал «ZŁ 2 ZŁ».
На реверсі – готовий до десантування корабель «Люблін». Вгорі півколом викарбувано напис «OKRET TRANSPORTOWO-MINOWY». Внизу – продовження написи: «LUBLIN».
Монета 2 злотих із сплаву «нордичне золото» має вагу 8.15 г., діаметр 27 мм. Тираж – 800 000.
Транспортний корабель «Люблін» – корабель, здатний виконувати функції десантного корабля, а також завдання мінного загороджувача. Був спроектований і побудований у Польщі, на Північній верфі в Гданську. В експлуатації з 1989 року. Всього спущено на воду тільки п'ять з дванадцяти кораблів аналогічного класу. «Люблін» здатний перевозити до 9 танків і 17 транспортних засобів, може взяти на борт до 134 морських мін. 12 жовтня 2007 р. (в день свого 18-річчя) корабель став почесним громадянином міста Люблін.


ЗМІНА МЕТАЛУ 1 ТЕНГЕ КАЗАХСТАНУ



У 2013 р. Національний банк Казахстану змінив метал 1 тенге.
Колишня монета, яка була введена в обіг 11.11.1998 р. і випускалася в 1997, 2000, 2002, 2004, 2005, 2011 і 2012 рр., карбувалася із сплаву нікелю та латуні (нібрас), мала діаметр 15.00 мм., вагу 1.63 г., гладкий гурт.
Монета 2013 року викарбувана зі сталі, плакованої латунню – монета має магнітні властивості.
Дизайн монети залишився колишнім. У центрі монети – герб країни: перехрещені списи накладені на сонці, зверху зірка, по обидва боки дзеркально бюсти крилатих коней (стилізований варіант герба Тургайської області). Внизу – рік випуску. По краю монети круговий напис: ҚАЗАҚСТАН РЕСПУБЛИКАСЫ. У центрі реверсу – номінал 1 ТЕНГЕ в обрамленні елементів національного орнаменту.
Автори ескізів та макетів: В. Івженко, Ф. Золотухін, М. Байтаков.


МОНЕТА «ЗАМОК БОФОР» ПОПОВНИЛА СЕРІЮ «ЗАМКИ ЛЮКСЕМБУРГУ»



Монетний двір Австрії на замовлення Великого Герцогства Люксембург 27 червня 2013 р. виготовив монету серії «Замки Люксембургу», присвячену замку Бофор.
Замок Бофор розташований на сході Люксембургу. Спочатку тут, на скелі, в XI столітті була побудована невелика квадратна фортеця. Вперше замок згадується в історичних документах 1192 р. З 1981 року замок Бофор належить Державі Люксембург.
Номінал монети – 5 євро, метал – срібло 925-ї проби і ніобій 999-ї проби, якість карбування – «пруф», маса – 16.6 г., діаметр – 34 мм, товщина – 2.5 мм, тираж – 3000 штук.
На аверсі монети «Замок Бофор» зображено портрет Великого Герцога Люксембурзького Анрі. Вертикально в два рядки розташовані написи – «2013 LËTZEBUERG».
На реверсі біметалічною монети зображено замок Бофор. У верхній частині реверса півколом викарбувано напис – «BEAUFORT». Внизу, також півколом, вказаний номінал – «5 EURO».
Над створенням монети працювали: Yvette Gastauer-Claire (аверс) і Herbert Wähner (реверс).


НОВОЗЕЛАНДСЬКИЙ КАЖАН У СРІБЛІ



Монетний двір Нової Зеландії в травні 2013 року відкарбував монету «Новозеландська летюча миша».
Новозеландська кажан, на відміну від інших ссавців ряду рукокрилих, веде переважно наземний спосіб життя. Населяє лісові райони Нової Зеландії і острови Стюарт. Їжу відшукує на гілках дерев і на землі, по якій бігає, спираючись на згорнуті крила. Жорсткі крила дозволяють новозеландської кажана злітати з поверхні землі.
На аверсі монети викарбувано портрет Її Величності королеви Великобританії Єлизавети II роботи Яна Бродлей (Ian Rank-Broadley FRBS). По краях монети півколом знаходяться написи: «NEW ZEALAND», «ELIZABETH II», «2013».
На реверсі зображена новозеландська летюча миша в короткочасному польоті серед папоротей. Внизу – зображення летючої миші зі складеними крилами, яка пересувається за допомогою лап по лісі. Під нею вказаний номінал «$ 5». Зображення вписано в коло, що символізує місяць – це підкреслює нічний спосіб життя ссавця. Вгорі у два рядки вигравірувані написи «New Zealand Short-tailed Bat (Mystacina tuberculata)».

[size=11]ПЕРШІ ЛАТВІЙСЬКІ МОНЕТИ ЄВРО ВИКАРБУЮТЬ У ЛИПНІ




Перші латвійські монети євро будуть викарбувані в кінці липня, повідомив порталу Nozare.lv президент Банку Латвії Ілмар Римшевіч.
Поступово жителів Латвії ознайомлять з тим, як будуть виглядати монети. Римшевіч висловив сподівання, що латвійцям вони сподобаються.
«Років десять тому було важко уявити собі, що європейські гроші будуть прикрашені настільки близькими і милими Латвії символами. Не тільки моє, а й більш молоде покоління ще п'ять років тому не могло уявити собі, що це здійсниться», – сказав голова центрального банку.
Латвійські монети євро будуть карбуватися в Німеччині. Особливо важливим Римшевіч вважає той факт, що курс обміну латів на євро залишається колишнім.
Монети номіналом 5 доларів з срібла 999-ї проби (proof) і з мідно-нікелевого сплаву (BU) мають вагу 1 тройську унція, діаметр 38.7 мм. Тираж – 2000 (proof) і 2000 (BU) штук.


«ФЕРРАРІ» В НУМІЗМАТИЦІ



Для Островів Кука випущена монета із зображенням емблеми «Феррарі».
Ferrari S.p.A. – Італійська компанія, що випускає спортивні автомобілі. Неодмінний учасник «Формули-1». Підприємство засноване в 1928 році Енцо Феррарі. Емблемою компанії є жеребець на жовтому фоні, що встав на диби, вона вперше з'явилася в офіційних документах в 1929 році.
Номінал монети – 5 доларів, дорогоцінний метал – срібло 925-ї проби, якість карбування – «пруф», маса – 20 г., розмір – 30 х 40 мм, тираж – 2013 штук.
На аверсі монети «Феррарі», що має форму трикутного щита, викарбувано портрет Її Величності королеви Великобританії Єлизавети II роботи Ієна Ренк-Бродлей (Ian Rank-Broadley FRBS). У верхній частині монети в два рядки вигравірувані написи – «ELIZABETH II» і «COOK ISLANDS». У нижній частині вказаний номінал – «5 DOLLARS» і рік емісії – «2013».
На реверсі срібної монети зображена покрита емаллю емблема компанії. Вгорі знаходиться зображення смугастої стрічки італійського прапора. Внизу – літери «S» і «F».


Джерело: http://ua.museum-of-money.org/
Прикріплення: 9498734.jpg (20.7 Kb) · 3559838.jpg (22.4 Kb) · 6313756.jpg (19.8 Kb) · 1635858.jpg (16.0 Kb) · 8903522.jpg (24.5 Kb) · 0758767.jpg (12.5 Kb) · 4697659.jpg (8.8 Kb) · 8011319.jpg (15.6 Kb) · 9376883.jpg (14.7 Kb)
 
GADДата: П`ятниця, 19.07.2013, 18:23 | Повідомлення # 217
Генералиссимус
Група: Администраторы
Повідомлень: 7661
Нагороди: 7
Репутація: 6
Статус: Десь пішов
НА БІМЕТАЛЕВИХ МОНЕТАХ – ПОРТРЕТИ КИРИЛА І МЕФОДІЯ



Монетний двір Кремниці 27 червня 2013 відкарбував пам'ятну циркуляційну монету, присвячену 1150-річчю початку діяльності Кирила і Мефодія у Великій Моравії.
Кирило (в миру – Костянтин) і Мефодій (в миру – Михайло) – творці слов'янської абетки та церковнослов'янської мови, проповідники християнства. На Заході і Сході шануються як святі.
Історики впевнені: створення слов'янської азбуки можна віднести до 863 році від Різдва Христового.
Велика Моравія – слов'янська держава, що існувала з 822 по 907 рр. і включало в себе території Словаччини, Чехії, Угорщини, частину України, Сілезії і так звану Малу Польщу. Саме тут і була створена перша слов'янська писемність.
За повідомленням прес-служби Монетного двору Кремниці, номінал монети – 2 євро, метал – мідно-нікелевий сплав (зовнішнє кільце), внутрішня частина тришарова – Cu-Zn-Ni; Ni; Cu-Zn-Ni, маса – 8.5 г., діаметр – 25.75 мм.
Аверс традиційний для біметалевих євро-монет номіналом 2 євро. На реверсі в центрі показані лики святих Кирила і Мефодія. Навколо них вигравірувані написи – «KONŠTANTÍN», «METOD», «SLOVENSKO», «863 • 2013»; вказаний знак монетного двору. На зовнішньому кільці реверсу розташовані 12 зірок ЄС.


СЕРІЯ МОНЕТ «МАГІЧНИЙ КАЛЕНДАР ЩАСТЯ»



Монетний двір Польщі в червні 2013 року для Острови Ніуе випустив дві срібні монети «Квітень» та «Май» серії «Магічний календар щастя».
Нова колекція монет присвячена магічному місячно-сонячному календарю. Цей спосіб вимірювання часу був відомий і практикувався в багатьох культурах, починаючи з античних грецьких і вавилонських календарів, через давньоєврейські, індуїстські і буддійські календарі і до традиційних азіатських, таких як китайські і японські. Всі вони беруть до уваги як властивості сонячного календаря так і фази Місяця.
Кожна монета, за допомогою різних конфігурацій каменів, показує точне положення Сонця на горизонті в даному календарному місяці. Цирконій, вставка в кожній монеті, відображає не тільки колір каменю, відповідного даному місяцю, але також його унікальні властивості.
Нижня частина монети декорована зображеннями коренів, що символізують землю, піддану дії сонячних променів. Коріння символізують інтенсивність змін протягом усіх сезонів. Крім того, кожна монета багато прикрашена символами і зображеннями знаків зодіаку.
Монети по 1 новозеландського долара з срібла 925-ї проби (proof) мають вагу 10 г., діаметр 32 мм. Тираж кожної – 5 555 штук.

Монета «Квітень» – це четвертий місяць григоріанського і юліанського календаря. У цей ранньовесняний період над Землею сяє алмаз. Званий також Королем Каменів, цей цінний і непорушний кристал є символом чистоти і невинності, а також любовного успіху і міцності відносин. Допоможе знайти внутрішній спокій, у той час як блиск кристала збереже здоров'я тіла.
Знаками зодіаку, пов'язаними з квітнем на астрологічному рівні, є Овен і Телець. Овен – це взагалі перший астрологічний знак, з ним пов'язаний елемент Вогонь. Телець – це другий весняний знак зодіаку, пов'язаний з елементом Земля, яка саме в квітні пробуджується до життя.

Монета «Май» – п'ятий місяць григоріанського і юліанського календаря. Його назва походить від імені грецької богині Майї, шанованої в цей конкретний період.
Смарагд – це камінь щастя, призначений для тих, хто народився в травні. Його назва походить від грецького слова смарагдос, що значить зелений камінь. Його колір символізує зростання вітальних сил, а також відновлення тіла і духу. Смарагд може принести своєму господарю умиротворення, а також емоційний спокій.
У астрологічної традиції цей камінь пов'язаний із зодіакальним знаком Тельця.


«САНКТ-ГОТАРДСЬКА ПОШТА» – ЗОЛОТА МОНЕТА ШВЕЙЦАРІЇ




Монетний двір Швейцарії 19 червня 2013 р. випустив пам'ятну монету з репродукцією картини Рудольфа Коллера.
Рудольф Коллер (нім. Rudolf Koller; 1828 – 1905 рр.) – Швейцарський художник, що став відомим завдяки своїм пейзажам, а також полотнам із зображеннями тварин.
На новій швейцарської монеті зображена картина Коллера «Санкт-Готардська пошта» (1873 р.).
За повідомленням прес-служби Монетного двору Швейцарії, номінал монети – 50 швейцарських франків, дорогоцінний метал – золото 900-ї проби, якість карбування – «пруф», маса – 11.29 г., діаметр – 25 мм, тираж – 6 000.
У центрі аверсу монети зображений символ Швейцарії – хрест. У верхній частині монети півколом східчасто розташована напис – «CONFOEDERATIO HELVETICA». Тут же вказаний рік емісії – «2013». У нижній частині вказаний у два рядки номінал – «50 FR».
На реверсі розміщена репродукція картини Коллера. Вгорі півколом викарбувано напис – «GOTTHARDPOST». Праворуч, також півколом, написано – «R. KOLLER PINX».


ПАВЛІН – СУЗІР'Я ПІВДЕННОЇ ПІВКУЛІ НЕБА



Королівський монетний двір Австралії в червні 2013 року випустив незвичайну вигнуту монету «Сузір'я Павич» серії «Південна півкуля неба».
Аверс монети традиційний – портрет королеви Великобританії Єлизавети II і написи: «AUSTRALIA 2013 • 5 DOLLARS • ELIZABETH II».
Реверс виконаний в яскравих кольорах і представляє в центрі зірки сузір'я Павич, яке вперше описав голландський астроном Petrus Plancius в 1598 році. Композицію окільцьовує компас і написи, що вказують на розташування сузір'я на небі: «PAVO», «RA 19h 30m 0», «DEC – 66 ˚ 0'0"» і назва серії «SOUTHERN SKY».
Монета 5 доларів з срібла 999-ї проби (proof) має вагу 31.1 г., діаметр 39.62 мм. Тираж – 10 000 штук.


Джерело: http://ua.museum-of-money.org/
Прикріплення: 9368962.jpg (8.2 Kb) · 6421193.jpg (18.2 Kb) · 0281451.jpg (13.0 Kb) · 6576604.jpg (9.1 Kb)
 
GADДата: Понеділок, 22.07.2013, 17:18 | Повідомлення # 218
Генералиссимус
Група: Администраторы
Повідомлень: 7661
Нагороди: 7
Репутація: 6
Статус: Десь пішов
200 РОКІВ ВІД ДНЯ НАРОДЖЕННЯ ЯНЕЗА ПУХАРЯ



У 2014 р. Словенія планує впустити біметалічну пам'ятну монету номіналом 3 євро, присвячену 200-річчю з дня народження Янеза Августина Пухаря (1814 – 1864) – словенського священика, фотографа, художника і поета. У 1871 р. він винайшов спосіб перенесення фотографії на скло, що було офіційно визнано в 1852 р. в Парижі.
Зараз «Краньске фотографічне суспільстві Янеза Пухаря» є найстарішим фотографічним суспільством країни. Воно засноване в 1910 р. і розташовується в м. Крань.
Монета викарбувана з біметалічного сплаву (кільце – мідно-нікелевий сплав, вставка – мідно-цинково-нікелевий, має вагу 15 г., діаметр 32 мм., тираж – 200 000.
На аверсі монети зображено фрагмент скляної фотопластинки, в кутку якої номінал – 3 EURO, до кута пластини примикає вертикальний напис: SLOVENIA 2014.
На реверсі монети розміщена друга частина фотопластини, ліворуч – вертикальний напис: JANEZ PUHAR, в нижній частині монети – роки життя Янеза Пухаря: 1814 – 1864.


МОНЕТИ В ЧЕСТЬ КОБИЛИ-РЕКОРДСМЕНКИ



Королівський монетний двір Австралії в червні 2013 року представив монету «Чорна Ікра», виготовлену на честь легендарної скакової кобили, що перемогла в 25 скачках поспіль. Останньою перемогою Чорної Ікри стали скачки в Сіднеї, що проходили у квітні 2013 року.
На аверсі – портрет Її Величності королеви Великобританії Єлизавети II роботи Ієна Ренк-Бродлі (Ian Rank-Broadley FRBS). Уздовж краю монети розташовані написи: «ELIZABETH II», «AUSTRALIA 2013».
На реверсі показана знаменита Чорна Ікра з жокеєм. У центрі вказані номінал «1 DOLLAR» та ім'я кобили «BLACK CAVIAR». У правій частині вигравірувані ініціали дизайнера Tony Dean «D». На реверсі також зображені кольори кобили.
Монета 1 долар з алюмінієвої бронзи (Unc) має вагу 9 г., діаметр 25 мм. Тираж не обмежений.
Монета 1 долар з срібла 999-ї проби (Proof) має вагу 28.34 г., діаметр 40 мм. Тираж – 5 000 штук.
Чорна Ікра (нар. 18 серпня 2006) – знаменита австралійська кобила-рекордсменка, яка перемогла в 25-ти скачках поспіль. У квітня 2013 року її господарі оголосили, що Чорна Ікра завершує свою кар'єру. Власники почнуть використовувати її для отримання потомства. Господарі кобили сподіваються, що на продажу її потомства вони запрацюють «мільйони». «Її кар'єра була яскравою. І ми вирішили зупинитися, поки з нею не сталося чогось поганого», – заявив тренер кобили Пітер Муді (Peter Moody).
Чорна Ікра належить відразу трьом сім'ям. Своїм господарям вона принесла майже 8 млн доларів в якості призових. Причому, купили вони її всього за 210 тисяч доларів. Зі свого безпрограшною серією скачок Чорна Ікра стала світовим рекордсменом. Таких же високих результатів скакові коні не досягали більше 50 років.


ПАМ'ЯТНІ МОНЕТИ БАЛАРУСІ «1025-РІЧЧЯ ХРЕЩЕННЯ РУСІ»



17 липня 2013 р. Національний банк Білорусі ввів в обіг пам'ятні монети, присвячені 1025-річчю хрещення Русі.
Монети мають форму кола, з лицьового і зворотного боків – виступаючий кант по колу, гурт з рискою.
На аверсі, угорі – рельєфне зображення Державного герба Республіки Білорусь; в центрі монети в колі – логотип Білоруської Православної Церкви, під ним у три рядки напис: БЕЛАРУСКАЯ ПРАВАСЛАЎНАЯ ЦАРКВА; по зовнішньому колу написи: вгорі – РЭСПУБЛІКА БЕЛАРУСЬ, праворуч – рік карбування, ліворуч на срібній монеті – проба сплаву, внизу – номінал 20 РУБЛЕЎ (на срібній) і 1 РУБЕЛЬ (на мідно-нікелевої).
На реверсі, на тлі хреста, утвореного стилізованими орнаментами, в центрі – напис з емблеми свята: 1025-ЛЕТИЕ КРЕЩЕНИЯ РУСИ, над нею – зображення голуба з німбом як символ Святого Духа; ліворуч і праворуч від емблеми – зображення ангелів, під нею – стилізований образ міста.
Срібна монета номіналом 20 рублів викарбувана зі срібла 995 проби, вага – 33.62 г., вага срібла в чистоті – 31.1 г., золота – 0.044 г., монета повністю покрита золотом, діаметр – 38.61 мм., тираж – 3 000.
Монета номіналом 1 рубль викарбувана з мідно-нікелевого сплаву, вага – 15.50 г., діаметр – 33.00 мм., тираж – 5 000.
Дизайн: С. Заскевіч (Білорусь). Карбування: ЗАТ «Литовський монетний двір», Вільнюс, Литва.


ГЕРОЇ МІФІВ – НА МОНЕТАХ СОМАЛІ



Номінал кожної монети – 25 сомалійських шилінгів, метал – позолочений мідно-нікелевий сплав, якість карбування – «пруф-лайк», маса однієї монети – 20.10 г., розмір – 45 х 26 мм.
На кожній монеті зображений міфічний герой – єдиноріг, птах Фенікс, русалка, дракон, фея і кентавр. У верхній частині реверса монет в два рядки написано назва серії – «MYTHICAL CREATURES».


Джерело: http://ua.museum-of-money.org/
Прикріплення: 8409880.jpg (16.4 Kb) · 7249900.jpg (17.1 Kb) · 2567634.jpg (33.0 Kb) · 1673328.jpg (33.3 Kb)
 
GADДата: Четвер, 01.08.2013, 18:31 | Повідомлення # 219
Генералиссимус
Група: Администраторы
Повідомлень: 7661
Нагороди: 7
Репутація: 6
Статус: Десь пішов
ОСТАННЯ МОНЕТА СЕРІЇ «ДІТИ БУША II»



Монетний двір Австралії в червні 2013 року завершив серію «Діти буша II», представивши монету «Вомбат».
Аверс традиційний – портрет Її Величності королеви Великобританії Єлизавети II роботи Янг Бродлі (Ian Rank-Broadley). Навколо портрета вигравірувані написи: «ELIZABETH II», «AUSTRALIA», «1/2OZ 999 SILVER», «2013», «50 CENTS».
На реверсі в кольорі зображений чарівний дитинча вомбата в оточенні австралійських рослин і квітів. У правій частині вигравіруваний знак монетного двору Perth Mint «Р».
Монета 50 центів з срібла 999-ї проби (proof) має вагу 15.591 г., діаметр 36.60 мм, товщину 2.30 мм. Тираж – 10 000.
Вомбат – сумчастий родом з Австралії. Травоїдна тварина, риє нори, зовні нагадує маленьку ведмедя. Проводять більшу частину життя під землею. Вомбата тримав вдома Д. Г. Россетті. Є думка, що саме це тварина стала прототипом Соні з «Аліси в Країні чудес». Але у Росетті вомбат з'явився в 1869 році, через 4 роки після опублікування казки.

НА МОНЕТІ ФІДЖІ ПОКАЗАНИЙ ГЛАДІАТОР



У Республіки островів Фіджі нова монета – із зображенням гладіатора.
Гладіатор (лат. Gladiator – «меченосец») – боєць в Стародавньому Римі, котра вела бої перед публікою на спеціальній арені. Вперше гладіаторські бої були введені в число публічних видовищ в 106 р. до н.е. За даними істориків, у боях гинули близько 10% гладіаторів.
Номінальна нової монети – 10 фиджийских доларів, дорогоцінний метал – срібло 999-ї проби, якість карбування – «Antique-Finish Proof», маса – 31.10 г., розмір – 52 х 38 мм, тираж – 999 штук.
На аверсі монети «Гладіатор» викарбувано герб Фіджі. У верхній частині півколом написано – «FIJI 2013». Внизу, також півколом, вказаний номінал – «10 DOLLARS». Ліворуч і праворуч знаходиться намистовий обід.
На реверсі срібної монети, на тлі Колізею, зображений готовий до бою гладіатор. Верхня частина монети – в кольорі. Також вгорі є напис – «GLADIATOR».

СВЯТИТЕЛЬ МИКОЛА МИР ЛІКІЙСЬКИХ ЧУДОТВОРЕЦЬ



Національний банк Республіки Білорусь 19 липня 2013 р. випустив срібну монету «Святитель Микола Мир Лікійських Чудотворець» серії «Житіє святих православної церкви».
На аверсі – рельєфне зображення Державного герба Республіки Білорусь, оточеного написами: «РЭСПУБЛІКА БЕЛАРУСЬ». У центрі на тлі моря і землі – сповнені золотом, з пояснювальними написами зображення сцен житія святителя Миколая Чудотворця: народження святителя Миколая; чудесне повернення килима; повернення сина батькам; позбавлення корабля від потоплення; порятунок трьох мужів від страти; явище ікони святителя Миколая князю Дмитру Донському; перенесення мощів у Бар-град. Унизу – рік карбування, проба сплаву і номінал 500 РУБЛЕЎ.
На реверсі в центрі увічнений образ Святителя Миколи Чудотворця, обрамлений орнаментом, німб над Святителем виконаний золотом. Внизу є напис: «СВЯТИТЕЛЬ НИКОЛАЙ МИР ЛИКИЙСКИХ ЧУДОТВОРЕЦ».
Бічна поверхня з переривчастою насічкою, на гладкій поверхні вказаний індивідуальний номер монети. Монета викарбувана на монетному дворі ТОВ «Б.Х. Майерс Кунстпрегеанштальт», Карлсфельд, Німеччина.
Монета 500 рублів з срібла 925-ї проби і золота 999-ї проби (proof) має вагу 500 г., діаметр 100.25 мм. Тираж – до 777 штук.

НОВІ МОНЕТИ РОСІЇ



1 серпня 2013 р. Банк Росії випускає в обіг срібну монету номіналом 3 рублі «Кронштадський Морський собор в ім'я Святителя Миколи Чудотворця, Кронштадський район м. Санкт-Петербурга», срібну монету номіналом 25 рублів «Иосифо-Волоцький монастир, с. Теряево Московської області» серії «Пам'ятки архітектури Росії» і в рамках емісійної програми монету з недорогоцінного металу номіналом 10 рублів серії «Міста військової слави»: «Козельськ».
На аверсі срібних монет у колі, обрамленому намистовим ободком, розташоване рельєфне зображення емблеми Банку Росії – двоголового орла з опущеними крилами, під ним напис півколом «БАНК РОСИИ», а також по колу є написи, розділені крапками: відповідний номінал монети та рік карбування – «2013 г.», між ними проставлені позначення металу за періодичною системою елементів Д.І. Менделєєва, проба сплаву, товарний знак Санкт-Петербурзького монетного двору і маса дорогоцінного металу в чистоті.
Срібна монета номіналом 3 рублі (маса дорогоцінного металу в чистоті 31.1 г., проба сплаву 925) має форму кола діаметром 39.0 мм.
На реверсі монети розташоване зображення Кронштадського Морського собору в ім'я Святителя Миколая Чудотворця в м. Санкт-Петербурзі, є написи: вгорі по колу – «НИКОЛЬСКИЙ МОРСКОЙ СОБОР», унизу по колу – «КРОНШТАДТ».
Тираж монети – 7,5 тис. штук.
Срібна монета номіналом 25 рублів (маса дорогоцінного металу в чистоті 155.5 г., проба сплаву 925) має форму кола діаметром 60.0 мм.
На реверсі монети розташоване зображення Иосифо-Волоцького монастиря в с. Теряево Московської області, є написи: вгорі по колу – «ИОСИФО·ВОЛОЦКИЙ МОНАСТЫРЬ», внизу – «ТЕРЯЕВО».
Тираж монети – 1,5 тис. штук.
Монета «Козельськ» має форму кола жовтого кольору діаметром 22,0 мм. На лицьовій і зворотній сторонах монети є виступаючий кант по колу, бокова поверхня монети має переривчасте рифлення.
На аверсі монети по колу розміщені написи: у верхній частині – «БАНК РОССИИ», у нижній частині – «2013». Ліворуч і праворуч розташовані зображення гілки лавра і дуба відповідно. У центрі розташовані число «10» і напис «РУБЛІВ» під ним, що позначає номінал монети. Усередині цифри «0» є захисний елемент у вигляді числа «10» і написи «РУБ», спостережувані під різними кутами зору до площини монети. У нижній частині розташований товарний знак монетного двору.
На зворотному боці монети розташоване рельєфне зображення герба міста Козельська, по колу є написи: у верхній частині – на стрічці «ГОРОДА ВОИНСКОЙ СЛАВЫ», у нижній частині – «КОЗЕЛЬСК».
Тираж монети – 10,0 млн. штук.

Джерело: http://ua.museum-of-money.org/
Прикріплення: 1925541.jpg (9.4 Kb) · 8465855.jpg (16.3 Kb) · 7755797.jpg (26.7 Kb) · 2516557.jpg (16.7 Kb)
 
GADДата: Четвер, 01.08.2013, 18:34 | Повідомлення # 220
Генералиссимус
Група: Администраторы
Повідомлень: 7661
Нагороди: 7
Репутація: 6
Статус: Десь пішов
ЧЕРЕЗ НАРОДЖЕННЯ ПРИНЦА КЕМБРИДЖСЬКОГО МОНЕТНИЙ ДВІР ПОБДЖОЙ ДОПОВНИВ ДИЗАЙН ВИПУЩЕНИХ МОНЕТ



Монетний двір Побджой оголосив про випуск монет, присвячених народженню принца Кембриджського 22 липня 2013 р.
Співробітники Монетного двору Побджой вирішили не створювати новий дизайн монет, а лише злегка доповнити різними елементами готовий дизайн вже викарбуваних монет.
За основу було взято художнє оформлення реверсу пам'ятних монет, випущених в 2012 році для Британських Віргінських островів, а також для Південної Георгії і Південних Сандвічевих островів. Дані монети були присвячені річниці весілля принца Вільяма і Кейт Міддлтон.
Прес-служба Монетного двору Побджой повідомляє технічні характеристики монет, виготовлених для Британських Віргінських островів:
• номінал монети – 10 доларів, дорогоцінний метал – срібло 925-ї проби, якість карбування – «пруф», маса – 28.28 г., діаметр – 38.60 мм, тираж – 10 000 штук;
• номінал монети – 1 долар, метал – мідно-нікелевий сплав, якість карбування – «анциркулейтед», маса – 28.28 г., діаметр – 38.60 мм, тираж – не лімітований.
На аверсі даних викарбувано портрет Її Величності королеви Великобританії Єлизавети II. Уздовж краю монети вигравірувані написи – «BRITISH VIRGIN ISLANDS», «QUEEN ELIZABETH II», «2013».
На реверсі однієї монети зображено портрет герцогині Кембриджської. У верхній частині півколом викарбувано – «HRT THE DUCHESS OF CAMBRIDGE». У нижній частині вказаний номінал – «$ 10» і «$ 1» (відповідно) і знак монетного двору – «РМ». Зліва в кольорі (блакитний колір – символ народженого хлопчика) зображені відбитки слідів немовляти і напис у два рядки – «22 JULY».
На реверсі другої монети зображено портрет герцога Кембріджського. У верхній частині півколом викарбувано – «HRT THE DUKE OF CAMBRIDGE ». У нижній частині вказаний номінал – «$ 10» і «$ 1» (відповідно) і знак монетного двору – «РМ». Праворуч у кольорі показані відбитки слідів немовляти і напис у два рядки – «22 JULY».
Прес-служба Монетного двору Побджой повідомляє технічні характеристики монет, виготовлених для Південної Георгії і Південних Сандвічевих островів:
• номінал монети – 2 фунти стерлінгів, дорогоцінний метал – срібло 925-ї проби, якість карбування – «пруф», маса – 28.28 г., діаметр – 38.60 мм, тираж – 10 000 штук;
• номінал монети – 2 фунти стерлінгів, метал – мідно-нікелевий сплав, якість карбування – «анциркулейтед», маса – 28.28 г., діаметр – 38.60 мм, тираж – не лімітований.
На аверсі даних викарбувано портрет Її Величності королеви Великобританії Єлизавети II. Уздовж краю монети вигравірувані написи – «SOUTH GEORGIA & SOUTH SANDWICH ISLANDS», «2013».
На реверсі монет зображено поцілунок герцога і герцогині Кембриджських на балконі Букінгемського палацу – відразу після їхнього одруження. У верхній частині півколом викарбувано – «TR H. THE DUKE & DUCHESS OF CAMBRIDGE». Під цим написом в кольорі зображений лелека з немовлям, а також зазначена дата – «22 JULY». У нижній частині вказаний номінал – «₤ 2» і знак монетного двору – «РМ».

СРІБНІ МОНЕТИ «ОДЕСА – ПЕРЛИНА У МОРЯ»



Навесні, завжди до першого квітня, Одеса перетворюється з сонної сіруватої лялечки в молодого і вже яскравого метелика, який з наближенням травневої грози набирає фарб і потім півроку іскриться усіма кольорами веселки, паморочить ароматом квітучих акацій, захоплює достойними Вашої уваги пам'ятками архітектури і, звичайно, одеситками.
Можливо, Вас захоплює знамениті Потьомкінські сходи, увінчані фігурою першого генерал-губернатора Одеси Армана Емманюеля дю Плессі, герцога де Рішельє? Їй присвячена центральна монета цього чудового набору з п'яти срібних монет.
А може Вам запам'ятався одне з міських свят, які незмінно починаються на площі перед будівлею Одеської мерії (колишня Стара Біржа), увінчаному знаменитим годинником з фігурами Дня і Ночі по обидва боки? Цьому будівлі присвячена верхня монета набору «Одеса – Перлина у моря».
Колонаду перед Воронцовським палацом на Приморському бульварі охороняють леви – про них нижня монета-пазл з п'яти срібних монет.
Зліва на срібній монеті-листівці розташований портрет цариці Катерини II, поряд з ним напис мікродруком: «2 вересня 1794 року згідно з указом Катерини II почалося будівництво порту на Чорному морі».
Права монета врівноважує композицію кольоровим портретом першого генерал-губернатора Одеси герцога де Рішельє. Зліва від портрета Рішельє мікродруком відображений фрагмент з книги його друга і однодумця Шарля Сикарії «Листи про Одесу».
Номінал – 5 х 2 долари, емітент – Острів Ніуе, сплав – срібло 925 проби, розміри – центральна монета – 32 мм, 4 монети навколо неї мають вигляд квадратів 35 х 35 мм, маса – центральна монета 10 г., 4 монети навколо неї по 12 г. Тираж: 2 222.
Ви хочете запитати, чому на цій чудовій срібній листівці про Одесу немає знаменитого Одеського національного академічного театру опери та балету? Цієї істинної перлині Одеси будуть присвячений спецвипуск – дві срібні монети, прикрашені вибірковою позолотою:
– у формі еліпса 39.8 х 25.8 мм і масою 1 тройська унція (проба 999, тираж 1555 штук) з лазерним матуванням окремих елементів дизайну,
– а також кругла монета масою 750 р. (проба 999, Ø 90 мм) з інкрустацією кристалами.

ДЕНАРІЙ БОЛЕСЛАВА I НА СУЧАСНІЙ МОНЕТІ ПОЛЬЩІ



Національний банк Польщі 20 червня 2013 р. випустив в обіг срібну монету серії «Історія польських монет», присвячену денарію Болеслава I Хороброго, польського князя і короля з династії П'ястів.
За повідомленням прес-служби Національного банку Польщі, номінал монети – 5 злотих, дорогоцінний метал – срібло 925-ї проби, якість карбування – «пруф», маса – 7.07 г., діаметр – 34 мм, тираж – до 20 000 штук.
На аверсі монети «Денарій Болеслава I Хороброго» зображена лицьова сторона польської монети часів правління прославленого короля. Зліва розташований фрагмент стилізованого рослинного орнаменту. У лівій нижній частині аверсу в колі викарбувано герб Польщі, зображено знак Монетного двору Польщі, вказаний номінал – «5 ZŁ». Навколо герба розташована напис – «RZECZPOSPOLITA POLSKA • 2013».
На реверсі срібної монети показана зворотний бік монети часів Болеслава I. Уздовж краю монети є напис – «DENAR BOLESŁAWA CHROBREGO»

Джерело: http://ua.museum-of-money.org/
Прикріплення: 7435097.jpg (25.7 Kb) · 3550304.jpg (25.5 Kb) · 9470895.jpg (17.2 Kb)
 
GADДата: Неділя, 04.08.2013, 10:18 | Повідомлення # 221
Генералиссимус
Група: Администраторы
Повідомлень: 7661
Нагороди: 7
Репутація: 6
Статус: Десь пішов
БІЛОРУСЬКІ НУМІЗМАТИ ВШАНОВУЮТЬ ЮВІЛЕЙ ОЩАДБАНКУ



Національний банк Республіки Білорусь 19 липня 2013 р. випустив в обіг пам'ятні монети «БПС-Сбербанк. 90 гадоў» («БПС-Сбербанк. 90 років»).
Прес-служба Національного банку Республіки Білорусь повідомляє технічні характеристики монет:
• номінал монети – 50 рублів, дорогоцінний метал – золото 999-ї проби, якість карбування – «пруф», маса монети – 7.78 г., маса золота в чистоті – 7.78 г., діаметр – 21 мм, тираж – 500 штук;
• номінал монети – 20 рублів, дорогоцінний метал – срібло 925-ї проби, якість карбування – «пруф», маса монети – 28.28 г., маса срібла в чистоті – 26.16 г., діаметр – 38.61 мм, тираж – 2000 штук;
• номінал монети – рубль, метал – мідно-нікелевий сплав, якість карбування – «пруф-лайк», маса монети – 13.16 г., діаметр – 32 мм, тираж – 5 000 штук.
На аверсі монет «БПС-Сбербанк. 90 років» вгорі знаходиться рельєфне зображення герба Республіки Білорусь; в центрі монети – геометрична композиція, в основі якої лежить орнамент, що символізує багатство і добробут, плідну початок, що сприяє примноженню прибутку і достатку в господарстві. По колу вигравірувані написи: вгорі – «РЭСПУБЛIКА БЕЛАРУСЬ», внизу: зліва – рік карбування, праворуч – проба сплаву (крім мідно-нікелевої монети), в центрі вказаний номінал: «1 РУБЕЛЬ», «20 РУБЛЕЎ», «50 РУБЛЕЎ» на монетах відповідних номіналів.
На реверсі в центрі розташовано зображення квітучого дерева життя, вгорі – зображення товарного знака ВАТ «БПС-Сбербанк» (на срібній монеті номіналом 20 рублів воно виконано методом тамподруку), внизу по колу викарбувано напис – «БПС-СБЕРБАНК. 90 ГАДОЎ».
Монети викарбувані на Монетному дворі Польщі. Дизайнер – С. Некрасова (Білорусь).

МОНЕТИ ТУРЕЧЧИНИ НА ЧЕСТЬ СЕРЕДЗЕМНОМОРСЬКИХ ІГОР



У червні 2013 року в турецькому місті Мерсіні пройшли Середземноморські ігри. Мерсін розташований на південно-східному узбережжі Туреччини (Мерсінська затока), є адміністративним центром провінції Мерсін. Місто відоме своїми прибережними бульварами з пальмами, парками, готелями європейського типу, торговими центрами і зоною вільної торгівлі.
Середземноморські ігри – мультиспортивні регіональні змагання, в яких беруть участь збірні країн територіально розташованих навколо Середземного моря, в іграх беруть участь держави розташовані на трьох континентах Європі, Азії та Африки. Ідея проведення ігор виникла в 1948 році і була підтримана МОК. Перші Середземноморські ігри були проведені в 1951 році в єгипетському місті Александрія, змагання пройшли з 13 видів спорту, в яких взяли участь 734 атлети з 10 країн. З тих пір ігри проводяться без перерви з інтервалом раз на чотири роки.
До цієї події Монетний двір Туреччини підготував випуск двох монет, платіжним засобом вони будуть рахуватися з 20.06.2013 до 20.06.2015 рр.
Монета номіналом 50 турецьких лір викарбувана зі срібла 925 проби, має діаметр 38.61 мм., вага – 31.10 г., тираж – 2 000.
Монета номіналом 20 турецьких лір викарбувана з бронзи, має діаметр 38.61 мм., вага 23.33 г., тираж – 2 000.

НОВА СЕРІЯ МОНЕТ ПЕРУ – «ПРИРОДНІ РЕСУРСИ»



Перу володіє великою різноманітністю природних ресурсів. У зв'язку з цим Центральний банк країни 24 липня 2013 р. випустив три монети нової серії «Природні ресурси Перу»: «Анчоус», «Какао» і «Кіноа».
Монети номіналом 1 новий соль викарбувані зі альпаки, мають діаметр 25.50 мм., товщину – 1.65 мм., вагу – 7.32 г. Тираж кожної монети – 10 000 000.
Аверс монет однаковий: у центрі – герб країни: на щиті під вінком – лама, хінне дерево і ріг достатку з монетами, по обидва боки – прапори, всі в вінку. У нижній частині монети – рік випуску. По краю монети круговий напис: BANCO CENTRAL DE RESERVA DEL PERU.
У центрі реверса монети «Анчоус» – зображення двох перуанських анчоусів, нижче – пам'ятники індіанської культури моче, що представляють сценки з морського життя. Зліва від зображення – номінал монети: 1 NUEVO SOL, у верхній частині монети напис у два рядки: LA ANCHOVETA / ENGRAULIS RINGENS. Праворуч, на смузі вертикального рифлення, позначення монетного двору Перу.
У центрі реверса монети «Какао» – зображення дерева какао, на передньому плані – плоди. Зліва від зображення – номінал монети: 1 NUEVO SOL, у верхній частині монети напис в три рядки: EL CACAO / THEOBROMA / CACAO. Праворуч, на смузі вертикального рифлення, позначення монетного двору Перу.
У центрі реверса монети «Кіноа» – зображення стебла киноа, зернової культури, що виростає на схилах Анд в Південній Америці; в цивілізації інків киноа була одним з трьох основних видів їжі нарівні з кукурудзою і картоплею. Під зображенням стебла – посудина з зернами киноа. Зліва від зображення – номінал монети: 1 NUEVO SOL, у верхній частині монети напис у два рядки: LA QUINUA / CHENOPODIUM QUINOA. Праворуч, на смузі вертикального рифлення, позначення монетного двору Перу.

П'ЯТЬ МОНЕТ ВЕЛИКІЙ БРИТАНІЇ НА ЧЕСТЬ ЄЛИЗАВЕТИ II



Монетний двір Побджой (Великобританія) від імені Острови Вознесіння, Британської території в Індійському океані, Фолклендських островів, Острову Мен та Південної Георгії і Південних Сандвічевих островів випустив п'ять монет, присвячених 60-річному ювілею коронації Єлизавети II, а також чергової річниці спільного життя Єлизавети II та її чоловіка, герцога Единбурзького.
Весілля принцеси Єлизавети і Філіпа Маунтбеттена відбулася у Вестмінстерському абатстві 20 листопада 1947 р. За всі роки спільного життя принц Філіп підтримував королеву у всіх її справах. У них четверо дітей і вісім онуків.
Її Величність королева Єлизавета II зійшла на престол 6 лютого 1952 р. після смерті свого батька, короля Георга VI. Коронація відбулося 2 червня 1953 року в Вестмінстерському абатстві. В урочистій церемонії взяли участь більше 8000 гостей.
Прес-служба Монетного двору Побджой повідомляє, що монети, викарбувані на замовлення Острови Вознесіння, Фолклендських островів і Острову Мен, мають номінал 1 крона. Монети виготовлені зі срібла 925-ї проби якістю «пруф» і з мідно-нікелевого сплаву якістю «анциркулейтед». Маса кожної монети – 28.28 г., діаметр – 38.60 мм. Тираж срібної монети – 10 000 штук, тираж мідно-нікелевої монети – не обмежений.
Монети, виготовлені за замовленням Британської території в Індійському океані, а також Південної Георгії і Південних Сандвічевих островів, мають номінал 2 фунти стерлінгів. Технічні характеристики даних монет аналогічні характеристикам описаних вище монет.
Дизайн всіх монет був схвалений Букінгемським палацом. На аверсі викарбувано портрет Її Величності королеви Великобританії Єлизавети II роботи Ієна Ренк-Бродлей (Ian Rank-Broadley FRBS). По колу викарбувано ім'я монарха, назва емітента, а також рік карбування. На реверсі монети Острови Вознесіння показана корона Святого Едуарда в оточенні символів Сполученого Королівства – троянди (Англія), цибулі-порею (Уельс), будяка (Шотландія), трилисника (Ірландія).
На реверсі монети Британської території в Індійському океані показано Вестмінстерське абатство і різні геральдичні символи.
На реверсі монети Фолклендських островів розташовано портрет молодої королеви Єлизавети II в оточенні дубових гілок.
На реверсі монети Острову Мен є зображення Її Величності і найближчих членів королівської сім'ї. Вони відображені на балконі Букінгемського палацу після коронації в 1953 році.
На реверсі монети Південної Георгієві і Південних Сандвічевих островів показана королева, що сидить на діамантовому троні.

В АВСТРАЛІЇ ПРЕДСТАВЛЕНІ МОНЕТИ З ГРАНАТАМИ



Австралійський монетний двір м. Перт відкарбував монети серії «Скарби світу».
Дана серія, що демонструє різноманіття природних багатств різних континентів, стартувала після успішних продажів монет серії «Скарби Австралії».
У нові монети серії «Скарби світу» вставлені капсули з гранатами – камінням червоного кольору, що символізують пристрасть, вірність і віру.
Прес-служба Австралійського монетного двору м. Перт повідомляє технічні характеристики монет:
• номінал монети – 100 австралійських доларів, дорогоцінний метал – золото 999-ї проби, якість карбування – «пруф», маса – 31.107 г., діаметр – 32.60 мм, товщина – 3.80 мм, тираж – 750 штук;
• номінал монети – 1 австралійський долар, дорогоцінний метал – срібло 999-ї проби, якість карбування – «пруф», маса – 31.135 г., діаметр – 40.60 мм, товщина – 4.50 мм, тираж – 7000 штук.
На аверсі монет «Європейський гранат», безпосередньо над капсулами з гранатами, викарбувано портрет Її Величності королеви Великобританії Єлизавети II роботи Ієна Ренк-Бродлей (Ian Rank-Broadley FRBS). По краю аверсу знаходяться написи – «ELIZABETH II», «AUSTRALIA», технічні характеристики – вага і проба металу, рік карбування та номінал – «100 DOLLARS» (на золотій монеті) і «1 DOLLAR» (на срібній монеті).
На реверсі зображено альпійський ландшафт: гірські вершини, їли, дерев'яний будинок і листя астрагала. У верхній частині реверса півколом вигравірувано назва серії монет – «TREASURES OF THE WORLD». У нижній частині, також півколом, написано – «GARNET». Зліва розташований знак монетного двору «Р», праворуч – ініціали дизайнера – «NM» (Natasha Muhl).

Джерело: http://ua.museum-of-money.org/
Прикріплення: 5182510.jpg (31.2 Kb) · 4957639.jpg (12.7 Kb) · 7803349.jpg (33.8 Kb) · 4231421.jpg (36.9 Kb) · 0467538.jpg (27.0 Kb)
 
GADДата: Четвер, 15.08.2013, 18:40 | Повідомлення # 222
Генералиссимус
Група: Администраторы
Повідомлень: 7661
Нагороди: 7
Репутація: 6
Статус: Десь пішов
НА ФРАНЦУЗЬКИХ МОНЕТАХ НАПИСАНО ДЕВІЗ КРАЇНИ



Паризький монетний двір представив набір з трьох монет, на реверсі кожної з яких викарбувано частина девізу Франції.
За повідомленням прес-служби Паризького монетного двору, номінал кожної монети – 5 євро, дорогоцінний метал – срібло 333 проби, маса – 7.30 г., діаметр – 26 мм, тираж кожної монети – 2 млн штук.
На аверсі, в центрі стилізованих шестигранників, розташована композиція: номінал («EURO 5»), оточений лавровою і дубовою гілками, а також написом «RÉPUBLIQUE FRANÇAISE». Праворуч вказано рік карбування – «2013» і знак монетного двору.
На реверсі кожної монети в стилізованій формі написано по одному слову, взятому з девізу Франції – «LIBERTÉ», «ÉGALITÉ», «FRATERNITÉ» («Свобода», «Рівність», «Братство»).


МОНЕТА «ЛЕДІ ГОДІВА» – ПРОДОВЖЕННЯ СЕРІЇ «ШЕДЕВРИ МИСТЕЦТВА»



Для Островів Кука випущена срібна монета, на якій зображена картина Джона Кольера «Леді Годіва».
Годива (980 – 1067 рр.) – легендарна англо-саксонська графиня, дружина графа Мерсії, яка проїхала оголеною по вулицях міста Ковентрі у Великобританії для того, щоб її чоловік знизив величезні податки для своїх підданих.
Джон Кольєр (англ. – John Maler Collier; 1850 – 1934 рр.) – англійський художник, аристократ, яскравий представник прерафаелітізма. Картину «Леді Годіва» він написав у 1898 році.
Номінал монети – 20 доларів, дорогоцінний метал – срібло 999-ї проби, якість карбування – «пруф», маса – 93.30 г., діаметр – 55 мм, тираж – 1898 штук.
На аверсі монети «Леді Годіва» викарбувано портрет Її Величності королеви Великобританії Єлизавети II. Уздовж краю аверсу півколом вигравірувані написи – «ELIZABETH II», «COOK ISLANDS», «20 DOLLARS».
На реверсі срібної монети в центрі в кольорі зображена картина «Леді Годіва», інкрустована кристалами Сваровські. У верхній частині монети півколом вигравірувано назва серії монет – «MASTERPIECES OF ART». Трохи нижче розміщена палітра художника – знак даної монетної програми. У нижній частині, також півколом, написано ім'я живописця – «JOHN COLLIER». Крім цього, внизу вказано рік карбування монети – «2013».


НУМІЗМАТИ МОЖУТЬ ПРИДБАТИ МОНЕТУ «ФЕН-ШУЙ – ЖУРАВЛІ»



Монетний двір Нової Зеландії виготовив монету із зображенням журавлів, тема яких часто використовується у фен-шуй.
У фен-шуй журавель вважається одним з найяскравіших символів здоров'я і довголіття. У багатьох китайських легендах розповідається про незвичайні властивості цього птаха, включаючи безсмертя.
У китайських міфологічних переказах журавлі вважалися посередниками між земним і потойбічним світами. Китайці вірили, що боги посилають журавлів на землю з важливими дорученнями.
За повідомленням прес-служби Монетного двору Нової Зеландії, номінал монети – 2 долари, дорогоцінний метал – срібло 999-ї проби, якість карбування – «пруф», маса – 1 тройська унція, діаметр – 40.7 мм, тираж – 8000 штук.
На аверсі монети викарбувано портрет Її Величності королеви Великобританії Єлизавети II (автор – Raphael Maklouf). Навколо нього розташовані написи, розділені крапками: «ELIZABETH II», «NIUE», «TWO DOLLARS», «2013». Уздовж краю аверсу знаходиться намистовий обід.
На реверсі срібної монети в кольорі показано два журавля. У одного з них піднята голова. В якості фону дизайнер зобразив очерет, китайський ієрогліф і гілка сосни. Треба відзначити, що журавлів часто зображують поруч з сосною, яка, згідно східної традиції, також є символом довголіття.


Джерело: http://ua.museum-of-money.org/
Прикріплення: 8079195.jpg (25.7 Kb) · 2707414.jpg (13.2 Kb) · 2279903.jpg (11.2 Kb)
 
GADДата: Четвер, 15.08.2013, 18:44 | Повідомлення # 223
Генералиссимус
Група: Администраторы
Повідомлень: 7661
Нагороди: 7
Репутація: 6
Статус: Десь пішов
У НІМЕЧЧИНІ ПОЧАЛИ КАРБУВАТИ ЛАТВІЙСЬКІ ГРОШІ

Глава латвійського центрального банку Ілмар Римшевич, в Німеччині запусти верстат, який карбує евромонети для Латвії. Вже в 2014 році Латвії знадобиться 16 тисяч тонн монет. Номінальна у монет євро буде такою ж як і у латів – 1 і 2 євро, а так само 1, 2, 5, 10, 20 і 50 євроцентів.
На монетах євро зображено профіль дівчата з купюри у п'ять латів, на центах герб Латвії. Керівник чеканної майстерні Петер Хубер говорить, що йому дуже подобаються латвійські монети і не тільки тому, що він заробляє на їх виготовленні. На його думку це найкрасивіші монети, які йому доводилося карбувати, а образ на монетах найцікавіший з усіх євромонет.
Карбування і доставка металевих грошей до Латвії обійдеться в кругленьку суму – понад 12 мільйонів латів. А ось банкноти євро спеціально для Латвії друкувати не стануть – їх Латвія візьме в борг у центробанку однієї з країн Єврозони, а потім буде віддавати поступово. Всього в нашу країну привезуть 1600 тонн монет євро і 60 мільйонів купюр.




МОНЕТА АНДОРРИ ПРИСВЯЧЕНА КОНКУРУ



Компанія Coin Invest Trust для Князівства Андорра відрубала срібну монету, присвячену конкуру.
Конкур – вид кінного спорту, змагання з подолання перешкод. Згідно з правилами Міжнародної федерації кінного спорту (FEI), логотип якої знаходиться на новій монеті, площа арени для конкуру повинна бути не менше 3200 кв.м.
За повідомленням прес-служби компанії Coin Invest Trust, номінал монети – 5 андоррскіх дінеро, дорогоцінний метал – срібло 925-ї проби, якість карбування – «пруф», маса – 20 г., діаметр – 38.61 мм, тираж – 2000 штук.
На аверсі монети «Конкур» викарбувано герб Андорри. У верхній частині монети півколом викарбувано напис – «PRINCIPAT D'ANDORRA». У нижній частині вказаний номінал і рік карбування – «2013».
На реверсі срібної монети в кольорі показано змагання в конкурі. На задньому фоні, позаду арени, зображені глядачі на трибунах. Вгорі знаходиться логотип FEI і викарбувано напис – «JUMPING».


У ПОЛЬЩІ ПРОДАЮТЬ МОНЕТИ СЕРІЇ «ДИВА ХРИСТА»



Монетний двір Польщі пропонує придбати срібні монети, які можуть стати ідеальним подарунком для християн.
У даній серії в грудні 2012 року були випущені монети, натхненні творчістю видатних живописців:

• «Таємна вечеря» (Леонардо да Вінчі),

• «Чудове примноження хлібів» (Ламберт Ломбард),

• «Воскресіння Лазаря» (Дуччо ді Буонінсенья),

• «Шлюб у Кані Галілейській» (Джотто ді Бондоне),

• «Преображення Господнє» (Рафаель Санті),

• «Христос, що зціляє сліпого» (Ель Греко),

• «Ходіння по водах» (Іван Айвазовський),

• «Воскресіння» (Пітер Пауль Рубенс).

За повідомленням прес-служби Монетного двору Польщі, номінал кожної монети – 5 андоррскіх дінеро, дорогоцінний метал – срібло 925-ї проби, якість карбування – «пруф», маса – 14.14 г., діаметр – 22.40 x 32.00 мм, тираж кожної монети – до 6000 штук.
Монети декоровані багатобарвним тамподруком. До кожної монеті додається сертифікат справжності. Монети продаються як в наборі, так і окремо. Але тільки до повної колекції додається привабливий футляр.


Джерело: http://ua.museum-of-money.org/
Прикріплення: 2903261.jpg (14.9 Kb) · 2929759.jpg (30.1 Kb)
 
GADДата: Вівторок, 20.08.2013, 19:14 | Повідомлення # 224
Генералиссимус
Група: Администраторы
Повідомлень: 7661
Нагороди: 7
Репутація: 6
Статус: Десь пішов
ВИДОБУТОК НАФТИ НА МОНЕТІ НІУЕ



Монетний двір Австралії м. Перт в відкарбував пам'ятну монету «Відкриття нафти в Австралії», присвячену 60-річчю відкриття першого родовища нафти в країні.
У грудні 1953 року в Західній Австралії було відкрито родовище Раф-Рейндж. Ця подія викликала тріумфування по всій країні, підвищило національну незалежність Австралії і дало потужний імпульс розвитку економіки. Як відкриття родовищ золота або алмазів, відкриття нафти назавжди змінило Австралію. З 1960 року видобуток нафти в Австралії ведеться в промислових масштабах.

У січні 2013 року було відкрито нового гігантське родовища нафти, запаси якого поставили Австралії в один ряд з резервами Саудівської Аравії.
На аверсі розміщено портрет королеви Великобританії Єлизавети II. По краю розташовані написи: «ELIZABETH II • NIUE • ONE DOLLAR • 2013». Емітент – Острів Ніуе.
На реверсі на тлі нафтової вежі вигравірувані робочі, що освоюють нове родовище сирої нафти. На першому плані в кольорі представлена бочка з нафтою. Вдалині в кольорі зображений кенгуру, що скаче по австралійській савані. Трохи вище розташована напис: «OIL DISCOVERY 1953».

Монета 1 новозеландський долар з срібла 925-ї проби (proof) має вагу 25 г., діаметр 40 мм. Тираж – 4 000.


60 РОКІВ МЕМОРІАЛУ ЯД ВА-ШЕМ ТА 65 РОКІВ ДЕРЖАВИ ІЗРАЇЛЬ



Банк Ізраїлю в липні 2013 року випустив три монети «60 років меморіалу Яд ва-Шем», присвячені меморіалу Яд ва-Шем і 65-річчю держави Ізраїль. Монети продаються як окремо, так і в наборах. Частина виручки від продажу буде передана в Яд ва-Шем.

Яд ва-Шем – національний меморіал Катастрофи (Голокосту) і Героїзму. Знаходиться в Єрусалимі на Горі Пам'яті. Меморіал був заснований в 1953 році за рішенням Кнесету з метою увічнити пам'ять про євреїв (жертвах нацизму в 1933 – 1945 рр., зруйнованих єврейських громадах) і віддати данину поваги борцям проти фашизму і праведникам світу, які рятували євреїв, ризикуючи власним життям. Меморіал щорічно відвідує більше мільйона чоловік. Меморіал Яд ва-Шем нещодавно внесений до Списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.
Аверс несе номінал, фірмовий знак монетного двору, герб Ізраїлю і слово «Ізраїль» англійською, івритом та арабською мовами. Також викарбувано напис: «INDEPENDENCE DAY – 2013» (День незалежності – 2013).

Реверс, розроблений дизайнером Йоссі Лемелом, нагадує про минулі жахи Голокосту і показує відродження єврейського народу в сучасній державі Ізраїль. На монеті викарбувана смугаста сорочка із зіркою Давида, яку носили євреї в концтаборі. На задньому фоні зображена велика зірка Давида, що нагадує сонце – символізує початок нового часу. Вгорі є напис англійською, івритом та арабською мовами «YAD VASHEM – 60 YEARS».

Монета 1 новий шекель зі срібла 925-ї проби (proof-like) має вагу 14.4 г., діаметр 30 мм. Тираж – 1800.

Монета 2 нових шекеля зі срібла 925-ї проби (proof) має вагу 28.8 г., діаметр 38 мм. Тираж – 2800.

Монета 10 нових шекелів із золота 917-ї проби (proof-like) має вагу 16.9 г., діаметр 30 мм. Тираж – 555.


ОСТАТОЧНИЙ ДИЗАЙН МОНЕТ ЄВРО АНДОРРИ



Після завершення процесу перевірки Європейським Союзом, міністр фінансів Андорри Жорді Сінко представила остаточний дизайн монет євро.
У порівнянні з первісним варіантом, зміну зазнали монети номіналом 10, 20 і 50 євроцентів. З них був прибраний лик Мартіна Турського. Дизайн монет довелося модифікувати на більш нейтральний для запобігання релігійних розбіжностей.

Нагадаємо теми монет за номіналами: 2 євро – герб Андорри, 1 євро – будівля Каса-де-ла-Валь, 10, 20 і 50 євроцентів – церква св. Мартіна в Кортінаді, 1, 2 і 5 євроцентів – сарна.


МОНЕТА «100 РОКІВ ФЕСТИВАЛЮ «АРЕНА ДІ ВЕРОНА»



Республіка Сан-Марино 11 липня 2013 р. випустила монету «100 років фестивалю «Арена ді Верона».

Арена ді Верона – античний римський амфітеатр, побудований у Вероні (Італія) близько 30 року н.е. Розташований на головній площі міста – Пьяцца Бра. Арена ді Верона є всесвітньо відомим концертним майданчиком. Третя за розміром з аналогічних римських споруд (після Колізею і амфітеатру в Санта-Марія-Капуа-Ветере). Одна з найбільш добре збережених споруд подібного типу. У 2000 році в складі інших історичних пам'яток Верони амфітеатр був включений до числа пам'ятників Всесвітньої спадщини.

Перший оперний фестиваль пройшов в 1913 році. Його відкривала постановка відомої оперою «Аїда», Джузеппе Верді. У той рік виповнилося 100 років з дня народження великого італійського композитора, творчість якого є одним з найбільших досягнень світового оперного мистецтва і кульмінацією розвитку італійської опери XIX століття.

На аверсі зображено герб Республіки Сан-Марино з вигравіруваними на ньому девізом латинською мовою «LIBERTAS» (Свобода). Уздовж краю монети є напис «REPUBBLICA DI SAN MARINO», а нижче – ім'я дизайнера «A. NAPOLIONE» (Antonella Napolione).

На реверсі зображена єгипетська жінка в профіль – героїня опери «Аїда». Ця опера була поставлена першою в амфітеатрі Верони. На другому плані зображені фрагменти амфітеатру з драбинами у вигляді нотного стану. Вгорі вигравірувані написи: «ARENA DI VERONA», логотип сторіччя оперного фестивалю «100 Festival Centenario» та пам'ятні дати «1913», «2013». Внизу вказаний номінал «5 EURO» і знак Державного поліграфічного інституту та монетного двору Італії «R». Поруч вигравірувано ім'я дизайнера реверсу «CASSOL».

Монета 5 євро з срібла (proof) має вагу 18 г., діаметр 32 мм. Тираж – 12 000.


Джерело: http://ua.museum-of-money.org/
Прикріплення: 5074202.jpg (10.9 Kb) · 0210797.jpg (17.7 Kb) · 8417392.jpg (20.3 Kb) · 9494692.jpg (15.0 Kb)
 
GADДата: Середа, 28.08.2013, 22:44 | Повідомлення # 225
Генералиссимус
Група: Администраторы
Повідомлень: 7661
Нагороди: 7
Репутація: 6
Статус: Десь пішов
МОНЕТИ КАЗАХСТАНУ, ПРИСВЯЧЕНІ 20-РІЧЧЮ ВВЕДЕННЯ НАЦІОНАЛЬНОЇ ВАЛЮТИ



Національний Банк Республіки Казахстан 22 серпня 2013 р. випустив в обіг пам'ятні монети, присвячені 20-річчю введення національної валюти тенге – срібні монети «proof» якості номіналом 500 тенге і 5 000 тенге, золотої монети «proof» якості номіналом 100 000 тенге і монету з нейзильберу номіналом 50 тенге.

15 листопада 2013 р. виповнюється 20 років введення національної валюти – тенге. Пам'ятні монети виготовлені на Республіканському державному підприємстві, на праві господарського відання «Казахстанський монетний двір Національного Банку Республіки Казахстан». Дизайн монет розроблений відповідно до Концепції дизайну банкнот і монет національної валюти – казахстанського тенге, затвердженої Указом Президента Республіки Казахстан No 1193 від 25 вересня 2003 року. Пам\'ятні монети «proof» якості випускаються в сувенірній упаковці і забезпечені номерним сертифікатом якості Національного Банку Республіки Казахстан державною, російською та англійською мовами. Шість тисяч примірників пам'ятних монет зі сплаву нейзильбер виготовлені поліпшеною якістю і упаковані в спеціальні пластикові термовакуумних упаковки.

У верхній частині аверсу монети номіналом 50 тенге зображено герб Республіки Казахстан. Праворуч від зображення герба розташована абревіатура «ҚҰБ». У нижній частині напис «50 ТЕҢГЕ». Ліворуч і праворуч від номіналу зображений елемент національного орнаменту. По колу напис «ҚАЗАҚСТАН ҰЛТТЫҚ БАНКІ» державною мовою і виступаючий кант.
У центральній частині реверса монети розташоване зображення монети «20 років Незалежності Казахстану» в обрамленні семи стилізованих зображень банкнот національної валюти. У лівому нижньому секторі монети напис «ТЕҢГЕГЕ 20 ЖЫЛ» державною мовою розташований в три рядки і число «2013», що означає рік карбування. У лівій частині монети по колу розміщені графічні зображення символу національної валюти – тенге. По колу виступаючий кант.
Діаметр – 31 мм, маса – 11.17 г., гурт рифлений, тираж – 100 000.

У верхній частині аверсу монет номіналом 500 і 5 000 тенге зображено герб Республіки Казахстан в обрамленні п'ятикратно поверненою орнаментальної восьмикінечної розетки і написи «ҚАЗАҚСТАН ҰЛТТЫҚ БАНКІ» державною мовою. У нижній частині – відповідний номінал. Зліва від номіналу розташовано товарний знак Казахстанського монетного двору і напис, що позначає масу монети, праворуч – напис «Ag 925», що позначає метал, з якого виготовлена монета і його пробу. По колу монети проходить намистовий обідок і виступаючий кант.

У центральній частині реверса монет розташоване зображення монети «20 років Незалежності Казахстану» в обрамленні семи стилізованих зображень банкнот національної валюти. У лівому нижньому секторі монети напис «ТЕҢГЕГЕ 20 ЖЫЛ» державною мовою, розташований в три рядки і число «2013», що означає рік карбування. У лівій частині монети по колу розміщені графічні зображення символу національної валюти – тенге. По колу виступаючий кант.
Монета номіналом 500 тенге виготовлена зі срібла 925 проби, маса – 31.1 грама, діаметр – 38.61 мм., якість виготовлення – «proof», гурт рифлений, тираж – 5 000.
Монета номіналом 5 000 виготовлена зі срібла 925 проби, маса 1000 грам, діаметр – 100 мм, якість виготовлення – «proof», гурт рифлений, тираж – 200 штук.
У нижній частині аверсу монети номіналом 100 000 тенге в два рядки по колу є напис «100 000 ТЕҢГЕ». По периметру монети проходить широкий матований кант, на якому по колу розташовано втиснутий напис «ҚАЗАҚСТАН ҰЛТТЫҚ БАНКІ» державною мовою і «Au 999 2000g», щопозначає метал, з якого виготовлена монета, його пробу і масу. Написи розділені елементом національного орнаменту. З внутрішньої сторони матованого канта проходить потрійний намистовий ободок. Центральна частина монети дзеркальна.
Зображення реверсу монети ідентично попередньому.

Монета виготовлена із золота 999 проби, маса – 2000 грам, діаметр – 100 мм., якість виготовлення – «proof», тираж – 60 штук.

Пам'ятні монети обов'язкові до приймання за їх номінальною вартістю на всій території Республіки Казахстан за всіма видами платежів, а також для зарахування на рахунки, у внески, на акредитиви та для перекладу, без обмеження розмінюються і обмінюються у всіх банках Республіки Казахстан.

Придбати пам'ятні монети можна у всіх територіальних філіях Національного Банку Республіки Казахстан, а також за допомогою Інтернет-магазину на офіційному Інтернет-ресурсі НБРК.


МОНЕТА З ОСКОЛКОМ ЧЕЛЯБІНСЬКОГО МЕТЕОРИТУ



15 лютого 2013 р. приблизно в 9:20 за місцевим часом (UTC +6) в околицях Челябінська на висоті 15 – 25 км вибухнуло метеорне тіло.
За розрахунками НАСА, метеороїд діаметром близько 17 метрів і масою близько 10 тисяч тонн увійшов в атмосферу Землі на швидкості близько 18 км/с. Через приблизно 32,5 сек після входу в атмосферу небесне тіло зруйнувалося. Загальна кількість вивільненої енергії за оцінками НАСА склала близько 500 кілотонн у тротиловому еквіваленті, за оцінками РАН – 100 00200 кілотонн. За оцінками НАСА це найбільше з відомих небесних тіл, що падали на Землю після Тунгуського метеорита в 1908 році, воно відповідає події, що відбувається в середньому раз на 100 років. Науковий журнал Geophysical Research Letters (англ.), з посиланням на результати, отримані після аналізу вченими французького Комісаріату атомної енергії даних сенсорних станцій, дав оцінку в 460 кілотонн у тротиловому еквіваленті (найвищий показник за весь час спостережень за ядерними випробуваннями), і заявив, що вибухова хвиля двічі обігнула Землю.

Через ударної хвилі постраждали 1613 осіб, більшість – від вибитих шибок. Було госпіталізовано за різними даними від 40 до 112 осіб; двох постраждалих помістили в реанімацію. Ударна хвиля також пошкодила будівлі. Матеріальні збитки попередньо оцінені в суму від 400 млн до 1 млрд рублів. У Червоноармійському, Коркінському і Увельському районах Челябінської області було введено режим надзвичайної ситуації. Перші осколки, у вигляді невеликих метеоритів, були знайдені кількома днями пізніше.
Острови Кука, які дуже полюбляють випускати монети зі всілякими вставками, вже відгукнулися на цю подію. З срібла 925 проби випущена монета номіналом 5 доларів. Маса монети – 20 г., діаметр – 38.61 мм., тираж – 2 500 штук.

На аверсі монети розміщено портрет королеви Єлизавети II, по краю монети написи: ELIZABETH II COOK ISLAND (угорі) і 5 DOLLARS (внизу). На реверсі з використанням тамподруку розміщена картинка, яку, на думку дизайнерів, повинні були побачити жителі міста крізь голубуваті уламки скла, яке вилетіло від ударної хвилі – метеорит, що летить по небу. По краю монети розміщено напівкруглі написи: вгорі – CHELYABINSK METEORITE 2013, внизу координати падіння – 54° 49'N, 61° 07' E.
Також, у центрі монети, за твердженням емітента (BH Mayer's Kunstprägeanstalt GmbH), розміщено справжній фрагмент Челябінського метеорита.


МОНЕТА ТУРЕЧЧИНИ «ФРІГІЯ»



Державний монетний двір Туреччини 17 липня 2013 р. випустив монету «Фрігія», присвячену стародавнім племенам, що населяли області в північно-західній частині Малої Азії.
Аверс монети містить одне із зображень, що зустрічається на фригійської керамічній плитці. Фрігійці любили кераміку і активно використовували її під час будівництва. Уздовж краю монети розташовані написи: «TÜRKİYE CUMHURİYETİ • 100 Türk Lirası • REPUBLIC OF TURKEY».

На реверсі також розміщені характерні для фригійської кераміки зображення – схематичні олені і дерево. Вгорі і внизу розташовані написи: «ANADOLU MEDENIYETLERI» (Анатолійське цивілізація) і «FRIGLER M.Ö 750 – 300» (Фрігія 750 – 300 рр. до н.е.).

Монета 100 турецьких лір із золота 916 проби (proof) має вагу 1.50 г., діаметр 13.95 мм. Тираж – 2000 штук.
Фрігійці – древнє плем'я, яке у VIII ст. до н.е. влаштувалося в Малій Азії, де і було засновано королівство Фрігія зі столицею в м. Гордіон (Гордій). Вже до кінця VIII ст. до н.е. Фригійська царство охоплювало більшу частину Малої Азії. Фрігія стала самою могутньою державою за царя Мідаса (до 725 до н.е.). Столицею фрігійців був Гордій, розташований у стратегічного перетину шляху зі сходу на захід і річки Сангаре.

Кінець Фрігійського царства був трагічним. Воно було зметено з лиця землі кочівниками-кіммерійцями з Кавказу. До цього вони нападали на Урарту. У 696 р. до н.е. вони дісталися до Гордія, розграбували його і не залишили від нього каменя на камені. За словами греків, Мідас наклав на себе руки від розпачу.


НА УГОРСЬКІЙ МОНЕТІ ПОКАЗАНО ЗОЛОТИЙ ФЛОРІН ЛАЙОША I



Національний банк Угорщини випустив другу золоту монету серії «Золоті флорини середньовічної Угорщини», присвячену одному з найбільш яскравих королів країни.
Лайош I Великий (або Людовик I; 1326 – 1382 рр.) – король Угорщини і Польщі, який походив з Анжуйскої династії.
Завдяки таланту політика й воєначальника він істотно розширив межі своїх володінь – від Балтики до Балкан, від Адріатичного до Чорного моря. Лайош I зміцнив державну владу, зберігши за своїми підданими систему місцевого самоврядування, селянам замінив роботу на поміщиків натуральної повинністю, наділяв міста різними привілеями. При цьому королі столиця Угорщини була перенесена з Вишеграда в Буду, в країні будувалися школи, в 1367 році була відкрита академія.
Карбування золотих монет почалося в Угорщині в 1325 році, ще при Карлі Роберті, батька Лайоша. За основу (зовнішній вигляд і стандарти) були взяті флорентійські монети з їх візерунками: звідси і назва монет – «флорини». З 1350 року в монетний стандарт Угорщини були внесені деякі зміни.
Перші золоті монети, викарбувані при Лайоші I, за зовнішнім виглядом були ідентичні золотим флоринів, випущеним при його батькові. На аверсі зображувалася флорентійська лілія, реверс ніс образ Святого Іоанна Хрестителя.
З плином часу лілія на аверсі була замінена зображенням гербів Угорщини та Анжуйського будинку. На реверсі і раніше зображувався Святий Іоанн Хреститель.
За повідомленням прес-служби Національного банку Угорщини, номінал монети – 50 000 форинтів, дорогоцінний метал – золото 986-ї проби, якість карбування – «діамант-анциркулейтед», маса – 3.49 г., діаметр – 20 мм, тираж – 3 000 штук.
Крім цього, Нацбанк Угорщини випустив пьедфорт: його номінал такого ж – 50 000 форинтів, метал – золото 986-ї проби, якість карбування – «пруф-лайк», маса – 13.94 г., діаметр – 20 мм, тираж – 500 штук. На гурті пьедфорта знаходиться напис – «+ LODOVICI ∙ DEI ∙ GRATIA ∙ REGIS ∙ UNGARIAE».
На аверсі монети «Лайош I» показаний стилізований традиційний елемент готичної архітектури. У його центрі знаходиться зображення лілії, а також вказаний номінал – «50 000 FORINT». Уздовж буртика розташована напис – «MAGYARORSZAG», зазначено рік карбування монети – «2013».
На реверсі розміщено зображення золотого флорина Лайоша I. У верхній частині монети півколом викарбувано напис – «I. LAJOS 1342 – 1382». У нижній частині, також півколом, написано – «ARANY FORINTJA» (золотий флорин).



МОНЕТА ПРИДНІСТРОВ'Я «РІК ЗМІЇ»




Придністровський республіканський банк 31 липня 2013 р. випустив пам'ятну монету «Рік Змії» серії «Китайський гороскоп».
На аверсі в центрі є зображення державного герба Придністровської Молдавської Республіки. По колу – написи: «ПРИДНЕСТРОВСКИЙ РЕСПУБЛИКАНСКИЙ БАНК», «100 РУБЛЕЙ». Внизу, під гербом, розташований рік випуску монети «2013». Зліва – логотип виробника, державне пробірне клеймо, праворуч – позначення металу, проба сплаву.
Реверс представляє стилізоване зображення змії – символу 2013 року. Внизу зображено ієрогліф, що означає символ року. Зліва викарбувано напис «2013», праворуч – «ГОД ЗМЕИ».
Монета 100 рублів з срібла 925-ї проби (proof-like) має вагу 14.15 г., діаметр 32 мм. Тираж – 250 штук.


Джерело: http://ua.museum-of-money.org/
Прикріплення: 2558042.jpg (56.0 Kb) · 0998326.jpg (27.3 Kb) · 2212451.jpg (11.4 Kb) · 3049846.jpg (19.3 Kb) · 4220704.jpg (19.0 Kb)
 
Форум » ХОБІ,ЗАХОПЛЕННЯ » Нумізматика » Монетні новини
Пошук:

Вверх