Середа, 24.04.2024, 17:23
LEVEL
Головна Реєстрація Вхід
Вітаю Вас, Гость · RSS
[ Нові повідомлення · Учасники · Правила форуму · Пошук · RSS ]
Форум » ХОБІ,ЗАХОПЛЕННЯ » Нумізматика » Монетні новини
Монетні новини
GADДата: Середа, 27.02.2013, 20:53 | Повідомлення # 181
Генералиссимус
Група: Администраторы
Повідомлень: 7661
Нагороди: 7
Репутація: 6
Статус: Десь пішов
ТРЕТЯ СЕРІЯ ОБІГОВИХ МОНЕТ СИНГАПУРУ



Монетний двір Сингапуру представив дизайн і технічні характеристики нової серії монет, введення якої в обіг заплановано в середині 2013 року.
Це третя серія монет Сингапуру; перша була введена в обіг в 1967 році, друга – в 1985.
Монетний ряд залишився незмінний – 5, 10, 20, 50 центів і 1 долар. На відміну від попередньої серії, монети випущені зі сталі, плакованої нікелем або латунню. Монета самого великого номіналу – 1 долар, тепер випущена з біметалічного сплаву.
Відмінна риса даної серії – т.зв. «левиний мотив» у вигляді круглої окантовки з головою лева на реверсі всіх монет, а також – різні архітектурні пам'ятники і орієнтири, якими замінено квіткові мотиви попередньої серії.

На монетах зображені:

5 центів – еспланада Центру Театрального мистецтва Сингапуру.
10 центів – багатоповерховий будинок – зразок наданого державою житла, в якому проживає близько 80% населення країни.
20 центів – Міжнародний аеропорт Чангі, основний аеропорт Сингапуру.
50 центів – порт Сингапуру – один з найжвавіших портів світу.
1 долар – статуя Мерлайона, відкрита в 1972 р. Мерлайон – символ Сингапуру, міфічна істота з тілом риби і головою лева. Зліва від статуї – лазерна мітка у вигляді квітки орхідеї Ванда Міс Джоакіно.

МОНЕТИ «МОНОПОЛІЯ» З НОВОЇ ЗЕЛАНДІЇ



Монетний двір Нової Зеландії пропонує зробити попереднє замовлення на покупку набору з двох монет, присвячених грі «Монополія».
«Монополія» – настільна гра в жанрі економічної стратегії, що отримала величезну популярність в світі. В даний час в світі проводяться комерційні змагання по цій грі. Її мета: раціонально використовуючи стартовий капітал, збанкрутувати інших гравців.
За повідомленням прес-служби Монетного двору Нової Зеландії, номінал кожної монети – 2 долари, дорогоцінний метал – срібло 999-ї проби, якість карбування – «пруф», розмір – 35 х 35 мм, тираж – 5 000 штук. Емітент – Острів Ніуе. Монети будуть викарбувані в квітні 2013 року.
На аверсі монет розміщено портрет Її Величності королеви Великобританії Єлизавети II (автор – Raphael Maklouf). Навколо нього будуть вигравірувані написи – «ELIZABETH II», «NIUE», «TWO DOLLARS», «2013». У нижній частині аверсу буде вказано – «1OZ 999 FINE SILVER». Уздовж краю монет розташований намистовий обід. На реверсі монет показані зображення з ігрових фішок, а також чотири кутових конструкції ігрового поля.

Джерело: http://ua.museum-of-money.org
Прикріплення: 5833895.jpg (28.0 Kb) · 9984593.jpg (22.2 Kb)
 
GADДата: Понеділок, 04.03.2013, 22:05 | Повідомлення # 182
Генералиссимус
Група: Администраторы
Повідомлень: 7661
Нагороди: 7
Репутація: 6
Статус: Десь пішов
МОНЕТА «ТАСМАНІЙСЬКИЙ ДИЯВОЛ»



Острова Ніуе випустили монету «Тасманійський диявол» із зображенням хижака, що живе тільки на острові Тасманія.

На аверсі викарбувано портрет королеви Великобританії Єлизавети II, оточений написами: «ELIZABETH II • NIUE • 100 DOLLARS • 1OZ 999 GOLD».

На реверсі в кольорі зображений тасманійський диявол з розкритою пащею. Через величезну пащі з гострими зубами і люту вдачу ця тварина і отримала своє прізвисько. На задньому плані показані стовбур розпиляного дерева, дерева, валуни і папороті. Угорі півколом вигравірувано: «TASMANIAN DEVIL». На гурті є напис «100».

Монета 100 доларів викарбувана із золота 999-ї проби, має вагу 31.11 г., діаметр 39.34 мм, товщину 3.90 мм. Тираж – 150 штук.

НАРОДЖЕННЯ ДИТИНИ ПО-АВСТРАЛІЙСЬКИ



Лелеки в Австралії не водяться. Хто ж приносить дітей жителям країни-континенту, яка гостинно прийняла понад 140 націй і народностей зі всього світу?
Дивовижний птах кукабарра, який видає звуки, що нагадують регіт, приносить новонароджених в австралійські сім'ї. Тепер цей сервіс доступний і у нас – подаруйте сім'ї, де з'явився малюк, цю срібну монету із зображенням блакитноокою птиці кукабарри, яка несе дитину!

Монетний двір м. Перт (Австралія) створив для всіх новонароджених особливу подарункову упаковку «Ласкаво просимо в світ!». На ній є місце для фото малюка. Передбачено також, що разом з монетою будуть зберігатися в сімейній скарбниці місце і час народження, вага і зріст малюка, імена батьків, бабусь і дідусів – генеалогічне дерево можна розмістити на одній зі сторінок цього подарунка.

Монету будуть карбувати виключно на основі отриманих замовлень до кінця 2013 року, після чого буде підрахований і оголошений її тираж.
На монеті уздовж канта розташовано напис «Congratulations on Your Baby» (англ. «Привітання з народженням дитини»), із зворотного боку портрет Її Величності Королеви Єлизавети II оточують написи з позначенням номіналу «50 CENTS», країни і року випуску «AUSTRALIA 2013».

Монету виготовлено зі срібла 999 проби. Мінімальна лігатурної маси монети 15.591 г. Зміст хімічно чистого срібла в монеті становить 0.5 тройської унції. Максимальний діаметр 36.6 мм, максимальна товщина 2.30 мм. Дизайнер Aleysha Howarth.

СИМВОЛ НЕСКІНЧЕННОСТІ НА МОНЕТІ ТОКЕЛАУ



Для Токелау випущена монета, присвячена Року Змії за Східним календарем і символізуюча нескінченність. За формою вона являє собою кільце, тобто не має внутрішнього диска.

Номінал монети – 10 доларів, дорогоцінний метал – срібло 999-ї проби, якість карбування – «пруф», маса – 62.2 г., діаметр – 70 мм, тираж – 2500 штук.

На аверсі монети «Рік Змії – Нескінченність» у верхній частині викарбувано портрет Її Величності королеви Великобританії Єлизавети II. У нижній частині знаходиться зображення прапора Токелау, а також півколом вказаний номінал – «TEN DOLLARS». Зліва викарбувано напис – «ELIZABETH II», праворуч – «TOKELAU 2013». Уздовж краю монети є лінійний орнамент.

На реверсі срібної монети в кольорі зображена змія, що тримає в роті власний хвіст – це символ нескінченності. Під нею показані хвилі моря, зверху – хмари.
Монету «Рік Змії – Нескінченність» можна буде купити вже в березні 2013 року в інтернет-магазинах приблизно за 220 американських доларів.

НАБІР МОНЕТ «ЧОТИРИ СЕЗОНИ» З КРИСТАЛАМИ СВАРОВСЬКІ



Монетний двір Польщі представив набір срібних монет, які символізують чотири різних пори року.

За повідомленням прес-служби Монетного двору Польщі, номінал монет – 5 х 2 долари, дорогоцінний метал – срібло 925-ї проби, якість карбування – «пруф», маса – 10 г. (центральна монета), по 12 г. (зовнішні монети), розмір – 32 мм (діаметр центральної монети), по 35 х 35 мм (розмір зовнішніх монет), тираж – до 5 000 штук. Дизайнер – Piotr Demitraszek.
На аверсі монет «Чотири сезони» викарбувано портрет Її Величності королеви Великобританії Єлизавети II. Є написи – «ELIZABETH II», «NIUE ISLAND», «TWO DOLLARS», «Ag 925», «2013», також є знак монетного двору.

На реверсі срібних монет зображені символи чотирьох пір року:

• ВЕСНА – бутон квітки, квітуче дерево (означає пробудження життя), колір кристала Сваровськи – зелений (колір надії),
• ЛІТО – фрукти, листя плодового дерева (достаток), кристал жовтого кольору (сонце),
• ОСІНЬ – голі дерева, листя опало (символ зрілості), колір кристала – червоний (осіннє листя і сонце),
• ЗИМА – сніжинки (знак чистоти, морозу), кристал синього кольору (лід, вода).

На центральній монеті зображена крона дерева (символ життя) і кольорові символи всіх чотирьох пір року.

Джерело: http://ua.museum-of-money.org
Прикріплення: 1081615.jpg (29.7 Kb) · 2082596.jpg (10.2 Kb) · 8519673.jpg (13.6 Kb) · 6424768.jpg (12.5 Kb)
 
GADДата: Четвер, 07.03.2013, 22:04 | Повідомлення # 183
Генералиссимус
Група: Администраторы
Повідомлень: 7661
Нагороди: 7
Репутація: 6
Статус: Десь пішов
2 ЄВРО СЛОВЕНІЇ – 800 РОКІВ З ПЕРШОГО ВІДВІДУВАННЯ ПЕЧЕРИ ПОСТОЙНСЬКА-ЯМА



Випуск 2-х єврової монети Словенії, емітованої 4 лютого 2013 р., приурочений до 800-річного ювілею популярності важливою національною пам'ятки – печери Постойнська-Яма.
Система карстових печер Постойнська-Яма (словен. Postojnska jama) являє собою складну систему залів і галереї загальною довжиною 20.570 м і глибиною 115 м. Вона розташована неподалік від словенського міста Постойна.
Печера утворена річкою Пивка, яка протікає по печері протягом 800 м., і являє собою складний лабіринт залів і галерей з ефектними сталактитами і сталагмітами білого і оранжевого кольору з численними Карр, воронками (діаметром до 200 м), улоговинами, природними мостами, зникаючими ріками, печерами і колодязями.
Написи на стіні печери, званої «Ровом старовинних записів», свідчать про те, що Постойнську-Яму відвідували вже в XIII столітті. Найстаріша напис датується 1213 роком. Вперше печера була описана в XVII столітті бароном Янезом Вайкардом Вальвазором. Детальні дослідження і відкриття нових територій печери були зроблені Лукою Чехом в 1818 році, який готував печеру до відвідування першим імператором Австрії Францем II. У 1819 році печера була відкрита для загального відвідування, і Чех став першим гідом по ній. Електричне освітлення печери було проведено в 1884 році, навіть раніше ніж у Любляні, столиці Крайни. У 1872 році була прокладена перша в світі печерна залізниця, вагонетки якій спочатку штовхалися гідами, а на початку XX століття був встановлений газовий локомотив. Після Другої світової війни локомотив був замінений на електричний.
У центральній частині монети є стилізоване зображення печери Постойнська-Яма у вигляді спіралі. Текст з лівого краю спіралі: «POSTOJNSKA JAMA • 1213 – 2013 • SLOVENIJA» (ПОСТОЙНСЬКА-ЯМА • 1213 – 2013 • СЛОВЕНІЯ). По колу зовнішнього кільця розташовані 12 зірок Європейського союзу.
Монета викарбувана з біметалу (зовнішнє кільце – Cu-Ni; внутрішня частина тришарова – Cu-Zn-Ni; Ni; Cu-Zn-Ni), діаметр – 25.75 мм., вага 8.5 г., тираж – 975.000 (UNC), 15.000 (BU), 10.000 (Proof), художник – Matevž Zalar. Гурт монети рифлений з написом – S L O V E N I J A».

«FORTUNA REDUX» – ПЕРША В СВІТІ МОНЕТА В ФОРМІ ЦИЛІНДРА



Монетний двір Польщі для Острови Ніуе відкарбував монету, яка може стати прекрасним подарунком діловому партнерові.
На монеті зображений Меркурій – бог торгівлі та подорожей, часто карбувалися на римських монетах. Цей покровитель купців і підприємців сприяв удачі в бізнесі, а його магічний жезл кадуцей став символом взаєморозуміння і успішних переговорів.
На римських монетах зображення молодого Меркурія часто супроводжувалося словами «FORTUNA REDUX», які позначають щасливе повернення з подорожі або вдале завершення угоди.
За повідомленням прес-служби Монетного двору Польщі, номінал монети – 50 доларів, дорогоцінний метал – срібло 999-ї проби, є вибіркове золочення, якість карбування – «пруф», маса – 6 унцій, діаметр – 32 мм, висота – 22.10 мм, тираж – до 2500 штук. Монета декорована матовими фрагментами різного типу на рельєфі.
На аверсі монети «Fortuna Redux» на передньому плані зображений Меркурій. З лівого боку – портрет Її Величності королеви Єлизавети II, нижче – номінал («50 DOLLARS») на тлі фрагмента карти світу, корабля та рози вітрів: елементів, що відносяться до багатьох торговим подорожам, які здійснював Меркурій. Півколом вигравірувані написи: «NIUE ISLAND», «2013» і проба срібла – «Ag 999». На реверсі зображена золота монета з портретом Меркурія на тлі галактики.
До монеті додається подарунковий футляр c сертифікатом справжності.

МОНЕТА СЛОВЕНІЇ – 300 РОКІВ СЕЛЯНСЬКОГО ПОВСТАННЯ В ТОЛМІНЕ



До 300-річної річниці селянського повстання в місті Толмін, Банк Словенії 25 лютого 2013 р. підготував випуск нових колекційних монет. Традиційно, випуск складається з монет трьох номіналів: 3, 30 і 100 євро, викарбуваних з різних металів, але мають єдиний дизайн.
На лицьовій стороні монет на чистому полі вказаний лише їх номінал (у два рядки), країни-емітента і рік випуску («Slovenija 2013»). У центральній частині зворотного боку вказано рік «1713», між числами якого зображені косу, ціп і рогач, що представляють сільськогосподарські знаряддя, які традиційно використовуються селянами у своїй боротьбі. Текст знизу: «VELIKI TOLMINSKI PUNT» («ВЕЛИКЕ ТОЛМІНСКОЕ ОБ'ЄДНАННЯ»).
Монета номіналом 3 євро викарбувана із біметалу (вставка – 75% Cu, 25% Ni; кільце – 78% Cu, 20% Zn, 2% Ni), діаметр 32 мм., вага 15 г., гурт крупноріфлений, тираж – 200 000.
Монета номіналом 30 євро викарбувана зі срібла 925 проби, діаметр 32 мм., вага 15 г., гурт крупноріфлений, тираж – 2 000.
Монета номіналом 100 євро викарбувана із золота 900 проби, діаметр 24 мм., вага 7 г., гурт крупноріфлений, тираж – 1 500.
Дизайнер монет – Jernej Kejžar.

КОРОЛЕВА БЕАТРІКС І ПРИНЦ ВІЛЛЕМ-ОЛЕКСАНДР НА МОНЕТІ У 2 ЄВРО



Королівський монетний двір Нідерландів 6 лютого 2013 р. відкарбував пам'ятну біметалічну монету, присвячену зречення від престолу королеви Нідерландів Беатрікс на користь свого сина Віллема-Олександра, принца Оранського-Нассау.
Королева Беатрікс 28 січня 2013 р. оголосила по телебаченню, що 30 квітня 2013 року (цього дня в Нідерландах відзначають традиційне свято – День Королеви) вона відречеться від трону. Примітно, що 33 роки тому, саме 30 квітня 1980 року, королева Нідерландів Юліана підписала акт про зречення від престолу на користь своєї дочки Беатрікс.
Номінал монети – 2 євро, зовнішнє кільце виготовлене з мідно-нікелевого сплаву, внутрішня частина – зі сплаву «нордичне золото». Маса монети – 8.5 г., діаметр – 25.75 мм. Тираж – 10 000 штук (якість – «пруф»), 25 000 штук («діамант-анциркулейтед»), 20 млн штук («анциркулейтед»).
Аверс – традиційний для біметалевих монет єврозони номіналом 2 євро. У внутрішній частині реверса пам'ятної монети зображено подвійний портрет королеви Беатрікс і майбутнього короля Нідерландів – Віллема-Олександра. Під портретом в два рядки вигравірувано – «28 JANUARI 2013». Навколо портрета є написи, розділені зображенням корони – «BEATRIX KONINGIN DER NEDERLANDEN» і «WILLEM-ALEXANDER PRINS VAN ORANGE». Уздовж внутрішньої частини реверсу зображено намистовий обід. На зовнішньому кільці реверсу поміщені 12 зірок ЄС.

СРІБНИЙ ЛОСОСЬ ЛАТВІЇ



4 березня 2013 р. Банк Латвії повідомив про випуск пам'ятної срібної монети номіналом 20 латів. Монета викарбувана зі срібла 925 проби, має діаметр 21.75 мм., вагу 11.00 г., якість «пруф», автор ескізів – Гунарс Лусис, моделей – Яніс Струпуліс. Монета викарбувана Латвійський монетним двором.
Дизайн монети у всьому, за винятком року випуску, повторює дизайн обіговій монети номіналом 1 лат, випущеної в 1992 р.
На аверсі монети розміщено повний герб країни – щит-герб, який підтримують лев та грифон. Під гербом – розділений надвоє рік випуску: 20 – 13. По краю монети розміщено написи півколом – верху: LATVIJAS, внизу: REPUBLIKA.
На реверсі зображений лосось, символ рясних водних ресурсів Латвії, який вистрибує з води вправо; внизу півколом номінал: 1 LATS.

ЧЕМПІОНАТ СВІТУ З ФУТБОЛУ 2014



І знову іспанці підтверджують звання самої футбольної нації Європи. Чергові монети, приурочені до чемпіонату світу в Бразилії в 2014 році, випущені Королівським монетним двором Іспанії 11 лютого нинішнього року. Реверси монет містять зображення емблеми чемпіонату.
Монета 10 євро викарбувана зі срібла 925-ї проби (proof), має вагу 27 г., діаметр 40 мм. Тираж – 10 000.
Монета 100 євро викарбувана із золота 999-ї проби (proof), має вагу 6,75 г, діаметр 23 мм. Тираж – 4 000.
Чемпіонат світу з футболу 2014 (2014 FIFA World Cup) – 20-й чемпіонат світу з футболу ФІФА, фінальний турнір якого пройде з 12 червня по 13 липня 2014 року в Бразилії. Матч відкриття заплановано в Сан-Паулу, а фінал – на стадіоні «Маракана» в Ріо-де-Жанейро.
У зв'язку з принципом ротації континентів для чемпіонатів світу, першість 2014 повинно пройти в Південній Америці, і Бразилія була єдиним кандидатом. Всі інші південноамериканські країни в 2003 році погодилися підтримати кандидатуру Бразилії. Хоча деякі спроби посперечатися з Бразилією висловлювала Колумбія, але її кандидатура відразу була відкинута як несерйозна, особливо з урахуванням того, що в 1986 році Колумбія вже мала приймати чемпіонат світу, але не змогла виконати своїх зобов'язань і турнір вдруге успішно провела Мексика.
Бразилія стане п'ятою країною, що приймає чемпіонат світу вдруге (після Мексики, Італії, Франції і Німеччини). Раніше чемпіонат світу був проведений тут у 1950 році. Чемпіонат світу пройде в Південній Америці вперше після 1978 року; також цей чемпіонат уперше стане другим поспіль за межами Європи.
Офіційна емблема турніру представлена 8 ипня 2010 р. на церемонії в Йоганнесбурзі під час проведення чемпіонату світу 2010 року. Емблема обрана комісією, до якої входили архітектор Оскар Німейєр, дизайнер Ханс Доннер, модель Жізель Бюндхен, письменник Пауло Коельо, співачка Івета Сангалу, голова оргкомітету чемпіонату світу в Бразилії Рікардо Тейшейра та генеральний секретар ФІФА Жером Вальк. Переможцем стала емблема «Натхнення» (порт. Inspiracao), розроблена бразильським агентством Africa.
У фінальному турнірі чемпіонату світу 2014 року візьмуть участь 32 команди (Бразилія як господарка змагань та 31 команда, що пройшла відбірковий турнір).

Джерело: http://ua.museum-of-money.org
Прикріплення: 1891386.jpg (10.0 Kb) · 1304300.jpg (29.5 Kb) · 6418350.jpg (9.8 Kb) · 8878653.jpg (9.5 Kb) · 0394063.jpg (14.3 Kb) · 2636239.jpg (35.8 Kb)
 
GADДата: Неділя, 10.03.2013, 19:43 | Повідомлення # 184
Генералиссимус
Група: Администраторы
Повідомлень: 7661
Нагороди: 7
Репутація: 6
Статус: Десь пішов
МОНЕТА ПОЛЬЩІ «РАКЕТНИЙ КАТЕР "ГДИНЯ"»



Національний банк Польщі 13 березня 2013 р. випустить в обіг монету, присвячену сучасному ракетному катеру «Гдиня» серії «Польські кораблі». Раніше в цій серії були випущені монети, присвячені крейсеру «Дракон», ескадреним міноносцям «Перун» і «Блискавіца» і підводному човні «Орел».
На аверсі монети розміщено герб країни. Ліворуч і праворуч від герба – рік випуску монети «2013». Вгорі розташована напис «RZECZPOSPOLITA POLSKA», внизу – номінал «ZŁ 2 ZŁ».
На реверсі розміщено зображення катера «Гдиня». У верхній частині півколом розміщено напис: «KUTER RAKIETOWY». У нижній частині – назва корабля: «GDYNIA».
Монета номіналом 2 злотих викарбувана зі сплаву «нордичне золото», має вагу 8.15 г., діаметр 27 мм. Тираж 800 000.


20 ЄВРО СЛОВАЧЧИНИ – ІСТОРИЧНИЙ ЗАПОВІДНИК КОШИЦЕ



25 лютого 2013 р. Монетний двір Словаччини випустив чергову монету серії, що розповідає про історично-важливи місця країни – Історичний заповідник Кошице.
На аверсі монети зображено міський ландшафт Кошице 1617 разом з історичним гербом міста. Зверху вздовж буртика вказано назву держави-емітента «SLOVENSKO». У нижній частині вигравіруваний герб Словацької Республіки, праворуч від нього вказано рік емісії монети «2013». Праворуч від міського герба мається знак монетного двору Словаччини, в той час як з лівого краю розміщено логотип дизайнера Karol Ličko.
На реверсі зображено деякі архітектурні пам'ятники міста: собор св. Єлизавети Угорської і каплиця св. Михайла. Зліва розташована статуя св. Єлизавети Угорської – святої заступниці міста – на тлі готичної арки. Текст зверху уздовж буртика: «PAMIATKOVÁ REZERVÁCIA KOŠICE» («ІСТОРИЧНИЙ ЗАПОВІДНИК КОШИЦЕ»). Також вказано номінал монети «20 EURO».
Монета викарбувана зі срібла 925 проби, має діаметр 40.00 мм., вагу 33.36 г., тираж – 3.350 (BU), 6.350 (Proof). На гурті напис: «EURÓPSKE HLAVNÉ MESTO KULTÚRY 2013» (ЄВРОПЕЙСЬКА СТОЛИЦЯ КУЛЬТУРИ 2013).
Кошице – друге за величиною місто Словаччини. Воно відомо з XII століття, коли тут була заснована королівська резиденція. Вона швидко розрослася і стала містом, яке було незабаром оточено захисними стінами. Перша письмова згадка саме про місто Кошице зустрічається в 1230 році. Активна торгівля і зручне географічне положення на перехресті торговельних маршрутів в басейні річки Горнад сприяли його швидкому розвитку. 1307 роком датується перша відома письмова згадка мера міста, а в 1369 році місту королем Угорщини Лайошем I Великим було даровано власний герб. Кошице став першим містом Європи, який отримав власний герб. Починаючи з XIV століття, Кошице стало другим за значимістю містом Словаччини після Братислави.
У Кошице збереглася велика кількість унікальних пам'яток архітектури. До числа найдавніших пам'ятників архітектури належать монастир і церкву домініканців, які були зведені в 1290 році.


ДИВОВИЖНІ РЕПТИЛІЇ КОНГО



Республіка Конго в 2013 році планує випустити набір з 4-х монет «Дивовижні рептилії».
Аверс монет традиційний: герб Конго, назва країни-емітента і рік випуску.
На реверсі кожної монети в кольорі зображена одна з чотирьох рептилій: змія, ящірка, крокодил чи черепаха, поруч – відповідний напис англійською та латинською мовами: «SERPENTES», «SNAKE» (змія), «LACERTICIA», «LIZARD» (ящірка ), «CROCODILIA», «CROCODILE» (крокодил) і «TESTUDINES», «TURTLE» (черепаха).
Монета по 30 франків викарбувані зі срібла 999-ї проби (proof), має вагу 30 г, діаметр 38,6 мм. Тираж набору – 3 000.


ЛЕГЕНДАРНА «БУРШТИНОВА КІМНАТА»



Монетний двір Польщі спеціально для Острова Ніуе в листопаді 2012 року відкарбував дві монети однакового дизайну серії «Загадки історії», присвячена Бурштинової кімнаті.
На аверсі монет «Бурштинова кімната» викарбовано зображення фрагмента бурштинового кабінету. Вгорі – портрет Її Величності королеви Великобританії Єлизавети II і написи: «ELIZABETH II», «NIUE ISLAND 2012» та номінал «2 DOLLARS».
На реверсі також зображено фрагмент бурштинової кімнати. Праворуч показана в кольорі частина бурштину. Унизу півколом вигравіруваний напис «AMBER ROOM».
Монета 2 долари викарбувана зі срібла 925-ї проби, має вагу 62.2 г., діаметр 50 мм. Тираж – 2 000.
Монета 100 доларів викарбувана із золота 999-ї проби, має вагу 62.2 г., діаметр 40 мм. Тираж – 200.
Бурштинова кімната (Бурштиновий кабінет) – шедевр мистецтва XVIII століття, в обробці кімнати переважно використовувався бурштин. Під час Великої Вітчизняної війни була вивезена нацистами, не знайдена дотепер. Бурштинова кімната була відновлена в 2003 році – спеціально до 300-річчя Санкт-Петербурга. Доступна для відвідування в Катерининському палаці.


Джерело: http://ua.museum-of-money.org
Прикріплення: 3818117.jpg (21.8 Kb) · 3183507.jpg (13.0 Kb) · 2509578.jpg (29.9 Kb) · 0750060.jpg (30.0 Kb)
 
GADДата: Понеділок, 11.03.2013, 21:29 | Повідомлення # 185
Генералиссимус
Група: Администраторы
Повідомлень: 7661
Нагороди: 7
Репутація: 6
Статус: Десь пішов
Прямоугольные инвестиционные монеты России "Сочи - 2014"

В честь олимпиады 2014 года в Сочи, в России впервые выпущена серия прямоугольных инвестиционных монет из драгоценных металлов номиналом 100, 50 и 3 рубля. Монеты по 100 и по 50 рублей выполнены из золота 999 пробы, монета номиналом 3 рубля сделана из серебра. Прямоугольные монеты на Московском монетном дворе (ММД) выпускаются впервые. Но Олимпиада - событие довольно значимое, следовательно, и монеты должны быть особыми. Дизайн монет разрабатывался Гознаком России в тесном сотрудничестве с Оргкомитетом «Сочи 2014». К тому же, объясняют на производстве, форма монеты повторяет форму наградной плакеты - поэтому и монета прямоугольная.

Для современной России выпуск монет прямоугольной формы - явление новое, но ничего необычного в этом нет. В мировой практике чеканка монет данной конфигурации распространена достаточно широко. Например, прямоугольные монеты есть у Беларуси, Армении, Польши, Островов Кука, Ниуэ и других государств. Нередки монеты треугольной, квадратной, овальной форм, в виде звезд, дисков, со вставками различных материалов (метеоритного железа, угля, кристаллов Сваровски, драгоценных и полудрагоценных камней, филиграни).

Эксклюзивное право реализовывать данные инвестиционные монеты из драгоценных металлов «Сочи-2014» было отдано Сбербанку России. Этот банк является Генеральным спонсором XXII Олимпийских зимних игр и XI Паралимпийских зимних игр 2014 года в Сочи.

Для страны - организатора Олимпийских игр монеты являются визитной карточкой, отражают идеалы олимпийского движения, способствуют укреплению национальной гордости граждан за свою страну. Монеты являются историческим культурным наследием страны, передаются из поколения в поколение и хранятся долгие годы после окончания игр.

Данные инвестиционные монеты выпущены в пластиковых круглых капсулах. Хотя официально банки обязаны принимать монеты как в упаковке, так и без, практика такова, что от сохранности упаковки зависит очень многое. Упаковку инвестиционной монеты ни в коем случае нельзя портить, любая ее деформация может значительно снизить ее стоимость для банка.


Талисман - Леопард



Таким образом, 27 декабря 2011 года Банком России был произведен выпуск в обращение нестандартных прямоугольных монет с закругленными углами (золотых и серебряных), которые посвящены двадцать вторым Олимпийским играм и одиннадцатым Паралимпийским зимним играм Сочи 2014 года с изображением одного из талисманов Олимпийских игр в Сочи - Леопарда.

На лицевой стороне монеты в центре расположено рельефное изображение Государственного герба Российской Федерации. Имеются надписи: сверху в две строки – «РОССИЙСКАЯ ФЕДЕРАЦИЯ», снизу в две строки – номинал монеты и год - «2011 г.». В самом низу монеты указаны: товарный знак монетного двора, обозначение, проба и масса драгоценного металла в чистоте.

На оборотной стороне изображен официальный символ XXII Олимпийских зимних игр 2014 года в Сочи - Леопард. Слева изображены пять олимпийских колец, над которыми надпись - «Сочи» «2014».




В золотой монете 100 рублей - содержится 15,55 г чистого золота (проба 999). Форма – прямоугольная с закругленными углами; длина – 28,0 мм; ширина - 17,0 мм. Тираж монеты составил не более 100 000 экземпляров. Каталожный номер ЦБ РФ: 5217-0038.

В золотой монете 50 рублей - содержится 7,78 г чистого золота (проба 999). Форма – прямоугольная с закругленными углами; длина - 20,0 мм; ширина – 14,0 мм. Оформление гурта 148 рифлений. Тираж монеты составил не более 300 000 экземпляров. Номер по каталогу ЦБ РФ: 5216-0080.

В серебряной монете 3 рубля - содержится 31,1 г чистого серебра (проба 999). Форма - прямоугольная с закругленными углами; длина - 35,0 мм; ширина - 23,0 мм. Гурт 256 рифлений. Тираж монеты составил не более 300 000 экземпляров. Каталожный номер ЦБ РФ: 5111-0225.


Талисман - Белый мишка



В рамках продолжения монетной программы «Сочи - 2014» ЦБ РФ 17 декабря 2012 года выпустил инвестиционные монеты из драгоценных металлов, посвященные XXII Олимпийским зимним играм 2014 года в городе Сочи: серебряную номиналом 3 рубля и золотые номиналов 50 и 100 рублей.

Данная тройка монет имеет на своей поверхности изображение ещё одного талисмана игр - Белого мишки. С лицевой и оборотной сторон монеты имеется выступающий кант. Боковая поверхность монеты рифленая.

На лицевой стороне монеты расположено рельефное изображение Государственного герба Российской Федерации, имеются надписи: вверху в две строки «РОССИЙСКАЯ ФЕДЕРАЦИЯ», внизу номинал монеты и год чеканки - «2012 г.», обозначение металла по Периодической системе элементов Д.И. Менделеева, проба, товарный знак монетного двора и масса драгоценного металла в чистоте.

На оборотной стороне монеты расположено рельефное изображение Белого Мишки - официального талисмана XXII Олимпийских зимних игр 2014 года в г. Сочи, слева имеются: в две строки надпись «СОЧИ» и дата «2014″, под ними - пять олимпийских колец.



Инвестиционная золотая монета номиналом 100 рублей прямоугольной формы с закругленными углами длиной 28,0 мм и шириной 17,0 мм.Имеет массу драгоценного металла в чистоте 15,55 г, проба 999.Тираж: 100 000 штук. Место чеканки: Московский монетный двор (ММД), Санкт-Петербургский монетный двор (СПМД). Каталожный № 5217-0040.

Инвестиционная золотая монета номиналом50 рублей прямоугольной формы с закругленными углами длиной 20,0 мм и шириной 14,0 мм.Имеет массу драгоценного металла в чистоте 7,78 г, проба 999. Тираж: 300 000 штук. Место чеканки: Московский монетный двор (ММД), Санкт-петербургский монетный двор (СПМД). Каталожный № 5216-0089.

Инвестиционная монета из серебра номиналом 3 рубля прямоугольной формы с закругленными углами длиной 35,0 мм и шириной 23,0 мм. Имеет массу драгоценного металла в чистоте 31,1 г., имеет. Монета изготовлена из серебра 999 пробы. Тираж: 300 000 штук. Место чеканки: Московский монетный двор (ММД), Санкт-Петербургский монетный двор (СПМД). Каталожный № 5111-0247.


Талисман - Зайка



В 2013 году планируется выпуск подобных монет с изображением ещё одного талисмана Олимпийских игр в Сочи - зайки. Предположительно монеты посвященные этому талимсану также будут отчеканены из золота и серебра, номиналом 3, 50 и 100 рублей и также будут иметь прямоугольную форму с закруглёнными углами.

Золотые и серебряные инвестиционные монеты изготовлены качеством "анциркулейтед" - без зеркальной поверхности. Монеты являются средством наличного платежа на территории страны и обязательны к приему в любых торговых точках без всякого ограничения, а также имеют инвестиционное назначение. Однако, вряд ли найдется желающий расплатиться золотой монетой в соответствии с отчеканенным на ней номиналом, так как монеты хоть и считаются платежным средством эмитирующего их государства, но на самом деле таковыми не являются: их реальная стоимость значительно превышает номинал, указанный на монетах.


Джерело: http://www.russian-money.ru
Прикріплення: 3184507.jpg (9.7 Kb) · 8994638.png (108.7 Kb) · 8178505.png (212.5 Kb) · 3054090.png (146.2 Kb) · 2818637.jpg (14.9 Kb) · 5478342.png (84.7 Kb) · 1168872.png (71.5 Kb) · 4649555.png (73.3 Kb) · 7228666.jpg (9.4 Kb)
 
GADДата: Субота, 16.03.2013, 17:26 | Повідомлення # 186
Генералиссимус
Група: Администраторы
Повідомлень: 7661
Нагороди: 7
Репутація: 6
Статус: Десь пішов
МОНЕТА УГОРЩИНИ, ПРИСВЯЧЕНА УГОРСЬКОМУ НАЦІОНАЛЬНОМУ ТАНЦЮ



У 2011 році метод навчання національному угорському танцю – передача культурної спадщини від покоління до покоління, був доданий в список ЮНЕСКО як одна з кращих практик, спрямованих на збереження нематеріальної культурної спадщини людства.
Офіційним документом ця подія було відзначена в 2012 році. У зв'язку з цим Банк Угорщини вирішив продовжити серію «нематеріальної культурної спадщини» та випустити колекційну монету, присвячену угорському національному танцю.
Перша монета серії була випущена в 2011 році.
На аверсі монети зображено вишитий тюльпан з Трансільванії. Зліва від тюльпана – знак Монетного двору «ВР», праворуч – рік випуску. У верхній частині монети напис півколом: MAGYARORSZÁG, в нижній – номінал: 3000 FORINT.
На реверсі монети зображено дві пари в національному одязі, які танцюють одна напроти другої. По краю монети, зліва направо, напис півколом: MAGYAR TÁNCHÁZ MÓDSZER. Праворуч – ініціали дизайнера.
Монета викарбувана зі срібла 925 проби, має масу – 12.5 г., діаметр – 30 мм., якість карбування – «пруф». Тираж – 4 000. Дизайнер – András Szilos.

Бажаючі можуть придбати монети в магазині угорського Монетного двору або ж в інтернет-магазині на сайті монетного двору (www.penzvero.hu).


КАРТИНИ КЛІМТА – НА ЗОЛОТИЙ АВСТРІЙСЬКОЇ МОНЕТІ



Монетний двір Австрії 27 лютого 2013 р. випустив золоту монету серії «Клімт і його жінки», на якій зображено фрагмент картини «Очікування».
Густав Клімт (нім. Gustav – Klimt; 1862 – 1918) – австрійський художник, основоположник модерну в австрійського живопису, в основному, на картинах зображував жіноче тіло.
Картину «Очікування» Клімт писав з 1905 по 1909 рр. Танцююча дівчина під Деревом пізнання, по думці автора, уособлює Очікування. Це стан характеризувало жіночі образи художника, які змінили фатальних жінок.
Клімт створював полотно на замовлення родини Стокле. Тому на картині зображені східні мотиви – Стокле колекціонували твори східного мистецтва.
Номінал монети – 50 євро, дорогоцінний метал – золото 986-ї проби, якість карбування – «пруф», загальна маса – 10.14 г., діаметр – 22 мм, тираж – 30 000.

На аверсі монети «Очікування» розміщений фрагмент відомої картини Густава Клімта, яка в даний час знаходиться в Австрійському музеї прикладного мистецтва (Відень).

На реверсі показаний фрагмент картини Клімта в рамці, по краях якої знаходиться напис – «REPUBLIK ÖSTERREICH», вказаний номінал – «50 EURO» і рік емісії – «2013».


МОНЕТА «РІК ЗМІЇ»: КАРБУВАННЯ ПРОДОВЖУЄТЬСЯ...



Компанія MCI відкарбувала монету, присвячену Року Змії за Східним календарем.
Номінал монети – 1000 франків КФА, дорогоцінний метал – срібло 999-ї проби, є часткове золочення, якість карбування – «пруф», маса – 20 г., діаметр – 38.61 мм, тираж – 888 штук.
На аверсі монети розміщено зображення герба Камеруну. У верхній частині півколом вигравіруваний напис – «REPUBLIQUE DU CAMEROUN». У нижній частині, також півколом, у два рядки зазначено номінал – «1000 FRANCS CFA».
На реверсі монети в кольорі зображена кобра (золочення) на тлі фрагмента Великої китайської стіни. У верхній частині реверса праворуч півколом вигравіруваний напис – «L` ANNÉE DU SERPENT». Внизу вказаний рік емісії – «2013». Зліва розташований китайський ієрогліф.


«ВЕНЕЦІАНСЬКА ГОТИКА» – НОВА МОНЕТА СЕРІЇ



З'явилася дев'ята монета легендарної серії «Мистецтво Тіффані». Вона присвячена венеціанському готичному мистецтву і випущена компанією «Coin Invest Trust» для Республіки Палау.
Номінал монети – 10 доларів, дорогоцінний метал – срібло 999-ї проби, якість карбування – «Antique finish», маса – 2 унції, діаметр – 50 мм, тираж – 999 штук.
На аверсі монети зображено фасад Ка 'д'Оро (італ. – Ca' d'Oro) – палацу у Венеції, на Гранд-каналі в районі Каннареджо. Палац назвали «Золотий будинок», так як спочатку при обробці було використано сусальне золото. Палац, побудований в XV столітті, вважається зразком венеціанської готики.
У лівій частині аверсу викарбовано зображення щита, на якому показани Нептун, русалка, розкрита скриня зі скарбами, роза вітрів. У верхній частині щита півколом вигравіруваний напис – «REPUBLIC OF PALAU». Під щитом вказаний номінал – «10 DOLLARS».
На реверсі срібної монети показаний фрагмент Палацу дожів, пам'ятника італійської готичної архітектури XIV – XV ст. У нижній частині реверса розміщено написи у два рядки: «VENETIAN GOTHIC» і «2013 TIFFANY ART».


ВИПУСК 1 І 2 ДІРАМ ТАДЖИКИСТАНУ



У червні 2012 року Національний банк Таджикистану випустив монети номіналами 1 і 2 дірам, на додаток до вже існуючих монетам; рік випуску на монетах – 2011.
Зараз монетний ряд країни складають 1, 2, 5, 10, 20, 50 дірам і 1 сомоні.
У центрі аверсу монет знаходиться Державний Герб Республіки Таджикистан, у нижній частині – рік випуску, обрамлений точками. У верхній частині монети напис півколом: ЧУМХУРИИ ТОЧИКИСТОН.
У центрі реверсу – відповідний номінал в два рядки, нижній частині – елемент національного візерунка. Зліва, вертикально – національний візерунок.
Монети викарбувані зі сталі з міддю (внутрішній шар) і сталі з міддю з латунню (зовнішній шар).
1 дірам має вагу 1.30 г., діаметр – 14.50 мм., гладкий гурт. 2 дірам мають вагу 1.60 г., діаметр – 16.00 мм., гладкий гурт.


МОНЕТИ РОСІЇ НОМІНАЛОМ 3 РУБЛІ СЕРІЇ «СОЧІ 2014»



12 березня 2013 р. Банк Росії випускає в обіг в рамках монетної програми «Сочі 2014» чотири срібні номіналом 3 рублі монети, присвячені XXII Олімпійським зимових ігор і XI Паралімпійських зимових ігор 2014 року в м. Сочі – «Керлінг», «Лижне двоборстві», «Швидкісний біг на ковзанах» та «Санний спорт».
3 червня 2013 р. також будуть випущені ще чотири монети – «Бобслей», «Лижні гонки», «Следж хокей на льоду» і «Шорт-трек».
Монети номіналом 3 рублі мають масу дорогоцінного металу в чистоті 31.1 г., проба сплаву 925, діаметр – 39.0 мм., рифлений гурт.
На лицьовій стороні монет розташоване рельєфне зображення Державного герба Російської Федерації, над ним напис півколом: РОССИЙСКАЯ ФЕДЕРАЦИЯ, є написи: номінал монети – 3 РУБЛЯ і рік карбування – 2014 г., позначення металу за періодичною системою елементів Д.І. Менделєєва, проба сплаву, товарний знак Санкт-Петербурзького монетного двору і маса дорогоцінного металу в чистоті.
На реверсі монет розташовані рельєфні зображення:

– монети «Керлінг» – керлінгістці і виконаної в кольорі примули весняної, внизу у два рядки напис «СОЧИ» і дата «2014», під ними – и п'ять олімпійських кілець;

– монети «Лижне двоборство» – двох лижників і виконаного в кольорі морозника кавказького, внизу у два рядки напис «СОЧИ» і дата «2014», під ними – п'ять олімпійських кілець;

– монети «Швидкісний біг на ковзанах» – ковзаняра, і виконаного в кольорі тиса ягідного, внизу у два рядки напис «СОЧИ» і дата «2014», під ними – п'ять олімпійських кілець;

– монети «Санний спорт» – саночника, і виконаної в кольорі рускусу колхідського, зліва у два рядки напис «СОЧИ» і дата «2014», під ними – п'ять олімпійських кілець;

– монети «Бобслей» – двох бобслеїстів і виконаного в кольорі шафрану Шарояна, зліва у два рядки напис «СОЧИ» і дата «2014», під ними – п'ять олімпійських кілець;

– монети «Лижні гонки» – лижника і виконаного в кольорі лотоса, зліва у два рядки напис «СОЧИ» і дата «2014», під ними – п'ять олімпійських кілець;

– монети «Следж хокей на льоду» – следж хокеїста, і виконаного в кольорі кандика кавказького, нижче маються: у два рядки напис «СОЧИ» і дата «2014», під ними – три паралімпійських агітоса;

– мнети «Шорт-трек» – ковзаняра в стилі «шорт-трек» і виконаного в кольорі дзвіночка Отрана, внизу у два рядки напис «СОЧИ» і дата «2014», під ними – п'ять олімпійських кілець.

Тираж монет – до 35,0 тисяч штук кожного виду.


ЗМІНА МЕТАЛУ СХІДНО-КАРИБСЬКОГО ДОЛАРА



У 2012 році відбулася зміна металу 1 східно-карибського долара – замість мідно-нікелевого сплаву його почали карбувати зі сталі, плакованої нікелем.
Дизайну монети зміни не торкнулися. Як і раніше на аверсі розміщений портрет королеви Єлизавети II (т.зв. третій тип). У верхній частині монети півколом: QUEEN ELIZABETH THE SECOND. У центрі реверсу зображено вітрильник Френсіса Дрейка «Золота лань», по краях – цифра «1». У нижній частині монети – номінал прописом: ONE DOLLAR, у верхній частині – напис півколом: EAST CARIBBEAN STATES і рік випуску.
Нагадаємо, що монета круглої форми з мідно-нікелевого сплаву з третім типом портрета королеви випускалася в 2002, 2004, 2007 рр., а в 1989, 1991 – 2000 рр. – випускалася десятикутну монета з першим типом портрета.


МОНЕТИ РОСІЇ СЕРІЇ «СОЧІ 2014»

12 березня 2013 р. Банк Росії випустив в обіг в рамках монетної програми «Сочі 2014» монети, на честь XXII Олімпійських зимових ігор і XI Паралімпійських зимових ігор 2014 року в м. Сочі – одну срібну монету номіналом 100 рублів «Російська зима», дві золоті номіналом 50 рублів «Стрибки на лижах з трампліну» і «Хокей льоду». А, також 3 червня 2013 одну срібну монету номіналом 100 рублів «Російська зима», одну срібну номіналом 200 рублів «Спортивні споруди Сочі», дві золоті номіналом 50 рублів «Біатлон» та «Фігурне катання».
Срібні монети номіналом 100 рублів «Російська зима» (маса дорогоцінного металу в чистоті 1 кг, проба сплаву 925), срібна монета номіналом 200 рублів «Спортивні споруди Сочі» (маса дорогоцінного металу в чистоті 3 кг, проба сплаву 925), золоті монети номіналом 50 рублів «Стрибки лижах з трампліну», «Хокей на льоду», «Біатлон» та «Фігурне катання» (маса дорогоцінного металу в чистоті 7.78 г., проба 999) мають форму кола діаметром, відповідно, 100.0 мм, 130.0 мм. і 22.6 мм.

На аверсі монет розташовано рельєфне зображення Державного герба Російської Федерації, над ним напис півколом «РОССИЙСКАЯ ФЕДЕРАЦИЯ», є написи: відповідний номінал монети та рік карбування – «2014», позначення металу за періодичною системою елементів Д.І. Менделєєва, проба сплаву для монет, товарний знак Санкт-Петербурзького монетного двору і маса дорогоцінного металу в чистоті.



На зворотному боці монет розташовані рельєфні зображення:

– однієї монети номіналом 100 рублів «Російська зима» – людей: в центрі – катаються з крижаної гірки, праворуч – грають у м'яч, ліворуч – катаються на ковзанах і прогулянкових санях, вгорі є: у два рядки напис «СОЧИ» і дата «2014 », під ними – п'ять олімпійських кілець;

– другої монети номіналом 100 рублів «Російська зима» – людей: праворуч – штурмуючих сніжний містечко, в центрі – гуляють, внизу праворуч – грають у сніжки, внизу зліва – купаються в крижаній ополонці і зліва – собачі упряжки з візником, зліва є: в два рядки напис «СОЧИ» і дата «2014», під ними – п'ять олімпійських кілець;

– монети номіналом 200 рублів «Спортивні споруди Сочі» – спортивних споруд Сочі: вгорі – Комплексу трамплінів «Російські гірки», зліва – Критого ковзанярського центру «Адлер-Арена», Керлінгового центру «Крижаний Куб», Великого льодового палацу «Великий», праворуч – Палацу зимового спорту «Айсберг», Олімпійського стадіону «Фішт», Льодової арени «Шайба», пам'яток Сочі: зліва – оглядової вежі на горі Ахун в Адлері, праворуч – альтанки в парку «Дендрарій» і внизу – будівлі Морського порту, в центрі є: у два рядки напис «СОЧИ» і дата «2014», під ними – п'ять олімпійських кілець;



– золотої монети номіналом 50 рублів «Стрибки на лижах з трампліну» – учасника змагання зі стрибків на лижах з трампліна – виду спорту, включеному в програму перших Олімпійських зимових ігор, внизу п'ять олімпійських кілець, під ними напис «СОЧІ» і дата «2014»;

– золотої монети номіналом 50 рублів «Хокей на льоду» – учасників змагання з хокею – виду спорту, включеному в програму перших Олімпійських зимових ігор, внизу п'ять олімпійських кілець, під ними напис «СОЧИ» і дата «2014»;

– золотої монети номіналом 50 рублів «Біатлон» – учасника змагання з біатлону – виду спорту, включеному в програму перших Олімпійських зимових ігор, внизу п'ять олімпійських кілець, під ними напис «СОЧИ» і дата «2014»;

– золотої монети номіналом 50 рублів «Фігурне катання» – учасника змагання з фігурного катання – виду спорту, включеному в програму перших Олімпійських зимових ігор, внизу п'ять олімпійських кілець, під ними напис «СОЧИ» і дата «2014».

Тираж:

– срібних монет номіналом 100 рублів – до 1,2 тисяч штук кожного виду;
– срібної монети номіналом 200 рублів – до 0,5 тисяч штук кожного виду;
– золотих монет номіналом 50 рублів – до 20,0 тисяч штук кожного виду.
[/size]

Джерело: http://ua.museum-of-money.org
Прикріплення: 7407301.jpg (19.9 Kb) · 9816192.jpg (18.3 Kb) · 0378828.jpg (15.5 Kb) · 2678659.jpg (14.9 Kb) · 9596767.jpg (17.1 Kb) · 5672299.jpg (38.7 Kb) · 0356446.jpg (20.2 Kb) · 7966148.jpg (22.3 Kb) · 3360057.jpg (17.6 Kb)
 
GADДата: Вівторок, 19.03.2013, 21:46 | Повідомлення # 187
Генералиссимус
Група: Администраторы
Повідомлень: 7661
Нагороди: 7
Репутація: 6
Статус: Десь пішов
100 РОКІВ ВІД ДНЯ НАРОДЖЕННЯ ТУЛЕБАЕВА НА МОНЕТІ КАЗАХСТАНУ



Національний Банк Республіки Казахстан 1 березня 2013 р. випустив в обіг пам'ятну монету, присвячену 100-річчю з дня народження Мукана Тулебаева (1913 – 1960), казахського композитора, педагога і громадського діяча, Народного артиста СРСР, лауреата Державної премії СРСР.
М. Тулебаев – автор опер «Амангельди» і «Біржан і Сара», оркестрових і камерних творів, з 1956 по 1960 рр. очолював Спілку композиторів Казахської РСР.
Монета номіналом 50 тенге викарбувана з нейзильберу, вага – 11.17 г., діаметр – 31 мм, рифлений гурт, тираж – 100 000 штук.
У верхній частині аверсу монети зображено герб Республіки Казахстан. Праворуч від герба – абревіатура «ҚҰБ», в нижній частині – номінал: «50 ТЕҢГЕ». Ліворуч і праворуч від номіналу – елемент національного орнаменту. По колу розміщено напис «ҚАЗАҚСТАН ҰЛТТЫҚ БАНКІ» державною мовою.
На реверсі монети, на тлі нотного стану зображений пам'ятник М. Тулебаеву в м. Алмати. У лівій частині монети – напис у два рядки: «МҰҚАН ТӨЛЕБАЕВ» державною мовою і числа «1913 – 2013», що позначають дату народження композитора і рік карбування монети.


МОНЕТА З НАНОЧІПОМ – «НАНОПРОСТІР»



Компанія «Coin Invest Trust» на замовлення Островів Кука відкарбувала ще одну монету з вбудованим наночіпом. Нагадаємо, що не так давно була випущена монета аналогічної тематики – «Наноземля».
Монета номіналом 10 доларів викарбувана зі срібла 925-ї проби, якість карбування – «пруф», маса – 50 г., діаметр – 50 мм, тираж – 1 000.
На аверсі монети розміщено портрет королеви Єлизавети II, в нижній частині монети номінал – 10 DOLLARS, по краю монети написи півколом: ELIZABETH II COOK ISLAND. У центрі реверсу в кольорі зображені Сонце і Земля. Над ними – вставлений в монету наночіп. У нижній частині монети зображено фрагменти телескопа і рік випуску. У верхній частині монети півколом розміщено напис – «NANOSPACE». У літері «О» розміщено стилізоване зображення мікроскопа. У правій частині півколом написано – «EXPLORATION OF THE UNIVERSE».


«ІРИС – БЛАКИТНИЙ ПРАПОР» – НОВА СРІБНА МОНЕТА КАНАДИ



Канадський королівський монетний двір 12 березня 2013 р. випустив монету, на якій буде зображений ірис, в американо-канадської ботанічній літературі названий «Блакитним прапором».
Номінал монети – 20 доларів, дорогоцінний метал – срібло 999-ї проби, якість карбування – «proof», маса – 31.39 г., діаметр – 38 мм, тираж – 10 000 штук.
На аверсі монети «Ірис – Блакитний прапор» розміщений портрет Її Величності королеви Великобританії Єлизавети II. Зліва півколом вигравіруваний напис – «ELIZABETH II». Праворуч, також півколом, розташовано напис: «D • G • REGINA». Уздовж краю – намистовий обід. Дизайнер аверсу – Susanna Blunt.
На реверсі срібної монети в кольорі зображена квітка ірису. На пелюстках – три вставки з кристалів Сваровські, що символізують крапельки роси. У верхній частині монети буде викарбувано дугова напис: «CANADA • 20 DOLLARS». У нижній частині монети вказано рік емісії – «2013», а також ініціали дизайнера – «CG» (Celia Godkin).


Джерело: http://ua.museum-of-money.org
Прикріплення: 1489908.jpg (20.0 Kb) · 6301869.jpg (25.5 Kb) · 4316786.jpg (11.1 Kb)
 
GADДата: Середа, 20.03.2013, 17:08 | Повідомлення # 188
Генералиссимус
Група: Администраторы
Повідомлень: 7661
Нагороди: 7
Репутація: 6
Статус: Десь пішов
Памятные монеты России 2013 года



Монета «Прометей»: реверс несет изображение античного героя Прометея с факелом и представителей семи видов спорта, внизу имеются: в две строки надпись «СОЧИ» и дата «2014», под ними — пять олимпийских колец.

Монета «Мацеста»: на реверсе — девушки-горянки Мацесты с кувшином и представителей семи видов спорта, внизу имеются: в две строки надпись «СОЧИ» и дата «2014», под ними — пять олимпийских колец.

Монеты 10 000 рублей отчеканены из золота 999-й пробы (proof-like), имеют вес 1 кг, диаметр 100 мм. Тираж каждой — 250 шт.

Монета «История олимпийского движения в России» - вверху — представителей зимних видов спорта на фоне гор, внизу — представителей летних видов спорта на фоне спортивных сооружений в Москве, слева — Московского Кремля и эмблемы XXII Олимпийских игр в Москве 1980 года, имеются: в центре — римские цифры «XXII», справа — в две строки надпись «СОЧИ» и дата «2014», под ними — пять олимпийских колец.

Монеты 25 000 рублей отчеканены из золота 999-й пробы (proof-like), имеют вес 3 кг, диаметр 120 мм. Тираж каждой — 100 шт.

Монеты 25 000 рублей отчеканены из золота 999-й пробы (proof-like), имеют вес 3 кг, диаметр 120 мм. Тираж каждой — 100 шт.

На лицевой стороне монеты расположено рельефное изображение Государственного герба Российской Федерации, имеются надписи: вверху в две строки «РОССИЙСКАЯ ФЕДЕРАЦИЯ», внизу номинал монеты — «3 РУБЛЯ» и год чеканки — «2013 г.», обозначение металла по Периодической системе элементов Д. И. Менделеева, проба, товарный знак монетного двора и масса драгоценного металла в чистоте.

На оборотной стороне монеты расположено рельефное изображение Зайки — официального талисмана XXII Олимпийских зимних игр 2014 года в г. Сочи, слева имеются: в две строки надпись «СОЧИ» и дата «2014», под ними — пять олимпийских колец. Инвестиционная серебряная монета номиналом 3 рубля (масса драгоценного металла в чистоте 31,1 г, проба 999, каталожный № 5111–0259) имеет прямоугольную форму с закругленными углами длиной 35,0 мм и шириной 23,0 мм.

Монета 5 рублей отчеканена из серебра 999-й пробы (UNC), имеет вес 7,78 г, размеры 20×14 мм. Тираж — 300 000 шт.
Монета 50 рублей отчеканена из золота 999-й пробы (UNC), имеет вес 7,78 г, размеры 20×14 мм. Тираж — 300 000 шт.
Монета 100 рублей отчеканена из золота 999-й пробы (UNC), имеет вес 15,55 г, размеры 28×17 мм. Тираж — 100 000 шт.

Описание монет из недрагоценных металлов:

На лицевой стороне монеты расположено рельефное изображение Государственного герба Российской Федерации, над ним надпись полукругом «РОССИЙСКАЯ ФЕДЕРАЦИЯ», имеются надписи: номинал монеты — «25 РУБЛЕЙ» и год чеканки — «2013 г.», справа — товарный знак Санкт-Петербургского монетного двора.

На оборотной стороне монеты расположены изображения двух талисманов и логотипа XI Паралимпийских зимних игр 2014 года в г. Сочи.

Монета 25 рублей отчеканена из биметалла, имеет диаметр 27 мм. Тираж — 10 млн. шт.


Джерело: http://www.gcoins.net
Прикріплення: 4162156.jpg (179.7 Kb) · 3485692.jpg (102.9 Kb)
 
GADДата: Субота, 23.03.2013, 16:28 | Повідомлення # 189
Генералиссимус
Група: Администраторы
Повідомлень: 7661
Нагороди: 7
Репутація: 6
Статус: Десь пішов
МОНЕТА ФІНЛЯНДІЇ «САММАЛЛАХДЕНМЯКІ»



Монетний двір Фінляндії 1 березня 2013 р. випустив в обіг біметалічну монету серії «Будівлі провінції», присвячену некрополю Саммаллахденмякі.
Саммаллахденмякі (фін. – Sammallahdenmäki) – некрополь епохи бронзового століття в Фінляндії, що знаходиться в муніципалітеті Лаппа. Один з найбільш значимих монументів бронзового століття Фінляндії складається з 36 гранітних похоронних каірнов, створених у 1500 – 500 рр. до н. е. У 1999 р. некрополь увійшов до списку пам'ятників Всесвітньої спадщини.
Монета номіналом 5 євро викарбувана із біметалу: кільце – мідно-нікелевий сплав, вставка – «нордичне золото», якість карбування – «пруф» та «діамант-анциркулейтед», маса – 9.8 г., діаметр – 27.25 мм, тираж – 10 000 штук («пруф») і 55 000 штук («діамант-анциркулейтед»).
На аверсі монети розміщено стилізоване зображення пам'ятників некрополя. У нижній частині написи у два рядки: «SUOMI» і «FINLAND». У верхній частині монети знаходиться знак дизайнера аверсу – літера «N» (Petri Neuvonen).
У центрі реверсу розміщений герб фінської провінції Сатакунта. У верхній частині монети – рік випуску – «2013». Зліва – номінал цифрою «5», унизу півколом напис: «EURO». У правій частині монети – знак монетного двору, а також знак дизайнера реверсу – літера «Т» (Nora Tapper).

НОВІ БІМЕТАЛЕВІ МОНЕТИ ТУРЕЧЧИНИ



Монетний двір Туреччини випустив в обіг дві пам'ятні біметалічні монети номіналом 1 ліра, присвячені фауні країни – «Журавель степовий» і «Тюлень-монах».
Журавель-беладона (лат. Anthropoides virgo) – найменший і другий за поширеністю (після канадського журавля) журавель у світі – його чисельність оцінюється в 200 – 240 тисяч особин.
Білочеревий тюлень або тюлень-монах (лат. Monachus monachus) – представник роду тюлені-монахі (Monachus), сімейства Справжні тюлені (Phocidae). Знаходиться під загрозою зникнення.
Дизайн та технічні характеристики монет незмінні.
У центрі аверсу монет, в обрамленні вінка з рослин, розміщено напис: 1 TÜRK LIRASI. У верхній частині монет – півмісяць із зіркою, в нижній – рік випуску. У верхній частині монет напис півколом: TÜRKIYE CUMHURIYETI.
У центрі реверсу – зображення журавля і тюленя і відповідний напис: TELLI TURNA / AKDENIZ FOKU.
Монети викарбувані з біметалу: кільце – мідно-нікелево-цинковий сплав, вставка – латунь. Діаметр – 26.15 мм., товщина – 1.90 мм., вага – 8.20 г. Гурт гладкий, з чергуванням літер TC, насічок і зображення тюльпана. Тираж кожної монети – 15 000.

«СИНІЙ КІТ» – МОНЕТА ІЗ СИНЬОГО ТИТАНУ



Монетний двір Побджой (Великобританія) для Південної Георгії та Південних Сандвічевих островів відкарбував монету номіналом 2 фунти стерлінгів, присвячену синьому киту.
Синій кит (блакитний кит, або блювал) – найбільший кит на планеті. По всій видимості, це найбільша з усіх тварин, яка коли-небудь жила на Землі. Довжина синього кита – більше 30 м, вага перевищує 150 т.
Синій кит зустрічається дуже рідко, загальна чисельність не перевищує 10 000 особин.
Прес-служба Монетного двору Побджой повідомляє, що всього випущено три варіанти цієї монети:
• з синього титану: маса монети – 10 г., діаметр – 36.10 мм, тираж – 5 000 штук;
• зі срібла 925-ї проби: маса монети – 28.28 г., діаметр – 38.60 мм, якість карбування – «пруф», тираж – 10 000 штук;
• з мідно-нікелевого сплаву: маса монети – 28.28 г., діаметр – 38.60 мм, якість карбування – «анциркулейтед», тираж – не обмежений.
На аверсі монети «Синій кит» викарбувано портрет Її Величності королеви Великобританії Єлизавети II. Уздовж краю аверсу півколом знаходиться напис – «SOUTH GEORGIA & SOUTH SANDWICH ISLANDS 2013».
На реверсі зображені два кита. Навколо показані хвилі і стилізовані сонячні промені, які пробиваються крізь товщу води. Під плавником одного з китів вказаний знак монетного двору – «PM». У нижній частині реверса півколом розміщений номінал – «TWO POUNDS».

НОВИЙ МЕТАЛ 10 ЦЕНТІВ ПІВДЕННОЇ АФРИКИ



У монетному металі обігових монет Південної Африки відбулися зміни.
Монета номіналом 10 центів, яку карбували зі сталі, плакованої бронзою, з 2012 року випускають із сталі, плакованою міддю. Чисто візуально жовтуватий колір монети став червоним.
Інші технічні характеристики і дизайн монет залишилися незмінними.
У центрі аверсу розміщено герб країни: щит з облямівкою, на якому зображені дві людини, які вітають одна одною, над гербом – рік випуску. Ліворуч і праворуч напис на одному з одинадцяти державних мов.
У центрі реверса монети зображено квітку Аруму кукушечну (Zantedeschia Aethiopica); праворуч номінал в два рядки: 10 С.

«ГОРБАТИЙ КИТ» – МОНЕТИ З ПРИЗМАТИЧНИМ ЕФЕКТОМ



Компанія «Coin Invest Trust» для Островів Кука відкарбувала третю партію монет з використанням технології створення кольорового призматичного ефекту. Монети вийшли в серії «Охорона дикої природи» і присвячені горбатим китам.
Горбатий кит – водний ссавець сімейства полосатікових китів. Свою назву кит отримав через спинного плавця, формою нагадує горб.
Прес-служба компанії «Coin Invest Trust» повідомляє технічні характеристики монет:
• номінал монети – 5 доларів, дорогоцінний метал – срібло 925-ї проби, якість карбування – «пруф», маса – 20 г., діаметр – 38.61 мм, тираж – 2 500 штук;
• номінал монети – 1 долар, метал – мідь, плакована сріблом, якість карбування – «пруф-лайк», маса – 25 г., діаметр – 38.61 мм, тираж – 2 500 штук.
На аверсі монет «Горбатий кит» викарбувано портрет Її Величності королеви Великобританії Єлизавети II, навколо нього вигравірувані написи – «ELIZABETH II», «COOK ISLANDS», «5 DOLLARS» (на срібній монеті), «1 DOLLAR» (на мідній монеті).
На реверсі монет в кольорі зображений горбатий кит (призматичний ефект). Позаду нього, трохи вдалині, показаний інший кит. Навколо них – підводний світ: риби, водорості. У верхній частині монети знаходяться написи: у два рядки – «WILDLIFE CONSERVATION», в один рядок – «PROTECTING OUR NATURAL HERITAGE FOR TOMORROW». Зліва вказаний рік випуску – «2013».

Джерело: http://ua.museum-of-money.org
Прикріплення: 3299956.jpg (16.3 Kb) · 9352802.jpg (21.4 Kb) · 9552479.jpg (28.1 Kb) · 3057990.jpg (23.0 Kb) · 9653556.jpg (16.8 Kb)
 
GADДата: Понеділок, 08.04.2013, 19:01 | Повідомлення # 190
Генералиссимус
Група: Администраторы
Повідомлень: 7661
Нагороди: 7
Репутація: 6
Статус: Десь пішов
ФАЛЬШИВА МОНЕТА ПРИДНІСТРОВ'Я



Центральний банк ПМР повідомляє про те, що на одному з Інтернет-аукціонів, зокрема ebay, стали з'являтися пам'ятні монети сумнівної якості, нібито викарбувані в Придністровській Молдавській Республіці. Мова йде про біметалічної монеті із зображенням покійного Папи Римського Іоанна Павла II (у миру Кароль Войтила). Монета датована 2011-м роком і продається за $ 40.
Придністровський республіканський банк офіційно заявляє, що ця фальшивка не має ніякого відношення до офіційних випусків монет Банку. Крім цього, ПРБ ніколи не випускав в обіг монети, виконані по біметалічної технології із застосуванням мідної вставки на монеті з цинку. Монета є підробкою дуже низької якості.
Це не перша поява на Інтернет-аукціонах підробок під пам'ятні монети ПРБ. У 2004 році подібна біметалічна підробка із зображенням кажана номіналом у 2 євро також видавалася за монету, введену в обіг в ПМР.
Спростування ПРБ про те, що фальшива монета «Летюча миша» не має ніякого відношення до пам'ятним монетам Банку, опублікував відомий спеціалізований німецький журнал «Munzen und Papiergeld» (Монети та паперові гроші).



МОНЕТА ПЕРУ З ЗОБРАЖЕННЯМ ХРАМУ УЯТАРА




20 березня Центральний резервний банк Перу випустив в обіг нову, дванадцяту монету серії «Скарби і гордість Перу» номіналом один соль. Монету присвячено храму інків Уятара (регіон Уанкавеліка), побудованому в XV в. У XVI в., в роки іспанської колонізації, храм був перейменований в Храм Сан-Хуан-Баустіста і пристосований для католицької служби. Храм є чинним і в наш час.
Як і решта монети цієї серії, монета викарбувана з альпаки, має вагу 7.32 г., діаметр – 25.50 мм, товщина – 1.65 мм., рифлений гурт, тираж – 10 млн штук.
У центрі аверсу монети – герб країни: на щиті під вінком – лама, хінне дерево і ріг достатку з монетами, по обидва боки – прапори; все у вінку. У нижній частині – рік випуску. По краю монети круговий напис: BANCO CENTRAL DE RESERVA DEL PERU.
У центрі реверса монети зображено храм Уятара з різьбленими стінами тесаного каменю і трапецієподібними нішами. Зліва від зображення – номінал монети: 1 NUEVO SOL, у верхній частині монети напис в три рядки: TEMPLO INCA / HUAYTARÁ / S. XV d.C. Праворуч, на смузі вертикального рифлення, позначення монетного двору Перу.


ВПЕРШЕ ЗА МЕЖАМИ ОАЕ ДОСТУПНІ ІНВЕСТИЦІЙНІ МОНЕТИ «БУРДЖ-ХАЛІФА»



Вільна економічна зона «Дубайська багатопрофільна товарно-сировинна біржа» (Dubai Multi Commodities Center) представила золоті інвестиційні монети «Бурдж-Халіфа». «Бурдж-Халіфа» – хмарочос у Дубаї, найвища споруда в світі (висота – 828 м), за формою нагадує сталагміт. Урочиста церемонія відкриття відбулася 4 січня 2010 року.
Прес-служба Dubai Multi Commodities Center повідомляє, що дані інвестиційні монети вперше доступні за межами Об'єднаних Арабських Еміратів.
Монети «Бурдж-Халіфа» викарбувані із золота 999-ї проби якістю «діамант-анциркулейтед». Представлено чотири варіанти монети:

1) масою – 31.10 г., діаметром – 32 мм, вартістю – 2250 доларів США;

2) масою – 15.55 г., діаметром – 25 мм, вартістю – 1215 доларів США;

3) масою – 7.78 г., діаметром – 21 мм, вартістю – 679 доларів США;

4) масою – 3.11 г., діаметром – 16 мм, вартістю – 299 доларів США.

На аверсі золотих інвестиційних монет показаний хмарочос «Бурдж-Халіфа». У верхній частині монет півколом вигравіруваний напис – «Burj Khalifa» (англійською мовою), там же знаходиться ця ж напис арабською мовою. У лівій частині розташовані технічні характеристики металу. На реверсі зображено портрет шейха Халіфи ібн Зайд Аль Нахайян – президента ОАЕ, еміра Абу-Дабі.


МОНЕТИ АБХАЗІЇ СЕРІЇ «ІСТОРИЧНІ ПАМ'ЯТКИ»



22 березня 2013 р. Банк Абхазії випустив золоті пам'ятні монети серії «Історичні пам'ятки Абхазії».
Золоті монети 50 апсар (маса дорогоцінного металу в чистоті 15.55 г., проба сплаву 999), мають діаметр 30 мм., рифлений гурт. Монети виготовлені якістю «пруф-лайк», тираж кожної монети – 99 штук. Дизайнер – Джапуа Б.Р.
З лицьового та зворотного боку монет по колу – виступаючий кант.
У верхній частині аверсу всіх монет на дзеркальному полі розташоване рельєфне зображення герба Банку Абхазії, під ним напис на абхазькій мові «АҦСНЫ АБАНК», над гербом півколом написи, що позначають номінал монети, уздовж канта в лівій частині монети проставлені позначення металу за періодичною системою хімічних елементів Д.І. Менделєєва і проба сплаву, в правій частині – фірмовий знак і именник монетного двору. У нижній частині монети на матовому полі і рельєфних написів дрібним шрифтом «Аҧсны Абанк» у п'ять рядків позначений рік карбування «2013» і індивідуальний номер монети.
На реверсах:

– монети «Драндський Успенський собор» у центрі – Драндський Успенський собор, ліворуч зображення імператора Візантії Юстиніана Великого – будівельника собору, а праворуч – драндського хреста. По колу – пояснювальний напис на абхазькій мові;

– монети «Піцундський собор Св. Андрія Первозванного» – Піцундський собор Св. Андрія Первозванного. Зліва зображення виносного хреста собору, а праворуч – митри католікоса Абхазії. По колу – пояснювальний напис на абхазькій мові;

– монети «Лихненський успенський храм» в центрі – Лихненський успенський храм, праворуч і ліворуч зображення шапок Діоскурів – символів владетельского будинку Абхазії. По колу – пояснювальний напис на абхазькій мові;

– монети «Микуський Успенський собор» у центрі – Микуський Успенський собор. Зліва зображення виносного хреста собору, праворуч – Євангелія микуській архієпископській кафедри. По колу – пояснювальний напис на абхазькій мові;

– монети «Ново-Афонський храм Св. Симона Кананіта» в центрі – Ново-Афонський храм Св. Симона Кананіта, у верхньому лівому кутку зображення хреста і судин для води, що є символом Св. Симона Кананіта. По колу – пояснювальний напис на абхазькій мові;

– монети «Бедійський собор Св. Марії-Богородиці» в центі – Бедійський собор Св. Марії-Богородиці, зліва – бедійський животворящий хрест, праворуч – бедійська золота чаша – потир. По колу – пояснювальний напис на абхазькій мові;

– монети «Елирський храм Св. Георгія» в центрі – Елирський храм Св. Георгія. Зліва зображення жертовного бика і наконечника «караючої стріли» – афирхи. По колу – пояснювальний напис на абхазькій мові.

У нижній частині-кожної монети, під зображенням собору вказана дата побудови.
Випущені монети є платіжним засобом Республіки Абхазія за їх номінальною вартістю, що має твердий еквівалент в російських рублях, 1 апсар дорівнює 10 рублям Російської Федерації.


Джерело: http://ua.museum-of-money.org
Прикріплення: 6323468.jpg (17.2 Kb) · 0143412.jpg (23.1 Kb) · 1948942.jpg (16.0 Kb) · 9043195.jpg (51.8 Kb)
 
GADДата: Понеділок, 08.04.2013, 19:31 | Повідомлення # 191
Генералиссимус
Група: Администраторы
Повідомлень: 7661
Нагороди: 7
Репутація: 6
Статус: Десь пішов
ЗАГАЛЬНЕ ВИБОРЧЕ ПРАВО НА МОНЕТІ НОРВЕГІЇ



Банк Норвегії 8 березня 2013 р. випустив в обіг пам'ятну циркуляційну монету, присвячену 100-річчю введення в Норвегії загального виборчого права.
Монета номіналом 10 крон викарбувана зі сплаву «нордичне золото», якість карбування – «діамант-анциркулейтед» і «анциркулейтед», вага – 6.80 г., діаметр – 24 мм.
На аверсі монети розміщено портрет короля Норвегії Харальда V, навколо якого розміщено напис: «HARALD V • NORGES KONGE». У нижній частині монети вказано рік емісії – «2013». Дизайнер аверсу – Ingrid Austlid Rise, співробітник Монетного двору Норвегії.
На реверсі монети розміщено чотири жіночі фігури, що впираються в «стіну нерозуміння». За задумом дизайнера, тільки об'єднавши зусилля, жінки змінили консерватизм суспільства і завоювали право брати участь у виборах. У правій частині монети розміщено номінал – «KR 10».


ТРАНСФОРМЕРИ ПРОДОВЖАТЬ ВІЙНУ НА МОНЕТАХ



Монетний двір Нової Зеландії в квітні 2013 року випустить дві монети серії «Трансформери».
«Трансформери» – історія про війну між інопланетними розумними машинами, здатними трансформуватися в різні рухомі предмети – машини, літаки, танки і т.д.
За повідомленням прес-служби Монетного двору Нової Зеландії, номінал кожної монети – 2 долара, дорогоцінний метал – срібло 999-ї проби, якість карбування – «пруф», маса – 1 oz, діаметр – 40.7 мм, тираж – 5 000.
Аверс загальний для двох монет серії «Трансформери». На ньому викарбувано портрет Її Величності королеви Великобританії Єлизавети II (автор – Raphael Maklouf). Навколо нього написи, розділені крапками: «ELIZABETH II», «NIUE», «TWO DOLLARS», «2013». Уздовж краю аверсу – намистовий обід.
На реверсі монет в кольорі зображені одвічні вороги – Оптімус Прайм і Мегатрон. На монетах написи – «TRANSFORMERS», «OPTIMUS PRIME», «MEGATRON», технічні характеристики металу – «999 FINE SILVER». Крім цього, на монетах розміщені емблеми автоботів і десептиконів.
Вартість набору з двох монет на Монетному дворі Нової Зеландії – 229 доларів США.


НОВІ МОНЕТИ РОСІЇ



1 квітня 2013 р. Банк Росії випускає в обіг пам'ятні монети з дорогоцінних металів:

– срібну монету номіналом 25 рублів «Казань-Верона»;

– срібні монети номіналом 3, 25 рублів і золоту монету номіналом 50 рублів серії «Видатні полководці і флотоводці Росії. А.С. Шеїн»

і в рамках емісійної програми монету з недорогоцінного металу номіналом 10 рублів серії «Міста військової слави»: «Вязьма».

Аверси монет однакові – в колі, обрамленому намистовим ободком, розташоване рельєфне зображення емблеми Банку Росії – двоголового орла з опущеними крилами, під ним напис півколом «БАНК РОССИИ», а також по колу є написи, розділені крапками: відповідний номінал монети та рік карбування – «2013», між ними проставлені позначення металу за періодичною системою елементів Д.І. Менделєєва, проба сплаву, товарний знак Санкт-Петербурзького монетного двору і маса дорогоцінного металу в чистоті.

Срібна монета номіналом 25 рублів «Казань-Верона» (маса дорогоцінного металу в чистоті 155.5 г., проба сплаву 925, діаметр 60.0 мм., рифлений гурт, тираж – 1 000).
На реверсі розташовані рельєфні зображення Казанського Кремля, Арена ді Верона в м. Верона в Італії і виконані в кольорі зображення державних прапорів Російської Федерації та Італійської Республіки, в центрі є написи «КАЗАНЬ» і «VERONA».

Срібна монета номіналом 3 рублі (маса дорогоцінного металу в чистоті 31.1 г., проба сплаву 925, діаметр 39.00 мм., тираж – 7 500), срібна монета номіналом 25 рублів (маса дорогоцінного металу в чистоті 155.5 г., проба сплаву 925, діаметр 60.00 мм., тираж – 1 500) і золота монета номіналом 50 рублів (маса дорогоцінного металу в чистоті 7.78 г., проба 999, діаметр 22.60 мм., тираж – 1 500) серії «Видатні полководці і флотоводці Росії. А.С. Шеїн».

На зворотному боці монет:

– срібної монети номіналом 3 рублі розташоване рельєфне зображення полководця і державного діяча А.С. Шєїна з шаблею в руці на тлі фортеці і парусного корабля, є: угорі напис по колу «А.С. ШЕЇН», внизу дати в два рядки «1662» і «1700»;
– срібної монети номіналом 25 рублів розташовані рельєфні зображення полководця і державного діяча А.С. Шєїна з булавою в руці і російського воїна поруч з мортирою, списом з вимпелом, бердиш і прапором на тлі фортеці, парусного корабля і човни, є: праворуч напис по колу «А.С. ШЕЇН», внизу у картуші дати в два рядки «1662» і «1700»;
– золотої монети номіналом 50 рублів розташоване рельєфне зображення полководця і державного діяча А.С. Шєїна, маються: вгорі дати в два рядки «1662» і «1700», внизу напис по колу «А.С. ШЕЇН».

Опис монети з недорогоцінних металів.




Монета має форму кола жовтого кольору діаметром 22,0 мм. На лицьовій і зворотній сторонах монети є виступаючий кант по колу, бічна поверхня монети має переривчасте рифлення.
На аверсі монети по колу розміщені написи: у верхній частині – «БАНК РОССИИ», у нижній частині – «2013». Ліворуч і праворуч розташовані зображення гілки лавра і дуба відповідно. У центрі розташовані число «10» і напис «РУБЛЕЙ». Усередині цифри "0" є захисний елемент у вигляді числа «10» і написи «РУБ», спостережуваних під різними кутами зору до площини монети. У нижній частині розташований товарний знак монетного двору.
На реверсі монети розташоване рельєфне зображення герба міста Вязьми, по колу написи: у верхній частині – на стрічці «ГОРОДА ВОИНСКОЙ СЛАВЫ», в нижній частині – «ВЯЗЬМА».
Тираж монети – 10 000 000.


У СІНГАПУРІ ПРОДАЮТЬ МОНЕТИ СЕРІЇ «СОБАКИ І КІШКИ»



Монетний двір Сингапуру пропонує придбати монети серії «Собаки і кішки» із зображенням йоркширського тер'єра та американського керла.
Йоркширський тер'єр (англ. – Yorkshire terrier) – кімнатний-декоративна порода собак, виведена в кінці XIX століття в графстві Йоркшир (Англія).
Американський керл (англ. – American curl) – виведена в Каліфорнії (США) порода кішок, характерною рисою якої є загорнуті назад вуха.
Прес-служба Монетного двору Сингапуру повідомляє, що номінал кожної монети – 2 долари Фіджі. Монети викарбувані зі срібла 999-ї проби, маса однієї монети – 31.10 г., діаметр – 40 мм, тираж – 5 000 штук кожної монети.
На аверсі монет серії «Собаки і кішки» викарбувано герб Фіджі. У верхній частині аверсу півколом вигравірувано – «FIJI • 2013». У нижній частині, також півколом, вказаний номінал – «2 DOLLARS».
На реверсі монети «Йоркширський тер'єр» в кольорі зображений щеня тер'єра в рожевому комбінезоні. Зліва від нього в реверс вставлений рожевий циркон. У верхній частині є дугова напис – «YORKSHIRE TERRIER». Внизу знаходиться інший напис – «MY LITTLE PUPPY». В якості фону показано зображення розпустилися троянд.
На реверсі монети «Американський керл» показано кольорове зображення кішки на тлі розкритого вікна. У верхній частині монети півколом написано – «FLUFFY CAT». У нижній частині зазначено назву породи – «AMERICAN CURL». Праворуч від зображення кішки в реверс вставлений блакитний циркон.
Монети серії «Собаки і кішки» можна купити на Монетному дворі Сінгапуру за 168 сінгапурських доларів (вартість однієї монети). Примітно, що на різних Інтернет-аукціонах ціна однієї монети варіюється від 135 до 300 доларів США.


Джерело: http://ua.museum-of-money.org
Прикріплення: 4072985.jpg (14.1 Kb) · 6600357.jpg (16.5 Kb) · 4510744.jpg (28.1 Kb) · 8178113.jpg (13.9 Kb) · 3017830.jpg (18.9 Kb)
 
GADДата: Понеділок, 08.04.2013, 19:46 | Повідомлення # 192
Генералиссимус
Група: Администраторы
Повідомлень: 7661
Нагороди: 7
Репутація: 6
Статус: Десь пішов
МОНЕТА БОЛГАРІЇ «ЦАР САМУЇЛ»



Болгарський народний банк 25 березня 2013 р. ввів в обіг срібну пам'ятну монету «Цар Самуїл». Самуїл – цар Болгарії (980 – 1014) з династії Комітопулов, протягом свого правління постійно воював з Візантією. Брати Самуїла, потенційні претенденти на царський престол, загинули за дивних обставин. Монета випущена в серії «Середньовічні болгарські правителі».
На аверсі представлена наступна композиція в позолоті: наслідування середньовічним медальйони-мініатюрам – зображає смерть царя Самуїла. Нижче розташовані: логотип Болгарського народного банку, номінал «10 ЛЕВА» і рік карбування «2013». Уздовж краю розташовані написи: «БЪЛГАРСКА НАРОДНА БАНКА».
У центрі реверсу – сцена з середньовічної мініатюри: битва між болгарською і візантійської арміями. Уздовж краю монети розташовані написи: «СРЕДНОВЕКОВНИ БЪЛГАРСКИ ВЛАДЕТЕЛИ» і «ЦАР САМУИЛ».
Монета 10 левів викарбувана зі срібла 925-ї проби з частковим золоченням (proof), має вагу 23.33 г., діаметр 38.61 мм. Тираж – 4 000.


АНДОРРА ПРОВОДИТЬ ГРОМАДСЬКИЙ КОНКУРС НА КРАЩИЙ ПРОЕКТ НАЦІОНАЛЬНИХ ЄВРОМОНЕТ



Андорра оголосила відкритий конкурс на оформлення національної боку монет євро. Роботи прийматимуться з 20 березня по 11 квітня поточного року у всіх охочих.
Учасникам конкурсу запропоновано виконати оформлення для монет від 1 євроцента до 1 євро. 2-єврової монета не увійде у відкритий конкурс.
Втім, тема оформлення для всіх номіналів вже затверджена:
2 євро – герб Андорри.
1 євро – будівля парламенту Андорри Каса де ла Валле.
10 – 50 євроцентів – зразки Романського мистецтва.
1 – 5 євроцентів – природа, флора і фауна.
Після підбиття результатів конкурсу, вони будуть відправлені в ЄС для остаточної перевірки і підтвердження. З тим щоб в середині червня почати підготовку до карбування на монетних дворах Іспанії та Франції. Очікується, що до вересня з'являться перші монети, а в листопаді-грудні буде завершено розподіл металевих грошей по банкам країни.
У загальній складності буде викарбовано 6,48 млн монет, розподілених по номіналах наступним чином:
2 євро – 400.000; 1 євро – 580.000; 50 євроцентів – 500.000; 20, 10, 5, 2 і 1 євроцент – 1 млн. 20% від випущених монет будуть зарезервовані для колекціонерів.


«ТЕМНА СТОРОНА НОЧІ» – МОДА НА ВАМПИРОВ ДОКОТИЛАСЯ ДО КАРБУВАННЯ МОНЕТИ



У квітні 2013 року для Острови Ніуе буде викарбувана монета, що зображає вампіра.
Номінал монети – 1 долар, метал – мідь, покрита сріблом, якість карбування – «пруф-лайк», маса – 20 г., діаметр – 38.61 мм, тираж – 1500 штук.
На аверсі монети «Темна сторона ночі» викарбувано портрет Її Величності королеви Великобританії Єлизавети II. Уздовж краю розташовані написи – «ELIZABETH II», «NIUE», «ONE DOLLAR», «2013», а також намистовий обід.
На реверсі в кольорі зображена дівчина-вампір, у якої на губах – кров. У центрі монети – павутина і летюча миша. Зліва півколом напис – «THE DARK SIDE OF THE NIGHT».


ПРЕДСТАВЛЕНО ДИЗАЙН МОНЕТ ПЕРІОДУ SEDE VACANTE



Колекційні монети періоду Sede Vacante – часу, коли Святий Престол не зайнятий понтифіком – будуть викарбувані із золота і срібла.
Прес-служба Банку Ватикану повідомляє технічні характеристики монет:
• номінал монети – 10 євро, дорогоцінний метал – золото, якість карбування – «пруф», маса – 3 г., діаметр – 13.85 мм, тираж – 5 000;
• номінал монети – 5 євро, дорогоцінний метал – срібло, якість карбування – «пруф», маса – 18 г., діаметр – 32 мм, тираж – 10 000.
На аверсі монет буде зображений голуб. У верхній частині аверсу – напис півколом – «CITTA` DEL VATICANO ». У нижній частині інша напис – «VENI SANCTE SPIRITVS». Також на аверсі буде поміщений знак Державного поліграфічного інституту та монетного двору Італії – «R». На золотій монеті вкажуть номінал – «10 EURO», на срібній – «5 EURO».
На реверсі зобразять символіку періоду Sede Vacante та напис півколом: «SEDE VACANTE MMXIII».


МОНЕТИ В ЧЕСТЬ НОВОГО ПАПИ РИМСЬКОГО



13 березня 2013 р. у Ватикані було обрано новий понтифік. А вже 14 березня, компанія «Coin Invest Trust» представила дизайн монет, присвячених цієї великої для католицького світу події.
• номінал монети – 5 доларів, дорогоцінний метал – срібло 925-ї проби, якість карбування – «пруф», маса – 20 г., діаметр – 38.61 мм, тираж – 2013 штук;
• номінал монети – 1 долар, метал – мідь, плакована золотом, якість карбування – «пруф-лайк», маса – 25 г., діаметр – 38.61 мм, тираж – 2013 штук;
• номінал монети – 1 долар, дорогоцінний метал – золото 999-ої проби, якість карбування – «пруф», маса – 0,5 г., діаметр – 11 мм, тираж – 15 000 штук.
На аверсі монет «У нас є Папа – Франциск» викарбувано портрет Її Величності королеви Великобританії Єлизавети II (автор – Ian Rank-Broadley). Навколо нього вигравірувані написи – «ELIZABETH II», «COOK ISLANDS», а також номінал – «5 DOLLARS» і «1 DOLLAR», відповідно.
На реверсі монет зображений новий Папа Римський. На срібної і мідної монетах він показаний на тлі Площі Святого Петра у Ватикані. У верхній частині реверса півколом розташоване початок фрази на латинській мові – «HABEMUS PAPAM», в нижній частині – закінчення фрази – «FRANCISCUS» («У нас є Папа – Франциск»). У верхній частині вказано рік емісії – «2013».




Монетний двір Побджой (Великобританія) також оголосив про випуск монет, присвячених обранню нового Папи Римського. Замовником виступив Центральний банк Сейшельських островів. Прес-служба Монетного двору Побджой повідомляє технічні характеристики монет:
• номінал монети – 25 сейшельських рупій, дорогоцінний метал – срібло 925-ї проби, якість карбування – «пруф», маса – 28.28 г., діаметр – 38.60 мм, тираж – 10 000;
• номінал монети – 10 сейшельських рупій, дорогоцінний метал – срібло 925-ї проби, якість карбування – «пруф», маса – 12 г., діаметр – 38.60 мм, тираж – 10 000;
• номінал монети – 5 сейшельських рупій, метал – мідно-нікелевий сплав, якість карбування – «анциркулейтед», маса – 28.28 г., діаметр – 38.60 мм, тираж – 50 000.
На аверсі монет в центрі зображено портрет Папи Римського. Навколо написи – «HABEMUS PAPEM – PONTIFEX MAXIMUS FRANCISCUM I». Також по колу на стилізованих чотках зображений так званий Хресний шлях.


ЗМІНА МЕТАЛУ РУПІЙ СЕЙШЕЛЬСЬКИХ ОСТРОВІВ



У 2010 р. відбулася зміна металу 1 і 5 рупій Сейшельських островів.
Монета з мідно-нікелевого сплаву номіналом 1 рупія карбувалася в 1982, 1983, 1992, 1995, 1997, 2007 рр. Замість мідно-нікелевого сплаву, монета викарбувана зі сталі, плакованої латунню.
Монета з мідно-нікелевого сплаву номіналом 5 рупій карбувалася в 1982, 1992, 1997, 2000, 2007 рр. Замість мідно-нікелевого сплаву монета викарбувана зі сталі, плакованої нікелем.
Дизайн монет не змінився. У центрі аверсу монети – герб країни: сейшельські пальма, черепаха, парусник на щиті, зверху шолом і птах білохвостий фаетон, два щитотримачі – риби-вітрильники. Під гербом – рік випуску. У верхній частині монети напис півколом: REPUBLIC OF SEYCHELLES.
У центрі реверсу 1 рупії – океанська раковина, внизу зліва – цифра «1». У верхній частині монети – номінал півколом: ONE RUPEE.
У центрі реверсу 5 рупій – сейшельська пальма з плодами. Зліва – цифра «5», праворуч напис: RUPEES.


ДЛЯ ОСТРОВА ВОЗНЕСІННЯ ЗАТВЕРДЖЕНО НОВИЙ ГЕРБ



Монетний двір Побджой (Великобританія) для Острови Вознесіння відкарбував монету, присвячену новому гербу острова.
Острів Вознесіння (англ. – Ascension Island) – вулканічний острів, що знаходиться посередині між Африкою і Південною Америкою. Входить до складу британської заморської території Острів Святої Єлени.
У серпні 2012 року королева Єлизавета II затвердила новий герб острова (до цього використовувався герб Сполученого Королівства).
При складанні дизайну нового герба враховували думку остров'ян (на острові проживає близько 880 чоловік), які побажали побачити на гербі великих черепах.
За повідомленням прес-служби Монетного двору Побджой, випущено два варіанти монети: зі срібла 925-ї проби і мідно-нікелевого сплаву. Номінал монети – 2 фунти стерлінгів. Якість карбування срібної монети – «пруф», мідно-нікелевої монети – «анциркулейтед». Маса кожної монети – 28.28 г., діаметр – 38.60 мм. Тираж срібної монети – 10 000 штук, мідно-нікелевої – не лімітований.
На аверсі монети «Новий герб Острови Вознесіння» розміщений портрет Її Величності королеви Великобританії Єлизавети II. Праворуч півколом вигравірувано – «ELIZABETH • II • 2013». Зліва, також півколом, знаходиться напис – «ASCENSION ISLAND».
На реверсі монети – новий герб острова. У верхній частині півколом вигравіруваний напис – «CRANTING OF ASCENSION ISLAND COAT OF ARMS».


100 РОКІВ РУХУ ДІВЧАТОК-СКАУТІВ



Монетний двір США 28 лютого 2013 р. випустив пам'ятні монети, присвячені 100-річному ювілею Руху дівчаток-скаутів. Початку руху поклала Джульєтта Гордон Лоу в 1912 році. Сьогодні організація об'єднує понад 10 млн дівчаток у 145 країнах світу. В Америці за 100 років навчання в цій організації пройшли понад 50 млн дівчаток.
Монетним двором США було надано 11 варіантів аверсу і 10 варіантів реверсу монети «100 років Руху дівчаток-скаутів». Остаточний варіант вибрав міністр фінансів США, після консультації з представниками Руху скаутів США, Консультативного комітету з карбування монет і Комісії образотворчих мистецтв.
На аверсі зображені обличчя трьох дівчаток-скаутів різних віків. У верхній частині монети півколом вигравіруваний девіз скаутів: «COURAGE • CONFIDENCE • CHARACTER». У нижній частині зазначені: знак монетного двору, рік емісії «2013», ювілейний знак «100» (він знаходиться в середині стилізованого трилисника – символу руху), напис: «IN GOD WE TRUST» і слово «LIBERTY». Також вказані ініціали дизайнера Barbara Fox і скульптора Phebe Hemphill.
На реверсі зображено символ Рухи дівчаток-скаутів. У верхній частині реверса півколом вигравіруваний напис: «UNITED STATES OF AMERICA». У нижній частині вказаний номінал «$ 1» та розташовані написи: «E PLURIBUS UNUM», «GIRL SCOUTS». Також вказані ініціали дизайнера Chris Costello і скульптора Joseph Menna.
Монета 1 долар викарбувана зі срібла (proof, unc), має вагу 26.73 г., діаметр 38.10 мм. Загальний тираж – 350 000.



НА МОНЕТІ ЗОБРАЗИЛИ «МАДОННУ» ЛІППІ




Для Андорри випустили колекційну монету, на якій зображена знаменита картина Філіппо Ліппі.
Філіппо Ліппі – флорентійський живописець, автор таких знаменитих полотен, як «Мадонна на троні», «Мадонна з двома ангелами» та ін.
Номінал нової монети – 15 динарів, дорогоцінний метал – срібло 999-ї проби, якість карбування – «пруф», маса – 50 г., розмір – 60 x 40 мм, тираж – 3 000 штук.
На аверсі монети «Мадонна з двома ангелами» у верхній частині викарбуваний герб Андорри, навколо якого вигравірувано – «PRINCIPAT D'ANDORRA», «15 D», «2013». У нижній частині розташоване зображення декоративних елементів, серед яких чітко видно зображення двох палітр.
На реверсі срібної монети в кольорі показана картина Ліппі. У нижній частині вигравірувано ім'я живописця – «FRA FILIPPO LIPPI».


Джерело: http://ua.museum-of-money.org
Прикріплення: 1720404.jpg (19.0 Kb) · 3970798.jpg (11.8 Kb) · 7450656.jpg (8.7 Kb) · 1370980.jpg (15.0 Kb) · 4452710.jpg (11.8 Kb) · 2387872.jpg (9.9 Kb) · 1724686.jpg (29.1 Kb) · 1756299.jpg (21.4 Kb) · 5495108.jpg (21.0 Kb) · 3567558.jpg (12.8 Kb)
 
GADДата: П`ятниця, 12.04.2013, 22:34 | Повідомлення # 193
Генералиссимус
Група: Администраторы
Повідомлень: 7661
Нагороди: 7
Репутація: 6
Статус: Десь пішов
КАНАДСЬКА МОНЕТА АКЦІЇ «20 ДОЛАРІВ ЗА 20 ДОЛАРІВ»



Канадський королівський монетний двір продовжує акцію «$ 20 за $ 20», учасники якої можуть придбати срібну монету номіналом 20 доларів за 20 доларів.
За повідомленням прес-служби Канадського королівського монетного двору, номінал монети – 20 доларів, дорогоцінний метал – срібло 999-ї проби, маса – 7.96 г., діаметр – 27 мм, тираж – 250 000.
На аверсі монети «Вовк» у внутрішньому колі викарбувано портрет Її Величності королеви Великобританії Єлизавети II (автор – Susanna Blunt). У зовнішньому колі ліворуч півколом розташований напис – «ELIZABETH II», праворуч – інший напис – «D • G • REGINA».
На реверсі срібної монети зображено біжить вовк (високий рельєф). Праворуч у три рядки зазначені технічні характеристики металу – «FINE SILVER ARGENT PUR 9999». Зліва в два рядки зазначено номінал – «20 DOLLARS». У нижній частині монети вказано рік емісії – «2013», є напис півколом «CANADA». Також вказані ініціали дизайнера – «GL» (Glen Loates).
Купити срібну монету «Вовк» за 20 канадських доларів можна безпосередньо на Канадському королівському монетному дворі. При покупці існує умова: не більше трьох монет в руки (умова для клієнтів із США і Канади).


МОНЕТА З ЧОРНИМИ ДІАМАНТАМИ



Банк Папуа (Нова Гвінея) в кінці 2012 року представив нову монету «Колючий мурахоїд» із зображенням мурахоїда, який схожий на невеликого дикобраза через грубої вовни та голок. Губи мають клювоподібну форму. В раціон входять: мурашки, терміти і дрібні безхребетні.
На аверсі монети викарбувано герб Папуа – Нової Гвінеї. Вгорі розташовано напис: «PAPUA NEW GUINEA», а внизу – рік емісії «2012». На реверсі зображено колючий мурахоїд зі вставкою з чорних діамантів, що зображують очі. Внизу вказаний номінал «5 Kina» і назва виду «SPINY ANTEATER».
Монета 5 кин викарбувана зі срібла 999-ї проби (Antique finish), має вагу 31.10 г., діаметр 38.61 мм. Тираж – 1000 штук.


МОНЕТА З ІРИДІЮ УВІЙШЛА У НАБІР МОНЕТ РУАНДИ



Національний банк Руанди представив набір монет з різних дорогоцінних металів.
Прес-служба Національного банку Руанди повідомляє, в набір увійшли п'ять монет, номінал кожної – 10 руандійських франків. Монети мають однаковий діаметр – 11 мм, тираж кожної монети – 1 000 штук.
Перша монета викарбувана із золота 999-ї проби якістю «пруф», її маса – 1/100 oz. Друга монета виготовлена зі срібла 999-ї проби, якість карбування – «пруф», маса монети – 1/25 oz. Третя монета випущена з іридію (чистота металу – 99,9%) якістю «діамант-анциркулейтед», її маса – 1/25 oz. Четверта монета викарбувана з палладія (99,9%) якістю «пруф», маса такої монети – 1/100 oz. П'ята монета виготовлена з платини 999-ї проби якістю «пруф», її маса – 1/100 oz.
На лицьовій стороні монет зображено герб Руанди, на реверсі – голова лева. Також на реверсі зазначений метал, з якого виготовлена кожна монета, рік емісії – «2013» і технічні характеристики металу.


МОНЕТА-ЗЛИТОК «РОЗКІШ»



Монета-злиток «Розкіш», намічена до випуску в травні 2013 року, захоплює дивним прозорим кристалом, який в червоному світлі, що ллється з кришечки футляра набуває абсолютно магічне сяйво.
Монета номіналом 20 доларів, випущена Островами Кука, має вагу 100 г., викарбувана зі срібла 999 проби, розміри – 55 х 85 мм., інкрустована кристалами Swarovski розмірами: 25 х 36 мм. Тираж – 1 000.
На аверсі монети розміщено профіль Її Величності Єлизавети II.
Як і на першій монеті серії Silver Luxury Line, випущеної в 2012 році, монета-злиток «Розкіш» 2013 року дозволяє розглянути кристал з двох сторін. З боку аверсу кристал має срібне покриття, що додає особливого шарму при точковому освітленні – виходить ефект дзеркала, що відображає безліч променів і створює чудове сяйво зсередини кристала.


Джерело: http://ua.museum-of-money.org
Прикріплення: 3739753.jpg (12.4 Kb) · 9077580.jpg (20.9 Kb) · 4622788.jpg (20.2 Kb) · 3172962.jpg (17.8 Kb)
 
GADДата: Субота, 13.04.2013, 16:38 | Повідомлення # 194
Генералиссимус
Група: Администраторы
Повідомлень: 7661
Нагороди: 7
Репутація: 6
Статус: Десь пішов
ЕСКОРІАЛ НА МОНЕТІ ІСПАНІЇ



Четверта за рахунком іспанська пам'ятна монета нумізматичної серії «Об'єкти Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО» присвячена архітектурному ансамблю Ескоріал, розташованому неподалік від Мадрида.
У внутрішній частині монети представлений загальний вигляд комплексу Ескоріал. Зверху викарбовано назву держави-емітента «ESPAÑA». Праворуч – рік випуску монети «2012» і знак Королівського монетного двору Іспанії. На зовнішньому кільці – 12 зірок Європейського союзу.
Монета номіналом 2 євро, випущена 1 березня 2013 р. Як і решта монет даного типу, викарбувана з біметалу (зовнішнє кільце – Cu-Ni; внутрішня частина тришарова – Cu-Zn-Ni; Ni; Cu-Zn-Ni), має діаметр 25.75 мм., вагу – 8.5 г., тираж – 8 000 000. Дизайнер – Альфонсо Моралес Муньос.

Випущені і плановані до випуску монети:

2010 – Історичний центр м. Кордова,

2011 – Альгамбра, Хенераліфе і Альбайсін в Гранаді,

2012 – Кафедральний собор в м. Бургос,

2013 – Архітектурний ансамбль Ескоріал,

2014 – Роботи Антоні Гауді в м. Барселоні,

2015 – Наскельні малюнки в печері Альтаміра.


МОНЕТА «ДЕСЯТЬ ЗАПОВІДЕЙ»



Серія срібних монет «Десять заповідей» в травні 2013 року поповниться монетою, присвяченій другій заповіді.
Номінал монети – 2 долари, країна-емітент – Палау, викарбувана зі срібла 925 проби, вага – 1/2 тройської унції, діаметр – 35 мм, тираж – 1 000. Чекан виконаний Монетним двором Майера (Німеччина).
Аверс монет серії «Десять заповідей» доповнює герб країни-емітента зображенням розкритої книги Біблії, від якої поширюється світло. Напис «BIBLICAL STORIES» об'єднує ці монети з серією «Біблійні історії», які розповідають світу про Біблії.
На реверсі монети Синайські скрижалі виділені кольором. Насичене найдрібнішими деталями рельєфне зображення оповідає про передачу пророком Мойсеєм заповідей Господніх людям біля підніжжя гори Синай. Друга заповідь дана написом англійською мовою та на івриті.


В ОСНОВУ ДИЗАЙНУ МОНЕТ ЛІГ ДИЗАЙН ОЛІМПІЙСЬКОЇ МЕДАЛІ



Монетний двір Побджой (Великобританія) на замовлення уряду Британських Віргінських островів випустив монети, присвячені 150-річчю з дня народження П'єра де Кубертена, ініціатора організації сучасних Олімпійських ігор.
Прес-служба Монетного двору Побджой повідомляє технічні характеристики монет:
• номінал монети – 15 доларів, дорогоцінний метал – срібло 999-ї проби, якість карбування – «пруф», маса – 47 г., діаметр – 48 мм, тираж – 2 000;
• номінал монети – 10 доларів, дорогоцінний метал – срібло 925-ї проби, якість карбування – «пруф», маса – 28.28 г., діаметр – 38.60 мм, тираж – 10 000;
• номінал монети – 1,5 долара, метал – мідь, маса – 47 г., діаметр – 48 мм, тираж – 3 000;
• номінал монети – 1 долар, метал – мідно-нікелевий сплав, якість карбування – «анциркулейтед», маса – 28.28 г., діаметр – 38.60 мм, тираж – не лімітований.
Дизайн монет «150 років з дня народження засновника сучасних Олімпійських ігор» однаковий. На аверсі викарбувано портрет Її Величності королеви Великобританії Єлизавети II (автор – Ian Rank-Broadley). Зліва півколом знаходиться напис – «BRITISH VIRGIN ISLANDS». Праворуч, також півколом, вигравіруваний інший напис – «QUEEN ELIZABETH II 2013».
За основу дизайну реверсу узятий дизайн медалей Перших літніх Олімпійських ігор 1896 року. На реверсі показана голова Зевса, видна права рука верховного божества, що тримає земну кулю. На кулі зображена Перемога; внизу зазначено номінал.
Монети «150 років з дня народження засновника сучасних Олімпійських ігор» можна купити на Монетному дворі Побджой за:
• 197,92 фунтів стерлінгів (ціна набору з двох монет – срібної (999-ї проби) і мідної);
• 58,29 фунтів стерлінгів (вартість срібної монети (925 проби);
• 12, 46 фунтів стерлінгів (ціна мідно-нікелевої монети).


МОНЕТА З ПОЗОЛОТОЮ «ВЕЛИКДЕНЬ»



До Великодня викарбували срібну монету «Пасха» у формі хреста з позолотою. Монета інкрустована прозорими і пурпурними кристалами Swarovski. Тираж монети до 5 000 штук, маса 25 г., емітент Острови Кука, проба срібла 999, номінал 5 доларів.
2013 Папа Римський Бенедикт XVI проголосив Роком Віри. В рамках цього Року Ватикані пройдуть Дні Сім'ї (26 – 27 жовтня) та Великий концерт класичної музики (22 червня), Дні семінаристів і мандрівників (4 – 7 липня) і Дні Катехізису (28 – 29 вересня), а також багато інших свят і подій для зміцнення позицій Віри в сучасному світі.
Монета на честь Року Віри викарбувана із срібла 999 проби тиражем до 5 000 штук, її маса 25 г., емітент Острови Кука, номінал 5 доларів. Монета прикрашена вибірковою позолотою і інкрустована кристалом Swarovski у формі серця.
Церкви Різдва Христового у Віфлеємі присвячена ще одна монета з кристалами Swarovski, створена в 2013 році. Локальною позолотою виділені фрагменти ікони в центрі Різдвяної зірки, а також Базиліка Різдва Христового, яка входить до списку Всесвітньої спадщини людства згідно рішення ЮНЕСКО.
Монета виготовлена зі срібла 999 проби тиражем до 5 000 штук. Її маса 25 г., емітент Острови Кука, номінал 5 доларів. Монета інкрустована блакитними і прозорими кристалами Swarovski.
Ще одна срібна монета 2013 зі срібла 999 проби з інкрустацією золотистими кристалами Swarovski присвячена Святому Духу – вітраж з ширяючим в сонячних променях білим голубом знайомий всім, хто побував у Соборі Святого Петра у Ватикані. Голуб як втілення Святого Духа злітає над троном Папи Римського і на цій монеті номіналом 5 доларів. Тираж монети до 5 000 штук, маса – 25 г., розміри 30 х 45 мм, емітент Острови Кука.


Джерело: http://ua.museum-of-money.org
Прикріплення: 5826545.jpg (11.4 Kb) · 3704320.jpg (13.5 Kb) · 0814449.jpg (28.7 Kb) · 5741488.jpg (27.8 Kb)
 
GADДата: Середа, 24.04.2013, 14:33 | Повідомлення # 195
Генералиссимус
Група: Администраторы
Повідомлень: 7661
Нагороди: 7
Репутація: 6
Статус: Десь пішов
НЕЗВИЧАЙНЕ ЗОБРАЖЕННЯ КАНАДСЬКОГО КЛЕНА НА МОНЕТІ КАНАДИ



Канадський королівський монетний двір 9 квітня 2013 р. випустив срібну монету із зображенням канадського клена.
За повідомленням прес-служби Канадського королівського монетного двору, номінал монети – 20 доларів, дорогоцінний метал – срібло 999-ї проби, якість карбування – «пруф», маса – 31.39 г., діаметр – 38 мм, тираж – 7 500 штук.
На аверсі монети «Канадський клен» викарбувано портрет Її Величності королеви Великобританії Єлизавети II. Зліва півколом викарбувано напис – «ELIZABETH II». Праворуч, також півколом, розташована інша напис – «D • G • REGINA». Дизайнер аверсу – Susanna Blunt. Уздовж краю аверсу мається намистовий обід.
На реверсі срібної монети в центрі зображено канадський клен (крупним планом зображений стовбур дерева). У нижній частині монети півколом у два рядки вигравірувані написи – «CANADA», «20 DOLLARS». У лівій частині вказаний рік емісії – «2013», а також ініціали дизайнера реверсу – «ED» (Emily Damstra).


«КОЛИСКОВА МОНЕТА» ЛАТВІЇ



11 квітня 2013 р. Банк Латвії представив нову колекційну монету – «Колискову».
У Латвії, як і в багатьох інших країнах, існує традиція відвідувати новонародженого приблизно через місяць після його появи на світ, щоб розділити радість молодих батьків. Разом з побажаннями щастя і міцного здоров'я, як правило, приносять і подарунки, які можна використовувати або в даний момент, або трохи пізніше. Останнім часом одним з улюблених подарунків стали монети з дорогоцінних металів, які послужать як символічного стартового капіталу для забезпеченого життя. Випущена Банком Латвії «Дитяча монета» є саме таким подарунком.
Номінал монети – 1 лат, метал – срібло 925 проби, діаметр – 35.00 мм., вага – 22.00 г., гурт гладкий, з двічі повтореною написом LATVIJAS BANKA і роком випуску 2013, написи розділені ромбічними точками.
Автор графічного дизайну – Аніта Паегле, модельєр – Яніс Струпуліс. Монета викарбувана на Литовському монетному дворі тиражем 5 000.
У центрі аверсу монети зображений птах, що тримає в дзьобі колиску з немовлям всередині. У нижній частині монети розміщено напис півколом: LATVIJAS REPUBLIKA.
На реверсі монети зображена миша, що везе візок, прикрашений орнаментом, зображенням серця і пташок. У нижній частині монети – стилізований напис: «1 lats».



НА СРІБНІЙ МОНЕТІ З'ЯВИЛАСЯ «ПЕРЛАМУТРОВА ЗМІЯ»




Для Островів Кука випустили срібну монету, присвячену Року Змії.
Номінальна нової монети – 50 доларів, дорогоцінний метал – срібло 999-ї проби, якість карбування – «пруф», маса – 155.50 г, діаметр – 65 мм, тираж – 888 штук.
На аверсі монети «Рік Змії» викарбувано портрет Її Величності королеви Великобританії Єлизавети II. Уздовж краю монети розташовані написи – «ELIZABETH II», «COOK ISLANDS», «2013».
На реверсі срібної монети в центрі є вставка з перламутру, на якій зображена змія на гілці. У верхній частині монети півколом викарбувано напис – «YEAR OF SNAKE». У нижній частині, також півколом, вказаний номінал – «50 DOLLARS». Уздовж краю монети є намистовий обід.



ПЕРША В АВСТРАЛІЇ ТРИКУТНА МОНЕТА




Королівський монетний двір Австралії випустив першу в країні трикутну монету, яка є законним засобом готівкового платежу.
Срібна монета присвячена 25-й річниці закінчення будівництва нової будівлі австралійського парламенту в Канберрі. Федеральний парламент Австралії переїхав в нього 9 травня 1988 року.
За повідомленням прес-служби Королівського монетного двору Австралії, номінал монети – 5 доларів, дорогоцінний метал – срібло 999-ї проби, якість карбування – «пруф», маса – 21 г., діаметр – 33.90 мм, тираж – 10 000.
На аверсі монети «25-та річниця будівлі парламенту Австралії» викарбувано портрет Її Величності королеви Великобританії Єлизавети II. Зліва викарбувано напис – «ELIZABETH II», праворуч – «AUSTRALIA», внизу вказано рік карбування – «2013».
На реверсі срібної монети зображено нову будівлю парламенту. У лівій частині написано – «25th ANNIVERSARY OF», праворуч – продовження фрази: «PARLIAMENT HOUSE». У нижній частині трикутної монети вказаний номінал – «5 DOLLARS».


КНИГА «ІСТОРІЯ ПРИДНІСТРОВ'Я В ГРОШОВИХ ЗНАКАХ»



Придністровський республіканський банк надає великого значення вивченню та збереженню історичної спадщини Придністров'я. За організаційної та інформаційної підтримки Придністровського республіканського банку вийшла в світ книга «Історія Придністров'я в грошових знаках». Видання призначене для широкого кола читачів, які цікавляться історією Придністров'я і особливостями розвитку грошових систем на його території.
Книга в науково-популярній формі розповідає про тривалий шлях еволюції використання грошей в регіоні з давніх часів до наших днів. Увазі читача представлені цікаві історичні факти та велика кількість ілюстрацій монет і банкнот різних епох.
Публікація включає в себе 6 розділів, що відражають особливості грошового обігу в окремі історичні періоди: в античному (з IV ст. до н.е. по V н.е.), середньовічному (з V ст. н.е. по XVII ст. ), польсько-турецькому (в XVII – XVIII ст.), російському (з 1792 по 1917 рр.), новітньому (в XX в.) і сучасному (з 1990 р.).
Автор-упорядник видання – Андрій Кривенко, кандидат географічних наук, доцент, викладач ПГУ ім. Т.Г. Шевченко. У Придністров'ї учений відомий і як історик-нумізмат, що присвятив себе вивченню та популяризації відомостей з історії грошового обігу нашого краю.
Подання про видання дають уривки з книги: «Грецькі драхми і оболи, римські денарії та сестерціїв, візантійські фолліс і номізма, куфських дирхемів, дангі та пули Золотої Орди, гроши Чехії, Молдавії, Литви і Польщі, угорські денарії, талери Голландії та німецьких земель, соліди і півтораки Речі Посполитої, Пруссії та Швеції, османські акче і куруші, бешликі Кримського ханства, російські рублі та копійки – ось деякі з тих монет, що зверталися на нашій території. Паперові гроші стали широко використовуватися лише з XIX в. Вивчення грошових знаків різних часів дозволить нам по-новому поглянути на вервечку історичних епох, створити по-своєму характерний образ кожної з них...»




«Практика грошового обігу в нашому краї пройшла великий еволюційний шлях довжиною майже в два з половиною тисячі років від використання грошей-товарів до сучасного періоду широкого застосування електронних грошей. Ми вправі пишатися нашою глибокою історією, частками якої є монети та банкноти минулих років...».
Велика робота по підготовці публікації до видання проведена Союзом фотохудожників ПМР (голова А.А. Паламар). Книга видрукувана на Бендерської друкарні «Поліграфіст». 128 стр. Тираж – 200 примірників. У книзі вміщено 192 ілюстрації монет різних епох і періодів, 57 ілюстрацій банкнот, зображення 6-ти артефактів.


...продовження на наступній сторінці...
Прикріплення: 3970678.jpg (12.8 Kb) · 6915500.jpg (11.0 Kb) · 8942840.jpg (14.9 Kb) · 1347248.jpg (11.5 Kb) · 4259394.jpg (41.5 Kb) · 8173722.jpg (64.1 Kb)
 
Форум » ХОБІ,ЗАХОПЛЕННЯ » Нумізматика » Монетні новини
Пошук:

Вверх