Середа, 08.05.2024, 16:35
LEVEL
Головна Реєстрація Вхід
Вітаю Вас, Гость · RSS
[ Нові повідомлення · Учасники · Правила форуму · Пошук · RSS ]
Форум » ХОБІ,ЗАХОПЛЕННЯ » Нумізматика » Монетні новини
Монетні новини
GADДата: Понеділок, 26.11.2012, 18:32 | Повідомлення # 151
Генералиссимус
Група: Администраторы
Повідомлень: 7661
Нагороди: 7
Репутація: 6
Статус: Десь пішов
ЗОЛОТА МОНЕТА ІСПАНІЇ «ЖОАН МІРО»



Королівський монетний двір Іспанії в жовтні 2012 р. відчеканив пам'ятну золоту монету п'ятої серії «Іспанські художники», присвячену Жоан Міро.
Жоан Міро (ісп. – Joan Miró; 1893 – 1983) – каталонський скульптор, художник і графік, чиї роботи схожі на незв'язні дитячі малюнки. Основний напрямок його творчості – абстракціонізм, в окремі періоди був близький до сюрреалізму.
За повідомленням прес-служби Королівського монетного двору Іспанії, номінал монети – 400 євро, дорогоцінний метал – золото 999-ої проби, якість карбування – «пруф», маса – 27 г, діаметр – 38 мм, тираж – 3 000.
На аверсі монети «Жоан Міро» викарбовано зображення картини «Портрет дівчини», написаної Міро в 1919 році. Зліва в два рядки зазначено номінал – «400 EURO». У верхній частині монети півколом вигравірувано назва серії – «Pintores españoles». Також угорі ліворуч розміщено знак монетного двору. По краю аверсу знаходиться стилізоване зображення палітри художника.
На реверсі золотої монети зображена картина «Автопортрет». У верхній частині викарбувано дугова напис – «ESPAÑA». Справа є напис – «Miro» і вказано рік емісії – «2012». По краю реверсу розташоване стилізоване зображення палітри художника.

МОНЕТИ БІЛОРУСІ «БАТЬКІВСТВО»



Національний банк Білорусі 23 жовтня 2012 р. ввів в обіг дві пам'ятні монети «Батьківство» серії «Сімейні традиції слов'ян».
Монета номіналом 20 рублів викарбувана зі срібла 925-ї проби, якість карбування – «діамант-анціркулейдет», маса – 33.63 г., діаметр – 38.61 мм, тираж – 10 000.
Монета номіналом 1 рубль викарбувана з мідно-нікелевого сплаву, якість карбування – «діамант-анціркулейдет», маса – 13.16 г., діаметр – 32 мм, тираж – 2 000.
Гурт монет рифлений.
У верхній частині аверсу монет знаходиться рельєфне зображення Державного герба Республіки Білорусь, а також дуговий напис – «РЭСПУБЛIКА БЕЛАРУСЬ». У центрі показана декоративна композиція – стилізовані молекули ДНК з Х і Y хромосомами з боків, яка виконана в стилі соломоплетіння. У нижній частині півколом зазначені: зліва – рік карбування «2012» (на срібній монеті ліворуч розташована проба сплаву), праворуч – номінал: «20 РУБЛЕЎ» (на срібній монеті) і «1 РУБЕЛЬ» (на мідно-нікелевої монеті).
На реверсі монет зображена лелека, яка несе дитину і пролітає над сільським будинком. Поряд з будинком – дерево. У верхній частині монет показані зірки. Унизу півколом вигравіруваний напис: «БАЦЬКОЎСТВА». Реверс срібної монети викарбувано із застосуванням методу тамподруку.

РІЗДВЯНІ МОНЕТИ ВІД ЛІБЕРІЇ



Ліберія випустила нумізматичну серію «Різдвяні монети», що складається з шести монет. Цей набір може стати відмінним подарунком на Різдво і Новий рік.
Монети номіналом 2 ліберійських долара викарбувані зі срібла 999-ї проби (proof), мають вагу 15.55 г., діаметр 33 мм.
На аверсі, однаковому для всієї серії, вигравіруваний герб Ліберії, оточений написами: «REPUBLIC OF LIBERIA», номінал «2 DOLLARS». Уздовж краю монети є насічки.
На реверсах усіх монет розміщена однакова легенда: «MERRY CHRISTMAS AND A HAPPY NEW YEAR». У нижній частині зліва вказана чистота металу «999/1.000», праворуч – вага «½ oz». Центральні зображення виконані в одній колірній гамі.
Монета «Лускунчик» містить кольорове зображення Лускунчика, головного героя казки Гофмана «Лускунчик і Мишачий король». На тлі – пустельний гористий пейзаж.
На монеті «Янголятко» зображена дівчинка-ангел, що грає на флейті.
На монеті «Дерев'яна конячка» зображена іграшкова конячка, що висить на гілці різдвяної ялини. Позаду неї також в кольорі показана запалена свічка.
На монеті «Дзвіночки» представлені дзвіночки на тлі куполів собору.
На монеті «Барабанщик» розміщений маленький барабанщик на тлі зображення Санта-Клауса.
Монета «Санта Клаус» представляє Санта Клауса на санях і з мішком іграшок на тлі засніженого лісу.

У ТУРЕЧЧИНІ ВИПУСТИЛИ МОНЕТУ НА ЧЕСТЬ СІМ'Ї



Центральний банк Турецької Республіки 23 жовтня 2012 р. випустив монету, присвячену сім'ї її ролі в суспільстві.
За повідомленням прес-служби Центрального банку Турецької Республіки, номінал монети – 50 лір, дорогоцінний метал – срібло, якість карбування – «пруф», маса – 31.10 г., діаметр – 38.61 мм, тираж – 2 000.
На аверсі монети «Сім'я» в центрі в два рядки розміщено номінал «50 TÜRK LIRASI», і вказано рік карбування – «2012». Композицію оздоблює вінок з пучка колосків і гілочки лаврового дерева. Над ними розташовані геральдичні символи Туреччини – зірка і півмісяць. У верхній частині монети розташована дугова напис – «TÜRKIYE CUMHURIYETI». У нижній частині, також по дузі, інший напис – «REPUBLIC OF TURKEY».
На реверсі монети зображено родину з чотирьох осіб. Над ними знаходиться дах будинку. У нижній частині монети розташовано напис півколом – «AILE VE KADIN GELECEKTIR».
Нагадаємо, що практично одночасно з цією монетою Банк Ватикану емітував випуск біметалічної монети, також присвяченій сім'ї.

150 РОКІВ БІЛОРУСЬКІЙ ЗАЛІЗНИЦІ



19 листопада 2012 р. Національний банк Білорусі вводить в обіг пам'ятні монети «Білоруська залізниця. 150 років».
Монета номіналом 10 рублів викарбувана зі срібла 925 проби, має вагу 16.81 г., діаметр 37.00 мм., тираж – 4 000.
Монета номіналом 1 рубль викарбувана з мідно-нікелевого сплаву, має вагу 20.00 г., діаметр 37.00 мм., тираж – 2 000.
На аверсі монет розміщено рельєфне зображення Державного герба Республіки Білорусь, у центрі, на тлі будівлі залізничного вокзалу станції Мінськ-Пасажирський – сучасний електропоїзд серії «ЕП»; праворуч – рік карбування, унизу номінал: 10 РУБЛЕЎ (на срібній також проба сплаву) і 1 РУБЕЛЬ (на мідно-нікелевої); вгорі по колу напис: РЭСПУБЛIКА БЕЛАРУСЬ.
У центрі реверса, на фоні будівлі залізничного вокзалу станції Гродно, побудованого на початку 60-х років ХIХ століття, на залізничних коліях – товарно-пасажирський паровоз серії «Г» (випущений в Англії в 1860 – 1865 рр. для Санкт-Петербурзько-Варшавської залізниці). Над поїздом розташовано напис: 150 ГАДОЎ. Вгорі по колу напис: БЕЛАРУСКАЯ ЧЫГУНКА.
Аверс срібних монет карбували якістю "пруф-лайк", реверс – якістю "анциркулейтед" з оксидуванням.
Монети виготовлені на РГП «Казахстанський монетний двір Національного Банку Республіки Казахстан».

МОНЕТИ РЕСПУБЛІКИ ТЕХАС



Республіка Техас (англ. Republic of Texas) – держава в Північній Америці, що існувала в 1836 – 1845 рр. Республіка була утворена в результаті війни за незалежність північно-східного регіону Мексики. У 1845 р. анексована США республіка отримала права штату.
Техас – перша і досі єдина міжнародно визнана незалежна держава, безпосередньо прийнята в склад США в якості рівноправного члена союзу (штат Вермонт, що проголосив себе Республікою Вермонт в 1777 р. і вступив в США в 1791 р., мав де факто автономію, але не мав міжнародного визнання; США анексували самопроголошену Республіку Каліфорнія і Королівство Гаваї, однак включили їх до складу держави в якості штатів лише через деякий час).
В даний час в Техасі існують політичні рухи, що борються за відновлення незалежності (зокрема, рух «Республіка Техас»).
Випуск монет Республіки Техас – це розпочата спроба створити валюту, альтернативну долара США в межах Сполучених Штатів. Щоб уникнути непорозумінь, дизайн монет розроблений так, що їх неможливо було сплутати з доларом США.
На кожній монеті розміщено напис AOCS APPROVED, грошова одиниця, виражена в бартерних одиницях (barter unit). На реверсах монет розміщені зображення буйвола, індійця, карти республіки Техас.
Банком Лакота (Free Lakota Bank) в 2010 р. випущені:
– 1 бартерна одиниця з міді 999 проби, діаметром 28.7 мм., вага ½ унції;
– 2 одиниці з міді 999 проби, діаметром 39 мм., вагою 1 унція;
– 25 одиниць із срібла 999 проби, діаметром 30 мм., вагою ½ унції;
– 50 одиниць із срібла 999 проби, діаметром 39 мм., вагою 1 унція.

«АМУР І ПСИХЕЯ» – ІННОВАЦІЙНА МОНЕТА СО ЗНІМНИХ ЧАСТИН



Для острова Ніуе випущена срібна монета зі знімною центральною частиною – приклад технологічних можливостей сучасних монетних дворів.
Дана монета присвячена скульптурі «Амур і Психея» Антоніо Канови. Скульптор зобразив Психею в момент її пробудження від поцілунку Амура. Це сцена з твору Апулея «Метаморфози, або Золотий осел».
Перша версія скульптури знаходиться в Луврі. Більш пізня була подарована Ермітажу князем Юсуповим.
Номінал монети – 1 долар, дорогоцінний метал – срібло 925-ї проби, якість карбування – «пруф», маса – 31.10 г., діаметр – 40 мм, тираж – 1 000.
На аверсі монети «Амур і Психея» викарбувано портрет Її Величності королеви Великобританії Єлизавети II. Також вигравірувані написи – «ELIZABETH II», «1 DOLLAR», «NIUE 2012». Портрет королеви і ці ж написи знаходяться на одній стороні знімної частини монети, вирізаної по контуру зображеної на ній скульптури.
На реверсі срібної монети зображена скульптурна композиція «Амур і Психея» (знімна частина монети), виконана методом тамподруку. У верхній частині монети півколом вигравіруваний напис прописом – «Amor & Psyche». У нижній частині, також півколом, написане ім'я скульптора – «ANTONIO CANOVA».
Дану монету можна купити в нумізматичних Інтернет-магазинах приблизно за 200 доларів США.

За матеріалами сайтів: www.gold10.ru, www.nbrb.by, www.gcoins.net, www.joelscoins.com, http://ua.museum-of-money.org
Прикріплення: 8796671.jpg (16.3 Kb) · 4602652.jpg (17.1 Kb) · 2071906.jpg (35.5 Kb) · 9529553.jpg (15.2 Kb) · 5825774.jpg (16.0 Kb) · 4734905.jpg (25.2 Kb) · 2136033.jpg (8.8 Kb)
 
GADДата: Четвер, 29.11.2012, 22:21 | Повідомлення # 152
Генералиссимус
Група: Администраторы
Повідомлень: 7661
Нагороди: 7
Репутація: 6
Статус: Десь пішов
ДІАМАНТОВИЙ ЗАКАТ ФІДЖІ



Для острова Фіджі випущена красива срібна монета, більше схожа на красиву ялинкову іграшку – "Діамантовий закат".
Центральну частину монети займає наскрізна прозора капсула, в яку поміщено 50 різнокольорових цирконів.
У верхній частині монети розміщено портрет королеви Єлизавети II, в нижній частині – номінал: $ 10. У лівій частині – напис: ELIZABETH II, в правій – FIJI 2012. На звороті монети розміщено кольорове зображення, нанесене тамподруком – барвистий закат.
Монета номіналом 10 доларів в якості "пруф" викарбувана зі срібла 925 проби, має діаметр 38.61 мм., вагу – 20.00 г. Тираж монети – 1 000

НОВІ МОНЕТИ РОСІЇ



26 листопада 2012 р. Банк Росії випустив в обіг пам'ятні монети з дорогоцінних металів:
– срібну монету номіналом 25 рублів "250-річчя Зимового палацу в м. Санкт-Петербурзі";
– срібну монету номіналом 500 рублів історичної серії "200-річчя перемоги Росії у Вітчизняній війні 1812 року".
Срібна монета номіналом 25 рублів (маса дорогоцінного металу в чистоті 155.5 г., проба сплаву 925) має форму кола діаметром 60.0 мм.
З лицьового та зворотного боків монети по колу є виступаючий кант.
На аверсі монети у колі, обрамленому намистовим ободком, розташоване рельєфне зображення емблеми Банку Росії – двоголового орла з опущеними крилами, під ним напис півколом "БАНК РОССИИ", а також по колу є написи, розділені крапками: номінал монети – "ДВАДЦАТЬ ПЯТЬ РУБЛЕЙ" і рік карбування – "2012 г.", між ними проставлені позначення металу за періодичною системою елементів Д.І. Менделєєва, проба сплаву, товарний знак Санкт-Петербурзького монетного двору і маса дорогоцінного металу в чистоті.
На реверсі розташовані рельєфні зображення фасаду Зимового палацу в м. Санкт-Петербурзі і фрагмента узорной решітки, є написи: вгорі по колу "ЗИМНИЙ ДВОРЕЦ", в центрі – "САНКТ-ПЕТЕРБУРГ" і нижче у два рядки – "250 ЛЕТ".
Монета виготовлена якістю "пруф". Тираж монети 1,5 тис. штук.

Срібна монета номіналом 500 рублів (маса дорогоцінного металу в чистоті 5 кг, проба сплаву 925) має форму кола діаметром 150.0 мм.
На аверсі монети у колі, обрамленому намистовим ободком, розташоване рельєфне зображення емблеми Банку Росії – двоголового орла з опущеними крилами, під ним напис півколом "БАНК РОССИИ", а також по колу є написи, розділені крапками: номінал монети – "ПЯТЬСОТ РУБЛЕЙ" і рік карбування – "2012 г.", між ними проставлені позначення металу за періодичною системою елементів Д.І. Менделєєва, проба сплаву, товарний знак Санкт-Петербурзького монетного двору і маса дорогоцінного металу в чистоті.
На аверсі монети в нижній частині поруч з написом, що позначає масу дорогоцінного металу в чистоті, розташований порядковий номер монети із зазначенням знака "№".
На реверсі монети розташовані рельєфні зображення солдатів російської та французької армій в одному з епізодів Бородінської битви, вгорі – чудотворної ікони Пресвятої Богородиці Смоленської "Одигітрії", внизу – схрещених зброї, штандартів, труби і військової амуніції, є напис по колу "ОТЕЧЕСТВЕННАЯ ВОЙНА 1812 ГОДА".
Бічна поверхня монети рифлена. Монета виготовлена якістю "пруф-лайк". Тираж монети 0,05 тис. шт.

Джерело: www.numiscollect.eu, www.cbr.ru, http://ua.museum-of-money.org.
Прикріплення: 8274275.jpg (16.8 Kb) · 3457062.jpg (35.5 Kb)
 
GADДата: Субота, 01.12.2012, 12:27 | Повідомлення # 153
Генералиссимус
Група: Администраторы
Повідомлень: 7661
Нагороди: 7
Репутація: 6
Статус: Десь пішов
МОНЕТА ФІДЖІ – «АПОКАЛІПСИС»



Феномени кінця світу 21 грудня 2012 р. (до цього однією з дат називалося 21 вересня), параду планет, апокаліпсису, Судного Дня і наближення планети Нібіру вже настільки обросли різними припущеннями і здогадками, що викликають у людей в першу чергу страх – страх невідомості. Але якої-небудь конструктивної інформації з цього приводу, крім масової істерії, так і немає.
Відгукуючись на злободенну для багатьох тему кінця світу, який (нібито) повинен наступити 21 грудня 2912 р., Острови Фіджі випустили красиву срібну монету 10 доларів – «Апокаліпсис».
Монета овальної форми викарбувана зі срібла 925 проби, має розміри 54 х 32 мм., Вага - 20.00 г., якість «пруф», тираж - 1 000.
У лівій частині аверсу монети розміщено портрет Єлизавети II, в правій - кругла скляна вставка із зображенням вибухає землі, напис по колу ELIZABETH II / FIJI 2012, праворуч - номінал: $ 10.
У лівій частині реверса монети розміщена кругла скляна вставка із зображенням вибухає землі. Поле монети покривають символи календаря Майя.

РІЗДВЯНИЙ ДЗВІНОЧОК



Монетний двір Польщі за замовленням Острови Ніуе в жовтні 2012 року випустив єдину у своєму роді монету у формі дзвіночка. Монету поміщено у капсулу з чарівним аксесуаром. Відрізняється традиційним різдвяним дизайном. Додатково монета прикрашена кристалами Сваровські.
На аверсі в центрі знаходиться портрет Її Величності королеви Єлизавети II. На задньому плані - різдвяний орнамент. Під портретом королеви написи: «2 Dollars» (номінал), «Niue Island» (країна-емітент), рік випуску: «2012».
У центрі реверсу зображені троє дітей на тлі зимового пейзажу. Вище і нижче розташовані зірочки різних форм. Капсула увінчана вставкою у формі бантика.
Монета 2 долларa викарбувана зі срібла 999-ї проби (proof, має вагу 1 унція, розміри 45,7 × 42,1 мм. Тираж – 3 500.
До монеті додається подарунковий футляр з музичним сюрпризом – різдвяною піснею «Jingle Bells». Монета також супроводжується сертифікатом справжності.

За матеріалами сайтів: www.gcoins.net , ua.museum-of-money.org
Прикріплення: 4986707.jpg (19.9 Kb) · 3698061.jpg (16.4 Kb)
 
GADДата: Четвер, 06.12.2012, 22:08 | Повідомлення # 154
Генералиссимус
Група: Администраторы
Повідомлень: 7661
Нагороди: 7
Репутація: 6
Статус: Десь пішов
«ЯЙЦЯ ФАБЕРЖЕ» – МОНЕТИ З КРИСТАЛАМИ



Компанія Coin Invest Trust для Островів Кука відкарбувала три монети серії «Імператорські яйця Фаберже».
Всі три овальні монети – «Яйце в червоному», «Яйце в золотом» і «Яйце в оливковому» – виконані з використанням техніки клуазон (перебірчастої емаль), а також з додаванням кристалів.
За повідомленням прес-служби компанії Coin Invest Trust, кожна монета має номінал – 5 новозеландських доларів, викарбувана зі срібла 999-ї проби якістю "пруф", маса кожної монети – 20 г, розмір – 30 х 43, мм, тираж – 2500.
Аверс у монет загальний. У його центрі викарбувано портрет Її Величності королеви Великобританії Єлизавети II. Навколо нього є написи: «ELIZABETH II», «COOK ISLANDS» і номінал «5 DOLLARS». У нижній частині вказаний рік – «2013».
Реверс кожної срібної монети унікальний. На ньому представлені кольорові прикраси в техніці клуазон (cloisonné) з різними домінуючими кольорами: червоним, золотим і оливковим. На кожній монеті є вставки з кристалів.

НОВІ МОНЕТИ КАЗАХСТАНУ – «ЛОСЬ» І «РІК ЗМІЇ»



23 листопада 2012 р. Національний банк Казахстану ввів в обіг три нові пам'ятні монети.
Монета номіналом 500 тенге «Лось. Накладка », має форму дванадцятиграннику. Монету виготовлено зі срібла 925 проби, маса – 31.1 г., діаметр 38.61мм, якість «proof», рифлений гурт, тираж – 5 000.
У правому секторі аверсу номінал «500 ТЕҢГЕ», товарний знак Казахстанського монетного двору, напис «Ag 925 31,1 gr.». У лівому секторі зображення чотирьох вершників, що скачуть. По периметру монети – широкий матований кант, на якому по колу розташована вдавлені напис «ҚАЗАҚСТАН РЕСПУБЛИКАСЫ» державною мовою і «REPUBLIC OF KAZAKHSTAN» англійською мовою. Написи розділені крапками.
У центрі реверсу розташоване позолочене зображення накладки на піхви кинджала, виконаної у вигляді лежачого лося. У верхній частині – геральдичне зображення спіралі. По колу напис «БҰЛАН. БАСТЫРМА» державною мовою і «ELK.PLAQUE» англійською мовою. По периметру монети проходить широкий матований кант, на якому по колу розташована вдавлені напис «КӨШПЕНДІЛЕР АЛТЫНЫ» державною мовою, рік карбування «2012» та напис «THE GOLD OF NOMADS» англійською мовою. Написи і число розділені крапками.
Монети номіналом 500 тенге «Рік змії» також мають форму дванадцятиграннику.
Перша монета виготовлена із золота 999 проби, маса – 7.78 г., діаметр окружності – 21.87 мм, гладкий гурт, якість – «proof», тираж – 3 000.
Друга монета виготовлена зі срібла 925 проби, маса – 31.1 г., діаметр – 38.61мм, гладкий гурт, якість – «proof», тираж – 5 000.
У центрі аверсу монет зображені міфологічні символи сузір'їв зоряної карти небосхилу і напис, що позначає метал, з якого виготовлена монета, його пробу і масу. По периметру монети проходить широкий матований кант, на якому по колу розміщені – плашка з номіналом «500 ТЕҢГЕ», вдавлені написи «ҚАЗАҚСТАН РЕСПУБЛИКАСЫ» державною мовою, «REPUBLIC OF KAZAKHSTAN» англійською мовою і стилізоване зображення сонця.
У центрі реверсу монет зображена змія – символ 2013 року з східним календарем і розташований товарний знак Казахстанського монетного двору. По периметру монети проходить широкий матований кант, на якому по колу розміщені – плашка з втиснутим написом «2013», вдавлений напис «ШИҒИС КҮНТІЗБЕСІ» державною мовою, «ВОСТОЧНЫЙ КАЛЕНДАРЬ» російською мовою і «ORIENTAL CALENDAR» англійською мовою. З внутрішньої сторони матованого канта розташовані інші одинадцять символів східного календаря.

НОВИЙ ТИП ОДНОФУНТОВИХ МОНЕТ СПОЛУЧЕНОГО КОРОЛІВСТВА



У 2013 р. Королівський монетний двір Великобританії почне випуск нових однофунтових монет, присвячених чотирьом країнам Сполученого королівства.
На монетах будуть зображені рослини-символи даних країн. Рішення «освіжити» дану тематику продиктовано популярністю, яку придбали випущені в 1984 р. однофунтові монети із зображенням рослинних символів.
Вже оприлюднено дизайн двох перших монет, присвячених Англії (на реверсі монет зображена троянда і гілка дуба з жолудями) і Уельсу (на реверсі зображено лук порей і нарцис).
Аверс монет залишився незмінним – на ньому зображено портрет королеви Єлизавети II управо (т.з. третій тип). По краю монети розміщено напис: ELIZABETH II D • G • REG • F • D 2013.
Монети, присвячені Північної Ірландії та Шотландії будуть випущені в 2014 р.

За матеріалами сайтів: www.nationalbank.kz, www.royalmint.com, www.gold10.ru, http://ua.museum-of-money.org
Прикріплення: 4992191.jpg (18.0 Kb) · 6454743.jpg (32.8 Kb) · 7409667.jpg (23.1 Kb)
 
GADДата: Субота, 08.12.2012, 13:19 | Повідомлення # 155
Генералиссимус
Група: Администраторы
Повідомлень: 7661
Нагороди: 7
Репутація: 6
Статус: Десь пішов
350 РОКІВ ГІНЕЇ І 150-РІЧЧЯ ЛОНДОНСЬКОГО МЕТРОПОЛІТЕНУ



30 листопада 2012 р. Королівський Монетний двір Великобританії представив дизайн трьох нових монет номіналом 2 фунти стерлінгів.
Монети викарбувані з біметалу: вставка – мідно-нікелевий сплав (75% мідь, 25% нікель); кільце – латунно-нікелевий сплав (76% мідь, 4% нікель, 20% цинк). Діаметр – 28.40 мм. Вага – 12.00 г. Товщина – 2.5 мм.
Аверс монет однаковий – в колі розміщено портрет королеви-матері Єлизавети II управо (т.з. третій тип). Написи півколом: вгорі – ELIZABETH • II • DEI • GRA • REG • FID • DEF, внизу – TWO POUNDS. Під обрізом портрета монограма дизайнера портрета – IRB.
Перша монета присвячена 350-річчю з моменту першої карбування гінеї.
Гінея (англ. Guinea) – англійська золота монета, що мала ходіння з 1663 по 1813 рік. Вперше вона була викарбувана в 1663 р. із золота, привезеного з Гвінеї, звідси і її неофіційна назва.
У центрі реверсу, в колі, герб Сполученого Королівства, в нижній частині монети – рік випуску 2013. По краю монети круговий напис: ANNIVERSARY OF THE GUINEA.
Гурт монети рифлений, з написом: WHAT IS A GUINEA? 'TIS A SPLENDID THING. Дизайнери: аверсу – Ієн Ренк-Бродлі, реверсу – Ентоні Сміт.
Дві інші монети присвячені 150-річчю лондонського метрополітену, вперше відкритого 10 січня 1863 р.
На реверсі монети «Рондель» зображено рондель, логотип, що вперше з'явився в метро Лондона в 1908 р., по центру напис: UNDERGROUND, додана до логотипу в 1916 р. У верхній частині монети дата: 1863, у нижній: 2013. На гурті монети напис: MIND THE GAP. Дизайнери: аверсу – Ієн Ренк-Бродлі, реверсу – Едвіна Елліс.
На реверсі монети «Поїзд» зображено поїзд, що виїжджає з тунелю метро. У верхній частині монети напис півколом: 1863 LONDON UNDERGROUND 2013.
Гурт монети рифлений. Дизайнери: аверсу – Ієн Ренк-Бродлі, реверсу – Едвард Барбер та Джей Осгербі.

МІНІ-МОНЕТА «ЗОЛОТИЙ КРОЛИК»



Компанія Coin Invest Trust за запитом Республіки Палау в 2012 році представила монету у формі кролика. Така монета стане відмінним подарунком на Різдво у якості символу родючості і багатства, а також символу Великодня – Великодній кролик.
На аверсі монети «Золотий кролик» зображено герб Республіки Палау, на якому показано Нептун, русалка і розкрита скриня зі скарбами. Над щитом зображено човен катамаран типу. Зверху півколом вигравіруваний напис – «REPUBLIC OF PALAU». У нижній частині вказаний номінал «1 $». Реверс представляє сидячого кролика.
Монета 1 долар викарбувана із золота 999-ї проби (BU), має вагу 0,5 г., діаметр 11 мм. Тираж – 15 000.

НОВА МОНЕТА ЛАТВІЇ – «РІЗДВЯНІ ДЗВІНОЧКИ»



4 грудня 2012 р. Банк Латвії ввів в обіг нову обігово-пам'ятну монету номіналом 1 лат – «Різдвяні дзвіночки».
Дзвін знаком людині здавна. У язичницьких культурах він відлякував злих духів в темні осінні і зимові ночі. З поширенням християнства дзвін церковних дзвонів сповіщав про важливі події – небезпека, що насувається, початок святкування, народження або смерть. Пізніше дзвін все більше асоціювався зі святковими заходами, і, зокрема, з Різдвом.
За часів правління королеви Вікторії, у Великобританії почали використовувати маленькі дзвіночки, щоб супроводжувати різдвяні ходи – оскільки дзвіночки були менше, легше і дешевше традиційних музичних інструментів.
Дзвіночки також, поряд зі свічками, гірляндами, прикрасами із пташиного пір'я, фруктів, ягід (перші ялинки прикрашалися яблуками, горіхами, солодощами і пряниками), стали популярними ялинковими прикрасами у всьому світі.
Так, в даний час в Ліберії будинки до Нового року прикрашають пальмовими гілками, які завішані дзвіночками. Різдвяні дзвоники, поряд з іншими типами дзвонів, є частиною експозиції багатьох музеїв. Експозиція спеціалізованого музею Фінляндії (Vaskikello Bell) вже перевищила 1500 дзвонів різного розміру.
На аверсі монети, розміщений повний герб країни: щит-герб підтримують лев та грифон. Під гербом – рік випуску. Півколом розміщені написи – верху: LATVIJAS, внизу: REPUBLIKA.
На реверсі монети розміщено два перев'язаних стрічкою різдвяних дзвіночка, в нижній частині монети цифра "1", праворуч півколом напис: LATS.
Монета викарбувана з мідно-нікелевого сплаву, має діаметр – 21.75 мм., Вага – 4.80 г. Гурт: нормальна і перевернута напис: LATVIJAS BANKA, розділені ромбическими точками. Автори: ескізів – Холгерс Елерс, моделей – Лаура Медне. Монета викарбувана Державним монетним двором Баден-Вюртемберга (Німеччина), тираж – 1 000 000.

За матеріалами сайтів: www.bank.lv, www.royalmint.com, www.gcoins.net, http://ua.museum-of-money.org
Прикріплення: 1811953.jpg (31.2 Kb) · 4543833.jpg (19.7 Kb) · 8838462.jpg (13.4 Kb)
 
GADДата: Вівторок, 11.12.2012, 17:32 | Повідомлення # 156
Генералиссимус
Група: Администраторы
Повідомлень: 7661
Нагороди: 7
Репутація: 6
Статус: Десь пішов
В КОЛЕКЦІЇ «РІЗДВЯНИХ МОНЕТ» ПОПОВНЕННЯ – МОНЕТА «ТИХА НІЧ»



Спеціально для тихоокеанської держави Республіка Кірібаті викарбувана монета серії «Різдвяні монети».
Номінал монети – 10 австралійських доларів, дорогоцінний метал – срібло 925-ї проби, якість карбування – «пруф», маса – 31.10 г., діаметр – 38,61 мм, тираж – 5 000 штук.
На аверсі монети «Тиха ніч» викарбувано герб Кірібаті. Під ним на стрічці написаний девіз на мові Кірібаті – «TE MAURI, TE RAOI AO TE TABOMOA» («Здоров'я, мир і процвітання»). У верхній частині монети півколом вигравіруваний напис – «CHRISTMAS ISLAND». У нижній частині монети, також півколом, написано – «KIRIBATI 2012».
На реверсі срібної монети зображена засніжена долина, поросла лісом. У центрі – ялина, поряд з якою бреде кінь в упряжці. Праворуч показана церква. У верхній частині монети показано в кольорі різдвяне нічне небо, вкрите зірками. Одна зірка – вставка з кристалу. Зліва вказаний номінал – «10 $». Напис «SILENT NIGHT» викарбувано півколом в нижній частині монети.

НОВА ОБІГОВА МОНЕТА ШВЕЙЦАРІЇ 2013 РОКУ



Національний банк Швейцарії оприлюднив інформацію про чергову обігово-пам'ятну монеті номіналом 10 франків.
Монета присвячена Аппенцелль-Ауссерродену, німецькомовному напівкантону на північному сході Швейцарії. Точніше, поширеної тільки в цьому кантоні традиції святкувати настання Нового року двічі – за новим і старим стилем, в ніч з 31 грудня на 1 січня і в ніч з 13 на 14 січня, відповідно.
У нижній частині аверсу монети, на тлі мідно-нікелевої вставки – номінал 10 FR, у верхній частині – герб країни, напис півколом: CONFОЕDERATIO (ліворуч) HELVETICA (праворуч), праворуч півколом – рік карбування – 2013.
У центрі реверса монети зображено традиційні фігури зимового свята, що відзначається в Аппенцелль-Ауссерродені. У лівій частині монети півколом назва свята на німецькій мові: SILVESTERCHLAUSEN.
Як і решта ужиткові монети номіналом 10 франків, монета викарбувана з біметалу: кільце – алюмінієва бронза (Cu 92, Al 6, Ni 2), вставка – мідно-нікелевий сплав (Cu 75, Ni 25). Діаметр – 32.85 мм., товщина – 2.50 мм. Вага – 15.00 г. Гурт рифлений.

МОНЕТА ПЕРУ, ПРИСВЯЧЕНА ХРАМУ КУНТУР-УАСІ



Національний Банк Перу 5 грудня 2012 р. випустив в обіг нову монету номіналом 1 новий соль серії «Скарби і гордість Перу», присвячену Кунтур-Уасі («дому кондора»), археологічному пам'ятнику в Перу – руїнам релігійного центру зі складною архітектурою і кам'яними скульптурами . Кунтур-Уасі знаходиться на Андському нагір'ї. Передбачається, що пам'ятник створений в роки існування культури Купісніке і продовжував використовуватися подальшою чавінською культурою. Був населений в період 12 – 1 ст. до н.е.
Вважається, що Кунтур-Уасі був побудований близько 1000 – 700 рр. до н.е. Споруди складаються з храму на вершині пагорба, чотирикутних платформ, притопленого двору і ряду кімнат. Кунтур-Уасі відкрив у 1945 р. Хуліо Тельо. У 1989 р. дослідники з Токійського університету провели розкопки декількох поховань і виявили цінні вироби: шийні пекторалі (декоративні нагрудні пластини), золоті корони (діадеми), орнаментальні кам'яні намиста, сережки, набори посуду, зображення людей та ін.
Музей Кунтур-Уасі під керуванням місцевого муніципалітету відкритий в 1994 р.
У центрі аверсу монети – герб країни: на щиті під вінком – лама, хінне дерево і ріг достатку з монетами, по обидва боки – прапори; все у вінку. У нижній частині – рік випуску. По краю монети круговий напис: BANCO CENTRAL DE RESERVA DEL PERU. У центрі реверсу – один з монолітів святилища Кунтур-Уасі, виявлених в 1946 р., із зображенням істоти з котячими рисами. Зліва від моноліту – номінал монети: 1 NUEVO SOL, у верхній частині монети напис у два рядки: KUNTUR WASI / S. XI – III a.C. Праворуч, на смузі вертикального рифлення, позначення монетного двору Перу.
Монета викарбувана з альпаки, має діаметр – 25.50 мм., товщину – 1.65 мм., вагу – 7.32 г., рифлений гурт. Тираж: 10 000 000.

Джерела: www.gold10.ru, www.bcrp.gob.pe, http://ua.museum-of-money.org.
Прикріплення: 7865942.jpg (14.2 Kb) · 9122850.jpg (13.9 Kb) · 8950665.jpg (13.8 Kb)
 
GADДата: Субота, 15.12.2012, 13:41 | Повідомлення # 157
Генералиссимус
Група: Администраторы
Повідомлень: 7661
Нагороди: 7
Репутація: 6
Статус: Десь пішов
В АВСТРАЛІЇ ПРЕДСТАВИЛИ НАБІР МОНЕТ «БАГАТСТВО» І «МУДРІСТЬ»



Австралійський монетний двір м. Перт випустив дві монети, присвячені наступаючому Році Змії.
За повідомленням прес-служби Монетного двору м. Перт, номінал кожної монети – 1 долар Тувалу, дорогоцінний метал – срібло 999-ї проби, якість карбування – «пруф», маса однієї монети – 31.135 г., діаметр – 40.10 мм, товщина – 2.60 мм, тираж кожної монети – 5 000 штук, тираж наборів монет – 1500 примірників.
На аверсі монет «Рік Змії» в центрі викарбувано портрет Її Величності королеви Великобританії Єлизавети II (Ian Rank-Broadley). Уздовж краю монети викарбувані написи, розділені крапками – «QUEEN ELIZABETH II», «1 DOLLAR TUVALU», «2013».
На реверсі першої срібної монети в кольорі зображена змія, виповзає з скрині зі скарбами. Під цією композицією розташована дугова напис – «2013 YEAR OF THE SNAKE». У верхній частині монети праворуч знаходиться напис – «WEALTH» («Багатство»). Уздовж краю монети зображена змія, що згорнулася кільцем. На кінці хвоста змії вигравірувані ініціали дизайнера – «TV» (Tom Vaughan). Праворуч вказаний знак монетного двору – «Р».
На реверсі другої срібної монети в кольорі зображена змія на сувої з древньою картою, поруч з нею знаходяться: китайська рахівниця, перо для каліграфічного письма, пісочний годинник, а також зображена невелика піраміда. Під композицією вигравіруваний напис півколом – «2013 YEAR OF THE SNAKE». У верхній частині монети праворуч знаходиться напис – «WISDOM» («Мудрість»). Уздовж краю монети зображена змія. На кінці її хвоста вигравірувані ініціали дизайнера – «TV». Праворуч вказаний знак монетного двору – «Р».

ЗАВЕРШЕННЯ «КОРАБЕЛЬНИЙ СЕРІЇ» ДАНІЇ



11 грудня 2012 р. Національний банк Данії випустив в обіг нову монету номіналом 20 крон, що зображає риболовецьке судно. Це остання монета «корабельної тематики».
Вибір тематики для даної серії монет невипадковий – кораблі не тільки представляють Данію як морську державу, але дають художнику можливість створити цікаві монети.
Серія, що відображає різні типи кораблів, складається з 12 монет, як можна більш повно охоплюючи морську історію країни.
Монета викарбувана з алюмінієвої бронзи (92% мідь, 6% алюміній, 2% нікель), має діаметр 27 мм., вагу – 9.30 г., гурт секторального рифлення. Дизайнери: Ліз Ногель (аверс), Маргрете Соренсен (реверс).
У центрі аверсу монети розміщено погруддя королеви Маргрете II в діадемі вправо, внизу – рік випуску. Круговий напис: MARGRETHE II – DANMARKS DRONNING.
У центрі реверсу – зображення риболовецького судна. Угорі напис півколом: FISKEKUTTER, внизу – номінал: 20 KRONER.

НАБІР СРІБНИХ ПРЯМОКУТНИХ МОНЕТ АВСТРАЛІЇ



Безліч нових монет, присвячених 2013 року – року Змії були випущені Монетним двором м. Перт в Австралії.
Крім монети з мультяшним зображенням змії, інвестиційних монет, набору в рамках програми «Австралійська місячна серія II» і монет «Мудрість», «Багатство» і «Успіх» було випущено набір з чотирьох прямокутних монет з кольоровим зображенням змій серії «Місячний календар».
Монети 1 долар викарбувані зі срібла 999-ї проби (proof), мають вагу 31.135 г., розміри 47,60 х 27,60 мм, товщину 4 мм. Тираж – 3 000.
Дизайнер Tom Vaughan. Монети випущені в якості законного платіжного засобу Островів Кука.

РЕСПУБЛІКА ФІДЖІ ЗМІНИЛА ЗОВНІШНІЙ ВИГЛЯД ГРОШЕЙ



Згідно з повідомленням Резервного банку Фіджі, в січні 2013 р. нарешті вводяться в обіг давно очікувані монети і банкноти нового дизайну. Раніше передбачалося, що гроші надійдуть в обіг у червні 2012 р.
Монети мають номінали 5, 10, 20, 50 центів, 1 і 2 долара (додалися 2 долара), банкноти – 5, 10, 20, 50, 100 доларів.
Головна відмінна риса монетного ряду – відсутність традиційного портрета королеви Єлизавети II. Замість нього на монетах розміщені представники фауни Фіджі, звичні зображення реверсу збережені, але доповнені написами фіджійською мовою.
Отже, якими ж зображеннями замінений портрет королеви?
5 центів – зображена риба-кролик чудова, або сіганус червоний (Siganus magnificus), пояснювальний напис: Nuqa-roro.
10 центів – зображена фіджійська летюча лисиця (Mirimiri acrodonta), пояснювальний напис: Beka-Mirimiri.
20 центів – зображена сидяча на гілці папуга какаду, пояснювальний напис: Kaka.
50 центів – зображена кісткова морська риба сімейства губанових (Cheilinus undulatus), пояснювальний напис: Varivoce.
1 долар – зображена смугаста фіджійська ігуана (Brachylophus fasciatus), пояснювальний напис: Vokai.
2 долара – зображений звичайний сокіл (Falco peregrinus), пояснювальний напис: Ga ni Vatu.

За матеріалами сайтів: www.gold10.ru, www.royalmint.dk, www.gcoins.net, www.reservebank.gov.fj, ua.museum-of-money.org.
Прикріплення: 9441434.jpg (18.7 Kb) · 6222773.jpg (23.9 Kb) · 5843256.jpg (22.4 Kb) · 2646701.jpg (38.9 Kb)
 
GADДата: Неділя, 16.12.2012, 12:14 | Повідомлення # 158
Генералиссимус
Група: Администраторы
Повідомлень: 7661
Нагороди: 7
Репутація: 6
Статус: Десь пішов
СРІБНА МОНЕТА В ЧЕСТЬ МАЙЯ ТА АЦТЕКІВ



Для Островів Кука викарбувана монета, присвячена двом великим імперіям, які перебували на території сучасної Латинської Америки – майя і ацтекам.
Номінал монети – 10 доларів, дорогоцінний метал – срібло 999-ї проби, якість карбування – «пруф», маса – 31.1 г., діаметр – 65 мм, тираж – 3 000 штук.
На аверсі монети «Майя і ацтеки» викарбувано портрет Її Величності королеви Великобританії Єлизавети II. Зліва півколом вигравіруваний напис – «ELIZABETH II», праворуч, також півколом, інша – «COOK ISLANDS». Внизу вказаний рік емісії – «2012».
На реверсі срібній монеті зображені різні символи, асоційовані з епохою майя та інків: піраміда, наскальні письмена, символіка, профільний портрет індіанця. У верхній частині монети півколом вигравірувані написи, розділені крапками – «MAYA», «THE ANCIENT», «AZTECS». У нижній частині вказаний номінал – «10 $», а також технічні характеристики монети – «1oz BIG», «AG 999». По краю реверсу знаходиться намистовий обід.

«РІК ЗМІЇ. ІНЬ І ЯНЬ» – НАБІР МОНЕТ ВІД МОНЕТНОГО ДВІРУ ФІНЛЯНДІЇ



Монетний двір Фінляндії представив набір із срібних монет у формі даоської монади, що символізує ідею Інь і Янь.
Номінал монет – 2 х 1 долар Фіджі, дорогоцінний метал – срібло 925-ї проби, якість карбування – «пруф», маса – 2 х 16,81 г., тираж – 5 000 штук.
Дві монети, прикрашені орнаментом у вигляді завитків, знаходяться в одній капсулі. На них зображені дві змії протилежних стихій – вогненна і водяна. Крім цього, поряд із зображенням кожної змії є напис – «THE YEAR OF THE SNAKE».
На другій половині монет знаходиться герб Фіджі, оточений написами: «FIJI» (зверху), «2013» (знизу), «ONE» (зліва), «DOLLAR» (праворуч). Також на цій стороні є вказівка на технічні характеристики – «1/2 OZ 999 SILVER».

За матеріалами сайтів: www.gold10.ru, http://ua.museum-of-money.org.

Прикріплення: 8331182.jpg (14.6 Kb) · 8499966.jpg (12.3 Kb)
 
GADДата: Середа, 19.12.2012, 17:54 | Повідомлення # 159
Генералиссимус
Група: Администраторы
Повідомлень: 7661
Нагороди: 7
Репутація: 6
Статус: Десь пішов
НОВІ МОНЕТИ РОСІЇ «СОЧІ 2014»



17 грудня 2012 р. в рамках монетної програми «Сочі 2014» Банк Росії випускає в обіг інвестиційні монети, присвячені XXII Олімпійським зимових ігор 2014 року в м. Сочі: срібну номіналом 3 рублі, золоті номіналом 50 і 100 рублів, з роком карбування «2012».
Інвестиційна срібна монета номіналом 3 рублі (маса дорогоцінного металу в чистоті 31.1 г., проба 999) має прямокутну форму із закругленими кутами довжиною 35.0 мм і шириною 23.0 мм. Тираж монети до 300,0 тисяч штук.
Інвестиційна золота монета номіналом 50 рублів (маса дорогоцінного металу в чистоті 7.78 г., проба 999) має прямокутну форму із закругленими кутами довжиною 20.0 мм і шириною 14.0 мм. Тираж монети до 300,0 тисяч штук.
Інвестиційна золота монета номіналом 100 рублів (маса дорогоцінного металу в чистоті 15.55 г., проба 999) має прямокутну форму із закругленими кутами довжиною 28.0 мм і шириною 17.0 мм. Тираж монети до 100,0 тисяч штук.
На лицьовій стороні монет розташоване рельєфне зображення Державного герба Російської Федерації, є написи: вгорі в два рядки: РОССИЙСКАЯ ФЕДЕРАЦИЯ, внизу відповідний номінал монети та рік карбування – "2012 г.", позначення металу за періодичною системою елементів Д.І. Менделєєва, проба, товарний знак монетного двору і маса дорогоцінного металу в чистоті.
На зворотному боці монет розташоване рельєфне зображення Білого Ведмедика – офіційного талісмана XXII Олімпійських зимових ігор 2014 року в м. Сочі, зліва є: у два рядки напис «СОЧИ» і дата «2014», під ними – п'ять олімпійських кілець.

БІМЕТАЛЕВІ МОНЕТИ ТУРЕЧЧИНИ



Центральний банк Турецької Республіки 23 жовтня 2012 р. випустив дві біметалічні монети.
Аверси однакові – в центрі вказані номінал «1 TÜRK LIRASI» і рік карбування «2012», які обрамляє вінок з колосся і гілочок лаврового дерева. Над ними розташовані геральдичні символи Туреччини – зображення зірки і півмісяця. У верхній частині монети розташована дугова напис «TÜRKIYE CUMHURIYETI».
Монети номіналом 1 ліра з мідно-нікелевого сплаву і латуні (зовнішній диск) мають вагу 8.3 г., діаметр 26.15 мм. Тираж – 15 000 штук.
На реверсі першої монети зображено верхня частина оленя. У нижній лівій частині монети півколом вигравіруваний напис: «KIZIL GEYIK».
Реверс другої монети прикрашений зображенням стоїть на пагорбі леопарда. У верхній лівій частині монети півколом вигравіруваний напис: «ANADOLU PARSI».

За матеріалами сайтів: www.cbr.ru, www.gcoins.net, http://ua.museum-of-money.org
Прикріплення: 0564716.jpg (20.9 Kb) · 0990591.jpg (19.2 Kb)
 
GADДата: Субота, 22.12.2012, 22:06 | Повідомлення # 160
Генералиссимус
Група: Администраторы
Повідомлень: 7661
Нагороди: 7
Репутація: 6
Статус: Десь пішов
ПРЕДСТАВЛЕНА «РІЗДВЯНА МОНЕТА» З ЦИРКОНОМ



Для тихоокеанської держави Республіка Кірібаті за замовленням Резервного банку Австралії викарбувана монета номіналом 20 доларів.
Особливістю монети є зображення вирізаної по контуру різдвяної ялинки.
Нова монета випущена з срібла 999-ї проби, якість карбування – «пруф», маса – 62.20 г., діаметр – 50 мм, тираж – 999 штук.
На аверсі монети «Щасливого Різдва» зліва показана ялина (наскрізний виріз по контуру), праворуч викарбуваний герб Кірібаті. Під ним на стрічці написаний девіз на мові Кірібаті – «TE MAURI, TE RAOI AO TE TABOMOA» («Здоров'я, мир і процвітання»). У верхній частині монети півколом вигравіруваний напис – «CHRISTMAS ISLAND». У нижній частині монети, також півколом, написано – «KIRIBATI 2012».
На реверсі срібної монети зображення ялини - в правій частині. Вінчає її кристал цирконію. Праворуч вказаний номінал – «20 $». Зліва в кольорі вигравіруваний напис прописом – «MERRY CHRISTMAS». Під нею показані упаковки з подарунками, які стоять неподалік від ялинки.

РІЗДВЯНА МОНЕТА ГІБРАЛТАРА



Слідом за іншими країнами світу, котрі віддають нумізматичну данину Різдву, Гібралтар також випустив монету з різдвяним дзвіночком.
Монета номіналом 50 центів має форму семикутнику, викарбувана з мідно-нікелевого сплаву, діаметр – 27.3 мм., вага – 8.00 г., гладкий гурт.
На аверсі монети розміщено портрет королеви Єлизавети II управо (т.з. другий тип), текст навколо: ELIZABETH II · GIBRALTAR, в нижній частині – рік випуску. На реверсі монети розміщено дзвіночок, перев'язаний бантиком, в нижній частині номінал цифрою – 50. У верхній частині напис півколом: CHRISTMAS.

ІСТОРИЧНІ ПРОВІНЦІЇ ФІНЛЯНДІЇ. ЛАПЛАНДІЯ І УУСІМАА



Першими монетами, присвяченими пам'ятникам архітектури і спорудам Фінляндії стали монети, емітованіми для історичних регіонів Лапландія і Уусімаа. Нові випуски мають такий же дизайн реверса, як і у попередньої серії. На реверсі, дизайнером якого є Нора Таппер, зображено герб регіону, вказано номінал монети та рік емісії. Праворуч від герба мається знак дизайнера реверсу – літера «Т».
На аверсі першої монети зображено міст «Свіча сплавника» в Рівному. На іншій – куполи соборів у Гельсінкі-Кафедрального і Успенського. Крім того у верхній частині монет є назва країни-емітента на державних мовах Фінляндії (фінською та шведською) в два рядки: «SUOMI FINLAND». Дизайнером аверсу нових монет став Петрі Неувонен. Про це свідчить літера «N» у нижній частині лицьового боку.
Монети номіналом 5 євро випущені 13 грудня 2012 р., викарбувані з біметалу: кільце – алюмінієва бронза (CuAlNi), вставка – мідно-нікелевий сплав (CuNi), діаметр – 27.25 мм., маса – 9.8 г., гладкий гурт, тираж – 10.000 (Proof), 55.000 (UNC).

В АВСТРАЛІЇ НА МОНЕТІ ЗОБРАЗИЛИ ТРИГОЛОВОГО ДРАКОНА



На Австралійському монетному дворі м. Перт була викарбувана нова монета серії «Легендарні дракони», на якій зображений триголовий дракон.
За повідомленням прес-служби Монетного двору м. Перт, номінал монети – 1 долар Тувалу, дорогоцінний метал – срібло 999-ї проби, якість карбування – «пруф», маса – 31.135 г., діаметр – 40.60 мм, товщина – 4 мм, тираж – 5 000 штук.
На аверсі монети «Триголовий дракон» викарбувано портрет Її Величності королеви Великобританії Єлизавети II. У верхній частині монети півколом вигравіруваний напис – «QUEEN ELIZABETH II». У нижній частині, також півколом, вигравірувано: «1 DOLLAR TUVALU», «2013».
На реверсі срібної монети на тлі скель в кольорі зображений триголовий дракон. Зліва вказаний номінал – «$ 1». Вгорі монети викарбувано назву серії «DRAGONS OF LEGEND», а також характеристики металу – «1OZ 999 SILVER». Унизу півколом розміщено назву монети – «THREE-HEADED DRAGON».
Австралійський нумізматичний клуб оголосив, що з кожної проданої монети «Триголовий дракон» буде перераховувати 1 долар в Фонд ЮНІСЕФ-Австралія.

200 ЄВРО ВАТИКАНУ – ВІРА



Заключною монетою Ватикану минає стала випущена 6 грудня 2012 р. золота монета номіналом 200 євро нової серії «Теологічні чесноти» – «Віра». Це перша монета Ватикану такого номіналу. Початкова ціна такої монетки склала 2.990 євро.
На лицьовій стороні монети представлений профільний портрет папи римського Бенедикта XVI. Текст праворуч уздовж буртика: «BENEDICTVS PP.XVI AD MMXIIS.P.VIII ».
На зворотному боці мається алегоричне уявлення Віри з чашею біблією та хрестом. Зліва півколом мається назву держави-емітента: CITTA 'DEL VATICANO. Праворуч у два рядки зазначено номінал: «200 EURO».
Папою римським Бенедиктом XVI був навіть оголошений рік Віри, почалася 11 жовтня 2012 р. і закінчується 24 листопада 2013 р.
Монета виготовлена із золота 917 проби, має діаметр 38.5 мм., вагу 40.0 г., тираж – 499 штук, рифлений гурт, автори ескізів і моделей Оріетта Россі і Марія Кармела Коланері.

За матеріалами сайтів: www.gold10.ru, news.euro-coins.info, http://ua.museum-of-money.org, www.cbr.ru, news.euro-coins.info
Прикріплення: 1024559.jpg (11.0 Kb) · 3403336.jpg (18.3 Kb) · 9458497.jpg (23.5 Kb) · 3825328.jpg (10.9 Kb) · 2612128.jpg (14.0 Kb)
 
GADДата: П`ятниця, 28.12.2012, 15:12 | Повідомлення # 161
Генералиссимус
Група: Администраторы
Повідомлень: 7661
Нагороди: 7
Репутація: 6
Статус: Десь пішов
МОНЕТА РУМУНІЇ – «ПАТЕРА ІЗ ПЬЕТРОАССКОГО СКАРБУ»



Національний банк Румунії 17 грудня 2012 р. випустив в обіг золоту монету «Патера з Пьетроасского скарбу».
Золотий скарб, що складається з 22-х предметів, був виявлений недалеко від румунського села Пьетроаса (префектура Бузеу) в 1837 р. двома селянами – Станом Аврамом і Іоном Лемнару. Селяни за невеликі гроші продали скарб албанському торговцю Анастасе Веруші, який вирішив розпродати золоті предмети в буквальному сенсі слова по частинах. Приміром, золоте блюдо вагою понад 7 кг він розрубав на чотири частини. Коли влада дізналася про знахідку, багато артефактів безповоротно зникли. Торговець встиг продати навіть дорогоцінні камені, що прикрашали золоті предмети мистецтва. У розпорядженні істориків і археологів виявилися тільки 12 предметів загальною вагою 19 кг. У 1842 р. золоті вироби з Пьетроасского скарбу були виставлені в Національному музеї в Бухаресті. Найціннішою вважається золота патера, прикрашена статуеткою жінки, що сидить на імпровізованому троні з виноградної лози і тримає в руках посудину.
Під час I світової війни, а точніше в 1916 р., після того як румунська армія була розбита і до Бухаресту впритул наблизилися війська кайзерівської Німеччини, скарби Національного музею, в тому числі і експонати з Пьетроасского скарбу, були вивезені в Росію (союзницю Румунії). І тільки в 1956 р. скарби були повернуті Румунії. В даний час предмети Пьетроасского скарбу зберігаються в скарбниці Національного музею у Бухаресті.
На аверсі монети представлені деякі предмети зі знайденого в 1837 р. скарбу. Внизу вказаний номінал «10 LEI», герб Румунії і рік емісії «2012». Угорі півколом вигравіруваний напис «ROMANIA».
На реверсі зображено статуетка, зображена на патері. У верхній частині є дугова напис «PATERA». У нижній частині – інший напис: «TEZAURUL DE LA PIETROASA».
Монета 10 леїв викарбувана із золота 999-ї проби (proof), має вагу 1.224 г., діаметр 13.92 мм. Тираж – 500 штук.

ПЕРЕДНОВОРІЧНИЙ МОНЕТА «СВЯТКОВА ЗАМЕТІЛЬ»



Канадський королівський монетний двір представив монету із зображенням сніжинок. Їх особливість – вставки з кристалів Сваровські.
За повідомленням прес-служби Канадського королівського монетного двору, номінал монети – 20 доларів, дорогоцінний метал – срібло 999-ї проби, якість карбування – «пруф», маса – 31.39 г., діаметр – 38 мм, тираж – 10 000 штук.
На аверсі монети «Святкова заметіль» викарбувано портрет Її Величності королеви Великобританії Єлизавети II (автор – Susanna Blunt). Зліва півколом вказаний номінал – «20 DOLLARS». Праворуч, також півколом, вигравіруваний напис – «ELIZABETH II».
На реверсі срібної монети зображені застиглі в польоті сніжинки. На трьох з них є вставки з кристалів Сваровські. Праворуч розташовані ініціали дизайнера – «KW» (Konrad Wachelko). У нижній частині вказано рік емісії – «2012».

НОВІ МОНЕТИ РОСІЇ



28 грудня 2012 р. Банк Росії випускає в обіг пам'ятні монети з дорогоцінних металів:
– три срібні монети номіналом 2 рублі "Ісакова М.Г.", "Скоблікова Л.П." і "Гришин Є.Р." серії "Видатні спортсмени Росії" (Ковзанярський спорт);
– срібну монету номіналом 3 рублі "Сезони російської мови та літератури у Французькій Республіці та французької мови та літератури в Російській Федерації";
– срібну монету номіналом 25 рублів "Будівля Адміралтейства, архітектор Андреян Дмитрович Захаров" серії "Архітектурні шедеври Росії".
Срібні монети номіналом 2 рублі (маса дорогоцінного металу в чистоті 15.55 г., проба сплаву 925) мають форму кола діаметром 33.0 мм.
З лицьового та зворотного боків монет по колу є виступаючий кант.
На лицьовій стороні монет у колі, обрамленому намистовим ободком, розташоване рельєфне зображення емблеми Банку Росії – двоголового орла з опущеними крилами, під ним напис півколом "БАНК РОССИИ", а також по колу є написи, розділені крапками: відповідний номінал і рік карбування – " 2012 г. ", між ними проставлені позначення металу за періодичною системою елементів Д.І. Менделєєва, проба сплаву, товарний знак Московського монетного двору і маса дорогоцінного металу в чистоті.
На зворотному боці розташовані:
– однієї монети – рельєфне зображення М.Г. Ісакової і ковзанярки, ліворуч по колу є напис "МАРИЯ ИСАКОВА ";
– другої монети – рельєфне зображення Л.П. Скоблікова і ковзанярки, ліворуч по колу є напис "ЛИДИЯ СКОБЛИКОВА";
– третьої монети – рельєфне зображення Є.Р. Гришина і ковзаняра, ліворуч по колу є напис "ЕВГЕНИЙ ГРИШИН".
Гурт монет рифлений. Тираж монет по 3,0 тис. штук кожного виду.
Срібна монета номіналом 3 рублі (маса дорогоцінного металу в чистоті 31,1 г., проба сплаву 925) має форму кола діаметром 39.0 мм.
На реверсі монети розташовані рельєфні зображення: у центрі – портрета письменника І.А. Буніна, ліворуч від нього – фрагмента Собору Покрова на рові на Червоній площі в м. Москві, праворуч – стилізоване зображення будівель і Ейфелевої вежі в м. Парижі, нижче – розкрита книга з квіткою, є написи: над книгою – "СЕЗОНЫ", зліва – "ФРАНЦУЗСКОГО ЯЗЫКА И ЛИТЕРАТУРЫ В РОССИЙСКОЙ ФЕДЕРАЦИИ", нижче під книгою – "РУССКОГО ЯЗЫКА И ЛИТЕРАТУРЫ ВО ФРАНЦУЗСКОЙ РЕСПУБЛИКЕ".
Тираж монети 5,0 тис. штук.
Срібна монета номіналом 25 рублів (маса дорогоцінного металу в чистоті 155.5 г., проба сплаву 925) має форму кола діаметром 60.0 мм.
На реверсі монети ліворуч на матовому поле розташоване зображення центральної частини головного фасаду будівлі Адміралтейства в м. Санкт-Петербурзі і нижче виконане в кольорі зображення капітелі, праворуч – рельєфне зображення портрета архітектора, під портретом є напис в три рядки – "АНДРЕЯН ДМИТРИЕВИЧ ЗАХАРОВ".
Тираж монети 1,5 тис. штук.

МОНЕТА «АЛЬМАГЕСТ»



Республіка островів Фіджі в грудні 2012 р. випустила срібну монету серії «Апокаліпсис». Монета «Альмагесту» присвячена 13-томній праці Птолемея, що з'явилася близько 140 року і включає комплекс астрономічних знань Греції і Близького Сходу того часу. У «Альмагест» викладається геоцентрична система світу, згідно з якою Земля знаходиться в центрі світобудови, а всі планети обертаються навколо неї.
На аверсі викарбувано портрет королеви Великобританії Єлизавети II, оточений написами: «ELIZABETH II», «2012», «$ 10», «FIJI». Вгорі є скляна вставка, що зображає геоцентричну систему світу.
На реверсі срібної монети, в нижній частині, зображена середньовічна гравюра. У верхній частині – скляна вставка.
Монета 10 доларів викарбувана зі срібла 925-ї проби, має вагу 20 г., еліпс 54 × 32 мм. Тираж – 1 000.

За матеріалами сайтів: www.gcoins.net, www.gold10.ru, www.cbr.ru,
Прикріплення: 9399432.jpg (38.9 Kb) · 7175041.jpg (13.4 Kb) · 1222235.jpg (22.0 Kb) · 5255593.jpg (25.2 Kb)
 
GADДата: Вівторок, 01.01.2013, 12:37 | Повідомлення # 162
Генералиссимус
Група: Администраторы
Повідомлень: 7661
Нагороди: 7
Репутація: 6
Статус: Десь пішов
СХІДНИЙ ТИМОР ВИПУСТИВ ПАМ'ЯТНУ МОНЕТУ



Центральний банк Тимор-Лесте випустив в обіг пам'ятну монету із зображенням Бонавентура Мануфахі – людини, яка стала символом рішучості і мужності народу Східного Тимора в його боротьбі за незалежність.
За повідомленням прес-служби Національного монетного двору Португалії, на якому була викарбувана монета, її номінал – 100 сентаво, метал – мідно-нікелевий сплав, маса – 14 г., діаметр – 23.75 мм, тираж – 2 000. Дизайнер – Baiba Sîme.
На аверсі монети "Boaventura de Manufahi" викарбувано портрет сидячого вождя. Уздовж краю монети є написи – REPÚBLICA DEMOCRÁTICA DE TIMOR-LESTE, 2012.
На реверсі в центрі в два рядки зазначено номінал – 100 CENTAVOS, зображений національний символ. Уздовж краю монети розташований стилізований графічний орнамент.

НОВІ МОНЕТИ КАЗАХСТАНУ – «ПЕТРОГЛІФИ ТАМГАЛИ»



Національним банком Казахстану випущені пам'ятні чотиригранні монети з серії «Надбання Республіки» – «Петрогліфи Тамгали».
Монета з позолотою номіналом 500 тенге виготовлена зі срібла 925 проби, маса – 24 грама, розмір 31,0 х 31,2 мм., якість виготовлення – «proof», гурт гладкий. Тираж – 5 000.
Монета з тамподруком номіналом 500 тенге виготовлена зі срібла 925 проби, маса – 50 грамів, розмір 40,1 х 40,4 мм., якість виготовлення – «proof», тираж – 5 000.
На аверсі в центральній частині, на дзеркальній поверхні, зображено герб Республіки Казахстан в обрамленні «сургучної печатки» та написи «ҚАЗАҚСТАН ҰЛТТЫҚ БАНКІ» державною мовою і «NATIONAL BANK OF KAZAKHSTAN» англійською мовою. По периметру монети, на стилізованому зображенні кам'яної поверхні, накреслені зображення петрогліфів археологічного ландшафту Тамгали, логотип Національного Банку Республіки Казахстан і товарний знак Казахстанського монетного двору. У нижній частині номінал монети «500 ТЕҢГЕ» позначає номінал монети. У верхній – напис «Ag 925», що означає метал, з якого виготовлена монета і її пробу, число «2012» означає рік карбування, напис, що позначає масу монети.
На реверсі монети розташоване зображення петрогліфів «Солярне божество» з пророслим крізь тріщину в камені квіткою. Зображення квітки позолочене. По периметру монети вдавлені напис «ТАМҒАЛЫ ПЕТРОГЛИФТЕРІ» державною мовою і «PETROGLYPHS OF TAMGALY» англійською мовою. Написи розділені крапками.
На реверсі монети з тамподруком розташоване зображення петрогліфів «Солярні божество» з пророслим крізь тріщину в камені квіткою (тамподрук). По периметру монети вдавлені напис «ТАМҒАЛЫ ПЕТРОГЛИФТЕРІ» державною мовою і «PETROGLYPHS OF TAMGALY» англійською мовою. Написи розділені крапками.

ТРЕТЯ МОНЕТА В ЧЕСТЬ НЕЗАЛЕЖНОСТІ АЛБАНІЇ



Банк Албанії випустив пам'ятну монету, присвячену 100-річчю незалежності країни.
За повідомленням прес-служби Банку Албанії, номінал монети – 50 леков, метал – сплав міді, нікелю та цинку, маса – 12 г., діаметр – 27.2 мм, тираж – 10 000.
На аверсі монети «100 років незалежності Албанії» в центральному колі зображено дві складені руки, що символізують єдність і силу. У верхній частині монети півколом вигравіруваний напис – «SHQIPЕRI – ALBANIA». У нижній частині вказано рік емісії – «2012». Ліворуч і праворуч розташовані зображення герба Албанії.
На реверсі в центрі викарбуваний герб Албанії – двоголовий орел. Під ним у два рядки викарбувані дати – «2012» і «1912». У нижній частині вказаний номінал – «50 LEKЕ». У верхній частині півколом написано – «100 VJET PAVARЕSI». Ліворуч і праворуч розташовані зображення герба Албанії.
Одночасно з цією монетою Банк Албанії випустив золоту монету номіналом 200 леков, а також срібну монету номіналом 100 леков. Присвячені вони 100-річчя незалежності країни.

За матеріалами сайтів : www.gold10.ru, www.nationalbank.kz, http://ua.museum-of-money.org
Прикріплення: 6499316.jpg (19.5 Kb) · 1038597.jpg (34.2 Kb) · 8475396.jpg (15.6 Kb)
 
GADДата: П`ятниця, 04.01.2013, 21:23 | Повідомлення # 163
Генералиссимус
Група: Администраторы
Повідомлень: 7661
Нагороди: 7
Репутація: 6
Статус: Десь пішов
ВИДАТНІ ОСОБИСТОСТІ РОСІЇ – О.С. ДАРГОМИЖСЬКИЙ



9 січня 2013 р. Банк Росії випускає в обіг пам'ятну срібну монету номіналом 2 рублі, присвячену 200-річчю з дня народження композитора О.С. Даргомижського серії "Видатні особистості Росії" (маса дорогоцінного металу в чистоті 15.55 г., проба сплаву 925, діаметр 33.0 мм., гурт рифлений, тираж – 5 000 штук).
На аверсі монети у колі, обрамленому намистовим ободком, розташоване рельєфне зображення емблеми Банку Росії – двоголового орла з опущеними крилами, під ним напис півколом "БАНК РОССИИ", а також по колу є написи, розділені крапками: номінал монети – "ДВА РУБЛЯ" і рік карбування – "2013 г.", між ними проставлені позначення металу за періодичною системою елементів Д.І. Менделєєва, проба сплаву, товарний знак Московського монетного двору і маса дорогоцінного металу в чистоті.
На реверсі монети розташовані рельєфне зображення композитора О.С. Даргомижського на тлі сцени з опери "Русалка", внизу є: дати в два рядки – "1813", "1869" і напис – "А.С. ДАРГОМЫЖСКИЙ".

ГОДИННА ВЕЖА ІЗМІРУ: З БАНКНОТИ – НА МОНЕТУ



Центральний банк Турецької Республіки випустив в обіг монету, присвячену Годинній вежі Ізміру.
Годинна вежа (тур. – «Saat kulesi»), побудована в 1901 році, є символом Ізміру. Годинник подарував султанові Абдулхаміту II німецький імператор Вільгельм II.
За повідомленням прес-служби Центрального банку Турецької Республіки, номінал монети – 50 лір, дорогоцінний метал – срібло, якість карбування – «пруф», маса – 15.50 г., діаметр – 38.61 мм, тираж – 2 000 штук. Монета має форму еліпса.
На аверсі монети «Годинна вежа Ізміру» в центрі в два рядки викарбувано позначення номіналу «50 Türk Lirasi», і вказано рік карбування – «2012». Цю композицію оздоблює вінок з пучка колосків і гілочок лаврового дерева. Над ними розташовані геральдичні символи Туреччини – зображення зірки і півмісяця. У верхній частині монети розташований дуговий напис – «TÜRKIYE CUMHURIYETI». У нижній частині викарбувано інший дуговий напис – «REPUBLIC OF TURKEY».
На реверсі срібної монети зображена Годинна вежа. У верхній частині монети півколом викарбувано напис – «IZMIR SAAT KULESI».
Годинна вежа Ізміра була зображена на банкноті номіналом 500 лір (1983 – 1989).

«СИКСТИНСЬКА МАДОННА» І «МАДОННА ДІ ФОЛІНЬО»



Два знаменитих образа Богоматері «Сикстинська мадонна» і «Мадонна ді Фоліньо» роботи Рафаеля Санті – вже п'ять століть оспівують чудовий і незабутній образ люблячої і страждаючої матері. Обидві картини відзначають свій 500-річний ювілей у галереї старих майстрів у Дрездені (Німеччина).
Монетний двір Майера з Німеччини на замовлення островів Фіджі відкарбував шедеври великого майстра Високого Відродження на двох монетах овальної форми, інкрустованих сапфіром і рубіном.
Сертифікати до монет містять оригінальні марки Ватикану та Німеччини, випущені на честь чудового ювілею «Сикстинської Мадонни» і «Мадонни ді Фоліньо».
Монети по 10 доларів викарбувані зі срібла 999-ї проби, мають вагу 31.1 г., розміри еліпсу 30 × 45 мм. Тираж – 1512 штук.

МОНЕТА ПОРТУГАЛІЇ В ЧЕСТЬ ЮВІЛЕЮ ІБЕРО-АМЕРИКАНСЬКОЇ СЕРІЇ МОНЕТ



Національний монетний двір Португалії відкарбував монету, присвячену 20-річчю Іберо-Американської серії монет.
Іберо-Америка – збірне вираження, що позначає союз португало-та іспаномовних країн Європи, Центральної і Південної Америки.
20 років тому центробанки цих держав почали емісію монет Іберо-Американської серії – на честь ювілею відкриття Америки Колумбом.
За повідомленням прес-служби Національного монетного двору Португалії, номінал монети – 10 євро. Існує два варіанти монети – зі срібла 925-ї проби (якість карбування – «пруф») і з мідно-нікелевого сплаву (якість – «анциркулейтед»). Маса кожної монети – 27 г. Діаметр срібної монети – 28 мм, мідно-нікелевої – 40 мм. Всього випущено: срібних монет – 10 000 штук, мідно-нікелевих – 100 000 штук. Дизайнер – Espiga Pinto.
У центрі аверсу монети «20 років Іберо-Американської серії монет» викарбуваний герб Португалії, навколо якого викарбувані написи – «REPÚBLICA PORTUGUESA», «10 EURO». По зовнішньому колу розташовані герби Португалії, Іспанії, Парагваю, Куби, Аргентини, Мексики, Перу, Гватемали та Нікарагуа.
На реверсі на тлі стилізованих хвиль зображені щогли і вітрила уявного корабля, який прямує з Європи (праворуч показані контури Піренейського півострова) в Америку (зліва – контури Латинської Америки). У верхній частині – риси літака, який летить з Америки в Європу. Також на монеті показані обриси радіохвиль. У правій частині вказано рік емісії – «2012». У нижній частині монет є дугова напис – «XX • ANIVERSÁRIO SÉRIE • IBERO-AMERICANA».

За матеріалами сайтів: www.gold10.ru, www.cbr.ru, monetki.me, http://ua.museum-of-money.org
Прикріплення: 5969833.jpg (8.8 Kb) · 0627313.jpg (18.4 Kb) · 0182197.jpg (28.2 Kb) · 7319436.jpg (18.0 Kb)
 
GADДата: Субота, 05.01.2013, 22:14 | Повідомлення # 164
Генералиссимус
Група: Администраторы
Повідомлень: 7661
Нагороди: 7
Репутація: 6
Статус: Десь пішов
НОВІ МОНЕТИ БІЛОРУСІ – «РІК ЗМІЇ» І «ЛЕГЕНДА ПРО ВЕДМІДЯ»



27 грудня 2012 р. Національний банк Білорусі ввів в обіг нові пам'ятні монети.
Пам'ятна монета «Рік Змії» серії «Білорусь і світова спільнота» номіналом 20 рублів викарбувана зі срібла 925 проби, має вагу 33.63 г. (в чистоті 31.1 г.), рифлений гурт, вставку з синтетичного кристала діаметром 38.61 мм, тираж – 8 000.
Дизайнер – С. Заскевіч (Білорусь), карбування: АТ «Монетний двір Польщі», Варшава, Польща.
У верхній частині аверсу: рельєфне зображення Державного герба Республіки Білорусь; в центрі – композиція, що складається з елементів годинникового механізму, Сонця і Місяця, в центрі годинникового механізму розташована вставка з синтетичного кристала; праворуч – рік карбування, ліворуч – проба сплаву, внизу – номінал : 20 РУБЛЕЎ; вгорі по колу напис: РЭСПУБЛІКА БЕЛАРУСЬ. У внутрішньому колі розташовані числа, що позначають роки з 2013 по 2024, за кількістю років одного циклу китайського місячного календаря. Золотом виділені елементи годинникового механізму і рік змії: 2013. У центрі реверсу – зображення змії, згорнутої у спіраль, розташоване в оточенні зірок і орнаменту. Усередині спіралі розташований позолочений китайський ієрогліф, що означає змію.
У серії «Історія та культура Білорусі» випущена пам'ятна монета «Легенда про ведмедя».
Монета номіналом 20 рублів викарбувана зі срібла 925 проби, має вагу 33.62 г., вага срібла в чистоті: 31.1 г., діаметр 38.61 мм., рифлений гурт, тираж 2 000 штук.
Монета номіналом 1 рубль викарбувана з мідно-нікелевого сплаву, має вагу 15.50 г., діаметр 33.00 мм., рифлений гурт, тираж – 2 000 штук.
Дизайнер – О. Новосьолова (Білорусь), карбування – ЗАТ «Литовський монетний двір", Вільнюс, Литва.
У верхній частині аверсу: рельєфне зображення Державного герба Республіки Білорусь; в центрі – на тлі символу вічного руху – колеса прядки, фактура яких переходить у структуру річних кілець на зрізах дерева, розташоване стилізоване зображення силуетів ведмедя і чоловіків – образи білоруських легенд та елементи білоруського народного плетіння; унизу – рік карбування (на срібній – проба сплаву); по колу написи: вгорі – РЭСПУБЛІКА БЕЛАРУСЬ; внизу номінал: 20 РУБЛЕЎ (на срібній) і 1 РУБЕЛЬ (на мідно-нікелевої).
У центрі реверсу – стилізоване зображення ведмедя, міфологічних образів і символів білоруських легенд. Внизу по колу напис: ЛЕГЕНДА ПРА МЯДЗВЕДЗЯ.

МОНЕТА «БОЛОТЯНА ЧЕРЕПАХА» СЕРІЇ «ПРИРОДА ЛИТВИ»



Банк Литви випустив в обіг срібну монету «Болотяна черепаха», присвячену європейської болотної черепахи. Монета викарбувана на Литовському монетному дворі і відноситься до серії монет «Природа Литви».
Болотяна черепаха часто зображується на монетах інших країн – зокрема, на колекційних монетах Білорусі.
Аверс несе герб Литви, написи: «LIETUVA», «2012» і знак Литовського монетного двору. На реверсі зображена пливуча повз рослини болотяна черепаха, занесена до Червоної книги Литви в 1992 році. Уздовж краю монети викарбувано напис: «BALINIS VĖŽLYS», «Emys orbicularis», номінал «50 LITŲ» та ініціали дизайнера «GK» (Gediminas Karalius). На гурті є напис: «LIETUVOS GAMTA».
Монета 50 литів викарбувана зі срібла 925-ї проби (proof), має вагу 28.28 г., діаметр 38.61 мм. Тираж – 3 000.

За матеріалами сайтів: http://ua.museum-of-money.org, www.nbrb.by, http://ua.museum-of-money.org
Прикріплення: 8749784.jpg (30.6 Kb) · 2874647.jpg (19.2 Kb)
 
GADДата: Вівторок, 08.01.2013, 11:46 | Повідомлення # 165
Генералиссимус
Група: Администраторы
Повідомлень: 7661
Нагороди: 7
Репутація: 6
Статус: Десь пішов
МОНЕТИ БОНЕЙРА, СІНТ-ЕСТАТІУСА І САБИ



Бонейр, Сінт-Естатіус і Саба (нід. Bonaire, Sint Eustatius en Saba), також використовується назва Карибські Нідерланди – острівне володіння Нідерландів у Карибському морі, в архіпелазі Малих Антильських островів у Вест-Індії.
Володіння включає острови: Бонайре, Сінт-Естатіус, Саба і дрібні прибережні острови. Острів Бонайре знаходиться в групі Підвітряних островів, острова Саба і Сінт-Естатіус – в північній частині Навітряних островів.



Бонейр, Сінт-Естатіус і Саба – частина колишнього володіння Нідерландських Антильських Островів, що залишилася за результатами референдуму після розпаду федерації Нідерландських Антильських Островів в 2010 році.
До 1 січня 2011 р. три острови використовували нідерландській гульден, після цієї дати всі три острови перейшли на долар США.
У 2012 р. ці острови випустили неофіційні набори монет, що відрізняються тематикою реверсу і написом на аверсі.
У набір входять монети номіналом 1, 5, 10, 25, 50 центів, 1 долар, біметалічні 2 ½ долара, 5 і 10 доларів.



На аверсі монет розміщено портрет королеви Нідерландів Беатрікс, а також герб і назву острова.
На реверсах монет Бонайре зображені метелики, на монетах Саби – різні види морських зірок і раковин, на монетах Сінт-Естатіус – морська і сухопутна фауна.

МОНЕТА «ЦЕПЕЛІН» З ПЕРЛАМУТРОВОЮ ВСТАВКОЮ



У січня 2013 р. нумізмати зможуть придбати монету з перламутровою вставкою, викарбувану на замовлення Островів Кука та присвячену легендарному цепеліну.
Цепелін (нім. Zeppelin) – дирижабль жорсткої системи, що отримав назву від імені свого творця – графа Фердинанда Цепеліна. З 1899 по 1938 рр. було побудовано 119 цепелінів різного призначення, що застосовувалися як в армії, так і для перевезення пасажирів.
На аверсі викарбувано портрет королеви Великобританії Єлизавети II, навколо якого розміщено написи: «ELIZABETH II», «COOK ISLANDS», «2013».
У центрі реверсу є вставка з перламутру, на якій зображений летить над містом цепелін. У верхній частині монети півколом вигравіруваний напис: «RIGID AIRSHIP – THE ZEPPELIN». У нижній частині, також півколом, вказаний номінал: «50 DOLLARS». Уздовж краю реверсу є намистовий обід.
Монета 50 доларів викарбувана зі срібла 999-ї проби (proof), має вагу 155.5 г., діаметр 65 мм. Тираж – 500 штук.

За матеріалами сайтів: www.joelscoins.comy,www.gold10.ru, http://ua.museum-of-money.org
Прикріплення: 8972873.jpg (30.9 Kb) · 0511913.jpg (29.6 Kb) · 8404482.jpg (33.9 Kb) · 5898296.jpg (20.1 Kb)
 
Форум » ХОБІ,ЗАХОПЛЕННЯ » Нумізматика » Монетні новини
Пошук:

Вверх