Четвер, 28.03.2024, 13:33
LEVEL
Головна Реєстрація Вхід
Вітаю Вас, Гость · RSS
[ Нові повідомлення · Учасники · Правила форуму · Пошук · RSS ]
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Форум » ХОБІ,ЗАХОПЛЕННЯ » Нумізматика » МУЗЕЇ (..а також постійні виставки, експозиції..тощо)
МУЗЕЇ
GADДата: Субота, 23.02.2013, 10:21 | Повідомлення # 1
Генералиссимус
Група: Администраторы
Повідомлень: 7661
Нагороди: 7
Репутація: 6
Статус: Десь пішов
Нумізматичний музей Монетного двору Італії

На цей раз ми відвідаємо Рим. Спочатку заглянемо в Нумізматичний музей Монетного двору Італії, а після - Музей грошей Банку Італії.

Отже, відправляється в Рим, де за адресою via XX settembre, 97(Вул. 20 вересня, 97) в будівлі Міністерства фінансів розташовується Нумізматичний музей Монетного двору надзвичайно цікавий музей Монетного двору Італії. У ньому можна побачити цікаві свідчення з історії монетного двору і карбування.

Історія Нумізматичного музею Монетного двору ( Museo Numismatico della Zecca ) починається в 1870 році, з придбання Нумізматичного кабінету Монетного двору папи римського у Королівства Італія. З цього моменту колекція збільшувалася, і з 1961 року частково виставлялася в палаці Міністерства фінансів на вулиці 20 вересня в Римі, з 1978 року вона належить Державному поліграфічного інституту та монетному двору.

Колекція музею складається більш ніж з 20 тис. одиниць: монет, медалей, карбувань і воскових моделей. Серед яких - 10 тис. монет з різних металів від Середньовіччя до наших днів. Є також значне зібрання колекційних монет.

Історія колекції

Початок музею пов'язане з роботою Папської монетного двору в Римі.

У 1796 році Апостольська Палата набула спадок відомої родини граверів німецького походження Гамерані, що працювала в Римі з 1683 року, - 748 матриці папських медалей часів папства з Мартіна V до Пія VII. C придбанням цієї колекції, почалася робота по збору «творчого матеріалу» папських медалей. Аж до наших днів ці матеріали за замовчуванням вважаються власністю гравера, який може знову використовувати їх для власної чеканки.


Воскові моделі італійських монет євро з колекції музею

У 1870 році, коли Рим став столицею нового королівства, Монетний двір Ватикану увійшов до складу Міністерства фінансів, і всі його матеріали, включаючи мюнцкабінет, були придбані італійською державою.

Нумізматичний кабінет став невід'ємною частиною нового монетного двору королівства.

Колекцію поповнили нові придбання монет і медалей, а також цікаві ескізи монет і медалей. У 1911 році були придбані 368 воскових моделей відомого італійського гравера і медальєра Бенедетто Піструччі, в 1927 році - 95 воскових моделей папських граверів Джузеппе і Франческо Бьянкі. Також король Віктор Еммануїл III поповнив зібрання музею численними пожертвуваннями зі своєї особистої колекції.


Фасад палацу Міністерства фінансів

У 1911 році музей був переведений в будівлю Монетного двору в Еськвілін в три зали на другому поверсі. Один зал був присвячений італійським та іноземним монет і медалей, другий - восковим моделям Піструччі, останній - колекції папського двору. Ця колекція в 1911 році була показана на ретроспективній виставці мистецтв у замку Сант-Анджело, з нагоди Міжнародної виставки в Римі.

У 1962 році частина колекції була виставлена ​​в декількох залах на вулиці 20 вересня в палаці Міністерства фінансів, з музеографіческой підготовкою, здійсненої архітектором Франко Мініссі.

Відповідно до закону № 154 від 20 квітня 1978 року, який санкціонував передачу Монетного двору Державному поліграфічного інституту, нумізматичні колекції музею Монетного двору стали частиною спадщини цього інституту.

Зараз музей є місцем вивчення та постійного нумізматичної колекції, яка постійно поповнюються монетами Республіки і новими придбаннями. Серед останніх виділяються 34 воскових моделі Бенедетто Піструччі, які поповнили «корпус» робіт художника, що зберігається в музеї, і фонд моделей і лиття Публій Морбідуччі ( Publio Morbiducci , 1889-1963).

Монети


Соверен відомого італійського гравера Бенедетто Піструччі карбується досі

Нумізматична колекція музею зараз складається більш ніж з 10.000 примірників, виставлених в 37 вітринах, що включають монети із золота, срібла та інших матеріалів, які використовуються монетними дворами італійських та іноземних держав від Середньовіччя до наших днів.

Серед монет стародавніх італійських держав можна виділити кілька генуезьких монет епохи пізнього Середньовіччя і монети Міланського герцогства епохи Відродження. Також варто відзначити монети Неаполітанського королівства.

До оригінальної колекції музею відносяться збори монет Папської Держави з XV по XIX століття зі значним переважанням монет Пія IX, викарбуваних на монетних дворах Риму, Анкони, Болоньї, Феррари і Фоліньо. Також виставлені Байок Римської Республіки 1849 року

У музеї також присутні монети, випущені Королівством Італією з 1869 по 1945 рік, включаючи монети, викарбувані на створених до об'єднання Італійської республіки монетних дворах Мілана і Туріну, а також випущені Італійською Республікою з 1946 року до наших днів. У цю групу також входять монети, викарбувані Італійським монетним двором за замовленням іноземних держав.


Італійські 100 лір зразка 1910-1927 рр.. (Гравер Egidio Boninsegna, 32,2581 г 900-пробного золота

Одна секція присвячена монетам італійських колоній і Королівства Албанія.

Колекція іноземних монет, поповнювана в 1910-1914 роках, складається з монет європейських держав і країн інших континентів з XIV століття до наших днів.

У колекції іноземних монет є незвичайні екземпляри, наприклад, монетні жетони з порцеляни, випущені в Німеччині в період інфляції в 1923 році, непальські монети, вирізані з кістки, також варто згадати російські мідні жетони Петра Великого, використовувані як звільнення від сплати податку на бороду ( БОРОДОВИЙ знаки).

Медалі

Музей монетного двору зберігає близько 7.000 медалей. Ця колекція, об'єднана в три основні групи, являє собою особливий художній та історичний інтерес.


Бронзова медаль з портретом Папи Римського Павла V (1605-1621), на реверсі зображено

Перша група складається з медалей папи римського, в загальній складності 1913 робіт. Це здебільшого знаменита «перечеканка», яка була задумана в кінці XVIII століття і здійснювалася на початку XIX століття директором Папської монетного двору Франческо Маціо з метою зібрати зображення пап римських і випустити повну серію папських медалей, від тата Мартіна V до папи Пія VII. Ці медалі можна вважати справжніми документами історії релігійної і світської влади, яка належала понтифіка. Аверс із зображенням папи демонструє історію офіційної портретістікі, а реверс розповідає про образи і основні події папства, наприклад, про будівництво пам'ятників або про публічних діях папської влади. На додаток до серії Маціо в музеї зберігаються щорічні медалі понтифіків до папи Павла VI.


Приклад так званої релігійної медалі з профілем Папи Римського Лева XIII на лицьовій стороні і Св. Йосипом з немовлям Ісусом на оборотній (позолочена бронза, гравер - Francesco Bianchi, (1849-1918); 28 × 23,5 мм)

Друга група складається з так званих «релігійних медалей» або «медалей благочестя», що датуються епохою пізнього бароко до другої половини XIX століття. Ці медалі належать до «популярному» жанру, але це не применшує їх художніх достоїнств. Вони виконані папськими граверами в приватних майстернях для пілігримів і прочан, які приїжджали в Рим. Це медалі невеликого розміру, здебільшого овальної форми, з бронзи чи латуні, з оригінальними витонченими зображеннями святих і культових об'єктів. Значна група медалей благочестя є роботою художників з родини Гамерані, але цінні роботи виконані також Джузеппе і Франческо Б'янкі ( Giuseppe , 1808-1877; Francesco Bianchi , 1842-1918) і Бонфіль Дзакканіні ( Bonfiglio Zaccagnini , 1793-1867).

Третя група колекції включає, по більшій частині, медалі, виготовлені між кінцем XIX і початком ХХ століття. Ця група робіт ілюструє дуже цікавий період медалістікі. Серед робіт є різні медалі, в основному виплавлені, пожертвувані Орландо Паладіно Орландіні, і недавно придбані роботи Публій Морбідуччі.

Воскові моделі

Група «об'єктів карбування» включає карбовані матриці з колекції папи римського, частково використовувалися для карбування медалей благочестя.

Також музей може похвалитися колекцією воскових моделей для медалей і камей, допоміжного матеріалу для їх виробництва, який і сам по собі є надзвичайно цікавим.

Найбільша група робіт (425 воскових моделей) представлена ​​роботами Бенедетто Піструччі ( Benedetto Pistrucci , 1783-1855). Римський гравер по більшій частині працював на Королівському монетному дворі в Лондоні, де він створив золотий фунт стерлінгів, оригінальна модель якого представлена ​​в музеї. Нещодавно колекція поповнилася придбанням на антикварному ринку Риму ще 29 моделей, що належать до оригінальної колекції гравера, і камеї з сардоніксу.

Також виставлені воскові моделі граверів батька і сина Джузеппе і Франческо Бьянкі, що працювали для Папського монетного двору в другій половині XIX століття. Збори воскових моделей Бьянкі складається з 96 робіт, з яких 15 зроблені Джузеппе Бьянкі і 81 - його сином Франческо. Це начерки, зроблені двома граверами для створення і реалізації медалей папи римського і медалей благочестя. Вони є свідченням довгої та кропіткої роботи граверів.

Джерело: http://news.euro-coins.info
Прикріплення: 2079436.jpg (19.5 Kb) · 0021492.jpg (28.2 Kb) · 7844550.jpg (18.4 Kb) · 6177724.jpg (22.0 Kb) · 1525161.jpg (19.0 Kb) · 8293816.jpg (23.8 Kb)
 
GADДата: Четвер, 28.02.2013, 19:15 | Повідомлення # 2
Генералиссимус
Група: Администраторы
Повідомлень: 7661
Нагороди: 7
Репутація: 6
Статус: Десь пішов
Музей Паризького монетного двору

Музей Паризького монетного двору (фр. Musée de la Monnaie de Paris ) є одним з найцікавіших музеїв французької столиці. Інтерес для відвідувачів може становити буквально все: старовинна будівля музею, якнайширші колекції монет і медалей, а також дві діючі майстерні, де можна на власні очі побачити процес виробництва монет.

Паризький монетний двір (фр. Monnaie de Paris ) або як личить іменувати його більш офіційною назвою - «Управління по випуску монет і медалей» (фр. Direction des Monnaies et Médailles ), заснував Людовик XVI в другій половині XVIII століття. Оголошений конкурс на кращий проект особняка був виграний архітектором Жаком-Дені Антуаном


Одна з експозицій музею

Це був перший проект великого громадянського споруди для Антуана, можливо, тому архітектор і постарався продемонструвати під час створення особняка весь свій, вельми високий, рівень майстерності. Будівля, розташована на лівому березі річки Сени, за адресою11 quai de Conti, 75006 Parisбуло побудовано в 1767-1775 роках і є яскравим прикладом стилю французької неокласики передреволюційної епохи, який характеризує важка зовнішня рустовка і грубе декоративне оформлення. Фасад будівлі Монетного двору зовні нагадує італійське палаццо, а по довжині є одним з найдовших на набережній Сени. У будівлі розташовувалися адміністративні приміщення і житлові кімнати, а також майстерні монетного двору. До речі, архітектор Жак-Дені Антуан настільки полюбив своє дітище, що залишився доживати в ньому свій вік.


Фасад Паризького монетного двору

Впродовж довгих років французькі гроші виготовлялися лише на території монетного двору. У 1973 році цехи і майстерні були перенесені в передмістя Бордо - містечко Пессак, де вони і розташовуються по сей день. А Паризький монетний двір у наші дні представляє інтерес в якості музею, що зберігає частинку історії великої Франції.

Своєю появою Музей Паризького монетного двору зобов'язаний королю Карлу X. Саме його наказом був заснований в 1833 році Музей грошей (фр. musée monétaire ) який довгий час існував при діючих майстерень, які займаються чеканкою і гравіруванням монет та жетонів. У 1988 році його наступником став Музей Паризького монетного двору.

У наші дні основними експонатами експозиції музею є, природно монети, а також всі предмети, які супроводжують їх появи або існування. Загальна кількість експонатів, що знаходяться в Музеї Паризького монетного двору, змусить спалахнути гарячковим блиском очі будь-якого з нумізматів - більше тридцяти тисяч монет різних епох і народів, а також сімдесят п'ять тисяч медалей, жетонів і відзнак. Втім, подібна колекція буде цікава і пересічному відвідувачу музею.


Музей Паризького монетного двору, розташований у внутрішньому дворі головного будинку Monnaie de Paris

Найперша експозиція, яка очікує відвідувачів неподалік від входу в музей, має назву, яка говорила сама за себе - «Історія грошей». Тут екскурсанти можуть ознайомитись з античними монетами, коштовними зливками, а також з першими пресами та верстатами для виробництва монет і банкнот. Досить оглядово представлені в музеї преси та штампи, які використовувалися у виробництві Монетного двору в XVII-XX сторіччі. Дивує хороша продуктивність деяких старовинних пристроїв, так, наприклад, в одному з експозиційних залів можна побачити прес Uhlhorn № 12, який ще в 1860-х роках карбував до 50 монет щохвилини.

Крім, пресів і штампів музеї Монетного двору можна побачити спеціальні машини, за допомогою яких на монети наносився гурт і вироблялося редукування монет. Хоча, можливо, знайомство з такими суто специфічними експонатами для екскурсанта, далекого від нумізматики, буде не надто захоплюючою справою. Зате побачити робочий стіл майстра-гравера погодиться будь-який відвідувач. Тут можна своїми очима побачити всю ювелірну роботу, що зробив гравер, працюючи над створенням унікальних медалей або жетонів і важко не погодитися, що в чомусь його працю схожий з мистецтвом скульптора або художника.


Історія грошей з первісних часів - від раковин каурі до бронзових злитків «Aes signatum» і давньогрецьких монет

На території Монетного двору, спеціально для екскурсантів, залишили в робочому стані дві майстерні, в яких будь-який бажаючий може поспостерігати за процесом карбування медалей або ювілейних монет, виготовлених з дорогоцінних металів. Не так давно Паризьким Монетним двором була випущена серія пам'ятних монет, присвячених французькому франку нового зразка. У березні 2010 року франк нового зразка міг би відзначити свій півстолітній ювілей, але до ювілею він не «дожив» і був замінений єдиною європейською валютою - євро. Французи, не схильні до забуття власної історії, вирішили вшанувати пам'ять франка наступним чином: зобразили дівчину-сеятельніцу на монетах номіналом в 500 євро, виготовлених з найчистішого золота, а реверс цієї монети прикрасили гравіюванням, відтворюючої знамените гасло французької революції - «Свобода. Рівність. Братство ». Невеликий тираж цієї монети в 25 тисяч екземплярів зумовив їй дуже швидку популярність, і відразу ж після випуску монета потрапила в число раритетних екземплярів, прикрасивши собою колекції багатьох приватних нумізматів, а також стенди державних музеїв різних країн.


Гвинтовий балансир - чудо монетної техніки XVI століття

При монетному дворі, як і при багатьох музеях, працює власний магазин сувенірів, в якому мають шанс поповнити свою колекцію і нумізмати, і простий відвідувач зможе підібрати собі що-небудь серед ювілейних значків, монет та жетонів на пам'ять про відвідини музею.

В даний час музей знаходиться на реконструкції. Але з 2013 року він знову готовий радувати і дивувати всіх своїх відвідувачів.

Джерело: http://news.euro-coins.info
Прикріплення: 1661925.jpg (17.1 Kb) · 1247768.jpg (59.4 Kb) · 9767011.jpg (19.4 Kb) · 2987937.jpg (21.3 Kb) · 9850631.jpg (20.0 Kb)
 
GADДата: Неділя, 10.03.2013, 17:54 | Повідомлення # 3
Генералиссимус
Група: Администраторы
Повідомлень: 7661
Нагороди: 7
Репутація: 6
Статус: Десь пішов
МУЗЕЙ ГРОШЕЙ БЕЛЬГІЇ



Адреса: Брюссель, Національний банк (Musée de la Banque nationale de Belgique, rue du Bois sauvage 10).

Сторінка музею на сайті Національного банку Бельгії: www.nbbmuseum.be

Режим роботи музею:
Вівторок – неділя: з 10.00 до 18.00.
Вихідний день – понеділок. Музей закритий у дні державних і релігійних свят: 1 січня, 1 травня, 1 та 11 листопада, з 25 грудня – 1 січня.
Вартість вхідного квитка:
Діти до 12 років – безкоштовно, дорослі і діти з 12 років – 5 євро, студенти та пенсіонери – 4 євро, групи – 3 євро з людини. У суботу та неділю, у кожну першу середу місяця з 13.00., а також в липні і серпні – вхід вільний. Вартість аудіогіда або екскурсійного супроводу – 1 євро з людини.

Музей, розташований у будівлі Національного банку Бельгії, відкритий в 1950 році. У 2002 році виставкові площі музею були подвоєні, і в даний час займають п'ятнадцять залів. Значна частина експозиції орієнтована на учнів середньої школи, збагачена історичним і географічним матеріалом.
Тематика музейної експозиції:

1, 2 і 3 зали. Національний банк Бельгії та його діяльність. Зали являють собою кабінети правління банку, зал нарад і зал, призначений для щорічних зборів акціонерів. Ці приміщення використовувалися до 1953 року, а в даний час відкриті для громадськості.

4 зал. Історія грошей і гроші всіляких форм. Крім монет, в залі представлені рідкісні, часто унікальні засоби платежу – собачі зуби, раковини каурі, какао-боби, бруски солі, мідні злитки – які розкривають історію грошового обігу на протязі багатьох століть.

5 зал. Сучасна діяльність банку Бельгії. Експозиція розповідає про специфіку банківської установи, про випуск грошей і введенні їх в оборот в залежності від економічних потреб. Центральний банк не тільки забезпечує випуск грошової маси, але, перш за все, повинен переконатися, що вона зберігає свою цінність.




6 зал. Банкноти і їхні секрети. Зал показує різні етапи випуску банкнот. Щоб виконувати свою роль належним чином, банкноти повинні бути легко пізнавані користувачем, стійкі до зовнішніх впливів і захищені від підробок. У 2009 році колекція музею налічувала близько 25 тисяч банкнот, в т.ч. перші в світі банкноти часів династії Мін, перші сучасного вигляду європейські банкноти, випущені в Швеції в кінці XVII століття, а також паперові гроші великих номіналів, що випускалися в Німеччині та Угорщині в XX столітті в період кризи.

7 і 8 зали. Стабільна валюта. Чи можлива вона? Інфляція і дефляція змінюють реальну вартість грошей і заощаджень. Це призводить до перерозподілу доходів і багатства, що шкодить не тільки капіталу, але й ефективності економіки.

Зал 9. Фондова біржа. Біржею (або фондовою біржею) називають місце, де обмінюються біржові товари, валюти та цінні папери. Саме на території сучасної Бельгії, в м. Брюгге, у XV ст. (1406 рік) була заснована перша біржа. Експозиція на реальних прикладах пояснює, роботу фінансових ринків і їх реакцію на важливі новини або події.

Зали 10 і 11. Євровалюта і її історія. Починаючи з договору 6 країн, європейцям знадобилося 50 років, щоб створити союз, сьогодні нараховує 27 держав. Готівкові євро замінили національні валюти 17 країн ЄС.

Зал 12. Подорож у світ платіжних систем. Національний Банк надає широкий спектр послуг для банків, зокрема, шляхом організації міжбанківських платежів. Зал дасть відповідь відвідувачам, що відбувається, коли вони вводять ПІН-код платіжної картки в магазині, як гроші надходять на рахунок продавця і на багато інших питань.

Зал 13. Центральні банки і питання довіри. В кінозалі можна переглянути два короткометражні фільми, що розкривають роль центральних банків в обмеженні ризиків фінансової нестабільності.

Зал 14. Купівельна спроможність грошей. У цьому залі можна побачити, як з плином часу змінювалися ціни на повсякденні продукти. Хоча продукти стали дорожчими, це не означає, що купівельна
спроможність населення знизилася, оскільки доходи ростуть швидше, ніж ціни.

Зал 15. Гроші і уява. Розважальна експозиція показує роль грошей у нашій уяві – можна дізнатися про пісні, фільми, розповіді і романи, що ілюструють багату грошову символіку.
Отримати уявлення про музеї та його експозиції можна, відвідавши сайт і переглянувши інтерактивну версію.
У музеї представлені колекції різних речей, що мають історичну цінність – медалі, архівні документи, рідкісні книги.


Джерело: http://news.euro-coins.info
Прикріплення: 4765809.jpg (41.6 Kb) · 7897213.jpg (26.0 Kb)
 
GADДата: Четвер, 22.08.2013, 22:11 | Повідомлення # 4
Генералиссимус
Група: Администраторы
Повідомлень: 7661
Нагороди: 7
Репутація: 6
Статус: Десь пішов
ФЕОДОСІЙСЬКОМУ МУЗЕЮ ГРОШЕЙ – 10 РОКІВ



22 серпня 2013 р. Феодосійському музею грошей виповнилося десять років. До пам'ятної події було приурочено відкриття виставки банкнот з фондів музею – в основному подарунків Національних банків різних країн – Анголи, Аргентини, Бразилії, Домініканської республіки, Ботсвани та інших країн.
На святкування були запрошені представники міської адміністрації, журналісти, співробітники міських музеїв.
В урочистому адресі, врученому директору музею в.о. міського голови Д.С. Щепеткова, відображена роль музею в житті міста.
Збираючи і зберігаючи пам'ятники історики-культурної спадщини, музей веде науково-освітню та освітньо-виховну роботу.
Завдяки роботі ентузіастів сотні тисяч людей мають можливість зануритися в багатовікове минуле і стикнутися з унікальними зразками культури багатьох народів.
«Упевнений, що Ваші знання, досвід, організаторські здібності, вміння і бажання працювати, досягати потрібного результату, завжди будуть затребувані. Прийміть слова подяки за Ваш гідну працю, цілеспрямованість та відданість справі», – йдеться у привітанні.


ВІРТУАЛЬНА ЕКСКУРСІЯ ПО ФЕОДОСІЙСЬКОМУ МУЗЕЮ ГРОШЕЙ



Джерело: http://news.euro-coins.info
Прикріплення: 4429857.jpg (37.7 Kb)
 
Форум » ХОБІ,ЗАХОПЛЕННЯ » Нумізматика » МУЗЕЇ (..а також постійні виставки, експозиції..тощо)
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Пошук:

Вверх