Субота, 20.04.2024, 01:23
LEVEL
Головна Реєстрація Вхід
Вітаю Вас, Гость · RSS
[ Нові повідомлення · Учасники · Правила форуму · Пошук · RSS ]
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Форум » НАШЕ МІСТО » Події » «Козацький хутір» у Олексієво-Дружківці. (Будемо слідкувати за подальшим розвитком цього проекту.)
«Козацький хутір» у Олексієво-Дружківці.
GADДата: Вівторок, 01.10.2013, 21:32 | Повідомлення # 1
Генералиссимус
Група: Администраторы
Повідомлень: 7661
Нагороди: 7
Репутація: 6
Статус: Десь пішов
«Козацький хутір» у Олексієво-Дружківці.

Сьогодні в Олексієво-Дружківській селищній раді відбулися громадські слухання щодо будівництва на території селища етнографічного музею у вигляді старовинного козацького поселення. Дружківка виграла конкурс ОДА, отримала фінансування у сумі 150 тисяч гривень, і настав час конкретних дій. І дії почалися саме в Олексієво-Дружківці.
Історично, Олексієво-Дружківка була заснована запорізькими козаками. Це відбулося десь у середині ХVII століття. Про це свідчать рядки з відомої енциклопедії визначних вчених зі світовими іменами - Брокгауза і Ефрона. Точна дата згадки про селище є у Макарієвського, це 1711 рік, рік Прутського походу російського царя Петра. Саме цю дату на сесії ради й було затверджено, як рік заснування Олексієво-Дружківки.
Територія, на якій знаходиться сучасне селище, відносилася до земель Війська Запорізького, його Самарської паланки. Тому те, що саме тут буде розташований музей козацького побуту є історично вірним і відповідає всім науковим і краєзнавчим канонам.
На слуханнях були присутні: завідуюча відділу Молоді і спорту Дружківської ради Юлія Півовар, представник від дружківської архітектури, Олексієво-Дружківський селищний голова Нагорська Юлія Миколаївна, секретар ради Білашенко Володимир Миколайович, завідуюча селищною бібліотекою Молоденко Людмила Володимирівна, голова Дружківського осередку Національної Спілки краєзнавців України Володимир Васильович Качур, член правління Національної Спілки письменників України , відомий український поет, автор слів гімну Олексієво-Дружківки Доценко Юрій Тимофійович, директор дружківської гімназії «Інтелект» Лугова Валентина Миколаївна, керівник гуртку «Дружко» гімназії «Інтелект» Татарченко М. І., робітники виконкому, мешканці селища.



Історичну довідку про виникнення селища, про першопоселенців, які заселяли ці місця, розповів керманич дружківських краєзнавців Володимир Качур. Він також виніс на окреме обговорення назву музею. З усіма посиланнями на історичну й мовну науки, назва повинна бути «Козацький хутір». Так подається у М. В. Гоголя, М. В. Грушевського, М. Аркаса, Д. І. Яворницького, І. П. Крип’якевича, інших відомих українських істориків. Також Володимир Качур підняв питання охорони об’єкту , розподілу повноважень та статусу.
Я, як голова Донецького обласного товариства імені Олекси Тихого, як депутат селищної ради і користуючись повноваженнями, які мені надав гетьман Українського реєстрового козацтва Анатолій Іванович Шевченко, заявив, що Українське реєстрове козацтво, як громадська організація, розгалужена по всій Україні, і має потужні структури у Донецькій області, буде всіляко підтримувати цей проект, допомагати консультативно, організаційно, а якщо буде вбачати в цьому потребу, то й матеріально й фінансово. Я підтримав назву «Козацький хутір» і запропонував ідею, яку подав Сегрій Дуда, підрядчик у будівництві музею. На території хутору повинні находитися дві козацькі вежі. По-перше це буде історично достовірно, а по-друге буде привертати увагу туристів.
Також я зробив наголос на тому, що ніколи на наших теренах не було Донських козаків, організація яких, начебто, існує у Дружківці. Це історична, а скоріш за все політична профанація і дія у наших краях, як і в усьому Донбасі, так званої організації «Русский мир», яка звинувачує українців у зраді роду російських царів Романових і їх знищенні, тобто таких гріхів, які нормальна людина ні на яку голову не натягне.
Директор дружківської гімназії «Інтелект» Світлана Лугова виступила з оцінкою проекту будівництва музею, як освітянин й вихователь дітей, нашого майбутнього покоління. Той, хто не знає свого минулого, сказала пані Лугова, яка є ще й берегинею українського козацтва, не буде мати повноцінного майбутнього. Виховання дітей на добрих українських національних традиціях є наша найнагальніша справа. Тільки з дітей, які знають і поважають культуру, звичаї, історію свого народу, вийдуть гідні громадяни, члени нашого суспільства. А це те, чого нам в Україні зараз дуже бракує!
На закінчення читань Юрій Тимофійович Доценко, який є ще й співробітником загальноукраїнської газети «України козацька», подарував річну підшивку газети селищному голові Юлії Нагорській. Він сказав, що «Козацький хутір» повинен стати гордістю селища і виразив впевненість, що виконком селищної ради буде у авангарді помічників музею. Призвав бути прихильним до всього українського, рідного нам.
На обговоренні царила атмосфера порозуміння. І це радувало і настроювало на оптимістичний лад. Початок добрий, нехай такою ж доброю буде й вся ця добра справа!


Євген Шаповалов
Прикріплення: 8379612.jpg (146.8 Kb)
 
Форум » НАШЕ МІСТО » Події » «Козацький хутір» у Олексієво-Дружківці. (Будемо слідкувати за подальшим розвитком цього проекту.)
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Пошук:

Вверх