Субота, 20.04.2024, 08:21
LEVEL
Головна Реєстрація Вхід
Вітаю Вас, Гость · RSS
[ Нові повідомлення · Учасники · Правила форуму · Пошук · RSS ]
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Форум » НАШЕ МІСТО » Події » КРАЯНИ
КРАЯНИ
GADДата: П`ятниця, 29.03.2013, 13:36 | Повідомлення # 1
Генералиссимус
Група: Администраторы
Повідомлень: 7661
Нагороди: 7
Репутація: 6
Статус: Десь пішов
У краеведов новый председатель



Очередное заседание клуба «Краяне» дружковских и константиновских краеведов в библиотеке комплекса «МАН» состоялось 22 марта и стало важным моментом в истории краеведческого движения Дружковки. Впервые на нем присутствовал председатель правления Донецкой областной организации Союза краеведов Украины, доцент Славянского Педагогического университета Валерий Романько, который предложил избрать председателем Дружковской первичной организации Союза краеведов Украины Владимира Качура.

Он сказал, что данная кандидатура обсуждалась на областной конференции и получила полную поддержку. Всего в Дружковке членами Союза краеведов Украины являются 6 человек, 4 из них присутствовали на заседании клуба «Краяне». Они поддержали предложение своего председателя и выразили надежду, что теперь к мнению краеведов нашего города по сохранению его исторического и культурного наследия будут прислушиваться внимательнее. Таким образом, с 22 марта Дружковскую городскую организацию Союза краеведов Украины возглавил Владимир Качур, профессиональный историк, краевед, автор нескольких серьезных работ по истории нашего края, в том числе книги «Історія Дружківки та її округи від найдавніших часів до кінця ХІХ століття».

По словам Валерия Романько, краеведческое движение в Украине растет: каждый год в Донецкую областную организацию вступает до 15 новых членов. Например, в Донецке сейчас живет и работает 41 краевед, в Мариуполе — 16.

После этого «краяне» выслушали два запланированных сообщения. Вначале выступил Виталий Колбунов, известный читателям НД как один из организаторов многочисленных велопробегов по памятным местам родного края. Его вторым увлечением является нумизматика. Виталий рассказал об украинских юбилейных монетах, которых всего за годы Независимости было отчеканено 549 штук. Рассказал он и об одном велопробеге, в ходе которого удалось обнаружить в окрестностях Дружковки следы бывшей деревни, вымершей, скорее всего, в результате Голодомора, так как в найденном на том месте кошельке сохранились монеты, последние из которых помечены 1932 годом.

Не менее интересным оказалось, как всегда, и сообщение Нины Макаровой, исследовавшей карты нашего края с начала XVIII века до 1928 года. Эти материалы не только дополняют неизвестные страницы истории Дружковки, но и позволяют немного по-другому посмотреть на, казалось бы, устоявшиеся факты.

Как всегда, по ходу заседания «краян» возникали интересные диспуты, споры, экскурсы в историю, даже незапланированные отступления, одним из которых оказался визит известного украинского поэта, члена Союза писателей Украины Юрия Доценко. Он прочитал несколько стихов о нашем крае из своей новой книги и подарил ее библиотеке. Конечно, не на все вопросы удалось ответить, но впереди новые заседания и новые путешествия в такую заманчивую страну под названием «Краеведение»…


Джерело: http://nasha-druzhkovka.ru
Прикріплення: 6163321.jpg (25.4 Kb)
 
GADДата: П`ятниця, 29.03.2013, 22:34 | Повідомлення # 2
Генералиссимус
Група: Администраторы
Повідомлень: 7661
Нагороди: 7
Репутація: 6
Статус: Десь пішов
Я теж там був в той день, ну по тексту це відомо biggrin Тепла дружня атмосфера, чай з варенням і цукерками. Незвичні для пересічного слухача розмови, цікаві теми. Незабутні розповіді і головне все це цікаво ! як і люди , які там були.

Далі я наведу інформацію з іншого джерела яку підготував Є.Шаповалов.


Сьогодні відбулося засідання клубу "Краяни". У зібранні прийняв участь голова Долнецького осередку Національної Спілки краєзнавців України Валерій Іванович Романько.
У нашому клубі приймають участь члени НСКУ. Це Качур В. В., Фіалко Є. Б., Швець М. О., Шаповалов Є. О. Всього у Дружківці шість членів Спілки. Це ще Кривоносова С. В. і Мамонтов В. Б., які, у зв"язку з хворобою, не були присутні.
Довгий час дружківчани-члени НСКУ не проводили засідань свого осередку. Назначена керівництвом Донецького осередку в.о. голови Світлана Кривоносова, в силу об"єктивних причин не змогла наладити поточну організаторську роботу організації.
Тому сьогодні, за ініціативою членів спілки, відбулися вибори легитимного керівництва. Висунута була одна кандидатура - Володимир Васильович Качур. За нього й проголосували одностайно члени спілки.

Валерій Романько розповів про становище у Національній спілці, про плани й заходи до дальнійшої нашої діяльності.



Приємним сюрпризом для нас стала поява в залі нашого земляка-краматорчанина, відомого українського поета Юрія Доценка. Він прийшов зі своєю ноаою збіркою віршів "Переступний вік". Цікава розповідь про збірку, вірші, які читає сам автор - це завжди приємно і захватно...



Потім Юрій Тимофійович подарив всім присутній останній номер Газети Україна Козацька, замісником головного редактором якої він є

Цікава розповідь члена Краян Віталія Колбунова про його подорожі по околицям Дружківки, знахідках і спостереженнях.




Віталій представив для перегляду присутнім свою колекцію українських сучасних і старовинних монет



Всіх обрадувала своєю появою Ніна Георгієвна Макарова. Вона заїхала на Краяни прямо з Донецька, де вона робила в архиві. Показала нам велику кількість карт. А також здивувала, а деяких шокувала, - заявою, що наш легендарний Дружко був гусаром...(?) Буває й таке...



В кінці засідання я від Товариства імені Олекси Тихого подарував бібліотеці книжку надруковану музеєм "Смолоскип" у Донецьку, упоядник Голова Донецького Союзу Українок Людмила Родіонівна Огнєва - "На перехресті думок".



Від себе додам, що я там отримав збірник віршів ( вищевказаний) від автора з його особистим підписом... !

Чудові вірші !!
Прикріплення: 2886844.jpg (24.0 Kb) · 2776820.jpg (24.7 Kb) · 5181123.jpg (22.8 Kb) · 0904890.jpg (21.6 Kb) · 0194434.jpg (24.0 Kb) · 9138304.jpg (20.4 Kb) · 2806599.jpg (23.6 Kb) · 1893527.jpg (22.2 Kb)
 
GADДата: Неділя, 29.09.2013, 21:33 | Повідомлення # 3
Генералиссимус
Група: Администраторы
Повідомлень: 7661
Нагороди: 7
Репутація: 6
Статус: Десь пішов
Презентація нової книжки Олега Максименка «За обрієм»



У суботу, 28 вересня 2013 року, після літньої перерви відбулося чергове засідання міжрегіонального Краєзнавчого Клубу «Краяни». Головним питанням на засіданні була презентація нової книжки відомого Краматорського краєзнавця, просвітянина, публіциста Олега Максименка «За обрієм». Книжка видана Слов’янським видавництвом «Друкарський двір». Як каже автор, книжка «За обрієм» - краєзнавче дослідження, що присвячується краматорській міській організації ВУТ «Просвіта» імені Тараса Шевченка і розповідає про її історію та діяльність.

В скрутний час становлення незалежної держави України виходить ця невеличка книжка. Виходить вона з нагоди 95-ліття краматорської організації. В ній висвітлюються факти розвитку української культури за останні 10 років у Краматорську. Маленькими кроками йде він у Краматорську, але кропітка та ретельна праця патріотів дає свої результати наперекір спротиву антиукраїнських сил.

В книжці розкрита історія діяльності Просвіти у часи окупації. Деякі невігласи, на кшталт харківських добкіних і кернесів, намагаються причепити просвітянам тавро «пособників окупантів». Це не так. Просвітяни упорядковували й друкували підручники для українських шкіл, які, на відміну від сьогодення, масово відкривалися у Краматорську. Допомагали працевлаштуванню вчителів, а створюючи споживчі кооперативи, - давали змогу інтелігенції міста вижити, не вмерти з голоду.

Сашко Добровольський поділився для книжки документальними матеріалами про долю тих просвітян. Багатьох знищили німці, а тих, хто залишився жити - добили радянські каральні органи. Українська культура, українська нація, українські державницькі наміри знищувалися, як німцями, так і совєтами.

В книзі висвітлюється діяльність щодо відродження українства у місті Краматорським економіко-гуманітарним інститутом. Згадуються люди, які вкладали свої сили й знання в цю справу.
До автора було багато запитань. Ніна Макарова, яка постійно приймає участь у засіданнях клубу, цікавилася джерелами, якими користувався автор і тим, що дослідив і винайшов особисто сам. Микола Серов з Костянтинівки, який активно досліджує майже той самий період, який висвітлений в книзі, але по Костянтинівці, знайшов багато для себе корисного. Краматорчанин Юрко Доценко додав, що прикро, але громадськість Краматорська у своїй більшості, байдужа до історії свого міста. Та це притаманно більшості міст на Донбасі. Свідченням цього є те, що вихід у світ україномовної книжки про історичні події у місті, майже не була помічена.

Мені особисто врізалася у пам'ять історія про дівчинку з Краматорська, яку на зорі незалежності краматорська «Просвіта» своїм коштом відправила навчатися у місто Дрогобич. Вибір впав на цю дівчинку, бо вона проявляла живу цікавість до нашої історії, мови, культури. Але, як пише автор, закінчивши навчання, вона повернулася у Краматорськ українофобом. От таке буває… Я згадую багато українців, які зрадили свою батьківщину, стали ворогами й ненависниками України. Звідки це береться у людей? Як казав один з українських патріотів: «Те, що зраджують, – згодом починають ненавидіти…». От так з’являються колісниченки, левченки, близнюки, бузини, ківалови…

Книжка краматорчанина Олега Максименка невеличка за об’ємом, але на її базі можна робити вагомі історичні висновки. Всі члени клубу «Краяни» висловили подяку автору, а також побажання щоб книжку можна було побачити у кожній школі міста.



Ще одна добра новина: лави «Краян» поповнюються молоддю. На сьогодняшьному засіданні були присутні молоді краєзнавці Дмитро Білько, Наталка Шульга і Віталій Колбунов. Віталій і Наталка захоплюються велоспортом і у подорожах по Донеччині досліджують наш край. Дмитро аналізує історичні події на Донбасі і дає свої історичні і філософські висновки.
Також на засіданні членами Дружківського осередку Національної Спілки краєзнавців України було прийняте рішення звернутися до влади з пропозицією признати будинок дружківського поміщіка Гаркушенка, 1885 року забудівлі, об’єктом культурної спадщини і взяти його під охорону.


Євген Шаповалов

Джерело: https://www.facebook.com/groups/Druzhkovka/
Прикріплення: 3111905.jpg (14.4 Kb) · 3845150.jpg (35.1 Kb)
 
Форум » НАШЕ МІСТО » Події » КРАЯНИ
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Пошук:

Вверх