Четвер, 28.03.2024, 21:59
LEVEL
Головна Реєстрація Вхід
Вітаю Вас, Гость · RSS
[ Нові повідомлення · Учасники · Правила форуму · Пошук · RSS ]
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Модератор форуму: ferox  
Форум » ХОБІ,ЗАХОПЛЕННЯ » Колекціонування » КОЛЕКЦІЯ МОНЕТ І БАНКНОТ СВІТУ КОМПАНІЇ DE AGOSTINI (все, що стосується даного партворку)
КОЛЕКЦІЯ МОНЕТ І БАНКНОТ СВІТУ КОМПАНІЇ DE AGOSTINI
GADДата: Неділя, 13.01.2013, 14:34 | Повідомлення # 1
Генералиссимус
Група: Администраторы
Повідомлень: 7661
Нагороди: 7
Репутація: 6
Статус: Десь пішов


У 2001 р. багатонаціональна компанія De Agostini, створена в Італії, одна з найбільших видавничих груп Європи відзначила 100 річний ювілей своєї участі у видавничій справі.

У 1959 р. відбувся перший випуск енциклопедії, що поширювалася в кіосках по всій Італії. З тих пір компанія веде активну видавничу діяльність більш ніж в 39 країнах світу, випускаючи понад 250 різних видань з щорічним оборотом понад 1 млрд Євро.

У Росії компанія De Agostini розпочала свою діяльність в 2004 року і незабаром зайняла лідируючі позиції у випуску колекційних видань (партворків/колекцій). У Казахстані De Agostini з 2005 року випустила 8 колекцій. 2007 рік ознаменувався відкриттям офісу компанії в Україні і випуском ряду колекцій.

Партворкі – це друковані видання з періодичністю виходу раз на тиждень або два рази на місяць. Зазвичай колекції складаються з 96 номерів, але бувають і виключення. Їх зміст охоплює широкий спектр інтересів і тим і носить навчальний або культурно-пізнавальний, колекційний характер. Випуски можуть супроводжуватися DVD або CD-дисками, окремими елементами моделей, які поступово збираються в залежності від теми видань. Партворкі продаються в кіосках, в теорії – за рекомендованою ціною, а на практиці – з незначною націнкою.

З 8 січня 2013 року в продаж поступив перший випуск нової колекції – «Справжніх монет і банкнот світу» – з інформацією про гроші, їх історії, радами по колекціонуванню.
Музей грошей не зміг обійти увагою перший випуск і ділиться з читачами своїм враженням.
Отже, плюси. Їх несподівано багато.

1. Хороша поліграфія. Видання містить барвисто ілюстрований журнал (у першому випуску – два).

2. Колекційне доповнення. До випуску додаються справжні екземпляри монет і банкнот для майбутньої колекції: монета Ісландії номіналом 10 аурар і банкнота Хорватії номіналом в 1 динар. І монета і банкнота в прекрасному стані. Вони випущені центральними банками відповідних країн і завірені гарантією компанії Болаффі.

3. Інформаційна наповненість. Листи містять барвисті ілюстрації, тексти з історії грошового обігу зрозумілі і не сильно перевантажені спеціальними термінами, що, звичайно, полегшить їх сприйняття дітьми.

4. Перспектива. У подальші випуски планується включати предмети, необхідні для систематизування і зберігання колекції: папки для журналів, роздільники для папок, листи для зберігання монет і банкнот.

Щоправда, не обійшлося без помилок, недоробок і дивацтв.

1. Незрозуміло, чому для першого випуску обрані гроші різних країн. Колекція тим і відрізняється від безсистемних зборів, що дотримується певної тематики. Та й обігові монети світу (а тим більше, монети, що вийшли з обігу) – благодатна тема для зібрання тематичних колекцій.



2. Ще більш незрозуміло, чому обрані гроші, вилучені з обігу. Ні, якраз те, що їх легше дістати, не викликає сумнівів. Але в цьому випадку видання починає носити більш поглиблений характер. А як інакше, адже в кожній країні грошова одиниця має свою власну, неповторну історію. І ця історія повинна бути гідно (мова не про глибину, хоча б про достовірність) відображена.

3. А от з достовірністю в першому випуску не склалося. Чому, готуючи таке цікаве і корисне видання, упорядники не взяли на себе працю ознайомитися з грошовим обігом... нехай не всього світу, але хоча б двох описуваних країн?
ІСЛАНДІЯ.
В описі монети в 10 аурар побіжно зазначено, що вона поступово вилучається (!) з обігу (стор. 1). Але в абзацах по сучасній грошовій системі країни, дана монета знову налічує в обігу. Більш того, поряд з вилученими монетами в 5 і 50 аурар.
Графа «Монета в цифрах» (стор. 2.) повідомляє, що монета випускається (!) з 1981 р. Все б добре, але 1981 рік в плані випуску був для цієї монети першим і останнім: тиражем 50 000 000 викарбували монету в звичайній якості і тиражем 15 000 – в якості Proof. (Ступінь зберігання монети в першому випуску теж коштувало приділити пару абзаців. Все-таки майбутні колекціонери повинні знати такі тонкощі). Також можна вказати товщину монети і стан гурта (у даній монети він гладкий, а її товщина – 1.00 мм.), але це вже з розряду побажань.
Неправильно зазначений метал монет країни, які перебувають в обігу. Монети з міді і нікелю не карбуються вже багато років. 1, 5 і 10 крон випускаються із сталі, плакованої нікелем, 50 крон – з латуні, а 100 крон (взагалі упущені з виду) – з нікельованої латуні.
З банкнотами Ісландії, наведеними для повноти картини, як і з їх описом, теж не все гладко. Ні заявленого зображення лицьового боку банкноти в 10 крон (шукали ретельно). Хоча, оскільки банкнота вилучена, воно ніби й не потрібно. Зате є зображення банкнот в 50 і 100 крон. Але й вони не потрібні, тому що вже не є засобами платежу. Серед зображень тих банкнот, що все ж таки знаходяться в обігу, не вистачає купюри в 2 000 крон.
ХОРВАТІЯ.
У статті про сучасний грошовий обігу країни відсутня згадка монети номіналом 5 ліп (монетний ряд раптово починається з 10 ліп), а також навіть натяк на існування монет в 1 і 2 ліпа. Не кажучи вже про випуски обігово-пам'ятних монет номіналом 25 кун.
Можна було б згадати особливості обігових монет Хорватії. У країні чергуються випуски з написами на хорватській мові і на латині, а іноді в основі дизайну пам'ятних монет лежить стандартний дизайн обігової монети. Так, наприклад, зображення монети номіналом 1 куна в злегка зміненому вигляді можна побачити на пам'ятних монетах «5 років хорватської грошової одиниці – куне» і «10 років хорватської грошової одиниці – куне».

4. До недоліків слід віднести і вільність поводження з термінологією. Аверсом називається лицьова сторона монети, медалі, монетоподібного жетона і т.д., відповідно, реверсом – оборотна. Аналогічні сторони банкнот нехитро названо лицьовій і зворотній, але ніяк не аверсом і реверсом (стор. 4 і 8).

Ряд неточностей і спірних тверджень таїться і в країнознавчих нарисах, але ми не збираємося позбавляти задоволення географів та істориків.
Резюмуючи – в цілому, ідея відмінна, і при усуненні недоліків випуски будуть по-справжньому корисні.
Щорічно випускається багато спеціалізованих видань, так що знайти інформацію про вийшли з обігу монетах і банкнотах не складе труднощів.

За матеріалами сайту www.deagostini.ua....виконано сайтом : http://ua.museum-of-money.org
Прикріплення: 3276981.jpg (54.6 Kb) · 2099412.jpg (48.7 Kb)
 
Форум » ХОБІ,ЗАХОПЛЕННЯ » Колекціонування » КОЛЕКЦІЯ МОНЕТ І БАНКНОТ СВІТУ КОМПАНІЇ DE AGOSTINI (все, що стосується даного партворку)
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Пошук:

Вверх